google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Havskildpadder - Sea Turtles

Havskildpadder.dk

De syv arter af havskildpadder

Find altid let vej til siden, skriv i browser: Havskildpadder.dk

Billeder af havskildpadder

Har du nogle billeder af havskildpadder, du gerne vil dele på vores hjemmeside om havskildpadder? Så vil vi gerne låne dem.

Billeder kan sendes til Skildpadder.ABC@gmail.com og Kontakt os

Denne side er opdateret d.9. juni 2024

Der findes kun 7. forskellige havskildpaddearter.

Der findes kun 7. forskellige havskildpaddearter.

Læs her på siden om de syv havskildpaddearter

Havskildpadder stortrives under coronakrisen, her på en strand i Hawaii. Wikepedia

Havskildpadder stortrives under coronakrisen, her på en strand i Hawaii. Wikepedia

Havskildpadder stortrives under Coronakrisen

Mennesketomme strande under Coronakrisen giver havskildpadder ro til at lægge æg, siger chefforsker i USA.

På grund af de mange karantæner verden over, hvor folk bliver hjemme, er der mennesketomt på strandene. Det nyder havskildpadderne godt af.

Ifølge Sarah Hirsch, der er forskningschef på marinecenteret Loggerhead i Florida, USA, får havskildpadderne endelig ro til at lægge æg på strandene.

- Det bliver et rigtigt godt år for vores læderskildpadder, og vi er glade for at se, at de stortrives.

- Vores verden har ændret sig, men disse skildpadder har gjort det her i millioner af år, og det giver os håb for, at verden går videre, siger Sarah Hirsch til det amerikanske medie CBS News.

David Godfrey, der er administrerende direktør for havskildpaddernes naturfredningsforening i USA, siger til CBS News, at tusindvis af skildpadder i øjeblikket migrerer til strande for at lægge æg i den amerikanske delstat Florida og andre steder i det sydøstlige USA.

Han siger, at alle de positive tendenser sker i forbindelse med ændringen i den menneskelige adfærd.

Havskildpadder lever livet farligt

Nyklækkede havskildpaddeunger.

Nyklækkede havskildpaddeunger.

I tidligere tider fangede søfolk havskildpadder, som de tog med om bord på deres skibe. Skildpadderne kunne overleve i lang tid uden vand og føde, på den måde havde søfolkene altid friskt kød.

I dag fanges mange havskildpadder stadig lokalt pga. af deres kød og æg. Fiskeriet er ekspanderende, og mange skildpadder ender deres liv i fiskernes net. Specielt omkring ynglepladserne fanges mange skildpadder. Det er Ikke kun skildpadden der bliver fanget og dør, deres æg går også til.

En stor grund til, at skildpadderne er truede, det er den voksende turistindustri. Hoteller bygges, og turister overtager de samme strande, hvor skildpadderne yngler. Skildpadderne er følsomme over for mennesker, der ofte med deres nysgerrighed forstyrrer skildpadderne. Elektrisk lys forvirrer især ungerne, så de ikke kan finde vandet, efter de er klækket. Folk træder ofte i skildpaddernes reder uden og vide det. Skildpadderne finder ikke bare en ny strand at lægge deres æg i, når de forstyrres, de vender tilbage til de samme strande generation efter generation.

En anden faktor, som gør dem sårbare, er, at turister der køber smykker og andre effekter lavet af deres skjolde. Skildpadde som souvenir

I Asien, er havskildpadder populære som ingrediens i naturmedicin.

 Verdens 7 havskildpaddearter

Grøn og sort havskildpadde. Kaldes også suppeskildpadde (Chelonia mydas)

Chelonia mydas leder efter føde.

Chelonia mydas leder efter føde.

Den grønne havskildpadde han, er en temmelig stor art, med en længde på op til godt 1,5 meter og en vægt på op til 180 kilo. Skildpaddens skjold, er hård og ganske farverig med farvenuancer af rød og orange. Det menes, at farverne på skjoldet, ændrer sig gennem hele skildpaddes liv.

Levested: Skildpadden findes i de tropiske og subtropiske områder. Hawaii har en af de største bestande, af dem, i verden. Andre steder, hvor de er blevet identificeret, er Australien, Mexico, Indien og Asien. En sjælden gang imellem dukker denne havskildpadde op, i Middelhavet.

