google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Blødskjoldsskildpadder

Kinesisk blødskjoldsskildpadde (Pelodiscus sinensis) viser sine nylagte æg frem.

Kinesisk blødskjoldsskildpadde (Pelodiscus sinensis) viser sine nylagte æg frem.

Blødskjoldsskildpadder er en gruppe vandlevende skildpadder, der er kendetegnet ved deres forholdsvis flad skjold, der er dækket med læderagtig hud, i stedet for de hårde ben plader, andre skildpadder har.

Vi fortæller her mest om:

  • Florida blødskjoldsskildpadde (Apalone ferox)
  • Den kinesiske blødskjoldsskildpadde (Pelodiscus sinensis)
  • Den tornede blødskjoldsskildpadde (Apalone spinifera)
  • og lidt om andre arter

Pas på. Sæt ikke blødskjoldsskildpadder sammen med andre sumpskildpaddearter. Et enkelt bid fra en aggressiv akvarie-kammerat, kan nemt punktere et indre organ, i en blødskjoldsskildpadde.

Blødskjoldsskildpadder kan meget let finde på at bide, de andre skildpaddearter og blive ved med det, indtil der går hul. De kan også finde på, at aflive andre sumpskildpadder.

Vi har efterhånden hørt, det flere gange. "Jeg har en blødskjoldsskildpadde, der svømmer sammen med andre sumpskildpaddearter. Det går da fint". Holder du en blødskjoldsskildpadde sammen med andre sumpskildpaddearter, så kan det gå godt længe, men, pludselig har vi en død skildpadde, i akvariet, det er simpelthen ikke risikoen værd. 

Sætter du flere blødskjoldsskildpadder sammen, skal du holde øje med dem. Èn af blødskjoldsskildpadderne, kan begynde at udvise territorial adfærd og være temmelig dominerende overfor de andre skildpadder, og begynder at bide og skade det svagere dyr.

Skulle nogle finde på, at sætte blødskjoldsskildpadder ud i naturen, så vil de lide en kummerlig død.

Denne side er opdateret d.20. april 2023

Kinesisk blødskjoldsskildpadde (Pelodiscus sinensis)

Den Kinesisk blødskjoldsskildpadde lever sammen med en flok citron cichlider.

Den Kinesisk blødskjoldsskildpadde lever sammen med en flok citron cichlider.

Den Kinesisk blødskjoldsskildpadde er måske den mest kendte i den danske skildpaddehobby.

Skildpadden kaldes også "Chinese snapping turtle", "Chinese soft-shell terrapin", "Asiatic softshell".

Skildpadden opdrættes meget, i de mange tusinde kinesiske skildpaddefarme, hvorfra skildpadden sælges til restauranter. Gæster bestiller skildpadden og spiser den, fordi skildpadder typisk bliver gamle. Mange kineser er overtroiske og tror derfor når de spiser en skildpadde, så overføres den lange levealder til dem selv. Det kan selvfølgelig også tænkes, at nogle gæster på restauranterne spiser skildpadden, fordi de bryder sig om at spise skildpadder?

(Pelodiscus sinensis) er hjemmehørende, fra nord, op i det russiske Fjernøsten, ned gennem den koreanske halvø, og ned i det østlige og centrale Kina til Vietnam.

Der findes flere Pelodiscus arter, de nævnes kun her P. axenaria - P. maackii - P. parviformis - P. variegatus. 

Skjoldstørrelsen som voksen, er 25 - 33 cm.

Vand temperatur i akvariet 24 - 27 grader. Temperaturen på solpladsen 30-35 grader. 

Kinesisk blødskjoldsskildpadde - Pelodiscus sinensis, med en guldsmed på ryggen.

Kinesisk blødskjoldsskildpadde - Pelodiscus sinensis, med en guldsmed på ryggen.

Kinesiske blødskjoldsskildpadder er territoriale dyr, og skal holdes alene.

Anbefales denne skildpadde? Nej, skildpadden anbefales ikke, som en art for nybegynder. Blødskjold, som navn antyder, så mangler skildpadden det beskyttende hårde skjold, som de almindelig skildpadder har, i stedet for har skildpadden en læderagtig skjold. Det gør skildpadden meget sart overfor skader, skrammer og bid fra andre skildpadder. Det gør skildpadden særlig følsom overfor svampe angreb.

