Parring og kurmageri
Denne side er opdateret d.30. april 2020
Guløret terrapin parringsdans, hvor hannen vifter med sine klør, hen over hunnens næse. Er hun interesseret i ham, så vil hun blive på stedet og se på ham.
Guldskildpadder (Chrysemys picta ssp.) og andre arter benytter den samme viften.
Vi må i dag ikke yngle med gul- og rødøret terrapiner (Trachemys scripta ssp.). Lov imod terrapiner
Nogle hanner forstår ikke et "nej". Hvor parringsdansen så ender ud i slagsmål. Typisk er terrapin hunnen større end hannen og hun "tæver" ham - Så er den ikke længere. Andre gang, er hannen meget dominerende og hvis ikke hun vil parre sig, med ham, så kan han finde på at bide hunnen, bag til og i nakken. Det er almindelig skildpaddeopførsel. Problemet, er her, at uanset, hvor stort et akvarium, vi giver vores skildpadder, så vil det kun være en pyt, i forhold, til naturens tilbud.
I terrapinens hjemland Nordamerika, kan en hun flygte, til den anden ende af søen og ingen kommer til skade. I et akvarium, kan ingen skildpadder flygte væk, fra hinanden, og det kan derfor ende med, at han bider hunnen gentagende gange, så der går hul på nakkeskindet eller halen bides af. Så har vi balladen. Dyrene skal straks skilles ad. Mere om bid, sår og skinproblemer
Læs mere om de aggressive skildpadder og hvad du kan gøre.
Skildpaddeunge udruges for øjnene af os
Fra første dagen, hvor det lille embryo begynder sin udvikling, til ægget klækker, hvor den lille færdigudviklede skildpaddeunge kommer frem. Denne inkubationsteknik er udviklet af TurtleVale Ltd
Parring
Tænk dig om!
Opdræt
Er det nødvendigt for dig, at opdrætte skildpadder. Tænk på, om der allerede findes nok af din skildpaddeart, kan du komme af med de skildpaddeunger, du opdrætter, hvis ikke,
hvad vil du så gøre med skildpaddeungerne? Har du selv plads, til ungerne i 50 år?
Så længe skildpadderne er små, så er der ingen problemer. Ja, der er nok, at tænke over, inden du går i gang, med dit opdræt. Måske er det bedre, at du redder en skildpadde eller to i stedet for!
Der er jo ingen grund til, at føje flere skildpadder til gruppen, af dyr der er til overs.
At opdrætte skildpadder, kræver erfarne folk, det er ikke noget for nybegynder. Husk lige, er der et behov?
Husk! Hunner vil lægge æg, uanset om der er en han tilstede. Hvis hunnerne eller passes godt.
Det er forbudt, at opdrætte terrapiner. Terrapin forbud
Kan guløret terrapin æg klække i naturen og anlæg?
"Kan terrapinens æg klække, i naturen?" Det kan terrapinens æg formodentlig ikke endnu? Det er det eneste svar, vi kan give for nuværende. På grund af klimaændringerne, så er det måske tæt ved, at vi snart kan se, terrapinunger, der svømmer rundt, i de danske søer, damme og åer. Der mangler undersøgelser, på området.
Sommeren 2018 har måske givet sumpskildpadder-æg tilpas mulighed for at klække!
"Kan terrapinens æg klække, hvis æggene er lagt i et drivhus?" Det vil der være meget stor sandsynlighed for, at æggene vil kunne klække, i et drivhus eller i et drivhus ligende rum.
"Kan terrapinens æg klække, hvis man i forbindelse med sit akvarium, har bygget en solplads, hvor der er et æglægningssted, med muldjord?" Hvis der hænger en varmepære, ind over æglægningsstedet, så vil der være stor risiko for at æggene klækkes. Derfor, har du et æglægningssted, så rod det igennem og fjern eventuelle æg. For en sikkerheds skyld.
Vi har viden om, at kun 22 grader, vil klække moskusskildpaddens æg!
Ønsker man skildpaddeunger, så findes der mange andre lovlige skildpaddearter, man kan yngle med. Men, tænk dig om, inden du går i gang!. Kan du komme af med dine skildpaddeunger, har du selv plads til dyrene, i 50 år?
Der produceres rigeligt med unger, på verdens skildpaddefabrikker.