Opførsel: Den grønne havskildpadde kan holde sig under vandet, helt op til 5 timer. De kan dykke dybt. 

Føde: Skildpadden gennemsøger store afstande, efter mad. Kostvanerne for denne skildpadde, er ganske interessant. Når de er unge skildpadder, er de kødædende. I en alder af 3 år, skifter de over til kun, at spise planter og ingen kød. De spiser alger og søgræs, der ikke fylder meget, men, de skal derfor indtager store mængder, af det hver dag.

Parring: Hannerne vendet, hvert år tilbage, til det sted, hvor de blev født for, at parre sig med hunnerne. Selvom det betyder, at de er nødt til at rejse over lange afstande. Hunnerne kan have flere ynglepladser, at svømme til, de behøver ikke altid at ende der, hvor de er blevet født.

Man mener, at hunnerne kun parrer sig, hvert 2 til 4 år. Hunnen graver en rede i sandet, hvor hun lægger sine æg. Hun kan lægge fra 100 til 200 meget små æg. Hun blive ikke hos æggene, indtil de klækker, et par måneder senere. I stedet må ungerne selv kæmpe sig vej, ud af æggene og derefter kravler de direkte mod vandet.

Bevarelse: Det anslås, at en voksen grøn havskildpadde, kan blive op til 80 år, hvis betingelserne er rigtige. Men skildpadden befinder sig på listen, over truede arter. Indsatsen er på plads for, at beskytte skildpadden og deres æg fra, at blive ødelagt. Man er også i gang med, at beskytte deres naturlige levesteder. Nogle af de steder, hvor skildpadden tidligere blev dræbt, der kommer der nu tusinder, af grønne havskildpadder, efter de er blevet beskyttet og turister strømmer nu til for, at se den grønne havskildpadde.

Mennesker er en enorm trussel mod den grønne havskildpadde. For det første er det helt normalt, at man mange steder i verden, spiser skildpaddens kød. Et stort antal skildpadder dræbes til kødgryderne. For det andet, er skildpaddens æg meget eftertragtet, som føde. Det er derfor ikke ualmindelig, at de strande, hvor skildpadden lægger deres æg, de bliver plyndret, for æg, der sælges, på markeder, verden rundt, til folks spiseborde. 

Mange skildpadder lever i områder, hvor der fiskes, i stor stil. I fiskernes net, fanges der mange skildpadder, hvor de drukner.

Hvor skildpadden lægger sine æg, er de truet, af mennesker, der gerne vil færdes og bo, tæt ved vandet. Det er svært for skildpadderne, at få den ro og plads, de behøver, når der er fyldt op med mennesker, i deres leve-område.

Læderskildpadder (Dermochelys coriacea)

Skildpadden har fanget en vandmand af en slags?

Skildpadden har fanget en vandmand af en slags?

Læderskildpadden er den største af alle skildpaddearter, der lever i vand. Den rangerer også som den fjerde største krybdyr i verden. Skildpadden er kun slået, af tre krokodillearter. Den største forskel på denne havskildpadde og de andre, er, at skildpadden ikke har et hårdt skjold. Skildpadden har et lag af olieret skind, i stedet.
Fuldvoksen kan disse skildpadder, veje op til 900 kilo og blive over 2 meter, i længden. Læderskildpadden er i stand til at svømme over 30 km/h.

I modsætning til mange andre reptilarter, så kan læderskildpadder opretholde varmere kropstemperaturer, i det koldt vand. 

"Selv om krybdyr betragtes som vekselvarme, er læderskildpadden ensvarm i et omfang, der ikke kendes fra noget andet krybdyr, da den er i stand til at hæve sin kropstemperatur med 18 grader ud fra stofskifteprocesser og muskelaktivitet. Kropsvæv, knogler og læderhud indeholder store mængder tran, og det tykke fedtlag har en isolerende virkning. Hjerte-kar-systemet er med særligt udviklede vener og arterier i lufferne tilpasset kolde forhold. Læderskildpadder er ikke tilbøjelige til at sole sig i vandoverfladen om dagen." Kilde Naturdatabasen

Levested: Læderskildpadden findes over hele verden, hvor der er oceaner. De kan dykke meget dybt. Nogle af de mest almindelige steder, hvor skildpadden ses, er ved Florida, Puerto Rico og St. Croix. De kan leve, både i koldt og varmt vand, skildpadden er dygtig til, at tilpasse sig. 

