google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Hvordan starter du op med at holde en landskildpadde?

Der skal hænge både en UVB-, og varmepære over skildpaddens solplads. Altså to lamper.

Der skal hænge både en UVB-, og varmepære over skildpaddens solplads. Altså to lamper.

Til dig der ønsker sig landskildpaddeunger.

"Skal min landskildpadde lægges i dvale?" Nej, det behøver du ikke at gøre. Nogle arter, vil i naturen gå i dvale. Det kræver erfaring og meget viden, at have skildpadder i dvale. Hvis du vil, lægge din landskildpadde i dvale, så vent, i det mindste med at gøre det, indtil du er helt sikker på, hvad du gør? Mange landskildpadder er døde, fordi ejeren havde for lidt viden om emnet.

"Kan et akvarium benyttes til anlæg?" Vi vil egentlig hellere at du benytter et stort hamster-, kaninbur eller noget der ligner, til de mindre arter. Kun til de helt små landskildpadder - Men større anlæg er bedre.

"Hvad med varme og lys?" Hæng to pærer op - den ene pære skal være en varmepære, hvor der er ca.40 grader under - den anden skal være en UVB-pære. Vi forsøger at efterligne solens stråler. 

Mere om UVB-lys og varme

Her vil vi inden længe skrive om, hvordan du kommer godt i gang med at holde landskildpadder.

Find det du behøver af udstyr på SkildpaddeShop.dk 

Denne side er opdateret d.2. juni 2023

Anlæg til landskildpadder

Billedet er fra toptortoises.info

Billedet er fra toptortoises.info

Der er mange måder at bygge et skildpaddeanlæg. 

Et anlæg kan se ud som på billedet. 

Til bundlag, kan du evt. benytte kokosmuld. En blok kokosmuld indeholder ca.1. liter kokoshumus, det giver ca.9 liter bundlag.  Kokoshumus tilsættes 3-4 l. vand og udvider sig til et godt bundlag, for dine landskildpadder. Du kan plante i kokosmulden.

Kokosmuld er trævler fra kokosnødden. Kokostrævler er tørret og bliver presset sammen og varmebehandlet, så svampe, bakterier og insekter er væk. Kokosmuld mugner ikke og er god til at holde sig fugtigt. Kokosmuld er med til at holde skildpaddens anlæg lugtfrit. Se foto nedenfor.

Til bundlag, kan du også benytte muldjord, uden gødning. 

Vand, hvor skildpadden altid har adgang til frisk og rent vand. 

Husk, landskildpadder skal have en solplads, med både UVB-lys og varme hen over. Hæng to pærer (lamper) op - den ene pære skal være en varmepære, hvor der er ca.40 grader under - den anden skal være en UVB-pære. Hæng pærerne eller lamperne ved siden af hinanden. Vi forsøger at efterligne solens stråler.

Nedenfor kan du se, hvilke pærer vi benytter til vores landskildpadder. Til UVB-lys, benytter vi gerne en UVB 5,0 og som varmepære kan det evt. være en 60 watt glødepære eller en 50 watt halogen pære. 

Find de viste produkter på SkildpaddeShop.dk

Reptisun UVB 5,0 - 60 w. glødepære.

Halogen 50 w. tåler vandsprøjt.

Kokosmuld 1. blok giver ca.9. liter bundlag.

Byg selv et anlæg

Du kan benytte alle typer af brædder til et anlæg.

Du kan benytte alle typer af brædder til et anlæg.

Du kan for få kroner bygge dit eget landskildpadde anlæg. Denne model er let at ændre mål på, hvis du har større eller flere skildpadder. Byg eventuelt anlægget uden bund og stil det ud på græsplænen. Det er let at flytte rundt, hvis der er behov for det.

Som det vises, er dette anlæg god til græske- og russiske landskildpadder og andre arter der ikke bliver så store. 

De nødvendige byggematerialer, kan du finde i alle byggemarkeder.

Idéer til et landskildpadde anlæg


Byg anlæg udendørs


Byg anlæg indendørs

Skildpadder vil gerne aktiveres

Græsk landskildpadde.

Græsk landskildpadde.

Vores europæiske landskildpadder får altid mulighed for at klatre.

Det ser drabeligt ud på billedet, men der er ingen fare for skildpadden. Skulle skildpadden endelig være uheldig at rulle ned, så havner skildpadden i det bløde kokosmuld. 

Med forsigtighed klatre landskildpaddeunger op og ned ad "bjerget". 

Foder til landskildpadder

De europæiske landskildpadder foretrækker ukrudtsplanter. 

