google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Cooter - Pseudemys

Suwannee flod cooter (Pseudemys suwanniensis)

Suwannee flod cooter (Pseudemys suwanniensis)

Cooter (Pseudemys), vi viser og fortæller om pasning af denne sumpskildpaddeart.

Cooter bliver normalt meget store, derfor anbefaler vi dem til havedam.

Er du begynder i skildpaddehobbyen, få flere svar om, hvordan kommer jeg i gang og hvad skal jeg gøre, så mine dyr, får et godt skildpaddeliv: Begynder skildpadde

Akvarium indretning til Cooter.

Cooter (Pseudemys) er en slægt af store, planteædende, sumpskildpadder fra det sydlige og østlige USA. De er ofte omtalt som cooters, der måske stammer fra Kuta, ordet for skildpadde i Bambara og Malinké sproget, bragt til Amerika af afrikanske slaver. 

Cooter forveksles tit med terrapiner. Cooter har ikke, sorte pletter, under bugen. Cooter arterne har enten en helt "blank" bug, uden nogen markering eller et mønster, under bugen. 

Der bliver i dag solgt cooter, i stedet for de EU forbudte terrapiner, i dyrehandlen. Cooter kan overleve i den danske natur og vil fremover komme til at give de samme problemer for naturen, som terrapiner gør og måske også ende på EU´s dødsliste.

Pasningsvejledning til cooter, kan du finde i PDF-fil her

Denne side er opdateret d.22. april 2023

Der sælges mange cooter i dyrehandlen

Suwannee cooter (Pseudemys concinna suwanniensis). Fotograf George L. Heinrich

Suwannee cooter (Pseudemys concinna suwanniensis). Fotograf George L. Heinrich

Dyrehandlen sælger i hundredvis, af cooter, for tiden. Tænker du på at købe en cooter, ved du så godt, hvor stor en sumpskildpadde du reelt køber? Den lille søde 4-5 cm cooter unge, opnår en skjoldlængde på 25-45 cm. + hoved, ben og hale, det er lige så stor som en bageplade, i en ovn!!! Se foto.


Måske bedre for dig? Har du tænkt på, om en moskusskildpadde på 10-12 cm. som voksen, vil passe bedre ind i det akvarium du har købt og samtidig vil kunne dække dit behov for at få en sumpskildpadde? Moskusskildpadder 

Her hos Skildpadder ABC har vi normalt altid adoptionsklare cooter og moskusskildpadder. Se vores adoptionsklare skildpadder HER

Billeder nedenfor. De cooter du ser i dyrehandlen, ser typisk sådan ud, enten har de et mønster eller også er de helt uden pletter og mønster.

Er du i tvivl kontakt Skildpadder ABC

Hieroglyf cooter (Pseudemys concinna)

Hieroglyf cooter

(Pseudemys concinna)

Florida cooter (Pseudemys floridana)

Cooter - Pseudemys

Alabama rødbuget cooter (Pseudemys alabamensis)

Alabama rødbuget cooter (Pseudemys alabamensis)

Vi vil vise flere cooter (Pseudemys) arter her på siden.

Slægten Pseudemys omfatter flere arter, taxonomien er endnu ikke helt på plads, vedrørende denne art. Medlemmer af denne slægt, er blandt de største, af de skildpadder, der sælges gennem dyrehandlen. De kan opnå en rygskjold længde, på op til 44 cm. og veje 4 kilo og mere. Alle lever de i vand, de tilbringer meget af deres tid til solbadning. Skildpadden findes i søer, floder og damme, hvor man let kan få dyrene, der ligger soler sig, på sten og træstammer.