Føde: Læderskildpadden har skarpe kæber den benytter til at rive sit bytte i stykker med. Det er almindeligt for skildpadden at søge føde over lange strækninger, på flere hundrede kilometer. Skildpadden er kendt for at kunne dykke helt ned til 1,200 m. dybde og samtidig blive under vandet i 85 minutter. Deres vigtigste fødekilde, er gopler/vandmænd. Skildpadden æder ved uheld også andet der ligner vandmænd, herunder plastikposer, der i millionvis bliver smidt ud af ubetænksomme mennesker.

Parring: Læderskildpadden parrer sig, i vandet. Tidspunktet på året, hvor skildpadden parrer sig, afhænger helt af, hvor skildpadden lever. Parringen finder sted, når skildpadden er mellem 8 og 15 år. Hunnerne synes at blive kønsmodne tidligere end hannerne. Der er stadigvæk mange hemmeligheder, omkring skildpaddens parring. Læderskildpadden svømmer over 15,000 km. om året, for at nå redepladsen.

Hunnen kan lægge op til 100 æg af gangen. Hun vil grave en reden og lægge sine æg, flere gange i en ynglesæson. Hun lægger sine æg, med omkring 12 dages mellemrum. Det tager mellem 60 og 65 dage for æggene, at klække.
De unger, der klækkes, de vil instinktivt bevæge sig mod vandet. Mange af ungerne når aldrig, ned i vandet, fugle og andre rovdyr, tager de små skildpaddeunger. Ungerne har ingen forbindelse, til deres mor, ungerne skal derfor klare sig selv, fra de klækkes.

Bevarelse: Læderskildpadden behøver ikke at bekymre sig, om havets rovdyr. Men skildpadde-arten har alligevel behov for beskyttelse, på grund af drastisk lave tal. Mange af skildpaddens æg, klækker aldrig, fordi mennesker og andre rovdyr, tager deres æg. Havforurening er også med til, at gøre skildpadderne syge og de dør. Hav læderskildpadden er i dag klassificeret som en truet art. Det anslås, at der kun er cirka 115.000 af dem tilbage i verden.

Menneskelig påvirkning: Mennesker fortsætter med at indsamle æg, fra læderskildpadder. I mange dele af verden, anses æggene for, at være en delikatesse. Dette har ført til et stort fald, i antallet, af læderskildpadder, i verden. Det anslås, at mindst 1.500 hav læderskildpadder bliver fanget i fiskernes net årligt.

Uægte Karette( Caretta caretta)

Den Uægte Karette, har et meget større hoved, end de andre havskildpadde-arter. Skildpaddens ovale krop, er formet, meget lig et hjerte. De har et rygskjold, der er rødt og brunt, bugskjoldet er gul og brun. Arten kan veje op til 110 kilo, når de er fuldt udvokset og opnå en rygskjoldets længde på 90 cm.

Levested: Man finder den Uægte Karette i Atlanterhavet, Stillehavet og Det Indiske Ocean. Mange af skildpadderne ses også langs kysten, af Mexico og Bahamas. 

Middelhavet. Det er den mest almindelige havskildpadde, vi ser i Middelhavet, når vi er på ferie. I Middelhavet, finder vi de fleste reder af Karette, i den østlige ende af Middelhavet, primært i Grækenland, Libyen, Tyrkiet og Cypern og i mindre grad i lande, som Libanon, Israel og Tunesien. Der lægges omkring 7200 kuld æg, om året på de overvågede strande, i de nævnte lande.

Føde: Denne havskildpadde har meget stærke kæber. De kan klare et bytte, med et hårdt skal. De lever af en række fødeemner, herunder fisk, krabber, vandmænd, rejer, snegle og krebsdyr. Skildpadden dykker gerne dybt, efter deres favorit foder, der tit findes på bunden af havet. Skildpadden er også kendt for, at lede efter føde, i lavvandet områder og langs kysten.

