Danmarks natur er livsfarlig for sumpskildpadder!

Advarsel, grafiske billeder på siden!

Denne side vil give de fleste skildpaddejer en overraskelse, det er vi helt klar over. Teksten vil ikke være til at tage fejl af, vi vil udtrykke os lidt kontant. Det gør jo ikke dig noget, fordi du kunne aldrig finde på at sætte din sumpskildpadde ud i naturen.

Kender du en skildpaddeejer der måske kunne finde på at sætte sin skildpadde ud i naturen? Bed dem om at lade være -  sumpskildpadder er med til at ødelægge livet for Danmarks naturlige dyreliv. TIl de dyr, hører skildpadder ikke til!

Vil du vide mere?: Skildpadder ødelægger i naturen

Hvor kan jeg få hjælp?: Skildpadder hjælpes

Har de udsatte sumpskildpadder, fjender i Danmark?

Odder har snuppet en sumpskildpadde.

Denne side er opdateret d.14. okt. 2021

Voksne kæleskildpadder der sættes ud i den danske natur, kan møde dyr, der vil æde dem, det er blandt andre vaskebjørn, mårhund og odder. Hunde kan også gøre livet surt for din sumpskildpadde.

De små sumpskildpadder kan tages af fiskehejre, kragefugle, katte, ræve m.fl. Er det det man ønsker for sin kæleskildpadde?

Det skal bemærkes, at de sumpskildpaddefjender (af dyrene) vi nævner her, de findes også i private haver, hvor man holder sumpskildpadder i sin havedam. Så det er vigtigt at man hegner sit havedamsanlæg godt ind, ikke kun fordi skildpadden ikke må flygte ud i naturen, men også for at holde sumpskildpaddens fjender væk.

Sumpskildpadde fjender kan også være jægeren, kommunens gravemaskine, motorbådens skrue, lystfiskerens krog, søer der tørlægges og renses op og flere andre muligheder.

Sikring af havedam

Fiskehejren tager gerne din udsatte sumpskildpadde

Foto af Joseph R. Godreau. Michigan, USA.

Hejre snupper en snapskildpadde-unge. Skildpadden blev vendt og drejet i ca. 15 minutter, inden hejren havde fået slugt denne snapskildpadde-unge.

Fiskehejre fanger, hvert år også mindre sumpskildpadder, i de danske havedamme. 

Nogle tror ikke en fiskehejre kan tage en skildpaddeunge?

Hejre snupper en snapskildpadde. Det tog 15 minutter for hejren at få slugt skildpadden!

Vi viser lige en video, hvor I kan se at de vandlevende skildpadder ender på fiskehejrens menukort.

Fiskehejre tager en sumpskildpadde - Det er måske din?

Tid 1:17 inde i denne video, fanger fiskehejren en smupskildpadde. Se, hvor let skildpadden glider ned. Fiskehejren kan let fordøje en skildpadde, med skjold og ben. Video fra Chromatophone Creatures YouTube kanal.

Skildpadder æder skildpadder

Snapskildpadde har ædt en mindre sumpskildpadde.

De større snapskildpadder æder gerne din udsatte kæleskildpadde!

Mange sætter deres snapskildpadder ud i den danske natur, når skildpadden er blevet for stor for dem.

Mange skildpaddeejer der ikke længere vil have deres sumpskildpadde, de sætter skildpadden ud i naturen og tror i deres naivitet, at deres kæleskildpadde, vil få et godt og langt liv. Men sådan går det sjældent for din kæleskildpadde, som du kan læse om her på siden. 

I henhold til dansk lov, så er det ulovligt at sætte sin kæleskildpadde ud i naturen. Lov mod at udsætte dyr

Der er kun det offentlige til at fjerne de invasive sumpskildpadder

Botanisk have Aarhus. Foto Studsgaard Entreprenør.

Det offentlige vedligeholder og renser vores fælles søer, damme og åer.

Din udsatte sumpskildpadde vil enten blive fanget og skal derfor aflives eller maskiner fanger og kører skildpadden over eller drukner og stresser skildpadden ihjel under arbejdet.

Det offentlige skal fjerne sumpskildpadder fra naturen. Når din sumpskildpadde bliver fanget, så skal skildpadden aflives. Det er helt utroligt dyrt for kommunen, det er dine skattekroner der betaler!