  • Alabama rødbuget cooter (Pseudemys alabamensis). Skjoldlængde 30-37 cm. 
  • Hieroglyf (østlig flod) cooter (Pseudemys concinna). Skjold. 30-43 cm.
  • Florida cooter (Pseudemys floridana). Skjold. 23-40 cm.
  • Rio Grande cooter (Pseudemys gorzugi). Skjold. 24 cm.
  • Florida rødbuget cooter (Pseudemys nelsoni). Skjold. 23-37 cm. 
  • Peninsula cooter (Pseudemys peninsularis). Skjold. 23-37 cm.
  • Nordlige rødbuget cooter (Pseudemys rubriventris). Skjold. 25-40 cm.
  • Suwannee cooter (Pseudemys suwanniensis). Skjold. 33-44 cm.
  • Texas cooter (Pseudemys texana). Skjold. 17-33 cm.
Alabama rødbuget cooter (Pseudemys alabamensis).

Alabama rødbuget cooter (Pseudemys alabamensis).

Pseudemys alabamensis er en stor skildpadde. Den kan opnå en rygskjolds længde på 33 cm. Bugen er normalt rødlig.

Køn. Hunnen bliver større end hannen. Hun kan opnå en rygskjoldslængde på 37 cm. hvorimod hannen højest blive ca. 29 cm. og har en mere hvælvet rygskjold. Hannen har lange for klør og en kraftig hale, med kloakken siddende uden for rygskjoldets rygskjold.

Levested. P. alabamensis findes på Golf kysten i USA. Skildpadden finder udbredelsesmæssigt på et lille sted. Hoved populationen af P. alabamensis findes i Mobile Bugt og de tilstødende vandløb til Mobile og Baldwin Amter, Alabama. En anden og mindre, population, findes omkring 16-37 km. mod vest, hvor de dukker op i de nedre dele af Pascagoula floden og Biloxi Bugtens afvandingsområde i Mississippi. 

Der er ikke fundet underarter, til denne skildpadde.

Opførelse. Gennem år med varme vintre, kan P. alabamensis være aktiv, hele året rundt. Jævnligt er skildpadden presset til, at gå i dvale, nede i den bløde bundlag. I det mindste, i en kortere periode, af vinteren. Som de andre cooter, så er skildpadden, dagaktiv og benytter det meste af dagen, enten til, at lede efter føde eller ligge og sole sig. Skildpadden er meget opmærksom, mens den solbader og vil hurtigt, dykke, ved forstyrrelser.

Læs mere om: Skildpadder går i dvale

Habitat. Skildpadden lever i ferskvand, normalt, i vandløb, floder med blød bund og bugte med lavt vanddybde på 1-2 m., med solpladser, langs vandet. Skildpadden vil også helst have en tæt undervands vegetation, omkring sig.

S. alabamensis er også set i brakvand.

Føde. Denne skildpadde art er omnivorous, det vil sige, at de spiser alt, de finder og fanger på deres vej, fra planter til fisk og ådsler. 

Du skal ikke fodre din voksne cooter mere en, hver anden dag. Unger op til og med 6 måneder, skal fodres dagligt.

God fodring af cooter.

Skildpadden vil forlade vandet, hvis den ser, en insekt, orm eller andre smådyr. Skildpadden trækker byttet men tilbage i vandet, inden den kan spise føden. Cooter vil med stor entusiasme jage og fange småfisk. Det er også blevet observeret, at skildpadden spiser ådsler, den finder i vandkanten. 

Indretning af anlæg. Cooter er aggressive solbader, så en solplads er helt nødvendigt for denne skildpadden. UVB belysning er nødvendig og en varmelampe, de skal begge hænge over solpladsen. Vi anbefaler en vandtemperatur på 22-24 grader, til denne cooter. De er fremragende svømmere og de bør have en vanddybde, der er så dybt som muligt. Bundlaget kan være alt fra sand til fin medium grus.

Pseudemys alabamensis skal have et meget stort akvarium, det vil være bedst, at holde dem i en havedam. 

Anlæg

Hieroglyf (østlig flod) Cooter (Pseudemys concinna concinna) 8 cm. lang skildpaddeunge.