På billedet har vi været ud på en eng, hvor vi har plukket ukrudtsplanter til vores skildpadder. Der er masser af gode planter, du kan give dine skildpadder. Det er godt og naturligt foder til landskildpadder. 

Hvordan kan jeg finde ud af, hvilke planter mine landskildpadder må spise? Spiselige planter <--- Klik og få mere viden.

Husk, at strø mineral og vitaminpulver over det friske foder, mindst 2-3 gange om ugen.

Det kan også være en god ide at have en god landskildpadde-foderpille og evt. foderpiller af ukrudt-, og urter, til når vejret er dårligt.

Vi benytter blandt andet Pre Alpin Testudo og Sera Raffy Vital som et godt ekstra foder, de dage vi ikke kommer ud og plukker ukrudtsplanter.

Vi fortæller mere om de kvalitetfoder produkter du kan give dine skildpadder, på denne side: Kvalitetsfoder

Vitaminer, mineraler og kalk

Sammen med det gode foder, er det også vigtigt at du drysser vitaminer, mineraler og kalkpulver ud over skildpaddens foder. Det er vigtigt at der drysses et pænt lag over fodret.

Sammen med det gode foder, er det også vigtigt at du drysser vitaminer, mineraler og kalkpulver ud over skildpaddens foder. Det er vigtigt at der drysses et pænt lag over fodret.

Mange glemmer, i starten at det er meget vigtigt at give sine skildpadder vitaminer og mineraler og kalk.

Giver du dine landskildpadder nok mineraler, kalk og vitaminer? Tjek din skildpaddes skjold. Bank forsigtigt på skjoldet med en fingerkno, lyder skjoldet hult, lidt som at slå på en papkasse, så mangler din skildpadde mineraler/kalk. Er du i tvivl, så skal du nok give dine skildpadder mere mineral-, kalk- og vitaminpulver over deres foder. 

Sunde landskildpadder kan du give mineral- og vitaminpulver, hver anden dag. Har du fået nye landskildpadder ind i din samling eller har din skildpadde skjoldproblemer, så drys mineral- og vitaminpulver over skildpaddens foder dagligt. 

Det er især indendørs hold af skildpader, der hurtigt får mangler af mineraler, kalk og vitaminer. Uden solens stråler eller adgang til UVB-lys og varme, så kan skildpadden ikke optage mineraler, kalk og vitaminer til kroppen.

Skildpadden har behov for kalk, du kan give dine landskildpadder evt. sepiaskaller og en kalkblok skildpadden selv kan gnave i.

Vi giver vores landskildpadder mineraler, kalk og vitaminer, hver gang vi fodre dyrene med ukrudtsplanter. 

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite der indeholder alle de vitaminer- og mineraler og kalk dine skildpadder har behov for.

ReptiVite

SkildpaddeShop.dk

Kalkblok til landskildpadder

Sera Raffy Vital

SkildpaddeShop.dk

Bad og vand

Landskildpadder bader frivilligt. Du må ikke tvinge dyret i bad.

Landskildpadder bader frivilligt. Du må ikke tvinge dyret i bad.

Selvfølgelig skal landskildpadden ikke tvinges i bad!

Det er en skrøne, at tro, at landskildpadden skal i bad, denne skrøne efterleves af både dyrehandlere og nogle dyrlæger og desværre tusindvis af andre der ikke sætter sig ordentlig ind i, hvordan deres skildpadder skal passes.

Skildpadden skal have adgang til vand også gerne til en så stor skål med vand, så skildpadden selv kan tage et bad, hvis dyret vil. Vi skal ikke tvinge skildpadden til et bad, skildpadden skal helt frivilligt selv vælge at kravle op i vandbaljen.

Nogle landskildpadder vil meget gerne tømme sig, i deres vandskål eller badevand, lad dyrene om det. Så må vi jo bare skifte vandet lidt oftere, så skildpadden altid har adgang til frisk vand.

Der er ret logisk, hvis man tænker sig lidt om, du skal ikke bade din landskildpadde. Tænk på, hvordan lever landskildpadden ude i naturen? Kommer der nogle forbi og bader landskildpadden ude i naturen? Nej, vel. 

Mange af de steder, hvor landskildpadder lever, er der også tit meget tørt klima, hvor skildpadden kun får væske gennem de planter og vækster skildpadden æder.

Skildpadden kan selvfølgelig være blevet så møj beskidt, at et bad er på sin plads.

Læs mere om skildpadens behov for vand: bad og vand

Denne side er under udbygning

Del siden