Skildpadder er krybdyr - koldblodede/vekselvarme dyr

Skildpadder er "koldblodede" dyr, der er afhængige af eksterne varmekilder til at regulere kropsvarmen. Den tekniske betegnelse for koldblodighed er "ektoterm". Billedet. Viser et termisk kamerabillede af nogle skildpadder efter en kold svømmetur.

Krybdyr og skildpadder skal passes helt anderledes end pattedyr. 

Inden vi kan begynde at hjælpe skildpadder der er blevet syge, skal vi forstå, at skildpaddens/krybdyrets verden er en helt anden end pattedyrets verden. Det vil vi hjælpe dig med på denne side.

Vi får tit spørgsmålet. "Mine skildpadder vil ikke spise, hvad gør jeg?"

"Skildpadder er kræsne, de vender sig hurtigt til kun at spise deres livretter, hvis du ikke passer på. Giver du dine skildpadder et nyt foder, så kan der udmærket gå 8-14 dage inde de er sultne nok til at vil spise fodret.

Det er vigtigt at det er dig der bestemmer og ikke dine skildpadder. Skildpadder kan hurtigt få mangelsygdomme, hvis de kun lever af livretter."

Hvordan fodrer jeg sumpskildpadder

Denne side er opdateret d.10. dec. 2021

Skildpadder er koldblodede også kaldet vekselvarme dyr

Hvorfor kan vi ikke bare give en pille til en skildpadde og så er dyret rask igen?

*Det er vigtigt for dig at forstå lidt om, hvordan krybdyr fungere.

"Fugle og pattedyr er varmblodede, dvs. de opretholder en høj og konstant kropstemperatur uafhængigt af omgivelsernes temperatur. Denne tilstand kaldes også endotermi, da den høje temperatur (termi) dannes gennem en egen indre (endo) varmeproduktion.

Den store varmeproduktion kommer af et højt stofskifte, og derudover opretholdes den høje temperatur ved at begrænse varmetabet ved isolering i form af fjer hos fuglene og pels hos pattedyrene. I modsætning hertil har de ektoterme (koldblodede også kaldet vekselvarme) dyr/krybdyr, hvor kropstemperaturen afhænger af omgivelserne, et meget lavere stofskifte – ca. 10 gange lavere end hos varmblodede dyr." Fra Videnskab.dk

De frostolerante skildpadder. Nogle skildpadderarter er frosttolerante og kan overleve med isdannelse inde i deres kroppe (så længe isen dannes uden for cellerne). Nogle skildpaddearter kan nedkøle deres kropsvæsker, så de fortsat er flydende, under frysepunktet, i nogle tilfælde helt ned til -15°C, måske endda -30°C.
Bonusfakta: Guldskildpaddens unger (Chrysemys picta) kan på den måde overleve i reden indtil foråret. Se video nederst ⬇

Du kan derfor ikke aflive din skildpadde, ved at lægge skildpadden ned i en fryser.

Aflivning af skildpadder

Sumpskildpadder er krybdyr, hvad betyder det?

Et anlæg hos Sumpskildpadder, hvor dyrene har det de har behov for. Ja, sumpskildpadder sviner. Vi indretter sumpskildpaddens anlæg, efter dyrets behov og ikke efter det vi synes ser pænest ud.

 

Dårlig pasning af sumpskildpadder, varer længe inden det kan ses. Skildpaddens ejer opdager gerne ingenting, fordi skildpadden ændrer sig i ubemærkethed fra dag til dag og til sidst dør dyret, i de fleste tilfælde. 

*Sumpskildpaddens biologiske processer: Sumpskildpadder har en lungekapacitet 10 x større end sammenlignelige pattedyr. De har også kun 10% af pattedyrets stofskiftet. Hvilket betyder, at sumpskildpadder måske har en "100" x forbedret evne til at overleve". - Derfor kan en sumpskildpadde leve i årevis, på et eksistens minimum, uden dyrets ejer har bemærket noget. Vi ser derfor her hos Sumpskildpadder mange deforme sumpskildpadder, skildpadder der i årevis, har haft et dårligt liv. - Ingen ser nogensinde deforme pattedyr, vel! Pattedyret ville for længst være døde af dårlig pasning. Det er fordi pattedyr kun har en 10% lungekapacitet af det en sumpskildpadde har. Pattedyrets stofskifte har en "hastighed" på 100% imod skildpaddens kun 10%, altså skal pattedyret spise 10 x så meget som en skildpadde, vi kan også sige, at pattedyret fordøjer sin føde 10 x så hurtigt som en sumpskildpadde, af samme størrelse. I teorien har et pattedyr måske en "100" x dårliger overlevelsesevne end en sumpskildpadde i samme størrelse!

