Alligator snapskildpadde - Alm. snapskildpadde

Alm. snapskildpadde (Chelydra serpentina) flyder i vandoverfladen og får solens stråler, de er vigtige for alle skildpadder.

Denne side er opdateret d.26. juli 2021

Alligator snapskildpadde - Alm. snapskildpadde

Denne skildpaddeart er ikke for alle. 

Er du ikke en meget erfaren skildpaddeejer og har haft skildpadder i flere år. Så ved du ikke, hvad du går ind til!

Anskaf dig slet ikke en unge! Dyrehandlen bliver bare ved med at importere snapskildpadder ind i Danmark.

Mange snapskildpadder lever et kummerligt liv, som karrusel-skildpadder, hvor de flyttes fra ejer til ejer, der opdager at de alligevel ikke har evner og plads nok til at passe snapskildpadder. Snapskildpadder ender derfor tit deres liv ude i naturen, hvor snapskildpadder ødelægger livet for danske dyrearter!!! Sæt ikke skildpadder ud i naturen!

Vil du endelig have en snapskildpadde, så hjælp en ejer af med sin snapskildpadde.

Vi har alligevel valgt at skrive om snapskildpadder, fordi vi ønsker det bedste for snapskildpadder, der er et behov for mere viden om snapskildpadder. 

Orientering vedrørende brug af siden.

 • Både den almindelige- og alligator snapskildpadden, er omtalt her på siden, mellem hinanden.
 • Når vi skriver snapskildpadde - Så gælder det begge arter.
 • Gælder kun for den ene at arterne, så skriver vi, hvilken snapskildpadde det gælder.

 

Pasningsvejledning for almindelig-, og alligator snapskildpadden

Hvordan du håndterer en snapskildpadde. Lad være!

3. kg. Alligator snapskildpadde der vil bide mig, hvis den får chancen.

Bliver du bidt!

Til din orientering, så vil en kun 15 cm. stor snapskildpadde sagtens kunne bide hul, i en finger eller hånd. En større snapskildpadde vil tage en finger eller to...

Lad kun eksperter håndtere snapskildpadder. Hvis du er det mindste i tvivl, så ring til os, så kan vi hjælpe og evt. guide dig. 

I visse tilfælde kan vi bestilles til at indfange snapskildpadder. 

Kontaktinfo.

Alle størrelser af alm. snapskildpadder, vil benytte deres meget stærke og kraftige klør til at rive sig løs med. I værste fald, kan skildpadden amputere både fingre og tæer. Derfor skal man vide, hvad man har med at gøre.

Snapskildpadden er meget stærkere end f.eks. en guløret terrapin og skildpadden vil forsøge at kratte og bide sig fri.

Lille alm. snapskildpadde: kan du håndtere med forsigtighed, som du vil.

Mellem alm. snapskildpadde: kan du håndtere med en enkelt hånd bagtil. Med din hånd fast placeret over skildpadden bagtil, forsøg, at holde den ene finger på den ene side af halen og tre fingre på den anden side af halen. Den alm. snapskildpaddes hals er meget lang og skildpadden vil snappe med sit næb frem eller bagover, hvor den kan nå ned til midt på skjoldet og bide til.

Stor alm. snapskildpadde: her vil det være nødvendigt at holde skildpadden med begge hænder bagtil. Du må ikke holde denne skildpadde fast, på skjoldets kant, bag nakken! Den alm. snapskildpadde kan let bide dig der! 

Vi lægger altid et håndklæde, gerne lidt våd, hen over skildpaddens hoved og overkrop. Håndklædet vil bremse skildpaddens kasten med hovedet bagover og til siderne, for at få fat i dig.

Er skildpadden tung, urolig eller glat, så kan det blive nødvendigt at holde omkring dyrets skjold, fra siden, med begge hænder, så tæt ved skildpaddens bagben som muligt. Forsøg ikke at holde den alm. snapskildpadde, i skjoldet, bag dyrets nakke, du vil blive bidt.... 

Alligator snapskildpadden: kan holdes godt fast om skjoldets kant, bag dyrets hoved og bagtil med den anden hånd. Men du skal være helt sikker på at du ved og ikke bare tror at det er en Alligator snapskildpadde du holder fast i! Alligator snapskildpadden er normalt meget rolig, når den tages op. Men, skildpadden holder næbet vidt åben og vender sig rundt mod personen og vil forsøge, at bide den uheldige. Alligator snapskildpadden har ikke så lang en hals, så dyret kan ikke nå så langt, med sit næb, som den alm. snapskildpadde.

Advarsel - Løft ikke snapskildpadden op i halen, skildpadden kan få skader på rygsøjlen. Gør man det alligevel, så er der mulighed for, at når skildpadden i forsøget på at vride sig løs, når rundt og bider dig.

Det er kun "klaphatte" som "Turtleman" på Animal Planet og andre lignende der for show, løfter en snapskildpadde, op i hale. Skildpaddens rygrad kan tage skade, af, at blive løftet i halen.

Mellem stor almindelig snapskildpadde

Hold god fast med en hånd bagtil.

Mellem stor alm. snapskildpadde

Hold med en hånd, godt fast bagtil med en finger på den ene side af halen og tre fingre på den anden side.

Stor alm. snapskildpade

Her vil det være nødvendigt at holde skildpadden med begge hænder bagtil.

Stor alm. snapskildpadde

Er skildpadden urolig, våd og gladt, så kan det blive nødvendigt at holde med begge hænder under og over skjoldet, så langt bagtil som muligt.

Alligator snapskildpadden

Den kan man godt holde fast bag nakken. Gør det ikke med en alm. snapskildpadde, så er dine fingre i spil!

Alligator snap-, og den almindelige snapskildpadde

Man ser guldskildpadder hænge ud med og ind imellem ligge ovenpå den alm. snapskildpadder. Hvorimod de andre skildpaddearter forsvinder stille og roligt når snapskildpadden dukker op.

Over tid, er alligator snapskildpadden (Macrochelys temmincki) gået 95% tilbage, i naturen. Det skyldes blandt andet overfangst og ødelæggelse af dyrets habitat.

