google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Sand Maleri Galleri

YouTube SkildpadderABC

Skildpadder ABC YouTube kanal

Nyt. Vlog om skildpadder

Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler. Set hos SkildpadderShop.dk
Sand Maleri Galleri

Del siden

Akvariumindretning til sumpskildpadder

Læs videre om akvarium indretning til sumpskildpadder, nedenfor 👇 indholdslisten.

Indhold undersider til: Sumpskildpadde akvariumindretning.

Gå direkte til siderne og læs om:

Husk, de små skildpadder, de bliver også store. De store skildpadder, de skal havet meget mere plads, end de små skildpadder.

Husk, de små skildpadder, de bliver også store. De store skildpadder, de skal havet meget mere plads, end de små skildpadder.

Akvarieindretning til sumpskildpadder.

På denne side fortæller vi om, hvordan vi indretter et godt akvarium til de større sumpskildpaddearter.

Indretning af akvarium til moskusskildpadder - Kinesiske trekølsskildpadder og andre sumpskildpaddearter der ikke svømmer meget.

Meget af det viste skildpaddeudstyr, kan du bestille på SkildpaddeShop

Giv din sumpskildpadde det rette akvarium, fra starten, hvis du vil være sikker på succes og forblive glad for din hobby.

Allerede når du køber din skildpadde, skal du tænke på, hvor stor, bliver sumpskildpadden. Det skal du vælge akvarium efter. Læs under de enkelte skildpaddearter, hvilken størrelses akvarium, der anbefales til din skildpaddeart.

Husk så, når der er tale om krybdyr, hvilket en skildpadde er. Så kan skildpadden ikke passes ind til omgivelserne. Det er omgivelserne, der skal tilpasses skildpadden. Ellers har vi problemet. Vi ser dagligt, de kedelige resultater, af manglende forståelse for, at passe sin skildpadde ordentligt.

Fyld så meget vand i akvariet som muligt. Hvornår er et akvarium stort nok? Her kan vi kun give dig et fingerpeg om det. Hele akvariets indretning er vigtigt for din skildpadde. Har en skildpadde et godt indrettet akvarium, med alt det der skal til af UVB-lys og varme på en tør solplads, rent vand og et varieret foder, så går det nu nok om ens sumpskildpadde har 100 liter vand mere eller mindre. Mangler skildpadden en solplads uden UVB-lys og varme, så er det komplet underordnet at man giver sin skildpadde 1000 liter vand at svømme rundt i, skildpadden vil ikke trives. 

Hvad betyder det, at man anbefaler et 500 liters akvarium? Det betyder reelt set, at man anbefaler at din skildpadde skal have 500 liter vand at svømme i. Ups!

Vil det så sige, at et 500 liters akvarium, der er fyldt op med kun 300 liter vand, nu pludselig ikke er nok. Ja, det vil det.

Fylder du ikke dit akvarium helt op med vand, så skal du skaffe dig et større akvarium. Måske et på 720 liter, hvor du så hælder 500 liter vand i. Så har du opfyldt det der anbefales, for en enkelt voksen terrapin, at skulle leve hele sit liv i.

Fylder du ikke dit akvarium helt op, med vand. Det kan der selvfølgelig være gode grunde til. Du vil bygge dyrets solplads inde i akvariet.
Men, vi må herfra påpege det indlysende, sumpskildpadder kan ikke svømme i luft.

Akvarium størrelse til din sumpskildpadde:

  • Den voksne sumpskildpadde, kræver et stort akvarium. En enkelt voksen eks. guløret terrapin, cooter på 16-20 cm. vil have det udmærket, i et ca.350 liter vand. Ja, det betyder, at et 350 liters akvarium skal fyldes helt op med vand ellers skal du finde et større akvarium. Er der to eller flere sumpskildpadder, så skal det mere vand til.
  • En lille gruppe voksne sumpskildpadde på 20-25 cm. bør have et ca.5/700 liter vand, at svømme i. Det vil give skildpadden godt med plads og en fornuftig livskvalitet. Ja, det betyder igen, at et 500 liters akvarium skal fyldes helt op med vand ellers skal du finde et større akvarium. 

Men, vand er ikke nok og det hjælper alt sammen intet, hvis ikke skildpadden får dækket alle sine behov.

Inden du sætter din skildpadde ned i akvariet, så skal du også have bygget en landdel, hvor din sumpskildpadde kan kravle op og blive tør.

Over landdelen skal du hænge både en UVB-pære og en varmepære. Læs under de enkelte skildpaddearter, hvor meget varme der skal være under varmepæren.

De fleste sumpskildpaddearter skal have en UVB 5,0 / 6,0 eller en Forest pære.

Husk også, at skildpaddernes vand skal holdes rent, derfor skal du købe, så stort et filter, som du har råd til.

Voksne dyr 30-35 grader på solpladsen. Vandtemperatur 20-22 grader. Unger op til 6 måneder, hæv temperaturerne +5 grader.

Husk, at tjekke din skildpaddeart, er det en lidt mere eksotisk skildpaddeart du har, så kan de vejledende temperaturer være lidt anderledes. Se under din art, hvilke temperaturer der passer din skildpadde.

Er du uerfaren og ikke specialist i hobbyen, så skal du holde dig til de her temperaturer. Højer temperaturer, kan hurtig give dine sumpskildpadder nogle problemer og sygdomme, du ikke selv kan se. Mere er ikke altid bedre. 

For høje vand- og lufttemperaturer, kan/vil give din sumpskildpadde hud, skind og skjoldproblemer.

Se mere under siderne:  

Du har selvfølgelig allerede læst: Ny i skildpaddehobbyen - Hvor vi fortæller om fordele, ulemper, udgifter og hvad man skal huske inden man får sin første skildpadde.

Denne side er opdateret d.15. december 2023

Akvarium størrelse?

Fyld akvariet helt op med vand. Bemærk, der er ingen glas? Solpladsen er ude til venstre, hvor der også hænger både en UVB-pære og en varmepære. I denne åbne akvarium-indretning, har skildpadderne den rette luftfugtighed, så skjoldet ikke tager skade.

