google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Dvalesyge blandt sumpskildpadder

Guløret terrapiner der er vågnet, efter dvalen, med svamp/skimmel og lukkede øjne

Guløret terrapiner der er vågnet, efter dvalen, med svamp/skimmel og lukkede øjne "dvalesyge".
Fotograf Dennis.

Denne side er opdateret d.27. marts 2023

Om foråret, kan der dukke sumpskildpadder op, som har fået det vi kalder ”dvalesyge”. Skildpaddens immunforsvar, er svækket.

Skildpaddens immunnforsvar kan være svækket på grund af kulde og svamp der har angrebet skildpadden under dvalen. Det giver din skildpadde stress og minimere skildpaddens chancer for at blive rask igen. Svamp angriber typisk en skildpadde tidlig forår, svampe bliver også aktive og sultne og angriber andet levende, når varmen kommer, Svamp ser man tit angribe skildpaddens øjne, der kan blive matte eller helt hvide, der kan også sidde svamp omkring dyrets øjne, som tråde.

Måske har din skildpadden ikke været helt rask eller i god nok kondition, inden skildpadden er gået i dvale. De sumpskildpadder vil tit bukke under for svamp og luftvejsinfektion under dvaleperioden.

Når vandtemperaturen stiger, så vil parasitter også vågne, af deres dvale. De parasitter vil angribe, de svækkede sumpskildpadder. Dvalesyge viser sig ved, at skildpadden hænger sløvt i vandoverfladen eller op af en sten, dyret vil også typisk have hævede øjne og svamp og skimmel omkring hovedet. 

Her skal du henvende dig hos en krybyrkyndig dyrlæge. Kender du ingen, kan du få din lokale dyrlæge til at kontakte en krybdyrkyndig dyrlæge, hvor de kan få råd eller sende dig videre til. Den krybdyrkyndige dyrlæge stille den rigtige diagnose på skildpadden. En dyrelæge vil tit kunne fortælle dig om din sumpskildpadde måske har lungebetændelse eller der er andet galt.

Det er vigtigt, at din skildpadden hurtigt får den rette behandling, hvis dyret skal overleve. For at skildpadden skal overleve, så vil din dyrelæge nok give din skildpadde både antibiotika og et svampemiddel. Det kan vi ikke selv klare, hjemme ved køkkenbordet.

Lungebetændelse er en af de mest almindelige skildpadde dræbere, for skildpadder i fangenskab (diagnosen lungebetændelse, kan kun stilles af en dyrlæge). Lungebetændelse kan vise sig på mange måder. Trækker skildpadden vejret med åben mund, hiver dyret efter vejret, har skildpadden næseflod, slim ved næbet, hoster og eventuelt svømmer skævt. Så har dyret sikkert fået sig en lungebetændelse. 

Desværre kan man ikke altid se, om dyret har en lungebetændelse.

Mere om luftvejsproblemer og lungebetændelse.

Når du så har været rundt omkring dyrlægen, så kan du straks begynde med, at give skildpadden den optimale pasning.

*Er dammens vandtemperatur ikke nået op på ca.15 grader, så skal sumpskildpadden holdes inde, indtil foråret kommer og du kan sætte dyret ud igen, i havdammen.

Du skal give skildpadden et kar, af en slags, hvor vandets temperatur er 20-23 grader. Skildpadden skal have en solplads, hvor skildpadden kan kravle op og ligge under en varmepære, her skal der være en temperatur på 31-35 grader. Skildpadden skal også have en UVB pære, så dyret kan få sat sit immunforsvar i gang og dyret kan optage de ekstra vitaminer og kalktilskud, du giver skildpadden i sit foder. 
Har dyrlægen en anden plan, så benyt den. 

Holde sumpskildpadder i havedam

Fejl der tit sker: Gør ikke den fejl, at have dine skildpadder ude i f.eks. en garage i 10 graders koldt vand og så har skildpadderne en varmeplads, hvor de kan kravle op og der er 30-35 grader (det er misforstået godhed overfor skildpadden)!!! Så er du næsten sikker på, at dyrene vil få lungebetændelse og muligvis dø.
Skildpadder skal enten gå i hi/dvale, i vandet ved ca. 5-8 grader og ingen adgang til en solplads - eller skildpadderne skal have 20-22 grader i vandet og en solplads med 31-35 grader. 
Bland ikke de to helt forskellige forhold sammen, hvis du vil have raske dyr.

Hvad kan du selv forsøge - Akut hjælp: Anskaf et kar/akvarium af en slags - opret en solplads - anskaf en UVB pære, varmepære, varmelegeme, vitamin og kalktilskud og giv dyrene et godt og nærende foder.

Hæv temperaturen over 24 timer, fra undendørs temperaturen til 20-22 grader. Monter en solplads, med en varmepære og UVB-pære, temperaturen på solpladsen skal ligge på 30-35 grader. Tilbyd din skildpadde et godt kvalitetsfoder 

Når det er gjort, så kan man vente en 8 dages tid, er der ingen forbedringer, så er det forbi dyrlægen. 

Få flere oplysninger om: Akvarium-indretning - Foder og mineraler  - UVB- og varmepære

Hvert eneste år ser vi adskillige skildpadder, som dør efter dvaleperioden, af "dvalesyge".

Immunsystemet nedbrydes, og der opstår alvorlige infektioner.

At lægge en skildpadde i dvale” er lidt af en kunstart.

Del siden