google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

YouTube SkildpadderABC

Skildpadder ABC YouTube kanal

🖱️ Vlog om skildpadder

Del siden

Guløret terrapin med kyphoscoliosis eller pukkelrygget

28-11-2021

Vi modtager mange skildpadder, hvert år, der på et tidspunkt i deres liv, har været forkert passet. Hvor så den forkerte pasning, har give skildpadden problemer, måske er skildpadden endda blevet deform i skjoldet eller gjort at skildpadden er blevet syg på en anden måde.


Foto. Denne voksne guløret terrapin (Trachemys scripta scripta) med rygrads deformitet kyphoscoliosis, vi kan også kalde skildpadden for pukkelrygget.


Hvordan opstår denne deformitet? Det kan måske skyldes et traume/skade, i skildpaddens tidlige alder. Måske skyldes det metabolisk knoglesygdom, hvor skildpadden har manglet mineraler, kalk, og den rette pasning?

Vi formoder dog at denne skildpadde, er født med sin skjold abnormitet.


I naturen, vil mange af de skildpadder, der har udviklet scoliosis, nok ikke overleve, fordi deres mobilitet må være mindre, end deres artsfæller.


Det er bevist, ved lange studier af skildpadder med scoliosis, de både vokser og kan formere sig i naturen.


Vi kan med rimelighed sige, at denne tilstand opstår hos alle skildpaddearter. Måske bortset fra læderskildpadde, der lever i havet.


Vi modtog skildpadden for flere år siden. Vi troede første gang vi så skildpadden, at den havde været passet rigtig dårligt, og endda på alle tænkelige måder. Skjoldpladerne var ikke rynkede og skællene lå heller ikke i flere lag, som vi tit ser, ved manglende kalktilskud og UVB-lys. Godt nok var skjoldet meget deformt, men med glatte og blanke skæl, som I kan se på billedet. Skjoldets deformitet var groet på en "jævn" og afrundet måde, uden de nævnte rynker og mange skæl lag. Skildpadden virkede også frisk og rask på alle andre måder. Det hele var lidt sært?

Skildpadden blev undersøge, og vi fik dermed konstatere at skildpadden havde en rygrads deformitet, der så mundret kaldes kyphoscoliosis. Det skal nævnes, at det formodentlig er det der er galt med skildpadden. For at være helt sikker, så skal der tages et røntgenbillede af skildpadden. Det har vi ikke fået foretaget, det ville ikke have ændret på en evt. behandling af skildpadden. At sende skildpadden gennem en røntgenmaskine, med den unødig stress og ubehag for skildpadden, ville ikke føre til nogen gavn for dyret eller os.


På et almindeligt dansk, så har vi en guløret terrapin, der er pukkelrygget.


Vi er i dag glad for at have skildpadden og den opfører sig som en guløret terrapin skal gøre, i fangenskab. Han kommer hen til akvariets kant og vil fodres.


Vi skal altid huske at tage os god tid til, hver eneste skildpadde vi modtager. Så vi får fastlagt den rette pasning og evt. behandling der skal til og ikke bare får skildpadden aflivet, fordi dyret lige i nuet ser mærkelig ud.

Vi har gode erfaringer med, at de fleste skildpadder kan helbredes, med tålmodighed og den rette behandling og pasning. Ikke alle skildpadder, der ser skæve ud, behøver at have haft et dårligt liv.

Det er blandt andet én af grundene til at vi tager lidt for at modtage din skildpadde. Det er det gode skildpaddeliv.

De 4. ting er nødvendigt straks at gøre:

  1. Solplads: Byg en god og tør *solplads, med 30-35 grader under varmepæren, du skal også hænge en UVB-pære 5,0 op over solpladsen, sammen med varmepæren.
  2. Ordentligt foder: God fodring Akut hjælp, sørg straks for at give din sumpskildpadde en god basisfoder Eks. Sera Raffy P til sumpskildpadder, der indeholder de vitaminer og mineraler sumpskildpadden har brug.
  3. Vitamin, mineral tilskud: Du kan supplere et par gange om ugen med Nekton Multi Rep eller ReptiVite til skildpadder, blandet i et lille stykke kylling eller i lidt ferskvandsfisk.
  4. Rent vand: Skift op til 50% af akvariets vand, hver 14. dag.

Landskildpadder. Sørg for din landskildpadde får flere ukrudtsplanter, det er landskildpaddens bedst kur mod sygdom. God basisfoder eks. Sera Raffy Vital

Sammen med de 4.👆 ting og vores side: *Indretning af akvarium så vil din sumpskildpadde normalt blive rask, medmindre behandlingen, er kommet for sent i gang?

Husk, du må have tålmodighed. Skildpadder kan ikke bare stikkes en pille, og den bliver rask. Skildpadder er meget lang tid om at blive raske, fordi skildpadder er koldblodede dyr. Skildpadder = krybdyr

Vores venner hos SkildpaddeShop.dk har det hele.

Dette mix redder liv.

5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Kvalitetsfoder til skildpadder - Vitaminer og mineraler til skildpadder.

Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler. Set hos SkildpadderShop.dk