google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Skildpadder akvarium el-teknik og sikkerhed

De tre lamper, over akvariet, de giver orienteringslys og er monteret med 10 w. led-pærer.
Moskusskildpadder er skumrings og nataktive, derfor er de ikke i billedet.

De tre lamper, over akvariet, de giver orienteringslys og er monteret med 10 w. led-pærer.
Moskusskildpadder er skumrings og nataktive, derfor er de ikke i billedet.

El og vand er generelt en dårlig kombination. Men, passer man på og bruger ikke gammelt og slidt udstyr, så sker der normalt ikke uheld.

Spar på strøm. Læs mere nedenfor 👇

Vi gennemgår et af vores akvarier.

Foto akvarium: 720 liters akvarium, der er 2. m. lang, højde 60 cm. x dybde 60 cm. - Med skildpaddernes landdel/solplads til venstre. 

Det viste akvarium står i et normalt opvarmet rum, med 20-22 grader. Derfor er vandtemperaturen i akvariet mellem 20-24 grader året rundt, det afhænger af temperaturen udendørs. Om sommeren, når der er meget varmt udendørs, så vil indendørstemperaturen også stige lidt, det samme vil akvarievandets temperatur.

Vandtemperaturen i vandet, kan også stige lidt, fordi de pærer, der er på solplads og over akvariet, de afgiver lidt varme til vandet.

Vi behøver derfor ikke et varmelegeme i akvariet. Et varmelegeme er kun nødvendigt, hvis rummet akvariet står i, kommer under de 20 grader. 

Alle vores akvarier er altid åbne og uden dækglas. Luftfugtigheden er mere passende for sumpskildpadder, når de ligger på deres solplads.

Luk ikke dit akvarium til med et låg eller glas hen over, sumpskildpadder skal kunne blive helt tørre oppe på land/solpladsen. Det kan dyrene ikke, hvis akvariet er lukket helt tæt, med et låg eller glas, så vil luftfugtigheden blive for højt, på dyrenes land/solplads. En for høj luftfugtighed, risikerer at give dine skildpadder skjoldproblemer, skjoldet har behov for at kunne blive helt tør for at undgå skjoldråd og andre problemer.

Det er også meget lettere at arbejde i akvariet, når der ingen glas eller låg er hen over. Om sommeren vil det også være letter for dig at holde akvarievandets temperatur stabilt, så vandet ikke bliver for varmt. Hvilket dine sumpskildpadder heller ikke bryder sig om.

Jo større dit akvarium er, det mindre vil akvarievandets temperatur svinge, og mindre nødvendig bliver det at have kunstig opvarmning af akvariets vand og det lettere er det at holde vandets temperatur nede om vinteren.

Varmelegeme. Om dit skildpaddeakvarium har behov for et varmelegeme, det kommer an på flere ting, blandt andet, temperaturen i det rum, dit akvarium står i og hvor mange lamper der er tændt over og omkring dit akvarium? Der afgives meget varme fra akvariets forskellige lamper.

Derfor har du ca. 20 grader i det rum, hvor dit akvarium står i, så vil vandet i dit akvarium aldrig nå under rumtemperaturen, men måske endda holde sig 1-2 grader højere. Mere nedenfor 👇

Til orienteringslys, hen over det 720 l. akvarium, hænger der tre lamper, med, hver deres 10 w. led-pære i.

Som plantelys til akvariet, er der en akvarielampe med to plante lysstofrør a.39 watt. Det er nødvendigt ellers er der ikke lys nok til at holde planter, i akvariet.

Bemærk, vil du have dine planter til at gro, i akvariet, så skal der rør i akvarielampen, der er udviklet til at øge plantevæksten. 

Har du ingen planter, i dit akvarium, så behøver du ikke denne plantelampe.

Vi fortsætter med gennemgang af el-udstyr til akvariet, nedenfor. 

