google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler. Set hos SkildpadderShop.dk

Del siden

Hvordan fodrer jeg sumpskildpadder

Katte- og hundefoder er dårligt foder og indeholder alt for meget protein for en sumpskildpadde.

Katte- og hundefoder er dårligt foder og indeholder alt for meget protein for en sumpskildpadde.

God fodring af de vandlevende skildpadder / sumpskildpadder og moskusskildpadder. I artiklen, vil vi kalde dem alle sumpskildpadder og præciserer arten, hvis det er nødvendigt.

Hvordan fodrer jeg sumpskildpadder bedst.

Siden fortæller dig om:

 • Hvor tit skal jeg fodre mine sumpskildpadder?
 • Hvor meget skal jeg fodre mine sumpskildpadder?
 • Hvad kan jeg fodre mine sumpskildpadder?
 • Min sumpskildpadde spiser ikke. Hvad gør du?
 • Hvorfor godt foder intet er bevendt, hvis ikke dine skildpadder har adgang til både en UVB-pære og varmepære?

Se også siden: Godt købe foder

Godt foder og afvekslende foder til dine sumpskildpadder, er vigtigt.

Kvalitetsfoder-sticks/piller: Allerførst vil vi gerne anbefale, at du altid har en god foderpille/sticksstående klar til dine sumpskildpadder, til de dage, hvor du ikke selv når at fange småkravl og fisk til dine skildpadder - Du står garanteret tidligt op, hver dag, hvor du tage fiskestang-, net og greb og andre avancerede fangstredskaber, over nakken - Ja, god tur skal du have herfra. Det er nok de færreste der får gjort det, i en travl hverdag 🙂 Mindre kan heldigvis også holde dine skildpadder sunde og raske.

Vi fortæller på denne side om nogle gode sumpskildpadde fodersticks/piller vi selv benytter.

Det er faktisk muligt at finde og fange alt det foder dine sumpskildpadder, har behov for udendørs. Hvis man gerne vil det. Nu skal du ikke få dårlig samvittighed over, at du giver dine skildpadder færdigkøbt foder. Der findes masser af gode færdigretter klar til skildpadder.

På siden her fortæller vi dig om, hvilket købefoder der er godt, hvad du skal se efter - og hvordan og hvilke insekter, smådyr og fisk du selv kan finde i naturen, hvis du har lyst til det. 

Kvalitetsfoder kan du altid bestille hos vores venner på SkildpaddeShop

Giver du dine skildpadder et nyt foder, så bør du ikke blive skuffet eller nervøs, hvis din skildpadde ikke straks vil smage på det nye foder. Vent og se, giv ikke op. Vi ved godt, at de fleste af jer, vil give op, hvis skildpadden ikke spiser, et nyt foder, efter bare nogle få dage. Det er der ingen skam ved, vi vil jo dyrene det bedste. Men, en rask sumpskildpadde kan udmærket leve i en måned, uden at tage føde til sig.

Her hos Skildpadder ABC har vi indimellem en skildpadde der i op til 14 dage ikke vil spise et nyt foder, der bliver serveret for den. Husk, får din sumpskildpadde et for ensformigt foder, så skal skildpadden også have vitaminer, mineraler og kalk, i fodret.

Skifter du foderpille, så kan det godt være at skildpadden ikke vil spise den nye foderpille lige med det samme. Har du endnu lidt tilbage af det for dyrene velkendte foder, så kan du lette overgangen til et nyt foder, ved at blande lidt af det nye foder sammen med det velkendte foder og på den måde øger du mængden af det nye foder lidt efter lidt. Efterhånden har skildpadden nu vænnet sig til kun at spise det nye foder og du har hele tiden haft kontrol over din skildpaddes fodring og skildpadden er ikke holdt op med at spise.

Læs også om: Dårligt foder

Denne side er opdateret d.5. april 2023

Fodring af skildpaddeunger og voksne dyr

Rødbuget cooter. Det er hyggeligt, at håndfodre.

Rødbuget cooter. Det er hyggeligt, at håndfodre.

Fodring og fodringshyppighed.


Anbefalet fodring af unge sumpskildpadder: De første 6 måneder af skildpaddens liv; må du gerne fodre den nyfødte og helt unge skildpadde, flere gange dagligt, med små portioner.

Der findes flere udmærkede foderpiller, til sumpskildpadder. Sørg for, at fodret er til sumpskildpadder. Vi ser desværre jævnlig, at sumpskildpadder lever af landskildpaddefoder og omvendt!

Andre foderemner, kan være alle former for vand- og landinsekter, myggelarver, små ferskvandssnegle, bænkebider, små regnorme eller ferskvandfisk en gang dagligt, nok til at det mindsker ungens appetit, men ikke blive helt stoppet.

Ønsker du at give dine sumpskildpadder en snack og hyggefodre. Så kan du evt. benytte tørrede ferskvandsrejer og småfisk.

Find godt foder på SkildpaddeShop.dk

Den helt nyfødte unge, skal kun have en enkelt eller to foderpiller om dagen eller du kan give ungen en halvvoksen guppy eller 1.cm. regnorm om dagen. Når ungen er ca. en måned gammel, så kan den spise en voksen han/lille guppy hun, en halv græshoppe eller ca. 2,5 cm. regnorm.