Sumpskildpadder yngler ikke skildpaddeunger.
Hjemmebygget rugekasse
Du kan udruge skildpaddeæg, uden enrugekasse/maskine, men dine chancer ersmå for at få unger. Den nemmeste måde, er, at lægge æggene i en plastikbeholder. Bor et par et par huller i det buede låg (Bemærk at låget, over æggene, bør være lidt buet eller skrå, så kondensvand løber ned langs undersiden, af låget og væk, vandet må ikke dryppe, ovenpå æggene, det kan ægene rådne ved).
Vermiculite kan købes hos visse krybdyrforhandler og i byggemarkeder.
Vermiculite (se foto længere nede på siden) bruges, fordi det er let at holde fugtigt. Selve beholderen til æggene, stilles ned i en større beholder/akvarium, der så står ovenpå eventuelt et par muresten. Temperaturen holdes på 25-31 grader, ved hjælp af et akvarie-varmelegme, i den største beholder, hvori der er vand. Vandet når op til bunden af æggenes beholder. Brug et termometer, så du kan holde kontrol på temperaturen, af æggenes miljø. Temperaturen inde i beholderen, bør ideelt set, ligge på omkring 27-29 grade.
Du kan selv være med til at bestemme skildpaddeungernes køn. Holdes temperaturen over 29 grader, så kommer der flest hunner. Er temperaturen derimod under 28 grader, så vil der blive flest hanner.
Temperaturen i rugekassen, indstilles til 27-32 grader, med en luftfugtighed på 95-98%.
Det køligere temperaturen er, jo længere tid tager det at udklække æggene. Temperatur spiller en stor rolle, når æggene forventes at klække. Sumpskildpaddes æg (afhængig af art) klækker normalt mellem dag 60 og dag 110 Ligger temperaturen konstant under 24 eller konstant over 33 grader, så kommer der tit, ingen unger. Temperaturen i naturen kan godt svinge mellem ca.15 om natten og 35 grader om dagen og der vil stadigvæk komme unger.
Æg lægges i kanten af havedam
Guldskildpadde (Chrysemys picta bellii) har gravet en redde, hvor dyret lægger sine æg forsigtig ned i.
Skildpadder der vil lægge æg
Hvordan kan du se, et æg er befrugtet
De fleste sumpskildpadder lægger deres æg, på én gang, i et enkelt hul. Afhængig af art, så vil æggene ikke klække inden for de næste uger og måneder. Når først klækningen er begyndt, så kan det tage dage til uger, før alle æg er klækket.
Æggene skal altid vende den samme side op
Hvis et sumpskildpaddeæg vendes, så kvæles fostret (embryoet).
Som du kan se, så er æggene allerede markeret, så de igen bliver lagt ned i rugekassen, med denne side op.
Her er der kun benyttet sand, til æglægningssted.
Vi anbefaler i dag, at du benytter muldjord (uden gødning). Du kan evt. blande lidt sand i.
Her hos Sumpskildpadder ruger vi aldrig æg ud. Der er rigeligt med skildpadder der trænger til nye hjem.
Skildpadde embryo
Embryoet (det ny foster) begynder sin dannelse, øverst i ægget. Hvis et sumpskildpadde æg vendes, så kvæles fostret (embryoet).
Grunden til det er, at
i sumpskildpaddes æg, er blommen og hviden ikke adskilt, som i fugleæg. Husk derfor at mærke, hvert æg, med en blød blyant eller fedtstift, så du hele tiden, er sikkert på, at æggene ligger præcist, i
rugemaskinen, som du samlede dem op. Hvis du nøjes med. at lægger skildpaddens æg halvt ned, i bundlaget, så kan du, hele tiden følge med i, hvordan æggene udvikler sig.
Det lille foster (embryoet)
vil antageligt, først sætte sig fast, i toppen, af ægget, inden for ca. et døgns tid, efter ægget er lagt. Men, nogle gange kan embryoet, hæfte sig hurtigere, nævnes det i litteraturen. Derfor vær forsigtig,
når du flytter skildpaddens æg.
Nyfødt skildpaddeunge med æggeblomme
Her ser du en nyklækket skildpaddeunge, hvor æggeblommen, endnu ikke er optaget, i ungens system. Denne blomme, må du ikke beskadige.