google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Holde fisk sammen med sumpskildpadder

Hold fisk og sumpskildpadder i havedam.

Har du fisk i din havedam og vil du også gerne have sumpskildpadder i dammen?

Yngel, af guldfisk, koi og stør vil sumpskildpadder æde, hvis de kan fange dem. Så snart fiskene har en vis størrelse, så svømmer fisk og sumpskildpadder normalt roligt sammen.

Når det er sagt, så har mange sumpskildpadder i deres havedam, der svømmer sammen med deres fisk. Vi har mange der fortæller os, at deres fisk og sumpskildpadder lever fint sammen, i deres havedam. Vi har andre der fortæller det modsatte, at deres sumpskildpadder har tømt deres havedam for guldfisk. Derfor, skal du regne med, at sumpskildpadderne kan finde på at bide i finnerne på dine større fisk og fjerne mindre guldfisk, koi fisk og stør fra dammen. Er fisken ca.10 cm. lang, så vil fisken normalt klare sig udmærket. 

Større fisk vil skildpadderne normalt ikke gå i lag med, medmindre de er syge og viser tydelige svaghedstegn. Ligesom skildpadden heller ikke napper andemor, men en ælling i stedet for. Skildpadder er udmærket klar over, hvilke dyr der er lettest at fange, lige som alle andre rovdyr er det.

Nye sumpskildpadder der sættes ud i dammen, der aldrig har set en fisk før. De sumpskildpadder vil forsøge at fange alle fisk, de første 24 timer, indtil de opdager at fisken svømmer fra dem.

Når først sumpskildpadder er vænnet til fisk, så vil sumpskildpadden normalt have travlt med at fange og æde det foder, der er lettest for dem at få fat på. Derfor vil skildpaddefoder, fiskefoder, de nedfaldene og vandlevende insekter, dammens vandplanter og haletudser og frøer normalt stå øverst på skildpaddens spiseseddel, inden de vil bøvle med at fange en fisk. Fisk svømmer hurtigt og er normalt ikke så lette at fange.

Men, har dine sumpskildpadder aldrig set en fisk, så er fristelsen stor. Sumpskildpaddens jagt instinkter vil blive fristet de første ca. 24 timer. Derfor sæt aldrig for små fisk ud i dammen, første gang dine sumpskildpadder ser en fisk. Når først dine sumpskildpadder har vænnet sig til fisk, der svømmer omkring i dammen sammen med dem, så vil de for det meste også acceptere at du sætter mindre fisk ud i dammen. 

Sætter du en nye sumpskildpadde ned i dammen, der aldrig har set en fisk før, den vil jage efter fiskene. Efterhånden vil skildpadden dog falde til ro og få et mere naturligt forhold til det "foder", der hele tiden svømmer væk.

Andre rovdyr vil også forsøge at fange fisk fra dammen. Det gælder katte og fiskehejren, de vil normalt have let adgang til en havedam. Store tudser vil tage af fiskeynglen. Så helt slippe for, at der forsvinder fisk fra ens havedam, det kan man nok ikke.

Når alt kommer til alt, kan du så acceptere at skildpadden udviser sin naturlige adfærd og lade skildpadden snuppe en fisk en gang i mellem. Så vil du helt sikkert kunne nyde at se skildpadder og fisk der lever sammen og giver en spændende og livlig dam, at se og følge gennem sommeren. Skildpadderne vil hurtig lokalisere en død fisk, så dem vil du aldrig se længere ligge og flyde i overfladen. 

Der er undersøgelser der viser, at skildpaddens diæt, indeholder mindre end 5 % fisk. Samme undersøgelse viser også at de fleste fisk, er døde på det tidspunkt skildpadden æder den. Skildpadden er rigtig godt til, at fjerne døde ådsler fra havedammen, så vi ikke ser fisk, frøer og andre døde dyr der flyde rundt i vandoverfladen.

At holde fisk, rejer og krebs i akvarium sammen med sumpskildpadder.

Under topsiden Havdeam - linker vi til endnu mere relevant viden, om at holde sumpskildpadder i havedam. 

Denne side er opdateret d.28. marts 2023

Foderplads sumpskildpadder

Døjer du med at dine fisk æder sumpskildpaddernes foder?

Så er her måske en ide du kan benytte, í din havedam. Hjemmebygget foderø til sumpskildpadder.

Sumpskildpadden klatrer over kanten til fodret, der flyder, i den lille dam, midt på øen. Her kan Koi og guldfisk ikke få fat på fodret, fordi et net dækker for bunden.

Enhver dam kan have glæde af et par sumpskildpadder. Du skal bare huske, at dammen skal sikres, så sumpskildpadder ikke ender deres liv, ude i naturen.

Enhver dam kan have glæde af et par sumpskildpadder. Du skal bare huske, at dammen skal sikres, så sumpskildpadder ikke ender deres liv, ude i naturen.

Del siden