google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Alligator snapskildpadde og alm. snapskildpadde

Snapskildpadder.dk

Alm. snapskildpadde kan veje op til 30 kg. - Alligator snapskildpadde kan veje op til 70+ kg.

Alm. snapskildpadde kan veje op til 30 kg. -  Alligator snapskildpadde kan veje op til 70+ kg.

Brug af sider. Orientering vedrørende brug af side 1. og 2. 

  • Både den almindelige- og alligator snapskildpadden, er omtalt her på siden, mellem hinanden.
  • Når vi skriver snapskildpadde - Så gælder det begge arter.
  • Gælder kun for den ene at arterne, så skriver vi, hvilken snapskildpadde teksten omhandler.


Denne side er opdateret d.7. september 2023

Snapskildpadder er ikke for alle


Alligator snapskildpadde der vil bide mig, hvis den får chancen.

Alm. snapskildpadde (Chelydra serpentina) 10 cm. Nuttet ser den ud, men, glem alt om at anskaffe dig en snapskildpadde. I hvert fald som din første skildpadde.

Vi anbefaler, på det kraftigeste, at du ikke vælger en snapskildpadde som din første skildpadde. Det får du og din snapskildpadde ingen glæde af, kun problemer.

Til ejer af en snapskildpadde. Vi vil hjælpe dig, det mindste du får problemer med din snapskildpadde. Hvis du mangler idéer, du mister måske lidt af lysten, til at beholde din snapskildpadde og hvis du bare vil have et godt råd eller du ender med at beslutte, at du vil af med din snapskildpadde. Er dyrene i de rigtige hænder, så er kan dyrene være pragtfulde.

Kontakt os her

Er du ikke en meget erfaren skildpaddeejer og har haft skildpadder i flere år. Så ved du ikke, hvad du går ind til, hvis du overtager en snapskildpadde! Du køber ikke en Rottweiler, hvis du ikke er erfaren og vil træne hunden - Du køber ikke en hest, hvis du ikke ved noget om heste osv.

Ved du godt at moskusskildpadder de er det nærmeste vi kommer mini snapskildpadder. Derfor overvej stærkt, at vælge moskusskildpadder, i stedet for snapskildpadder. Du vil få meget mere fornøjelse ud af at holde moskusskildpadder, end du får ved at holde snapskildpadder.

Anskaf dig slet ikke en unge! De er så nuttede, at de næsten er uimodståelige, som du kan se på billedet ovenfor.

Køber du en snapskildpadde unge, så vil dyrehandlen og desværre også nogle privatpersoner der sælger dem, de vil bare blive ved med at yngle og importere snapskildpadder ind i Danmark. Til skade for vores hobby og for naturen, hvor de fleste overlevende snapskildpadder ender deres liv.

Det er desværre ikke ret mange snapskildpadder, der er kommet hjem til en seriøs ejer. Tænk dig derfor meget om, og tænk igen, og glem så alt om at anskaffe dig en snapskildpadde.

Vi ved godt, I der lige har købt en snapskildpadde, I bliver irriteret over det vi skriver. Flere har også skældt os ud. Men, vi kan tales ved igen, når det bliver hverdag for dig og din snapskildpadde, og snapskildpadden har vokset dig over hovedet. Husk på, vi sidder inde med alle oplysninger, om dyrene, om naturen, lovgivning og de danske skildpaddeejeres opførsel, med vores mange års erfaring i skildpaddehobbyen. Vi vil selvfølgelig fortsat gerne hjælpe dig, dig der helt uden tvivl har haft de bedste intentioner, for din nye snapskildpadde. Du vil ikke hører nogen beklagelse fra os, vi er til for at hjælpe.

De fleste snapskildpadder lever et kummerligt liv, som karrusel-skildpadder, hvor de flyttes fra ejer til ejer (imens de vokser, dem der ikke dør), de ejer der opdager, at de alligevel ikke har tid, plads, økonomi og måske også evner til at passe en snapskildpadde.

Hvad koster det at holde en snapskildpadde?

På vores Blog, har vi skrevet om: Hvad koster det at holde sumpskildpadder?
At holde snapskildpadder, vil koste dig endnu mere, fordi de bliver meget større end de almindelige sumpskildpadder.

Snapskildpadder der ikke dør, de ender tit deres liv ude i naturen, hvor skildpadder slet ikke hører hjemme og snapskildpadder vil kunne ødelægge livet for mange af vores naturlige danske dyrearter!

Sæt ikke snapskildpadder ud i naturen! Det er også ulovligt!

Snapskildpadder hører til samme kategori af skildpadder, som den afrikanske sporeskildpadde og Aldabra skildpadden, de er kun for de meget engagerede skildpaddeejere. Vi vurderer, at kun 1. snapskildpadde ud af hundrede vil få et langt og godt liv, hos sin ejer. De 99 andre snapskildpadder, blive købt af personer, der ikke har gennemtænkt livet sammen med en stor snapskildpadde godt nok.

Slut med det negative. Vi vil dog advare dig, flere steder gennem teksten. Man kan meget hurtigt komme endda meget galt afsted med at håndtere en snapskildpadde.

Har du besluttet dig, at anskaffe en snapskildpadde? 

"Jeg vil anskaffe mig en snapskildpadde".

Vil du endelig eje en snapskildpadde, så hjælp en ejer, af med sin snapskildpadde, der er nok af dem.

Skildpadder ABC har en meget stor passion for snapskildpadder. Derfor har vi valgt, at vi alligevel vil skrive om pasning af snapskildpadder. Vi ønsker det bedste for snapskildpadder, der er et meget stort behov for mere viden om snapskildpadder og deres pasning.

Kan vi redde en enkelt snapskildpadde, så er de mange timers arbejde, vi udfører, for snapskildpadder, det hele værd.

Håndtering af snapskildpadder

Alligator snapskildpadde der vil bide mig, hvis den får chancen.

Bliver du bidt!

Til din orientering, så vil en kun 10 cm. stor snapskildpadde sagtens kunne bide hul, i en finger eller hånd. En større snapskildpadde vil tage en finger eller to... Se side 2.

Lad kun eksperter håndtere snapskildpadder. Hvis du er det mindste i tvivl, så ring til os, så kan vi hjælpe og evt. guide dig. 

I visse tilfælde kan vi bestilles til at indfange snapskildpadder. 

Kontaktinfo.

Alligator snapskildpadde der vil bide mig, hvis den får chancen.

