UVB- og varmepærer skal dine skildpadder have adgang til

Dette sæt pærer, med en Reptisun 5,0 UVB og en 60 watt varmepære, vil være udmærket, til de fleste skildpadder. Har du mange dyr, så skal der hænges flere sæt pærer op.

Denne side er opdateret d.16. juni 2020

De viste produkter her på siden kan bestilles i SkildpaddeShop  ⇦ Klik

På denne side, fortæller vi kort om nødvendigheden, af både en UVB pære og varmepære til dine skildpadder. Vi viser dig også, både pære fabrikat og hvor du kan skaffe pærerne. Så du ikke er i tvivl og for at det skal være let for dig, at sørge for dine skildpadder, på en god måde. Der findes andre udmærkede pære fabrikater, end dem vi viser.

Mange tager desværre for let på, at sumpskildpadder, landskildpadder og andre krybdyr i det hele taget, skal have UVB-lys og varme. Det er livsvigtigt, at dine sumpskildpadder, har både en UVB pære og en varmepærer. 

UVB lys og varme er helt nødvendig for at skildpadden kan optage de mineraler, kalk og vitaminer der findes i skildpaddens foder. Skildpadder er krybdyr og reagerer fuldstændig anderledes end pattedyr gør på det foder de spiser, og skildpadder optager også mineraler og vitaminer anderledes.

Den rette UVB-bestråling: UVB-lys ligger i intervallet mellem 280-320 nanometer. Så UV-lys fra en diskokugle virker ikke, på dine dyr.

De sumpskildpadder, der er i handlen, gennem dyrehandlen, de skal have en 5,0/Forest UVB pære. 

Landskildpadder i Europa, skal have en 5,0/Forest UVB pære. Du skal kende din skildpadde og vide skildpaddens behov. Vi kan ikke bare gætte os til, hvordan en skildpadde skal passes.

Fordi man ikke kan se eller forstå UVB-lys? Er det ikke det samme som, at skildpadder ikke har behov for UVB-lys. Andre har løst gåden for os, så dem retter vi os efter.

Dine skildpadder skal også kunne kravle op på land, hvor dyrene får en højere temperatur på 30-35 grader. Landskildpadder bør have 40-45 grader på solpladsen. Ellers vil skildpadden ikke kunne forbrænde/fordøje sit foder og derved få gavn af dit dyre indkøbte foder.
Fordi fodret trænger ned gemmen skildpaddens tarm og ud, er det ikke ensbetydende med, at skildpadden har fået gavn af fodret.
UVB-lys og varme er nøglen til, at skildpadden kan optage næringsstoffer fra fodret og leve det godt skildpaddeliv.

---

UVC-lys er noget andet. Læs mere om UVC under El-teknik skildpadder

UVB- og varmepærer er livsvigtig for din skildpadde

UVB pæren må max. hænge 15 cm. fra skildpadden ellers virker, uv-strålerne ikke på skildpadden.
Her hænger der en Reptisun 5,0 UVB pære og en Dragon Sun Spot 60 watt. Find lamper og pærer, på vores www.SkildpaddeShop.dk

Belys din skildpaddes levested.

Den rette belysningen af skildpaddes levested, er meget vigtigt. Lyset er ikke bare til for at du bedre kan se, din skildpadde. Det er langt vigtigere end det. Uden den rette belysning, så vil din skildpadde blive syg og til sidst dø.

Du skal forsøge, at kopierer solen. Derfor hænger du både en UVB pære og en varmepære op, over din skildpaddes solplads. De to pærer hænger sammen, så skildpadden får både UVB-lys og varme.

Det er nødvendigt at skildpadder har "dage" og "nætter", ligesom mennesker og andre dyr. Uden en dag og nat cyklus, vil din skildpaddes sovevaner blive afbrudt og give din skildpadde stress. Stress mindsker din skildpaddes immunitet og generelle sundhed. Lad derfor både UVB- og varmepæren være tændt 10-12 timer i døgnet. Benyt et tænd & slukur, så skal du ikke gå og huske på at tænde lyset.

