Luftvejsproblemer

Denne side er opdateret d.1. nov. 2021

Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd*. Vi er jo ikke uddannet dyrlæger, men, vi har over 35 års erfaring med skildpadder og ved meget om skildpadder. Vi anbefaler altid, at du tager din skildpadde med til dyrlægen.

Husråd* er ikke lægeligt dokumenteret råd mod sygdom. Den danske ordbog.

Leoparskildpadde med lungebetændelse

Et tip til, hvordan du lettere kan sikre dig at din landskildpadder har luftvejsproblemer. Løft nu skildpadden op og hold den skrå, som på billedet. Det letter skildpadden til at komme af med noget af det puds der er opsamlet i skildpaddens luftveje. Her ser du en dråbe "snot" komme ud af skildpaddens næse

'Skildpadder kan ikke nyse og hoste, derfor er luftvejsproblemer potentielle livsfarlige for alle skildpadder og du skal tage din skildpadde med til din dyrlæge.

Sumpskildpadden svømmer skævt

Vores guløret terrapin "Titanic". Blev dyret døbt, at nogle unge venner, af Sumpskildpadder.

Vandlevende skildpadder der ”svømmer skævt” eller ”ligger på siden i vandet” lider ofte af lungebetændelse. Efterhånden som pus mængden samles, i den syge lunge, tynger det skildpadden ned og forårsager den unormale svømmeadfærd. Det kan skyldes andre problemer.

Det kan også skyldes stress. Skildpadden er måske blevet flyttet. Vi ser der jævnlig hos sumpskildpadder, der får nyt hjem. Mere om stress

Behandling: Hvad kan man gøre, hæv temperaturen lidt i anlægget. Sørg for at skildpadden får en frisk UVB pære (ja, det er meget vigtigt) UVB-lys forbedre alt ved skildpadden. UVB-lys hvorfor? Hæv temperaturen i vandet til 24-25 grader, i en uges tid.  Reagerer skildpadden ikke, på de ændringer, så skal du kontakte dyrlægen.

Sygdomstegn der relater til luftvejene

Guløret terrapin med slim, ved munden, typisk tegn, på luftvejsproblemer.

Lungebetændelse. (Diagnosen lungebetændelse, kan kun stilles af en dyrlæge) Det er en af de mest almindelige skildpadde dræbere, for skildpadder i fangenskab. Lungebetændelse kan vise sig på mange måder.
Ligger din sumpskildpadde mest under varmelampen og trækker vejret med åben mund, hiver dyret efter vejret, har skildpadden næseflod, slim ved næbet, hoster og eventuelt svømmer skævt. Så har dyret sikkert fået sig en lungebetændelse. 
Lungebetændelse er ikke noget du kan se med det samme. Skildpadden vil normalt begynde at komme med suk, som det mest almindelige, men andre gange vil de være bære af sygdommen i flere måneder uden, at der viser sig nogle tegn eller symptomer på at være syg. 
Årsagen er som regel for lav en temperatur og/eller dårlig vandkvalitet.

Behandling, altid dyrlægen - Ellers vil skildpadden normalt dø.

Ved de første små symptomer, kan man forsøge: Karantæne og hæv alle temperaturer i dyrets habitat med 3-4°for vandet og 5-6° grader for luften. Hjælper det ikke, inden for 8 dage, så konsultere en kvalificeret dyrlæge.

Forebyggelse: Hold vandtemperatur, luftens temperatur og sol-området, på den passende temperatur, der dækker behovet for din skildpadde-art (se under arts beskrivelsen).

Sørg for, at den omgivende lufts temperatur, ikke falder under den temperatur der er i vandet. Hvis den gør det i nogle få timer (dvs.: om natten) så er det normalt og naturligt, i naturen. 
En anden måde at forebygge lungebetændelse, er, at holde skildpadderne væk fra træk, såsom under eller i nærheden af et åbent vindue, især om vinteren.

Ved overvintring fra havedam: Sørg for at dine sumpskildpadder ikke kommer ind og svømmer rundt, i 10 grader koldt vand og derfra kan kravle op på land, under en varmepære, hvor temperaturen, når de anbefalede temperaturer, for de fleste arter, er det 31 - 35 grader, så har du balladen. Din skildpadde kan og vil sikkert få lungebetændelse.
Du må bestemme dig, enten for om skildpadden skal gå i dvale, under mere kontrollerede forhold, i et frostfrit rum, hvor der er 5-8 grader eller om skildpadden skal overvintre indendørs, ved de for skildpadde artens bekvemme temperaturer, for de fleste sumpskildpadder 20-24 grader. Du kan ikke blande de to forhold.

