google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Denne side, omhandler det der er fælles for alle moskusskildpaddearter (Sternotherus)

Denne side fortæller generelt om, hvordan alle moskusskildpaddearter skal passes og deres taxonomi. I menuen ovenfor, kan du læse om alle moskusskildpaddearterne og hvordan deres akvarium kan indrettes med mere.

De viste produkter, på siden, kan bestilles på SkildpaddeShop.dk 

Side vi anbefaler: Er du begynder i hobbyen - Vi fortæller dig om, hvad du skal tænke på - fordele og ulemper, plads, interesse, økonomi og meget andet, inden du begynder med din måske nye hobby?

Desværre får 9 ud af 10 personer ikke sat sig nok ind i, hvordan man holder en skildpadde/krybdyr og det der skulle være en hyggelig hobby, ender måske med at blive livsfarligt for din skildpadde.

Du er nu kommet ind på vores side, derfor vil du have meget større chance for at få succes med dine skildpadder, fordi du søger viden om pasning og pleje af skildpadder. Vi er her for at hjælpe dig.

Moskusskildpadder er en god sumpskildpaddeart, for begynder af skildpaddehobbyen.

ADVARSEL! Hold aldrig en enkelt voksen han og en enkelt hun sammen. Det er dømt til fiasko! Er man nybegynder i hobbyen, så skal du glemme alt om at få en han moskusskildpadde med dig hjem. Uanset, hvad andre fortæller dig, så er en han moskusskildpadde ikke noget for en ny i hobbyen, at skulle håndtere.

Når du endelig vil have en han moskusskildpadde, så sørg for at du har mindst 3. hunner, i et stort anlæg, an kan fordele sin kærlighed ud over.

De fleste moskusskildpadder du køber i dyrehandlen, det er normalt kun hunner de sælger. De producenter der klækker moskusskildpaddeunger, de kender godt problemet med hanner. Skildpaddens køn kan styres med temperaturen, æggene udruges ved.

Læs mere om de problemer en han moskusskildpadde kan give dig og dit akvarium. På siden: Aggressive skildpadder

Temperatur på solplads, voksne dyr 30-35 grader. Vandtemperatur 20-22 grader. Unger op til 6 måneder, hæv temperaturen på land og i vandet til 26-28 grader.

Moskusskildpadder er umiddelbart mere sky end andre sumpskildpaddearter. Moskusskildpadder er aften- og nataktive, derfor ser man heller ikke skildpadden meget oppe på land. Men, moskusskildpadden vil kravle op på land, når den føler sig sikker og ingen kigger på den, derfor skal skildpadden have en solplads, som alle andre vandlevende skildpadder.

Når moskusskildpaddens akvarium står et roligt sted og skildpadden er blevet tryg ved sine omgivelser, så vil du normalt få lov til at se skildpadden kravle op på land, imens du holder dig helt i ro. Men det er ikke ualmindeligt at det kan tage flere måneder inden du når så langt. 

Voksne moskusskildpadder kravler helst ikke ud af vandet, hvis vandets temperatur er 24-25 grader. Husk Moskusskildpadder er aften- og nataktive. Pyramide moskusskildpadder kan du se kravle rundt hele døgnet.

Læs mere om, hvordan du indrettet et moskusskildpadde akvarium

Denne side er opdateret d.10. marts 2024


Fortsætter nedenfor 👇

👆Du frit kan downloade.

Særlig viden om de enkelte moskusskildpaddearter

Se også sider om pasning, fodring, indretning, havedam og sygdom vedr. sumpskildpadder


Fodring og pasning.


Vi anbefaler moskusskildpadder til nye i hobbyen

Især hunner af moskusskildpadder er rigtig gode, som begynder skildpadder, på grund af den voksne skildpaddes lille størrelse og forholdsvis nemme pasning. 

Moskusskildpadder er ikke et udpræget socialt dyr i naturen, men kan som regel med fordel sagtens holdes i små grupper, f.eks. tre hunner og en han. Kønsmodne hanner skal man ikke sætte sammen, pga. territorial aggression. I det hele taget skal man tage højde for, at visse individer kan være mere bidske/uomgængelige, og dermed uegnede til, at gå i grupper. Hvis flere individer sættes sammen, skal man selvfølgelig observere dem tæt i start perioden.