Hvorfor har sumpskildpadden brug for UVB-lys / direkte ubrudt* sollys ?

Skildpadder (krybdyr) skal have UVB lys ellers kan skildpadden ikke optage mineraler, kalk og vitaminer, fra sit foder. Mineraler og vitaminer er nødvendig, hvis skildpadden og  dyrets organer skal udvikle sig rigtigt.

Havedam. Sumpskildpadder der ikke har fået UVB-lys og varme, de kan ikke overleve at skulle gå i vinterdvale, i en havedam. Skildpadder der tages ind om vinteren, de kan heller ikke undværer UVB-lys og varme, bare lige hen over vinteren, indtil dyrene igen kan komme udenfor, i solen.

Uden nok UVB-lys, så vil din skildpadde få mangelsygdomme og skjold problemer. Skildpaddens skjold vil blive tyndt, deform og få metabolisk knoglesygdom, og til sidst dø!!! Ja, det er virkelig så vigtigt! 

Uerfarne skildpaddeejer, kan ikke vurderer, om deres skildpadder, er raske! Næsten alle dem der afleverer skildpadder, hos Sumpskildpadder, tror deres skildpadde er rask.

Skildpadder og krybdyr er ectothermic, hvad vi normalt vil kalde "koldblodet/vekselvarme" . Det betyder, at skildpadder ikke frembringer deres egen kropsvarme, som pattedyr gør. Vi kan også sige, at skildpadder ikke har en indbygget "ovn". Skildpadder tager/har kropstemperatur, efter deres omgivelser, er vandet, skildpadden svømmer i 20 grader, så er skildpadden også tyve grader. Det er ikke nok til, at sætte skildpaddens indre "ovn" i gang, så skildpadden får glæde af det foder du giver dyret.
Derfor skal du bare hjælpe skildpadden til, at kunne få hævet sin krops temperatur. Anskaf den rette UVB pære og varmepære, til din skildpadde. 

*Sollysets UV-stråler og UVB pærens lys der først skal trænge gennem glas, plexi/acryl glas eller vand, inden det når skildpadden, det hjælper ikke din skildpadde!

UVB belysningen skal hænge, ind over land, hvor skildpadden kan kravle op og modtage UVB/kunstig sollys. UVB-lys der hænger ud over vandet, hjælper ikke din skildpadde.

Husk, en UVB pære må højst hænge 15 cm. over skildpadden. Benytter du lysstofrør med UVB, så skal du følge fabrikantens anbefalinger, for rørets afstand til dyrene.
Husk, at skifte din UVB pære, mindst 1. gang om året. Selv om pæren lyser, så afgiver pæren intet UVB-lys. Skriv dato, på fatningen, første dag, pæren er i brug. Så ved du altid, hvor længe pæren har været i brug.

UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

En UVB pærer holder mellem 6 måneder og et år, afhængig af fabrikat. Selv om pæren stadigvæk lyser, så afgiver UVB pæren ikke UV stråler! Så kan du evt. benytte pæren i en gang, garage eller udhus bagefter.

Desværre lider og dør mange skildpadder, fordi de mangler UVB-lys. Mange ved ikke, at deres skildpadde skal have UVB-lys. Det fleste ved godt at der skal være en pære ind over skildpaddens solplads. Men intet om, hvilken pære det skal være?

Nu kan du tænke: Er det ikke nok med en UVB-pære, den giver da også varme fra sig. Nej, en UVB-pære afgiver ikke varme nok (max. ca.26 grader), til en solplads, det er ikke nok varme, til de fleste sumpskildpadder. Det er derfor også nødvendigt, at hænge en varmepære op, over solpladsen. Brug f.eks. en Dragon Sun Spot. Vi benytte 60 watt varmepærer for at holde de 30-35 grader, der er nødvendig, på solpladsen.