Der er tre forskellige alligstor snapskildpaddearter.

 • Alligator snapskildpadde (Macrochelys temminckii).

Der er nu fundet to nye arter, af Macrochelys;

 • M. apalachiolae
 • M. suwanniensis.

Læs mere om det i bunden af denne side. 

--

Almindelig snapskildpadde (Chelydra serpentina).

Her findes der fire undearter (måske er der flere?: 

 1. Chelydra serpentina serpentina - Den nordlige almindelige snapskildpadde, som er den mest almindelige, af underarterne. Den lever i det sydlige og østlige Canada, ned igennem det østlige USA. Tusinde af denne underart bliver dræbt, på de amerikanske veje, hvert år, især i æglægningstiden. Det er hovedsaglig denne skildpadde, der ender i folks hjem. Skildpadden bliver jagtet, i jagtsæsonen og ender på middagsbordet, i Amerika.
 2. Chelydra serpentina osceola - Florida snapskildpadde. Den lever i det sydlige USA, omkring Florida.
 3. Chelydra serpentina rossignoni - Mexicansk snapskildpadde. Skildpadden lever fra det sydlige Veracruz i Mexico, sydover gennem Guatemale til Caribisk Honduras. Denne underart lader til at være mere aggresiv, sammenlignet med de andre underarter. Men, der kan være karakter forskel, fra skildpadde til skildpadde.
 4. Chelydra serpentina acutirostris - Sydamerikansk snapskildpadde eller Ecuador snapskildpadde. Der er ingen underarter, til denne skldpadde. Skildpadden lever fra det nordlige Honduras, østlige Nicaragua, Costa Rica over Panama, ned til Colombia og Ecuador ud mod Stillehavet. Skildpadden har tidligere været placeret, som underart til Chelydra serpentina. 

Er du klar over, at snapskildpadder vokser gennem hele deres liv.....

Møder du en snapskildpadde i naturen

Alligator snapskildpadde solbader, i det sydlige Louisiana. Få nu bygget den solplads, til din snapskildpadde. Fotograf Jude Hasse.

Det er en farlig skildpadde. Når du ikke ved, hvad du har med at gøre.

Møder du en snapskildpadde i den danske natur? 
De er der! Vi får dem ind, hvert år! Rør aldrig ved en snapskildpadde. Deres kæber er stærke og de vil snappe meget hurtigt. En stor snapskildpadde kan bide, en voksens finger af. Hvad kan den så ikke gøre ved et barn?

Er du uerfaren med skildpadder, så køb ikke denne skildpadde! Det er absolut ikke en skildpadde for nybegynder.  

Til os er der blevet sagt "de er misforståede dyr"! Og, vi ved de har ret, de er lidt lige som et ladt jagtgevær😉 

De spiser næsten alt: fisk, firben, fugle, mus, planter og døde dyr. Snapskildpadder lever i vandhuller under skyggerne. De tager ikke så meget solbad, som andre skildpadder, de kan finde på at drive i vandoverfladen og på den måde får de den sol de har behov for.

Snapskildpadder skal have et sted, hvor de i ro og mag kan solbade. Det hjælper ikke at bygge en solplads til skildpadden, og akvariet så står midt i en tatoveringsforretning eller i en stue, hvor der er liv og glade dage døgnet rundt. Så kan man ikke regne med, at dyret kravler op på land. Når der er ro, så vil dyret kravle op på land.

Tit ligger de på bunden og har gravet sig helt ned i mudderet, kun deres øjne og næse er fremme. Skildpadden er ekstremt hurtige svømmere. Hvis du lader dyret være i fred, så vil de i reglen lade dig være

Fra Amerika, har den Almindelige snapskildpadde for længst gjort sit indtog i den danske natur. Sumpuhyret er farligt for både dyr og mennesker. Der menes at være solgt over 3000 stykker snapskildpadder i Danmark. Dyrehandel og privatpersoner der mange gange ukritisk sælger deres unger, de kan derfor være med til at fauna-forurene vores danske natur. Fordi mange af snapskildpadderne blive udsat i naturen, når de bliver for store at have i et akvarium. Vi ved fra udlandet, at damme kan blive mere eller mindre tømt for liv. Det går ud over alt fra frøer, fisk, ællinger og kyllinger fra hønsefugle. 

Den almindelige snapskildpadde kan sagtens overleve i Danmark. Det er en helt uansvarlig opførelse at sælge snapskildpadder, bare for at få et par kroner i kassen. Denne skildpadde bør kun handles mellem eksperter. 

Snapskildpadder bør kun holdes af skildpaddeeksperter. Det er kun et spørgsmål om tid, inden snapskildpadden er blevet for stor, for den uerfarne ejer. Den almindelige snapskildpadde (Chelydra serpentina) vejer mellem 5-20 kg. De kan veje op til 25-39 kilo og få en rygskjoldlængde på 30 cm. til knap 50 cm.

Er snapskildpadden købt og nu vokset dig over hovedet. Hvad så?

Hvad gør den uerfarne snapskildpaddeejer nu med skildpadden? Mange, rent ud sagt - "klaphatte", har gjort og vil i fremtiden sætte deres snapskildpadde ud i naturen! 

Kan ejerne ikke finde andre muligheder, end sætte skildpadden ud i naturen, i nattens mulm og mørke? Jo det kan de, hvis de vil. Aflevere skildpadden til os og andre der må tage imod din skildpadde eller få dyret aflivet hos en dyrlæge. En aflivning af skildpadden, ved en dyrlæge, vil måske koste 8-900 kroner, prisen afhænger også af skildpaddens størrelse. Vi håber på, at de personer der tænker på, at lukke denne skildpadde ud, i den danske natur. De vil tænke sig om, en ekstra gang.

Har du fået en snapskildpadde for meget, så kan vi tilbyde snapskildpadden et godt hjem.

Kontakt os

Den almindelige Snapskildpadde kan leve i den danske natur, både sommer og vinter. Skildpadden kan tåle iskold vand, så den kan sagtens tåle en streng dansk vinter. Snapskildpadden har ingen fjender i den danske natur. Den almindelige Snapskildpadden kan måske yngle i Danmark!?

