Skildpadder der er dårligt passet

Rask Guløret terrapin. Vi viser her en helt rask guløret terrapin, så du har noget at sammenligne med, når du ser de andre skildpadder der vises nedenfor. Denne terrapin er helt uden sygdom i skjoldet. Se også det flotte blanke og rene skjold og de levende og klare øjne.

Syge sumpskildpadder får vi ikke, når dyrene har adgang til en frisk UVB-pære, varme og det gode foder. 

En dårligt fodret skildpadde vil inden længe få deformt skjold og andre skavanker. Vi forsøger med denne side, at fortælle dig at over 60% af alle "kæleskildpadder" er ikke raske. Desværre ved de fleste skildpaddeejere det ikke selv? Hvorfor? Kan du spørge, fordi mange skildpaddeejer ikke ser andre skildpadder, de kan sammenligne deres egne dyr med. 

Har du en skildpadde, hvor du er i tvivl om skildpadden er rask eller ser rask ud, så er du meget velkommen til at kontakte os, send gerne et foto eller to med. Vi skælder ikke nogen ud, der vil have hjælp. Vi vil råde og vejlede dig i, hvordan du bedest muligt får din skildpadde i god kondition igen.

Generelt, har en skildpadde manglet UVB-lys, så er skildpadden ikke rask. Men, det vil straks begynde at hjælpe skildpadden, når der igen sættes en UVB-pære op i skildpaddens anlæg. Allerede indenfor 24 timer, ser vi skildpadder blive rpositivt påvirket af UVB-lys.

Kontakt os

Denne side er opdateret d.29. april 2022

Advarsel! Ubehagelige billeder på denne side

Din skildpadde skal passes som krybdyr og ikke som et pattedyr.

Den største fejl vi gør: Så godt som alle syge skildpadder mangler generelt UVB-pærer der fungerer og den rette varme på solpladsen. En UVB-pære afgiver normalt kun nok UVB-lys i 1. år. 

Hvordan sikrer du dig din skildpadde har nok UVB-lys og varme

Skildpadder skal passes som krybdyr, ikke som pattedyr. 

Skildpadder = Krybdyr. Hvad er et krybdyr? 

Hvis skildpaddeejere var helt klar over det, så ville mange skildpadder blive fodret bedre end de gør.

Hvad er unaturligt foder for skildpadder: Dårligt foder

De skildpadder der vises på denne side, er alle fodret og passet forkert.

Bestil det rette foder på SkildpaddeShop.dk Så kan vi hjælpe endnu flere skildpadder til det gode skildpaddeliv.


Rødøret terrapin der kun har levet af kattemad

Som du kan se på billederne, har skildpadde det ikke godt. Skildpadden har fået ledproblemer, deformt næb af det bløde og proteinholdige foder. Skildpaddens organer er ved at stå af. 

Det skyldes at denne skildpadde er fodret med kun kattemad. 

 • Glemt i en balje. Levede i muddervand.

  Denne falske landkortskildpadde lider af voldsomt skjoldråd. En del af skjoldkanten, der er knogle, er rådnet væk. Her er skildpadden 7 dage henne i sin behandling. Skildpadden blev reddet i sidste øjeblik. I dag er skildpadden rask, men, hun bliver aldrig pæn igen.
  Skildpadden har blandt andet ikke haft adgang til UVB-lys.

 • Byld i øret. Man har bareladet stå til!

  Falsk landkortskildpadde hvor denne ørebyld, har været længe undervejes. Ejeren har set den, men ikke gjort noget! En ørebyld forsvinder ikke af sig selv. Tag skildpadden med til dyrlæge, når din skildpadde er syg.
  Skildpadden fik fjernet bylden og er i dag rask igen.
  Skildpadden har blandt andet ikke haft adgang til UVB-lys.

 • Terrapin med lungebetændelse.

  Sumpskildpadder kan blive forkølet, hvor det udvikler sig til lungebetændelse. Denne Guløret terrpin har blandt andet ikke fået UVB-lys, så skildpadden kunne opretholde et godt immunforsvar.
  Du skal højde øje med dine skildpadder.

 • Tabt moskusskildpadde, hvor skjoldet er knækket!