Benyt gerne et termometer til at finde den rette temperatur 30-35 grader. De lokale forhold kan påvirke temperaturen på solpladsen. Tjek temperaturen en gang imellem, varmepæren har en tendens til at "tabe varme", så temperaturen på solpladsen sænkes over tid. Så juster du højden lidt på lampen, så den igen passer med den anbefalede solplads temperatur.

UV pæren virker ikke! UV-stråler trænger ikke gennem noget som helst. Dine skildpadder skal have ubrudte UV-stråler. Derfor kan du ikke have glas, akryl, plexi eller noget som helst andet mellem UV pæren skildpadden!

"Krølle" blev indleveret for 5 år siden, hvor hun manglede UVB-lys og alt andet. Billedet er taget 2 år efter hun blev reddet, som hun ser ud i dag. Krølle lever i en havedam, om sommeren og indendøre om vinteren. Hun blive aldrig pæn igen. Men hun lider nu ikke længere af skjoldråd. Hun er en falsk landkortskildpadde "Mississippi".

Heldigvis er det temmelig nemt, at give skildpadden den rette temperatur. Når du bare ved hvordan. Den første ting du må gøre, er, at vide, hvilken temperatur, der er den bedste for netop din skildpadde-art. Her må du gå ind og kikke under din skildpadde-art, her på hjemmesiden. Der vil du kunne læse om de temperaturer, der passer din skildpaddeart bedst.

For de fleste voksne sumpskildpadder, vil en solplads temperatur på 30-35 grader, være god. For baby- og syge sumpskildpadder, så bør temperaturen ligge på 35-38 grader.

Varmepæren skal være tændt 10-12 timer i døgnet. Benyt en timer, så glemmer du ikke at tænde varmepæren. De kan købes i ethvert byggemarked for 25-35 kroner.

Til varme, er det ikke væsentligt, hvilken pære du bruger, men, pæren skal kunne afgive varme nok. Her er det normalt at benytte en glødepære, der både giver lys og producerer varme. Her vil vi anbefale, at man bruger en pære med indbygget reflektor (spotlight), der fokuserer varmen mod solpladsen. 

Spotlighten bør sigte på den del af landdelen, hvor skildpadden kan kravle hen og få varme, lad en anden del af landdelen ligge hen, uden UVB-lys og varmelampe, så kan skildpadden selv juster sin temperatur, ved at placer sig, hvor det nu passer dyret bedst at være. Varmepæren skal placeres i en afstand, så varmen på solpladsen, når op i den høje ende af, hvad der er den anbefalede temperatur for netop din skildpadde-art.

Du må ikke bare gætte på, hvor højt varmelampen skal placeres over solpladsen! Anvend et termometer, så du er helt sikker. De kan købes i enhver dyrehandel og er ikke dyre. Hvis du placerer varmelampen, i en afstand, der er for højt over dyret, så kan din skildpadde risikere at blive forkølet og få en luftvejsinfektion, der ofte vil være dødelig for skildpadden. Hvis du placerer varmelampen for tæt på, så kan du risikere, at din skildpadde brænder sig. Så du skal ikke bare slumpe dig til afstanden. Være klog og brug et termometer. Tjek temperaturen en gang i mellem.

Sumpskildpadder har behov for at kunne komme op på land og blive helt tørre, under en varmepære ved den rette temperatur, det hjælper skildpadden til at kunne fordøje sit foder og holde skildpaddens skjold helt tør og derved holde skjoldet fri for skjoldråd og svamp det hjælper en varmepære med til.

Det gælder alle sumpskildpadder, både de sumpskildpadder der har et hårdt skjold og dem med et blødt skjold, blødskjoldsskildpadder. Blødskjoldsskildpadder har meget let ved at få svamp og dø.

Når man har flere sumpskildpadder, så bliver det nødvendigt med flere varme/solpladser, til sine skildpadder. Hvis du kan give dine skildpadder adgang til direkte sol, så vil dyrene elske det.