Vi anbefaler ikke, at du sætter denne skildpadde sammen med andre skildpaddearter. Et enkelt bid fra en aggressiv akvarie-kammerat, kan nemt punktere et indre organ, i en blødskjoldsskildpadde, det er simpelthen ikke risikoen værd.

Fordi skildpadden ikke har et hård skjold, så er skildpadden mere usikker og sky. Skildpadden kan ikke bare trække sig ind i sit beskyttende skjold, men i stedet for vil dyret bide og kradse, hvis man tager fat i dyret. Hvilket for øvrigt ikke er let, skildpadden er meget glad og ikke let at holde fat på. Du skal vide, hvad du gør, inden du begynder at tage en blødskjoldsskildpadde op.

Skildpaddens næb er meget skarpt og bruges til at knuse snegle med, i naturen. En voksen blødskjoldsskildpadde kan sagtens bide, så det bløder.

Har man anskaffet sig en blødskjoldsskildpadde, så skal akvariet indrettes, så der ikke er hårde dekorationer og skarpe kanter af nogen art, hvor skildpadden kan blive skadet. En solplads kan skildpadden ikke undvære, hvor skildpadden let kan kravle op.

Det er hensigtsmæssigt at give en blødskjoldsskildpadde et bundlag af sand. Her kan skildpadden grave sig ned i sandet og dermed føle sig beskyttes fra omverden. Skildpadden vil så typisk kun stikke sin næse lidt op over sandet.

Den Kinesisk blødskjoldsskildpadde lever sammen med en flok citron cichlider.

Florida blødskjolds skildpadde - Apalone ferox

Apalone ferox. Blødskjoldsskildpadden skal have en solplads, hvor skildpadden let kan klatre op. Solplads temperatur under UVB- og varmepæren 30-35 grader.

Apalone ferox. Blødskjoldsskildpadden skal have en solplads, hvor skildpadden let kan klatre op. Solplads temperatur under UVB- og varmepæren 30-35 grader.

Apalone ferox er en fremragende svømmer, der med sit flade skjold glider hurtigt gennem vandet. Skildpadden er også hurtig på landjorden.


Kæleskildpadde. Anbefales denne skildpadde som kæleskildpadde?

Hun: Nej. Han: Ja, men, kun, hvis du er meget entusiastisk og erfaren, skildpadden bliver meget stor. Apalone ferox vil, hvis den går sammen med dine fisk, æde dem efterhånden som den vokser til.

Blødskjoldsskildpadderne er ikke egnet som begynder skildpadder. Apalone ferox - Florida blødskjoldsskildpadde hun bliver op til 75 cm. i skjoldlængden og er derfor ikke en skildpadde for de fleste private hjem.

Lad Zoologiske haver og de meget erfarne skildpaddefolk, beholde de her arter for dem selv.

Skulle nogle finde på, at sætte denne skildpadde ud i naturen, så vil dyret lide en kummerlig død.

Et godt råd, lad være, du vil fortryde dit køb og skildpadden vil temmelig sikkert dø for dig.

Florida softshell turtle - Apalone ferox er en art af blødskjoldsskildpadder, der er meget distribueret til kæledyrs industrien. Hvad er fuldstændig tåbeligt!

Skildpadden er kun for den meget erfarne skildpaddeejer, der kan give skildpadden den pleje og de store forhold, dyret kræver.

Denne art var tidligere i slægten Trionyx.

Beskrivelse. Apalone ferox har et fladt rygskjold, dækket af læderagtig hud, typisk mørkebrun til olivengrøn og en hvid eller cremefarvet underside, som giver skildpadden en effektiv camouflage overfor rovdyr.

Skildpadden har en lang hals, med et langstrakt hoved, de har en lang snorkel-lignende snabel af en næse, med næsebor helt ude i enden. Det betyder, at skildpadden kan blive under vand og ånde ved kun at stikke næseborene op over vandoverfladen.
Når skildpadden er neddykket, kan den optage meget af sit ilt (O2) gennem sit skind og sin kloak.
Blødskjoldsskildpadden er en behændig svømmer, med årelignende ben og store fødder.
De vokser til en størrelse på 15-76 cm. Apalone ferox er den største af arten Apalone.
Hunnen bliver størst, hannen bliver maximum omkring 35 cm.