Sumpskildpadder er svære at slå ihjel, alligevel dør de fleste sumpskildpadder, i fangenskab. Det fortæller noget om, hvor dårligt mange skildpadder passes. 

Blev katte og hunde passet, på tilsvarende dårlig måde, som mange sumpskildpadder bliver, så ville katte og hunde være døde, inden for 14 dage til 3 uger. Krybdyrene er en helt anden verden end pattedyr. Skildpadder er ektoterme/koldblodede krybdyr, de har en kropstemperatur der svarer til dyrets omgivelser. Skildpaddens biologiske processer (forsøges forklaret ovenfor*) fungerer meget langsommere en hos pattedyr. Derfor kan en skildpadde passes på et eksistens minimum i flere år, uden at dø. 

Et pattedyr, kan tit blive rask igen med lidt medicin, over en uges tid. Men, sumpskildpadder bliver ikke raske på kort tid. Lige som det tager lang tid for en sumpskildpadde at dø, så vil det også tage lang tid for en sumpskildpadde at blive rask igen, hvis skildpadden nogensinde gør det. Er skildpadden først blevet deform, vil det altid kunne ses. Det vil tit tage måneder, selv med den bedste pleje, at få en sumpskildpadde helt rask igen eller bare at få det bedre.

Det er vigtigt, at sumpskildpaddens ejer, har tænkt det hele ordentlig igennem inden de anskaffer sig en sumpskildpadde. 

Læs før du køber Siden, hvor vi fortæller om fodele og ulemper at holde skildpadder og prisen på hobbyen mm.

Man har nu besluttet sig for, at man vil anskaffe sig en sumpskildpadde. Inden sumpskildpadden hentes. Så skal ejeren have gjort akvariet/terrariet klar. Sørg for at sumpskildpadden har plads nok, det rigtige foder skal stå klar og den rette solplads skal være bygget. En solplads, hvor sumpskildpadden let kan kravle op og blive helt tør. Over solpladsen skal der hænge den rigtige belysning, med både en UVB pære og en varmepære, altså 2 pærer. Så får sumpskildpadden en god chance for at klare sig. Selvfølgelig skal altsammen passes og holdes ved lige fremover.

Begynd her med din hobby: ABC kom godt i gang

Vigtig viden, der ikke kan nævnes tit nok: Temperatur på solplads, voksne sumpskildpadder 30-35 grader. Vandtemperatur 20-22 grader. Unger op til 6 måneder, hæv alle temperaturer med 5 grader. Gælder for de mest almindelige sumpskildpaddearter, der er i handlen i Danmark.

Kontakt os

Kort sagt!

Overfodret guløret terrapin. Skildpadden er forvokset, dyrets skæl er forstørret og har bølger og ligger i lag. Sumpskildpadden har haft en for høj vandtemperatur, alt er accelereret op hos denne skildpadde. Katte- og hundefoder kan også gøre det her ved skildpadden.

Sumpskildpadder kan nøjes med kun 10% af den fodermængde et pattedyr i samme størrelse har behov for. 

Mere foder, er ikke det samme som at du gøre det bedre for din skildpadde!

Fodrer du for meget, så vil det hen ad vejen give dine sumpskildpadder   livsbetingede sygdomme

Generelt skal sumpskildpadder fodres mindre end de bliver.

Benytter du færdigfoder til sumpskildpadder, så skal der stå til sumpskildpadder på posen og dåsen - og ikke katte- eller hundemad. Katte- og hundefoder indeholder alt for meget protein for skildpadder. Foderproducenten vil gerne have at du køber mere af deres foder, til dine dyr og ikke slår dem ihjel med det forkerte foder, det tjener de ingen penge ved. 

"Det si'r sig selv". Synger C.V. Jørgensen.

Vi har en side, hvor vi fortæller om: Hvodan fodrer jeg - Der omhandler godt foder til sumpskildpadder.

Vi har også siden: Dårligt foder - til dine sumpskildpadder.

Skildpadder dør fordi de ikke har en solplads, med UVB-lys der fungere og en varmepære der giver dyret den rette temperatur. 

Hvorfor er UVB-lys og varme livsvigtigt 

UVB- og varmepærer og kvalitetsfoder kan du finde på SkildpaddeShop

Guldskildpadder overlever vinterdvale med is på