Fyld akvariet helt op med vand. Bemærk, der er ingen glas? Solpladsen er ude til venstre, hvor der også hænger både en UVB-pære og en varmepære. I denne åbne akvarium-indretning, har skildpadderne den rette luftfugtighed, så skjoldet ikke tager skade.

Inden du læser videre. Der er sumpskildpaddearter der skal tages specielle hensyn til og derfor skal kunne kravle op til vandoverfladen.

Det gælder især arterne: 

Læs længere nede på siden "Klatrevæg til sumpskildpadder".

Det er vigtigt at din sumpskildpadde har så meget svømmeplads som muligt. På den måde, kan du holde skildpaddens kondition i orden. At skildpadden er i god kondition, det er særdeles vigtigt for at holde skildpadden rask.

Allerførst, ser vi mange akvarier, hvor der kun er fyldt en tredjedel vand i? Hvorfor ved vi ikke? For skildpadder kan jo ikke flyve og udnytte luftrummet, over vandet? Det mere vand, der er i akvariet, det nemmer er det, at holde skildpaddens vand rent. Hvad der er vigtigt for din skildpaddes overlevelseschance.

Udnyt nu dit akvariet fuldt ud. Fyld mindst akvariet op med 2/3 del vand, gerne mere, hvis det er muligt.

Mere vand, i akvariet, hjælper også akvariepumpen til bedre, at kunne klare den forurening, din skildpadde tilfører vandet. Du vil slippe for, at skulle skifte vandet ud, i akvariet, hele tiden.

Vi ser også det modsatte, at akvariet er fyldt op til randen med vand, men, der er ingen landdel, hvor skildpadden kan kravle op og blive helt tør, under en varmepære og få det helt nødvendige UVB-lys. Det er livsvigtigt, at din skildpadde, kan blive tør og undgå, af få sygdomme i dyrets skjold.

Akvarium størrelse 

Hvor stort skal sumpskildpaddens akvarium være?

Akvarium der er rimelig i størrelsen, til en lille flok på 2-4 voksne sumpskildpadder.

  • Moskusskildpadder 200/250 liter akvarium.
  • Guløret terrapin Er i dag forbudt, at anskaffe +700 liter vand i. 20-22 cm skjold.*
  • Cooter bedst til havedam. Akvarium med +700 liter vand i. 20-22 cm skjold.*
  • Kinesisk trekølsskildpadde akvarium med 400 liter vand i.16-18cm skjold.*
  • Falske landkortskildpadder akvarium med 400 liter vand i. 16-18 cm skjold.

*Skjoldlængden på de her nævnte sumpskildpaddearter, kan blive væsentlig større, de sumpskildpadder holdes bedst i et meget stort akvarium/terrarium-anlæg eller havedam, der er hegnet sikkert ind. 

Sumpskildpadder i havedam

Om man har en enkelt eller 4 sumpskildpadder, så ændre det ikke så meget på de liter vand, dyrene skal have. Hver enkelt sumpskildpadde skal have plads til at kunne svømme rundt og få dækket sit behov for motion. En sumpskildpadde i god kondition, er typisk, en skildpadde der er rask. Når den udover plads også har en solplads, med både en UVB- og varmepære og skildpaddens andre behov bliver dækket ellers hjælper det store akvarium ingen ting.

Vil du starte med et mindre akvarium, til din lille ny købte sumpskildpadde, så kan du eventuelt begynde med et akvarium, i halv størrelse, af, hvad de voksne dyr skal have. 

Har du mulighed for det, så giv din skildpadde det rette akvarium fra starten, hvis du vil være sikker på succes og forblive glad for din hobby. Vi ved af erfaring, at mange sumpskildpadder aldrig kommer ud af deres første lille akvarium. Alle har de bedste intentioner, når de første gang står med den lille ny sumpskildpadde.

Bundlag. Til bundlag kan du benytte sand, grus eller ingenting. Skildpadder æder tit lidt af bundlaget, hvorfor ved man ikke rigtigt? Vælger du grus til bundlag, så vælg grus der er max. ca.2-4 mm i sten størrelse, så er der mindre risiko for, at gruset påvirker dyret negativt og vil komme ud igen med skildpaddens afføring.

Sand skulle være sikkert for skildpadder. Du kan også vælge at have et akvarium uden bundlag. Det lettere rengøringen meget, men ser ikke så muntert ud. 

Benytter du smågrus eller sand, enten du har købt det i en forretning eller fundet sandet ved Havet, så skal du skylle det godt, under rindende vand. Benyt en spand og fyld den 1/3 del op med bundlaget, og lad vandet løbe ned i spanden, imens spanden fyldes med vand, rører du nu rund i bundlaget, på den måde vil urenheder flyde op til overfladen og løbe over spandens kant, sammen med vandet. På den måde sikre vi os at urenheder og evt. salt skylles ud af materialet.

Montering i akvarium

Akvariesilikone kan købes i byggemarked. Vi har ingen præferencer for silikone. Billedet er taget af det silikone vi havde på lager, den dag.

Akvariesilikone kan købes i byggemarked. Vi har ingen præferencer for silikone. Billedet er taget af det silikone vi havde på lager, den dag.

Til at montere en solplads/land indvendig i et akvarium, benytter vi silikone der er beregnet til akvariebrug.

Akvarium silikone indeholder ikke svampemiddel, som kan skade fisk i akvariet.

Vi benytter altid silikone, der er beregnet til akvarium og når vi arbejder med materialer, der kommer i berøring, med akvariets vand og dermed dyrene. Vi vil ikke risikere at vores dyr kan tage skade, så må materialer og hjælpstoffer koste lidt ekstra, så vi er på den sikre side.

Silikonen er anvendelig til alt, hvad der skal samles, på en sikker og stærk måde, det kan være vi selv bygger et akvarium eller når vi fæstner materialerne akryl, plexiglas, glas, plastic sammen og når vi opbygger dekorationer af sten og drivtømmer. Akvarium silikone kan også benyttes til at fæstne nogle vandplanter, til trærødder. 