Lad den unge skildpadde få maden, så udelt som det er muligt. Den har godt af at arbejde med sit foder, det skal den også have tid til.

Har du flere små skildpadde unger. Gør dig den ulejlighed, at holde øje med, om alle ungerne får noget at spise. Vi har set flere eksempler på skildpaddeunger der ikke har fået mad nok. Hvor det har været de stærkeste unger, der har taget alt fodret.

Den voksne sumpskildpadde

Voksne sumpskildpadder: Efter 6 måneder, skiftes der over til kun at fodre, hver anden dag. Du kan forsøge at tilbyde skildpadden spiselige ukrudtsplanter. Der findes mange andre gode ukrudtsplanter, for sumpskildpadder at spise, end bare mælkebøtter, prøv dig frem. Unger må også gerne fodres med grønt.

Sumpskildpadderarter der ikke spiser planter, vil ikke spise planter, uanset, hvor meget man forsøger. Derfor skal du kende din sumpskildpaddeart.

Men, hvis din sumpskildpadde går i et akvarium, med planter som vandpest og lignende planter. Så vil dyret selv tage for sig af plantedekorationen, hvis den overhovedet vil spise af det grønne. Læs her om egnede - vandplanter  til sumpskildpadder.

Sørg for at fodre dine skildpadder varieret med f.eks. regnorme, melorme, snegle fra have, skov og sø, ferskvandsfisk og et godt sumpskildpaddefoder. 

Terrapiner, cooter og andre sumpskildpadde arter, vil gerne og skal spise planter for ikke at få for meget protein i deres foder. Lidt længere nede, kan du se, hvilke ukrudtsplanter der ikke vil skade dine sumpskildpadder. Forsøg dig frem og find ud af, hvilke ukrutsplanter dine skildpadder vil spise. Mælkebøtter og skvalderkål er nogle af de planter, sumpskildpadderne nok skal spise. 

Sumpskildpadder vil i naturen leve mest af vandplanter og de planter, dyrene kan nå fra vandkanten.  Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid, inden skildpadderne begynder at æde planter. 

Sumpskildpadder kan spise meget, så pas på med overfodring. Har du fisk, i dit akvarium, så skal du være klar over at dine skildpadder kan snuppe en fisk, hvilket er naturligt for skildpadder at gøre. Vi har en side med fisk, der kan være gode at sætte sammen med skildpadder. Fisk i skildpaddeakvariet 

Pillefodret kan du benytter én til to gange om ugen, sammen med en ellers alsidig kost. Sommetider har man lidt travlt, sådan er det nu engang, så er det rart at have en god sumpskildpadde foderpille, man lige kan give sine skildpadder.

Svømmer dine skildpadder rundt, udendørs, i en havedam, så vil dyrene selv finde, meget foder, i dammen, haletudser, planter, småfisk og insekter med mere. Her må du holde igen med at fodre, du skal højst fodre dine skildpadder, et par gange om ugen, det vil være nok. 

Som tommelfingerregel kan man bruge: Når du giver dine dyr foderpiller, så giv de voksne dyr den fodermængde, der svaret til det halve af hovedets størrelse på skildpadden, hver anden til tredje dag. Se nedenfor. 
Det er cirka, hvad de kan spise på under 10-15 minutter (det kan sagtens gå hurtigere). Du må gerne gemme fodret lidt rundt i akvariet.  

Når du giver fisk, fugl og andet foder, så sørg for at give dine dyr får et så hel foder, som muligt. Giv ikke din skildpadde "søbefoder", det er foder der i misforstået godhed er hakket, blendet og skåret helt i småstykker, til din skildpadde og som skildpadden derfor bare kan sluge, helt uden at arbejde med og tygge fodret. Hvad ikke er en særlig god ide, fordi skildpadden, der har behov for udfordringer, få slidt sit næb og brugt sine kløer. 

Vi har tit nogle der spørger om, hvordan kan vi sikre, at vi fodrer vores skildpadder nok? Det er næsten umuligt at fodrer sine sumpskildpadder for lidt. De fleste fodre alt for meget. Er du i tvivl om du fodrer din skildpadde nok, så kan du holde øje med skildpaddens vægt. Bliv nu ikke for "hysterisk" med, at veje din skildpadde. Skildpadder vil helst have lov til, at passe sig selv i akvariet. Når du har haft skildpadder et stykke tid, så har du fået en god fornemmelse for at fodre dine skildpadder. 

Over tid kan du tilpasse kostens indhold og holde øje med dyrets vækst, aktivitetsniveau og appetit. På den måde har du føling med, om din skildpadde får nok føde.

Har du mange sumpskildpadder, kan det være vanskeligt, om ikke næsten umuligt, at kontrollere, hvor meget, hver enkelt skildpadde spiser. Her er det meget vigtigt, at du ser efter, om der er skildpadder, der ikke trives. Så skal der gribes ind.

Tænk over, hvad din skildpadde selv vil kunne finde af foder, i naturen og ikke over i supermarkedsdisken.

Vi blander Nekton Multi Rep vitamin, kalk og mineralblanding i dyrenes foder et par gange om ugen. Ser mere om Nekton længere nede på siden. 

Et par dage om ugen fodres dyrene, med vores kvalitetsfoder, det er en god foderpille, til sumpskildpadderDer er vitaminer og mineraler i foderpille, de dage giver vi ikke Nekton.

