google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Græske landskildpadder (Testudo hermanni)

Den græske landskildpadde ved fodret, var lige kommet ind og trængte til at få klippet sit næb. Hvilket sket et par dage senere og vi selv klarer.

Græske landskildpadder under UVB- og varmelamper. 

Pasning af græske landskildpadder.

Vitaminer, mineraler og kalk

Giver du dine landskildpadder nok mineraler, kalk og vitaminer? Tjek din skildpaddes skjold. Bank forsigtigt på skjoldet med en fingerkno, lyder skjoldet hult, lidt som at slå på en papkasse, så mangler din skildpadde mineraler/kalk. Er du i tvivl, så skal du nok give dine skildpadder mere mineral-, kalk- og vitaminpulver over deres foder. 

Sunde landskildpadder kan du give mineral- og vitaminpulver, hver anden dag. Har du fået nye landskildpadder ind i din samling eller har din skildpadde skjoldproblemer, så drys mineral- og vitaminpulver over skildpaddens foder dagligt. 

Det er især indendørs hold af skildpadder, der hurtigt får mangler af mineraler, kalk og vitaminer. Uden solens stråler eller adgang til UVB-lys og varme, så kan skildpadden ikke optage mineraler, kalk og vitaminer til kroppen.

Skildpadden har behov for kalk, du kan også give dine landskildpadder evt. sepiaskaller og en kalkblok skildpadden selv kan gnave i.

Vi giver vores landskildpadder mineraler, kalk og vitaminer, hver gang vi fodre dyrene med ukrudtsplanter. 

Vi giver vores landskildpadder mineraler, kalk og vitaminer, hver gang vi fodre dyrene med ukrudtsplanter eller opblødt foder.

Grundfoder de europæiske landskildpadder: Vi fodrer vores landskildpadder hovedsagelig med ukrudtsplanter. Om vinteren plukker vi de ukrudtsplanter der er adgang til, og supplerer gerne med en færdigblandet fodersticks af en god kvalitet, det kan være *Sera Raffy Vital til landskildpadder og en god ukrudt- og urte foderpille som kan være Pre Alpin Testudo, der skal opblødes i vand.

*Fodersticks drysser vi aldrig med vitamin- og mineralpulver, fodret indeholder det allerede.

Pluk selv ukrudtsplanter. De sikre ukrudtsplanter: Ukrudtsplanter  

Denne side er opdateret d.26. januar 2024

Sera Raffy Vital

Set hos SkildpaddeShop.dk

Pre Alpin Testudo

Set hos SkildpaddeShop.dk

Vi benytter ReptiVite til vores skildpadder

Sepiaskaller, er et ekstra kalktilskud, vi giver til alle vores skildpadder. De er fra blæksprutter. Dem kan landskildpadden gnave af, som den vil og har behov for.

Sepiaskaller, er et ekstra kalktilskud, vi giver til alle vores skildpadder. De er fra blæksprutter. Dem kan landskildpadden gnave af, som den vil og har behov for.

Reptivite er udviklet i henhold til den nyeste videnskabelige viden og sikrer den grundlæggende pleje af dine skildpadder.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite og sepiaskaller (se foto) til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med mineral- og vitaminpulveret skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden. Husk også en UVB-pære fungerer højest i et år. Selv om pæren stadigvæk lyser, så afgiver pæren ikke længere nok UVB-stråler. UVB-stråler er nøglen til at din skildpadde kan optage mineraler, kalk og vitaminer.

Udendørs hold af skildpadder, har solens stråler og behøver derfor ikke en solplads, med UVB-lys og varme. 

Udendørs anlæg

Her skulle der have været et udhæng, skildpadden ramte imod, så snart den nåede op til kanten. Her kan skildpadden bare kravle over.

Her skulle der have været et udhæng, skildpadden ramte imod, så snart den nåede op til kanten. Her kan skildpadden bare kravle over.

Hvis det er muligt, foretrækkes et trygt og sikkert udendørs og sydvendt anlæg med masser af sol, og det bør tilplantes med en række spiseligt ukrudt, vilde blomster. Indret gerne anlægget med buske og sten, hvor skildpadden kan gemme sig og finde skygge.

Voksne og endda babyer bør være udendørs, hvis indhegningen er sikker mod rovdyr, herunder fugle. For en voksen græsk landskildpadde bør et udendørsanlæg på 2 x 1,5 m. være minimum, men jo større jo bedre. Hvis du huser mere end én græsk landskildpadde sammen, så skal anlægget være større.

