google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Sumpskildpadder, hvordan du kommer godt i gang

Alm. moskusskildpaddeunge (Sternotherus odoratus) bliver ca.12 cm i skjoldlængde. Hvilken er den skildpaddeart, vi herfra Skildpadder ABC anbefaler til begynder. Men, pas på dine finger.

Alm. moskusskildpaddeunge (Sternotherus odoratus) bliver ca.12 cm i skjoldlængde. Hvilken er den skildpaddeart, vi herfra Skildpadder ABC anbefaler til begynder. Men, pas på dine finger.

Sumpskildpadder. Kom hurtigt i gang med sumpskildpadder.

Her skriver vi kort om, hvad det er vigtigt for dig at vide noget om først.

Mere viden, om de forskellige emner, vil der blive linket til ned gennem siden. Du læser siden stille og roligt. Du behøver ikke lærer alt uden ad, tag lidt af gangen. Er du rigtigt interesseret i sumpskildpadder, så vil du ikke kunne lade være med at søge mere viden, under de link vi har lagt til dig.

Alt det viste skildpaddeudstyr, kan du bestille på Skildpaddeshop.dk 

Denne side er opdateret d.23. maj 2023

Det første skridt ind i hobbyen

Du skal være klar over at din sumpskildpadde kun er interesseret i dig, fordi du kommer med foder.

Stress afliver mange sumpskildpadder, hvert år! Det er der ikke mange der ved. Sumpskildpadder har det bedst under rolige og vante forhold. Sumpskildpadder er ikke glade for at blive taget op. Mere om stress

Det først vi vil fortælle dig om, er, hvilke sumpskildpadder der kan være en god ide at holde som ny i hobbyen og hvilke arter, man skal holde sig fra at anskaffe dig. Det er umiddelbart for tidligt at starte med skildpaddearten nu, vi vil heller have dig til at starte med, at du får noget viden om pasning af sumpskildpadder og hvad sumpskildpadder behøver for at have et godt liv.

Men, vi ved også at det der trækker i dig er skildpadderne, derfor først lidt om hvilke skildpadder du måske kan vælge og hvorfra du kan anskaffe dig gode og raske sumpskildpadder. 

Hvilken sumpskildpaddeart skal jeg vælge?

Vi har skrevet om de mest almindelige sumpskildpaddearter, du ser, i dyrehandlen. Hvorfor nogle arter er gode som begynder sumpskildpadder og andre arter ikke er? 

Din første sumpskildpadde: Begynder sumpskildpadde 

Når du ved, hvilken sumpskildpaddeart du vil anskaffe dig, så kan du gå i gang med at søge viden om skildpaddearten og hvordan arten skal passes. 

Inden du springer videre, skal du vide: Sumpskildpadder kan leve i årevis under elendige forhold og stadigvæk overleve. Det er fordi sumpskildpadder er krybdyr, de fungerer helt anderledes en pattedyr. Det er utrolig vigtig at du ved lidt om, hvordan krybdyr fungerer, hvis du vil give din skildpadde det gode liv. 

Skildpadder = Krybdyr

Anskaf dig en rask skildpadde! Hvis du vil have succes, med din nye hobby.

Tænk dig grundig om, inden du køber eller overtager en sumpskildpadde, fra en privat, måske er det naboens børn, din fætter, venner og bekendte der ikke længer "har interesse" i deres skildpadder og derfor vil af med deres dyr. 

Vi ved af erfaring, ud af de skildpadder der lever hos din nabo, din familie og venner der er de 60/80% af sumpskildpadderne ikke raske. Din chance som nybegynder i hobbyen, at få noget godt ud af sådan en sumpskildpadde, det blive mere end svært.

Selv om du får én sumpskildpadde og akvarium tilbudt gratis (typisk er der allerede død én af dyrene og akvariet er på 54 liter), glem alt om det. Den overlevende skildpadde vil måske også dø i løbet af kort tid? Du tror det er din skyld, det er det normalt ikke, det tager normalt år for en sumpskildpadde at dø! Tit og helt forståeligt mister man her interesse med skildpaddehobbyen, hvis du begynder med en syg sumpskildpadde. Du vil sikkert også høre, at den tilbudte skildpadde har det godt (hvorfor er der så en skildpadde der er død).