UVB- og varmepærer er fra SkildpaddeShop.dk 

Denne side er opdateret d.31. marts 2023

Glødepærens tid er slut

Glødepæren er for dyr i brug!
Der skal mange watt til for at få varme nok.
Bruger for meget strøm
Tåler ikke vandsprøjt.
Prisen er ens.
Levetiden på en glødepære, er ca.3 mdr./1080 timer.

Færre watt, varmer mere.
Du sparer strøm.
Tåler vandsprøjt. Se test, klik 🖱️
Prisen er ens.
Levetid på en halogenpære, er ca. 6/8 mdr./2-3000 timer.

Led pære afgiver ingen varme

Led pæren fungerer ikke på solpladsen, den afgiver ingen varme.
Led pærer kan du hænge over dit skildpaddeanlæg, så du får orienteringslys, for dig og dyrene.

Varmelegeme til akvariet - Er den nødvendig?

Beskyt varmelegemet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Beskyt varmelegemet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Spar varmelegemet væk? 

Om dit skildpaddeakvarium har behov for et varmelegeme, det kommer an på flere ting, blandt andet, temperaturen i det rum, hvor dit akvarium står i og hvor mange lamper der er tændt omkring akvariet og kan påvirke vandets temperatur? 

Derfor har du ca. 20 grader i det rum, hvor dit akvarium står i, så vil vandet i akvariet aldrig nå under rumtemperaturen, men normalt vil vandet være 1-2 grader højere. 

Meget eksotiske skildpadder, skal måske have lidt varmere vand. Normalt er det kun specialister, der har de skildpadder. Du kan tjekke din skildpaddeart.

Har du varme nok, i akvariet, uden et varmelegeme, så spar det væk (du sparer let kr.500 om året i el-forbrug?). Brug de penge på en ordentlig UVB-pærer, i stedet for.

Bemærk. Hos Skildpadder ABC udskifter vi alle vores varmelegemer, hver 3 år. 

Benytter du varmelegeme i akvariet, så sørg for at det er monteret med en beskyttelsesskærm omkring. Så skildpadden ikke får brandsår, fordi skildpadden måske er faldet i søvn ovenpå et ubeskyttet varmelegeme og for sent opdager at det her gør ondt! Skildpadder har ikke den samme fornemmelse for smerte som vi mennesker har, derfor må du beskytte din skildpadde, for noget så unaturligt som et varmelegeme.

Vi har gennem årene modtaget flere sumpskildpadder med skade på bugskjoldet, efter skildpadden har lagt for længe på et varmelegeme.

Du kan også gemme varmelegemet bag en tung trærod eller sikker dekoration, så du med sikkerhed ved, at skildpadden ikke kommer i berøring med varmelegemet. Dekorationer, trærødder og sten bliver "lettere" i vand og derfor vil det også være meget letter for en sumpskildpadde at flytte rundt på akvariets dekoration.

Har du dekoration i dit skildpaddeakvarium, så kan du være helt sikker på at dine sumpskildpadder vil forsøge at flytte det.  

Det er vigtigt for din skildpaddeart, at du overholder de for dyret anbefalede temperaturer i vandet, luften og på solpladsen. Temperaturen kan der læses om under beskrivelsen af din skildpaddeart.

Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så vil det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse med mere. Læs mere om det, på siden: Foder og mineraler

Lav din eget beskyttelsesskærm til varmelegeme.

De nedenfor viste eksempler, kan skildpadden også let klatre i, hvilket kan være både godt og ondt.

Længere nede 👇på siden, kan du se, hvordan vi beskytter de elledninger, dine skildpadder kan komme i kontakt med.

Beskyt dine sumpskildpadder, fra varmelegemet. Evt. med snefangenet eller tagrendenet

Benytter du noget net/trådvæv så kan du let samle det til et rør, med plastic strips.
Findes i alle byggemarkeder.

Du kan også lavet et beskyttelsesrør, af afløbsrør

Det her afløbsrør, har vi brugt i flere år. Det ligger i vores terrassedam, med et 300 watt varmelegeme og beskytter dyrene.
Findes i alle byggemarkeder.