Planter: Der findes mange planter der kan benyttes som foder og ikke vil skade dine skildpadder (link nedenfor). Forsøg dig frem og find ud af, hvilke ukrudtsplanter dine skildpadder vil spise. Mælkebøtter og skvalderkål er nogle af de planter, dine sumpskildpadderne nok skal spise. 

Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid, inden skildpadderne begynder at æde planter. 

Sumpskildpadder vil i naturen leve mest af vandplanter og de planter, dyrene kan nå fra vandkanten. Det er ikke altid så let at få fat på vandplanter - Du kan i stedet for benytte ukrudtsplanter, de findes næsten altid lige udenfor døren: Spiselige ukrudtsplanter og grønt.

Læs også om: Dårligt foder - Mange desværre fodre deres skildpadder med.

Vitamin-, kalk og mineralpulver er det bedste forsvar mod at få syge skildpadder

Nekton Multi Rep. til alle skildpadder. Bagved er det Sepiaskaller, der er kalktilskud.

ReptiVite til alle skildpadder. Bagved er det Sepiaskaller, der er kalktilskud.

Når du ikke altid at give dine skildpadder afvekslende foder - Så sørg i det mindste for at give dine skildpadder et godt vitamin-, kalk og mineralprodukt. Det er en let måde at sikre sig mod syge skildpadder.

Vi benytter selv ReptiVite vitamin-, kalk og mineralpulver (se foto), med det vil du forhindrer og bremse mange af de sygdomme, din skildpadde kan få imens du har tusinde andre gøremål, der også skal passes. Der findes andre udmærkede vitamin- og mineralpulver der også er beregnet til skildpadder.

Bland evt. vitamin-, kalk og mineralpulveret sammen med fiske-, og kyllingestykker til dine sumpskildpadder og strø det hen over det foder du giver dine landskildpadder, gerne flere gange om ugen.

Giver du dine skildpadder vitamin-, kalk og mineralpulver og samtidig har dine skildpadder en god soplplads, hvor der hænger en god UVB- og varmepære så er du blandt toppen af skildpadde ejere, der passer bedst på deres skildpadde. Det er enkelt og billigt, at være på den sikre side med ReptiVite.

Husk, en UVB-pære afgiver kun nok UVB-stråler det første år, herefter er UVB-stålerne aftaget så meget, at skildpadden ikke længer har gavn af pæren. Bemærk, UVB-pæren vil normalt endnu lyse, men uden UVB-stråler. 

Uden UVB-stråler får dine skildpadder intet ud af det gode foder og de vitaminer og mineraler du giver skildpadden, det hele løber bare lige gennem skildpaddens tarm, uden at afgive noget videre energi til skildpaddens system og rorganer.

Mere om UVB-lys og varme

Vitaminer, kalk og mineraler

Kalk er helt nødvendigt, for skildpaddernes skjold, knogler og til æggenes udvikling. Kalk kan købes i pulverform, hos dyrehandlen. Man kan selv lave sit kalkpulver, ved hjælp af æggeskaller fra hønseæg og bl.a. sepiaskaller👆(er det indvendige skelet fra sepiablæksprutten).

En drægtig skildpadde (vægt på ca. 1 1/2.kg.) hun skal have det der svarer til ca. 1/4 hønseæggeskal kalk om dagen. Det giver det bedste resultat, hvis du knuser, sepiaskal og æggeskal, hvorefter du kan stoppe, kalkpulveret ind, i en fisk, melorm eller det foder du nu giver dine dyr, så det hele ikke forsvinder ind i pumpen.

Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt.
Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for at huden, mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin, det er vigtigt at variere foderemnerne. Kalk kan også gives som æggeskaller fra hønseæg og bl.a. sepiaskaller, der kommer fra blæksprutten.

Eksempel på vitamin mangel: A-vitamin mangel viser sig ved, at skildpadderne har opsvulmede øjenlåg. Læs mere under sygdomme: Øjne og ører

Lav dit eget kalkpulver (husk vitaminer). Kalk kan også gives som æggeskaller, fra hønseæg og sepiaskaller der kommer fra blæksprutten (Sepia officinalis). En drægtig skildpadde hun, skal have det der svarer til ca. 1/4 æggeskals kalk om dagen. Det giver det bedste resultat, hvis du knuser, sepiaskal og æggeskal, hvorefter det blandes i skildpaddens foder. 

Vores sumpskildpadder og landskildpadder har altid adgang til sepiaskaller, enten hele eller mindre stykker vi har knækket til dyrene. Sepiaskaller bliver lagt ned i akvariet, hvor det nu vil ligge og flyde på overfladen, med tiden vil stykkerne dog synke til bunden af akvariet.

Vitaminer og et ekstra kalktilskud, vil være godt for dine sumpskildpadder. Her hos Skildpadder ABC benytter vi et vitamin, mineralproduktet fra ReptiVite der benyttes af dyrlæger verden rundt. Bland vitamin-, og kalkpulver i dyrenes foder. Når du giver pulveret, så stop det godt ind i en fisk, regnorm, melorm eller et lille stykke kød eller liggende, så det ikke forsvinder, ind i dit akvarium filter.

