Side 2. med det bedste, fra siden - Hver dag

Denne side er opdateret d.12. august 2019

Til siden: Hver dag

Børn, skildpadder og Salmonella

Det er din og dit barns sikkerhed!

Vi har den holdning her hos Sumpskildpadder, at alle skildpadder og deres anlæg er inficeret med salmonella. 

Derfor skal særligt børn under 5 år, gravide og personer med et svagt immunforsvar være ekstra forsigtige med skildpadder og deres anlæg og akvarier. Skildpadder og krybdyr giver for dem en forhøjet risiko for at få en salmonellaforgiftning.

Raske, voksne personer kan også blive smittet med Salmonella-bakterier. 

Vi er ikke ude på at ødelægge hobbyen for jer, men, man skal tænke sig om og passe på, salmonella er svært at undgå.

Vil du vide mere om Salmonella og andre sygdomme skildpadder kan påføre mennesker, og hvordan man kan forebygge risikoen: Salmonella m.m.

Stress gør sumpskildpadder syge!

En sumpskildpadde der har fået nyt anlæg. Denne terrapin er stresset og har problemer at dykke. Det går normalt over i løbet af 8 dage.

Stress afliver mange sumpskildpadder, hvert år! Det er der ikke mange der ved. Sumpskildpadder har det bedst under rolige og vante forhold. Sumpskildpadder er ikke glade for at blive taget op.

Mere om stress

Sumpskildpadden er ikke et dyr man sådan kan sidde med og klø bag øret og nusse under hagen. Det gider skildpadder ikke, de vil typisk tisse på én, hvæse ad én og måske også bide. Når en sumpskildpadde gør det, så er skildpadden stresset.

Skildpaddehobbyen består i, at man indretter det bedst mulige terrarium/akvarium for sine dyr og iagttager dyrenes levevis.

Hvor sumpskildpadder i årevis er vant til at blive håndteret, af den samme ejer, de dyr bliver selvfølgelig ikke stresst længere.

Kattefoder og hundefoder er ikke for skildpadder

Katte- og hundefoder er ikke for skildpadder.

Du skal ikke fodre dine sumpskildpadder, med katte-, og hundefoder. Det foder har et for højt indhold af protein for sumpskildpadder. Lader du alligevel dine sumpskildpadder æde katte-, og hundefoder så vil det foder på lidt længere sigt (1-2 år) give dine sumpskildpadder organ problemer, deformt skjold og knoglevækst problemer og til sidst vil din skildpadde dø af fodret.

Organproblemer kan du ikke se. Mange ser heller ikke at deres sumpskilpadde er blevet deform, fordi det sker lidt efter lidt og man ikke har nogle raske sumpskildpadder at sammenligne sine egne dyr med.

Når først skildpadden er blevet syg, af overfodring med det meget proteinholdig foder, så kan sumpskildpadden normalt ikke reddes- Et deformt skjold, kan aldrig blive pænt igen!

Sumpskildpadder der får foder med et for højt proteinindhold, de vil tit skælle ualmindeligt meget. Det ses ved, at skildpaddens hud, hænger i laser, lange hudtrævler og flager hænger fra skildpaddens hoved, hals og ben.

Det samme problem gælder for oksekød. Oksekød indeholder alt for meget protein for din skildpadde.

Vi hører jævnligt "Mine skildpadder har levet fint af katte/hundefoder".

Der er jo en god grund til at de firmaer der producere foder til dyr, på deres foder skriver og viser billeder, af netop det dyr deres foderpakninger henvender sig til.

Foderfirmaerne er ikke "dumme", de vil gerne kunne blive ved med at sælge foder til dig og dit dyr. De sælger jo ligesom ikke meget foder til et dødt dyr!

Vil du vide mere om dårligt foder til skildpadder: Dårligt foder

Fluval U4 - Topkvalitet til det lille akvarium

Direkte til vores SkildpaddeShop.dk

Vi har nu fundet et indvendigt akvariefilter, vi kan stå inde for. Filtret er et fornuftigt og økonomisk valg, til et 250 liter akvarium, med nogle få moskusskildpadder. 3-fase-filtreringen med BIOMAX for fremragende kvalitet af akvarievandet.

"Flip Top"-klaplåg for hurtig og nem filtermedie-udskiftning gør sammen med 3-gangs-gennemstrømningskontrol den nye FLUVAL U-serie til en milepæl inden for indvendig filtrering.

  • Øvre udgang: For maksimal cirkulation og iltning. Integreret jetrør: Giver en jævn, glat strøm til plantede akvarier.