Fejl på varmelegeme - Tjek udstyr

Har du problemer med et gammelt og slidt varmelegeme, forsøg ikke at reparer den, aflever den til genbrug.

Har du problemer med et gammelt og slidt varmelegeme, forsøg ikke at reparer den, aflever den til genbrug.

Sumpskildpadder vil også kunne virke urolige, hvis deres vand, er alt for varmt. Normal temperatur for de fleste voksne sumpskildpaddearter er 20-22 grader. Vi vil derfor stille et varmelegemets termostat på 20 grader. 

Ydre omstændigheder kan hæve vandets temperatur. Det kan ske om sommeren, hvor der måske er 26 graders varme i længere tid, så stiger akvarievandets temperatur. Lamper over og ved akvariet, kan også hæve vandtemperaturen.

For varmt vand. Tager livet af sumpskildpadder i længden. Der er ikke mange sumpskildpadder der bryder sig om 28-30 grader varmt vand, hele tiden. Det vil få mange sumpskildpadder til at blive urolige i vandet. Det største problem er, hvis dyrene ikke kan klatre op på en solplads. Solpladsen skal indrettes rigtigt, den skal være tør, der skal hænge både en UVB-pære der fungerer og en varmepære, ved siden af hinanden.

Termostat fejl: Andre glemmer at tjekke deres varmelegeme, om den holder temperaturen? Måske er termostaten gået, i varmelegemet eller man ved et uheld er kommet til at dreje termostaten for højt op i temperatur. 

Termostaten i varmelegemet, kan sætte sig fast. Varmelegemet er måske stillet til 20 grader, det vil du gerne have skal være vandets temperatur? Men, indimellem kan et varmelegeme sætte sig fast, så temperaturen måske stiger til 25 grader? Derfor motioner dit varmelegeme, vi mener drej op og ned på varmelegemets termostat et par gange om året. HUSK, at tage strømmen fra. Reagerer varmelegemet ikke på at du bevæger termostaten, så smid den ud. Klip evt. ledningen af (husk, fjern stikket fra stikkontakten), så andre ikke samler den med hjem.

Tjek ledninger og udstyr jævnligt: Husk også altid at tjekke dit elektriske udstyr, de ting har en udløbsdato. 

En del elledninger der ligger i vand, bliver stive med tiden og kan derfor let knække og derved blotlægges de indvendige metaltråde, det vil ikke være godt! 

Nu er det ikke kun sumpskildpaddens liv, der er i alvorlig fare!

Dog har alle i dag et HFI eller HPFI-relæ, der vil redde både dig og din skildpadde.

Her hos Skildpadder ABC udskifter vi vores varmelegemer, senest efter 3. års brug. Et varmelegeme der har lagt i vand i 3 år, bliver slidt, varmelegemets termostat kan sætte sig fast, akvariet kan overophede, dyr dør måske? Ledningen bliver stiv og kan let knække, det giver risiko for brud, indtil de strømførende dele. Vand og strøm, skal vi passe på.

Er varmelegemet gået i stykker, ledningen er måske skadet knækket eller termostaten har sat sig fast. Lad være med at forsøge at reparerer det gamle varmelegeme, dit og dyrenes sikkerhed er mere værd. 

Snapskildpadder kan let bide en ledning over!

Se længere nede 👇 snapskildpadde har bidt i en ledning, til et varmelegeme. Hvad kan man gøre?

Vi har gjort det letter for moskusskildpadden og monteret et stykke trådnet, så glider hun ikke så let ned i vandet. Det er ikke en rigtig solplads, det er vi klar over. Men, husk nu, vi har normalt flere steder, hvor vores skildpadder kan klatre op og lægge sig. Skildpadde har selv fundet lampen.

Vi har gjort det letter for moskusskildpadden og monteret et stykke trådnet, så glider hun ikke så let ned i vandet. Det er ikke en rigtig solplads, det er vi klar over. Men, husk nu, vi har normalt flere steder, hvor vores skildpadder kan klatre op og lægge sig. Skildpadde har selv fundet lampen.

