google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Sumpskildpadder - Turtles

Du kan få meget sjovt ud af at holde sumpskildpadder. Vi vil gerne at du skaffer dig viden, om at holde sumpskildpadder, inde du går i gang. Det er den eneste vej til succes, med din hobby.

Du kan få meget sjovt ud af at holde sumpskildpadder. Vi vil gerne at du skaffer dig viden, om at holde sumpskildpadder, inde du går i gang. Det er den eneste vej til succes, med din hobby.

Meget mere nedenfor👇


Se også sider om pasning, fodring, indretning, havedam og sygdom vedr. sumpskildpadder


Pasning og fodring undersider.


Se også vores mange sider om:

Kom godt i gang med skildpaddehobbyen

De vandlevende skildpadder, vi kalder dem også med et ord for sumpskildpadder. 

Moskusskildpadder er også sumpskildpadder. 

Skildpadder er levende væsner og dem skal vi udvise respekt overfor og ikke bare efterlade efter 14 dage, fordi man ikke gad sætte sig lidt ind i hobbyen. Man behøver ikke vide alt, med det sammen, men, du skal have lidt grundviden. 

Kære forældre, det I skal vide, inden jeres barn får en skildpadde, står alt sammen på denne side: Ny med skildpadde - Her fortæller vi dig mere om, hvilken skildpadde du bør anskaffe, om fordele, ulemper og udgifter m.m. ved at holde en skildpadde.

Måske vil I opdage, at det ikke er en skildpadde jeres barn skal have. Så har I hjulpet en skildpadde og jer selv og barnet for nogle ærgrelser og måske kedelige oplevelser. Skildpaddehobbyen skal være sjov, men det er den ikke for alle. 

Mangler du information, kan du forsøge at finde hjælp: Søg og indhold

Er der noget du er i tvivl om, så er du meget velkommen til at kontakte os.

Kontakt Skildpadder ABC

Denne side er opdateret d.10. marts 2024

UVB-lys og varme er det vigtigste for skildpadder

En UVB-pære kan din skildpadde ikke undvære, sammen med en varmepære. SkildpaddeShop.dk

En UVB-pære kan din skildpadde ikke undvære, sammen med en varmepære. SkildpaddeShop.dk

Sumpskildpadder der lever indendørs.

Beklager, vi starter lidt kontant ud. Vi ved af erfaring, at mange "glemmer" at tilbyde deres sumpskildpadder UVB-lys og varme, og en ordentlig solplads.

Kort fortalt om UVB-lys – Så går det ikke uden. Har du ikke UVB-pære over din solplads, så vil sumpskildpadden ikke klarer sig. 

Kort fortalt om varmepære – Så går det ikke uden. Har du ikke en ordentlig solplads, med varme, så vil din sumpskildpadde ikke klare sig.

Kan du ikke klare at give dine sumpskildpadder, de to nævnte pærer, så glem alt om at holde skildpadder. Det er dyrplageri - Så kort kan det siges. 

Vi ved godt det er at starte lidt kontant ud, men, de allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har ophængt både en UVB-pære og en varmepære. - Mellem 60-80% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for at en skildpadde har det gode liv. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære.

Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted, i en garage, gang andre steder. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler, at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år. Til orientering, her hos Skildpadder ABC udskifter vi UVB-pæren, efter kun 6 måneders brug. Vi skal sikre os, at de skildpadder vi modtager, de får nok UVB-lys, så de hurtigst muligt kommer sig. 

Har en sumpskildpadde manglet UVB-lys, i bare nogle få måneder, kan det tage år inden skildpadden er "rask" igen, tit bliver skildpadden desværre aldrig helt rask igen.

Derfor anskaf dig aldrig en voksen skildpadde, hvor ejeren bare vil af med sin skildpadde. Du vil bare få en kedelig oplevelse og måske en dyr dyrlægeregning. Problemet er bare, at mange desværre ikke aner, at deres skildpadde er syg, før dyret ligger stille på bunden af akvariet.

Solplads

🖱️Klik foto og se flere eksempler på solpladser.

Alm. moskusskildpadde ligger her på en god solplads, hvor der hænger lamper, med både en UVB-, og en varmepære i. Hele solpladsen er samtidig også en æglægningsplads.

Alm. moskusskildpadde ligger her på en god solplads, hvor der hænger lamper, med både en UVB-, og en varmepære i. Hele solpladsen er samtidig også en æglægningsplads.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen. De to pærer hænges ved siden af hinanden. Med det forsøger vi at efterligner solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset, ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en sumpskildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, for de fleste sumpskildpaddearter. Landskildpadder bør have ca. 40/45 grader. Men, du skal tjekke din skildpaddeart, under artsbeskrivelsen, hvad din skildpadde har behov for?

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil tabe effekt, i løbet af sin levetid.

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 - 50 - 100 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 30-35 grader. Normalt vil en 35 watt halogenpære kunne varme solpladsen nok op. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af pærer, størrelsen på solpladsen.   

Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt, når den er varm, så springer pæren. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.

Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning - Solplads idéer

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.

Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 end de skal have. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.

Kun skildpadder der lever i ørken, skal have andre UVB-værdier 10,0 – 12,0 men de skildpaddearter er der normalt ingen begynder, i hobbyen der har, hvilket i vores øjne også ville være en fejl. Men, er du alligevel i tvivl, så tjek din skildpaddeart. 

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets skjold og skelet kan udvikle sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl og skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

En rask skildpadde skifter skæl og ham/hud lige som slanger, som de vokser sig stører. Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.

Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk

Den her tekst, dukker op mange steder, på Skildpadder ABC - Fordi det er UVB-lys og varme der er vigtigst for at din skildpadde klarer sig. 

Sumpskildpadder i havedam

Eksempel på en havedam, der er bygget til sumpskildpadder.

Eksempel på en havedam, der er bygget til sumpskildpadder.

Vi har skrevet flere sider om, hvordan man holder sumpskildpadder i en havedam. Hvordan skal dammen indrettes til sumpskildpadder? Kan man holde fisk sammen med sumpskildpadder? Kan sumpskildpadden leve året rundt også om vinteren? Hvad skal der bruges af teknik? Hvordan kan sumpskildpadden gå i dvale og klare sig uden ilt og mange flere spørgsmål besvarer vi?  

Gå direkte til hovedsiden: Havedam og sumpskildpadder

Hvad skal jeg huske, inden jeg tager på ferie?

Vi anbefaler ikke at du lader din sumpskildpadder være alene, uden opsyn, imens du er på ferie.

Hvad skal du huske, inden du rejser på ferie? Din feriehjælper må vide besked om? - Hvis du alligevel efterlader din sumpskildpadde alene?

Læs her: Husk, inden du rejser

Skildpadder ABC kan passe din skildpadde i ferien.

Vi forsøger at blive klogere

Skildpadder ABC forsøger at være opdateret, med den sidste ny viden, om skildpadder. Vi kan desværre ikke være alle steder, derfor kan der være nyt og måske endda fejl, vi ikke har fået fat i? Har du faktuel viden, du gerne vil dele med os, så hører vi gerne fra dig. 

Sand Maleri Galleri

YouTube SkildpadderABC

Skildpadder ABC YouTube kanal

Nyt. Vlog om skildpadder

Symbiose mellem skildpadde og fugl

Tænk over, hvem du aflever din skildpadde til!

Hvorfor lægger min sumpskildpadde ikke æg?

Mangler din skildpadde UVB-lys?

Jonathan verdens ældste skildpadde

"Rødtop" en sej skildpadde

Del siden