Lystfiskere fanger sumpskildpadder

Utallige sumpskildpadder må aflives, fordi de har slugt en krog.

Lystfiskere fanger sumpskildpadder, hvert år i de danske søer, damme og åer. 

Tror du din kæleskildpadde kommer levende fra at sluge en fiskekrog? Mange sumpskildpadder får bare kappet linen og sættes tilbage i søen igen, skildpadden vil med sikkerhed svømme en langsom død i møde, med krogen siddende fast i halsen. Andre vil få den fangede skildpadde aflivet. Men er det rimeligt, at lystfiskeren skal have den udgift, det burde være skildpaddens ejer!

Krogen er slugt - Hvad gør du nu?

Krogen er slugt og skildpadden var tæt på at miste livet.

Foto. Som røntgen billedet viser, en skildpadde, der har slugt en krog med agn og line. Hvad dyret ikke skulle have gjort, skildpadden lider og vil dø, hvis den efterlades til sig selv. I det her tilfælde, blev skildpadden fundet afkræftet og bragt til dyrlægen og reddet. 

Hver år, fanges der mange skildpadder, på fiskeudstyr. Desværre sættes de fleste skildpadder ud igen. Hvad der absolut ikke er en god ide, hverken for naturen eller for skildpadden. Vi forstår god lystfiskerne, de gider ikke bøvlet og de ekstra omkostninger det uden tvivl vil give dem, hvis de bringer skildpadden med hjem.

Skildpadder fanges i ruser og fiskegarn

Din kæleskildpadde vil lide druknedøden, i sådan en ruse!

 

Selv om rusen bliver røgtet, hver dag, så vil din skildpadde forlængst være druknet. Der ligger også mange døde ruser og tabte fiskenet, rundt om i de danske fjorde og søer, de ligger bare og slår dyr ihjel, dag ind og dag ud. 

Måske skulle man have skaffet sig lidt mere viden inden man tog en skildpadde med sig hjem?

 

Jæger har en sumpskildpadde på kornet!

De danske jæger må skyde alle de udsatte sumpskildpadder også de invasive sumpskildpadder.

Din sumpskildpadde er ikke sikret et langt og godt liv, fordi du har efterladt skildpadden til naturen!

Foto. Sigtekornet gennem en riffelkikkert.


Der er vilde dyr i naturen - Er det til at tro?

Vaskebjørn og mårhunden er i Danmark og der er mange af dem. De har ingen som helst problemer med at fange og æde en sumpskildpadde.

Sæt ikke din kæleskildpadde ud i naturen!

Guløret terrapin. pxhere.com

Skulle du alligevel finde på at sætte din kæleskildpadde ud i naturen om efteråret, så kan du være næsten 100% sikker på at din kæleskildpadde ikke vil overleve, mødet med den barske natur!

Din sumpskildpadde aner intet om, hvordan den skal finde og fange levende føde, inden skildpadden har fundet ud af det, så skal sumpskildpadden lige overleve sin nye stressende tilværelse. Stress afliver mange sumpskildpadder vært år.

Sumpskildpadder kan ikke gennemskue noget som helst, slet ikke at blive sluppet ud i en sø, hvor alt er nyt for skildpadden. Bare det at skildpadden ikke kan bunde længere, vil give mange sumpskildpadder stress og sumpskildpadden vil fare forvildet og bange rundt i søen og måske allerede der drukne. Ligegyldigt, hvor skildpadden vender sig hen, ser skildpadden noget nyt og bliver bange.

Stress er undervurderet som grund til sygdom hos sumpskildpadder.

Stress afliver mange skildpadder

Syge skildpadder efterlades i naturen

Helt tydeligt for den erfarne skildpaddeejer, her er en meget syg Rødøret terapin. Denne skildpadde vil hurtigt dø, ude i naturen.

Engelske undersøgelser viser at op mod 80% af de sumpskildpadder der bliver sat ud i naturen, vurderes til at være syge. Er du en almindelig skildpaddeejer, så kan du ikke se om din sumpskildpadde er syg. Problemet er, ser man kun sin egen sumpskildpadde, så ved man ikke, hvordan raske sumpskildpadder ser ud?