UVB-lys og varmepære

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Er du klar over at over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Foto: Se eksempel på en god UVB- og varmepære, som vi selv benytter i akvariet.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper. Se mere om ophæng af pærerne i tekst og foto nedenfor.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for de afrikanske sumpskildpaddearter.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 30-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.   

Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.

Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.

Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys og varme øger foruden skildpaddens appetit, dyrets aktivitetsniveau og parringsadfærd, sørger for at skildpaddens krop og skjold udvikler sig som det skal og skæl og hamskifte foregår let, som nu skildpadden vokser sig større. Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok til skildpadder. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.

Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk 

Hæng dine pærer rigtigt op

Terrarielamper i aluminium med reflektor, så du får mest ud af dine pærer. SkildpaddeShop.dk

Terrarielamper i aluminium med reflektor, så du får mest ud af dine pærer. SkildpaddeShop.dk

Her ser du, hvordan vi hænger to lamper op, med UVB- og varmepærer. 

Hæng de to terrarielamper eller to løse lampefatninger (se det øverste foto) op, ved siden af hinanden, på den måde får skildpadden UVB-lys og varme ned over sig. 

Det skal nævnes, at der også er mulighed for at benytte et lysstofrør. De fås i flere længder. Et lysstofrør kan eventuelt benyttes, hvis det er svært eller umuligt at få plads til en pære. Husk, UVB-lysstofrøret skal hænge ind over land, i den højde over skildpadden der anbefales af fabrikanten, det står på æsken røret er anskaffet i.

Sumpskildpadder skal normalt have 30-35 grader på solpladsen. Landskildpadder bør have ca. 40 grader på solpladsen.

Har du mange skildpadder der vil sole sig, så kan du hænge flere pærer og lamper op over solpladsen, så der er plads til alle skildpadder der vil sole sig, under lamperne.

Har du nogle få ekstra skildpadder, kan du måske nøjes med at hænge en kraftigere UVB-pære op, der har flere watt og en varmepære op, der har flere watt.

De pærer vil dække/lyser ud over et større område på solpladsen. Eksempel en 50/100 watt varmepære, kan dække/lyse ud over et større område, det samme med en UVB-pære på 26 watt, den vil også dække/lyse ud over et større område.

Bliver der for mange lamper, så kan du evt. nøjes med at hænge lampefatninger op, uden lampeskærm. Bemærk, der skal altid benyttes en keramikfatning, til en varmepære. Varmepærer bliver meget varme, det kan en almindelig plastik fatning ikke klare og vil smelte. UVB-pærer bliver ikke ret varme og kan udmærket hænges op i en almindelig plastik fatning.

Spar i watt/el-forbrug, på dine varmepærer. Montere du dine varmepære, i en terrarielampe med reflektor (hvor den indvendige side, af lampen, er blank), så vil du tit kunne gå ned i watt. Eksempel, benytter du nu en 50 w. halogen varmepære, hvis du benytter en terrarielampe, så kan du tit nøjes med en 35 w. halogen varmepære.

Sikkerhed - Dryp-sløjfe

Er uheldet ude, så sørg for at vand ikke kan løbe lige ned i stikkontakten, lav en dryp-sløjfe, se tegning. 
Vi anbefaler, udstyr der er i forbindelse med vand, har en jordforbindelse.

Er uheldet ude, så sørg for at vand ikke kan løbe lige ned i stikkontakten, lav en dryp-sløjfe, se tegning.
Vi anbefaler, udstyr der er i forbindelse med vand, har en jordforbindelse.

For din egen sikkerheds skyld, vil det være en god ide, at lade elledningen danne en dryp-sløjfe. Det vil hindre vand i at løbe ned langs ledningen, ned til kontakten eller ind i stikdåsen. 

Vand og strøm er en farlig cocktail.