SÆT IKKE SKILDPADDER UD I NATUREN! - DET ER ULOVLIGT!

I stedet for at købe din egen snapskildpadde, hvilket du hurtig bliver træt af! Besøg i stedet for: 

Glem alt om at anskaffe en snapskildpadde til dig selv.


 En snapskildpadde har et voldsomt bid!

Er du blevet bidt? Hvad kan man gøre, hvis man først er blevet bidt? 

En voksen snapskildpadde er normalt ret aggressiv, under håndteringen. Det er især når skildpadden skal tages ud af vandet og op på land, skildpadden kæmper imod. Skildpaddens voldsomme bid og skarpe kløer, kan i værste fald sende dig på skadestuen, med flænger og måske amputerede fingre og tæer eller bid i kinden, ses også.

Skulle du blive bidt, af en snapskildpadde og du endnu har dine fingre i behold, så vil din bedste mulighed være at du straks stikker skildpadde og din hånd tilbage i vandet, skildpadden vil måske beslutte sig for at slippe din finger/hånd og lade dig være. - Du kan også hælde vand, fra en spand, ned over dyrets næse og hoved, så vil skildpadden normalt hurtigt give slip på dig. Evt. stik skildpaddens næse og hoved og din hånd ind under den kolde vandhane, med fuld kraft på strålen. Det vil normalt få dyret til at slippe.

Vand der strømmer ud over skildpaddens næse og hoved, hjæper normalt, hvis du er bidt af alle slags skildpadder.

Problemet kan være, at snapskildpadden er så stor, at den ikke er til at bakse rundt med. Men, så skal du lade dyret være i første omgang. 

Hvert år, modtager vi her hos Skildpadder ABC snapskildpadder, der har været smidt i natur. 

Kosteskaft bides over! National Geographic.

Alligator snapskildpadde (Macrochelys temminckii) bider et kosteskaft over. Det er disse skildpadder, vi er begyndt, at se, i den danske natur. Fordi nogle ubetænksomme personer, sætter dyrene ud, i vores fælles vandløb og vandhuller, så snart de er blevet træt af dyrene.
Hvad kan der ikke ske, hvis et barn, kommer for tæt på dyret?

Mangler du et hjem, til sådan en bandit, så kan vi tage imod skildpadden.

Forskel på de to snapskildpadde-arter

Alm. snapskildpadde (til venstre) og en Alligator snapskildpadde (til højre).

 • Alligator snapskildpadden kan kendes fra den almindelige snapskildpadde, på de tre tydelige køl, med pigge, den har ned langs sit rygskjold. De tre køl på rygskjoldet, har denne skildpadde hele livet. Hvorimod kølene forsvinder, med alderen (over 10 år gammel), på den almindelige snapskildpadde og den får et mere glat og jævnt rygskjold.
 • Alligator snapskildpadden, har et meget større og kraftigere næb og et meget mere kroget næb, med store næsebor.
 • Ser man på de to arter snapskildpadder, fra oven, så har Alligator snapskildpadden er mere spidst trekantet hoved, hvorimod den almindelige snapskildpadde har et mere ovalt hoved.
 • Det er kun Alligator snapskildpadden der har den røde orme-lignede gevækst, i sit gab. Skildpadden bruger den til at lokke fisk med.
 • Alligator snapskildpadden har en kraftig og fremstående krans, rundt om dens øjne. Det har den almindelige snapskildpadde ikke.

Alligator snapskildpadden (Macrochelys temminckii)

Alligator snapskildpadden (Macrochelys temminckii)

Denne skildpadde, er kun for eksperter, med meget god plads.

Nederst på siden her, læs: Ny viden. Alligator snapskildpadden (Macrochelys temminckiI) er nu tre arter !!!

Den normale skjoldlængde, for han er 66 cm og med en vægt på 80 kilo. Hunnen bliver ikke nær så stor, en vægt på omkring de 23 kilo er det normale.

Skildpadden vokser gennem hele livet. Viste du, at en Alligator snapskildpadde på 183 kilo skulle være fundet, i Neosho River i Kansas i 1937. Alligator snapskildpadden er Nord Amerikas største ferskvands skildpadde. Skildpaddens gennemsnitlige levealder i naturen, er 20 til 70 år. Skildpadden kan blive op til 100 år gamle.

Skildpadden er næsten udelukkende fundet i floder, kanaler og søer i det sydøstlige USA. 

Skildpadden kan gå et år uden at spise, i den periode, har skildpadden et minimalt vægttab. Skildpadden kan ikke flytte sig, fra sø til sø, medmindre der er en vandforbindelse imellem. Alligator snapskildpadden tilbringer det meste af deres liv i vand, med undtagelse af når hunnen trasker de omkring 50 meter, væk fra floden, til sin rede. Skildpadden kan forblive neddykket i 40 til 50 minutter, før de igen skal op og have luft.

Den voksen snapskildpadde har ingen naturlige fjender, andre end menneskerder fanger dem, for deres kød og skjold. Hvor de bliver solgt, i den eksotiske dyrehandel. Der er en alvorlig fald, i antal af dyr, på grund af ureguleret fangst og tab af dyrenes levesteder. Det har fået stater til at beskytte skildpadden, i de fleste områder. De er nu opført som en truet dyreart. 

Kønsmoden

Alligator snapskildpadde - Macrochelys temminckii unge.

Alligator snapskildpadden bliver kønsmoden, i naturen, i alderen 11-13 år. 

Skildpadden lægger normalt mellem 9-32 æg af gangen. Æggens lægges om natten, hvor skildpadden har ro og vil stoppe, hvis dyret forstyrres.

Udrugningstiden er 120-140 dage, meget længere tid, end for den alm. snapskildpadde.


Den alm. snapskildpadde er normalt først kønsmodne i 15-20 årsalderen, i det nordlige af sit udbredelsesområde. 

Alm. snapskildpadde får normalt mellem 25 og helt op til 80 æg.