Vi anbefaler aldrig begynder at få en han moskusskildpadde med hjem. Den skal du vente med til du bliver mere erfaren og har et stort akvarium. Vælger man nu vil man gerne have en han, så sørg for at der er mindst 3. hunner i akvariet, sammen med en han. Så har du den bedste chance for succes. En han kan meget let ødelægge en hun, fordi han bliver for ivrig og vil parre sig med hende hele tiden! Lad os sørge for at den frække han har flere hunner, han kan "lege" med.

Moskusskildpadder og andre skildpaddearter.
Moskusskildpadder lever normalt godt med Falske landkortskildpadder og flere andre rolige arter.

Man skal være forsigtige med at holde moskusskildpadde hanner sammen med nært beslægtede arter, som hanner af Kinosternon arterne kaldes også Klapskildpadder (de sælges ikke ofte i Danmark) og Kinesiske trekølsskildpadde hanner. Der kan let opstå aggressioner mellem rivaliserende hanner, og indimellem også med hunner der ikke bryder sig om en han der flirter. Så hold øje med, hvordan de lever sammen, måske skal et enkelt dyr flyttes.

Indenfor alle skildpaddearter findes der individer der er "asocial" og kræver at blive isoleret. Moskusskildpadder har alle så meget kraft i deres kæbe, at de let kan gøre skade på hinanden. Her hos Skildpadder ABC ser vi især skader på ben og øjne. 

Læs mere om de problemer en han moskusskildpadde kan give dig og dit akvarium: Aggressive skildpadder


Voksne dyr, skal kun fodres hver anden til tredje dag. Resten af dagene er fastedage. Moskusskildpadder kan æde meget, så pas på med overfodring. 
Læs mere om fodring af moskusskildpadder

Sundhed/sygdom.

Har din moskusskildpadde nedsat ædelyst eller slet ikke spiser, måske har skildpadden hævede eller lukkede øjne, besværet vejrtrækning, det er typisk tegn på at skildpadden mangler UVB-lys eller har vitamin- og mineralmangel. Ubehandlet vil det føre til at dyret enten sulter ihjel eller får dødelige følgesygdomme som f.eks. lungebetændelse og hudbetændelse.  

Moskusskildpadden er en sumpskildpadde, som tilbringer en stor del af tiden i vandet. Den findes i naturen i det meste af Nord- og Centralamerika. 


Læs mere om: Sygdom og helbred

Moskusskildpadder skal have en UVB- og varmepære

Skildpadder der lever indendørs.

Foto: En UVB-pære kan din skildpadde ikke undvære, sammen med en varmepære. Find dine pærer hos SkildpaddeShop.dk

Alle moskusskildpadder skal have adgang til både en UVB-pære og en varmepære. 

Moskusskildpadder er sky skildpadder. De vil gerne have ro omkring sig, når de kravler op på land. Noget andet er, moskusskildpadder er skumrings og nataktive. I aften og nattetimerne, vil skildpadderne kravle mere op på land. Især hvis der er ro omkring dyrene.

Men du skal altid give dine moskusskildpadder en solplads, med både en UVB-pære og en varmepære, uanset om du ikke synes dine moskusskildpadder kravler op på land. Det kan vi forsikre dig om, at dine moskusskildpadder vil gøre, i starten imens du er væk og vender ryggen til.


Bemærk. Moskusskildpadder har ikke behov for at ligge oppe på land/solpladsen så meget som andre sumpskildpaddearter. 

De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på UVB-pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår UVB-pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for de afrikanske sumpskildpaddearter.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op til 30-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.   

Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Døgnrytme: Sørg for at dine moskusskildpadder har lys og varme i ca.12 timer i døgnet og mørke resten af tiden. Alle dyr skal have en døgnrytme. Benyt gerne et tænd og slukur, der kan tænde og slukke lyset på regelmæssige tider, hvilket er en fordel for dyrene. 

Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.

Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.

Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets skjold og skelet kan udvikle sig som det skal og skildpadden kan skifte ham/hud uden problemer, som dyret vokser til.

Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne udvikle sit skjold og skifte ham/hud. Kan skjoldet ikke udvikle sig normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.


Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.260. Er pæren billigere, så er der med garanti ikke UVB-lys i pæren.

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.

Find dine pærer på SkildpaddeShop.dk 

Huler, trærødder og dekoration

Moskusskildpadder skal have mange muligheder for at kunne skjule sig, i sit akvarium. Sørg derfor for at der er huler, trærødder, forskellige dekorationer, hvor moskusskildpadden kan gemme sig og få ro. Pas på, at din moskusskildpadde ikke bliver fanges i en dekoration, det er vigtigt at skildpadden kan komme ud igen. Husk, at en dekoration din moskusskildpadde-unge, som lille, let kan komme ind i, måske giver samme moskusskildpadde problemer med at komme ud af, når skildpadden bliver større.

Har moskusskildpadder bundlag, i deres akvarium, så vil de grave huller i bundlaget, der vil de kunne ligge, hele dagen og føle sig beskyttet. Voksne moskusskildpadder graver tit ind under deres dekoration eller trærødder, medmindre det er tunge sten, så skal du ikke bekymre dig så meget over om trærodden kan synke ned over en voksen moskusskildpadde. Den voksne moskusskildpadden skal nok komme fri.

Hold vandplanter i et moskusskildpadde akvarium.

Moskusskildpadder hører til (Kinosternidae).

Gruppen indeholder moskusskildpadder og klapskildpadder

Foto. Flydeø til moskusskildpadder og mindre sumpskildpadder. 

Sternotherus er en slægt, af akvatiske skildpadder, kendt almindeligvis som moskusskildpadder, som er endemiske, for Nordamerika. Denne slægt er tæt knyttet til slægten Kinosternon.

De mest almindelige er den alm. moskusskildpadde (Sternotherus odoratus), der lever i det meste af Nordmaerika, fra den Mexikanske Golf og op i Canada.  

Sternotherus og Kinosternon hører begge til gruppen Kinosternidae. 

Du kan under linket læse mere om taxonomi kinosternidae familien

Kinosternon beskrives på denne side: Klapskildpadder

Beskrivelse af gruppen. De fleste kinosternids er små skildpadder, 10-15 cm rygskjoldslængde. Den stærkt hvælvet rygskjold, har en særskilt køl, langs rygskjoldets centrum. Slægten Staurotypus bliver meget større, til 30 cm (12 inches). Hunnerne er generelt større end hannerne, men hannerne har meget længere haler.

Kinosternids kan være sort, brun, grøn eller gullig farve. De fleste arter, har ingen skjold aftegninger, men nogle arter, har udstrålende sorte markeringer på hver rygskjoldsskæl. Nogle arter har karakteristiske gule striber, langs siderne, af hovedet og halsen.

Moskusskildpadder har fået deres navn fra, når skildpadden bliver forstyrret eller bange, så afgiver moskusskildpadden en ildelugtende moskus lugt, fra to kirtler, der sidder bagtil og inde under skildpaddens rygskjold.

Foder. Alle medlemmer af familien er kødædende, de lever af krebsdyr, vandinsekter, snegle og bløddyr, orm, padder, små fisk, og nogle gange ådsler. Husk! Moskusskildpadder spiser helst fra bunden. Vil du kun fodre dine nyanskaffede Moskusskildpadder, med foderpiller, der flyder i vandoverfladen. Så kan det tage nogle dage, inde de finder fodret, på vandoverfladen. 

Mere om, hvordan vi fodrer moskusskildpadder

Reproduktion. Kinosternids lægger ca. fire hård-skallede æg, i slutningen af ​​foråret og forsommeren. Efter klækning, vil nogle af arterne, overvintre i deres underjordiske reden, indtil det følgende forår. Nogle voksne dyr, vil også overvintrer på land, de graver, en hule, med et lille lufthul. Hulen kan også bruges på varme dage.