De græske landskildpadder er aktive og vil gerne grave og klatre, især hvis deres anlæg er for lille. For at forhindre at skildpadden flygter, så skal du sørge for, at anlæggets hegn/sider, er gravet flere centimeter ned under jorden og montere et udhæng, ind over anlægget, på toppen af hegnet, når skildpadden forsøger at klatre over, så støder skildpadden næsen imod udhænget.

Vi bygger: Udendørs anlæg

Eksempel på et udendørs anlæg

Din skildpadde skal altid kunne finde skygge. Du skal også huske at give dine landskildpadder en stor skål med frisk vand, det må skildpadden aldrig mangle. Vandskålen må meget gerne være så stor, at skildpadden kan kravle op i skålen og få et bad, hvis den har lyst til det. 

Indendørs anlæg

De græske landskildpadder bruger meget tid med at klatre.

De græske landskildpadder bruger meget tid med at klatre.

Indendørs anlæg: Hvis der bruger et indendørs anlæg, forsøg at efterligne det udendørs anlæg så meget som muligt. Vi tilbyder de fleste af vores indendørs landskildpadder mulighed for at klatre. Det er altid interessant og sjovt at følge dyrene i deres anlæg.

Indendørs anlæg skal have både en UVB- og varmepære hængende sammen, over solpladsen. Benyt evt. en Reptisun 5.0 UVB pære. Du skal også bruge en varmepære 35/50 watt til en solplads. Temperaturen under solpladsen, bør ligge på 40-45 grader.

Giv også dine landskildpadder en hule eller to, så dyrene kan få lidt privatliv. 

Vand: Dyrenes vandskål, her benytter vi en lavbundet skål, evt. en urtepotte underskål, med lav vandstand. Vi kan også skære bunden af en spand og bruge den til vandskål. 

Vi sørger altid for at vandskålen er så stort, at skildpadden kan kravle helt op i skålen, hvis den vil det. Er du bange for at din skildpadden skal vælte rundt i skålen og måske endda drukne? Så læg et par flade sten ned i vandskålen, på den måde er din vandskål helt sikker også for svage og syge skildpadder. Nogle skildpadder vil gerne både tisse og tømme sig i vandet, lad dem gøre det. Så må vi bare skifte vandet lidt oftere. 

Vi benytter kokosmuld som bundlag, sammen med lidt hø. Kokosmulden er rigtig god til at holde anlægget lugtfri. Især skildpaddens urin, kan lugte lidt ubehageligt, men, det døjer vi ikke med, når skildpadderne går på kokosmuld som bundlag. Høet er benytter vi gerne i et lille område, hvor vi gerne vil have en lidt højere luftfugtighed. Sørg for at anlægget ellers er tørt, men der må gerne være et lille område, hvor det er lidt ekstra fugtigt, så kan skildpadden opholde sig, hvor den gerne vil.  

Du kan også benytte muldjord, vi anbefaler den muldjord der er uden tilsat gødning. Kan købes i planteskolen. 

Du kan finde mere om at bygge et anlæg indenfor: Indendørs anlæg 

Kokosmuld

Set hos SkildpaddeShop.dk

Set hos SkildpaddeShop.dk

UVB- og varmepære

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 og en 35 watt halogen varmepære. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 og en 35 watt halogen varmepære. www.SkildpaddeShop.dk

På den nye UVB-pære anbefaler vi, at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. (13 watt) over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Til en græsk landskildpadde anbefaler vi at du benytter en 5,0 UVB pære. På æsken, alt afhængig af producenten af UVB-pæren kan der også stå 6,0 - 100 - Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. 

UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt udmærket til et par græske landskildpadder, fordi dyrene ikke er så stor. En 26 watt UVB-pære vil kunne lyse ud over et større område.

Temperaturen på solpladsen, skal være 40-45 grader under varmepærerne, vil være passende for den græske landskildpadde.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Græske landskildpadder der synes det er for varmt, under varmepæren, vil flytte sig lidt ud i siden af pærens varmestråler. 

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i anlægget som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligger skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys og varme øger foruden skildpaddens appetit, dyrets aktivitetsniveau og parringsadfærd og evnen til at lægge æg og sørger for at skildpaddens krop og skjold udvikler sig som det skal.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.170-kr.260 

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk  

Græsk landskildpadde klatre

Alle vores landskildpadder har mulighed for at klatre, det holder dyrene aktive.
Ja, vel kan de risikere at vælte rundt på ryggen og ligge der og måske kan en enkelt landskildpadde ikke rette sig selv op igen. Men, vi er tit inde hos dyrene, så der sker dem ikke noget. Skulle det endelig ske at en skildpadde er væltet og ikke selv kan rette sig op, så vender vi stille og roligt skildpadden om på sine ben igen.