UVB-lys og varme er livsvigtigt for dine skildpadder ellers kan skildpadderne ikke optage næringen fra det foder du giver dem, i deres krop. UVB-lys og varme

Kort fortalt: Skildpadder er krybdyr

Det er vigtigt for dig at forstå lidt om, hvordan krybdyr fungere.

"Fugle og pattedyr er varmblodede, dvs. de opretholder en høj og konstant kropstemperatur uafhængigt af omgivelsernes temperatur. Denne tilstand kaldes også endotermi, da den høje temperatur (termi) dannes gennem en egen indre (endo) varmeproduktion.

Den store varmeproduktion kommer af et højt stofskifte, og derudover opretholdes den høje temperatur ved at begrænse varmetabet ved isolering i form af fjer hos fuglene og pels hos pattedyrene. I modsætning hertil har de ektoterme (koldblodede) dyr/krybdyr, hvor kropstemperaturen afhænger af omgivelserne, et meget lavere stofskifte – ca. 10 gange lavere end hos varmblodede dyr." Fra Videnskab.dk

Den lidt længere fortælling: Skildpadder = krybdyr

Ovenstående fortæller dig, at skildpadder/krybdyr reagerer meget langsomt på dårlig pasning, det varer derfor meget længe inden det kan ses på en skildpadde at den måske mangler vitaminer, kalk og mineraler. Skildpaddens ejer opdager desværre tit ingenting, fordi skildpadden ændrer sig i ubemærkethed fra dag til dag og til sidst måske dør skildpadden og det er nu for sent at gøre noget.

For at undgå at skildpadden mangler noget vitalt, så anbefaler vi dig at du benytter Nekton Multi Rep. et vitamin, kalk og mineralprodukt der er tilpasset skildpadder.

Du finder det hos vores venner på SkildpaddeShop.dk

Skal fodret tilbredes?

I naturen tage de større sumpskildpadder gerne en ælling og andre vandfugle.

I naturen tage de større sumpskildpadder gerne en ælling og andre vandfugle.

Fodret skal tilberedes så lidt som muligt. I naturen får skildpadden ikke tilberedt sit foder af en tjener, fodret bliver ikke kogt, stegt eller skåret i mundrette bidder for skildpadden. Så tilbered din skildpaddes foder så lidt som muligt.

Af praktiske grunde, kan det selvfølgelig være nødvendigt at dele fisk og kylling. En hel kylling er vel også lidt i overkanten til et par sumpskildpadder. Se video nedenfor.

Kylling og kyllingeben er naturligt foder. De er let at få fat på og give sine sumpskildpadder, en gang imellem. Sumpskildpadder fanger i naturen selv fugle, som de æder alt fra fjer, knogler og kød. Sumpskildpadder er ådselæder og finder de en død fugl så æder de den.

Vi giver en gang imellem vores skildpadder et stykke kylling, det kan være alt fra kyllingen der kan bruges, skrog og kød. Kyllingekødet bør være let stegt eller kogt (uden brug af olie). Ikke så meget for dyrenes skyld, mere for vores egen sikkerhed. - På den måde sikrer vi os imod Salmonella 

Salmonella risikoen er meget undervurderet hos skildpaddeejer. Vi omgås her hos Skildpadder ABC alle skildpadder som om de er inficeret med Salmonella. Mange krybdyrejere aner ikke, at det måske er fra deres skildpadder de har fået dårlig mave! Især børn op til 5 år, patienter der er i cancerbehandling og andre med et svagt immunforsvar er i særlig risiko for at for Salmonella bakterien.

Kyllingeben har foruden lidt kød på sig også brusk, som skildpadder gerne vil gnave i og derved få et kalktilskud. Skyl lige kyllingebenet under den varme hane først, det fjerner det meste af fedtet, så det ikke sviner i akvariet.

Kylling siger du, spiser sumpskildpadder kyllinger? I naturen, svømmer sumpskildpadden ikke af vejen for at tage vandfuglens kyllinger og andens ællinger også de større fugle kan blive taget. 

Bland gerne vitaminer, kalk og mineraler et par gange om ugen i friskfoder, mas det ind i fisk, kylling, bland det I fiskefars, regnorm. Du kan evt. blende kødet og samtidig blande vitaminer, kalk og mineraler i, så det ikke skylles væk, så snart fodret kommer under vandet.

Vitaminer, mineraler og kalk finder du på SkildpaddeShop.dk

Fisk og kylling er ikke så let at give sine sumpskildpadder, hvis man har et for lille akvarium og filtersystem. Det hele vil hurtigt begynde at lugte. Det er et udmærket og naturligt foder, man kan give sine skildpadder en gang imellem, det er med til at give sine dyr et godt og varieret foder.

Moskusskildpadder spiser kylling

Hvor tit skal de vandlevende skildpadder fodres?

Denne alm. moskusskildpadde er blevet for tyk.

Denne alm. moskusskildpadde er blevet for tyk.

Vi anbefaler at fodre dine sumpskildpadder, hver anden dag, så snart de er blevet 6 mdr. gamle.

Du kan også fodre din sumpskildpadde, hver dag, det bestemmer du selvfølgelig selv og hvad der passer bedst til dit temperament.

Grunden til vi anbefaler kun at fodre, hver anden dag er at skildpadder er krybdyr. Ja, det ved du god kan du mene. Skildpadder er koldblods dyr og har ikke en ovn der skal fyres op til 37 grader som os. Skildpadder har samme temperatur som deres omgivelser og det kræver derfor meget mindre brændstof eller foder! 