Kinosternids er den eneste gruppe, af skildpadder, der er kendt for, eller i det mindste, er der mistanke om, at vise, forældreomsorg. Undersøgelser af den gule mudder-skildpadde i Nebraska, USA, her opholder hunnen sig sommetider ved reden og kan tisse på æggene, længe efter de er lagt, enten fordi æggene skal holdes fugtige eller for at beskytte æggene, mod slanger og andre rovdyr, måske er det for at gøre æggene mindre velsmagende?

Terrarie-indretning

Foto af Sherry Rogers, Sternotherus depressus

Giv skildpadden et akvarium med en stor vanddel og en mindre landdel. Vanddelen skal være konstrueret, så skildpadden nemt kan klatre op, til overfladen og få luft, da skildpadden helst går og kravler. 

Bliver en moskus. jaget af en anden skildpadde, moskus. kan blive bange og taber sit luft! Moskusskildpadden kan så ikke svømme op til overfladen og få luft, men kun kravle. Lever moskus. i et glasakvarium, der kun har glatte glassider, så kan din moskus. ikke få fat, med sine klør og hjælpe sig selv op til overfladen. Derfor er det vigtigt, at moskusskildpadden kan kravle op, fra bunden til overfladen og få luft. Sæt eventuelt et akvarium baggrund, i akvariet, du kan også lægge trærødder eller byg en stentrappe i akvariet, din moskus. kan klatre op af, til overfladen. Der vil ellers være risiko for at din moskus. kan drukne!

Dyrene skal også have gode muligheder for, at kunne skjule sig, brug eventuelt store rødder, byg sikre stenhuler og lignende.
Bundlaget i landdelen kan bestå af muldjord, sand, gerne blandet muldjord. Benyt en gødningsfri muld/spagnum. Kommer der gødning ud akvarievandet, så kan det sætte gang i algevæksten.  

Der skal bruges et godt filter til vandet, gerne en udvendig spandfilter. En spandfilter optager ikke plads i akvariet og dyrene kan gnave i ledningen.
 
Et akvarium på 250 liter eller mere, vil have plads, til en lille gruppe Moskusskildpadder, f.eks. en han og tre hunner. 
 

Har du unger, så skal de have mulighed for, at kravle op til overfladen for, at kunne trække vejret. Det kan klares ved, at have enten lavt vandstand eller mange planter, ungerne kan kravle op igennem, trærødder eller en baggrund, hvor skildpadderne kan få fat i.

Læs mere om: Indretning af akvarium til Moskusskildpadder

Se hvilke temperaturer der er passende, under din moskusskildpadde art.
Moskusskildpadden bruger næsten al sin tid i vandet. 

Et varmelegeme kan være nødvendigt, at have i akvariet. 

Står dit akvarium i et rum med 20-22 grader, så er der ikke behov for et varmelegeme til de unge og voksne moskusskildpadder, kun til unger under 6 måneder til ca.26 grader.

Rengøring
Så ofte som det behøves renses landdelen.
Lugter det ved dine sumpskildpadder, så skyldes det normalt at afføring og foderrester får lov til at rådne i akvariet. Det overskydende foder fjernes dagligt. Du kan bruge en hævert, til at suge bundslam op med. Se mere under siden: Tips og trick

Alm. moskusskildpadder (Sternotherus odoratus)

Moskusskildpadder - Musk Turtle

Alm. moskusskildpadder (Sternotherus odoratus)

Du bør tømme ca. 1/4 - 1/2 del af vandet, mindst et par gange om måneden. Hyppigheden af rengøringen afhænger bl.a. af hvor mange dyr du har, hvor stort et akvarium du har, og hvor godt dit vandfilter virker. Husk at genfylde akvariet med tempereret vand, og ikke iskold vand.

Ønsker du at holde dine skildpadder udendørs: Moskusskildpadder i havedam

Flydende træstamme

Flydehulen giver moskusskildpadden fred og ro fra de mere dominerende skildpadder og samtidig kan skildpadden følge med i, hvad der sker i akvariet.

Denne flydende træstamme / Floating Turtle Log anbefales til moskusskildpadder. Her hos os, har alle vores moskusskildpadder adgang til mindst en flydende træstamme.

Skildpadden kan kravle ind i hulen eller lægge sig ovenpå træstammen.