Udrugningstiden er mellem 60-120 dage. Med stabilt varmt vejr, vil ungerne hurtigt finde vej ud af æggene.  


Genkend snapskildpaddens køn - Se længere nede på siden.

Uhyret fra sumpen! Alligator Snapping Turtle

Her kan du tydelig se den ormeligende gevækst der skal lure fisk til.

Verdens grimmeste skildpadde slås med dårligt ry. 

Den amerikanske snapskildpadde (Macrochelys temminckii) har givet stof til overdrevne skrækhistorier - især på grund af sin stærke kæbe. 

Det var europæiske opdagelsesrejsende i det østlige USA, som hørte de første historier om mærkelige uhyrer, der holdt til i sumpe og søer. Ifølge lokale indianerstammer kunne de trække kanoer ned under vandet og æde samtlige personer om bord. Uhyrerne kunne lægge sig på lur i vandet under sten og væltede træstammer, og ve den uforsigtige fisker eller badende, der kom for tæt på. Uhyrernes kæber var så stærke og skarpe, at de kunne klippe en arm eller et ben af med et enkelt bid.  

Selv i dag, hvor kendskabet til snapskildpadderne er betydeligt større, er dramatiske skildpaddehistorier en fast bestanddel i aviserne i de amerikanske øst stater i agurketiden. 

Rygskjold som et spisebord.
Alligatorskildpadden er verdens største sumpskildpadde. Den almindelige snapskildpadde kan veje 38 kilo, alligatorskildpadden over 90 kilo, med en skjoldlængde på over 75 cm. Der fortælles historier om dyr på over 200 kilo.  

Det gælder for eksempel det berømte Busco-uhyre, der holder til i Fulls Lake, Indiana. Den blev første gang set i 1948 og igen 1949. Ifølge de lokale var det en skildpadde med et skjold på størrelse med et spisebord og en vægt på over 200 kilo. Det lykkedes nogle af de lokale beboere at lave en indhegning omkring skildpadden i søen, men den brød ud og forsvandt i dybet. I det følgende år slap den fra flere fangstforsøg. Man forsøgte endda på et tidspunkt at tømme søen, men det lykkedes heller ikke. Busco-uhyret er blevet set siden 1992. Der er dog ingen grund til at tro, at den ikke skulle leve endnu. Hvis det drejer sig om en stor alligatorskildpadde, skulle den nemt kunne blive 100 år gammel.  

Bloddryppende historier

Bemærk, vi holder godt fast ind under skildpadden og ikke som vi ser nogle klaphatte gør, der holder skildpadden i halen. Hvilket kan brække skildpaddens ryghvirvler.

Alligatorskildpaddens rygte er mere bloddryppende end den almindelige snapskildpaddes. Dens kæber er da også endnu mere kraftfulde. En stor alligatorskildpadde kranium er 25cm. bredt, og den kan smække sine skarpe kæber sammen med lynets hast.  

Den almindelige snapskildpadde foretrækker at ligge helt stille og på lur, den venter på et forbipasserende bytte. Indimellem kan det være tæerne på badende eller fiskere, der kommer for tæt på. Der er hvert år mennesker, som får alvorlige læsioner i fødder eller hænder, fordi de kommer for tæt på en af disse store skildpadder.  

Det mest bemærkelsesværdige træk ved den store alligatorskildpadde er dens meget raffinerede jagtteknik.  

Skildpadden kan holde sig i ro, op til 50 minutter under vandet. Når den ligger på lur, ligger den helt ubevægelig med åben mund. Dens ujævne skjold og hud camouflerer den glimrende. Det eneste der kan afsløre skildpadden, er de små øjne, der opmærksomt følger enhver bevægelse hos eventuelle småfisk i nærheden.  

Den store skildpadde er nu ikke helt inaktiv. Dens tunge er forsynet med et langt lyserødt, ormelignende vedhæng. Når skildpaddens mund er åben, vrider og vender denne lyserøde “orm” sig konstant. Det tiltrækker småfisk, der netop lever af orm og larver, og når de svømmer nærmere for at spise det fristende måltid, smækker skildpaddens kæber i.

Forsvarer sig med dårlig lugt.
Den almindelige snapskildpadde, er et stort dyr, men en vægt på op til 40 kg., og hvis ikke dens skarpe kæber er nok til at holde fjenden på afstand, er den også forsynet med stink-kirtler, den kan udløses, hvis skildpadden løftes op af vandet. 
 

Sumpuhyret, som engang spredte skræk og rædsel, skal nu have hjælp for ikke at forsvinde helt.  

Artiklen er afkortet - Hele artiklen kan læses i Illustreret Videnskab nr.3 2000 eller find hele artiklen, i kopi, med to billeder HER


Alligator snapskildpaddens levesteder

Her findes alligator snapskildpadden, i Nordamerika.

Den almindelige snapskildpadde - Chelydra serpentina

Alm. snapskildpadde mister kølene på rygskjoldet over nogle år. Husk - snapskildpadden skal have en solplads, med UVB-lys og varme!

Habitat - Den almindelige snapskildpadde findes mest i damme, kanaler og vandløb. De foretrækker langsomt rindende vand. Skildpadden kan findes på kanten af dybere søer og floder. Skildpadden er også observeret i brakvand. 

På trods af skildpaddens tunge udseende, med dens kraftfulde ben, så er den en meget god svømmer. Men modsat andre skildpadder, så svømmer de ikke ret meget. De bevæger sig ikke ret meget, de foretrækker at jage fra en ventende, kamufleret position, hvorfra de kan snappe fisk og andre dyr. Derfor vil snapskildpadder gerne gemme sig, i den mudrede bund, hvor der findes trærødder og vegetation. Her har skildpadden et perfekt gemmested.

Alm. snapskildpadder der er fundet, i de nord og østlige områder i Nord Amerika, de går i dvale om vinteren. De er nogle meget hårdføre dyr, der er set gennem isen, hvor de har gået rundt nede på bunden.

Skildpadden kan findes næsten alle de steder, hvor der er ferskvand - fra havoverfladen og op til 6000 meter over havet.