Det her er en helt almindelig fortælling om sumpskildpadder og hvordan dyrenes liv typisk forløber i de danske hjem. Vi vil bare så gerne at du får en god oplevelse, måske er din gode oplevelse den at du lærer noget nyt om skildpadder, men du ender ikke ud med at købe sumpskildpadder.

Skildpadder bliver syge og dør generelt fordi de ikke har en solplads, med UVB-lys der fungere og en varmepære der giver dyret den rette temperatur. 

Hvorfor er UVB-lys og varme livsvigtigt? 

  1. Spørg os, måske har vi de skildpadder du ønsker dig.  
  2. Find en dygtig skildpaddeperson, der ved, hvad det handler om. Ikke én person, der bare skal af med sine dyr!
  3. Køb en unge, i en dyrehandel. Ikke deres voksne skildpadder, de er normalt indleveret af personer der bare vil af med deres dyr og du ved nu, at de fleste af de skildpadder er syge! 

Inden du kommer hjem, med din første sumpskildpadde, så skal du som minimum have styr på, alt det nedenfor.

Pasningsvejledninger, til forskellige sumpskildpaddearter findes på denne side

Akvarium eller havedam

Vil du bygge en havedam: 

Skildpadder i Haven

Køb det rigtige akvarium først. Ikke et lille start akvarium, på 54 liter, der sikkert sælges med til langt over halvdelen af alle sumpskildpadderunger. Det bliver hurtigt alt for lille, til alle sumpskildpaddearter.

Udnyt nu dit akvariet fuldt ud. Fyld mindst akvariet op med 2/3 del vand, gerne mere, hvis det er muligt.

Hvor stort skal sumpskildpaddens akvarium være?

Akvarium der er rimelig i størrelsen, til en lille flok på 2-4 voksne sumpskildpadder.

  • Moskusskildpadder 200/250 liter akvarium.
  • Guløret terrapin Er i dag forbudt, at anskaffe +700 liter vand i. 20-22 cm.*
  • Cooter bedst til havedam. Akvarium med +700 liter vand i. 20-22 cm skjold.*
  • Kinesisk trekølsskildpadde akvarium med 400 liter vand i.16-18cm skjold.*
  • Falske landkortskildpadder akvarium med 400 liter vand i. 16-18 cm skjold.*

*Skjoldlængden på de her sumpskildpadder, bliver generelt meget større, de sumpskildpadder holdes bedst i et meget stort akvarium/terrarium-anlæg eller havedam, der er hegnet sikkert ind. 


Akvarium indretning: Store sumpskildpadder

Akvarium indretning: Mindre og moskusskildpadder 

Solplads

UVB- og varmepære hænger sammen, over solpladsen.

UVB- og varmepære skal hænge ved siden af hinanden, over solpladsen. Pærerne er set hos SkildpaddeShop.dk

Temperatur på solpladsen, skal ligge mellem 30-35 grader. Mål temperaturen med et termometer, der må også meget gerne være en plads på land, med almindelig stuetemperatur.

Det er vigtigt, at sumpskildpadden kan blive helt tør, på solpladsen. Så sikrer du dig bedst imod at din skildpadde får skjoldproblemer: Skjoldproblemer

Vi forsøger, at efterligne solen. Sumpskildpadder vil strække sig efter lyset.

UVB-lys

Har du svært ved at få dine pærer arrangeret, så findes denne solide lampeholder i metal, med plads til både en UVB- og varmepære.

Har du svært ved at få dine pærer arrangeret, så findes denne solide lampeholder i metal, med plads til både en UVB- og varmepære.

UVB-lys er livsvigtigt, for sumpskildpadder.

Sumpskildpadder kan ikke optage vitaminer, kalk/mineraler fra fodret, til kroppen, hvis ikke skildpadden har adgang til en UVB pære.

UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

UVB pærer må højst hænge 15 cm. over sumpskildpadden ellers hjælper den ikke skildpadden. Benyt en UVB pære, med 5,0 eller 6,0 kaldes også Forest, til sumpskildpadder.