Det er næsten umuligt at fodre sine skildpadder for lidt. Men det er til gengæld let at fodre sine skildpadder for meget og dyrene bliver fede. Hvad være er, en sumpskildpadde kan få et deformt skjold og organ problemer ved overfodring. Mere om det nedenfor.

Derfor hold igen med fodret. Det er misforstået godhed overfor din skildpadde at fodre skildpadden for meget.

Pas på med overfodring

En Cumberland terrapin der har fået et for meget proteinrigt foder. Skildpadden er forvoksen og derfoer fået Toblerone skjold.

En Cumberland terrapin der har fået et for meget proteinrigt foder. Skildpadden er forvoksen og derfoer fået Toblerone skjold.

Sumpskildpadder kan spise meget, så pas på med overfodring. 

Overfodring, det kan forårsage en hurtig vækst og er skadeligt for skildpaddens organer som lever og nyrer. Sumpskildpaddens skjold forvokser og blive deform. Sumpskildpadder på et par år, kan være blevet lige så store som voksne sumpskildpadder, på 5 år. 

Moskusskildpadder synes ikke at være så tilbøjelig til at deres skjold bliver deform (får Tobleroneskjold se foto), på grund af overfodring, som andre sumpskildpaddearter. 

Kød indeholder meget protein, især ko- og svinekød. Sumpskildpadder skal have ca. dobbelt så meget kalk/calcium som forsfor. Sumpskildpadder der lever af for meget kød, vil typisk få for meget fosfor. Populært sagt, fosfor atomer skubber kalk atomer væk, så der forsvinder kalk fra skildpaddens skjold og skelet. For meget fosfor vil gøre skildpaddens skjold blød og give skildpadden metabolisk knoglesygdom/metabolic og pyramide- og deform rygsskjold. Skildpaddens knoglerne bliver som gummi og svage. Vi ser det jævnlig, hvor skildpadden ikke længere kan bruge sine bagben. 

Er du i tvivl om, hvilket vitamin og mineralprodukt du skal benytte, kan du roligt benytte Nekton Multi Rep. der indeholder de rette mængder af vitaminer, kalk og mineraler til skildpadder. Tilføj vitaminer og kalk til skildpaddens kost, gerne på faste dage i ugen, så husker man det bedre. 

Lad derfor være med at give dine sumpskildpadder ko- og grisekød, det indeholder meget protein, lige som katte- og hundefoder gør!

Har du fisk, i dit akvarium, så skal du være klar over, at dine skildpadder kan snuppe en fisk, hvilket er naturligt for skildpadder at gøre. Vi har en side, med fisk, der kan være gode, at sætte sammen med dine skildpadder. 

Fisk i skildpaddeakvariet 

Vi har tit nogle der spørger om, hvordan kan vi sikre at vi fodre vores skildpadder nok? Det er næsten umuligt, at fodre sine sumpskildpadder for lidt. De fleste fodre alt for meget. Er du i tvivl om du fodre din skildpadde nok, så kan du holde øje med skildpaddens vægt. Bliv nu ikke for "hysterisk" med, at veje din skildpadde. Skildpadden vil helst have lov til at passe sig selv i akvariet. Når du har haft skildpadder et stykke tid, så har du fået en god fornemmelse for, hvormeget dyrene skal fodres. 

Sørg for at have en god pillefoder, til dine sumpskildpadder. Et foder der indeholde alle mineraler og vitaminer, dine dyre har behov for. Pillefoder er ikke let at komme udenom, når man har skildpadder og er glimrende sammen med alsidig fodring. Sommetider har man lidt travlt, sådan er det nu engang, så er det rart at have en god sumpskildpadde foderpille ved hånden.

Svømmer dine skildpadder rundt udendørs, i en havedam, så vil dyrene selv finde meget foder, i dammen, snegle, haletudser, planter, småfisk og insekter, måske fanger dine en småfugl der bliver lokket til at vandet, det sker. Sumpskildpadder vil lige som krokodillen komme glidende i vandoverfladen og forsøge at overraske fuglen, der sidder og drikker vand. I havedammen skal du holde igen med at fodre for meget, du skal højst fodre dine skildpadder, et par gange om ugen, det vil være nok.  

Som tommelfingerregel kan man bruge;  Når du giver de voksne dyr foderpiller, så giv hver skildpadden den fodermængde, der svaret til det halve af skildpaddens hovede størrelse, hver anden dag i akvarium og hver trejde/fjerde dag i havedam (se foderskema nedenfor).

Det er cirka, hvad de kan spise på under 10-15 minutter (det kan sagtens gå hurtigere). Du må gerne gemme fodret lidt rundt i akvariet og igen skal du give din sumpskildpadde så hele foderstykker som det nu er muligt.  

Sørg for at give din sumpskildpadde et så fast og hel foder, som muligt. Giv ikke din skildpadde "søbefoder", det er foder der i misforstået godhed er hakket, undgå så vidt det er muligt at blende og skære fodret i mikrostykker, medmindre du giver vitamin og mineralpulver, hvor det kan være nødvendigt, hvis ikke de gode sager bare skal suges ud i filtret. Skildpadden skal helst ikke bare kunne sluge fodret, helt uden at arbejde med og tygge fodret. Hvad ikke er en særlig god ide, fordi din skildpadde skal både udfordres og bruge og slide sit næb.