Alle størrelser af alm. snapskildpadder, vil benytte deres meget stærke og kraftige kløer til at rive sig løs med. I værste fald, kan skildpadden amputere både fingre og tæer. Derfor skal man vide, hvad man har med at gøre.

Snapskildpadden er meget stærkere end f.eks. en guløret terrapin og skildpadden vil forsøge at kratte og bide sig fri.

Lille alm. snapskildpadde: kan du håndtere med forsigtighed, som du vil.

Mellem alm. snapskildpadde: kan du håndtere med en enkelt hånd bagtil. Med din hånd fast placeret over skildpadden bagtil, forsøg, at holde den ene finger på den ene side af halen og tre fingre på den anden side af halen. Den alm. snapskildpaddes hals er meget lang og skildpadden vil snappe med sit næb frem eller bagover, hvor den kan nå ned til midt på skjoldet og bide til.

Stor alm. snapskildpadde: her vil det være nødvendigt at holde skildpadden med begge hænder bagtil. Du må ikke holde denne skildpadde fast, på skjoldets kant, bag nakken! Den alm. snapskildpadde kan let bide dig der! 

Vi lægger altid et håndklæde, gerne lidt våd, hen over skildpaddens hoved og overkrop. Håndklædet vil bremse skildpaddens kasten med hovedet bagover og til siderne, for at få fat i dig.

Er skildpadden tung, urolig eller glat, så kan det blive nødvendigt at holde omkring dyrets skjold, fra siden, med begge hænder, så tæt ved skildpaddens bagben som muligt. Forsøg ikke at holde den alm. snapskildpadde, i skjoldet, bag dyrets nakke, du vil blive bidt.... 

Alligator snapskildpadden: kan holdes godt fast om skjoldets kant, bag dyrets hoved og bagtil med den anden hånd. Men du skal være helt sikker på at du ved og ikke bare tror at det er en Alligator snapskildpadde du holder fast i! Alligator snapskildpadden er normalt meget rolig, når den tages op. Men, skildpadden holder næbbet vidt åben og vender sig rundt mod personen og vil forsøge, at bide den uheldige. Alligator snapskildpadden har ikke så lang en hals, så dyret kan ikke nå så langt, med sit næb, som den alm. snapskildpadde.

Advarsel - Løft ikke snapskildpadden op i halen, skildpadden kan få skader på rygsøjlen. Gør man det alligevel, så er der mulighed for, at når skildpadden i forsøget på at vride sig løs, når rundt og bider dig.

Det er kun "klaphatte" som "Turtleman" på Animal Planet og andre lignende der for show, løfter en snapskildpadde, op i hale. Skildpaddens rygrad kan tage skade, af, at blive løftet i halen.

Hvordan håndteres snapskildpadder - Se slideshow⬇

Mellem stor almindelig snapskildpadde
Mellem stor almindelig snapskildpadde
Hold god fast med en hånd bagtil.
Mellem stor alm. snapskildpadde
Mellem stor alm. snapskildpadde
Hold med en hånd, godt fast bagtil med en finger på den ene side af halen og tre fingre på den anden side.
Stor alm. snapskildpade
Stor alm. snapskildpade
Her vil det være nødvendigt at holde skildpadden med begge hænder bagtil.
Stor alm. snapskildpadde
Stor alm. snapskildpadde
Er skildpadden urolig, våd og gladt, så kan det blive nødvendigt at holde med begge hænder under og over skjoldet, så langt bagtil som muligt.
Alligator snapskildpadden
Alligator snapskildpadden
Den kan man godt holde fast bag nakken. Gør det ikke med en alm. snapskildpadde, så er dine fingre i spil!

Alligator snapskildpadde

Alligator snapskildpadder er beskyttet i alle 50 stater, og disse beskyttelseslove gør kommerciel fældefangst ulovligt. Skildpadden fanges ulovligt og spises skildpadden ikke i USA, sendes skildpadden til de kinesiske restauranter.

Alligator snapskildpadder er beskyttet i alle 50 stater, og disse beskyttelseslove gør kommerciel fældefangst ulovligt. Skildpadden fanges alligevel ulovligt og sendes til de kinesiske restauranter.

Siden 1960'erne og 70'erne, er alligator snapskildpadden gået 95% tilbage, i naturen. Det skyldes blandt andet overfangst og ødelæggelse af skildpaddens levesteder.

Der er tre forskellige alligator snapskildpaddearter.


- Alligator snapskildpadde (Macrochelys temminckii).

De to nye arter.

- Apalachicola alligator snapskildpadde (Macrochelys apalachicolae)


- Suwannee alligator snapskildpadde (Macrochelys suwanniensis)

Alligator snapskildpadden (Macrochelys temminckii), findes kun i flodsystemer, der løber ud i den Mexicanske Golf.

Disse storslåede dyr, er de største flodskildpadder i Nordamerika og de kaldes ofte "skildpaddeverdenens dinosaurer."

Ny forskning viser, at der faktisk er tre separate arter. Og på trods af den nyfundne artsrigdom, er de derfor mere truede, end vi troede.

Dem vi troede, var én alligator skildpaddeart, er nu delt ud over tre arter og derfor er der nu færre skildpadder tilbage af, hver art.

Med de bjørnelignende kløer og de kraftige kæber, har disse forhistorisk udseende skildpadder på op til 90 kg ingen naturlige fjender og de kan leve i næsten et århundrede. Disse stort set stillesiddende giganter, de sidder på flodbunden og venter på mad og vrikker med deres ormelignende gevækst, der sidder på deres tunge for at lokke et bytte ind i dyrets næb. Alligator snapskildpadden er typisk meget lidt bevægelige og langsomme dyr, derfor ser vi dem tit overgroet med alger, der vokser på deres skjold, men pas på: At have en finger fanget i mellem dyrets kæber, er som at sætte fingeren i klemme i en bildør.

Tidligere DNA-analyser har antydet, at der kunne være flere alligator snapskildpadde arter: vestlig, central og østlig. For at se, om en taksonomisk revision er i orden, analyserede et hold ledet af Travis Thomas fra University of Florida, Gainesville, genetikken for nutidens snapskildpadder (ved hjælp af blodprøver taget fra dyrenes haler), de tjekker også dyrenes kropsform og størrelse. Derefter kiggede de på fossiloptegnelsen, hvor de målte kranier og skjolde af museumseksemplarer, der går op til 16 millioner år tilbage i tiden. Disse bekræftede deres resultater: Hver af de tre slægter er genetisk og morfologisk adskilte arter. 