Akvarium silikone er måske tre gange så dyrt som den almindelige byggesilikone, vi mener det også er det værd, så vi sikrer vores dyr, de ikke tager skade af de kemikalier, der findes i den traditionelle byggesilikone.

Find selv træ, sten og drivtømmer i naturen, og lav dine egne akvarium-dekorationer. Hvordan sikrer jeg mig, at mine skildpadder ikke tager skade, af de materialer, jeg finder i naturen?

Byg dekoration af: Træ, drivtømmer og sten

Få flere idéer til en solplads til dine sumpskildpadder. 

Indret dit akvarium rigtigt

UVB-lys og varmepære - Døgnrytme er vigtigt

En god solplads, med 30-35 graders varme, hvor dyrene kan ligge og blive helt tør også under bugen.  
UVB-pæren må max. hænge 15 cm. fra skildpadden ellers virker, uv-strålerne ikke på skildpadden.

En god solplads, med 30-35 graders varme, hvor dyrene kan ligge og blive helt tør også under bugen.
UVB-pæren må max. hænge 15 cm. fra skildpadden ellers virker, uv-strålerne ikke på skildpadden.

Vi forsøger at efterligne solen.

Skildpaddens solplads skal indrettes så skildpadden kan blive helt tør, samtidig skal der hænges både en UVB-pære og en halogenvarmepære op over solplads, ved siden af hinanden. Der findes pærer, der indeholder både UVB- og varme, men de er dyre og ikke altid så gode som de lover! Det vil være helt perfekt, hvis en solplads også har en kølig plads for skildpadderne at ligge på. 

En korrekt bygget solplads, hvor skildpadden kan blive helt tør og kan få både UVB-lys og varme, er med til at modvirker skildpaddens død, deformt skjold, svamp og alger på skildpaddens skjold. UVB-lys og varme er også helt nødvendigt for skildpadden, så dyret kan optage vitaminer, kalk og mineraler fra skildpaddens foder. 

UVB-lyset skal altid hænge over skildpaddens solplads/landdel. De almindelige 5,0 UVB-pærer, der benyttes til flertallet af sumpskildpadder, der må afstanden fra solpladsen og til pæren højst være 15 cm. UVB-lyset og varmepæren skal være tændt 10-12 timer i døgnet. Vi har altid vores tændt i 12 timer. 

Benyt gerne et tænd & slukur til at styre døgnrytmen, så behøver du ikke gå og huske på at tænde og slukke ved dyrene. Skildpadder vil gerne have en fast døgnrytme.

Gives der UVB-lys med et lysstofrør, så skal man følge producentens retningslinjer, der skrevet på pærens indpakning.

Læs under de enkelte skildpadde-arter, hvor meget varme, der skal være på din skildpaddes solplads.

De fleste sumpskildpadde-arter skal have en UVB 5,0 / 6,0 eller dem der også kaldes for Forest pære. 

UVB-pæren virker ikke! UV-stråler trænger ikke gennem noget som helst. Dine skildpadder skal have ubrudte UVB-stråler. Derfor kan du ikke have glas, akryl, plexi eller noget som helst andet mellem UVB-pæren og din skildpadde!

Vælg den rette UVB belysning og varmepære

Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 eller 50 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste skildpaddehold. Har du mange dyr, så skal der hænges flere sæt pærer op. SkildpaddeShop.dk

Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 eller 50 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste skildpaddehold. Har du mange dyr, så skal der hænges flere sæt pærer op. SkildpaddeShop.dk

Til de fleste vandlevende skildpaddearter, benytter vi - UVB-lys (benyt 5,0 UVB kaldes også Forest) og varme er nødvendig for, at skildpadden kan optage kalk og vitaminer. UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpaddens kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Bemærk generelt! At en UVB-pære, afgiver ikke varme nok (max. ca.26 grader), til en solplads, det er ikke nok varme til de fleste sumpskildpadder. Det er derfor også nødvendigt, at hænge en varmepære op, over solpladsen. Vi benytter i dag kun halogen varmepærer 35/50 watt for at holde de 30-35 grader, der er nødvendig, på solpladsen. 35w. halogen er normalt nok.

Husk, dine skildpadder skal også have adgang til en skyggefuld plads, hvor temperaturen er ca.20 grader.

Husk, at tjekke, hvilke temperaturer og pærer vi anbefaler til din skildpaddeart. Kik under din skildpaddeart.

Der findes også UVB pærer 10,0 de benyttes kun til få eksotiske sumpskildpaddearter. Du skal generelt holde dig fra denne 10,0 UVB-pærer. Denne UVB-pære benyttes meste til nogle af de Afrikanske landskildpaddearter. 

Direkte UVB-lys/sollys skal skildpadden have, er der glas/acryl/plastic mellem UVB-lys/sollys og skildpadden, så hjælper UVB-lys/sollys intet! Får din Moskusskildpadde derfor ikke UVB-lys, så taler vi om, at skildpadden vil dø! Så alvorligt er det, for skildpadden, når den ikke får UVB-lys eller ubrudt sollys!

Vigtig viden: Varmepærer/halogenpærer taber effekt med tiden. Derfor skal der holdes en ensartet temperatur, på skildpaddens solplads, så skal temperaturen, under varmepæren tjekkes jævnligt og eventuelt skift varmepæren ud, hvis den rette temperatur ikke kan holdes. For sumpskildpadder 30-35 grader og 40-45 grader for de fleste landskildpaddearter.

Vil du vide mere om UVB-lys og varme og andre pærer: UVB og varme hvorfor?

Landdel og solplads til dine sumpskildpadder

Solplads med æglægningsplads. Som du kan se, så bliver der gravet i den lille skål, med muldjord. Bunden er lavet af akvariebaggrund Slimline Back to nature, det giver en god bund, der giver masser af luft ind under skildpaddens bugskjold, så den kan blive helt tør, hvilket er vigtigt. Falsk landkortskildpadde og kinesisk trekølsskildpadde.

Du skal have plads til en god landdel, gerne to eller en stor landdel, hvor sumpskildpadden kan få både sol og skygge. En landdel, hvor der er varmt og en landdel, hvor skildpadden kan ligge i skygge, hvis det er muligt.