Blødskjoldsskildpadden har navn efter deres bløde, læderagtige rygskjold. De har et benet bugskjold. Skildpaddens knogler har luftfyldte hulrum, som hjælper dyrene med at flyde i vandet. Hvad de gør meget elegant.

Opførelse. Apalone ferox lever næsten udelukkende i vandmiljøet, de kommer generelt kun ud af vandet for at sole sig eller lægge deres æg. Skildpadden bruger meget af sin tid, nedgravet i bundlaget, hvor kun dens næse eller hoved stikker op. Skildpadden kan meget hurtig, grave sig en tunnel gennem sand og mudderbunden.
Disse skildpadder er normalt sky omkring mennesker. Føler dyret sig truet, vil den bide, med sine stærke kæber.
Som alle andre skildpadder med blødt skjold, er de meget hurtige, både i vand og på land. I fangenskab er de kendt for at kunne blive op til 25 år, i naturen lever de ikke så længe.

Føde i naturen. Apalone ferox er kødædende og spiser fisk (akvarie fisk), alle arter af moskusskildpadder - Sternotherus, frøer og andre padder, snegle, insekter, larver, krebsdyr og ællinger.
Et godt foder til Apalone ferox er akvariefisk. Giv skildpadden dine overskudsfisk af guppy og platyer. Fiskene bør være levende, når du giver dem til skildpadden, så nærmer du dig det naturlige for skildpadden. Så vil du også se, hvordan skildpadden jager fiskene.

Habitat i naturen. I naturen foretrækker skildpadden dybt vand, med blød bund, som levested, med en masse vegetation.

Sociale egenskaber. Kan skildpadden sættes sammen med andre skildpadde-arter? NEJ

Kønsforskelle. Hos blødskjoldsskildpadderne har hannen en større og længere hale, hvor kloakken sidder tæt ved hale spidsen. Hannen er mere tilbøjelig til, at bevare sine ungdoms farver og mønster. Hannen har ikke de lange klør som man typiske ser terrapiner og cooter har. Hunnen bliver meget større en hannen.

Havedam. Kan skildpadden sættes ud i en havedam? NEJ, vandet vil være for koldt for dyret.

Unge af Apalone ferox - Florida blødskjoldsskildpadde

Unge af Apalone ferox - Florida blødskjoldsskildpadde

Håndtering

Her holder Christian godt fat i skildpadden.

Her holder Christian godt fat i skildpadden.

Skildpadden kan være er ret aggressive, hvis den bliver nervøs, så vil dyret bide. Derfor skal man holde godt fat i skildpadde. Børn skal ikke tage denne skildpadde op, dyret har et skarpt og hård bid.


Habitat i fangenskab. Florida blødskjoldskildpadden kan være aggressiv, de får ofte skader, når de holdes sammen med blødskjoldsskildpadder og andre skildpadder med hård skjold. Det er derfor bedst, at holde denne skildpadde alene.

Akvarium størrelse for en enkelt voksen Apalone ferox han, det ville være et akvarium på ca. 325 l. - 500 l. vil være at foretrække for en han skildpadde. Dette vil give dyret en fornuftig svømmeplads og gøre at filtreringen kan opretholde en god vandkvalitet. Sætter man flere Apalone ferox i samme akvarium, vil vi anbefale at tilføje 300 l. ekstra akvarium plads pr. skildpadde, som et minimum.
Det anbefales ikke at holde hunner af Apalone ferox i private akvarier. De er for store som voksne og de kræver ekstremt meget plads.
Denne skildpadde er solbader, så en solplads skal skildpadden have. Blødskjolds skildpadden ligger meget og solbader ude i naturen, enten i overfladen, på en måtte af planter eller oppe på en sandstrand.

I akvariet anbefales det at have planter, selvom skildpadden er hård ved planter og dekoration, når den graver og gemmer sig i underlaget. 

I Akvaterrariet og på skildpaddens solplads bør der ikke ligge skarpe sten eller bestå af hårde beton dekorationer, eftersom det kan skade skildpaddens bløde skjold. Skader på læderskjoldet, kan ses som hvide pletter. Sand anbefales som bundlag, skildpadden vil gerne grave.

