google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Fodring af moskusskildpadder

Moskusskildpadder er netop fodret, lige før akvarielyset bliver slukket. Fiskene vil også have en godnat snack med.

Moskusskildpadder er netop fodret, lige før akvarielyset bliver slukket. Fiskene vil også have en godnat snack med.

Hvor tit og hvor meget skal jeg fodre mine moskusskildpadder?

Husk, voksne moskusskildpadder er aften og nataktive. Derfor fodrer vi de voksne moskus. efter kl.20 om aften.

Moskusskildpaddeunger dem er der gang i det meste af døgnet. Det ældre de bliver, begynder de også at lægge deres dagsrytme om, til at være aften og nataktiv.

I naturen er moskusskildpadder de rene Tiger, de spiser kød - Det vil sige ferskvandsfisk, insekter, snegle, regnorm og ådsler som de finder i vandet eller omkring vandet. 

Anbefalet fodring: De første 6 måneder af skildpaddens liv; må du gerne fodre den nyfødte og de helt unge skildpadder, flere gange dagligt, med små portioner. Vi fortsætter under videoen.

Se også siden: Dårligt foder til moskusskildpadder.

Denne side er opdateret d.16. april 2023

Helbredsproblemer hos skildpadder, afhjælpes generelt bedst ved 4. ting

Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler.

Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler. Set hos SkildpaddeShop.dk

De 4. ting er nødvendigt straks at gøre:

 1. Solplads: Byg en god og tør *solplads, med 30-35 grader under varmepæren, hæng også en UVB-pære 5,0 op over solpladsen, sammen med varmepæren.  
 2. Ordentligt foder: Akut hjælp, sørg straks for at give din sumpskildpadde en god basisfoder Eks. Sera Raffy P til sumpskildpadder, der indeholder de vitaminer og mineraler sumpskildpadden har brug. 
 3. Vitamin, mineral tilskud: Du kan supplere et par gange om ugen med Nekton Multi Rep eller ReptiVite til skildpadder, blandet i et lille stykke kylling eller i lidt ferskvandsfisk.
 4. Rent vand: Skift op til 50% af akvariets vand, hver 14. dag. 

Sammen med de 4.👆 ting og vores side: *Indretning af akvarium så vil din sumpskildpadde normalt blive rask, medmindre behandlingen, er kommet for sent i gang?

Husk, du må have tålmodighed. Skildpadder kan ikke bare stikkes en pille, og den bliver rask. Skildpadder er meget lang tid om at blive raske, fordi skildpadder er koldblods dyr. Skildpadder = krybdyr

Vores venner hos SkildpaddeShop.dk har det hele.

Fodring af moskusskildpaddeunger

Har du problemer med, at dine fisk æder fodret fra de små moskusskildpaddeunger, så fodrer du bare lidt ekstra. Det er begrænset, hvor meget fisk kan æde. Er der overskydende foder, i vandoverfladen, så fjernes de bare.
Anbefalet fodring: De første 6 måneder af skildpaddens liv; må du gerne fodre den nyfødte og helt unge skildpadde, flere gange dagligt, med små portioner.

Vi benytter kvalitetsfoder til både unger og voksne moskusskildpadder. Find kvalitets sumpskildpaddefoder på www.SkildpaddeShop.dk der finder du flere udmærkede fodersticks.

Andre foderemner, kan være alle former for vandinsekter, myggelarver, små ferskvandssnegle, små regnorme eller ferskvandsfisk en gang dagligt, nok til at det mindsker ungens appetit, men ikke blive helt stoppet.

Den helt nyfødte unge, skal kun have en enkelt eller to foderpiller om dagen eller du kan give ungen en halvvoksen guppy eller 1. cm regnorm om dagen. Når ungen er ca. en måned gammel, så kan ungen spise en voksen han/lille guppy hun, en halv græshoppe eller ca. 2,5 cm. regnorm.

Lad den unge skildpadde få maden, så udelt som det er muligt. Ungen har godt af at arbejde med sit foder, det skal den også have tid til.

Har du flere små skildpaddeunger. Gør dig den ulejlighed at holde øje med, om alle ungerne får noget at spise. Her hos Sumpskildpadder, har vi set flere eksempler, på skildpaddeunger, der ikke har fået mad nok. Hvor det har været de stærkeste unger, der har taget al fodret.