Skildpadder længst mod vest, i floder med udløb fra Mississippi- og Mobile-floderne, her lever alligator snapskildpadden (Macrochelys temminckii). De nye arter (den centrale afstamning) bliver kaldt Apalachicola alligator snapskildpadde (Macrochelys apalachicolae), som lever i Apalachicola og andre panhandle-floder i Alabama, Georgia og Florida. Suwannee alligator snapskildpadde (Macrochelys suwanniensis) hører til den østlige slægt, der kun lever i Suwannee flodens område i Florida og Georgia.

I modsætning til de almindelige snapskildpadder, så flytter alligatorskildpadder sig ikke fra den ene flod og over til den anden flod," siger Joe Roman fra University of Vermont. "De er isolerede og har været det i millioner af år gennem mange istid." 

Den seneste fælles forfader til M. temminckii og M. apalachicolae eksisterede for 3,2 til 8,9 millioner år siden. De delte sidst en fælles forfader med M. suwanniensis for 5,5 til 13,4 millioner år siden, under midten af ​​miocæn til tidlig Pliocæn.

Alligator snapskildpadder har takker rundt om rygskjoldets bagkant, M. Suwannee er den med langt den størst mellemrum mellem de bagerste to rygskjolds takker. De to andre arter har mindre mellemrum mellem de bagerste takkerne.

Synlig forskel på de bagerste takker. M. Suwannee har det største og bredeste indhak.

Alligator snapskildpadder har takker på rygskjoldets bagkant, M. Suwannee er den med langt den størst mellemrum mellem de bagerste to rygskjolds takker. De to andre arter har mindre mellemrum mellem de bagerste takkerne.

Det ser ud til at vi har fået to nye skildpaddearter natten over! Men den dårlige nyhed er, at disse nye arter er mere truede end den tidligere anerkendte (ental) art. Alligator snapskildpadder kunne man tidligere finde op i det nordlige af Midtvesten, men de blev hårdt ramt i 1960'erne og 70'erne. Der blev alligator snapskildpadden jagtet for at blive spist, derved blev en stor del at snapskildpaddens udbredelse minimeret og skildpadden er gået 95 % tilbage. Med nu tre arter, er de enkelte skildpaddearter derfor blevet endnu mere sjældne.

"Hvis vi ikke handler hurtigt for at beskytte disse dinosaurer i skildpaddeverdenen, kan de også uddø." Siger Collette Adkins Giese fra Center for Biological Diversity.

Travis Thomas tilføjer: "Hvis der skulle ske noget katastrofalt, såsom et kemisk udslip eller noget, der påvirker hele floden, kan det potentielt ødelægge [Suwannee-floden] og hele Suwannee alligatorsnapskildpadde (Macrochelys suwanniensis) arten. Skildpadden er ekstremt begrænset af sit levested. Det eneste, den har, er denne flod, og den har ingen andre steder at tage hen."

Tekst fra iflscience.com Her finder du den oprindelige tekst, der er redigeret af Skildpadder ABC 

Almindelig snapskildpadde (Chelydra serpentina)

Her findes der fire underarter (måske er der flere)?: 

1. Chelydra serpentina serpentina - Den nordlige almindelige snapskildpadde, som er den mest almindelige, af underarterne. Den lever i det sydlige og østlige Canada, ned igennem det østlige USA. Tusinde af denne underart bliver dræbt, på de amerikanske veje, hvert år, især i æglægningstiden. Det er hovedsagelig denne skildpadde, der ender i folks hjem. Skildpadden bliver jagtet, i jagtsæsonen og ender på middagsbordet, i Amerika.


2. Chelydra serpentina osceola - Florida snapskildpadde. Den lever i det sydlige USA, omkring Florida.


3. Chelydra serpentina rossignoni - Mexicansk snapskildpadde. Skildpadden lever fra det sydlige Veracruz i Mexico, sydover gennem Guatemale til Caribisk Honduras. Denne underart lader til at være mere aggressiv, sammenlignet med de andre underarter. Men, der kan være karakter forskel, fra skildpadde til skildpadde.


4. Chelydra serpentina acutirostris - Sydamerikansk snapskildpadde eller Ecuador snapskildpadde. Der er ingen underarter, til denne skildpadde. Skildpadden lever fra det nordlige Honduras, østlige Nicaragua, Costa Rica over Panama, ned til Colombia og Ecuador ud mod Stillehavet. Skildpadden har tidligere været placeret, som underart til Chelydra serpentina. 


Er du klar over, at snapskildpadder vokser gennem hele deres livet. 

Møder du en snapskildpadde i naturen

Alligator snapskildpadde solbader, i det sydlige Louisiana. Få nu bygget den solplads, til din snapskildpadde. Byg evt. en plads, hvor skildpadden kan lægge sig halvt op på land eller helt op i vandoverfladen, og hæng en god UVB-pære op over. Byg solplads, se mere længere nede på siden. 
Fotograf Jude Hasse.

Alligator snapskildpadde solbader, i det sydlige Louisiana. Få nu bygget den solplads, til din snapskildpadde. Byg evt. en plads, hvor skildpadden kan lægge sig halvt op på land eller helt op i vandoverfladen, og hæng en god UVB-pære op over. Byg solplads, se mere længere nede på siden.
Fotograf Jude Hasse.

Det er en skildpadde, der skal behandles med stor respekt. Skildpadden kan så let gøre skade på sin ejer.

Møder du en snapskildpadde i den danske natur? 
De er der! Vi får dem ind, hvert år! Rør aldrig ved en snapskildpadde. Deres kæber er stærke og de vil snappe meget hurtigt. En stor snapskildpadde kan let bide en voksens finger af. Hvad kan den så ikke gøre ved et barn?

Er du uerfaren med skildpadder, så køb ikke denne skildpadde! Det er absolut ikke en skildpadde for nybegynder.  

Til os er der blevet sagt "de er misforståede dyr"! Ja, vi ved de har ret, de er lidt lige som et usikret ladt jagtgevær, i hænderne på uerfarne personer😉 

De spiser næsten alt: krebs, fisk, firben, fugle, mus, snegle, planter og døde dyr. Snapskildpadder lever i vandhuller under skyggerne. De tager ikke så meget solbad, som andre skildpadder, de kan finde på at drive i vandoverfladen og på den måde får de den sol de har behov for.