Parring: Det lyder ret utroligt, men den Uægte Karette, er ikke kønsmoden, før skildpadden er ca. 33 år gammel. Parringen foregår når både hunner og hanner, mødes ved ynglepladsen. Hunnerne bestemmer selv, hvem de vil parre sig med.
Hunnerne kan producere flere kuld, på en sæson. Skildpadden vil grave flere redde, æggene vil være op til to måneder om at klække. De nyklækkede skildpaddeunger, er helt på egen hånd. Det er fascinerende at se, hundredvis af unger kravle mod vandet.

Menneskelig påvirkning: Da denne havskildpadde-art ikke yngler, i mange årtier efter de er født, er der en del bekymring om dyrenes fremtid. Mange af de voksne skildpadder bliver dræbt, på grund af fiskenet og mange af skildpaddens æg indsamles. Tidligere blev skildpadden også jagtet for sit kød og skjold. Fedtet fra skildpaddens organer, anvendes til fremstilling af kosmetik og forskellige typer af medicin.

Bevarelse: Havskildpadde-artes status er for tiden truet. Skildpadden bliver tæt overvåget, og der gøres en stor indsats for, at hjælpe med til at øge tilvæksten, af unger. Forhåbentlig vil denne indsats, hjælpe skildpadden for fremtiden.

Der gøres også en indsats for at spærre, mange af de strande, hvor skildpadderne lægger deres æg. Skildpaddens naturlige levesteder, forsøger man også at beskytte. Der indføres regler for, hvor fiskeudstyr kan placeres, det har vist sig at være nyttig. Forurening af havene, er også et område der skal gøres noget ved for at hjælpe den Uægte Karette.

Den ægte karette / Hawksbill havskildpadde (Eretmochelys imbricata)

Man vil først bemærke, at Hawskbill havskildpadden har et hjerteformet skjold. Som skildpadden bliver ældre, vil hjerte formen ændre sig og skjoldet bliver længere. Hovedet er lille og spidser til ved mund, der ligner næbbet på en fugl. 
Skildpadden har små kløer, på de forreste svømmeluffer. Det her er en mindre havskildpadde, med en længde, på under en meter, skildpadden vejer mellem 40-80 kilo. Det er en langsom skildpadde på land.

Levested: De fleste Hawksbill havskildpadder findes, i de tropiske områder, både i Atlanterhavet og Stillehavet. Der findes også en del, i de koldere egne, blandt andet omkring Massachusetts og New Jersey i USA. Skildpadderne elsker at opholde sig i de klippefyldte områder, hvor de hovedsagelig befinder sig på det lave vand. Det er usædvanligt at finde skildpadden, mere end 20 meter under overfladen.
Man finder gerne Hawksbille havskildpadder, i områder, med koralrev. De lever det meste af deres liv i vandet. Skildpadden er en dygtig klatrer, på land, der hjælper den til, at nå de områder, med sand, hvor skildpadden lægge sine æg.

Føde: Det vigtigste foder for en Hawkbill havskildpadde er svampe. De æder også vandmænd, fisk, bløddyr, krebsdyr og orme for at stille deres behov for foder.

Yngel: Hunnen er klar til at parre sig, når den er omkring tre år gamle og hannen når den er omkring de fire år. Parringen finder sted, hvert andet til tredje år, for hunnens vedkommende. Parringen sker i det lave vand, nær strandene. Hunnen beslutter, hvem hun vil parre sig med. Der er nogle teorier om, at samme hun og han parrer sig med hinanden, hver gang, men der findes endnu ikke nok beviser, der kan bekræfte det.
Hunnerne vil kravle op på stranden og grave en rede, her vil hun lægge sine æg. I en enkelt parrings sæson, vil hun kunne lægge æg, op til tre gange. Æggene vil blive lagt med omkring 15 dages mellemrum. Hun vil lægge mellem 100-150 æg ad gangen. Det tager cirka 60 dage for æggene at klække.
Der er stor risiko for, at ungerne bliver taget af rovdyr, når de er helt unge. Grunden til det, er, at de små skildpadder, endnu ikke er i stand til at dykke. De må derfor leve i overfladen, nær kysten. Mange af ungerne tages af rovdyr, inden de er nået ud i havet.