Over tid kan du tilpasse kostens indhold og holde lidt regnskab med dyrets vækst, aktivitetsniveau og appetit. Det er en god, at veje din skildpadde regelmæssigt. På den måde har du føling med at din skildpadde får nok føde. Det kan være vanskeligt, om ikke umuligt at kontrollere, hvor meget en enkelt skildpadde spiser, hvis dyret, er, én i en flok. 

Tænk over, hvad din skildpadde selv vil kunne finde, af foder, i naturen og ikke i køledisken i Brugsen. Vi er godt klar over, at vi blander naturlig foder og sumpermarkeds foder lidt her. Men, verden er ikke altid helt perfekt, i en travl hverdag. Alting med måde.

Rejer og fisk fra Havet

Vil du give dine skildpadder en reje, så kan rejen lægges i vand nattet over, i køleskabet, så er det meste salt trængt ud. Det samme med havfisk.

Vil du give dine skildpadder en reje, så kan rejen lægges i vand nattet over, i køleskabet, så er det meste salt trængt ud. Det samme med havfisk.

Lad være med, at falde i den grøft, at give dine sumpskildpadder rejer, hver dag. "Det er så sjovt, at håndfodre sine dyr og se dem, være helt vilde, efter foderet." Ja, det er sumpskildpadder, vilde med rejer. Men, rejer fra Havet, er ikke sumpskildpaddefoder. Vi har fået flere sumpskildpadder ind, der er døde efter de kun har spist rejer. Fisk der er fanget i Havet, er heller ikke godt foder, til dine sumpskildpadder. Alle rejer og fisk, fra Havet, indeholder for meget salt, for dine sumpskildpadder. Dagligt fodring af saltfoder, vil give dine sumpskildpadder problemer, de kan ikke udskille, det salt rejer og fisk indeholder og skildpadderne vil til sidst, få indre skader, på deres organer. I værste fald, vil de dø.

Tænk over, hvad kan sumpskildpadder selv, naturligt finde, i deres omgivelser.

Meget mere om dårligt foder til dine skildpadder: Dårligt foder

Ønsker du at give dine sumpskildpadder en snack og hyggefodre. Så kan du evt. benytte tørrede ferskvandsrejer. Find dem på SkildpaddeShop.dk

Hvor meget foder skal min sumpskildpadde have?

Der er ingen grund til, at spille foder, der ikke bliver spist eller skildpadden ikke har godt af.

En halv år gammel og ældre sumpskildpadde, fodrer man kun hver anden dag. 

Hvor meget foder skal skildpadde have, når der fodres med foderpiller?

Vi har den tommelfingerregel, at man giver sin skildpadde den mængde foder, der svarer til det halve af skildpaddens hoved størrelse. 

Fodre med ferskvandsfisk aborre, skaller mv

Ferskvandsfisk er et naturligt og godt foder, til dine sumpskildpadder.

Sådan fodre vi de voksne sumpskildpadder

Vi benytter Nekton Multi Rep. til alle vores skildpadder. 
Vi skal give mange skildpadder vitaminer og mineraler, derfor blender vi ferskvandsfisk eller kylling og blander vitamin og mineraler i.

Vi benytter Nekton Multi Rep. til alle vores skildpadder.
Vi skal give mange skildpadder vitaminer og mineraler, derfor blender vi ferskvandsfisk eller kylling og blander vitamin og mineraler i.

 • Fodring sker, hver anden dag. Fodre du fast, på en lige/ulige dag. Det er let at huske.
 • Vores sumpskildpadders grundfoder er ferskvandsfisk (sumpskildpadder lever i ferskvand).
 • Plantemateriale fodre vi med, på fodringsdage. Her benytter vi vandplanter og ukrudtsplanter. Benyt ikke supermarkeds grønt. Giv gerne dyrene de planter, de gider spise.
 • Vi blander Nekton Multi Rep. (se foto) i dyrenes foder et par gange om ugen.  
 • Et par dage om ugen fodres dyrene, med en god foderpille, til sumpskildpadder. Der er vitaminer og mineraler i foderpille, de dage giver vi ikke Nekton.
 • Vores skildpadder har altid adgang til Sepiaskaller det giver dyrene et ekstra kalktilskud. Du kan også benytte æggeskaller. 

Til vores landskildpadder, drysser vi Nakton Multi Rep. over dyrenes foder, hver anden dag. 

Køb foderpiller, vitaminer, mineraler og kalk i SkildpaddeShop

Fodre med regnorm

Har du forsøgt, at fodre dine sumpskildpadder, med regnorm. Det er ret morsomt, at se på.

Uden UVB-lys og varme, gavner fodret ikke!

Hæng UVB- og varmepæren, ved siden af hinanden. Vi forsøger at efterligne solen. Lamperne er fra vores SkildpaddeShop.dk

Hæng UVB- og varmepæren, ved siden af hinanden. Vi forsøger at efterligne solen. Lamperne er fra vores SkildpaddeShop.dk

Når du nu fodre dine sumpskildpadder, med det rigtige foder. Så er det jo temmelig fjollet, hvis man ikke giver sine skildpadder adgang til en ordentlig solplads, hvor der hænger både en UVB pære og en varmepære. Ellers får dine sumpskildpadder ingen gavn af det dyrekøbte foder.