Efter 6 måneder skiftes der over til at fodre kun hver anden dag.

Fodring voksne moskusskildpadder

Her har en moskusskildpadde fået en lille ferskvandsfisk.

Her har en moskusskildpadde fået en lille ferskvandsfisk.

Som tommelfingerregel kan man bruge; Når du giver de voksne dyr foderpiller/sticks, så giv hver skildpadden den fodermængde, der svaret til det halve af hovedets størrelse på skildpadden, hver anden til tredje dag. Se foderplan nedenfor. 

Det er cirka, hvad de kan spise på under 10-15 minutter (det kan sagtens gå hurtigere). Du må gerne gemme fodret lidt rundt i akvariet og igen skal du give din skildpadde, så hele foderstykker som det nu er muligt.  

Sørg for, at give din sumpskildpadde et så fast og helfoder, som muligt. Giv ikke din skildpadde "søbefoder", det er foder der i misforstået godhed er hakket, blendet og skåret helt i stykker, til din skildpadde og som skildpadden derfor bare kan sluge, helt uden at arbejde med og tygge fodret. Hvad ikke er en særlig god ide, fordi din skildpadde skal både udfordres, bruge og slide sit næb. 

Over tid kan du tilpasse kostens indhold og holde lidt regnskab med dyrets vækst, aktivitetsniveau og appetit. Det er en god, at veje din skildpadde regelmæssigt. På den måde har du føling med, at din skildpadde får nok føde. Det kan være vanskeligt, om ikke umuligt, at kontrollere, hvor meget en enkelt skildpadde spiser, hvis dyret, er, én i en flok. 

Tænk over, hvad din skildpadde selv vil kunne finde, af foder, i naturen og ikke i køledisken hos din købmand. Vi er godt klar over, at vi blander naturligt foder og supermarkeds foder lidt her. Men, Verden er ikke altid helt perfekt, i en travl hverdag.

Husk at give vitaminer og kalk til skildpaddens kost, gerne på en fast dag, i ugen. Et godt produkt er ReptiVite vitamin, mineral og kalkpulver, det benytter vi selv til alle skildpadder.

Moskusskildpadder bliver let for fede

Moskusskildpadder er netop fodret, lige før akvarielyset bliver slukket. Fiskene vil også have en godnat snack med.

Foderskema, hvis du benytter kvalitskøbefoderpiller. 

Man skal huske på, at sumpskildpadder og moskusskildpadder er krybdyr, og dermed kolblodsdyr. De kan derfor klare sig med ca. 10% af den fodermængde, et pattedyr, i tilsvarende størrelse skal have for at kunne klare sig.

Derfor skal moskusskildpadder der er over 6 mdr. kun fodres hver anden dag.


Benytter du en god sumpskildpadde foderpille til dine moskusskildpadder, så skal du ikke give din skildpadde mere foder, end det der svarer til halvdelen af skildpaddens hovedstørrelse. Se og klik på foderskema.

Men, det er vigtigt at man fodrer sine moskusskildpadder varieret, giv også dine skildpadder ferskvandsfisk, insekter, snegle, regnorm og gerne lidt kylling. Hvad du kan finde og fange af "kød" fra naturen, er godt fra naturen. Undgå ko-, gris-, og lammekød mv! Det er ikke naturligt for sumpskildpadder, at de fanger en ko!

Overvægtig moskusskildpadde

Fedt maser sig vej ud under skildpaddens skjold.

Moskusskildpadde med normalvægt

Der er ingen udposninger af fedt, at se på denne skildpadde.

Hvornår er det bedst at fodre moskusskildpadder?

Foder der ikke bliver spist, gør ikke noget godt for akvariets vand.

Foder der ikke bliver spist, gør ikke noget godt for akvariets vand.

Vi fodrer vores moskusskildpadder, efter aftensmaden. Gerne hen omkring det tidspunkt, hvor lyset slukkes over akvariet. Moskusskildpadder er mest aften og nataktive. Det er derfor naturligt for dyrene at søge føde, på det tidspunkt.

Fodre vi moskusskildpadder om formiddagen, så ender det let med, at fodret ligger uberørt i akvariet hele dagen. Hvilket ikke er gavnlig for fodret og akvariets vandtilstand, fordi foder straks begynder at nedbrydes og vil forurene vandet.