Snapskildpadder skal have et sted, hvor de i ro og mag kan solbade. Det hjælper ikke at bygge en solplads til skildpadden, og akvariet så står midt i en tatoveringsforretning eller i en stue, hvor der er liv og glade dage døgnet rundt. Så kan man ikke regne med, at dyret kravler op på land. Når der er ro, så vil dyret måske kravle op på land.

Tit ligger de på bunden og har gravet sig helt ned i mudderet, kun deres øjne og næse er fremme. Skildpadden er ekstremt hurtige svømmere. Hvis du lader dyret være i fred, så vil de i reglen lade dig være

Fra Amerika, har den Almindelige snapskildpadde for længst gjort sit indtog i den danske natur. Sumpuhyret er farligt for både dyr og mennesker. Der menes at være solgt over 3000 stykker snapskildpadder i Danmark. Dyrehandel og privatpersoner der mange gange ukritisk sælger deres unger, de kan derfor være med til at fauna-forurene vores danske natur. Fordi mange af snapskildpadderne blive udsat i naturen, når de bliver for store at have i et akvarium. Vi ved fra udlandet, at damme kan blive mere eller mindre tømt for liv. Det går ud over alt fra frøer, fisk, ællinger og kyllinger fra hønsefugle. 

Den almindelige snapskildpadde kan sagtens overleve i Danmark. Det er en helt uansvarlig opførelse at sælge snapskildpadder, bare for at få et par kroner i kassen.  

Snapskildpadder bør kun holdes af skildpaddeeksperter. Det er kun et spørgsmål om tid, inden snapskildpadden er blevet for stor, for den uerfarne ejer.

Alder og størrelse: Den almindelige snapskildpadde (Chelydra serpentina) bliver højst knap 50 år gammel. Alm. snapskildpadde bliver i naturen, først kønsmoden i 15-20 års alderen. I fangenskab bliver skildpadden gerne kønsmoden få år tidligere. Som voksen vil den veje 15-30 kilo. Rekord vægt er 40 kg. Rygskjoldlængde bliver normalt mellem 30-36 cm. og helt op til knap 50 cm.

Alligator snapskildpadden (Macrochelys temminckii) kan blive op til hundrede år gammel, sikkert ældre. Alligator snapskildpadden kan vokse sig til en ret voldsom størrelse. Vægten ligger normalt mellem 16-70 kg. Skjoldlængden er normalt mellem 38-66 cm. Rekorden er 80 cm. i skjoldlængde. Rekord vægten er 163 kg. Det er ikke skildpadder, der er lette at håndtere alene.

Kosteskaft bides over! National Geographic.

Alligator snapskildpadde (Macrochelys temminckii) bider et kosteskaft over. Det er disse skildpadder, vi er begyndt, at se, i den danske natur. Fordi nogle ubetænksomme personer, sætter dyrene ud, i vores fælles vandløb og vandhuller, så snart de er blevet træt af dyrene.
Hvad kan der ikke ske, hvis et barn, kommer for tæt på dyret?

Mangler du et hjem, til sådan en bandit, så kan vi tage imod skildpadden.

Del siden

Forskel på de to snapskildpadde-arter

Alm. snapskildpadde (til venstre) og en Alligator snapskildpadde (til højre).

Alm. snapskildpadde (til venstre) og en Alligator snapskildpadde (til højre).

- Alligator snapskildpadden kan kendes fra den almindelige snapskildpadde, på de tre tydelige køl, med pigge, den har ned langs sit rygskjold. De tre køl på rygskjoldet, har denne skildpadde hele livet. Hvorimod kølene forsvinder, med alderen (over 10 år gammel), på den almindelige snapskildpadde og den får et mere glat og jævnt rygskjold.


- Alligator snapskildpadden, har et meget større og kraftigere næb og et meget mere kroget næb, med store næsebor.


- Ser man på de to arter snapskildpadder, fra oven, så har Alligator snapskildpadden er mere spidst trekantet hoved, hvorimod den almindelige snapskildpadde har et mere ovalt hoved.


- Det er kun Alligator snapskildpadden der har den røde orme-lignede gevækst, i sit gab. Skildpadden bruger den til at lokke fisk med.


- Alligator snapskildpadden har en kraftig og fremstående krans, rundt om dens øjne. Det har den almindelige snapskildpadde ikke.


- Den alm. snapskildpadder er meget ret aktiv, i løbet af dagen, hvor den vil bruge hele sit anlæg, til at bevæge sig rundt i. Alligator snapskildpadden vil derimod ikke flytte sig ud af stedet, i løbet af dagen, først om natten, begynder den at bevæge sig rundt, i sit anlæg, hvor den vil lede efter føde.

Alligator snapskildpadden (Macrochelys temminckii)

Alligator snapskildpadden (Macrochelys temminckii). Foto Kamp Kenan.

Alligator snapskildpadden (Macrochelys temminckii). Foto Kamp Kenan.

Denne skildpadde, er kun for eksperter, med meget god plads.

Nederst på siden her, læs: Ny viden. Alligator snapskildpadden (Macrochelys temminckiI) er nu tre arter!!!

Alligator snapskildpadde kan måle, skjoldlængden for han er 66 cm., vægt 80 kilo. Hunnen bliver ikke nær så stor, en vægt på omkring de 23 kilo er det normale.

Skildpadden vokser gennem hele livet. Viste du, at en Alligator snapskildpadde på 183 kilo skulle være fundet, i Neosho River i Kansas i 1937. Alligator snapskildpadden er Nord Amerikas største ferskvands skildpadde. Skildpaddens gennemsnitlige levealder i naturen, er 20 til 70 år. Skildpadden kan blive op til 100 år gamle.

Skildpadden er næsten udelukkende fundet i floder, kanaler og søer i det sydøstlige USA. 

Skildpadden kan gå et år uden at spise, i den periode, har skildpadden et minimalt vægttab. Skildpadden kan ikke flytte sig, fra sø til sø, medmindre der er en vandforbindelse imellem. Alligator snapskildpadden tilbringer det meste af deres liv i vand, med undtagelse af når hunnen trasker de omkring 50 meter, væk fra floden, til sin rede. Skildpadden kan forblive neddykket i 40 til 50 minutter, før de igen skal op og have luft.

Den voksen snapskildpadde har ingen naturlige fjender, andre end menneskerder fanger dem, for deres kød og skjold. Hvor de bliver solgt, i den eksotiske dyrehandel. Der er en alvorlig fald, i antal af dyr, på grund af ureguleret fangst og tab af dyrenes levesteder. Det har fået stater til at beskytte skildpadden, i de fleste områder. De er nu opført som en truet dyreart. 