Hieroglyf (østlig flod) Cooter (Pseudemys concinna concinna) 8 cm. lang skildpaddeunge.

Solplads. Cooter ligger meget af tiden på solpladsen. Skildpadden har behov for en helt tør solplads, hvor den både skal have en UVB pære (læs om UVB-lys længere nede på siden) og en varme pære.

Solpladsens temperatur skal ligge mellem 30 og 35 grader. Solpladsen bør også have et område, hvor skildpadden kan slippe væk fra varmen, hvis den har lyst til det.

Vandtemperaturen bør ligge mellem 22-24 grader, så vil skildpadden trives udmærket.

Opførsel. Skildpadden er en fremragende svømmer, derfor bør skildpadden have godt med plads og så stor en vanddybde som muligt. Skildpadden kan bevæge sig med en overraskende fart gennem vand og på land. Skildpadden sover nede i vande, hvor de gemmer sig i vegetationen.  

De skildpadder der lever i forholdsvis varme områder, de vil holde sig aktive hele vinteren. Cooter der lever i et koldere klima, de vil gå i dvale gennem vinteren, hvor de graver sig ned i mudderet, under vandet. Skildpadden sænker sit hjerteslag og stofskifte imens den ligger i dvale, samtidig trækker skildpadden ikke vejret, under vandet. Skildpadden kan udskille ilt, fra vandet, gennem sin kloak. 

Læs mere: Livet uden ilt

Indretning af akvarium

Terrassedam med 1000 liter vand.

Terrassedam med 1000 liter vand.

En lille gruppe cooter med skjoldlængde på 20-22 cm, de kan holdes i ca. 700 liter vand, gerne mere vand.

Er dyrenes skjoldlængde større, måske 30-40 cm så skal de have tilsvarende mere vand. Du skal tænke på sikker indhegnet havedam, måske en terrassedam. 


Om man har en enkelt sumpskildpadde eller 4. sumpskildpadder, så ændre det ikke noget væsentlig på de liter vand, dyrene skal have. Hver enkelt sumpskildpadde skal have plads nok til at kunne svømme rund og få dækket sit behov plads og motion.

En sumpskildpadde i god kondition, er typisk, en skildpadde der er rask. Når den udover plads også har en solplads, med både en UVB- og varmepære

Vil du starte med et mindre akvarium, til din lille nyanskaffede cooter, så kan du selvfølgelig begynde med et mindre akvarium, end det de voksne dyr har behov for.

Giv meget gerne din skildpadde det rette akvarium fra starten, hvis du vil være sikker på succes og forblive glad for din hobby. Vi ved af erfaring, at mange sumpskildpadder aldrig kommer ud af deres første akvarium. Alle har de bedste intentioner, når de første gang holder den lille nye skildpadde mellem hænderne. I stedet for at få dårlige og dårligere samvittighed over det lille akvarium og den stadig voksende skildpadde, så vil du med det rette akvarium fra begyndelsen af, nu bare nyde din skildpadde der udfolder sig imens den vokser sig større.

Som de fleste andre sumpskildpadder, så vil hannen normalt ikke blive helt så stor som hunnen. 

Akvarium indretning Her gennemgår vi alt vedr. indretning af solplads, æglægningsplads, vand, filter, solplads m.m.

Som de fleste andre sumpskildpaddearter, så vil hannen normalt ikke blive helt så stor som hunnen.

Hold cooter i havedam

Cooter der nyder varmen fra solens stråler.

Cooter der nyder varmen fra solens stråler.

Cooter blive så stor, at den ikke er let at holde i et akvarium.

Vi anbefaler at cooter holdes i havedam, på grund af sin store størrelse, som voksen.

Vi får jævnligt spørgsmålet "Kan cooter overleve en dansk vinter, i havedam?" Ønsker du at holde cooter udendørs, året rundt, så vil vi anbefale Hieroglyf (østlig flod) cooter (Pseudemys concinna) og nordlige rødbuget cooter (Pseudemys rubriventris).