  Derfor hold ordentlig fast om din skildpadden, den sjældne gang skildpadden skal håndteres. Vi løfter gerne vores dyr, over i en lille balje, så snart det er muligt og for at undgå uheld.

 • Terrapin er bidt i nakken, hvor man bare har ladet stå til!

  UVB-lys er med til at hele et sår, hos skildpadden.
  Er din skildpadde skadet eller syg, så skal skildpadden til dyrlægen. Skaden her, er ikke lige opstået, det er en gammel skade, hvor der er blevet bidt i, af en anden skildpadde, måske hundrede gange?

 • Bidskade, der ikke blev opdaget.

  Betændelsen har fået lov til at udvikle sig længe, på denne moskusskildpadde. Derfor skal du holde øje med dine skildpadder.

 • Rødøret terrapin har levet sit liv, i en trækasse, uden vand!

  Denne skildpadde er vandlevende, og har behov for en solplads, hvor dyret kan kravle op og blive helt tør og få både UVB-lys og den rette varme. Denne sumpskildpadde har haft en skål med vand! Ejer troede det var en landskildpadde?

 • Skildpadden har kun levet af æg og boet i en spand!

  Skildpadden har manglet alt. Solplads, med både UVB-lys og varme, godt foder og rent vand. Skildpadder kan overleve i mange år, under kummerlige forhold.
  Så fordi din skildpadde er levende, er det langt fra sikkert, at dyret har det godt.

 • Skildpadden har levet i en glasbowle!

  Skildpadden har fået facon efter sit levested. Denne terrapin har levet hele sit liv i en glasbowle. Dyret er nu deform og vil altid forblive deform. Mange sumpskildpaddeunger, begynder deres liv i en bowle og de dør der også!

Sumpskildpadder skal fodres rigtigt

Du kan se, hvordan huden, er opsvulmet som en ballon/har ødemer. Det er ikke fedt og et dårligt tegn for skildpadden.

Se slidsshow nedenfor.

Denne guløret terrapin døde for os. Skildpadden havde i 11⁄2år kun levet af grønlandske rejer, fra havet og levet i et anlæg uden UVB-lys.

Huden poser ud, mellem skjold og dyrets lemmer, som om det er en ballon, der pustes op. Det er dyrets krop der svulmer op. Lidt lige som de undernærede afrikanske børn, med de tykke maver. Hvad ikke er et tegn på sundhed!

Denne sumpskildpadde kunne vi desværre ikke rede, dyret døde. 

Skildpadder lever normalt i ferskvand, de kan ikke kun leve af rejer og fisk fra Havet!

Hvordan fodrer man sine sumpskildpadde Fodring af sumpskildpadder - Tjek efter mere viden, på siden der omhandler din skildpaddeart.

Terrapin poser ud.

Vi var ikke det mindste i tvivl om, at det ikke skyldes fedme, med fejlernæring.

Skildpadde har manglet UVB-lys og varme

Det er meget tydlig for os at se, at denne skildpadde ikke har haft en solplads, med ordentlig UVB-lys og varme.

Hvor ender skildpadden sit liv, når dyrets ejer bliver træt af den?

Politiet bragte en sumpskildpadde ind til Sumpskildpadder. Politiet har været forbi os flere gange.

Du kan synes, at alt det vi fortæller, her på siden, bare er for meget og det ikke sker og ingen mennesker behandler deres dyr sådan.

Vi kan desværre fortælle dig, at i vores dagligdag, møder vi de her skildpadder, og hører de historier, der følger med dyrene.

Vi får opkald om og indleveret skildpadder, fra venlig privat personer, viceværter og skraldemænd, pantefogder, ejendomsmægler, politiet og kommunal ansatte der finder skildpadder, de mærkeligste steder. 

Mange mennesker ser desværre skildpadder, der bliver behandlet dårligt, i deres hjem, hos dyrehandler og andre steder, men, gør intet ved det! 

 • Skildpadder skylles ud i toilettet!

  Der er desværre skildpadder der ender i toilettet, og dør i rensningsanlægget, når deres ejer ikke gider dem længere. Nedenfor kan du se en terrapin, der sidder fast i et klokrør.

 • Skildpadder smides ud i naturen!