Træstammen vender altid den tunge side ned og vil derfor ikke tippe. Mål længde 30 x brede 15 x højde 15 cm.

Er der behov for at hulen skal ligge fast, så har vi sat et lille øsken i stammen, så den bliver liggende det samme sted.

Er du lidt fingersnild, så kan du fæstne planter på den flyde træstamme.

Akvariefisk, rejer og krebs, kan de holdes sammen med moskusskildpadder?

Herfra anbefaler vi dig at, holde akvariefisk sammen med dine moskusskildpadder. Det vil være en fordel for dit akvariums miljø og så er fisk hyggelige, at kigge på, når dine moskusskildpadder sover og gemmer sig. 

Anskaf gerne nogle pansermaller, de holder til på bunden og er dygtige til at rode op og fjerne det bundslam der altid samles, i områder, på bunden af akvariet. Anskaf eventuelt også nogle guppyer, platy eller mollyer, de vil give akvariet liv og fjerne mindre foderrester. Du vil sikkert hen ad vejen få et pænt overskud af fiskeyngel, de fisk kan du eventuelt benytte som foder, til dine skildpadder.

Har du fisk i dit akvarium, så skal du være klar over, at dine moskusskildpadder indimellem kan snuppe en fisk. Men det er mest de svage og ældre fisk der forsvinder fra akvariet. Det er livets gang og helt naturligt at en moskusskildpadde spiser en fisk. Dør der fisk i akvariet, hvad ikke kan undgås, dem vil skildpadderne hurtig finde og få ryddet af vejen. Det er kun godt, de er heller ikke så hyggelig at se på og samle op af et akvarium.

Når vi holder sumpskildpadder, så forsøger vi at tilbyde dyrene et anlæg, der minder om naturen. Naturen bliver det aldrig til, men vi giver dyrene mange gemmesteder, det kan være trærødder, sten og andet dekoration fiskene kan gemme sig ved.

Vi skal huske på, at vi indretter skildpaddernes anlæg, efter dyrenes behov og ikke efter, hvad vi synes er mest praktisk. 

De fleste dyrehandler vil sikkert fraråde dig at holde fisk, sammen med moskusskildpadder. Her skal du huske, at vi hos Skildpadder ABC arbejder 24 syv med skildpadder og godt ved, hvad vi taler om.  

Læs mere om at holde fisk, rejer og krebs sammen med moskusskildpadder og om det kan lade sig gøre?

Håndtering

Foto. Alm. moskusskildpadde (Sternotherus ordoratus). Holder du din moskusskildpadde som billedet viser, så er der store chancer for at du vil blive bidt!


Moskusskildpadder er sky og kan være aggressive.


Moskusskildpadder kan strække halsen ret langt ud, i alle retninger. Hvis du ikke vil bides i, så tager du med et fast greb, rundt om bug og skjold, på den bagerste halvdel af skildpadden.

De første gange du håndter din skildpadde, så kan du let blive overrasket over, hvor stærk og hurtig skildpadden er. Du kan derfor risikere at tabe skildpadden.


Du skal ikke håndter din skildpadde unødvendigt. Det er ikke et kæledyr, generelt betragtet. 


Hold aldrig din skildpadde ud over et klinkegulv eller et andet hårdt gulv, hvis nu du skulle tabe dyret, skjoldet kan knække!

Tilbage til akvariet. Sæt altid din skildpadde fra dig på land. Efter du har haft din skildpadde ude af akvariet og dyret skal tilbage i akvariet igen, så sæt altid din skildpadde tilbage på land/solpladsen, så skildpadden af sig selv kan kravle ned i vandet. 

Du må aldrig plump din moskusskildpadde direkte ned i vandet. Skildpadden vil derved risikere, at den ikke når at tage luft ind og vil derfor synke til bunden som en sten. 

Består dit akvarium af glas hele vejen rundt og moskusskildpadden ikke kan klatre op til overfladen igen og få luft, eventuelt på en trærod, dekorations bagvæg eller noget andet, så er der desværre chance for, at din skildpadde vil drukne. 

Især kan moskusskildpadder og snapskildpadder have problemer med, at nå overfladen igen, uden luft i kroppen.