Kønsmoden og klar til at yngle

Alligator snapskildpadde (Macrochelys temminckii) unge.

Alligator snapskildpadde (Macrochelys temminckii) unge.

Alligator snapskildpadden bliver kønsmoden, i naturen, i alderen 11-13 år. 

Skildpadden lægger normalt mellem 9-32 æg af gangen. Æggens lægges om natten, hvor skildpadden har ro og vil stoppe, hvis dyret forstyrres.

Udrugningstiden er 120-140 dage, meget længere tid, end for den alm. snapskildpadde.

Eksperter fortæller, at de lægger æg hvert andet år, og nogle gange afhængigt af omstændighederne, hvert tredje år.

Den alm. snapskildpadde er normalt først kønsmodne i 15-20 årsalderen, i det nordlige af sit udbredelsesområde. 

Alm. snapskildpadde får normalt mellem 25 og helt op til 80 æg.

Udrugningstiden er mellem 60-120 dage. Med stabilt varmt vejr, vil ungerne hurtigt finde vej ud af æggene.   

Uhyret fra sumpen! Alligator snapskildpadde

Alligator snapskildpadde benytte bagholdsangreb når skildpadden fange sit bytte. Snapskildpadden har en ormelignende gevækst, skildpadden bruger til at lure fisk til.

Alligator snapskildpadde benytte bagholdsangreb når skildpadden fange sit bytte. Snapskildpadden har en ormelignende gevækst, skildpadden bruger til at lure fisk til.

Verdens grimmeste skildpadde slås med dårligt ry. 

Den amerikanske alligator snapskildpadde (Macrochelys temminckii) har givet stof til overdrevne skrækhistorier - især på grund af sin stærke kæbe. 

Det var europæiske opdagelsesrejsende i det østlige USA, som hørte de første historier om mærkelige uhyrer, der holdt til i sumpe og søer. Ifølge lokale indianerstammer kunne de trække kanoer ned under vandet og æde samtlige personer om bord. Uhyrerne kunne lægge sig på lur i vandet under sten og væltede træstammer, og ve den uforsigtige fisker eller badende, der kom for tæt på. Uhyrernes kæber var så stærke og skarpe, at de kunne klippe en arm eller et ben af med et enkelt bid.  

Selv i dag, hvor kendskabet til snapskildpadderne er betydeligt større, er dramatiske skildpaddehistorier en fast bestanddel i aviserne i de amerikanske øst stater i agurketiden. 

Rygskjold som et spisebord.
Alligatorskildpadden er verdens største sumpskildpadde. Den almindelige snapskildpadde kan veje 38 kilo, alligatorskildpadden over 90 kilo, med en skjoldlængde på over 75 cm. Der fortælles historier om dyr på over 200 kilo.  

Det gælder for eksempel det berømte Busco-uhyre, der holder til i Fulls Lake, Indiana. Den blev første gang set i 1948 og igen 1949. Ifølge de lokale var det en skildpadde med et skjold på størrelse med et spisebord og en vægt på over 200 kilo. Det lykkedes nogle af de lokale beboere at lave en indhegning omkring skildpadden i søen, men den brød ud og forsvandt i dybet. I det følgende år slap den fra flere fangstforsøg. Man forsøgte endda på et tidspunkt at tømme søen, men det lykkedes heller ikke. Busco-uhyret er blevet set siden 1992. Der er dog ingen grund til at tro, at den ikke skulle leve endnu. Hvis det drejer sig om en stor alligatorskildpadde, skulle den nemt kunne blive 100 år gammel.  

Bloddryppende historier

Alligator snapskildpadde. Bemærk, der holdes godt fast ind under skildpadden og ikke som vi ser nogle klaphatte gør, der holder skildpadden i halen. Hvilket kan brække skildpaddens ryghvirvler.

Alligator snapskildpadde. Bemærk, der holdes godt fast ind under skildpadden og ikke som vi ser nogle klaphatte gør, der holder skildpadden i halen. Hvilket kan brække skildpaddens ryghvirvler.

Alligatorskildpaddens rygte er mere bloddryppende end den almindelige snapskildpaddes. Dens kæber er da også endnu mere kraftfulde. En stor alligatorskildpadde kranium er 25cm. bredt, og den kan smække sine skarpe kæber sammen med lynets hast.  

Den almindelige snapskildpadde foretrækker at ligge helt stille og på lur, den venter på et forbipasserende bytte. Indimellem kan det være tæerne på badende eller fiskere, der kommer for tæt på. Der er hvert år mennesker, som får alvorlige læsioner i fødder eller hænder, fordi de kommer for tæt på en af disse store skildpadder.  

Det mest bemærkelsesværdige træk ved den store alligatorskildpadde er dens meget raffinerede jagtteknik.  

Skildpadden kan holde sig i ro, op til 50 minutter under vandet. Når den ligger på lur, ligger den helt ubevægelig med åben mund. Dens ujævne skjold og hud camouflerer den glimrende. Det eneste der kan afsløre skildpadden, er de små øjne, der opmærksomt følger enhver bevægelse hos eventuelle småfisk i nærheden.  

Den store skildpadde er nu ikke helt inaktiv. Dens tunge er forsynet med et langt lyserødt, ormelignende vedhæng. Når skildpaddens mund er åben, vrider og vender denne lyserøde “orm” sig konstant. Det tiltrækker småfisk, der netop lever af orm og larver, og når de svømmer nærmere for at spise det fristende måltid, smækker skildpaddens kæber i.

Forsvarer sig med dårlig lugt.
Den almindelige snapskildpadde, er et stort dyr, men en vægt på op til 40 kg., og hvis ikke dens skarpe kæber er nok til at holde fjenden på afstand, er den også forsynet med stink-kirtler, den kan udløses, hvis skildpadden løftes op af vandet. 
 

Sumpuhyret, som engang spredte skræk og rædsel, skal nu have hjælp for ikke at forsvinde helt.  

Artiklen er afkortet - Hele artiklen kan læses i Illustreret Videnskab nr.3 2000

Den almindelige snapskildpadde

Alm. snapskildpadde mister kølene på rygskjoldet over nogle år. Husk - snapskildpadden skal have en solplads, med UVB-lys og varme! Det har denne alm. snapskildpadde ikke haft adgang til, derfor er der alle de grønne alger på ryggen. Efter vi har modtaget snapskildpadden, kravler den op på land, hver dag. Algerne forsvandt efter kort tid.