  Langt over halvdelen af de skildpadder der sættes ud, i naturen, er allerede dødsyge. Er en svag skildpadde først endt i naturen, så skal naturen nok sørge for at give dyret det endelige dødsstød.

 • Skildpadder ryger med skraldet ud!

  Ude af øje ude af sind. Det er egoistens ordsprog.
  Det er ikke sjælden at der finde skildpadder i og ved skralde-container. Vi har modtaget mange af de fundende skildpadder.

 • Kloak skildpadde!

  Det tog timer for mange arbejder og deres maskiner at få skildpadden gravet fri. Hvem betaler? Ikke skildpaddens ejer.

 • Moskusskildpadde død i toastpose.

  Affald kastes og smides ud i naturen. Meget af det affald er livsfarlig for det danske dyreliv.
  Fotograf Siff Ingrid Drejer.

Kan sumpskildpadder overleve, i naturen!

Skildpadder fanges på fiskekrog.

Undersøgelser viser, af de sumpskildpadder, der udsættes til naturen, dør der mellem 60-80%! Ønsker man det, for sin "kæleskildpadde"? 

Der smides i hundredevis af sumpskildpadder ud i naturen. Skildpadden vil tit lide en kummerlig død. "Hvorfor", kan du spørge? Fordi de fleste sumpskildpadder der smides ud, de er passet dårligt og forkert. Normalt gennem længere tid. Som interessen er faldet for sin skildpadden, forsvinder den gode pasning tit også.

Syge skildpadder har ikke kondition og modstandskraft til at overleve ude i naturen. Derfor vil de fleste sumpskildpadder dø, senest under deres første vinter i naturen. 

Sæt ikke din skildpadde ud i naturen: Skildpaddens fjender i naturen <---- KLIK, hvis du vil vide, hvorfor?

Fiskekrog sidder fast i halsen, på en sumpskildpadde

Lad være med, at opgive jeres kroge og liner så let, bare fordi de sidder fast i lidt grøde. Få samlet jeres kroge, med agn og line ind, så dyr ikke tager det. 
Blandt andet vil sumpskildpadder bide i, hvad som helst, der kunne ligne foder. Mange dyr og fugle dør, hvert år fordi de sluger en krog eller bliver viklet ind i fiskeline, der er ladt tilbage, efter fisketuren.
Som røntgen billedet viser, en skildpadde, der har taget en krog med agn og line. Hvad dyret ikke skulle have gjort, skildpadden lider og vil dø. I det her tilfælde, blev skildpadden fundet afkræftet og bragt til dyrlægen og reddet. 

Hver år, fanges der mange skildpadder, på fiskeudstyr. Desværre sættes de fleste skildpadder ud igen. Hvad der absolut ikke er en god ide, hverken for naturen eller for skildpadden.

Har du fundet eller fanget en skildpadde? Ifølge dyreværnsloven kan du kontakte dit Politi - Ring114. Bemærk, de forskellige politistationer har ikke altid den samme praksis. 

Køb ikke "dødspool" og bowler til skildpadder

Dødspool, forskastelig at holde sumpskildpaddeunger i.

Køb ikke de her "dødspool", bowler og elendige, små plastikbokse til sumpskildpadder. 

Det kan for nogle være fristende at købe en "dødspool" når man er på ferie. Men lad være! Ingen skildpadder bør overhovedet se sådan en plastik tingest.

Det er især i det sydelige Europa og Asien, at man kan finde de her "dødspool". Men, desværre er de også begyndt at sælges igen i Danske dyrehandler, vi havde håbet på at det var et overstået kapitel, i et så oplyst samfund, som det danske.

Dødspool var populære i 1970 og 80'ernes Danmark. 

Er du i tvivl om, hvad vi mener der er problemer med dødspool. Der er ikke plads til varme og UVB-lys, dyret kan ikke få motion/rører sig, vandet bliver møjbeskidt, hvis ikke det fordamper, altsammen er livsnødvendigt. Når skildpadden vokser, så vil de fleste ikke købe et større akvarium eller har råd til et større akvarium, til deres dyr, de har allerede mistet interessen for skildpadden. Derfor dør de fleste skildpaddeunger, i de her dødspool. Det er desvære også så let, at tage en dødspool i hånden og skylle indholdet ud i toilettet, hvilket desværre sker. Et akvarium er sværer at bakse rundt med. 