Der findes også lysstofrør, med UVB-lys. Her skal du benytte UVB rør også med 5,0/6,0/Forest. Men, her er det vigtigt, at du læser, hvilken afstand fabrikken anbefaler, at lysstofrøret højst skal hænge fra skildpadden. 

Få mere viden om UVB-lyset til dine dyr

Varme til solpladsen

En almindelig glødepære, skal normalt op på 60-75 watt for at kunne opvarme solpladsen, til 30-35 grader.

Vi benytter i dag kun halogen spot pærer (se nedenfor), de holder længere og tåler vandsprøjt. En 35 watt halogen spot pære, er normalt nok i et akvarium, til vandlevende skildpadder.

Sumpskildpadder er koldblodsdyr og skal derfor have adgang, til en solplads, med en varmepære. Varmepæren er meget vigtigt, for sumpskildpaddes fordøjelse og hamskifte.

I princippet kan du benytte en hvilken som helst varmepære. Nedenfor kan du se én af vores 60 watt varmepærer, fabrikat er underordnet. 

Få mere viden om varmepæren til dine dyr

Husk, dine skildpadder skal have to pærer, både en UVB- og en varmepære ellers kan skildpadden ikke optage vitaminer og mineraler til kroppen.

Vi anbefaler - En god UVB pære. Der max. må hænge 15 cm. over skildpadden for at fungere. Pæren kan ikke opvarme en solplads.

Vi benytter ikke længere glødepærer - Glødepærer skal op på 60 watt, hvis de skal kunne varme solpladsen op til 30-35 grader. Pæren tåler intet vandsprøjt.

Vi anbefaler - Halogen spot-pærer på 35-50 watt grader kan udmærket opvarme en solplads op. Halogen pæren tåler vandsprøjt.

Vandet i akvariet

Fluwal FX6 er en meget stor filter, der effektivt kan rense et akvarium, med sumpskildpadder i. Se filteret på SkildpaddeShop.dk

Fluwal FX6 er en meget stor filter, der effektivt kan rense et akvarium, med sumpskildpadder i. Se filteret på SkildpaddeShop.dk

Rent vand, holder dine sumpskildpadder raske. Derfor køb, gerne en spandpumpe, til akvariet. Små filter, der sidder indvendigt i akvariet, er ikke meget bevendt, til sumpskildpadder.

Når du vælger filter, til dit sumpskildpaddeakvarium. Du skal anskaffe dig det største filter, du har råd til.

Skildpadder sviner meget mere end fisk. Derfor skal du have et filter, der er mindst 3 til 5 gange kraftigere, end det tilsvarende filter, der anbefales til et akvarium, med kun fisk i.

Rent vand er nødvendigt for din skildpadde og hvilket filter skal jeg vælge? Tjek link 👇

        Rent vand og 0 alger

Foder

En god kvalitetsfoder til sumpskildpadder, med alle mineraler og vitaminer. SkildpaddeShop.dk

En god kvalitetsfoder til sumpskildpadder, med alle mineraler og vitaminer. SkildpaddeShop.dk

Det er vigtigt, at du ved, hvilken sumpskildpaddeart, du har? Så dyrene får det rette foder.

Om sommeren kan du fodre dine sumpskildpadder, med foder fra naturen. Fodret kan være ukrudtsplanter, ferskvandsfisk og damsnegle, havesnegle med og uden hus, insekter m.m. 

Det kan tage lang tid, at tilvende sumpskildpadder til nyt foder. Ikke alle sumpskildpaddearter spiser planter.

Sørg for, at du har en god pillefoder, til dine sumpskildpadder. Det er ikke alle dage, man når at fange indsekter, fisk og få plukket ukrudtsplanter.

Meget mere om foder og fodring

Varmelegme

Varmelegeme, med beskyttelsesskærm.

Varmelegeme, med beskyttelsesskærm.

Tit er det ikke nødvendigt, med et varmelegeme, i akvariet. Står dit akvarium, i en stue eller på et værelse, med 20-22 grader, så vil vandet i akvariet, have mindst samme temperatur. 20-22 grader er nok, til de almindelige sumpskildpaddearter.