Hvordan kan denne skildpadde leve så mange forskellige steder? Skildpadden er i stand til at krydse store afstande over land, mellem forskellige vådområder, imens den lever af en bred variation af planter og dyr.

Opførsel - Den alm. snapskildpadde kan beskrives som særdeles aggressiv, når den skal forsvarer sig selv. Når dyret tages op eller forstyrres, så vil snapskildpadden skyde sit hoved frem, med gabet vidt åbent, men en utrolig fart. Kæberne vil lukke sig med et højt crunch, når halsen er strakt ud, i sin fulde længde. Hvis skildpadden her får fat på noget, så slipper den ikke så let igen. Snapskildpaddens bid er stærk og eftersom dyrets kæber, ikke er beregnet til at knuse, men til, at skære med, så kan selv en lille snapskildpadde let klare, at fjerne en persons finger, fra hånden.

Når snapskildpadden bliver forstyrret, så producer den en kraftig musk lugt, fra kirtler, der sidder under rygskjoldet.

Selvom snapskildpadden er ret så aggressiv, når den forsvarer sig selv. Så er dyret ret så sky og vil foretrække, at fordufte og svømme væk, når den bliver forstyrret.

Levealder - I naturen regner man med, at den almindelige snapskildpadde kan blive 30 år. I fangenskab, formodes det, at skildpaddens levealder er 45-50 år. 

Livet som snapskildpadde, kan være meget kort. Skildpadden er meget udsat som unge, hvor den er jaget bytte for forskellige rovfugle, mink, katte, hunde og andre skildpadder. Det største rovdyr for voksne snapskildpadder, er mennesker.

Skildpaddens kød, betragtes som en delikatesse, i mange dele af verden. Derfor er der en stor efterspørsels efter skildpaddens kød. Derfor bliver de store snapskildpadder, i naturen, jagtet, for deres kød. Heldigvis findes der nu skildpadde farme, der opdrætter snapskildpadder, for deres skjold og kød.

Fordi snapskildpadden har en stor appetit og man mener, at skildpadden er skyld i fald af antallet af fisk, i lokale områder. Derfor bliver der dræbt et stort antal snapskildpadder, hvert år, af fiskere. De betragter ikke snapskildpadden som andet en kæledyr. 

I Danmark - Snapskildpadden ligger gerne på land eller flyder i overfladen, i flere timer, hvis de holdes udenfor. Indendørs, er de ikke altid særlig villig til at kravle op på land. Men alle snapskildpadder skal have land, de kan kravle op på. Alle de snapskildpadder vi har haft inde, de er alle kravlet op på land.

Skildpadden æder alt, hvad den kommer i nærheden af, vandfugle og deres unger, voksne fisk og deres unger, alt! Sæt ikke denne skildpadde ud, i den danske natur! 

Snapskildpadden kan overleve, i den danske natur. Sæt ikke skildpadden ud i naturen.

I Danmark - sættes snapskildpadden desværre tit ud i naturen, når dyrets ejer ikke længere har plads eller kan håndtere skildpadden.
I naturen æder snapskildpadden alt, hvad den kommer i nærheden af, vandfugle og deres kyllinger og ællinger, udsat fiskeyngel, sjældne frøer og salamander, deres æg og yngel, simpelthen alt! Sæt under ingen omstændigheder denne skildpaddeart ud i den danske natur. Det er også ulovligt!
 

Vi fodrer alligator snapskildpadde

I dag får vores alligator snapskildpadde et stykke fisk. Hvilket er naturligt foder for skildpadden. I anlægget svømmer der guppyer, skildpadden står med åben gab, på den måde fanger snapskildpadden en guppy indimellem.

Størrelse

Den almindelige snapskildpadde - Chelydra serpentina unge.

Udvikling - Snapskildpadden er kendt for sin store appetit. De æder meget og de vokser hurtigt, især i fangenskab.

I naturen vil den gennemsnitlige almindelige snapskildpaddes størrelse, i 2 årsalderen, være en skjoldlængde på 12-15 cm. Nu vil skildpadden fremover vokse knap så hurtig, skildpadden vil i en alder af 15-20 år, have nået en skjoldlængde på 30-35 cm.

Hvor meget snapskildpadden vokser i fangenskab, det kan variere meget. Selv skildpadder der lever i de samme omgivelser, her kan en unge, på 1 år, have en skjoldlængde på 8 cm en anden kan være på 12 cm.

Den normale skjoldlængde, for den almindelige snapskildpadder er 30 - 40 cm, men kan opnå en skjoldlængde på 50 cm. Normal vægt 5 - 20 kilo. Vægten kan blive op mod de 40 kilo. Det lader til, at Florida snapskildpadden - Chelydra serpentina osceola, kan blive en smule større end de andre underarter.

Bemærk, at du ikke kan sammenligne den almindelige snapskildpaddes vokse rate, med en alligator snapskildpaddes. Alligator snapskildpadden vokser sig meget større end den almindelige snapskildpadde. Selvom Alligator snapskildpadden vokser langsomt, så vokser den sig meget stor, op til 80-100 kilo, over et livsforløb på op til og over 100 år.  

 Den almindelige snapskildpaddes levesteder

Bemærkning til kort: Nye oplysninger. Chelydra serpentina acutirostris - Sydamerikansk snapskildpadde. Denne skildpadden har tidligere været placeret, som underart til Chelydra serpentina. Holder til i Mellem-, og Sydamerika.
1. Chelydra serpentina serpentina, lever i det sydlige og østlige Canada, ned i gennem det østlige USA.
2. Chelydra serpentina osceola, lever i det sydlige USA, omkring Florida.
3. Chelydra serpentina rossignoni, lever fra det sydlige Veracruz i Mexico, sydover gennem Guatemale til Caribisk Honduras.
4. Chelydra serpentina acutirostris, lever fra det nordlige Honduras, østlige Nicaragua, Costa Rica over Panama, ned til Colombia og Ecuador ud mod Stillehavet. Skildpadden har tidligere været placeret, som underart til Chelydra serpentina.