Akvarium indretning til de større sumpskildpadder

Sumpskildpadder har bedst af en fast dagsrytme.

Vi benytter den model med kontakt i højre side, så lyset kan tændes uafhængig af uret. Det er en klar fordel, at kunne tænde for strømmen, hvis der skal bruges lys i en fart.

Giv dine skildpadder en fast døgnrytme, med dag og nat. 

Giver du dine sumpskildpadder en fast dagsrytme på 10/14 timer med lys og resten af døgnet kan du lade lyset være slukket.  

Alle de pærer der afgiver lys, UVB- og varmepære og akvarielampen, de er hos os alle sat til tænd & slukure og er stillet til at være tændt 12 timer i døgnet.

Dine skildpadder får en mere stabil dagsrytme, det gør dyrene roliger, mere trygge og mindre stressede. Ved at investerer ca.kr.30 i et tænd & slukur, så er du fri for at skulle gå og huske på at tænde og slukke lyset ved dyrene. 

Til de tænd & slukure vi har på lager, de kan belastes med 3800 watt, derfor kan du sagtens sætte alt dit lys til et tænd & slukur.

Med tænd og sluk ure kan du varierer skildpaddernes lys, efter sæsonen. Med et par tænd & slukure kan du dæmpe lyset langsomt, om aftenen. Evt. først slukkes UVB- og varmepæren oppe over solpladsen, lidt senere kan akvarielampen slukke. Om morgenen, kan du stille uret, så lamperne tænder som du gerne vil.

Reptisun 5,0/Forest UVB pære 13 og 26 watt

Reptisun 5,0/Forest UVB 13/26 watt pære. Vores mest benyttede UVB pære.

Det er et af markedets billige UVB-pærer. Dermed ikke sagt, at denne UVB-pære ikke virker, det gør pæren ganske udmærket. 

Reptisun 5,0 UVB 13w. pære må ikke hænge højre end max. 15 cm. over skildpadden ellers hjælper UVB-lyset ikke skildpadden. UVB-pæren på 26w. skal hænge højre, skema medfølger denne pære. Tjek altid fabrikatens råd.

Sumpskildpadder benytter kun kvalitets produkter, til alle vores skildpadder. Vi modtager mange skildpadder, der er syge (over 60% er tydelig syge), de skildpadder skal gøres raske i en fart. Det hjælper et kvalitets produkt som Reptisun med til. Vi har nu benyttet denne UVB-pære gennem flere år. Pæren afgiver UVB-lys, uden problemer i et år.

Pæren fndes også som lysstofrør. Se længere nede.

En UVB pære skal mindst skiftes en gang om året! Selv om pæren stadigvæk lyser, efter et år, så afgiver pæren ingen UVB-lys.

Efter brug, benytter vi de brugte UVB-pærer, blandt andet som pære, i loftlamper. Der er ingen grund til at smide en brugt UVB-pære ud, fordi den ikke længere afgiver UVB-lys. Pæren afgiver hvidt lys, det er udmærket at se ved, som f.eks. loftlys eller i en gang. 

Skriv dato, på pærens sokkel, så du husker, at udskifte pæren i tide.

UVB-lys er helt nødvendig for dine skildpadder. UVB-lys er sammen med en varmepære, er solen, for skildpadder.  

Dragon Sun Spot 60 watt - Varmepære

Dragon Sun Spot 60 watt. Vi anbefaler, at du altid har en ekstra varmepære på lager. Tåler ikke vandsprøjt. Varmepære der tåler vandsprøjt, se nedenfor.

Pæren holder generelt længer end lovet. Men, du skal ikke sprøjte vand, på pæren, bare en dråbe vand, så springer pæren.

Pæren holder heller ikke til, at du tager pæren ud af sin keramikfatning, lige efter du har slukket pæren. Glødetråden i pæren, er på det tidspunkt varm og derfor skør og kan knække ved mindre støt og de vibrationer der kommer, når du skruer pæren ud af fatningen.