Vi anbefaler også at du har en jordforbindelse til alt, hvad der har forbindelse med dit akvarievand.

"Jordforbindelse", jording eller blot jord betyder, at du forbinder dit apparat elektrisk til jorden. En jordforbindelse bidrager til at en eventuel fejlstrøm ledes effektivt væk og mindsker derved både risikoen for at fejlstrømmen løber gennem et nærværende menneske og tiden det tager for at fejlstrømmen detekteres af et fejlstrømsrelæ, så strømmen afbrydes.

Det er især af stor betydning, at elinstallationer der er forbundet til eller benyttes i vand er forbundet til jord, hvis der skulle komme vand i maskinerne, mens de er i brug. I så fald er der meget stor sandsynlighed for, at fejlstrømsrelæet slår fra og dermed beskytter imod stærkstrøm." (redigeret tekst fra Wikipedia) 

Halogen spotpære

Del siden

Vi benytter 35/50/100w efter behovet. Køb den sammen med en UVB pære  på SkildpaddeShop.dk

Vi benytter 35/50/100w efter behovet. Køb den sammen med en UVB pære på SkildpaddeShop.dk

Som varmepære benytter vi i dag kun halogenpærer. Komodo Halogen Spot 35/50/100 w. 
Halogen varmepæren er med reflektor, det giver en højere varme og mere lys, for færre watt. Denne Spot-pære kan holde til vandsprøjt 
(se video længere nede på siden) og har en levetid på 2-3000 timer. Kan lysdæmpes.

Denne halogenpære kan hænges højere op over varmepladsen og stadigvæk varme sumpskildpadden solplads op, til de nødvendige 30-35 grader. Landskildpadder bør have 40-45 grader på solpladsen.

Tjek temperaturen under Halogen pæren løbende, alle pærer taber lidt i effekt med tiden, de afgiver ikke så meget varme. Der kommer et tidspunkt, hvor pæren ikke afgiver varme nok, så skel pæren udskiftes, ja også selv om pæren endnu lyser. 

Har du mange skildpadder der vil sole sig, så kan du evt. benytte flere pærer eller hænge en 100w. halogen spotpære op, den vil kunne dække hen over en større solplads.

Pæren indeholder ikke UVB-lys. Husk derfor også at bestille en UVB-pære. Pæren er med almindelig E27 fatning.

Har du flere skildpadder og ønsker du et større område varmet op, så er det 50 og 100 watt Halogen Spot du skal vælge.

Varmepære

Benyt ikke denne glødepære, den er alt for dyr i strømforbrug. Repti Basking Spot lamp 60W

Benyt ikke denne glødepære, den er alt for dyr i strømforbrug. Repti Basking Spot lamp 60W

Vi benytter ikke længere glødepærer, men halogenpære.

Pæren holder generelt længer end lovet. Men, du skal ikke sprøjte vand, på pæren, bare en dråbe vand, så springer pæren.

Pæren holder heller ikke til at du tager pæren ud af sin keramikfatning, lige efter du har slukket pæren. Glødetråden i pæren, er på det tidspunkt varm og derfor skør og kan knække ved mindre støt og de vibrationer der kommer, når du skruer pæren ud af fatningen.

Benytter du en glødepære som varmepære, anbefaler vi dig at benytte en 60 watt. glødepære, som minimum. Med denne varmepære, kan du normalt godt varme solpladsen op til en temperatur på 30-35 grader, hvilket er den foretrukne temperatur for de fleste sumpskildpaddearter.

Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så vil det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse med mere. 

Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med UVB-lys og varme, til dine skildpadder: UVB-lys er nødvendigt   Varme er nødvendigt

Halogen Spot varmepæren tåler vandsprøjt

Her tester vi, en Halogenvarmepære 35w. og viser at den tåler vandsprøjt.

Benyt tænd og slukur og du vil spare på strøm

Har du et tænd og slukur og et dobbeltstik, så kan både UVB-, og varmelampen køre på samme ur.

