google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Skildpadder i tro, kunst, kultur og historie

I hinduistisk mytologi tog guden Vishnu form af en skildpadde til at bære verden på ryggen. Kilde ancientpages.com

I hinduistisk mytologi tog guden Vishnu form af en skildpadde til at bære verden på ryggen. Kilde ancientpages.com

Skildpadder i tro, kunst, kultur og fortællinger fra rundt omkring i Verden, kan være meget ukendt og forskelligt fra vores vestlige verdensbillede. Billeder, videoer og tekster er vist for at åbne vores øjne og sind op, for de mange måder skildpadder indgår i de forskellige kulturer.

Det er ikke meningen at denne sides indhold, skal skabe et ramaskrig eller på anden måde giver anstød til vrede ytringer.

Skildpadder ABC behøver ikke sympatisere med indholdet på denne side.

Se også sider der omhandler: 

Denne side er opdateret d.21. juni 2023

Der vil for nogen være ubehagelige billeder og videoer på siden!

Dødbringende koreansk krigsfartøj fra det 16. århundrede

Skildpaddeskibet er her vist på en gammel tegning.

Skildpaddeskibet er her vist på en gammel tegning.

I 1591, med truslen om udenlandsk invasion i tankerne, samarbejdede den koreanske admiral Yi Sunshin om designet af et fartøj kaldet et kobukson eller 'skildpaddeskib'. Skibet var dels baseret på et design, der går tilbage til mindst begyndelsen af ​​det 16. århundrede, og dels på det koreanske standardkrigsskib, panokseon . Admiral Yi og hans team færdiggjorde det første nye skildpaddeskib i 1592, i tide til dets deltagelse i Syvårskrigen (1592-1598).

For at tillade variationer mellem individuelle fartøjer, var skildpaddeskibet et arklignende fartøj på 30 til 36 meter i længden, 6 meter eller mere i højden, med en bredde på 9 meter eller mere. Skibet havde to sejl med hver en nedfoldelig mast, et dragehoved ved stævnen og en hale i agterstavnen.

Det mest karakteristiske var, at fartøjet havde et skildpaddeskjoldlignende tag, der dækkede det øverste dæk. Dette skjold var dækket af tunge planker og strittede med fremspringende jernspidser for at afskrække fjenden. Et skildpaddeskibs besætning kunne camouflere piggene med måtter, tomme sække, stråtag eller halm og skabe et minefelt af skarpe spidser og knive til at hilse på intetanende angribere.

Der er uenighed om, hvorvidt skjoldet på skildpaddeskibet var jernpansret. Nutidige koreanske kilder henviser til spidserne, men en nutidig japansk optegnelse nævner, at skildpaddebåde er "dækket af jern". Hvorvidt sidstnævnte reference indikerer jernbelægning eller skibet var dækket af jernspidser, diskuteres stadig.

Nogle fartøjer havde et gargoyl-lignende ansigt malet under dragens hoved.

Skibets ramme var konstrueret af sammenlåsende bjælker, måske ved hjælp af tapmetode eller noget lignende. Fartøjerne menes at have været lavet af gran, rødfyr eller andet tæt træ, så skibet kunne bære tung bevæbning og modstå kanonrekyl. 

Skildpaddeskibet havde to indvendige dæk: det nederste til roerne; den øverste til skytterne og bueskytterne. Skibets fæstningslignende design tillod dets ombordværende at kunne se ud, mens de forblev usynlige for deres fjender.

Udover sejlene havde et skildpaddeskib otte til 10 årer per side - hver betjent af op til fire roere og en leder - som drev fartøjet frem. Det gjorde skibet meget manøvredygtigt og god som et fartøj til nærkamp.

Et skildpaddeskibs besætning kan bestå af 80 ikke-kombattanter og 45 kombattanter, afhængigt af dets antal årer og kanoner. Mens dens ikke-kombattanter var roere og roledere, var dens kombattanter kanoner, ammunitionsladere og bueskytter.

Med typisk seks til 11 kanonporte per side, havde et skildpaddeskib også to kanonporte hver i stævnen og agterstavnen, hvilket tillod fartøjet at skyde i enhver retning. Et skildpaddeskib bar en række lette til tunge kanoner. Mellemdistancekanonen kunne skyde flammende pile eller kanonkugler. Den tungeste kanon, kaldet Chon (Himlen), havde en rækkevidde på måske over 600 meter.

Dragehovedet ved skibets stævn var ikke udelukkende en skræmmende pryd for psykologisk krigsførelse. Dragehovedets var designet således, at en kanon kunne affyres gennem munden, kanonkugler eller flammende pile fra dens kæber. Nogle skildpaddeskibes dragehoveder kunne lægge skyer ud over fjenden, af skadelige dampe skabt af en salpeter- og svovlblanding. Denne taktik kunne ikke kun få fjender til at kvæles og gispe efter vejret, men være et røgslør der kunne maskere skildpaddeskibets manøvrer.
Skildpaddeskibsdesignet blev brugt ind i det nittende århundrede.

Historien er Google oversat og redigeret af Skildpadder ABC.

Historien er fra Military History

Udhugget stenskildpadde udgravet fra Angkor-reservoiret

Cambodjanske arkæologer har udgravet en stor århundreder gammel statue af en skildpadde ved tempelkomplekset i Angkor.

Den 56 x 93 centimeter udhuggede stenskildpadde, der menes at stamme fra det 10. århundrede.

I flere asiatiske kulturer ses skildpadder som symboler på lang levetid og velstand.

Skildpadderangler Nordamerika

Skildpadderrangler.

Skildpadderrangler.

Skildpadderangler bundet fast til læderbukser, med lædersnor og indeholder småsten inde i skjoldene.