Menneskers påvirkning: I århundreder har mennesker fanget Hawksbill havskildpadden for deres kød. Æggene er også blevet gravet op, af mennesker og spist og har hindret, at bestanden har vokset. Et andet problem var, at havskildpaddens skjold, blev solgt. Det skete først og fremmest, på markeder i Japan, hvor det nu har været forbudt, siden 1994.

Bevarelse: Man regner med, at en Hawkbill havskildpadde kan opnå en levealder på 50 år i naturen. Hawksbill havskildpadder har mange fjender, de skal holde øje med. Det er blandt andre vaskebjørne, krokodiller, hajer og store fisk. Hvor mange Hawksbille havskildpadder der findes, har være vanskeligt at anslå.
Alligevel er det ulovligt, at jage havskildpadden, i mange områder af verden. Man mener, at der findes, så få Hawksbille havskildpadder, at de kan placeres på listen over de mest truede arter. 

Australsk fladrygget havskildpadde (Natator depressus)

Fladskjoldet. Som navnet antyder, er den australsk fladryg havskildpaddes skjold, meget fladt. Det gør det derfor muligt for skildpadden, at bevæge sig let gennem vandet. Skjoldet er brun, med sorte pletter på, i et tilfældige mønstre. Skildpadden har et lille langt, hoved, med et spidst næse.

Det er en meget stor havskildpadde, der som voksen kan veje helt op til 80 kilo og kan opnå en længde på 1 meter.

Levested: Langs koralrev findes denne skildpadde. Arten finde også langs de græsklædte kystlinjer i Indonesien, Australien og Ny Guinea.

Opførsel: Australsk fladryg havskildpadde synes at leve et meget isoleret og ofte kedelig tilværelse. Skildpadden kan dagligt tilbagelægge store afstande. Skildpadde kan leve op til 100 år i naturen. 
Mange eksperter mener, at der endnu er meget at lære om denne art havskildpadden. Det er den mindst undersøgte, af alle havskildpaddearter.

Føde: Nogle af skildpaddens fødevalg er vandmænd, bløddyr, tang og forskellige hvirvelløse dyr. 

Yngel: Australsk fladryg havskildpadde grave rede, op til 4 gange pr. sæson. Hver kuld indeholder op til 50 æg. De vil lægge æg på land, hvor de vil dække dem med sand. Deres æg er op til dobbelt så stor som de andre havskildpadde-arters æg. Det tager cirka 50-55 dage for æggene at ruge ud. Ungerne vil instinktivt kravle imod Havet.
Der er en meget stor dødelighed blandt ungerne. Krokodiller og andre rovdyr er kendt for at grave efter æggene. De unge, der ikke er hurtige nok til, at komme ud i vandet, de risikerer at blive et hurtigt måltid for rovdyr og en række forskellige fuglearter.

Bevarelse: Australsk fladryg havskildpadde anses at være sårbar, på grund af, at deres levesteder fortsat bliver færre. Den største trussel er, at når deres rede områder, benyttes af mennesker, så dyrene ikke har et sted at lægge deres æg. Heldigvis er mange strande, heldigvis blevet indhegnet, så skildpadderne kan lægge deres æg, uden mennesker kan komme ind og forstyrre dyrene.

YouTube SkildpadderABC

Skildpadder ABC YouTube kanal
Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler. Set hos SkildpadderShop.dk
Sand Maleri Galleri

Del siden

Kemps Ridley havskildpadde (Lepidochelys kempii)

Atlantisk bastard / Caribisk ridley. Kemp’s Ridley havskildpadden er en af de mindste havskildpadder. De vejer kun omkring 40 kilo og måler 70 cm. til 1 meter i længden. De har klør på deres svømmefødder. Kemp's Ridley forveksles ofte med Olive Ridley havskildpadden. Den væsentligste forskel på de to arter, er farven på bugen.

Levested: I den Mexicanske Golf, lever der flest Kemp's Ridley havskildpadder. Der er også mange af skildpadderne, omkring Florida og de findes også i Middelhavet. De har en tendens til at vælge levesteder, hvor der er masser af alger.