Har du et tænd og slukur og et dobbeltstik, så kan både UVB-, og varmelampen køre på samme ur. Set hos SkildpaddeShop.dk

Til alle vores anlæg, benytter vi tænd & slukure, kun til alle lamper.

Giv dine skildpadder en fast døgnrytme, med dag og nat. Skildpadder skal ikke have lys om natten.

Giver du dine sumpskildpadder en fast døgnrytme, med lyset tændt ca.12 timer og resten af døgnet kan du lade lyset være slukket.  

Bemærk. Vi anbefaler ikke, at tænd tiden er mindre end 10 timer i døgnet og der er slukket mere end 14 timer i døgnet.

Du risikerer heller ikke, at lyset brænder længere, end det er nødvendigt og derved bruge for meget strøm.

Alle de pærer der er tilføjet vores anlæg, enten det er UVB-, varmepærer eller orienteringslamper, der giver lys til solplads og akvariet/anlægget. De pærer er alle koblet til et tænd & slukur, der slår til og fra efter 12 timer.

Dine skildpadder får en mere stabil døgnrytme, det gør dyrene roligere, mere trygge og mindre stressede. Ved at investerer mindre end kr.100 i et tænd & slukur, så er du fri for at skulle gå og huske på at tænde og slukke lyset ved dyrene og i sidste ende bruge for meget strøm.

Sumpskildpadder. Temperatur på solplads, under varmepæren, skal ligge på 30-35 grader. Højre temperatur, er ikke bedre.

Landskildpadder. Temperatur på solplads, under varmepæren, skal ligge på 40-45 grader. Højre temperatur, er ikke bedre.

Vi benytter den model med kontakt i højre side, så lyset kan tændes uafhængig af uret. Det er en klar fordel, at kunne tænde for strømmen, hvis der skal bruges lys i en fart.

De tænd & slukure vi benytter kan belastes med 3800 watt, derfor kan du sagtens lade alle dine lamper gå gennem det samme tænd & slukur, der bruges ved dit akvarium.

Natsænkning mm. Med et par tænd & slukure kan du dæmpe eller tænde lyset langsomt, det kan du eventuelt benytte morgen og aftenen. Evt. slukkes UVB- og varmepæren først, oppe over solpladsen, lidt senere kan akvarielampen så blive slukket eller omvendt. 

Pumper/filter - Hvor stort skal det være?

Kraftig spandpumpe Fluval FX6.

Kraftig spandpumpe Fluval FX6.

Til akvariet benyttes der to Fluval FX 6 pumper. Det behøves ikke, hvis der kun er nogle få moskusskildpadder i akvariet. 

Vi benytter Fluval FX 6 spandpumpe i alle vores akvarier, det er en udmærket filterpumpe til den opgave. Desværre leveres et nyt FX 6 filterpumpe ikke længer med et godt nok filtermateriale. Der er man nødt til at købe ekstra filtermateriale til. Det er for ringe af Fluval.

En spandfilter er et must at have til et sumpskildpaddeakvarium. Sumpskildpadder sviner meget, dyrene spiser og tømmer sig i det samme vand, de lever i.

Som en konsekvens af det skildpaddernes forurening og for at holde dyrenes miljø rent, så må du bruge meget tid på at holder deres akvarium rent. Det er bare en træls opgave, hvis man ikke har et godt nok akvariefilter.

På grund af manglende renlighed og mangel på et stort nok filter, så vil et skildpaddeakvarium hurtigt blive fyldt med alger og begynde at lugte, det er der ingen der gider. Starter du ud med et for lille filter eller ingen filter, det er et af de største skildpaddehobby dræber og du bliver led og ked af dit skildpaddeakvarium inden længe. Derfor mangler du penge til et godt nok filter, så vent med at få skildpadder. 

De fleste akvarium filtrer, er designet til fisk og ikke til at kunne klare alt det affald, en sumpskildpadde kan producere.

Kun et overdimensioneret filter, kan realistisk holde trit med en voksen sumpskildpaddes svineri.