Denne skildpadde har behov for meget rent vand: Rent vand er nødvendigt

Skildpadden er en meget stærk svømmer og vil have det rigtig godt med en stor vanddybde.

Skildpadden bør have en vandtemperatur på 22-24 grader. Solplads 30-35 grader.

Reproduktion

Apalone ferox unger. De ser hyggelige ud, men, glem alt om, at have denne art, som kæleskildpadde.

Apalone ferox unger. De ser hyggelige ud, men, glem alt om, at have denne art, som kæleskildpadde.

Nogle hanner er kønsmodne, allerede med en længde på kun 12 cm. de skildpadder der har nået en længde af godt 15 cm. er almindeligvis alle kønsmodne. Den mindst målte kønsmodne hun, var 22 cm., men de fleste hunner bliver kønsmodne, når de når en skjoldlængde på 24-30 cm.
Apelone ferox lægger to, måske helt op til syv kuld hvide æg, der indeholder mellem 4-40 æg om året. Der er en tendens til, at større hunner lægger flere æg. Æggets størrelse har en gennemsnitlig diameter på 2.71 cm (2.40-3.35) cm. og en vægt på 11.2 (9.8-12.1) g. Ægget udklækkes efter 56-86 dage i naturen, men de fleste kuld klækker efter 60-70 dage, afhængig af temperaturen. De nyfødte skildpaddeunger, har en gennemsnitlig skjoldlængde på 3.96 (3.60-4.43) cm.
Skjoldets farve er gullig oliven, med mørke pletter og smalle gule eller orange linjer der adskiller dem, i et netagtig mønster. De mørke pletter fader væk, som skildpadden bliver ældre. Unge har også gule og orange aftegninger i hovedet og en grå bugskjold. Disse markeringer forsvinder med alderen, selv om voksne under tiden viser spor af dem.

En unge i fangenskab vokser på 45 dage gennemsnitlig fra 3.9 til 4.9 cm. skjoldlængde, igen op til 166 dage fra 4.1 til 6.1 cm., igen op 422 dage fra 4.1 til 7.0 cm.
Apalone ferox har opnået en alder på 25 år, i Frankfurt Zoo, Tyskland.

Florida blødskjoldsskildpaddens knogler

Apalone ferox knogler.

Apalone ferox knogler.

Blødskjoldsskildpadden har navn efter deres bløde, læderagtige rygskjold. De har et benet bugskjold. Skildpaddens knogler har luftfyldte hulrum, som hjælper skildpadden med at flyde og svømme i vandet, hvad de gør meget elegant. 

Levested

Levested.

Levested.

Apalone ferox er en art af blødskjoldsskildpadder der er hjemmehørende i det østlige USA, primært i staten Florida, men den findes også i de sydlige dele af South Carolina, Georgia og Alabama.


Naturlig habitat
Florida blødskjoldsskildpadden findes normalt i ferskvandsområder, på op til 1 m. dybde, tæt på land, i grøfter, kanaler, vandløb, floder, marsken, sumpe og søer.

I den nordlige del af skildpaddens leveområde, ser den ud til, at være mere hjemme i stille vande, end den gør i det sydlige Florida. Apalone ferox er fundet i midlertidige opståede damme, hvad indikere, at skildpadden bevæger sig over land.
Skildpadden foretrækker sand og mudder bund, hvor der samtidig er meget vegetation.

Apalone ferox kommer sommertider ud i brakvand, hvor floder har deres udmunding, hvor den indimellem føres ud i havet.

Apalone ferox der jager

Apalone ferox - Florida blødskjoldsskildpadde - Florida Softshell Turtle.
Skildpadden er her på jagt.
Videoen er taget af Christian.

Andet

Apalone ferox i en typisk situation.

Apalone ferox i en typisk situation.

Apalone ferox er en aggressiv art. Selv deres latinske navn "ferox" betyder glubsk.

Som nybegynder, hold dig fra denne skildpadde.

Hvorfor denne skildpadde sælges i dyrehandlen, det undrer vi os over?

At erfarne skildpaddefolk handler og bytter mellem hinanden, er selvfølgelig helt i orden, de ved, hvad de går ind til.


Skildpadden graver sig ned i sandet, hvorfra den kan følge med i alt, hvad der sker omkring den.