Havedam til sumpskildpadder Her fortæller vi det meste, du bør vide om at holde sumpskildpadder i havedam. Hvordan du bygger en dam. Hvad der sker i løbet af en sæson og hvad der skal ske i løbet af året, så du sikrer din sumpskildpadden det gode liv.

Skildpadden bliver for stor? Cooter vil blive for stor for mange og derfor vil nogle blive fristet til at sætte deres cooter ud i naturen. Det skal du lade være med.

Udsatte "kæleskildpadder" overlever normalt ikke mødet med naturen. Det vil nok være en overraskelse for de fleste skildpaddeejer.

Hvad kan der ske med min din sumpskildpadde, hvis sumpskildpadden sættes ud i den danske natur? Naturen er farlig

Kontakt os hvis du mangler hjælp til en stor cooter.

Hieroglyf cooter kaldes også østlig flod cooter (Pseudemys concinna)

Hieroglyf (østlig flod) cooter (Pseudemys concinna)

Hieroglyf (østlig flod) cooter (Pseudemys concinna)

Hieroglyf (østlig flod) cooter har en tand-lignende tygge-forhøjning i over kæben. Den bruger sikker denne forhøjning til at tygge blade og sejt vegetation.

Føde. Til skildpaddens føde, er et bredt udvalg af vandplanter også en del planter, der står tæt ved vandkanten, hører til skildpaddens kost. Hvis skildpadden finder nedfalds frugt, så spiser den også dem med stor fornøjelse.

I fangenskab, vil skildpadden spise enhver form for planter, insekter, orm, snegle og ferskvandsfisk. Du kan også give skildpadden en god kvalitets foderpille, der indeholder vitaminer og mineraler til sumpskildpadder. Husk, altid at fodre dine Cooter varieret, så dine dyr ikke får mangelsygdomme. Som kalk supplement, så kan du eventuelt give din skildpadde sepiaskaller (sepiaskaller er fra blæksprutter)  have- og mosesneglen, de kan findes i en nærliggende dam eller sø.

Få mere hjælp til at give dine skildpadder: Afvekslende foder 

Vi anbefaler at fodre skildpadden, hver anden dag i fangenskab. 

Køn. Hunnen bliver større end hannen. Hun kan opnå en rygskjoldslængde på 43 cm. hvorimod hannen højest blive ca. 30 cm. De har en ret flad rygskjold. Hannen har lange for klør og en kraftig hale, med kloakken siddende uden for rygskjoldets rygskjold.

Levested. Denne skildpadde findes i Virginia og ned i det nordlige af Florida.

Havedam. Det er vores foretrukkende cooter, hvis man vil have skildpadden skal leve året rundt, i en havedam. Se foto af bugen 

Nordlige rødbuget cooter (Pseudemys rubriventris) og Guldskildpadde (Chrysemys picta picta)

Peninsula Cooter (Pseudemys peninsularis)

Skildpadden skal have en god solplads, med UVB-lys og varme

Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 eller 50 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste skildpaddehold. Har du mange dyr, så skal der hænges flere sæt pærer op.

Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 eller 50 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste skildpaddehold. Har du mange dyr, så skal der hænges flere sæt pærer op.

Indendørs.

Skildpadder der lever indendørs.

De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Alabama rødbuget cooter (Pseudemys alabamensis)

YouTube SkildpadderABC

Skildpadder ABC YouTube kanal

Nyt. Vlog om skildpadder

Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler. Set hos SkildpadderShop.dk
Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler. Set hos SkildpadderShop.dk
Sand Maleri Galleri

Del siden

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for denne sumpskildpaddeart.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 30-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.   

Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.

Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.

Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets skjold og skelet kan udvikle sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl og skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til. 

Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.250 

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.

Florida rødbuget cooter (Pseudemys nelsoni).
Skildpadden findes i Florida og det sydlige af Georgia USA.
Foto Jane Walden.