Alm. snapskildpadde mister kølene på rygskjoldet over nogle år. Husk - snapskildpadden skal have en solplads, med UVB-lys og varme! Det har denne alm. snapskildpadde ikke haft adgang til, derfor er der alle de grønne alger på ryggen. Efter vi har modtaget snapskildpadden, kravler den op på land, hver dag. Algerne forsvandt efter kort tid.

Habitat - Den almindelige snapskildpadde findes mest i damme, kanaler og vandløb. De foretrækker langsomt rindende vand. Skildpadden kan findes på kanten af dybere søer og floder. Skildpadden er også observeret i brakvand. 

På trods af skildpaddens tunge udseende, med dens kraftfulde ben, så er den en meget god svømmer og kan jage efter sit bytte, hvis den vil. Men modsat andre skildpadder, så svømmer de ikke ret meget, de foretrækker at jage fra en ventende, kamufleret position, hvorfra de kan snappe fisk og andre dyr. Derfor vil snapskildpadder gerne gemme sig, i den mudrede bund, hvor der findes trærødder og vegetation. Her har skildpadden et perfekt gemmested, hvorfra den kan angribe fisk og små pattedyr, der kommer dens vej.

Alm. snapskildpadder der er fundet, i de nord og østlige områder i Nord Amerika, de går i dvale om vinteren. De er nogle meget hårdføre dyr, der er set gennem isen, hvor de har gået rundt nede på bunden.

Skildpadden kan findes næsten alle de steder, hvor der er ferskvand - fra havoverfladen og op til 6000 meter over havet.

Hvordan kan denne skildpadde leve så mange forskellige steder? Skildpadden er i stand til at krydse store afstande over land, mellem forskellige vådområder, imens den lever af en bred variation af planter og dyr.

Opførsel - Den alm. snapskildpadde kan beskrives som særdeles aggressiv, når den skal forsvarer sig selv. Når dyret tages op eller forstyrres, så vil snapskildpadden skyde sit hoved frem, med gabet vidt åbent, men en utrolig fart. Kæberne vil lukke sig med et højt crunch, når halsen er strakt ud, i sin fulde længde. Hvis skildpadden her får fat på noget, så slipper den ikke så let igen. Snapskildpaddens bid er stærk og eftersom dyrets kæber, ikke er beregnet til at knuse, men til, at skære med, så kan selv en lille snapskildpadde let klare, at fjerne en persons finger, fra hånden.

Når snapskildpadden bliver forstyrret, så producer den en kraftig musk lugt, fra kirtler, der sidder under rygskjoldet.

Selvom snapskildpadden er ret så aggressiv, når den forsvarer sig selv. Så er dyret ret så sky og vil foretrække, at fordufte og svømme væk, når den bliver forstyrret.

Levealder - I naturen regner man med, at den almindelige snapskildpadde kan blive 30 år. I fangenskab, formodes det, at skildpaddens levealder er 45-50 år. 

Livet som snapskildpadde, kan være meget kort. Skildpadden er meget udsat som unge, hvor den er jaget bytte for forskellige rovfugle, mink, katte, hunde og andre skildpadder. Det største rovdyr for voksne snapskildpadder, er mennesker.

Skildpaddens kød, betragtes som en delikatesse, i mange dele af verden. Derfor er der en stor efterspørgsel efter skildpaddens kød. Derfor bliver de store snapskildpadder, i naturen, jagtet, for deres kød. Heldigvis findes der nu skildpadde farme, der opdrætter snapskildpadder, for deres skjold og kød.

Fordi snapskildpadden har en stor appetit og man mener, at skildpadden er skyld i fald af antallet af fisk, i lokale områder. Derfor bliver der dræbt et stort antal snapskildpadder, hvert år, af fiskere. De betragter ikke snapskildpadden som andet en kæledyr. 

I Danmark - Snapskildpadden ligger gerne på land eller flyder i overfladen, i flere timer, hvis de holdes udenfor. Indendørs, er de ikke altid særlig villig til at kravle op på land. Men alle snapskildpadder skal have land, de kan kravle op på. Alle de snapskildpadder vi har haft inde, de er alle kravlet op på land.

Skildpadden æder alt, hvad den kommer i nærheden af, vandfugle og deres unger, voksne fisk og deres unger, alt! Sæt ikke denne skildpadde ud, i den danske natur! 

Snapskildpadden kan overleve, i den danske natur. Sæt ikke skildpadden ud i naturen.

I Danmark - sættes snapskildpadden desværre tit ud i naturen, når dyrets ejer ikke længere har plads eller kan håndtere skildpadden.
I naturen æder snapskildpadden alt, hvad den kommer i nærheden af, vandfugle og deres kyllinger og ællinger, udsat fiskeyngel, sjældne frøer og salamander, deres æg og yngel, simpelthen alt! Sæt under ingen omstændigheder denne skildpaddeart ud i den danske natur. Det er også ulovligt!
 

Størrelse på snapskildpadder

Den almindelige snapskildpadde - Chelydra serpentina unge.

Den almindelige snapskildpadde - Chelydra serpentina unge.

Udvikling - Den alm. snapskildpadde er kendt for sin store appetit. De æder meget og de vokser hurtigt, især i fangenskab.

I naturen vil den gennemsnitlige almindelige snapskildpaddes størrelse, i 2 årsalderen, have en skjoldlængde på 12-15 cm. Nu vil skildpadden fremover vokse knap så hurtig, skildpadden vil i en alder af 15-20 år, have nået en skjoldlængde på 30-35 cm.

Hvor meget snapskildpadden vokser i fangenskab, det kan variere meget. Selv skildpadder der lever i de samme omgivelser, her kan en unge, på 1 år, have en skjoldlængde på 8 cm en anden kan være på 12 cm.

Den normale skjoldlængde, for den almindelige snapskildpadder er 30 - 40 cm, men kan opnå en skjoldlængde på 50 cm. Normal vægt 5 - 20 kilo. Vægten kan blive op mod de 40 kilo. Det lader til, at Florida snapskildpadden - Chelydra serpentina osceola, kan blive en smule større end de andre underarter.

Alligator snapskildpadde. Bemærk, at du ikke kan sammenligne den almindelige snapskildpaddes vokse rate, med en alligator snapskildpaddes. Alligator snapskildpadden vokser sig meget større end den almindelige snapskildpadde. Selvom Alligator snapskildpadden vokser langsomt, så vokser den sig meget stor, op til 80-100 kilo, over et livsforløb på op til og over 100 år.  