Skildpaddens flade skjold, gør det nemmere for den at skjule sig og grave sig ned i bundlaget. Skjult i bundlaget, vil skildpadden ligge på lur efter bytte.

UVB-lys og varme skal blødskjoldsskildpadder også have

Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler. Set hos SkildpadderShop.dk
Sand Maleri Galleri

Del siden

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Blødskjoldskildpadder der lever indendørs.

De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for denne skildpaddeart.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 30-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.   

Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.

Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.

Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets skjold og skelet kan udvikle sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl og skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Blødskjoldsskildpadder skifter dog ikke skæl, men de skifter deres ham/hud.

Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.250 

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.

English text. Florida softshell turtle - Apalone species

Florida softshell turtle (Apalone species) are bizarre-looking turtles, in that they resemble flying saucers as much as anything else. They are highly streamlined and adapted for moving rapidly through the water. As the name indicates, the carapace and plastron of Softshells are leathery and flexible. Their limbs end in feet that have been modified into flippers. They have a very long neck and a head that has a very long nose with nostrils at the very tip.

Softshells are fond of burying themselves in soft sandy bottoms, and their neck and nose arrangement allows them to breathe without surfacing. Some species of Softshell Turtle grow quite large. The largest of these are generally female; Softshell males are quite a bit smaller than the females. Softshell Turtles can be difficult to keep in captivity. Their sheer size requires a very large aquarium. They can be prone to infections from cuts and abrasions on their shell. In general, they are aggressive and are capable of delivering nasty bites. As equally interesting and much more easily kept turtles are available, for most turtle keepers, Softshells are best observed in their natural environment.

Reprinted from the Tortuga Gazette, 33(4), April 1997.

Tornede blødskjoldsskildpadde (Apalone spinifera)

Denne blødskjoldsskildpadde er en af de største ferskvandeskildpadder i Nordamerika. Skjoldlængden bliver mellem 18-54 cm. for hunnen, hannen bliver ikke så stor 13-25 cm. i skjoldlængde.

Skjolden er meget flad, blød og gummiagtig, med små torne rundt langs kanten af skjoldet, hos hannen ses de tydeligst. Se billedet nedenfor.

Arten bliver kønsmoden i 8-10 års alderen. Hunnen kan blive op til 50 år gammel.

Skildpaddens næse er lang og griselignende, og dens fødder har svømmehud. Det hjælper den tornede blødskjoldsskildpadde med at svømme meget hurtigt gennem vandet, hvor den tilbringer det meste af sit liv i vandet.

Hunnerne lægger mellem 4 til 38 æg, gravet ned i en sandbanke eller ned i løs jord. Skildpadden kan leve op til 50 år i naturen.

Skildpadden vil i dele af dens udbredelsesområde gå i dvale, hvor den vil grave sig ned i bundlaget, i en sø, her kan den så ligge, i op til halvdelen af ​​året.

Her ser man tydeligt de torne der giver skildpadden sit navn. De sidder rundt langs skjoldkanten, her på en han.

Her ser man tydeligt de torne der giver skildpadden sit navn. De sidder rundt langs skjoldkanten, her på en han.

Den tornede blødskjoldsskildpadde er spredt ud over det meste af USA, fra det centrale-østlige USA til Wisconsin og Minnesota, og så langt sydpå som til Mexico. Dens levested er floder, damme, vandløb og søer med en sandet eller mudret bund og hvor der er relativt lidt vegetation.

Skildpadde vil spise næsten alt der lever i vandet, så længe den kan gabe over det. Føden kan være alt fra vandinsekter, krebs og lejlighedsvis fisk. Når skildpadden jager, vil den grave sig selv ned under et lag mudder eller sand, på bunden af ​​en sø, hvor kun skildpaddens hoved stikker frem, her kan den så fange sit bytte, hvor den med sin lange hals, kaster hoved frem og fanger byttet, når det passerer forbi.

Skildpadden er dagaktiv, hvor den tilbringer en del af af dagen i solen og ellers fouragerer efter mad. Når skildpadden føler sig truet, vil den begrave sig i sandet, hvor den kun stikker hovedet lidt frem, så den kan holde øje med, hvad der sker.

Apalone skildpadderne kan under vandet, absorbere ilt "ånde", både gennem halsens væv og kloakkens væv og gennem skildpaddens skind. Det sker ved pumpning af vand ind og ud af svælget (halsen), hvor der er mange små fremspring af væv med små blodkar. Disse "hudfolder" giver et større overfladeareal til iltabsorbering.

