google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Tips og trick til sumpskildpadder der lever udendørs

Tip og trick til vandlevende skildpadder/sumpskildpadder i havedam og terrassedam. Vi gør tingene lidt letter og mere sikkert.

Denne side er opdateret d.28. marts 2023

Fodringsring til sumpskildpadder

Fotograf Helle Schultz

Fotograf Helle Schultz

Hvordan kan du fodre dine sumpskildpadder, så dine fisk, i havedammen ikke kan tage fodret?

Ide. Byg en flydende fodringsring - foderø.

Denne skildpaddeejer, har bygget en foderø. Moskusskildpadder og andre sumpskildpadder skal her klatrer over kanten på foderplatform og indtil fodret, der flyder/ligger inde i midten. Koi og guldfisk kan nu ikke få fat på sumpskildpaddens foder, fordi fodret er beskyttet af et net, der er fastgjort til rammen, så det dækker hele bunden af platformen.

Sumpskildpadder kan nu kravle op og spise deres foder i fred, for fiskene.

Hvis dine sumpskildpadder ikke kan finde frem til den ny fodringsplatform, så giv det lidt tid, det lykkes normalt ret hurtigt for skildpadder, at finde frem til fodret. Synes du det tager for lang tid for dine sumpskildpadder at finde vej, så kan du eventuelt lokke dine skildpadder frem med nogle stykker kyllingekød. Fra kyllingen vil der strømme lidt blod og andet ud i dammen, dine sumpskildpadder hurtigt vil få færten af og trække efter. 

Den flydende foderø, kan evt. bygges som en træramme eller samles med plastic nedløbsrør (de kan købes i byggemarkeder), nedløbsrør der er lukket sammen, de flyder nok til at sumpskildpadder kan klatre over kanten.

Du kan evt. benytte træ eller bassinfolie til at beklæde rørsystemet med og som sumpskildpadden kan klatre i. Nedløbsrør alene, bliver for glat for sumpskildpadder at klatre over. Andre materialer du kan bruge, kan være flamingo, der også vil holde sig nok flydende, nok til at et par sumpskildpadder kan klatre op på øen. Men, flamingo skal pakkes ind på en måde, så flamingo stumper ikke ender i skildpaddens tarm.

En stor havedam, med bare nogle få års levetid, sådan en dam vil producere meget foder til sumpskildpadder. Der vil hurtigt komme frøer, haletudser og masser af insekter, og andet småkravl, dine sumpskildpadder gerne vil spise. Derfor holde igen med fodringen.

Hold altid et godt øje med, at især moskusskildpadder får foder nok og ikke fiskene og de andre sumpskildpaddearter æder det hele, fra de mindre moskusskildpadder. 

Solplads i dam

Guldskildpadde (Chrysemys picta dorsalis).

Guldskildpadde (Chrysemys picta dorsalis).

Har I en havedam, så giv jeres skildpadder en træstamme, de kan soldbade på.

Det er en god måde at se skildpadderne på, når solen skinner. Det giver samtidig et flot og dekorativt indslag i haven.

Forsøg jer lidt frem og find den rigtige stamme, til jeres dam. Jeres sumpskildpadder vil elske, at kunne kravle op og "hænge ud", hvor de får fult udbytte af solens stråler.

Del siden