Hoste. Ja, skildpadder kan "hoste"! Meget ligesom mennesker, det indikerer en form for åndedrætsproblem. Under vandet, kan det ligne et krampagtig stød der går gennem dyrets krop, en lang gaben som en trækning med hovedet. Mens dyret ligger på solpladsen, kan det lyde som en kvækken fra en frø eller lyden en forskrækket kat.

Behandling: Karantæne og hæv alle temperaturer i dyrets habitat med 3-4° for vandet og 5-6° grader for luften. Hjælper det ikke, så konsultere en kvalificeret dyrlæge.

Nyser. Ja, skildpadder kan også nyse. Lige som hoste, så er det også et tegn på åndedrætsproblemer. Det kan lyde som en fugls kvidren.
Behandling: Karantæne og hæv alle temperaturer i dyrets habitat med 3-4° for vandet og 5-6° grader for luften. Hjælper det ikke, så konsultere en kvalificeret dyrlæge.

Hoster noget op. Hvis din skildpadde hoster eller 'spytter' noget op, så er der behov for øjeblikkelig opmærksomhed, medmindre det er mad den lige har spist. Skildpadder kan gylpe deres mad op, hvis de spiser for meget og for hurtigt, især hvis fødeemner er store. 
Hvis materiet ligner hvid skum eller grønt slim, er der en god chance, men ikke sikkert, at din skildpadde har en lungeinfektion. 
Man skal også noterer sig, at dette også kan være et tegn på Stomatitis/mundråd.

Behandling: Karantæne og hæv alle temperaturer i dyrets habitat med 3-4° for vandet og 5-6° grader for luften. Hjælper det ikke, så konsultere en kvalificeret dyrlæge.

Solpladsens temperatur skal være den rette for arten

Flok terrapiner, der solbader.

Bruger sumpskildpadden ikke sol-/varmepladsen.
Der kan være en række årsager til, at din sumpskildpadde ikke bruger solpladsen. Moskusskildpadder bruger ikke meget solpladsen, hvis de i det hele taget vil.

Sol-/varmepladsen kan være for varmt, for skildpadden. Hvis der er for varmt, vil dyret ikke komme op på varmepladsen. Vandet kan også være for varmt, så skildpadden ikke vil ud af det igen. Undersøg, hvilken temperatur, din skildpadde har det bedst ved. Find din skildpadde art, et andet sted på hjemmesiden: Skildpaddearter

Tjek temperaturen på varmepladsen og vandets temperatur med et termometer. Sørg for, at lampen hænger med den rette afstand, til skildpadden.

De mest normale solplads temperaturer, ligger mellem 30 - 35 grader. De mest normalt vand temperaturer, ligger mellem 21-25 grader.

Hvis du opdager, at dyret ikke ligger på varmepladsen, eller måske forsøger at ligge på varmepladsen, men kun ligger der i kort tid. Skildpadden føler sig måske utryg, hvis du er til stede, så den ikke vil sole sig. Den bruger måske kun pladsen, hvis du er ude af rummet. Forsøg, at smugkikke ind til skildpadden, et stykke tid efter, at du har forladt rummet. Eventuelt, kan du kikke ind af vinduet, ude fra. Skildpadden kan også have problemer med, at komme op på varmepladsen.  Skildpadden kan selvfølgelig også være syg. 

Læs her, hvorfor: UVB-lys og varme er vigtigt for din skildpadde 

Vandets temperatur, skal passe til arten

Beskyt varmelegmet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Det er vigtigt for din skildpaddeart, at du overholder de for dyret anbefalede temperaturer, i vandet, luften og på solpladsen. Temperaturene kan der læses om, under beskrivelsen af din skildpaddeart.

Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så kan det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse. Det kan også risikere, at give skildpadden luftvejsproblemer.

Benyt et varmelegeme med beskyttelsesskærm omkring. Så slipper du for, at skildpadden forbrænder sig på varmelegmet. Du kan selv lave en beskyttelsesskærm, ved hjælp af et stykke afløbsrør, hvor du borer mange hulle i. Afløbsrør kan købes i ethvert byggemarked.