Uden UVB-lys og varme (vi forsøger at efterligne solen), så kan skildpadden ikke optage vitaminer og kalk, fra det foder du giver dyret! Skildpadden vil derfor dø, med tiden. 

Foto. På billedet hænger der to aluminiums lamper, med reflektor, så skildpadderne får det optimale ud af pærerne. Der hænger både en UVB- og en varmepære. UVB pæren må højst hænge 15 cm. over skildpadden ellers hjælper UV-lyset ikke din sumpskildpadde.

UVB pæren skal skiftes mindst en gang om året, selv om pæren stadigvæk lyser. UV lyset er nu brændt ud, pæren kan du nu benytte som en almindelig lys-pære, i en anden lampe, i din lejlighede/hus. Skriv dato på fatningen, når du hænger pæren op, så ved du, hvornår du senest skal skifte pæren. En UVB pære afgiver ikke varme nok. Derfor skal du også hænge en varmepære op, ved siden af.

Under varmepæren, skal temperaturen ligge på 30-35 grader.

Vi har vores pærer tændt, i 10-12 timer i døgnet. Så får dine skildpadder en naturlig døgnrytme.

Eksempel på pærer til en god solplads - Halogen spot varmepære 35w og en UVB-pære 5,0 13w. Med dette sæt, er du godt i gang. SkildpaddeShop.dk

Eksempel på pærer til en god solplads - Halogen spot varmepære 35w og en UVB-pære 5,0 13w. Med dette sæt, er du godt i gang. SkildpaddeShop.dk

Krybdyr er en helt anden verden end pattedyr. Skildpadder er koldblods dyr, de har kropstemperatur, som deres omgivelser. Skildpaddens biologiske processer fungerer meget langsommere en hos pattedyr. Derfor kan en skildpadde passes på et eksistens minimum i flere år, uden at dø.

Læs mere om, hvorfor UVB-lys og varme er livsnødvendigt for din sumpskildpadde.

Vil du vide mere om UVB-lys og varme til dine sumpskildpadder og hvorfor begge pærer er livsvigtige for dine skildpadder: UVB-lys og varme

Pærer til dine skildpadder, kan du finde på SkildpaddeShop.dk

Vil skildpadden ikke spise? - Er skildpadden "kræsen"?

Kinesisks trekølsskildpadder æder mus. Det foder ville skildpadden hurtig falde for, hvis vi ikke fodrer med anden end mus. Mus får vores dyr kun en sjælden gang imellem.

Kinesisks trekølsskildpadder æder mus. Det foder ville skildpadden hurtig falde for, hvis vi ikke fodrer med anden end mus. Mus får vores dyr kun en sjælden gang imellem.

Vi hører jævnlig fra skildpaddejer, at deres sumpskildpadde ikke spiser eller ikke spiser ret meget. Skildpadder er ikke kræsen, det er noget deres ejer gør deres skildpadder. 

Skildpadder kan også stoppe med at spise, hvis deres solplads temperatur eller UVB-pære ikke er rigtig eller ikke virker. 

Vi skal først have styr på, om sumpskildpadden har en solplads, med en 30-35 graders varme under varmepæren og en frisk UVB pære? Mangler skildpadden det, så vil sumpskildpadden typisk miste appetitten. Funger UVB pæren? UVB pærer virker max. 1 år, så skal de skiftes. UVB-lys er måske det vigtigste at du tilbyder din sumpskildpadde. Uden det rette UVB-lys, så vil skildpadden miste appetitten og meget andet.

Mere om UVB-lys og varme

Er solpladsen og anlægget ellers som det skal være: Indretning af akvarium - så springer vi videre i forsøget på at få din skildpadde til at spise eller spise det du vil have skildpadden skal.

Det næste kan være, at I jævnlig (for tit) giver skildpadden fisk, rejer, mus eller noget andet foder skildpadden hellere vil have, så skildpadden i protest ikke vil spise sit basisfoder. Skildpadden finder hurtig ud af om I for tit giver den sit favoritfoder, så vil skildpadden bare springe basisfodret over og vente på sine livretter.

For at vende sumpskildpadden tilbage til sit basisfoder, så skal i en periode lade skildpadden sulte. 14 dage, er ikke noget problem at skildpadden ikke vil spise. Er skildpadden kræsen, er det ikke skildpaddens skyld, I er ikke konsekvente nok, I skal bare blive ved med at give skildpadden det foder, I vil have skildpadden skal spise. Skildpadden vil med garanti blive sulten.

Test. Prøv at teste skildpadden, er skildpadden kræsen? Forsøg at give sumpskildpadden et par rejer, I ved de frosne Grønlandske-, Nordsørejer (ikke normalt skildpaddefoder). Nu tester vi skildpadden. Tø nogle rejer op, prøv så at give rejerne til skildpadden. Jeg tror skildpadde vil spise rejerne med god appetit? Spiser skildpadden rejerne, så er dyret bare blevet kræsen og klarer sig med de livrettet i giver skildpadden (nok lidt for tit).

Rejer er et meget potent foder, og sumpskildpadder kan ikke holde sig fra dem. Men, rejer er ikke et normalt foder for sumpskildpadder. Alting med måde, sommetider er med måde, mere sjældent end det vi synes. Hvilket hurtigt kan ende ud i misforstået godhed, der ikke er gavnlig for din sumpskildpadde. 