Her hos Skildpadder ABC har vi lavet vores egene undersøgelser og statistik på de engelske undersøgelser og de passer meget godt, med det vi har noteret ned gennem årene. 

Syge sumpskildpadder vil ikke overleve at blive sat ud i naturen, hvor de pludselig skal til at klare sig selv. 

Sæt ikke sumpskildpadder ud i den danske natur, det er ikke lovligt! 

Kælskildpadder dør på grund af klima

Kæleskildpadde der ikke fatter, hvad der sker? "Hvor er min ejer med foder og varme?" Ligner det skildpadden tænker?

En kæleskildpadde der er fodret og passet hele sit liv og levet trygt og godt i et akvarium, har ikke mange chancer for at klare sig selv i naturen. Skildpadden har aldrig lært, hvordan den skal klare sig selv?

Skildpadden skal nu selv til at finde sin føde, i konkurrence med andre dyr og fisk. Tror du din kæleskildpadde har mange chancer for at komme først og foran de dyr og fisk, der er født i naturen? Maden serveres ikke længer i store mængder fra din hånd. 

Kæleskildpadder har levet et beskyttet liv hos dig, i et akvarium, hvor temperaturen er 20-24 grader året rundt. Det ved vi alle godt, at naturen ikke kan tilbyde din kæleskildpadde! I naturen er der frost grader, om vinteren. - Nu skal din kæleskildpadde selv finde ud af at gå i dvale, på bunden af en sø, dam eller å, tror du det går godt? 

Motorbåde skader sumpskildpadder

Cooter ramt af propel fra en motorbåd. Fotograf Matthew J. Aresco.

Cooter ramt af propel på motorbåd. Der skal ikke meget berøring til af en roterende propel, før sumpskildpadden har tager livsfarlig skade.

Sumpskildpadder der lever naturligt i deres hjemland (ikke Danmark, her er det ikke naturligt at have sumpskildpadder), når de skildpadder først at overleve til voksenalderen, så vil de i gennemsnit kun blive halvt så gamle som kæleskildpadder. Det vurderes at over 90% af skildpaddeungerne dør i naturen, inden de når at blive voksne og kønsmoden.

Affald dræber skildpadder

Fotograf Siff Ingrid Drejer.

Affald kastes og smides ud i naturen. Meget af det affald er livsfarlig for det danske dyreliv.

Her er det en plastikpose, der har været toast i, der har fanget og druknet en moskusskildpadde! 

Få nu hjælp til din skildpadde. Ja, måske koster hjælpen dig noget. Men har man anskaffet sig et dyr, så følger der et ansvar med. Det er ikke rimeligt at andre skal betale for dig!

Skildpadden er set i Bilkasøen i Vordingborg.

Faren kan komme fra luften!

Kragefugle og rovfugle kan let tage unger og unge sumpskildpadder. De flyver højt op med skildpadden og så slipper de sumpskildpadden og lader skildpadden knuse mod jorden. Lykkes det ikke første gang, så flyver fuglen til vejrs igen og igen med skildpadden og slipper den, indtil skjoldet knækker og skildpaddens indre ligger åben til at fuglen nu kan tage for sig af retterne. 

Det er vist ikke lige sådan du har tænkt dig, at din kæleskildpadde skal ende sit liv?

Skildpadder køres over

Flere og flere skildpadder bliver i dag set på de danske landeveje. Vi får skildpadder ind, hvert år, der er blevet samlet op af en bilist

Desværre er det ikke alle skildpadder der når at blive bragt i sikkerhed!

Når skildpadder bliver bange, trækker de sig ind i deres skjold og regner med at skjoldet redder dem.

Er det en knallert eller cykelist der rammer en skildpadde, så kan det let ende med personskade!

Det kan også let ende galt for bilisten, der måske havner i grøften.

Levende skildpadder fundet i maven på krokodille

Tre levende rødøret terrapiner fjernes fra krokodillens mave. USA. - Alle slags dyr bliver efterhånden sat ud i den danske natur. Flere og flere skal absolut eje exotiske dyr, for deres egen egoismes skyld, mange gange er det en livsfarlig cocktail for dyrene!