google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Det er vigtigt, at du kender dine skildpadders køn?

Han, kloak sidder udenfor skjoldkanten. Hun, kloak sidder under eller ud til skjoldkant.

Hun kloak sidder inde under eller ud til kanten af  skildpaddens skjold. Han kloak sidder udenfor skjoldkant, langt ude på halen.

Hvilket køn er min sumpskildpadde?

Mange skildpaddeejer kender ikke kønnet, på deres skildpadder?


Skildpaddeejere kan derfor opleve konflikter, mellem deres skildpadder, de ikke umiddelbart kan finde noget løsning på.

Kender du ikke kønnet på dine skildpadder, så kan du opleve, at dine skildpadder får skader, du ellers vil kunne have undgået.

Denne side er opdateret d.28. jan. 2023

Sumpskildpadder kønsbestemmes

Kønskendetegn for de mest almindelige sumpskildpaddearter.

Lange klør, så er det hanner, korte klør, så er det hunner. Hanner har en lang og kraftig hale, med kloak/gat placeret langt ude på halen eller uden for skjoldkanten. Hunner har en kort hale, hvor kloak/gat sidder under kanten eller inde under skjoldets kant. Hanner har normalt et smalt og mere spidst hoved, hvorimod hunner har et bredt og mere afrundet hoved. Undtagelser, er bl.a. den Kinesiske trekølsskildpadde, her har både hunner og hanner korte klør.

Flere af de sumpskildpadder, der kan ses på videoen, er inde hos Sumpskildpadder til pleje. En del af dyrene har været passet forkert, i flere år. Derfor ser nogle af skildpaddernes skjolde ikke så godt ud. Derfor husk altid at give dine sumpskildpadder både UVB-lys og varme.

Kønsbestemmelse af moskusskildpadder og kinesiske trekølsskildpadder finder du længere nede på siden.

Vandlevende skildpadder kønsbestemmes

Men denne planche kan du kønsbestemme, de fleste vandlevende skildpaddearter

Kend kønnet på din moskusskildpadde (Sternotherus)

Hannens kloak sidder ret langt ude på halen, uden for skjoldets kant. Hvorimod hunnens kloak, sidder tæt ved kroppen, under skjoldets kant.
Hannen har på indersiden af begge bagben, to tydelige, lyse pletter med skæl. Det er skæl hannen benytter til at holde fast i hunnen med, under parringen.

Hannens kloak sidder ret langt ude på halen, uden for skjoldets kant. Hvorimod hunnens kloak, sidder tæt ved kroppen, under skjoldets kant.
Hannen har på indersiden af begge bagben, to tydelige, lyse pletter med skæl. Det er skæl hannen benytter til at holde fast i hunnen med, under parringen.

Gælder for alle moskusskildpaddearter.

Flere kendetegn. Moskusskildpaddernes køn adskilles generelt på deres haler.

Hannens hale er meget længere og kraftigere end hunnens hale. Det er det nemmeste kønskendetegn at se på moskusskildpadder.

Andre kendetegn, men, de er svære at genkende, selv for erfarne Moskusskildpaddeejer.

Hannen adskiller sig fra hunnen ved at have et større hoved, en længere og tykkere hale. 
Hannens kloak, sidder ret langt ude på halen, hvorimod kloakken på hunnen hale sidder tæt ved kroppen. 
Hannen har på indersiden af begge bagben, to tydelige lyse pletter af skæl. Det er skæl som hannen benytter til at fastholde hunnen med under parringen. 

Det normale er at hannen har et bugskjold der er konkav/indadbuet. Det er stabiliserende for parringen og hannen kan bedre nå det han nu skal nå. Bugskjoldet hos hunnen er mere fladt. 

Den bedste måde at kende forskel på de to køn, kik på moskusskildpaddens hale. Halen hos hannen, er normalt let at se på skildpadden uden at løfte dyret op af akvariet.
Står man med de to dyr, ved siden af hinanden, så er man ikke i tvivl.

Få mere at vide om, hvordan man kønsbestemmer moskusskildpadder

Kinesisk trekølsskildpadde (Chinemys reevesii) kønsbestemmes

Kinesisk trekøl han buskjold. Her ses tydelig det v-formede indhak ved haleroden. Ligeså tydelig ses tarmåbningen, der sidder uden for skjoldets kant, ca. 2/3 del ude på halen.

Kinesisk trekøl han bugkjold. Her ses tydelig det v-formede indhak ved haleroden. Ligeså tydelig ses tarmåbningen, der sidder uden for skjoldets kant, ca. 2/3 del ude på halen.

På de kinesiske trekølsskildpadder kan man ikke kende kønnet, på skildpaddens negle længde. 

Deres køn kan bestemmes ved at se på halen. Hannen har en udtalt bule ved basis af halen, på grund af at deres penis ligger inde bagved. Hannen har deres tarmåbning uden for skjoldet ca. en 2/3 del ud på halen. Hannens hale er betydelig længere en hunnens (se foto). Den forstørrede halelængde bliver allerede udviklet når skildpadden har en skjoldlængde på bare 60 mm., det er den i en alder af 1,5 år. 

Når hannen er 6-8 år gammel, så begynder skildpadden at blive melanistisk, både hud og skjold bliver mere mørk. Efter en overgangs periode vil hannens hud og skjold, blive helt sort (se foto 3). Ovenfor ser du en han, hvor bugskjoldet og huden er flot sort. 
Når skildpadden er 7-8 år gammel og stadigvæk har et brunt skjold, så er der størst sansynlighed for at det er en hun (se foto 1).

Et lidt mere usikkert tegn man kan se efter, er ved at vende skildpadden om på ryggen. Kik ved haleroden, her vil der være et v-formet indhak i bugskjoldet, ved hannen (se foto ovenfor). Ved hunnens halerod er bugskjoldet mere buet, om halerodens kant.

Et andet kendetegn der kan være utydelig, at se, hvis man ikke har en anden skildpadde at sammenligne med, er bugskjoldets facon (se foto 2), kan du se, en han med konkav bugskjold. Det konkave bugskjold, gør det lettere for hannen, at blive på hunnen under parring.

Kønsbestemmelse af kinesiske trekølsskildpadde

Vores ven af Skildpadder ABC, norske Leisha, fra Oslo, har indspillet denne video.
Hvordan kan du kende forskel på hun og han trekøl? Inch = 2,54 cm.
Videoen er på engelsk.

Problemer der kan opstå, hvis man sætter forkerte køn sammen

Hvad gør jeg ved aggressive skildpadder - Skildpadder virker "vrede" eller "bange" for hinanden, har jeg sat forkerte køn sammen?

Når skaden er sket: Sår og skindproblemer - Bidskader kan ske, fordi man har sat forkerte køn sammen?

Del siden