Her hos Skildpadder ABC, har vi haft en alligator snapskildpadde der voksede fra 1265 gr. til 9 kg. på 18 måneder. Da vi modtog skildpadden, var det måske dagen før den var død! Det lykkedes os, på et døgn, at få gang i skildpaddens livsgnist igen og give den det gode skildpaddeliv.

 Den almindelige snapskildpaddes levesteder

Bemærkning til kort: Nye oplysninger. Chelydra serpentina acutirostris - Sydamerikansk snapskildpadde. Denne skildpadden har tidligere været placeret, som underart til Chelydra serpentina. Holder til i Mellem-, og Sydamerika.
1. Chelydra serpentina serpentina, lever i det sydlige og østlige Canada, ned i gennem det østlige USA.
2. Chelydra serpentina osceola, lever i det sydlige USA, omkring Florida.
3. Chelydra serpentina rossignoni, lever fra det sydlige Veracruz i Mexico, sydover gennem Guatemala til Caribisk Honduras.
4. Chelydra serpentina acutirostris, lever fra det nordlige Honduras, østlige Nicaragua, Costa Rica over Panama, ned til Colombia og Ecuador ud mod Stillehavet. Skildpadden har tidligere været placeret, som underart til Chelydra serpentina.

Bemærkning til kort: Nye oplysninger. Chelydra serpentina acutirostris - Sydamerikansk snapskildpadde. Denne skildpadden har tidligere været placeret, som underart til Chelydra serpentina. Holder til i Mellem-, og Sydamerika.


1. Chelydra serpentina serpentina, lever i det sydlige og østlige Canada, ned i gennem det østlige USA.


2. Chelydra serpentina osceola, lever i det sydlige USA, omkring Florida.


3. Chelydra serpentina rossignoni, lever fra det sydlige Veracruz i Mexico, sydover gennem Guatemala til Caribisk Honduras.


4. Chelydra serpentina acutirostris, lever fra det nordlige Honduras, østlige Nicaragua, Costa Rica over Panama, ned til Colombia og Ecuador ud mod Stillehavet. Skildpadden har tidligere været placeret, som underart til Chelydra serpentina.

Levested

Alligator- mod almindelig snapskildpadde

Her kan du se forskellen på den almindelige- og alligator snapskildpadden. Coyote Petersson behandler dyrene med respekt. Se flere videoer om snapskildpadder på YouTube kanalen Brave Wilderness.

Ikke alle snapskildpadder går i dvale

Snapskildpadde på isen. Mon@rch's foto.

Snapskildpadde på isen. Mon@rch's foto.

Snapskildpadder vil gå i dvale, i lavvandede vandområder, hvor de typisk begraver sig i mudderet.

Når snapskildpadden går i dvale, så vil dyret, ikke trække vejret i op til seks måneder, mens isen dækker vandet!


Snapskildpadden kan bremse sit stofskifte, så den ikke kræver ret meget ilt, under dvalen. Snapskildpadder overlever ved at optage nok ilt, fra vandet, gennem membraner i munden. 

Den almindelige snapskildpaddens dvale periode, begynder i slutningen af ​​oktober, men radiotelemetri undersøgelser, tyder på, at det ikke er alle snapskildpadder der går i dvale (Ultsch og Lee 1983)".

Det er ikke ualmindeligt at se den alm. snapskildpadde, bevæge sig under isen. Men, ligefrem, at se dyret, bevæge sig i hurtigt tempo over en frossen sø, det er temmelig ualmindeligt. 

Alligator snapskildpadder er observeret, at de også kan gå i dvale og er set liggende under isen.

Alligator og Alm. snapskildpadde anlæg

Anlæg til mindre snapskildpadder. Vi har benyttet damfolie i denne dam.

Anlæg til mindre snapskildpadder. Vi har benyttet damfolie i denne dam.

Her har vi bygget en stor solplads, til de store snapskildpadder.

Som solplads, har vi benyttet en tralle, de kan købes i et byggemarked. Trallen er bundsolid og samtidig giver den luft op under skildpaddens skjold, så den kan blive helt tør.

Sørg for at din alm. snapskildpadde kan kravle op på land og få UVB-lys og varme. Den alm. snapskildpadde kravler gerne op på land. Det er vigtigt at den alm. snapskildpadde kan komme op på land og blive helt tør. Vi har set alm. snapskildpadde med skjoldråd (se foto nedenfor 👇), fordi skildpadden ikke kunne kravle op en solplads.

Alligator snapskildpadder kravler ikke nær så meget på land, som den alm. snapskildpadden gør. Alligevel skal alligator snapskildpadden have en ordentlig solplads, hvor der hænger både UVB- og varmepærer.

Vi tilbyder altid vores alligatorsnapskildpadder muligheden for at kravle op på land. Vi bygger anlæg, efter dyrenes behov og hvad de kan få behov for. 

Har snapskildpadden altid haft et land, så vil den også bruge landdelen, når skildpadden får behov for landdelen. Samtidig har skildpadden vænnet sig til at se sin landdel og er ikke bange for den! Nyt, skal dyret vænne sig til.


Alligator snapskildpadden ligger gerne og flyder, i vandoverfladen, imellem planterne, ude i naturen. Her ligger alligator snapskildpadden så højt i vandet, at den ligger og får det sollys, den nu har behov for. Derfor skal man også oprette en trærod eller et lavvandet område, i dyrets anlæg, hvor alligator snapskildpadden let kan lægge sig op. Herfra skal skildpadden nu bare strække sit hoved og hals op over vandet, imod en UVB-pære. Vi har gjort det som du kan se på billederne ovenfor og nedenfor (vi har flere anlæg til snapskildpadder), hvor vi benytter en meget stor trærod. Du kan evt. også benytte en perforeret plastkurv. Nu skal snapskildpadden nok selv klare resten.  

Snapskildpadder skal have adgang til én måske flere UVB 5,0 pærer, det afhænger af dyrets størrelse og en varmepære eller flere, der kan dække hele skildpadden og give en solplads temperatur på mellem 30-35 grader.

Snapskildpadder kan blive store, derfor skal der benyttes pærer, med de watt der er behov for eller også hænge flere pærer op, så det passer til skildpaddes størrelse.

Din snapskildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.260 

Vi anbefaler det her sæt pærer, til en god solplads: UVB- og varmepære

Anlæg til snapskildpadder

Vil din Alligator skildpadde ikke helt op på land? Så hæng i det mindste en UVB-pære op, så skildpadden bare skal stikke sit hoved op imod pæren. Her har vi hængt en UVB-pære 5,0 på 26 w. op over en trærod.