Du må derfor anskaffe dig et filter der har minimum 3 helst 5 x stører kapacitet, end det anbefalede filter til dit akvarium, med kun fisk i. Selv med sådan et filter, er jævnlige vandskift nødvendigt. 

UVC-filter

Vitronic UVC filter-strålerne neutraliserer svævealger, bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper. Set hos KoiGarden.dk

Vitronic UVC filter-strålerne neutraliserer svævealger, bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper. Set hos KoiGarden.dk

Vi vil anbefale at du monterer UVC-filter til din dam

Du kan evt. benytte et Bitron UVC-filter, til din havedam. 

Svævealger giver dammens vand et grønligt skær, desværre ender det tit med at vandet bliver næsten helt uigennemsigtigt af alger. Svævealgerne er så små, at man ikke bare kan "fiske dem op" af vandet, men bliver nødt til at "filtrere" algerne fra, ved hjælp af et UVC-filter. UVC-filtrering bruges i dag af de fleste ejere af havedam, for at forebygge eller fjerne svævealger, fra dammen. 

Alger formerer sig meget hurtigt, på ca. et døgn, kan én alge formere sig, med op til 10.000 alger!

For at bekæmpe sådan en mængde alger, så er det nødvendigt at bruge UVC lys.

UVC-lyset beskadiger algen, således at den ikke kan formere sig og på den måde undgår man svæve algernes grønlige skær, i vandet. 

Princippet er ganske enkelt, man pumper vandet fra dammen ind forbi UVC-strålerne, som ændrer ved svæv algernes DNA. Dette gør, at algen ikke længere er i stand til at formere sig og i løbet af ca.3. uger dør algerne hen, og vandet klarer op. 

Derudover reducerer UVC apparater mængden af bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper. 

Skildpadder ABC anbefaler, at du som minimum anskaffer dig et UVC-filter på 11 watt, det bør være stort nok til et akvarium med sumpskildpadder. 

Vi skal her understrege, at de UVC lys der findes i handlen ikke steriliserer, hverken vand, fisk eller skildpadder! 

UVC-lys må du under ingen omstændigheder kigge ind i! 

Husk, at skifte UVC-røret, hvert år.

Kik ind hos vores venner hos KoiGarden.dk de kan levere alt til din havedam.

Pas på med teknik og dekoration

Moskusskildpadden har sat sig fast. Pas på med det.

Moskusskildpadden har sat sig fast. Pas på med det.

En moskusskildpadde på spanden!
Pas på med akvarie teknik og dekoration i akvariet. 

På billedet kan du se en ikke alt for kvik moskusskildpadde.

Jeg har lige drysset nogle foderpiller, på vandoverfladen, i akvariet. Moskusskildpadden er på vej op til overfladen, efter fodret og skildpadden vil absolut klemme sig ind mellem spandpumpens tilløbsrør og en trærod. I stedet for at svømme/kravle rundt om forhindringen, jeg synes vil være lettere for skildpadden?

Her sidder skildpadden nu godt og grundig fast. Tror jeg? Skildpadden bliver siddende der længe. Skildpadden kan fra sin fastklemte position, let nå op til vandoverfladen og nappe nogle fodersticks og derfor også trække luft. Det ser næsten ud som om, at skildpadden sidder og hygger sig og ikke behøver at holde sig selv fast, imens den spiser. Det er let!
 
Tilløbsrøret er af blødt pvc, så det ser værre ud en det er. Skildpadden kravler også væk, så snart den ikke kan nå mere foder. 

Men pas på, at skildpadden ikke kan komme i klemme, i huler og andet. En sumpskildpadde kan drukne, under en løst funderet stenopsætning, løse trærødder og ved andet dekoration og teknik. Vi har hørt om mange uheldige ulykker.

Tjek varmepærens temperatur

Tjek solpladsens temperatur, med et termometer. Husk afstanden til lampen, til næste gang du skifter varmepære, så har du et godt udgangspunkt, hvor højt lampen skal hænge.