Alligator- mod almindelig snapskildpadde

Her kan du se forskellen på den almindelige- og alligator snapskildpadden. Coyote Petersson behandler dyrene med respekt. Se flere videoer om snapskildpadder på Youtube kanalen Brave Wilderness.

Ikke alle snapskildpadder går i dvale

Snapskildpadde på isen. Mon@rch's foto.

Snapskildpadder vil gå i dvale, i lavvandede vandområder, hvor de typisk begraver sig i mudderet. Når snapskildpadden går i dvale, så vil dyret, ikke trække vejret i op til seks måneder, mens isen dækker vandet!

Den almindelige snapskildpaddens dvale periode, begynder i slutningen af ​​oktober, men radiotelemetri undersøgelser, tyder på, at det ikke er alle snapskildpadder der går i dvale (Ultsch og Lee 1983)".

Det er ikke ualmindeligt at se den alm. snapskildpadde, bevæge sig under isen. Men, ligefrem, at se dyret, bevæge sig i hurtigt tempo over en frosen sø, det er temmelig ualmindeligt. Se billederne i linket, med snapskildpadden, der vandrer hen over isen

Snapsskildpadder må ikke sættes ud, i den danske natur. I naturen har snapskildpadden ingen problemer med at overleve og gør det allerede! På grund af nogle folks ligegyldighed, med vores danske dyreliv.

Alm. snapskildpadder kan overleve ude i den danske natur også om vinteren.

Pasningsvejledning for både almindelig-, og alligator snapskildpadden

Ung alm. snapskildpadde der er kravlet op på land, det gør den dagligt.

Er den alm. snapskildpadde noget for en begynder, absolut ikke.

Fordi en alligator snapskildpadde kan blive ekstrem stor (verdens største ferskvandsskildpadde), så er alligator snapskildpadden absolut, slet ikke noget for en begynder. Selv en erfaren skildpaddeholder, bør holde sig langt væk, fra denne skildpadde-art, hvis man ikke kan tilbyde denne skildpadde plads nok.

Fangenskab. Den almindelige snapskildpadde vil normalt have det bedst med en vandtemperatur mellem 21 - 25 grader. Den alm. Snapskildpadde er ekstremt kulde tolerant. I dyrets hjemland, ses skildpadden ofte bevæge sig under isen.

I et akvarium eller tank, vil en alligator snapskildpadden have det bedst med en vandtemperatur mellem 23 - 26 grader.

Nyklæggede unger, af de to arter, vil have fordel af at have vandet et par grader varmere.

Varmelegeme. Har du i dit akvarium, behov for et eller flere varmelegemer, så sørg for at de er monteret med beskyttelsesskærm omkring - hjemmelavet beskyttelsesskærm. Så skildpadden ikke får brandsår, fordi den har lagt sig ovenpå et varmelegeme. Det er bedst at hænge et varmelegeme lodret op i et hjørne af akvariet, så er du mest sikker på at snapskildpadden ikke kommer til skade eller gør skade på kablet der fører til varmelegemet.

Begge snapskildpadde arter kan holdes, i et store akvarium, tank eller indendørs dam. Der har en minimumvanddybde, så dyret skal strække sin hals helt ud, for at trække sin luft. Det er ikke noget problem at give snapskildpadder dybt vand. Bare sørg for at skildpadden kan klatre op til vandoverfladen. Læs mere under akvarium indretning

Den alm. Snapskildpadde kan også holdes, i en havedam. Skildpadden kan med succes holdes i en dam, vinteren over. Hvis forskellige forudsætninger respekteres. Læs mere på siden: Havedam og skildpadder

Alligator snapskildpadden (Macrochelys temminckii) kan ikke overleve i en havedam, gennem en vinter.

Snapskildpadden vil gerne ligge i vandkanten, på lavt vand. Her kan skildpadden bare ligge og stikke hovedet op over vandet. På den måde, kan snapskildpadden også få sit livsnødvendige UVB-lys/sollys. Desværre ser vi mange snapskildpadder der ingen UVB-lys får.

Vi holder gerne 5-15 kilo store snapskildpadder i tanke med 1000 liter vand, med 1. meter i vanddybde. 
Større snapskildpadder bør have tanke, der indeholder 2000 liter vand og mere. Unge skildpadder, på 15/25 cm. kan leve udmærket i akvarier eller tanke, med minimum 400 liter vand i og mere.
Med 400 liter vand, mener vi, et 400 liters akvarium, der er fyldt helt op til kanten, med vand. Det kan også være et 600 liters akvarium, der er fyldt 2/3 del op, altså indeholder 400 liter vand.

Vi tilbyder vores snapskildpadder at de kan lægge sig op, på lavt vand, her kan de ligge og stikke hovedet op, over vandet. Dyrene har også en stor solplads, hvor de kravler op, hver dag. Men, det kræver at dyrene har ro og føler sig trygge ellers kravler dyrene ikke op på land.

Byg en god, stor landdel/solplads, hvor snapskildpadden kan kravle op. Tilføj meget gerne et sted, hvor skildpadden kan ligge halvt oppe på land og eller en platform, hvor skildpadden kan ligge halvt under vandoverfladen.

Hæng UVB pæren ud til vandkanten, så vil skildpadden stadigvæk få gavn, af UVB-lyset eller lad UVB-røret hænge ud, over det lavvandede område, når den kun ligger i vandkanten. Sådan ligger vores dyr tit.

Store skildpadder skal selvfølgelig have større solpladser, det vil sikkert være nødvendigt at hænge flere UVB-pærer eller rør op, sammen med flere varmepærer. Hele dyret, skal gerne varmes op og have UVB-lys.

Sørg for at begge snapskildpaddearter, har en god solplads, med både UVB-lys og varme og en temperatur mellem 31 - 35 grader. Både den alm. og alligator snapskildpadden vil kravle op på land for at blive tørre og blive varmet igennem af solens stråler/UVB-lys og varme pæren. Den alm. snapskildpadde kravler mest op på land.

Vi benytter 13/26 watt UVB-pærer og 50/100 watt halogen varmepærer til snapskildpaddens solplads. Findes på SkildpaddeShop.dk

En vigtig ting er at skildpaddens akvarium/tank skal sikres, så skildpadden ikke kan kravle ud. Snapskildpadder er meget stærke og dygtige klatrer (det kan ikke understreges nok).