Opdrættes og udsættes, hvor de er forsvundet fra i den amerikanske natur

Den tornede blødskjoldsskildpadde er mange steder forsvundet, på grund af urbanisering. Ved hjælp af opdræt af unger, forsøger man ihærdigt at opretholde bestanden af skildpadden.

Wattle-necked softshell turtle - Palea steindachneri

Skjoldet på ​​Wattle-necked blødskjoldskildpadden er oval og kan være brun, oliven-brun eller gråbrun. Hos unge skildpadder, er skjoldet dækket med små hævede fremspring (knopper), skjoldets overflade bliver glattere med årene. Skjolden er på undersiden gul til creme eller gråligt, hovedet og lemmerne er oliven til brune.

Ligesom andre blødskjoldsskjoldsskildpadder, har denne skildpadde en lang og bøjelig hals, en karakteristisk langstrakt benet snude. Hovedet er mønstret med korte sorte striber og prikker, med en bleg gul stribe, der begynder bag øjet og løber tilbage langs siden af halsen. Hoved og hals markeringer ofte forsvinder gerne med årene. I bunden af ​​halsen er en klynge af hudlapper. Hannen er mindre end hunnen, men har en længere og kraftigere hale.

Yngel. Skildpadden lægger mellem 3 og 28 æg. De nyfødte unger, er mellem 54 og 58 millimeter.

Levested. Skildpadde er hjemmehørende i det nordlige Vietnam og det sydlige Kina, herunder øen Hainan. Den er også blevet introduceret til Mauritius og Hawaii-øerne Kauai og Oahu.

Nedenfor nogle udvalgte blødskjoldsskildpadder 

Slidshow

Afrikansk blødskjoldsskildpadde (Trionyx triunguis)
Afrikansk blødskjoldsskildpadde (Trionyx triunguis)
Skildpadden lever i ferskvand og brakvand, i Afrika og Mellemøsten. Det er den eneste blødskjoldsskildpadde i Afrika.
Malayan soft-shelled turtle - Dogania subplana
Malayan soft-shelled turtle - Dogania subplana
Skildpadden findes i Brunei, Indonesien, Java, Kalimantan, Malaysia, Myanmar, Filippinerne, Sabah, Sarawak, Singapore og Sumatra. Voksne dyr kan blive op til 35 cm.
Yangtze giant softshell turtle (Rafetus swinhoei)
Yangtze giant softshell turtle (Rafetus swinhoei)
Det er en meget sjælden skildpadde, der er fundet i Kina og Vietnam. Det er verdens største friskvandsskildpadde. Måler op til en meter og vejer 70 - 100 kilo.
Apalone mutica mutica. Fotograf Peter Paplanus
Apalone mutica mutica. Fotograf Peter Paplanus
Skildpadden lever i Nordamerika. hvor den svømmer rundt i floderne Mississippi, Ohio og Alleghent. Hun kan blive op til 36 cm., han kun 18 cm.

Euphrates softshell turtle - Rafetus euphraticus

Euphrates softshell turtle - Rafetus euphraticus

Euphrates softshell turtle - Rafetus euphraticus

Eufrat blødskjoldskildpadde blev kendt af den vestlige videnskab, da den franske naturforsker Guillaume-Antoine Olivier skød et eksemplar, mens han krydsede Eufrat nær Anas i juni 1797. De lokale beboere fortalte ham, at kødet fra dette dyr, ikke var godt at spise, men dens fedt blev betragtet som en fremragende medicin for en række hudsygdomme. Olivier opkaldt arten Testudo rafcht, fordi, som han sagde "araberne kaldte det rafcht", det skulle betyde "spade" eller "skovl" på arabisk. Navnet kommer sikkert af skildpaddens flade rygskjold. Senere er skildpaddens navn blevet ændret.

Skildpadden findes i baglandet til Tigris og Eufrat floderne i Irak, Syrien, Tyrkiet og Khuzestan provinsen i Iran. Arten er stærkt truet, fordi den bliver dræbt af de lokale fiskere og forurening og ødelæggelse af dyrets levesteder.

Skildpadden kan nå en skjoldlængde, på op til 68 cm.