Er du nervøs for om din skildpadde tager på og vokser. Så er det en god id, at veje din skildpadde med jævnlige mellemrum. På vægten er det en pyramide moskusskildpadde - Sternotherus carinatus.

Er du nervøs for om din skildpadde tager på og vokser nok? Så er det en god ide, at veje din skildpadde med jævnlige mellemrum. På vægten er det en pyramide moskusskildpadde - Sternotherus carinatus. Du får hurtigt en god fornemmelse for, hvor meget foder dine dyr skal have.

Skildpadder tigger, det kan føre til overfodring

Regnorm, gravet op i haven. De indeholder en mængde gode vitaminer og kalk.

Regnorm, gravet op i haven. De indeholder en mængde gode vitaminer og kalk.

Overfodring med foder, der har et for højt proteinindhold (kød og andre former for animalsk foder), det kan forårsage en for hurtig vækst og menes skadeligt for dyrets lever og nyrer. 

Når det er sagt, moskusskildpadder synes ikke, at være så tilbøjelig til, at deres skjold bliver deform (bliver pyramideagtigt), af overfodring som andre sumpskildpaddearter gør. 


Husk på, at dyr vil tigge efter mad, det gør skildpadder også. Fald ikke for fristelsen, du kan hurtig skade din skildpadde. 

Skildpadder æder også selv om de ikke er sultne. I naturen æder skildpadder, det foder de komme i nærheden af, de ved jo ikke, hvornår de igen finder noget der kan spises. 

Skildpadder er krybdyr og behøver ikke meget foder! Hvilket vi forklarer mere om på siden Skildpadder = krybdyr

Moskusskildpadder skal have varieret foder

Mosesnegle findes i den lokale dam eller sø.

Mosesnegle findes i den lokale dam eller sø.

Moskusskildpadder æder mest animalsk føde. 
Sørg for at fodre dine skildpadder varieret med f.eks. regnorme, insekter, melorme, snegle med sneglehus. De nævnte foderemner er udmærket, men, dine moskusskildpadder skal have et varieret foder. Du må ikke falde i den grøft, at, bare skildpadderne spiser det de bliver serveret, så er det hele sikkert i orden.

Det er let at avle sine egne snegle og benytte dem som foder, til moskusskildpadder.

Du kan selv fange mosesnegle i damme, moser og søer, tag en spand og et net med ud i naturen og få en god dag ud af det. Mosesnegle* 
(se foto) er et godt og naturligt foder, til dine moskusskildpadder. Du kan også finde nogle almindelige havesnegle med hus, til dine skildpadder. Måske skal sneglehuset knuses først, indtil skildpadderne forstår, at det er foder.

Moskusskildpadder vil sjældent spise plantemateriale. Hvis du har vandpest, hornblad og andre planter i dit akvarium, så vil dine skildpadder have nok af planter, at spise.

For variationens skyld, så kan du også give dine sumpskildpadder lidt magert oksekød, lever og hjerte (de kan ikke levet af det!). Det er ikke naturlige fødeemner for en skildpadde, men de vil meget gerne have det. Så er der en god bøf på bordet, hvorfor så ikke lade dyrene smage lidt med. Men kun en sjælden gang imellem!

Sørg nu for at skildpadden får noget foder, dyret skal arbejde med, f.eks. en hel fisk.
 Undgå at flænse, eller dele fodret i mindre stykker, bare fordi du synes, at det skal være lettere for dyret, at æde/sluge det. Undgå også, at dele og skære for meget i fodret, når du blander vitamin-, og kalkpulver i. Skildpaddernes næb, skal også bruges og slides. 

Her hos sumpskildpadder, sparer vi lidt tid, når vi giver dyrene mineraler og vitaminer. Vi blende fisk, mineraler, kalk og vitaminer sammen, det bliver til en grov pasta, der synker og dyrene tager det gerne. Resten af tiden får de hele eller større stykker af fisk.

Selvfølgelig skal skildpadden ikke have mere foder en dyret behøver, er en hel fisk for meget, så skær et stykke af fisken og del det ikke mere.

Spring et par fodrings-dage over, så kan du give din skildpadde, et større stykke foder.

Her får en flok moskusskildpadder en hel aborre. Det tager lang tid for dyrene, at få hul på og spist fisken.