Tjek solpladsens temperatur, med et termometer. Husk afstanden til lampen, til næste gang du skifter varmepære, så har du et godt udgangspunkt, hvor højt lampen skal hænge.

Solpladsens temperatur, skal ved de fleste sumpskildpaddearter ligge på 30-35 grader. Landskildpadder er temperaturen 40-45 grader.

Der findes ikke en fast afstand, fra pæren til solpladsen. Det afhænger af, hvor kraftig pæren/watt, fabrikat og hvilken klima der ellers er omkring solpladsen.

For at være sikker på at din skildpadde har den rette temperatur, på solpladsen, så skal du benytte et termometer og et målebånd. Du finder den rette temperatur med et termometer, med målebånd måler du højden fra bunden af pæren og ned til solpladsen, den målte afstand, kan du fremover benytte som et udgangspunkt. Hvis du flytter pæren eller har flere steder, hvor der kræves en varmepære.

Bemærk, der kan være stor forskel på, hvor meget varme, pære fra forskellige fabrikater afgiver.

Lad pæren være tændt et kvarters tid, inde du måler på temperaturen. Så sikre du stabilitet i din måling.

Tjek igen temperaturen, efter en uge og fremdeles igen efter et par måneder. Falder temperaturen på solpladsen, så sænker du varmepæren lidt, indtil der igen er 30-35 grader på solpladsen.

Varmepærer vil ændre sig hen ad vejen og tabe lidt effekt.

Tjek din teknik jævnligt

Ledning beskytter og ledning, er bidt i stykker af skildpadde. Husk, tjek dit el-udstyr.

Ledning beskytter og ledning, er bidt i stykker af skildpadde. Husk, tjek dit el-udstyr.

Her er ledning og armering blevet ødelagt, af en alligator snapskildpadde, vægt 6 kg. Husk, at sikre dit udstyr ordentligt.

Har du en skildpaddeart der kan vokse sig stor, som snapskildpadder, så skal du opgradere sikkerheden løbende.

Se nedenfor, hvordan vi sikre ledninger, der kan nås af dine skildpadder👇

Sikring af el-ledning

Vi benytter her et stykke almindelig slange.

Vi benytter her et stykke almindelig slange.

Stik er blevet afmonteret og ledningen til varmelegemet, er nu trukket gennem en kraftig gummislange, herefter har vi monteret stikket igen.

Varmelegemet er lagt ind i et PVC-rør, der er boret huller i, du kan også benytte blandt andet et afløbsrør (se længere oppe👆).

Nu er vi sikre på, at selv snapskildpadder, i mellem størrelsen, ikke kan komme i kontakt, med filterpumpen og varmelegemets el-ledning. Til de udvoksede snapskildpadder, så skal vi nok have fundet på en endnu bedre løsning?

Lampetilbud fra SkildpaddeShop.dk

SkildpaddeShop.dk


Komplet lampesæt, til dine skildpadder.


Alt hvad du skal bruge af el-produkter til din solplads

Sættet består af:

  • CLAMP LAMP 22 cm. skærm, med reflektor. Reflektor hjælper dine skildpadder, så de får mest muligt UVB-lys. Den store lampeskærm, spreder UVB-lyset ud over hele solpladsen.
  • CLAMP LAMP 14 cm. skærm, med reflektor. Reflektor gør, at du kan nøjes med færre watt, for at opnå den samme solplads temperatur, det er til gavn for dit el-forbrug.
  • Tænd og slukur til indendørs brug, sparer dig for at holde lyset tændt længere end det er nødvendigt.
  • Dobbeltstik så begge lamper kan sættes til tænd og sluk-uret.
  • Favorabel pris, kun kr.499

Bemærk, er der forskel på prisen, så er det prisen på SkildpaddeShop.dk der er den rigtige.

Bestil friske UVB- og varmepærer sammen med hos SkildpaddeShop.dk