google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Skildpadder der er urolige?

Her kan vi komme helt tæt på en moskusskildpadde, der normalt er ret sky. Fordi skildpadden har opdaget os på lang afstand, gennem en glasrude.

Her kan vi komme helt tæt på en moskusskildpadde, der normalt er ret sky. Fordi skildpadden har opdaget os på lang afstand, gennem en glasrude.

Sumpskildpadder er urolige og hopper de i vandet, med det samme de ser dig?

Det skyldes nok ikke at de ser dig, at de hopper i vandet, det skyldes nok at dyrene bliver overrasket over at der pludselig er nogen lige ved siden af dem. Det oplever vi tit, sumpskildpadder blive bange og flygter ud i vandet. Vandet er for skildpadden det sikreste sted at opholde sig.

Vi har erfaring med, at skildpadder gerne vil kunne opdage os lidt i god tid, kan dyrene se os på afstand, inden vi er kommet helt tæt på dem, så bliver de ikke så let bange og vil efterhånden blive liggende på solpladsen. Dyrene vender sig hurtigere til os, hvis de kan se os på god afstand først og vi ikke bare lige åbner en dør op af akvariet og pludselig står foran dem.

Hvad kan man gøre, måske hjælpe det bare at åbne døren, så dyrene når at se dig, inden du står lige op af akvariet? - Måske skal solpladsen åbnes til den side, du kommer ind i rummet. Der kan måske sættes et stykke gennemsigtigt akrylglas i siden af solpladsen i stedet for en uigennemsigtigt træplade.

Det kan blive nødvendigt at flytte dyrenes akvarium over i et roligt hjørne i stuen, hvor der ikke er alt for meget trafik, hvis du gerne vil se dine skildpadder oppe på solpladsen.

Vi skal også være opmærksom på, at nogle sumpskildpaddearter er mere sky end andre skildpaddearter. Moskusskildpadder er gerne meget længe om at vende sig til nye ejere og nye hjem.

Denne side er opdateret d.9. april 2023 

Skildpadden skal lægge æg

Alm. moskusskildpadde på vej op på land.

Alm. moskusskildpadde på vej op på land.

Når sumpskildpadder, evt. moskusskildpadder skal til at lægge deres æg, så bliver de tit urolige. De opføres sig uroligt, de vil typisk kravle rundt oppe på land, flere nætter i træk. Det kan larme ret så meget, når dyrene bumler ind i glas og andet. Det er fordi de leder efter et godt sted at lægge deres æg.

Derfor kan det være en god ide, at du har et område, på land, hvor dine skildpadder kan grave deres æg ned. Vi tilbyder altid vores hunner, et æglægningssted, hvor der enten er muldjord (uden tilsat gødning) eller kokosmuld i. 

Se video nedenfor, hvor en alm. moskusskildpadde er ved at grave æg ned. 

Moskusskildpadde lægger æg

Hun lå og gravede, da videokamera kom helt på, blev hun helt stille.

Vandet kan være for varmt

Et gammelt og slidt varmelegeme, forsøg ikke at reparer den, smid den til genbrug.

Et gammelt og slidt varmelegeme, forsøg ikke at reparer den, smid den til genbrug.

Sumpskildpadder vil også kunne virke urolige, hvis deres vand, er alt for varmt. Normal temperatur for de fleste voksne sumpskildpaddearter er 20-22 grader.

Der er ikke mange sumpskildpadder ger bryder sig om 28-30 grader varmt vand hele tiden.  Det vil få mange sumpskildpadder til at blive urolige i vandet. Det største problem er, hvis dyrene ikke kan klatre op på land. Det ser vi desværre ikke så sjældent, at skildpaddens ejere har glemt at bygge et land solplads. 

Andre glemmer at tjekke deres varmelegeme, om den holder temperaturen? Måske er termostaten gået, i varmelegemet eller man ved et uheld er kommet til at dreje termostaten for højt op i temperatur.

Husk, altid at tjekke dit elektriske udstyr, de ting har en udløbsdato. Varmelegemer udskifter vi hvert tredje år.  For en sikkerheds skyld, el og vand skal man passe på med.

Lad være med at forsøge at reparerer det gamle varmelegeme, dit og dyrenes liv er mere værd.

Stresse kan gøre skildpadder syge

Skildpadden virker måske ikke stresset lige nu? Du skal sikre dit anlæg, så andre dyr ikke kan trænge ind.

Skildpadden virker måske ikke stresset lige nu? Du skal sikre dit anlæg, så andre dyr ikke kan trænge ind.

Vi har skrevet meget mere om uro og stress blandt skildpadder og hvad det kan betyde for din skildpadde.

Stress kan påvirker skildpaddens kondition, immunforsvaret kan svækkes og til sidst kan skildpadden dø.

På siden: Stress blandt skildpadder  Fortæller vi meget mere om stress og uro blandt skildpadder og hvad du måske kan gøre for at afhjælpe problemet.

Stress hos skildpadder, er meget undervurderet blandt skildpaddeejere.

Del siden