Solplads med æglægningsplads. Som du kan se, så bliver der gravet i den lille skål, med muldjord. Bunden er lavet af akvariebaggrund Slimline Back to nature, det giver en god bund, der giver masser af luft ind under skildpaddens bugskjold, så den kan blive helt tør, hvilket er vigtigt. Falsk landkortskildpadde og kinesisk trekølsskildpadde.

Landdelen, den ujævne baggrundsplade, giver skildpadden mulighed for at få luft ind under sit skjold. Det er vigtigt at skildpaddens skjold kan blive helt tør, der kan ellers udvikle sig skjoldråd

Under de enkelte sumpskildpaddearter fortæller vi om, hvis din skildpaddeart har behov for et evt. ekstra stort land eller andet. Her på denne siden er det en generel gennemgang, af en sumpskildpaddes behov, vedrørende akvarium indretning.

Men, alle de sumpskildpadder I almindelige hobbyfolk og nybegynder anskaffer jer, de sumpskildpadder vil have det udmærket med det vi beskriver her på siden.

Skildpadder er krybdyr og ektoterme, dvs. at de får kropsvarmen fra deres omgivelser og ikke kan svede. Skildpadden skal derfor selv kunne regulerer sin temperatur - bliver dyret for varm, så hopper den ned i vandet og køler ned - bliver dyret for kold, så kravler dyret på land og bliver varmet op på af solen/på solpladsen - vand og sol kan også bare blive for meget, for dyret og den vil bare gerne kunne trække sig hen i skyggen. 
Skildpadden har absolut behov for, at kunne skifte temperatur, i løbet af dagen. Varmen har også stor betydning for dyrets evne til, at fordøje og udnytte det foder skildpadden æder. Skildpadden har ikke en indbygget ovn i sig, som vi mennesker, der brænder med 37 grader hele tiden. En skildpadde skal derfor selv finde sin varme, hvor dyret kan blive varmet op, så fordøjelse og andet kan fungere som det skal.

Sørg for, at der ikke er et låg over skildpaddens solplads. Låget gør at luftfugtigheden bliver for højt på solpladsen for skildpadden. Skildpadden skal kunne blive helt tør ellers er der stor fare for, at skildpadden får skjold problemer.

Du kan benytte forskellige materialer, til en solplads. Det kan være kork, drivtømmer, forskellige købe solpladser, byg selv en solplads af et mindre akvarium, der bygges om, byg et til land af glas eller akryl, benyt eventuelt akvariebaggrund som solplads der har en ujævn struktur, der vil tillade luft at komme ind under skildpaddens bugskjold, så skjoldet kan blive helt tør og mindske risikoen for skjoldproblemer (se foto) findes i flere forskellige fabrikater. Den viste er fra Slimline Back to Nature

Dekoration til landdelen: Har du mulighed for at give dine sumpskildpadder en stor landdel/solplads, så kan du evt. især vil du kunne have glæde af de forskellige sukkulenter, som blandt andre Aloe Vera. Se, hvilke planter der ikke er giftige for dine skildpadder: Spiselige planter

Find selv træ, sten og drivtømmer i naturen, og lav dine egne akvarium-dekorationer. Hvordan sikrer jeg mig, at mine skildpadder ikke tager skade, af de materialer, jeg finder i naturen?

Byg dekoration af: Træ, drivtømmer og sten

Til de kønsmodne sumpskildpadder, de vil have glæde af et æglægningssted. Alle kønsmodne skildpaddehunner vil lægge æg også selvom de ikke er sammen med en han. Hvis altså dyrene er passet rigtigt, er dyrene ikke passet godt nok, så har de ikke overskud til at lægge æg!

Få inspiration, til landdel/solplads og æglægningssted: Land til sumpskildpadder 

Benytter sumpskildpadden ikke solpladsen?

Der kan være en række årsager til, at din sumpskildpadde ikke bruger solpladsen. Moskusskildpadder bruger ikke meget solpladsen, som andre skildpaddearter. Det er vigtigt at du sætter dig ind i din skildpaddes behov.

Sol-/varmepladsen kan være for varmt, for skildpadden. Hvis der er for varmt og solpladsen ellers er stor nok, så vil skildpadden normalt trække sig lidt væk fra varmelampen. Det vil almindeligvis derfor ikke de store problemer for skildpadden. Vandet kan også være for varmt, så skildpadden ikke vil ud af det igen. 

Find din skildpaddeart et andet sted på hjemmesiden: Skildpaddearter 

Brug et termometer til at tjekket solpladsens temperatur er passende.  Sørg for, at lampen hænger med den rette afstand, til skildpadden. Lad ikke et glas termometer blive siddende inde i akvariet, mange sumpskildpaddearter vil æde den røde/farvede spids.

Voksne dyr 30-35 grader på solpladsen. Vandtemperatur 20-22 grader. Unger op til 6 måneder, hæv temperaturerne +5 grader. Vi anbefaler to pærer, en UVB-pære og en varmepære, så man kan opnå den rette temperatur. De Combi pærer til kr.3-400 afgiver normalt ikke varme nok til sumpskildpadder. En UVB-pære afgiver kun nok UV-lys i højst 1.år, selv om pæren stadigvæk lyser. UV-lyset tiltrækker skildpadden til varmepladsen. UVB- og varmepære

Er du uerfaren og ikke specialist i hobbyen, så skal du holde dig til de her temperaturer. Højer temperaturer, kan hurtig give dine sumpskildpadder nogle problemer og sygdomme, du ikke selv kan se. Mere er ikke altid bedre. 

For høje temperaturer kan/vil give din sumpskildpadde hud, skind og skjoldproblemer. Se mere under sygdomme 

Måske hænger skildpadden ud ved kanten af solpladsen, men tør ikke kravle helt op eller skildpadden kun ligger oppe på solpladsen i kort tid. Det kan være at sumpskildpadden føler sig utryg, hvis du eller andre er til stede, en hund løber rundt og derfor ikke tør kravle op på solpladsen. Måske skal akvariet flyttes til et sted, hvor der er mere roligt, så skildpadden føler sig mere tryg.