Her får en flok moskusskildpadder en hel aborre. Det tager lang tid for dyrene, at få hul på og spist fisken.

Andre foderemner - Insekter - Æg - Kylling

Moskusskildpadde spiser her et æg. Ægget er lagt af en moskusskildpadde. Vi yngler ikke med de æg, vores skildpadder lægger. Der findes rigeligt, med skildpadder der mangler hjem.

Moskusskildpadde spiser her et æg. Ægget er lagt af en moskusskildpadde. Vi yngler ikke med de æg, vores skildpadder lægger. Der findes rigeligt, med skildpadder der mangler hjem.

Insekter kan være et udmærket foder til dine skildpadder. Græshopper, fårekyllinger (se video nedenfor), kakerlakker og bænkebider og andre insekter med lidt krop, er udmærkede foderemner. Så grib et net og ud i naturen og fange insekter. 

Et kogt hønseæg engang imellem, er også et ganske udmærket foder. Æggeblomme sviner en del i akvariet, men, hvis vi var bange for lidt svineri og roderi, så er det jo ikke skildpadder vi har.

Du skal bare huske på, at du ikke må give dine dyr, det samme igen og igen. Så har vi balladen og risikoen for vitamin-, kalkmangel og dårlig trivsel.

Kylling og kyllingeben er naturligt foder. Vi giver en gang imellem vores skildpadder et kyllingeben, brystben eller et stykke kogt kyllingekød (kødet bør være stegt eller kogt. Ikke så meget for skildpaddernes skyld, mere for din egen) - Så sikrer vi os imod Salmonella hvis nu uheldet er ude.

Kyllingeben har foruden lidt kød på sig også brusk, som skildpadder gerne vil gnave i og derved få et kalktilskud. Skyl lige kyllingebenet under den varme hane først, det fjerner det meste af fedtet, så det ikke sviner i akvariet.

Sumpskildpadder i naturen vil selv finde døde fugle, det kan være en druknet solsort. Sumpskildpadder fanger indimellem også selv fugle, blandt andre vores ynglefugles kyllinger og ællinger. Duer, ænder og hønsefugle kan tages af de store sumpskildpaddearter, som cooter, terrapiner og snapskildpadder.

Bland evt. ReptiVite vitamin, mineral og kalkpulver i dyrenes foder, et par gange om ugen - Bland det i dyrenes friskfoder, mas det ind i fisk, kylling, bland det I fiskefars, regnorm. Du kan evt. blende kødet og samtidig blande evt. ReptiVite vitamin, mineral og kalkpulver i kødet, så pulveret ikke skylles væk, så snart fodret kommer under vandet. 

For at gøre skildpaddernes fodring, så naturlig som muligt, så vil det være en god idé, at gemme deres foder rundt omkring i terrariet eller akvariet. 
Vi skal huske på, at det er vilde dyr, vi har med at gøre, derfor må vi give dem de naturligste forhold.

God fornøjelse med fodring af dine skildpadder. Det er sjovt, at finde fødeemner til sine dyr, de kan lide.

Alternativ fodring - Fodre med græshopper

Moskusskildpadder behøver ikke være voksne for at gå i lag med en græshoppe. Denne lille moskusskildpadde har et godt tag i at æde græshopper. Græshopper, fårekyllinger, kakerlakker og bænkebider og andre insekter med lidt krop, er udmærkede foderemner. Så grib et net og ud i naturen og fange insekter.


Se også siden: Fang, avl selv foder til dine skildpadder

Vitaminer, mineraler og kalk - Vi benytter ReptiVite

Set hos SkildpaddeShop.dk

Set hos SkildpaddeShop.dk

Her benytter vi altid ReptiVite vitamin, mineral og kalkpulver i det foder, der gives til vores sumpskildpadder, landskildpadder og øvrige terrariedyr.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite, til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite vitamin, mineral og kalkpulver, der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med ReptiVite skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden.

De dage dyrene får pillefoder, der indeholder vitaminer og mineraler, der underlader vi at give dyrene ekstra ReptiVite. 

Sumpskildpadder: Bland ReptiVite et par gange om ugen i friskfoder, put ind i fisk, kylling, bland det I fiskefars, regnorm. Så det ikke skylles væk, så snart fodret kommer under vandet.