Testudo hermanni levested

Østlige Spanien (også introduceret til Balearerne: Mallorca, Menorca),
Sydlige Frankrig (inkl. Korsika),
Italien (inkl. Sardinien, Sicilien, Elba, Pianosa, Lampedusa-øen),
Albanien, Kroatien (herunder nogle adriatiske øer),
Bosnien-Hercegovina, Monte Negro, Makedonien, Serbien,
Bulgarien, Rumænien,
Grækenland (inkl. De Ioniske Øer, Korfu)
Østlige Tyrkiet

T. boettgeri: kystområder i det tidligere Jugoslavien gennem Albanien, Grækenland, Bulgarien til Sortehavet. Typelokalitet: Orsova, Banat.

Typelokalitet: ukendt (WERMUTH & MERTENS 1977)

https://reptile-database.reptarium.cz/

Græske landskildpadder (Testudo hermanni) vi har hjulpet til nye hjem. Sumpskildpadder har hjulpet mange græske landskildpadder, til gode hjem, der selv beholder dyrene. Vi har ikke skildpadder, der er til videresalg.

UVB-lys: Græske landskildpadder og andre europæiske landskildpadder, benytter 5,0 UVB pærer. Set hos SkildpaddeShop.dk

Flok eller enkeltvis

Holder du eksempelvis to hanner, sammen med en enkelt hun, så vil du få klammeri i dit anlæg. Hunner kan normalt holdes sammen, uden problemer. En god gruppe, vil være en han til 2-3 hunner. 

En græske landskildpadde kan godt levet alene, men, vi anbefaler at du holder dig en lille gruppe skildpadder sammen.  

Du får den store forsnøjelse at se, hvordan dyrene lever sammen i en flok.

Mangler du foder og andet til din landskildpadde, kik ind på SkildpaddeShop.dk

Anlæg til de europæiske landskildpadder

Drivhus forlænger sæsonen. Her har Thomas ombygget et lille drivhus, til landskildpadder. Med varme, og bemærk vippelågen, i drivhuset. Den holder varmen inde og dyrene finder hurtigt ud af at bruge klappen.
Det lille læhus, i forgrunden er tit nok til de europæiske arter.

Drivhus forlænger sæsonen. Her har Thomas ombygget et lille drivhus, til landskildpadder. Med varme, og bemærk vippelågen, i drivhuset. Den holder varmen inde og dyrene finder hurtigt ud af at bruge klappen.
Det lille læhus, i forgrunden er tit nok til de europæiske arter.

Del siden

Europæiske landskildpadder er hårdføre arter, der har nogle specifikke behov. Skildpadden kræver et anlæg, hvor der er veldrænet, i en sikker udendørs indhegning. I anlægget skal der være et overdækket område, evt. som en vandtæt kasse/skur af en slags, hvor skildpadden kan trække sig ind i, når vejret er vådt og koldt. Vi anbefaler at du holder de europæiske landskildpadder i et udendørsanlæg. 

På billedet, har vi lavet et lille drivhus, om til skildpaddehus. De europæiske landskildpadder, har dog ikke behov for at have varme, i deres læhus, om sommeren.

Forlænget sæson. Først på foråret og hen på efteråret er der varme, inde i huset, de europæiske landskildpadder, kan benytte huset og trække ind i varmen, hvis de synes vejret er blevet for koldt. 

Sikkerhed: Sørg for at dine landskildpadder er beskyttet mod naboens hundeder har tendens til at se skildpadder som én stor vandrende kødben. Katte, ræve, mink, mår kan også i hos nogle være en risiko du skal tage højde for. Skildpaddeunger skal du ikke bare lade gå løs i haven, uden de er sikret med et net ellers vil selv krager være farlige for ungerne. 

Retningslinjer for udendørs indhegninger: Sørg for at indrette en udendørs indhegning, så stort som muligt, på et lyst og solrigt sted. 
En voksen skildpadde bør have et anlæg, der er mindst et 2 x 2 m. Får du flere skildpadder, er det derfor nødvendigt at udvide anlægget.
Anlæggets indhegning skal bygges af solide materialer, der et mindst 30 cm. i højden, gerne 40-50 cm. over jorden. Til landskildpadder vil vi benytte uigennemsigtige materialer og for eksempel ikke akrylglas eller hegn, hvis landskildpadder kan se gennem indhegningen, vil de forsøge at trænge gennem det. Materiale forslag: Brædder af forskellige træsorter. Betonsten eller mursten.