Benytter du varmelegeme. Så anbefaler vi stærkt, at varmelegemet beskyttes, så skildpadden ikke kan ligge direkte ovenpå det glohede varmelegeme. Vi ser sumpskildpadder, der kommer ind, hvor de har forbrændt sig, under bugen. Eller også stilles varmelegemet op, i et hjørne af akvariet, så kan skildpadden ikke ligge, på det.

Bundlag i akvariet

Til bundlag kan du benytte sand, grus eller ingenting. Skildpadder æder grus, hvorfor ved man ikke rigtigt? Vælger du grus til bundlag, så vælg grus der er max. ca.2-4 mm i sten størrelse, så er der mindre risiko for, at gruset påvirker dyret negativt, men, vil komme ud igen med skildpaddens afføring.

Sand skulle være sikkert, for skildpadder. Du kan også vælge, at have et akvarium uden bundlag. Det lettere rengøringen meget. 

Skildpadder giver ikke allergi - Men giver de os andet?

Dårlig mave, af salmonella, fra sumpskildpadder. Vi anbefaler ikke sumpskildpadder, i børnehaver og skoler.

Dårlig mave, af salmonella, fra sumpskildpadder. Vi anbefaler ikke sumpskildpadder, i børnehaver og skoler.

Her hos Skildpadder ABC høre vi tit, fra forældre.

"Vores barn har allergi. Sumpskildpadder er allergivenlige!"

Ja, det har I i og for sig også ret i. Men, I glemmer Salmonella risikoen. Her hos Skildpadder ABC forventer vi at der findes Salmonella-bakterier hos alle vores skildpadder og i dyrenes anlæg!

Vigtig viden: Læs mere om Salmonella

--

"Mit barn ønsker sig en skildpadde".

Du skal være klar over, at det réelt set er dig som forældre, der skal ønske sig en sumpskildpadde. Børn der får en skildpadde, mister generelt hurtigt interessen, for skildpadden.

Hvorfor står der akvarier med skildpadder, i mange børnehaver? Det offentlige bør vide bedre!

Sikkerhed

Katten er på besøg, det er måske ikke det mest heldige. Katten kan slæbe Salmonella.bakterien rundt i hele lejligheden og op på køkkenbordet!

Katten er på besøg, det er måske ikke det mest heldige. Katten kan slæbe Salmonella.bakterien rundt i hele lejligheden og op på køkkenbordet!

Sørg for at skildpadder ikke kan kravle ud og sørg for at små børn og kæledyr ikke kan komme ind til dine skildpadder. Katte tiltrækkes af skildpadder, der bevæger sig i akvariet og vil helt naturligt forsøge at komme ned til skildpadderne, det virker både sødt og yndigt. Men, kommer katten først ind til skildpadderne, har det potentiale til katastrofe.

Mere om sikkerhed: Akvarium indretning

Du skal tage hensyn til de bakterier der altid er i et terrarium med krybdyr. Salmonella og andre sygdomme skildpadder kan overføre til børn.

Byg din egen solplads, til moskusskildpadder.

Byg selv dekoration af fundet træ, sten og drivtømmer

Byg din egen solplads, til moskusskildpadder.

Er du den lidt mere ambitiøse type, så vil du måske gerne selv bygge en solplads, til dine sumpskildpadder.

Men, du kan ikke benytte, hvad som helst, du finder i naturen. Du må sikre dig, at der ikke er svampe eller andet skidt i træ og på sten, inden du lægger det ned i akvariet. Skildpadder kan dø af urent og forgiftede materialer.

Find selv træ, sten og drivtømmer i naturen, og lav dine egne akvarium dekorationer. Hvordan sikrer jeg mig, at mine skildpadder ikke tager skade, af de materialer, jeg finder i naturen?

Byg dekoration af: Træ, drivtømmer og sten 

Få flere idéer til en solplads til dine sumpskildpadder. Under linket, finder du også solpladser, lige til at tage i brug, du kan købe hos vores venner SkildpaddeShop.dk 

Bliver du træt af dine sumpskildpadder?

Du må aldrig sætte dine sumpskildpadder ud i naturen, aldrig!

Skildpadder vil ødelægge livet for vores naturlige danske dyreliv.

Sand Maleri Galleri
Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler. Set hos SkildpadderShop.dk

Del siden