ReptiVite hjælper og:

 • Tilføjer dyret de nødvendige vitaminer, mineraler, kalk og sporstoffer
 • Styrker dyrets appetit, ved underernæring
 • Hjælper skildpadden og krybdyrets skjold– og hamskifte
 • Styrker skildpaddens skjold og skellet
 • Styrker dyret under væksten
 • Styrker dyrets fertilitet
 • Styrker dyret mod stress og øger dyrets aktivitetsniveau
 • Styrker skildpaddens og krybdyrets ægproduktion

Del siden

Introducere du et nyt foder

Snegle er et udmærket foder. Isæt moskusskildpadder er dygtige til at knuse sneglens hus. Første gang, de ser et sneglehus, knus et par snegle, indtil skildpadderne forstår, at det er mad, inden i sneglehuset.

Snegle er et udmærket foder. Isæt moskusskildpadder er dygtige til at knuse sneglens hus. Første gang, de ser et sneglehus, knus et par snegle, indtil skildpadderne forstår, at det er mad, inden i sneglehuset.

Giver du dine skildpadder, et nyt foder, så bør du ikke blive skuffet eller nervøs, hvis din skildpadde ikke straks vil smage på det nye foder. Vent og se, hvis de efter et par dage stadigvæk ikke er interesseret, så skal du måske ændre lidt på fodret. Du kan eventuelt blande lidt foder mellem noget andet foder, du ved dyrene vil spise.

Skifter du foderpille, så kan det godt være, at skildpadden, ikke vil spise fodret. Du kan blande, det nye foder, mellem det gamle og kendte foder. Efterhånden vender skildpadde sig til, det nye foder.  

Men husk, find noget friskfoder og giv dine skildpadder, det er både en aktivitet og sundt for dine skildpadder at spise. 

Dårligt foder, er pølse, skinke, kattefoder, ost, saltet-, røget og færdiglavet mad. 

Læs her mere om: Dårlig foder

Uden UVB-lys og varme, så gavner fodret ikke!

Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste mindre skildpaddehold.

Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste mindre skildpaddehold.

Når du nu fodre dine skildpadder, med det rigtige foder. Så er det jo temmelig fjollet, hvis man ikke giver sine skildpadder adgang til en ordentlig solplads, hvor der hænger både en UVB-pære og en varmepære.

Uden UVB-lys (det er kunstig-sollys) og varme, så kan skildpadden ikke optage vitaminer og kalk, fra det foder du giver moskusskildpadden! Skildpadden vil derfor ende i en ond spiral og med tiden, måske dø på grund af mangelsygdomme. Skildpadder er krybdyr, deres organer og system, reagerer meget langsommere end hos pattedyr. Derfor kan skildpadder leve længe under dårlige forhold.

UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets skjold og skelet kan udvikle sig som det skal.


Bemærk. Mange tror, at de har UVB-lys over deres skildpadder? Det viser sig, at mange kun har en varmepære. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.250 ellers har du med sikkerhed ikke UVB-lys over dine dyr. Kontakt os, vi hjælper dig gerne, hvis du er i tvivl: Kontakt Skildpadder ABC og spørg og hjælp.

De viste pærer, benytter vi selv.

Køb UVB- og varmepære i SkildpaddeShop 

Mere om UVB-lys og varme, hvorfor skal mine moskusskildpadder have en god solplads, med UVB-lys og varmepære

Indretning af akvarium, til moskusskildpadder

Dårligt foder og hvad skal du ikke gøre?

Vi henviser og linker her til to sider, der omhandler dårligt foder og risikoen for at få en Salmonella forgiftning, når vi håndterer vores moskusskildpadder. 

Eksempelvis, så er hunde og kattemad et meget dårligt foder for moskusskildpadder og alle andre sumpskildpaddearter. Katte- og hundefoder indeholder alt for meget protein for sumpskildpadder.

Husk at vaske dine hænder, både før og efter du har rørt ved dine moskusskildpadder og har været i berøring med skildpaddens vand. Du risikerer at blive smittet med Salmonella bakterien

Du finder meget mere viden om dårligt foder til moskusskildpadder og de andre sumpskildpaddearter, og hvad man ellers skal passe på med.

Dårligt foder til moskusskildpadder