Til snapskildpadder skal du have et kraftigt filtreringsanlæg. Alt afhængig af, hvor kraftig du filtrerer skildpaddens vand, så bør du udskifte 30-50% af vandet ca. hver 14. dag, gerne oftere.

En snapskildpadde opholder sig meget på bunden, hvor de kan være nedgravet i bundlaget. For at snapskildpadden skal føle sig tryg, i akvariet, så bør skildpadden have gemmesteder, det kan være trærødder, store afrundede sten og andet, det vil hjælpe skildpadden med til at føle sig tryg og usynlig.

Føde i fangenskab. Snapskildpadder er alt ædende. I fangenskab kan du fodre din snapskildpadde med magert kød, fortrinsvis kød der ligner dyrets naturlige føde. Kylling, kalkun (vi anbefaler, at du koger fjerkræ. For din egen skyld, så eventuelt Salmonella ikke spredes), fersk fisk, kan du eventuelt serverer levende, til de større dyr, mus og regnorm, levende guppyer, kød fra andre dyr end fisk skal begrænses, men, kan benyttes som foder ind i mellem.

Et godt ​​kosttilskud, vil være en god skildpadde foderpille, der gives skildpadden som et supplement. Her må du finde en foderpille, der indeholder vitaminer og mineraler til sumpskildpadder. De større dyr vil hurtigt kunne tømme en dåse foderpiller. Skildpadden kan hurtig blive meget dyr at holde, i foder, hvis du kun giver skildpadden foderpiller.

Både den almindelige og alligator snapskildpadde kan du tilbyde noget grønt, det kan være de vil spise lidt grønt, hvis de får chancen. Hav tålmodighed, hvis dyrene aldrig har set noget grønt. Forsøg evt. med skvalderkål og mælkebøtter. Der er masser af ukrudtsplanter at forsøge sig med, se spiselige planter og vandplanter.

Til alligator snapskildpadden kan du også forsøge at give skildpadden lidt frugt, det kan være æble, banan, druer og kirsebær, men kun i begrænset mængde.

Spiser din snapskildpadde ikke? - Så mangler skildpadden normalt UVB-lys. Læs mere nedenfor.

Fællesskab. Den almindelige snapskildpadde kan normalt holdes sammen med en anden alm. snapskildpadde, af cirka samme størrelse. Det vil normalt ikke skabe problemer. Vel at bemærke at dyrene har et akvarium eller en tank, som beskrevet ovenfor.

Men, der er aldrig en regel uden undtagelser, ved det mindste problemer, skal du skille dyrene fra hinanden.

Selv om man ser alligator snapskildpadden holdes, sammen med andre skildpaddearter, i Zoo udstillinger, så anbefaler vi at du holder alligator snapskildpadden alene.

Du skal ikke sætte andre skildpaddearter sammen med snapskildpadder.

Andre oplysninger. For at holde en snapskildpadde, så skal du virkelig være engageret, i dyret. Som unge, er snapskildpadden formentlig en af ​​de mest charmerende skildpadder at se på. Når dyret bliver ældre og mere aggressiv, så bliver mange skildpaddeejer trætte af skildpadden. Derfor skal du virkeligt gøre dit forarbejde godt, inden du vælger dig en snapskildpadde.

Vi mener, at du skal glemme alt om denne skildpaddeart, medmindre du er erfaren skildpaddeejer og meget entusiastisk.

Miljøstyrelsens faktaark om Alm. snapskildpadder

Alligator og Alm. snapskildpadde skal have UVB-lys og varme

Vil din Alligator skildpadde ikke op på land? Så hæng i det mindste en UVB-pære op, så skildpadden bare skal stikke sit hoved op imod pæren.
Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 50w. www.SkildpaddeShop.dk

Foto. Sørg for at din snapskildpadde kan kravle op på land og få UVB-lys og varme. Det er vigtigt at også denne skildpaddeart kan komme på land og blive helt tør. Alligator snapskildpadder kravler ikke meget på land, derfor hæng en UVB-pære op, eventuelt ud over en trærod eller som billedet viser, med den lavt siddende UVB-pære, til venstre ved opgang til solpladsen. Her er det let for skildpadden at kravle op og stikke hovedet op. Nu skal snapskildpadden nok selv klare resten. 

Snapskildpadder skal have adgang til en måske flere UVB 5,0 pærer, det afhænger af dyrets størrelse og en varmepære der kan dække hele dyret og give en temperatur mellem 30-35 grader, på solpladsen.

Foto: Se eksempel på en god UVB- og varmepære.

Skildpadden kan blive stor, derfor skal der benyttes pærer der passer til skildpaddes størrelse eller man må hænge flere pærer op.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.150-kr.240 

Vi anbefaler det her sæt pærer, til en god solplads: UVB- og varmepære


Bliver din snapskildpadde syg, så kontakt din dyrlæge

Men, tjek nu lige teksten nedenfor først.

Måske bliver din Alligator snapskildpadde dvask, tynd og spiser ikke?

Vi ved af erfaring, at mange har for lidt tjek på UVB-lyset til skildpadder. Derfor giv din skildpadde en frisk UVB-pære og se om ikke den kan hjælpe din skildpadde til at blive rask igen.

Vi ser tit fremskridt, allerede efter det første døgn, en skildpadde oplever UVB-lys. Ville skildpadden ikke spise før, så giver UVB-lys appetitten tilbage til snapskildpadden.

Det vigtigste for din skildpadde, er en solplads, hvor din skildpadde får varme og UVB-lys. Vi efterligner solens stråler. Skift UVB-pæren ud, hver halve år, så er du sikker på at pæren afgiver nok UVB-lys. Selv om den gamle UVB-pære stadigvæk lyser, så taber pæren UV-effekt. En UVB-pære er langt billigere end et besøg hos dyrlæge.