Landdelen kan også være for lille og derfor vipper/ligger uroligt i vandet, når skildpadden klatre op. Skildpadden bruger måske kun solpladsen, hvis du er ude af rummet. Forsøg, at smugkigge ind til skildpadden, et stykke tid efter at du har forladt rummet. Eventuelt, kan du kigge ind ad vinduet, ude fra. Skildpadden kan også have problemer med at komme op på solpladsen. Skildpadden kan selvfølgelig også være syg.

Vandet kan være lidt for varmt og sumpskildpadden synes det er for rart og derfor ikke vil op af vandet. Det er vigtigt for de fleste sumpskildpaddearter at komme helt op på solpladsen og få sol. Moskusskildpadder behøver ikke være så meget på solpladsen. 

Læs her, hvorfor: Både UVB-lys og varme er vigtig for dine sumpskildpadder

Opgang til land

Havehegn, trådhegn, det er let at kravle i for sumpskildpadder. Kinesisk stribethalsskildpadde (Mauremys sinensis).

Havehegn, trådhegn, det er let at kravle i for sumpskildpadder. Kinesisk stribethalsskildpadde (Mauremys sinensis).

Til opgang fra vand til land, her benytter vi meget det almindelige grønne/sorte havehegn, med felter på 10 x 5 cm. der er belagt med plastik (se foto nedenfor).

Hegnet er meget let at arbejde med og passe til anlægget, det fylder ikke meget ud i akvariet og tager derfor ikke svømmeplads fra dine sumpskildpadder.

Vi har 5 kg. store sumpskildpadder der klatrer op af det dagligt.

Moskusskildpadder og andre sumpskildpaddearter finder hurtigt ud af at klatre i hegnet.

Du kan også benytte volierenet, kork og andet.

Sort havehegn

50 x 100 mm. masker. Dette hegn benytter vi meget til solplads opgang. Det er let at arbejde med og solidt at klatre i, uden dyrene kommer i klemme. Kan købes i byggemarked.

Flydeø

Hvis du gerne vil være fri for at bygge din egen solplads. Kan du vælge en: Stor eller en XL Turtle Pond Dock/ flydeø. Find den på SkildpaddeShop.dk

Termometer

Med et termometer kan du tjekke om temperaturen på solpladsen er den rigtige. Kan købes i byggemarked.

Rent vand - Filter størrelse?

Køb det største filter, du har

Køb det største filter, du har "råd" til.
Skildpadder kan sagtens klare en kraftig vandgennemstrømning, i akvariet. Eventuelt en Fluval FX6, som her på billedet.

Du skal anskaffe dig det største filter, du har råd til.

Skildpadder sviner meget mere end fisk. Derfor skal du have et filter, der er mindst 3 til 5 gange kraftigere, end det tilsvarende filter, der anbefales til et akvarium, med kun fisk i.

Benyt et udvendig spandfilter. Et spandfilter optager ikke plads, i akvariet og dyrene kan ikke gnave, i ledningen. De små indvendige filterpumper, er intet bevendt til de større skildpadde-arter. 

Nu spørger nu nok "Hvilken størrelse filter vil I anbefale?"

Det afhænger alt sammen af, hvor mange skildpadder, hvilken skildpaddeart og hvor meget vand, der hæles i et akvarium (ikke akvariets størrelse).

Er der 500 liter vand, i et akvarium, med 4-8 voksne og større sumpskildpaddearter så anbefaler vi en spandfilter med en udstrømning på 2000-3500 l/h. Den skulle klare opgaven fornuftigt.

Har du en mindre flok moskusskildpadder 4-8 dyr, i 200 liter vand, så vil en spandfilter med en udstrømning på 1200-1500 l/h. Den skulle kunne klare opgaven fornuftigt.

Er dit filter for lille, så skal der skiftes vand ud oftere. Skift op til 50% af vandet, hver gang, så fjerner du samtidig 50% af forureningen, i akvariet. Gør det én gang om ugen eller hver anden uge. Vandskift slipper man ikke for. 

Du må ikke skifte alt vandet, på en gang, akvariefilters biologi/mikroorganismer, skal have noget at leve af (forurening). Udskifter ud al akvarievandet, så har de gode mikroorganismer, der lever i filtret og skaber det biologiske filter, lige pludselig ikke noget at leve af. Mikroorganismer vil derfor dø. Det vil tage ca. 3 uger ingen, dit filter igen er oppe på 100% ydelse. Derfor skift max. halvdelen/50% af akvarievandet af gangen.

Filterets gode, mikroorganismer æder "forurening" og ændre det, til "neutralt stof", der ikke påvirker dit akvariets miljø negativt.

Filterteknik, hvordan renses og holdes vandet rent?: Rent vand og 0 alger

Varme til vandet

Beskyt varmelegemet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Beskyt varmelegemet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Det er vigtigt for din skildpaddeart, at du overholder de for artens anbefalede temperaturer, i vandet, luften og på solpladsen. Temperaturen kan der læses om, under beskrivelsen af din skildpaddeart.

Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så kan det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse. Det kan også risikere at give skildpadden luftvejsproblemer.

Benyt et varmelegeme med beskyttelsesskærm omkring. Så slipper du for, at skildpadden forbrænder sig på varmelegemet. Du kan selv lave en beskyttelsesskærm/rør, ved hjælp af et stykke afløbsrør, hvor du borer mange hulle i. Afløbsrør kan købes i ethvert byggemarked. 

Her hos Skildpadder ABC har vi alle vores varmelegemer i et beskyttelsesrør. Vi har modtaget flere skildpadder gennem tiden, der havde svære forbrændinger. 

Lægger en skildpadde sig på et koldt varmelegeme, hvor termostaten aktiveres og temperaturen hæver sig langsomt, så kan skildpadden let opdage det for sent, at varmelegemet et tændt! Så kan der opstå voldsomme skader, enten på skildpaddens hud eller skjold.