Fodring, mineraler og vitaminer

Foto. Sternotherus minor minor hun.


Moskusskildpadder æder kød de er de rene tiger, så det er animalsk føde dyrene foretrækker. Sørg for at fodre dine moskusskildpadder varieret f.eks. med regnorme, melorme, damsnegle, ferskvandsrejer, ferskvandsfisk, kun dyr fra ferskvand. Fisk og rejer fra Havet (saltvand) hører ikke til på menuen til nogle Moskusskildpadder. 

Sørg for at dine skildpadder også får en god kvalitetsfoderpille, der indeholder kalk, mineraler og vitaminer. 

Det er vigtigt at dine moskusskildpadder har en solplads med UVB-lys og varme. De pærer gør at moskusskildpadden kan optage mineraler og vitaminer i deres krop, uden den rigtige UVB-pærer og varme kan de ikke.


Krybdyr kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke udsættes direkte for solens lys eller for kunstigt ultraviolet lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan gennemtrænge glas. D3-vitamin har især betydning for at knoglerne opbygges korrekt. Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne.

Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt.


Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for huden, mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin, det er vigtigt at variere foderemnerne. Kalk kan også gives som æggeskaller fra hønseæg og bl.a. sepiaskaller (se foto nedenfor) der kommer fra blæksprutten.

Aktivering 
Moskusskildpadder fodres med så hele fødeemner som muligt. Du kan også gemme fodret rundt i dyrets akvarie.

Du skal være opmærksom på at Alm. moskusskildpadder er aften og nataktive. Alm. Moskusskildpadder er mest aktive, imens de fleste andre sumpskildpadder tager den med ro.

Derfor vil det også være det bedste, hvis du fodre dine moskusskildpadder, når de er mest aktive, lige før lyset slukkes. Fodrer du dyrene om morgenen, så vil fodret normalt ligge og svine akvariet til gennem hele dagen. Dine moskusskildpadder vil sikkert ikke engang spise de sørgelige foderrester, der er tilbage ud på aftenen!

Pærer, teknik og foder finder du hos SkildpaddeShop.dk

Sepiaskaller

Sepiaskaller, er et godt og naturligt produkt, hvormed du kan give dine skildpadder et kalktilskud. Sepiaskaller stammer fra blækspruttearten Sepia officinalis, hvor skallen er lavet af kalk og som er meget porøs, den udgør en form for svømmeblære. Blæksprutten kan regulere mængden af gas og væske i det porøse kalk-legeme, og dermed ændre sin vægtfylde i vandet.

Det er ret almindeligt at finde sepiaskaller i opskyllet på Vestkysten. Det er vigtigt at vaske dem godt, før de gives til dyrene. 

Livsforløb/formering

Foto. Alm. moskusskildpadde han forsøger at parre sig, hunnen er temmelig utilfreds, med situationen.

Moskusskildpadder der er i god foderstand, de er kønsmodne efter ca.3-4 år. Hunnen lægger op til 6 æg på land i fugtig jord eller sand, eventuelt sand blandet med lidt spagnum, og de klækkes efter 60-132 dage, afhængig af arten. De nyklækkede unger har en skjoldlængde på 2,3-2,5 cm. Et udvokset eksemplar kan opnå en skjoldlængde på op til 14 cm.

Læs også byg rugekasse med oplysninger om udrugning.

Moskusskildpaddens fjender i den danske natur

Fiskehejre snapper en mindre sumpskildpadde. Jo, skildpadden ryger ned i maven på fiskehejren. Det tog ca. 15 minutter inden fuglen havde fundet ud af, hvordan skildpadden skulle sluges. Vi har masser af fiskehejrer i Danmark.

Vi oplever desværre tit, at moskusskildpadder efterlades i vores natur, når deres ejer er blevet træt af deres skildpadder. Hvilket for det første er ulovligt og for det andet kan være særdeles farligt for en moskusskildpadde, at blive efterladt i dan danske natur.

Naturen er farlig for moskusskildpadder, de skildpadder der efterlades i den danske natur, de dyr har ikke mange chancer for at klare sig.