Hold dine skildpadder helt væk fra en glasbowle. Vi har set sumpskildpadder, der har fået form, af den runde bowle. Se et foto nedenfor, af sådan en sumpskildpadde, længere oppe på siden. 

Kommer din skildpadde først ned i en dødspool eller en glasbowler, så kommer skildpadden tit død der fra igen.

Her hos os har vi mange historier, der underbygger vores påstande.

Dødspool

Skildpadden blev reddet, men, ejeren ville have betaling for skildpadden.

Dødsbowle

Vi har set skildpadder få bowle facon, heri!

Dødspool

Big Mama er sur, gider ikke det her pjat.

Kun til transport

Det er ikke et liv for en skildpadde.

Dødspool

Starter du med sådan et hjem, så slutter din hobby her.

Flere kedelige billeder

Skildpadder der er sat sammen, med lidt viden, ville man aldrig placere to hanner af moskusskildpadder sammen. Det vil med garanti give ballade!

Men, det er skildpaddens liv det handler om. 

I procenter, er det ikke mange skildpadder, der lever et godt liv, i fangenskab.

En stor del, af de skildpadder, der handles fra dyrehandlen, de dør på grund af dårlig pasning, og ejeren bliver træt af skildpadden, den trækkes ud i toilettet, smides ud i naturen, havner måske bag inde i en skraldevogn, der tømmer sit indhold ud på forbrændingstationen. 

Hvilke skildpadder kan jeg ikke sætte sammen med hinanden og hvorfor er skildpadder aggressive overfor hinanden: 

Aggressive skildpadder

Kan du ikke klare, at passe en skildpadde, på en forsvarlig måde. Find hjælp her

Hvad skal jeg tænke på, inden jeg anskaffer mig en skildpadde: Ny i hobbyen

 • Skildpaddens næb, har fået lov til at gro.

  Landskildpadder z¨servi jævnlig med et for langt næb. Det kan være skildpadden er fodret forkert eller skildpadden mangler underlag eller noget, hvor skildpadden kan slibe sit næb på. Vi selv eller vores dyrlæge klarer let denne opgave.

 • Landskildpadde, hvor der er boret hul i skjoldet.

  Det skal man lade være med. Skildpadder har følesans i sit skjold, lige som vi har i vores fingernegle. Skildpadden er blevet tøjret med snor, gennem hullet, fordi skildpadden ikke skulle løbe væk. Byg dog en indhegning, til skildpadden.

 • Skildpadder bliver aflivet i fryser. GØR DET IKKE!

  Ønsker du ikke længere din skildpadde, så må du ikke selv forsøge at aflive skildpadden. Skildpadden dør ikke umiddelbart, ved at miste hovedet! Ja, du læstet rigtigt! Krybdyrs anatomi, er en helt anden end pattedyrs. Lægger du en skildpadde, ned i en fryser, så vil dyret lide og det er dyreplageri. Henvend dig til en krybdyrkyndig dyrlæge.

Skildpadder produceres til fødevareindustrien

I tusindvis af sumpskildpadder er desværre allerede sendt til tælling, inden de er kommet ud af ægget. De er allerede solgt til dyrehandlen.

Måske gør de i asien alligevel det rigtige, de spiser de mange skildpadder, de producerer. De har derfor en grund til, at producerer skildpadder.
Ligesom vi i vesten producerer svin og kyllinger og andre dyr, de dyr har også en mission i livet. Vi spiser dem.
Når vi i vesten, producerer og importere en skildpadde til dyrehandlen, er det så kun for at tilgodese vores egne egoistiske behov? Det må det jo være, vi spiser jo ikke skildpadder.

Hvis bare man vil tænke over, at det er et levende dyr vi har taget til os og derfor udviser dyret det respekt den bør have ret til. Når man vil eje en skildpadde, så man i det mindste sætter sig ind i, hvordan skal dyret passes. Det er ikke et nederlag at opdage, at man måske ikke er egnet til at holde en skildpadde. Det er først et nederlag den dag, man har et død skildpadde, i sit anlæg, fordi man godt inderst inde ved, at man kunne have gjort det bedre.