Vil din Alligator skildpadde ikke helt op på land? Så hæng i det mindste en UVB-pære op, så skildpadden bare skal stikke sit hoved op imod pæren. Her har vi hængt en UVB-pære 5,0 på 26 w. op over en trærod.

Voksne fuldvoksne alm. snapskildpadder på 15-20 kg. bør have 1500-2000 liter tanke. Selv større alligator snapskildpadder, de kan klare sig med noget nær samme plads.

Den alm. snapskildpadde er meget aktiv om dagen, hvorimod alligator snapskildpadden er mere aktiv om natten. 

Anlæg til snapskildpadder. Til snapskildpadder op til ca. 6-8 kg. kan man godt benytte et anlæg, med damfolie i. De større snapskildpadder kan ret let ødelægge damfolie.

Til de større snapskildpadder, der vejer over de ca. 8 kg. til dem vil vi helt klar anbefale et kar, af plast eller et akvarium af glas. Benytter du et glas akvarium, til de helt store snapskildpadder, vil vi ikke lægge stenene løse ned i akvariet. Store snapskildpadder flytter meget let rundt på akvariets dekoration også de store sten. De store sten kan let risikere at vælte over i akvariets ruder og derved risikerer man at ruden smadres!

Bygger du en hule, med sten, til din snapskildpadde, så bør du evt. lime stenene sammen og ned i bunden eller på anden måde fæstne stenene til hinanden. Trærødder er gode til dekoration, de gør ikke skade på akvariets glasruder.

Huler. Især alligator snapskildpadder søger til en hule. Hvor de kan føle sig helt trygge og trække sig tilbage og finde ro. Byg gerne en stor solplads ud over anlægget, derved skaber du en naturlig hule, til de store snapskildpadder. De små snapskildpadder, de er glade for trærødder, hvor de kan søge ind under, det gør de store snapskildpadder også gerne, det kræver selvfølgelig meget større trærødder.

Bundlag. Til bundlag benytter vi gerne Rådasand, det er en god og ikke alt for fin sand, der risikerer at blive suget ind i filtret. 

Tjek din teknik jævnligt. Snapskildpadder bider i alt

Ledning beskytter og ledning, er bidt i stykker af skildpadde. Husk, tjek dit el-udstyr.

Ledning beskytter og ledning, er bidt i stykker af skildpadde. Husk, tjek dit el-udstyr.

Her er ledning og armering blevet ødelagt, af en alligator snapskildpadde, vægt kun 6 kg. Husk, at sikre dit udstyr ordentligt.


Har du en skildpaddeart der kan vokse sig stor, som snapskildpadder, så skal du opgradere sikkerheden løbende.


Mere om akvariets el-teknik

Se nedenfor, hvordan vi sikre ledninger der kan nås af dine skildpadder👇

Bliver snapskildpadden syg, kontakt dyrlægen

Men, tjek nu lige teksten nedenfor først.

Måske bliver din snapskildpadde dvask, tynd og spiser ikke?

Vi ved af erfaring, at mange har for lidt tjek på UVB-lyset til skildpadder. Derfor giv din skildpadde en frisk UVB-pære og se om ikke den kan hjælpe din skildpadde til at blive rask igen.

Vi ser tit fremskridt, allerede efter det første døgn, en skildpadde oplever UVB-lys. Ville skildpadden ikke spise før, så giver UVB-lys appetitten tilbage til snapskildpadden.

Det vigtigste for din skildpadde, er en solplads, hvor din skildpadde får varme og UVB-lys. Vi efterligner solens stråler. Skift UVB-pæren ud, hver halve år, så er du sikker på at pæren afgiver nok UVB-lys. Selv om den gamle UVB-pære stadigvæk lyser, så taber pæren UV-effekt. En UVB-pære er langt billigere end et besøg hos dyrlæge.

Kravler din skildpadden ikke op på en solplads, så hæng en UVB-pære op over en trærod eller kanten af solpladsen, så vil moskusskildpadder og alligator snapskildpadder også få UVB-lys, hvor de kan nøjes med at de stikker deres hoved op imod UVB-pæren. Ingen skildpadder kan undvære UVB-lys - Ingen!

Vi har reddet i hundredvis af skildpadder, der manglede UVB-lys.

Det er bedre at forebygge end helbrede og billigere, så lad være med at spare en UVB-pære væk! Har du ikke råd til en UVB-pære, så find et nyt og godt hjem til din skildpadde, hvor skildpadden får det den har behov for.

UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets skjold og skelet kan udvikle sig som det skal og skildpadden kan skifte ham/hud uden problemer, som dyret vokser til.

Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne udvikle sit skjold og skifte ham/hud. Kan skjoldet ikke udvikle sig normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

En skildpadde kan være blevet så så syg, hverken dyrlægen eller en UVB-pære kan hjælpe. Det er dit ansvar at holde din skildpadde rask. Vi tilbyder råd og vejledning, om du følger dem eller lader være, så kan vi aldrig påtage os ansvaret for din skildpaddes helbred.

Er du i tvivl, så kontakt din dyrlæge. - Penicillin er ikke altid den rigtige løsning.

Mere om UVB-lys og varmepærer Med forslag til, hvilken UVB- og varmepære du kan benytte.

Snapskildpadder får også skjoldproblemer

Alm. snapskildpadde med gammelt skjoldråd, der nu er helet.

Alm. snapskildpadde med gammelt skjoldråd, der nu er helet.

Billedet viser: En Alm. snapskildpadde, med skjoldskader. - Pilene viser, hvor denne skildpadde har haft skjoldråd. Du kan tydelig se skader i dyrets skjold. Selv skildpaddens næse har taget skade. Denne snapskildpadde har kun levet i en vandtank og ikke haft en solplads. Derfor er dyrets skold rådnet.

Hvis ikke snapskildpadder holdes under de rette forhold, så får denne art også skjoldproblemer. 

Skæl og hamskifte: At skifte skæl er ikke så almindelig blandt de vandlevende skildpaddearter, der ikke soler sig så ofte, det gør snapskildpadder og moskusskildpadder ikke altid. De kan derfor ofte være dækket af alger.

De vil til gengæld skifte deres ham/hud jævnligt. Det afhænger blandt andet af, hvilket foder du giver dine dyr og hvor varmt deres akvarievand er.

Se, hvilket foder vi benytter: Skildpaddefoder