google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

"Dræbersnegle" dræbes med gift?

Sneglegift der indeholder metaldehyd,  er ulovlig i Danmark. Husk at tjekke, når du køber sneglegift, i Tyskland.

Sneglegift der indeholder metaldehyd, er ulovlig i Danmark. Husk at tjekke, når du køber sneglegift, i Tyskland.

Kan vores skildpadder dø af at spise snegle, der har ædt gidt?


Risikerer skildpadden at dø, hvis den æder en snegl?

Vi har spurgt dyrlæge Mark, om emnet.
---
Hej Mark (Dygtig krybdyrkyndig dyrlæge)
"Mange køber sneglegift i Tyskland, en del af det indeholder metaldehyd (der er ulovligt at sælge i Danmark), og lægger det ud alle steder. Metaldehyd er særdeles giftigt for pattedyr.


Jeg går ud fra, at giften også er livsfarligt for en skildpadde, der æder en forgiftet snegl?

Sneglegift der er lovligt i Danmark, indeholder ferramol, det skulle ikke være skadelig for pindsvin og andre pattedyr. Men, kan skildpadder tåle at æde snegle der har spist ferramol?"

Venlig hilsen Claus

"Hej Claus
Du har helt ret mht. sneglegiften “metaldehyd", som virker giftigt både i den indtaget form og efter omdannelse til dens metabolit “acetaldehyd", begge er potente nervegifte! Metaldehyd smager sødt og dyr indtager det derfor hvis det er tilgængeligt. Man kender til tilfælde hvor skildpadder har spist metaldehyd i ren form, så de finder også den søde smag tiltrækkende.

De forgiftninger man kender til er ved et direkte indtag og ikke ved et inddirekte indtag efter akkumulering i snegle… Jeg formoder det er en meget effektiv sneglegift der dræber hurtigt, så hvis man sørger for kun at indsamle levende snegle er der minimal risiko for at de har indtaget giften og man dermed viderefører metaldehyd til skildpadderne.

Ferramol har jeg ikke kunne finde så meget om, men der bliver lagt meget vægt på at det er uskadelig for andre dyr end snegle i producentens beskrivelse. Det aktive stof er Jern(III)fosfat, som efter metabolisme bliver spaltet til jern og fosfat….
Men her gælder samme princip, så længe det ikke er et direkte indtag af ferramol, men man kun indsamler levende snegle, så burde der være minimal risiko for at viderefører giften til skildpadderne.


Mvj Mark dyrlæge"

Men, selv om risikoen måske ikke er stor for, at vores skildpadder skal indtage sneglegift, så kan andre dyr tage skade og dø. Derfor har du dyr i din have du ellers er glad for og gerne vil beholde, så drop giften.

Under topsiden Havdeam - linker vi til endnu mere relevant viden, om at holde sumpskildpadder i havedam. 

Denne side er opdateret d.28. marts 2023

Del siden