  • Nedre udgang: Til vandstrømme ved akvariet bunden.

  • 3-fase-filtrering: Det nye indvendige 3-fase-fitler fra FLUVAL er ideelt til brug i både fersk- og saltvandsakvarier, men også i terrarier.

  • Skumplasten i fase 1 fjerner store snavspartikler. Polyester-/aktivt kul-filterinsatsen i fase 2 fanger de mindste partikler, forbedrer vandrenheden og fjerner forurening. BIOMAX i fase 3 tilbyder en optimal og effektiv biologisk filtrering.

Alle fordele i overblik: Til fersk- og saltvandsakvarier, terrarier og skildpaddeakvarier Ideel til indsats som stand-alone-løsning, som udvidelsesfilter eller der, hvor et udvendigt filter ikke er muligt at bruge.

Filtrerer snavs og garanterer en optimal, biologisk rengøring. Stille og meget effektiv. Nem installation og vedligeholdelse. Udviklet og produceret i Italien. Gennemstrømning 1000 l/h. Lavt strømforbrug 10 watt.

645 DKK på vores SkildpaddeShop.dk

Tips og tricks - Akvarie-støvsuger

Tragt er lavet af en ketchupflaske.

Her er der brugt toppen fra en ketchupflaske, slangen er sat fast med silikone. Nu er du klar til at suge skidt op ved dine skildpadder, ved hjælp af hævert-princippet.

Du må ikke selv begynde at suge i slangen på grund af salmonellarisikoen. Stik hele slangen ned i akvariet, sørg for at alt luft er ude af slangen, lad nu ketchuptragten blive nede på bunden af akvariet og træk den anden ende over i en spand, nu vil vandet begynde at løbe over af sig selv, alt imens du kan støvsuge skidt op fra bunden af akvariet.

Advarsel, der er mange bakterier i vandet, derfor vask arm og hænder godt bagefter. Hygiejne omkring pasning af dine skildpadder er vigtig.

Vippelåge i minidrivhus

Mauriske landskildpadder (Testudo graeca). Foto Thomas R.

Thomas har været i gang med at bygge udendørsanlæg til nogle af vores landskildpadder, der endnu ikke er klar til adoption. 

En detalje fra anlægget, er vippelågen af akrylglas, du kan se i minidrivhuset. 

Dyrene fandt straks ud af at gå ind og ud gennem vippelågen. Med lågen holdes der godt på varmen og det trækker ikke ind til dyrene om natten. 

Dyrene sover normalt inde i det lille træhus, der står inde i drivhuset. 

Allerede i marts måned kom de her landskildpadder ud i anlægget. Når de sættes ud så tidligt, skal man holde øje med dyrene, at de ikke ligger og sover under åben himmel i frostgrader, gør de det, bliver de lagt i seng eller sat ind i minidrivhuset. 

Vores skildpadder har ophængt supplerende varme og UVB pærer, så der ikke bliver for koldt for dem om natten. Mere om landskildpadder

Tænk dig om inden du anskaffer dig en voksen skildpadde

Gul- og rødøret terrapiner må hverken købes, sælges eller gives væk. Dyrene må afleveres til Sumpskildpadder.

Køb ikke eller overtag ikke en voksen sumpskildpadde fra en nabo, skolekammerat, familie, hvis de bare vil af med deres skildpadde og du ikke kender noget til skildpadder.

Køb slet ikke en vandlevende skildpadde på Den Blå Avis, Gul & Gratis eller et andet tilsvarende sted - Køb heller ikke en voksen sumpskildpadde i dyrehandlen. *Dyrehandlen tager indimellem imod skildpadder, fra ejer der ikke længere vil have deres skildpadde.

Sælger kan ikke se, deres skildpadde er syg! Det kan mange dyrehandler heller ikke! De fleste af de voksne sumpskildpadder der sælges af private, er af arten Guløret terrapiner der er forbudte at købe, sælge og give væk. Lov imod Guløret terrapin

Hvorfor skal du holde dig fra de dyr? Vi ved af erfaring, at 60/80% af de skildpadder er ikke raske! Du vil bare risikere at overtage en skildpadde der potentiel kan koste dig kr.1.000 og mere i dyrlæge regning. Bare det at stå med en syg skildpadde, er så trist. 