Mere om, hvordan du kan hjælpe en kræsen skildpadde

Hvilke problemer kan en "kræsen skildpadde" få - Livsbetingede sygdomme

Giv sumpskildpadder ekstra vitaminer og mineraler/kalk

Her virrer og kaster skildpadden hovedet bagud og fra side til side, det kan det være tegn på vitamin mangel (B1) eller forgiftning.

Her virrer og kaster skildpadden hovedet bagud og fra side til side, det kan være tegn på vitamin mangel (B1) eller forgiftning.

Benyt vitamin-, og mineral/kalkpulver til dine skildpadder, gerne et par gange om ugen eller hver gang du fodrer, med fersk fisk og andet foder der ikke indeholder vitaminer/mineraler fra fabrikken.

Men du skal stadigvæk huske, at varierer dyrenes foder og suppler gerne din fodring med en god foderstick/pille.


Dine skildpadder har behov for ekstra portioner af vitaminer, mineraler/kalk. Ungerne skal have et ekstra kalk- mineraltilskud, imens de vokser, hvor de udvikler deres skjold og skellet.


De voksne skildpadder har også behov for kalk og mineraler, for at holde deres skjold og skellet ved lige, især de kønsmodne hunnerne skal have et ekstra stort kalk- og mineraltilskud, fordi de skal kunne producere og lægge æg.


Mangler skildpadden kalk, så ender det med at skildpaddens skjold bliver blød og skildpadden får et svagt skellet, der vil give skildpadden gigt og andre knoglesygdomme.

Skal din skildpadde lægges i dvale, så er der især vigtigt at skildpadden har fået ekstra tilskud af vitaminer, kalk - og mineraler ellers vil skildpadden ikke overleve dvaleperioden.

Hvorfor kalk/mineraler er vigtigt for at overleve en dvaleperiode, det fortæller bl.a. professor Tobias Wang meget mere om, på vores side: Livet uden ilt  


Krybdyr og skildpadder skal hele deres liv have ekstra tilskud af kalk og mineraler.

Har du fisk i dit akvarium/terrarium, så skal du være klar over, at dine sumpskildpadder kan snuppe en fisk. Dør der fisk i akvariet, hvad der ikke kan undgås, dem vil skildpadderne hurtig finde og spise. Men det er normalt kun de syge og gamle akvariefisk moskusskildpadderne kan fange. Terrapiner er dygtige til at fange fisk. De få fisk er med til at give dine skildpadder et varieret foder.

Se denne video: Guppy jagt

Voksne dyr, skal kun fodres hver anden til tredje dag. Resten af dagene er fastedage eller skildpadden må finde det restfoder der altid ligger i anlægget. Voksne sumpskildpadder kan æde meget, så pas på med overfodring. læs andet sted, hvor meget dyrene skal fodres.

Husk på, i et stort akvarium med fisk og planter, der finder skildpadden altid et eller andet den kan spise. I en havedam er der endnu mere foder, for dine skildpadder at finde.

For at gøre skildpaddernes fodring så naturlig som muligt, så vil det være en god idé at gemme deres foder rundt omkring i terrariet eller akvariet. Det gør også deres dagligdag, mindre kedelig.

Vi møder sommetider en sumpskildpadde, der virrer og ukontrolleret kaster sit hoved bagud og fra side til side. Det kan enten være B1-vitaminmangel eller også har skildpadden måske spist af en potteplante, dyret er blevet lidt "skæv" eller forgiftet af planten? Hvis det er en forgiftning, så kan det tage en måned eller længere tid, inden skildpadden af sig bliver rask igen?

B1-vitaminmangel påvirker skildpaddens nervesystem og kan give skildpadden de ukontrollerede bevægelser. Her anbefaler vi, at du giver din sumpskildpadde en god foderstick/pille, der indeholder alle vitaminer og mineraler. Eller giv skildpadden frisk fanger ferskvandsfisk, det kan være skaller, aborrer og put vitamin- og mineralpulver ind i fisken. Så sikre vi os, at sumpskildpadden får de vitaminer skildpadden har behov for og kommer sig hurtigere.

Læs mere om livsbetinget sygdom hos sumpskildpadder.

Spiselige ukrudtsplanter og grønt

Alm. mælkebøtte (Taraxacum officinale) hele planten kan benyttes.

Alm. mælkebøtte (Taraxacum officinale) hele planten kan benyttes. Prøv også at fodre med græsser og andre ukrudtsplanter.

Mange vandlevende skildpadder og landskildpadder vil gerne og har behov for at spise planter, for ikke at få for meget protein (kød) i deres foder. 

Forsøg dig frem og find ud af, hvilke ukrudtsplanter dine skildpadder vil spise. Mælkebøtter og skvalderkål er let at få fat på og nogle af de planter, skildpadder normalt nok skal spise.

Det skal siges her, det er ikke alle sumpskildpaddearter der spiser planter, flere af arterne er kun fisk og "kød" æder.

Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid inden skildpadderne begynder at æde planter.

Meget mere om Spiselige vand- og ukrudtsplanter og grønt - Hvilke ukrudtsplanter og grønt kan jeg give mine sumpskildpadder?