Nogle har en ide om at et varmelegeme ikke bliver varmere end den temperatur, varmelegemets termostat er sat til. Hvis det var sådan, så ville dit akvarium aldrig blive varmet op - Der var så heller ingen grund til at et stort akvarium skulle have behov for et stort varmelegeme og et lille akvarium kan nøjes med et lille varmelegeme, for at nå den ønskede vandtemperatur - Varmelegemer kunne derfor lige så godt være samme længde, men det er de jo ikke. Et varmelegeme der er ved at varme op/er tændt (der er lys i) det kan du ikke holde fast ved, uden at brænde dig. Lad være med at prøve!

Voksne dyr. Har du en almindelige temperatur 20/22* grader i det rum, hvor dit akvarium står, så behøver du normalt ikke benytte et varmelegeme! Passer til de fleste almindelige sumpskildpaddearter.

Bliver akvariets vand for varmt? Hvordan kan vandets temperatur sænkes? Find hjælp på siden: Rent vand og 0 alger

Big Mama fortæller om behovet for plads

Det er, hvad dyrehandleren glemmer at fortælle!

Det er, hvad dyrehandleren glemmer at fortælle!

"Et 54 liters akvarium kan se fint ud, til én af mine små skildpaddevenner. Så længe min ven, er på størrelse med en fem krone, føles alt ok! - Men, til mig, den voksne skildpadde, jeg vil ikke engang kunne vende mig rundt, i et 54 liters akvarium" (54 l. akvarium sælges tit som begynder sæt og så sker der aldrig mere!) 

"Tænk på, om du har råd til, at købe mig et 500 liters akvarium eller grave en stor dam, i haven til mig, hvad vil være det allerbedste for sådan en som mig?"

"Du skal huske, at jeg har behov for en stor filterpumpe, så mit vand altid er rent. Det er livsvigtigt for mig, at jeg altid har adgang til en landdel/solplads, hvor jeg kan kravle op og blive hel tør. Der skal jeg have min livsvigtige og direkte sollys eller også skal der som minimum hænge en UVB-pære og en varmepære over landdelen." 
Ja, du læste rigtigt, 2. pærer.

Der findes combi pærer, der både afgiver UVB-lys og varme, de koster normalt over kr.500. De kan meget sjældent købes i en almindelig dyrehandel. Der skal du finde specialbutikker. 

Idéer til en god solplads/landdel

"Jeg er en voksen hun skildpadde og har behov for et sted, hvor jeg kan lægge mine æg. Jeg vil lægge æg, selv om jeg ikke har en han skildpadde, at hygge mig med. Kan du også klare det?"

"Har mine venner for lille et akvarium, at leve i, så er der stor risiko for, at de vil bide og slås med hinanden. Vi er skildpadder og har behov for at kunne komme væk fra hinanden. Vi er det der kaldes territoriale krybdyr... og har ikke behov for venner, alt for tæt på os!" 

Læs her mere om, hvordan du kan sikre, at dine skildpadder har plads nok i akvariet: Har mine skildpadder plads nok?

"Nogle tror, at en skildpadde som mig, der holdes i et lille akvarium, vil forblive lille og ikke vokse. Det vrøvl kan du stadigvæk høre, blive fortalt af mange dyrehandler. Sandheden er, enten fortsætter vi altså os skildpadder med at vokse eller vi vil blive syge og dør. De fleste af mine venner dør, inden de når at blive voksne!" Hvorfor? På grund af dårlig og forkert pasning.

"Selv et 200 liters akvarium, er slet ikke stort nok til mig, der er en voksen guløret terrapin. Køb eller adopter én af mine moskusskildpadde venner i stedet for. Vi skildpadder har behov for meget motion, så vores skjold, knogler og muskler kan udvikle sig og vi bliver ved med at være raske, akkurat lige som jer mennesker."

"Tænk godt over det her, er du sikker på, at du har plads og energi nok, så du kan passe sådan en som mig? Er du i tvivl, så glemt alt om at holde mine venner fanget."

"Du kan læse mere om, hvor meget vand og plads din skildpadde skal have, under beskrivelsen af de forskellige skildpaddearter."

Big Mama

Maskot for Sumpskildpadder

Fjern låget

Et låg hæver luftfugtigheden, på skildpaddens solplads.

Et låg hæver luftfugtigheden, på skildpaddens solplads.

Desværre er mange skildpadde-ejere ikke klar over, at skildpaddens miljø og levested, sammen med forkert fodring, kan have en så negativ indvirkning på en sumpskildpadde, at dyret enten bliver deform, får skjold-sygdomme og til sidst kan dø.

Er der et låg over sumpskildpaddes akvarium? Så kan det være vanskeligt at hænge en varmepære op. Sumpskildpadden skal have en varmepære. De rør, der sidder i låget, de varmer ikke en solplads nok op!

Vi anbefaler, at man fjerner låget, på et sumpskildpadde-akvarium. Fordi, et akvarium låg, må ikke slutte helt tæt over akvariet, så vil luftfugtigheden blive for høj, på skildpaddens solplads. Det kan normalt afhjælpes ved, at fjerne et af lågets foderlåg eller også må man eventuelt bore/save huller i lågen, så der kan komme frisk luft ind, under låge.

Det er meget vigtigt at akvariet har en god udluftning, så din sumpskildpadde kan komme på land og blive helt tør. Ellers er der stor risiko for, at din sumpskildpadde kan blive deform, få svamp, skjoldråd eller dø.

Sikring af dyrene. Vi benytter ikke låg og glas over vores skildpaddeakvarier. I dag benytter vi el-rør og akrylglas, vi mener det giver et bedre klima for skildpadder i akvariet. Du kan også benytte voliere tråd til at lægge over, det giver også en god sikring og udluftning i akvariet. Se eksempler længere nede på siden.

At fjerne et foderlåg, giver måske ikke plads nok, til en varmepære? Varmepæren bliver meget varm og kan let smelte et plasticlåg. Varme er nødvendig

Enten kan låget rykkes lidt, så en varmepære, kan hænge ned over, hvor lågen nu er flyttet. Du kan måske save et hul, der er stort nok, så varmepæren, kan varme, ned over solpladsen.