Nordamerikas oprindelige folk brugte skildpaddens skjold som musikinstrumenter. 

Musik er vigtig i mange kulturer. Musikinstrumenter har en gammel historie i det menneskelige samfund og er kodet med betydninger ud over deres lydskabende evner.

Tidligere når man fandt skildpaddens skjolde på arkæologiske steder, blev de ofte afvist som madrester.

Skildpadder spiller en vigtig rolle i mange oprindelige befolkninger, men er ikke blevet undersøgt i detaljer af forskere. Mange oprindelige grupper mener, at verden blev dannet på skjoldet af en skildpadde.

Kredit: Andrew Gillreath-Brown / McClung Museum of Natural History and Culture, University of Tennessee.

Fishersville, Virginia, USA

Tilbud på skildpaddesuppe, er her skrevet på et skildpaddeskjold. Fishersville, Virginia, USA.

Skildpadder bliver spist, over hele verden. 
Både i Asien og i USA, især i det sydlige USA.

Skildpaddesuppe, er en stuvning af skildpadde kød. I nogle kulturer, i Asien anses det som en luksus spise.
I USA er det især snapskildpadder der spises i suppe. I det østlige Asien, er det mere blødskjoldsskildpadder der puttes i suppen.

I USA, kan man læse i kogebøger, fra det 19. århundrede, at den bedste snapskildpadde til suppe vejer lige (54 kilo), en mindre skildpadde vil ikke være fed nok og en større skildpadde vil være for kraftig i smagen.

Skildpaddesuppe var USA 27th præsident William Howard Taft's yndlingsspise. Han havde bragt sin egen kok med ind i Det Hvide Hus til at lave denne ret.

Havskildpadder. Spiser man kødet fra nogle af havskildpadderne, kan man få en type forgiftning der kaldes chelonitoxism. Symptomerne opstår normalt efter 12 timer, og der kan være opkast, svimmelhed, halsbrand, hovedpine, ondt i maven og ind imellem diarre. Efter et par dage kan hals og mund svulme op. Det yderste af tungen kan være svulmet op, i op til et par måneder. Har man spist meget havskildpaddekød, kan nervesystemet blive ramt, og man kan være bevidstløs op til en uge eller længere, hvis man da ikke dør af det.

Ostinola Costa Rica

En vogn fyldt med skildpaddeæg, der gives til husdyrene, som et proteintilskud. Her på stranden ved Ostinola, Costa Rica.
Bemærk grisen, ved siden af hytten, der æder æg.

Andavadoaka, Madagascar

Vezo mand ved et skildpadde alter.

Vest Madagaskar

Vezo mand sætter et skildpadde hoved, fast på en traditionel offer pæl. Vest Madagaskar.

Vezo ritualet, Vest Madagaskar.

Skildpadde hovedet bliver brugt, som en del af Vezo ritualet, Madagaskar. Arten er en Hawksbill sea turtle - Eretmochelys imbricata.

Australien

Aboriginal kvinder viser børnene, hvordan man laver en skildpadde form med snor.

Australien

Del siden

Aboriginal klippekunst i Australien. 
Her kan du se en langhalset skildpadde, der er malet på Ubirr klippen, i Kakadu National Park.

Ubirr er beliggende i den østlige Alligator regionen Kakadu National Park. Den består af en gruppe klippefremspring på kanten af flodsletten, hvor der er flere naturlige huler, der indeholder aboriginal klippemalerier, hvoraf nogle er mange tusinder af år gamle. 

Mange af malerierne på Ubirr er i "X-Ray/røntgen” stil, hvor skeletter af dyrene er afbillede og tegnet som stregtegninger, som et røntgenbillede. 

Aboriginal klippekunst kan være op til 40.000 år gammel og er blevet malet af forskellige grunde, bl.a. for at sikre jagtheld, nedfælde ceremonier, styre begivenheder og folks liv via trolddom og magi og berette om de skabende forfædre. For længe siden, i "Drømmetiden" skabte forfædrene landet og alle levende væsner, før de forvandlede dem til landskabsformer, dyr, stjerner og andre genstande. Det at male bringer kunstneren i 
forbindelse med forfædrene og anses for at være en vigtig og kraftfuld
oplevelse i sig selv.

Lakota indianerne USA

Gudinden Shaman, skildpadde kvinde. Lakota indianerne kalder skildpadde "keya". Skildpadden er ofte portrætteret i Lakota indianernes historier, kunst og kunsthåndværk. 

Tobago

Kokosnødder der er udskåret, med skildpadde motiv, Tobago.

Syd Carolina, USA

En æg sælger, har samlet over hundrede skildpadde æg. Syd Carolina, USA.

Sabah Borneo

Den udrydnings truede grønne havskildpaddes (Chelonia mydas) æg, de ulovligt indsamlede æg, bliver her solgt, på Sabah markedet, i Borneo.

Guangzhou Kina

En slagter har grise, hunde, katte og skildpadder til salg. Kan det enten flyve, kravle eller svømme, så kan det spises i Kina. Guangzhou Kina.

Kowloon Hongkong

Snapskildpadder der er klar til at blive serveret, på Kowloon Restaurant i Hongkong.

Fra pålidelig kilde, skulle snapskildpadde suppe, ikke smage særlig godt.

Asien formodentlig?

Skildpaddesuppe laves i skildpaddens eget skjold. Land ukendt?

Tysk flyvevåben soldat med skildpadde -

2. verdenskrig

Måske har denne landskildpadde været en gruppe luftvåbens soldaters maskot?


Måske er det bare en tysk officer, der ikke kan undvære sit kæledyr? 

Kender du historien, vil vi gerne høre den.