Europæiske landskildpadder er dygtig til at grave, derfor skal du også sikre under indhegningen. 

Forslag: Grav en minimum 30 cm. dyb og smal rende omkring anlægget og fyld renden op med evt. beton, blokke, fliser eller plader af en slags, det kan også være aluminiumsplader, tagplader og vandfaste plader.
Sørg for at hegnet over jorden og under jorden er sat tæt sammen evt. forbundet, så dyrene ikke kan finde sprækker de kan trænge ud igennem.

De europæiske landskildpadder er ret gode til at klatre, derfor anbefaler vi, at du i toppen af dit træhegn eller trådhegn, der lægger et bræt på tværs eller lader hegnet bukke ind imod anlæggets midte. Når og hvis landskildpadden nu skulle kravle op ad hegnet, så vil skildpadden støde næsen imod et udhæng, det kan være et bræt eller hegn, på den måde vil skildpadden ikke kunne kravler over hegnet. 

Et hegn kan synes umuligt for os, at en landskildpadde kan klatre over, men, det ved de mindre landskildpaddearter bare ikke?

Sørg for at gøre anlægget lidt interessant og varieret for dine skildpadder. Landskildpadder er nysgerrige af natur og vil gerne undersøge deres omgivelser, det er også hyggeligt at se sine landskildpadder lede efter føde, i et spændende anlæg. Indret gerne anlægget med lidt ujævnt terræn, benyt gerne nogle store marksten, de er også gode for skildpadden at klatre på, hvilket giver skildpadden lidt ekstra motion. De solvarme sten, ser det ud som om skildpadden nyder at lægge sig op ad og samtidig få solens stråler fra oven, så har skildpadden det godt.

Dræning. Landskildpadder bør ikke gå direkt ovenpå græsplænen eller udrænet, fugtigt jord. Hvis skildpadden hele tiden går rundt på fugtigt jord, så kan du regne med at skildpadden vil få skind-, skjold- og luftvejsproblemer. 

Jorden skal være drænet og tørt. For ikke mange kroner kan man købe nogle meter plastik drænrør og grave dem ned under dyrenes anlæg, læg gerne et lag grus over rørene, så virker de bedst. lad drænrøret ende et sted, hvor vandet har frit løb, gerne ned i en grøft, hvis det ikke er muligt, så kan du let grave et hul, som du kan fylde grus, marksten, mursten, stenbrokker i, noget materiale vandet kan trænge uhindret ned gemme. Du kan også købe en færdig faskine, kaldes også regnvandskassette, der er lige til at grave ned, hvor vandet gerne må komme. En faskine er lavet, så vand hurtigt ledes væk fra jorden.

Plant ikke-giftig buskvegetation. Link til vores side med Spise/sikre planter

Sørg for at skildpadden har mulighed for at kunne komme ind i skygge, det kan ske ved hjælp af buske og/eller et enkelt lille læskur, det behøver ikke at være noget avanceret, den kan bygges så enkelt som en 3-sidet trækasse med nogle brædder/plade henover. Se foto 👆

Benyt evt. et lille hundehus til dine landskildpadder, til når det regner og er vådt og koldt vejr. Du kan let selv bygget et lille hus, med nogle få brædder eller cement sten. Vil du gøre lidt ekstra ud af det, så kan du isolere huset og hænge et forhæng, evt. vinyl der er skåret i strimler, kan gøre det eller en let plastik klap (se klap i drivhus 👆), der hænger ned foran indgangen, det holder dårligt vejret ude og varmen inde. Husk, det skal være let for skildpadder at komme ind og ud af huset, så lav ikke døråbningen alt for lille. Sådan et lille hus, vil dine europæiske landskildpadder hurtigt lære at søge ly i.

I skildpaddehuset, kan du også hænge en varmepære op, når dyrene søger ly for vejret eller du vil udvide sæsonen lidt. Vil du have varme om natten i dyrenes hus, så anbefaler vi, at du benytter keramik-, eller de infrarøde varmepærer, der ikke lyser inde hos dyrene om natten. Skildpadder har behov for en døgnrytme, hvor det er mørkt om natten. 

Du kan finde mere om at holde landskildpadder udendørs: Anlæg udendørs

Haren og skildpadden der løber om kap

Det var formodentlig den græske landskildpadde der inspirerede Æsops fabler til at skrive den kendte historie om skildpadden og haren.

Du kan høre hele historien, på siden HER