Fjerenes akvariets låg, så kan du også hælde mere vand, i akvariet. Det hjælper på sumpskildpaddens kondition og mindsker forureningen, i vande. Mere vand, fortynder forurening. Rent vand er nødvendig

Et akvarium afgiver fugtighed, til rummet. Men, det er ikke noget problem, når man bare lufter almindeligt ud.
Der er lavet beregninger på, at et 500 liters akvarium, ikke afgiver mere fugtighed, til en lejlighed, end en ekstra person vil gøre.

Læs mere om sumpskildpaddens sygdomme: Sygdom, helbred og forebyg

Skildpadden der ikke levede i et godt miljø

Skildpadden lider af metabolisk knoglesygdom. Skildpadden her mangler også ordentlig foder og UVB-lys.

Skildpadden lider af metabolisk knoglesygdom. Skildpadden her mangler også ordentlig foder og UVB-lys. Foto fra udenlandsk kollega.

Denne 9 år gammel rødøret terrapin hun, lider af metabolisk knoglesygdom

Familien der ejede skildpadden, var ellers glade for dyret, men havde ikke undersøgt, hvordan en skildpadde skal passes for at kunne leve et sundt og godt liv.
Dyrlægen havde ellers været på besøg og set dyrets tilstand, men dyrlægen havde ikke rådgivet familien om, at ændre på skildpaddens miljø og leveforhold.
Skildpadden havde hele sit liv, levet under et tæt glaslåg. Glas blokerer effektivt for alle UVB stråler, så lyset ikke gavner skildpadden. Skildpaddens tank, var indkapslet i en trækasse, hvor glaslåget, gjorde hele opsætningen helt tæt og der var altid en meget høj luftfugtighed hos skildpadden. Alt sammen var det med til, at gøre skildpadden mere og mere syg. 

Billedet overfor fortæller: Denne rødøret terrapin der er flad som en pandekage, lider af metaboliske knoglesygdom, der normalt udvikler sig ved, at dyrets foder mangler kalk og D-vitamin. Samtidig er det typisk, at skildpadder heller ikke har fået tilstrækkeligt med UVB-lys. UVB-lys er helt nødvendigt for skildpadder, så de kan optage kalk og producere D-vitamin, der er helt nødvendigt for skildpadder. 

Æglægningsplads til vandlevende skildpadder

Alt afhængig af størrelsen, på landdelen. Kan du give dine dyr en kasse, med muld i.

Alt afhængig af størrelsen, på landdelen. Kan du give dine dyr en kasse, med muld i.

Det er det bedste, hvis du kan tilbyde sin skildpadde et sted, hvor dyret kan grave sine æg ned i enten muldjord, sand eller kokosmuld.

Til æglægningsstedet kan du eventuelt benytte muldjord eller kokosmuld eller en blanding af muld og sand. Benytter du muldjord så skal det være uden gødning. Det kan du skaffe hos en planteskole eller i et byggemarked. Kommer der gødning i vandet, så vil algerne blomstre op. 

Bemærk: Benytter du en skål eller en mindre balje til æglægningsplads, hvilket kan fungere udmærket, så skal du huske at fugte muldjord og kokosmuld tit, det vil ellers hurtigt tørre ud og lettere ved at blive slæbt med over i vandet, af dyrene. Benyt vand fra vandhanen, det får ikke mulden til at lugte. 

Du kan også benytte strandsand. Skyld det godt først under rindende vand. Så urenheder og evt. salt skylles ud af sandet. Dyrene er mere glade for muldjord og kokosmuld, muldjord kan dyrene også grave sig ned i.

Skildpadder lægge æg, så snart de er kønsmodne. Uanset om hunnen svømmer sammen med en han eller ej. For at hun kan og har kondition til at lægger æg, kræves det dog at skildpadden har været passet ordentligt.

Lægger en kønsmoden skildpadde hun ikke æg, så skal du kigge på dine skildpadders anlæg, måske fungerer UVB-lyset ikke eller det mangler helt - får dyrene et godt nok foder? 

Husk, har du en han, så kan æggene være befrugtet og æggene kan klække, på land. Især er der en chance for unger, hvis der er en varmelampe der varmer muld eller sand op. Ønsker du ikke unger, så fjern æggene. 

Bemærk. Har hunnen ikke et æglægningssted, så er der en risiko for at skildpadden vil komme til at lide af læggenød. Det er ikke alle skildpadder, der vil lægge deres æg, i akvariets vand eller på en tør solplads. Hvis ikke hunnen kan finde et tilfredsstillende sted at lægge sine æg, så kan hun holde æggene tilbage i kroppen. Læggenød, er når skildpaddens æg ikke bliver lagt, men, i stedet for ligger og forkalker, inde i skildpaddens krop. Det vil skildpadden normalt dø af.

Mange flere idéer til solplads og æglægningsplads: Solplads idéer

Bred opgang

For smal indgang. Moskusskildpadder vil sikkert ikke benytte denne opgang. Fotograf Ulrik R. Pedersen

For smal indgang. Moskusskildpadder vil sikkert ikke benytte denne opgang. Fotograf Ulrik R. Pedersen

Dine skildpadde vil have en opgang, ikke en indgang.

Sørg for, at din skildpadde har en så bred opgang, som muligt. Det mindste en sumpskildpadde skal "tænkt" på, at finde ind gennem en dør, et hul, så vil sumpskildpadden normalt ikke finde ind på land.

Eksempler land til skildpadder 

Bemærk, ikke alle er lige gode, men kan give dig inspiration.

Klatrevæg til sumpskildpadder. Hvorfor?

Her har Jonas placeret en gren, så moskusskildpadderne let kan kravle op til overfladen.

Her har Jonas placeret en gren, så moskusskildpadderne let kan kravle op til overfladen.

Mange sumpskildpadder drukner!

Desværre drukner der rigtig mange sumpskildpadder, ude i de danske hjem og haver, fordi dyrene lever, i akvarier der mangler land/solplads og kun har glatte glassider og havedamme med kun glat folie og uden land.