Se varmepære, der kan tåle vandsprøjt, se længere nede.

Sumpskildpadder anbefaler en 60 watt varmepære, den afgiver tilstrækkelig varme til solpladsen. Med denne varmepære, kan du normalt godt varme solpladsen op til en temperatur på 30-35 grader, hvilket er den foretrukkende temperatur, for de fleste sumpskildpaddearter.

Konklusion, varmepæren er en udmærket varmepære. Anbefales af Sumpskildpadder.

Varmepæren er nødvendig for skildpadder

Sumpskildpadder og landskildpadder skal have varme ovenfra, fra en pære og ikke fra undersiden (varmeplade eller varmekabler er ikke til skildpadder). Tænk på, at skildpadden vender sig mod solen, ude i naturen.

Vigtig viden: Varmepærer/halogenpærer taber effekt med tiden. Derfor skal der holdes en ensartet temperatur, på skildpaddens solplads, så skal temperaturen, under varmepæren tjekkes jævnligt og eventuelt skift varmepæren  ud, hvis den rette temperatur ikke kan holdes. For sumpskildpadder 30-35 grader og 40-45 grader for de fleste landskildpaddearter.

Halogen spotpære der tåler vandsprøjt

Vi benytter 35/50/100w efter behovet. SkildpaddeShop.dk

Komodo Halogen Spot 35/50/100 w. Flere og flere benytter efterhånden halogen spotpærer.
Varmepæren, er med reflektor, det giver en højere varme og mere lys, for færre watt. Denne Spot, kan holde til vandsprøjt (se video nedenfor) og har en levetid på 2-3000 timer. Kan lysdæmpes.
Denne halogen spotpære kan hænges højere op over varmepladsen og stadigvæk varme sumpskildpadden solplads op, til de nødvendige 30-35 grader. Landskildpadder bør have 40-45 grader på solpladsen.

Har du mange skildpadder der vil sole sig, så kan du evt. benytte flere pærer eller hænge en 100w. halogen spotpære op, den vil kunne dække hen over en større solplads.

Pæren indeholder ikke UVB-lys. Husk derfor også at bestille en UVB pære. Pæren er med almindelig E27 fatning.

Har du flere skildpadder og ønsker du et større område varmet op, så er det 50 og 100 watt Halogen Spot du skal vælge.

Halogen Spot varmepæren tåler vandsprøjt

Her tester vi, en Halogen Spot varmepære 35w. og viser at den tåler vandsprøjt.

Vigtigt, dine dyr skal kunne komme på land og få UVB-lys og varme

God flydeø, med god plads til at hænge to lamper hen over. www.SkildpaddeShop.dk

"Hvad nu, når min sumpskildpadde aldrig kravler på land?
Grunden til at en sumpskildpadde aldrig kravler op på land, skyldes normalt, at akvariets vand er alt for varmt. Den foretrukkende vandtemperatur, for de fleste voksne sumpskildpaddearter, der lever i et akvarium, ligger mellem 20-22 grader. Det er vigtigt, at sumpskildpaddens vand, ikke er for varmt. Skildpadden vil bare blive nede i vandet og hygge sig, og derfor ikke kravle op på land. Skildpadden skal kravle op af vandet og op på land, hvor skildpadden får dækket sit behov for UVB-lys og varme.

Hvad sker der, hvis en skildpadde altid lever sit liv i vand? Skildpadden vil få skjoldproblemer. Skjoldproblemer

Placering af UVB- og varmepære se mere under indretning af akvarium til de større sumpskildpadder og til moskusskildpadder

Vil du vide mere om UVB-lys og hvorfor din skildpadde skal have en varmepære

Find idéer her til en solplads

Husk, at hænge flere uvb- og varmepærer op, hvis du har mange skildpadder. Hos Sumpskildpadder, har vi det her anlæg, hvor der hænger 3. lamper med, hver en combipære Drago-lux Sunlight Forest 35W HID pære. Tilsammen forbruger de i strøm, med pære og ballast, kun 117 watt.