  1. Adopter i stedet for en rask skildpadde, af Sumpskildpadder. Adoptionsklare skildpadder
  2. Find en dygtig skildpaddeeje, der ved, hvad det handler om. Ikke én person, der bare skal af med sine dyr!
  3. Køb en skildpaddeunge, i en dyrehandel. Køb ikke en voksen sumpskildpadde i dyrehandlen, det er almindeligvis indleveret dyr, fra nogle der ikke vil have deres skildpadde længere. Husk, vi har fortalt dig at 60/80% af de skildpadder, er syge! 

Hvilken sumpskildpadde skal du anskaffe dig. Vi har oprettet en side, hvor vi beskriver sumpskildpadder, der kan være noget for dig. Begynder sumpskildpadder 

 *Dyrehandlen må ikke tage imod Gul- og rødøret terrapiner, de må heller ikke sælge dem!

Sumpskildpadder hjælper og må modtage alle slags skildpadder.

Kontaktinfo. Sumpskildpadder

Skildpadder er dygtige til at klatre og grave

Hvordan flugtsikrer jeg mit skildpaddeanlæg?

Foto. Her er et eksempel på en sikker indhegning, af sumpskildpadder, fungere også til landskildpadder. Her er de øverst 5-10 cm. af hegnet, bukket ind mod dammen. Samtidig er der lagt sten/fliser, langs hegnet, så skildpadder ikke kan grave sig ud.

Man kan også grave betonfliser ned langs hegnet, så er man også sikker på at holde dyrene inde i anlægte.

Skildpadder må ikke kunne slippe ud i naturen

Sumpskildpadder YouTube-kanal - Nu 1000 abonnenter

Følg med i livet hos Sumpskildpadder, hvilke skildpadder vi har inde og meget mere. Der vil jævnligt komme nye videoer til. 

Se de senest oplagte videoer fra Sumpskildpadder - abonner på vores YouTube-kanalhvis du automatisk vil have besked, hver gang vi uploader en ny video.

Har du videoer du synes vi skal lave, så sig endelig til, så ser vi om det kan lades sig gøre. Er du video-entusiast og ønsker at lave lidt frivllige videoer for Sumpskildpadder, så hører vi gerne fra dig.

Kontaktinfo. Sumpskildpadder 

Tilpas dit anlæg til skildpaddearten

Kinesisk- trekøl og stribethals og terrapin

Byg altid dit akvarium op, så din skildpaddeart får dækket sine behov.

Billed. I hulen er det en Kinesisk trekølsskildpadde, på sandet er det en Kinesisk stribethalsskildpadde, de skal begge have let ved at komme op til vandoverfladen, svømmende er det en Guløret terrapin

Indretning af akvarium til skildpaddearter der helst vil klatre/kravle op til vandoverfladen: Akvarium til skildpadder der helst klatre/kravle

Grene til din landskildpadde

Grene fra Birketræ.

I dag har vi givet alle vores landskildpadder grene, de kan tygge og kravle rundt i. Straks grenen blev lagt ind, skulle denne Russiske landskildpadde op og kravle i grenen.

Skildpadden begynder efter lidt tid at æde bladene og bide i barken. 

Skildpaddens næb har godt af at få noget at bide i. 

Denne russiske landskildpadde har et lidt skævt næb, der skal holdes øje med. Vi har selvfølgelig trimmet næbet på skildpadden så han er klar til adoption.

Mere om landskildpadder

Vi har tit skildpadder inde i mange år

Fotograf Thomas.

For et par år siden modtog vi de to landskildpadder, hvor deres skjolde var i meget dårlig stand.
Dyrene har fået god pleje og har i sommerperioden levet i vores udendørs anlæg, hvor de stor-trives.

Vores Mauriske landskildpadder (Testudo graeca) nyder det gode vejr, det friske græs og sten at kravle i.

Anlæget er bygget op med et mini drivhus, hvor dyrene kan gå ind i når det er dårligt vejr. De har også en hule i det udendørsanlæg, hvor de normalt opholder sig i om natten.

Vi modtager både sump- og landskildpadder. - Vi har mange forskellige anlæg, så vi kan tage imod alle slags skildpadder.

Se nogle af vores landskildpaddeanlæg  -  Sumpskildpadder 

Ønsker du at aflevere din skildpadde?

Det er skønt med solen og et trygt hjem!

1000 liter terrassedam.

Vores 1000 l. terrassedam, hvor vi har en del sumpskildpadder af forskellige arter.

Har du ikke længere mulighed for at beholde din skildpadde, uanset skildpaddeart og størrelse, og ønsker du at give din skildpadde det gode liv?

Så Kontakt@Sumpskildpadder.dk og vi hjælper dig meget gerne.