Føde: Kemps Ridley havskildpadden vil oftest blive set, i vand, hvor der er mudret eller sandet. Det er her, de finder det mest af det bytte, som de lever af. Skildpadden er i stand til at gå på jagt, efter føde, i områder med meget koldt vand. Det skyldes en mekanisme, der tillader dem at reducere deres stofskifte. Det giver dem også mulighed for at forblive under vandet, i flere timer ad gangen.

Yngel: Parringen foregår i vandet. Skildpadden er kønsmoden, når den opnår en alder på 10 til 20 år. De kan opnå en alder på op til 50 år. Hunnen vil lægge 2 kuld æg, hvert år.

Det er interessant at erfare, at hannerne aldrig kommer op af vandet, efter at de først har forladt stranden, som nyklækkede unger. Hunnerne kommer kun til kysten, når det er tid for dem, at lægge deres æg. Hunnen vil kun lægge sine æg, i dagslys. Æggene graves ned, på den samme strand år efter år. Skildpadden kan rejse tusindvis af kilometer for, at nå frem til deres kendte strand.

Hunnerne vil samlet lægge deres æg på land, i et stort yngleområde. Dette er en meget unik adfærd, som også Olive Ridley havskildpadderne deltager i. Et af de helt store yngleområder, er i Rancho Nuevo, Mexico. Hvor mange turister kommer til, for netop, at observere denne adfærd, af havskildpadden.
Æggene graves ned, i perioden fra maj til juli, afhængigt af, hvor i verden det er. Hver hun, vil lægge omkring 100 æg. Æggene klækkes omkring 60 dage senere.

Bevarelse: Baseret på et langsomt stignende antal, menes det, at bevarelse indsatssen for Kemps Ridley havskildpadder, har været nyttigt. Dog fortsat, at skildpadden ikke mister deres naturlige levesteder, på grund af, at strandene, bliver overtaget af mennesker. Skildpadden har også problemer med den øgede forurening og rovdyr. På nuværende tidspunkt, anses arten for at være den mest truede havskildpadde i verden.

Menneskers påvirkning: Det menes at omkring 60% af alle de æg, der lægges, af Kemps Ridley havskildpadder, bliver taget, af lokale landsbyboere, til mad.

Olive Ridley havskildpadde (Lepidochelys olivacea)

Sydlig bastard / Oliven bastard / Olivengrøn ridley. Skildpadden har et gråt og grønt hjerteformet skjold, Olive Ridley havskildpadde er en art skildpadde, mange mennesker er fortrolige med.

De unge skildpadder, har primært en grå farve, når de bliver ældre, bliver de helt grønne. Skildpadden er meget små, sammenlignet med andre havskildpadder arter. Når skildpadden, er fuldt udvokset, bliver de sjældent større end 40 kilo. De er også kortere en 1 meter i længden, som voksen.

På deres forreste svømmefødder, sidder der kløer, som de bruger til at grave med, når de er på land. Hanner og hunner ser meget ens ud i farve og størrelse. Den måde, du kan kende forskel, er, at hannens hale stikker ud under skjoldet, det gør hunnens ikke.

Levested: Langt størstedelen af Olive Ridley havskildpadderne findes i Stillehavet. Mere specifikt tæt ved de mexicanske strande. Arten kan også ses enkeltvis, mange andre steder i verden. Der lever mange langs kysterne i Sydamerika og Vestafrika. Andre steder de findes, er ved det sydlige Californien og det nordlige Chile.

Føde: Olive Ridley havskildpadder lever af rejer, krabber, hummer, og vandmænd. Når de fødeemner er svære at finde, så æder de forskellige typer af alger, de nu kan finde. 

Yngel: Olive Ridley havskildpadder er kønsmodne, når de er cirka 15 år. Hunnen vil lægge æg mindst en gang om året, de fleste af dem lægger æg mindst to gange. De vil lægge op til 100 æg ad gangen. Det tager ca. 50 til 60 dage for æggene at klække. 
Olive Ridley havskildpadden har en meget unik form for rendegravning, i stedet for, at grave en rede for dem selv, så arbejder flere skildpadder samme og graver en meget stor rede, hvori de så lægger deres æg. Men der er stadig nogle af denne arts skildpadder, der graver deres egne rede og ikke deltager i de større gruppers indsats.