Skildpadder kan drukne:

  1. af træthed, når den ikke kan få luft, finde land
  2. når de "plumpes" ned i vandet
  3. når de bliver stresset - Om stress
  4. når de bliver bange Se video (taber luft)
  5. når de er syge - Link til sygdom
  6. når dyrene vågner efter endt dvale, havedam - og ikke har let ved at kan klatre op til overfladen. Dyrene er fyldt med mælkesyre, når de vågner af dvalen. Læs mere om: Sumpskildpadder i dvale

Meget mere, kan du læse om: Drukning og nær-drukning

Giv dine sumpskildpadder mulighed for at kunne kravle, klatre op til overfladen. Sæt en bagvæg op i akvariet, det kan eventuelt være af mærket Slimline, det er rimeligt i pris og fylder kun ca. 1-2 cm. i akvariet. Det kan være livsvigtigt for blandt andre moskusskildpadder, at der er en klatrevæg i akvariet.

Du kan også placere en trærod eller gren, så skildpadderne har mulighed for at kravle, op til overfladen eller bare hænge ud. 

Tilbage til, hvorfor? Sæt altid din skildpadde fra dig på land. Efter du har haft din skildpadde ude af akvariet og dyret skal tilbage i akvariet igen, så sæt altid din skildpadde tilbage på land/solpladsen, så skildpadden af sig selv kan kravle ned i vandet. 

Plump aldrig skildpadden direkte ned i vandet. Der vil være risiko for, at skildpadden ikke når, at hive luft ind og vil derfor synke til bunden som en sten. 
Skulle det ske, at skildpadden rammer bunden, uden luft i sine lunger, så vil skildpadden have svært ved, at nå overfladen igen, hvis den overhovedet kan?
Er der ikke mulighed for, at skildpadden kan kravle op til overfladen igen, eventuelt på en trærod, dekorations bagvæg eller noget andet, så er der desværre mulighed for, at din skildpadde vil drukne.

Sikkerhed og stress

Katten er på besøg, det er måske ikke det mest heldige.

Katten er på besøg, det er måske ikke det mest heldige.

Sørg for at skildpadder ikke kan kravle ud og sørg for at små børn og kæledyr ikke kan komme ind til dine skildpadder. Katte tiltrækkes af skildpadder, der bevæger sig i akvariet og vil helt naturligt forsøge at komme ned til skildpadderne, det virker både sødt og yndigt. Men, kommer katten først ind til skildpadderne, har det potentiale til katastrofe.

Har du kat, skal akvariet være dækket med et net, hegn (se foto nedenfor). Du kan sikre dine skildpadder med akrylglas, hele vejen rundt eller lim med akvariesilikone installationsrør/elrør fast langs akvariets kant (se foto), rørene er for glatte til, at skildpadden kan få fat og kravle over, på den måde kan du sikre, at skildpadder ikke ender nede på gulvet og skader deres skjold. For ikke at glemme de skader skildpadden kan gøre i dit hjem, bide i ledninger og andet. Støder landdelen op til akvariets kant, så glem ikke at tage højde for, at skildpadder kan "stakke" sig, op i højden, hvor flere skildpadder ligger og kan stå ovenpå hinanden. Så dyrene til sidst kan kravle over en eventuel kant.

Sikkerhed, du skal altid formode at der er salmonella bakterie i akvariet. 

Pas på med at benytte glas, som låg eller de plastiklåg, der typisk sidder på små og mindre akvarier og slutter helt tæt. Akvariet skal have en god udluftning eller er der risiko for, at skildpadden ikke kan blive tør nok, oppe på land/solpladsen, hvilket giver risiko for skjold-sygdommeTit kan man fjerne en klap, i låget, det vil hjælpe meget på luftfugtigheden.

Husk på, at UVB-lys ikke kan trænge igennem glas, akryl og plastic. Håndtere du glas, så er der altid en risiko for at man selv eller dyrene kan komme til skade. Kan glasset holde til en varm lampe, der ligger ovenpå og varmer?

Stresse kan opstå: Du har flyttet lidt rundt på skildpaddens akvarium, indrettet akvariet anderledes end det skildpadden normalt kender til, du har fået hund/kat/børn der hænger ud omkring akvariet, skildpadden har fået nyt hjem, måske er der sket noget lignede hos dig? 

Stress kan påvirke skildpaddens kondition, immunforsvaret kan svækkes og til sidst aflive skildpadden.

Er skildpadden ikke rask, men svækket, så kan skildpadden lettere blive modtagelig for infektion og stress.

Vil du vide mere om stress?

Installationsrør/elrør

Plastikrør er for glat, for skildpadden, at få fat, så den kan komme over.

Akrylglas er sat fast med akvarium silikone. Kan skaffes i alle byggemarkeder.

Læg havehegn over akvariet

Vi har boret huller, i aluminiums kanten, hvor vi har fæstnet trådhegnet, med strips.

Andre dekorations materialer

En terrapin der har levet med en opgang i beton. Dyret har slæbt sig over betonkanten og derved er de her skader opstået.

En terrapin der har levet med en opgang i beton. Dyret har slæbt sig over betonkanten og derved er de her skader opstået.

Byg ikke en havedam eller dekorationer i beton, det kan vi ikke anbefale til skildpadder. De små sandkorn, der er i beton, de slider og ridser skildpaddens skjoldkant og bugskjoldet. Derved er der risiko for, at skildpadden får de små sandkorn, skubbet ind mellem dyrets skæl, her vil sandkornene sidde og gnave og der vil dannes betændelse og skjoldråd er begyndt.

Løst sand er normalt ikke et problem, sand er først et problem, når sandkorn sidder fast i beton og kan virke som sandpapir.

Hvordan får jeg min skildpadde fri for sår, som på billedet? Flyt din skildpadde eller byg dit anlæg om. Hvordan anlægger jeg en havedam til skildpadder

Hvordan helbreder jeg min skildpadder for skjoldsår: Skjoldproblemer

Desværre ser vi flere der bygger en havedam, i beton. 

Byg ikke dekoration i PU-skum og flamingo, det kan vi ikke anbefale til skildpadder. Finder skildpadden først ud, af, at de kan bide i det hårde skum materiale (og det gør de), så går de løst på det og gnaver stykker af. Der vil være stor risiko for, at de får materialet i maven og derved kan få forstoppelse og dø.

Få meget mere at vide om, hvordan du holder sumpskildpadder i havedam