Kravler din skildpadden ikke op på en solplads, så hæng en UVB-pære op over en trærod eller kanten af solpladsen, så vil moskusskildpadder og alligator snapskildpadder også få UVB-lys, hvor de kan nøjes med at de stikker deres hoved op imod UVB-pæren. Ingen skildpadder kan undvære UVB-lys - Ingen!

Vi har reddet i hundredvis af skildpadder, der manglede UVB-lys.

Det er bedre at forebygge end helbrede og billigere, så lad være med at spare en UVB-pære væk! Har du ikke råd til en UVB-pære, så find et nyt og godt hjem til din skildpadde, hvor skildpadden får det den har behov for.

En skildpadde kan være blevet så så syg, hverken dyrlægen eller en UVB-pære kan hjælpe. Det er dit ansvar at holde din skildpadde rask. Vi tilbyder råd og vejledning, om du følger dem eller lader være, så kan vi aldrig påtage os ansvaret for din skildpaddes helbred.

Er du i tvivl, så kontakt din dyrlæge. - Penicillin er ikke altid den rigtige løsning.

Mere om UVB-lys og varmepærer Med forslag til, hvilken UVB- og varmepære du kan benytte.

Snapskildpadder får også skjoldproblemer

Billedet viser: En Alm. snapskildpadde, med skjoldskader. - Pilene viser, hvor denne skildpadde har haft skjoldråd. Du kan tydelig se skader i dyrets skjold. Selv skildpaddens næse har taget skade. Denne snapskildpadde har kun levet i en vandtank og ikke haft en solplads. Derfor er dyrets skold rådnet.

Hvis ikke snapskildpadder holdes under de rette forhold, så får denne art også skjoldproblemer. 

Skæl og hamskifte: At skifte skæl er ikke så almindelig blandt de vandlevende skildpaddearter, der ikke soler sig så ofte, det gør snapskildpadder og moskusskildpadder ikke altid. De kan derfor ofte være dækket af alger.

De vil til gengæld skifte deres ham/hud jævnligt. Det afhænger blandt andet af, hvilket foder du giver dine dyr og hvor varmt deres akvarievand er.

Se, hvilket foder vi benytter: Skildpaddefoder 

Find din nye UVB-pære hos SkildpaddeShop.dk

Kønsbestemmelse

Hun (Female) - Han (Male).

Genkend kønnet på din snapskildpadde.

Kloak på hannen sidder langt ude på halen. Ved hunnen sidder kloakken inde ved skjoldkanten.

Det kan være være svært at se kønnet på en snapskildpadde, hvis man aldrig tidligere har haft begge køn mellem hænderne.

 

 

 


Ny viden 

Alligator snapskildpadden (Macrochelys temminckii) er nu tre arter !!!

Artiklens tekst, er på engelsk.

The alligator snapping turtle, Macrochelys temminckii, is only found in river systems that drain into the Gulf of Mexico. These magnificent animals are the largest river turtles in North America, and they’re often called “the dinosaurs of the turtle world.” New research shows that they’re actually three separate species. And despite the newfound species richness, they’re actually more endangered than we thought. 

With bear-like claws and beaked jaws, these 200-pound (90 kg), prehistoric-looking turtles have no natural enemies and can live for nearly a century. These largely sedentary behemoths sit on river bottoms waiting for food, wiggling a worm-like lure on their tongue to bait prey. They can be docile and slow, with algae growing on their spiky shells, but be warned: Having a finger caught in their jaws is like getting it stuck in a car door.

Previous DNA analyses suggested that there could be enough variation across the animal’s range for three distinct assemblages: western, central, and eastern. To see if a taxonomic revision is in order, a team led by Travis Thomas from the University of Florida, Gainesville, analyzed the genetics of modern snappers (using blood samples from their tails), as well as their body shape and size. Then they looked to the fossil record, measuring skulls and shells of museum specimens dating back 16 million years. These confirmed their results: Each of the three lineages are genetically and morphologically distinct species.

Turtles furthest west, in the river drainages of the Mississippi and Mobile rivers, will remain the alligator snapping turtle, Macrochelys temminckii. The new (central lineage) species will be called the Apalachicola alligator snapping turtle (Macrochelys apalachicolae), which lives in the Apalachicola and other panhandle rivers in Alabama, Georgia, and Florida. The Suwannee alligator snapping turtle (Macrochelys suwanniensis) from the eastern lineage lives only in the Suwannee River drainage in Florida and Georgia.

There were deep divisions between each river. “Unlike common snappers, these turtles do not move from river to river,” study coauthor Joe Roman from the University of Vermont says in a UVM release. “They’re isolated and have been for millions of years, through many glacial ages.”

The most recent common ancestor of M. temminckii and M. apalachicolae existed 3.2 to 8.9 million years ago. They last shared a common ancestor with M. suwanniensis 5.5 to 13.4 million years ago, during the mid-Miocene to early Pliocene. 
 
While M. temminckii is morphologically the move primitive, the Suwannee snapper has a deeper divergence. There are no alligator snapping turtles in the seven rivers between the Suwannee and Ochlockonee --  a gap that created the isolation leading to the Suwannee snappers being the most distinct of the three. This species has a 4-inch (10 cm) notch in the rear of their shell. The other two species have short notches. 
 
So, it looks like we got two new turtles overnight! But the bad news is, these new species are more endangered than the previously recognized (singular) entity. Alligator snapping turtles used to be found north in the Midwest, but they were hit hard in the 1960s and 70s. They were hunted for soup, and with much of their range degraded, they’re now suffering a 95 percent decline. And now, each one is even rarer.
 
“The much-needed Endangered Species Act listing for these turtles” would help ensure their habitat is protected, says Collette Adkins Giese from the Center for Biological Diversity, which petitioned in 2012 to have these snappers protected under the act. “If we don’t act quickly to protect these dinosaurs of the turtle world, they, too, could go extinct.”
 
Thomas adds in a UF release: “If something catastrophic were to occur, such as a chemical spill or something that affects the entire river, it could potentially devastate [the Suwannee River] species. The turtle is extremely limited by its habitat. All it has is this river and it has nowhere else to go.”
Tekst fra http://www.iflscience.com/