Moskusskildpadden "hænger ud" under UVB-lyset

Til moskusskildpadder, der hænger vi UVB pæren ud til kanten, af vandet. Monteres pærerne i en reflektorlampe, kan du sikre endnu bedre varme og mere UVB-lys, til dine dyr. Se lampen, et andet sted, på siden.

Allerede fra dag 1. af, du har fået dine moskusskildpadder hjem (også de unge dyr), skal skildpadderne have adgang, både til en UVB-pære og en varmepære! De unge Moskusskildpadder vil kravle meget mere op på land, end de ældre dyr. Skildpadderne skal have en døgnrytme og adgang til både en UVB-, og en varmepære, de skal være tændt 12 timer i døgnet.

Skildpadder vil søge lyset, de ved, solen giver dem varme, ude i naturen.

Moskusskildpadder har behov for at kunne blive helt tørre. Dyret skal derfor have adgang til land, hvor de kan kravle op. Her skal der hænge en UVB-pære og en varmepære, to pærer! UVB-lys og varmen, skærper dyrets appetit, kønsdrift, modvirker deformt skjold, svamp og alger på skjoldet, ja, og skildpaddens død.

Selv om du ikke ser dine Moskusskildpadder kravle op på land, så vil de gøre det, når du ikke ser det. Moskusskildpadder er aften og nataktive. Hunnerne vil altid forsøge, at kravle op på land, når de skal lægge deres æg. Moskusskildpadder er sky på land.

Direkte UVB-lys/sollys, skal skildpadden have, er der glas/acryl/plastic mellem UVB-lys/sollys og skildpadden, så hjælper UVB-lys/sollys intet! Får din Moskusskildpadde derfor ikke UVB-lys, så taler vi om, at skildpadden vil dø! Så alvorligt er det, for skildpadden, når den ikke får UVB-lys eller ubrudt sollys!

UVB-lyset hænger bedst over kanten, mellem land og vand. Her vil moskusskildpadden kravle op (hvis det er muligt!), måske ikke helt op på land (arten er sky og forsigtig), med skildpadden vil strække hals efter lyset og derved få det lys skildpadden har behov for.

Reptisun 5,0 UVB 13w. pære må ikke hænge højre end max. 15 cm. over skildpadden ellers hjælper UVB-lyset ikke skildpadden. UVB-pæren på 26w. skal hænge højre, skema medfølger denne pære. Tjek altid fabrikantens råd.

Arten skal have en UVB 5,0 / 6,0 kaldes også Forest.

Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med UVB-lys og varme, til dine skildpadder: UVB-lys er nødvendigt   Varme er nødvendigt

Normal temperatur i vand og på land. Skildpadden skal have en landel med en UVB-pære. 

Kommer vandets temperatur ned under 20 grader, så vil du sikkert se mere til, at din moskusskildpadde vil kravle op på land og sole sig.
Vandets dagtemperatur skal ligge mellem 20-222 grader. Moskus-unger skal gerne have en lidt højere vandtemperatur, på omkring de 26 grader. Efter 6 måneders alder, vil vi sænke temperaturen.
 
Sumpskildpadder anbefaler en 60 watt varmepære, den afgiver tilstrækkelig varme til solpladsen. Med denne varmepære, kan du normalt godt varme solpladsen op til en temperatur på 30-35 grader, hvilket er den foretrukkende temperatur, for de fleste sumpskildpaddearter.
 
Brug et termometer til at tjekke, at terrariets temperaturer er passende.  Det her vil være passende temperaturer for den almindelige moskusskildpadde - Sternotherus odoratus.  
 

Moskusskildpadden stikker gerne hoved og hals over vandet, så UVB-lyset kan ramme dyrets hud.