Skildpadden indvendig

Hvis man kunne kigge ind i en skildpaddekrop, ville man se hjerte, lunger og andre indre organer.


Et hjerte med tre kamre pumper blodet rundt i kroppen.


Fordøjelsessystemet virker temmelig langsomt og føden er flere dage om at passere gennem kroppen.


Fordøjelses-, ekskretions- og forplantningssystemet ender alle i et kammer, som kaldes kloakken.


Kloakkens udførselsgang kaldes kloakhullet eller anus.

Skildpaddens skelet

Skildpadder har både et indvendigt og et udvendigt skelet. Det udvendige skelet, er skjoldet og skildpaddens "rustning", mens det indvendige skelet, fungerer som forankring for muskler og beskytter de sårbare indre organer. Det indvendige knogleskelet består af kranium, rygrad og ribben samt ben-, hofte- og skulderknogler.

Rygraden og ribbene er vokset sammen med rygskjoldet, undtagen hos læderskildpadden.

At skifte skæl er ikke så almindelig blandt de sumpsskildpaddearter, der ikke soler sig så ofte, det gør snapskildpadder og moskusskildpadder ikke. De kan ofte være dækket af alger.

De vil til gengæld skifte deres ham/hud jævnligt. Det afhænger bla. af, hvilket foder du giver dine dyr og hvor varmt de deres akvarievand er.

Kønsbestemmelse

Foto. Hannens kloak sidder ret langt ude på halen, uden for skjoldets kant. Hvorimod hunnens kloak, sidder tæt ved kroppen, under skjoldets kant.

Hannen har på indersiden af begge bagben, to tydelige, lyse pletter med skæl. Det er skæl hannen benytter til at holde fast i hunnen med, under parringen.

Flere kendetegn. Moskusskildpaddens køn genkendes generelt på deres hale.

Hannens hale er meget længere og kraftigere end hunnens hale. Det er det nemmeste kønskendetegn, at se på moskusskildpadder. Halen er tykker hos hannen, fordi skildpadden har sin penis liggende inde i halen.

Andre kendetegn, men, de er svære at genkende selv for erfarne skildpaddejer.

Hannen adskiller sig fra hunnen ved at have et større hoved, en længere og tykkere hale. 
Hannens kloak, sidder ret langt ude på halen, hvorimod kloakken på hunnens hale, sidder tæt ved kroppen. 
Hannen har på indersiden af begge bagben, to tydelige lyse pletter af skæl. Det er skæl som hannen benytter til at fastholde hunnen med under parringen. 
Hannen kan opnå en skjoldlængde på ca. 13 cm og hunnen når en max. størrelse på 15 cm. Det mest normalt er at størrelsen på dyrene ligger på en 11-12 cm i skjoldlængde.
Hannen har et bugskjold der er konkav/indadbuet, det er ikke altid så tydeligt. Det er stabiliserende for parringen og hannen kan bedre nå det, han nu skal nå. Bugskjoldet hos hunnen er mere fladt, enkelte hunner kan også have et bugskjold der buer lidt.

Den bedste måde, at kende forskel på de to køn, er ved at kigge på dyrenes haler.
Står man med de to dyr ved siden af hinanden, så er man ikke i tvivl. Har man én gang set en han, så er man aldrig i tvivl igen. Se foto. 

Læs mere om hanner af moskusskildpadder: Aggressive skildpadder 

Andre små skildpaddearter

Foruden moskusskildpadderne så findes der andre små sumpskildpaddearter.

Clemmys guttata - Plettet flodskildpadde, 12 - 13 cm. (se foto overfor)

Clemmys muhlenbergii - Bog Turtle, max. 10 cm.

Graptemys caglei - Cagle's map turtle, max. 16 cm.

Graptemys flavimaculata - Yellow-blotched map turtle, max.16 cm.

Graptemys nigrinoda - Black nobbed map turtle, max. 15. cm.

Graptemys versa - Texas map turtle, max. 13 cm.

Kinosternon baurii - Mud turtle, max. 10 cm.

De er ikke alle lige lette at få fat på. 

YouTube SkildpadderABC

Skildpadder ABC YouTube kanal