Bevarelse: Der gøres en stor bevaringsindsats for Olive Ridley havskildpadden. Ca. 800.000 af denne art findes i verden, i dag, så man kunne antage, at de ikke har brug for vores hjælp. Men de er klassificeret som en sårbare art, på grund af, at deres naturlige habitat, der ødelægges i et alarmerende tempo.
Det faktum gør, at antallet af Olive Ridley havskildpadder er faldet med mere end 50% i de sidste 45 år. Det er noget at være bekymret over. Hvis denne tendens fortsætter, kan arten være uddøde, i løbet af de næste 50 år. Under de rette betingelser kan Olive Ridley havskildpadden, nemt komme til at leve i mindst 50 år.

Menneskers påvirkning: Trods store bestræbelser på, at beskytte dyrenes naturlige habitat. Så fortsætter mennesker med at dræbe skildpadderne, for deres kød. De dræbes også for deres skind, da dyrets skind har mange anvendelsesmuligheder. Olive Ridley havskildpaddens æg samles op, af folk for, at blive spist. Mange steder, ender skildpadden i fiskernes net, de net der er beregnet til at fange andre havlevende arter. I de net drukner og dør skildpadderne. 

Sjov viden, du måske ikke ved om havskildpadder?

Havskildpaddens forfader (Desmatochelys padillai) fundet i Villa de Leyva, Colombia. 120 millioner år gammel.
Foto Wikimedia.

Havskildpaddens forfader (Desmatochelys padillai) fundet i Villa de Leyva, Colombia. 120 millioner år gammel.
Foto Wikimedia.

1. Havskildpadder har indbygget GPS eller et indre kompas. Det betyder at havskildpadder altid kan finde tilbage til den strand, hvor de selv klækkede.


2. Sandets temperatur, hvor skildpadden lægger sine æg, bestemmer om der klækkes en hun eller en han. Klækker ægget i køligt sand, så bliver det en han, er sandet lidt varmere, så bliver det til en hun. Derfor skal vi passe på klimaet, hvis klimaet bliver varmere, så ender det måske med at der kun klækkes hunner?

3. Havskildpadder kan ikke trække deres hoved, ind under skjoldet, som landjordens skildpadder kan. 

4. Havskildpadder er meget forskellige i størrelse. Læderskildpadden kan blive op til 2. m. i længden og kan veje 900 kilo. De meget mindre Kemp’s Ridley, vejer kun op til 40 kg. og måler højst 1 m.

5. Havskildpadder er krybdyr og de kan holde vejret op til 5. timer. Det gør de blandt andet ved at sætte deres hjerteslag næsten helt i stå, der kan gå op til 9. minutter mellem, hvert hjerteslag, på den måde sparer de på ilten.

6. Desværre tror man, at kun 1 havskildpadde unge ud af 1000 vil overleve, til den bliver voksen.

7. Havskildpadder kan svømme eller flyde flere tusinde kilometer, om året. havskildpadden benytter havstrømmene, som vi tager bussen, og på den måde kan de spare på deres egne kræfter.

8. Den tidligste havskildpadde-forfader, der er fundet indtil videre, er (Desmatochelys padillai), der levede for omkring 120 millioner år siden. Opdagelsen af ​​fossilerne af denne art, skete i Colombia. Skelettet af arten (Desmatochelys padillai), målte ca. 2 meter.

9. Havskildpadder passer på koralrevene. Havskildpadder æder svampe og alger der kan være skadelige for koralrevene.

10. Havskildpadder kan leve til de bliver over 100 år gamle. 

11. Havskildpadder lægger op til 100 æg ad gangen, i deres rede. 

Vuggestuepladser er steget i pris!

Vuggestuepladser er steget i pris!

Vi forsøger at blive klogere

Skildpadder ABC forsøger at være opdateret, med den sidste ny viden, om skildpadder. Vi kan desværre ikke være alle steder, derfor kan der være nyt og måske endda fejl, vi ikke har fået fat i? Har du faktuel viden, du gerne vil dele med os, så hører vi gerne fra dig. 

Har du billeder, med havskildpadder, du gerne vil dele med hjemmesidens besøgende, så hører vi meget gerne fra dig 😀

Kontakt Skildpadder ABC