Florida rødbuget cooter (Pseudemys nelsoni).
Skildpadden findes i Florida og det sydlige af Georgia USA.
Foto Jane Walden.

Parring og unger

Peninsula cooter (Pseudemys floridana peninsularis)

Peninsula cooter (Pseudemys floridana peninsularis)

Parringsdans.

Efter at hannen har sniffet feromoner, omkring hunnens hale, så vil hannen begynde sin parringsdans.

Han vil svømme hen imod hunnen og næsten berører hunnens hoved og næse, ved at vifte med sine lange kløer.

Tit, vil hunnen ignorere hannens tilnærmelser, sener kan hun blive mere interesseret i ham.


Det er også set, at hunner gør det samme for at tage initiativ til parring.

Er han modtagelig for hannens tilnærmelser, så vil hun lade sig synke ned på bunden og tillade hannen, at parre sig med hende.

Efter flere uger vil hunnen kravle, op på land og søge efter et egnet sted, hvor hun kan lægge sine æg.

Hunnen vil lægge mellem 12 og 20 æg, tæt på vandkanten. Æggene klækkes indenfor 45 - 56 dage.

Udendørs, her vil ungerne tit blive i deres redder, vinteren over og først komme frem til foråret.

Vi anbefaler at have en æglægningsplads, til sine cooter hunner.

Kønsmodne hunner vil lægge æg også selvom de ikke er sammen med en han. Hvis ellers skildpadden er passet ordentlig, og har adgang til solen eller de indendørs skildpadder, har en solplads, med både UVB-lys og varme og skildpadden har fået et varieret foder, med vitaminer og mineraler, så skildpadden har overskud til at producere og lægge æg.

Til æglægningsplads, kan man evt. skære bunden af en spand eller balje, der kan stå på solpladsen, hvor der kan lægges enten muldjord i (uden gødning) eller benyt kokosmuld.

Indretnings idéer til en solplads

Hieroglyf cooter (Pseudemys concinna)

Rødbuget cooter (Pseudemys nelsoni)

Pseudemys nelsoni - Florida rødbuget cooter

Rødbuget cooter (Pseudemys nelsoni)

Rødbuget cooter (Pseudemys nelsoni)

Det er denne cooter vi ser mest, her hos Skildpadder ABC. En enkelt voksen rødbuget cooter kræver mindst 450 - 500 liter akvarium, så skildpadden har nok svømmeplads. 


Opførsel. Skildpadden opfører sig eksemplarisk overfor andre skildpaddearter. Vi har aldrig haft problemer med cooter hos os. De svømmer tit deres egne veje og ligge gerne hele dagen på solpladsen. 

Køn. Hunnen bliver større end hannen. Hun kan opnå en rygskjoldslængde på 33 cm. hvorimod hannen højest blive ca. 23 cm. og har en mere hvælvet rygskjold. Hannen har lange klør foran og en kraftig hale, med kloakken siddende uden for rygskjoldets bagkant.

Fangenskabs habitat. Cooter er aggressive solbader, så en solplads er helt nødvendigt for denne skildpadde. UVB belysning er nødvendig og en varmelampe, de skal begge hænge over solpladsen. Et varmelegeme anbefales, så vandets temperatur holdes mellem 22 - 24 grader i akvariet. De er fremragende svømmere og de bør have en vanddybde, der er så dybt som muligt. Bundlaget kan være alt fra sand til fin medium grus.

Den rødbugede cooter er rigtig god, at have i en havedam.

Levested. Skildpadden er udbredt i Florida og ind i Georgia.

Bemærk. Det er ikke sikkert at bugen er rød, måske kan du kun se et svagt rødligt skær under bugen, tit er bugen kun gul.

Rødbuget cooter (Pseudemys nelsoni) og alligator. Foto Alan Cressler

Rødbuget cooter (Pseudemys nelsoni) og alligator. Foto Alan Cressler