Skildpadder der er dårligt passet

Rask Guløret terrapin. Vi viser her en helt rask guløret terrapin, så du har noget at sammenligne med, når du ser de andre skildpadder der vises nedenfor. Denne terrapin er helt uden sygdom i skjoldet. Se også det flotte blanke og rene skjold og de levende og klare øjne.

Syge sumpskildpadder får vi ikke, når dyrene har adgang til en frisk UVB-pære, varme og det gode foder. 

En dårligt fodret skildpadde vil inden længe få deformt skjold og andre skavanker. Vi forsøger med denne side, at fortælle dig at over 60% af alle "kæleskildpadder" er ikke raske. Desværre ved de fleste skildpaddeejere det ikke selv? Hvorfor? Kan du spørge, fordi mange skildpaddeejer ikke ser andre skildpadder, de kan sammenligne deres egne dyr med. 

Har du en skildpadde, hvor du er i tvivl om skildpadden er rask eller ser rask ud, så er du meget velkommen til at kontakte os, send gerne et foto eller to med. Vi skælder ikke nogen ud, der vil have hjælp. Vi vil råde og vejlede dig i, hvordan du bedst muligt får din skildpadde i god kondition igen.

Generelt, har en skildpadde manglet UVB-lys, så er skildpadden ikke rask. Men, det vil straks begynde at hjælpe skildpadden, når der igen sættes en UVB-pære op i skildpaddens anlæg. Allerede indenfor 24 timer, ser vi skildpadder blive positivt påvirket af UVB-lys.

Hvordan forebygger jeg, at min skildpadde bliver syg? Så min skildpadde ikke ender, som de viste skildpadder nedenfor 👇

Skildpadder ABC har NO KILL. Vi redder skildpadden, hvis det er muligt?

Kontakt os

Denne side er opdateret d.5. sep. 2022

Advarsel! Ubehagelige billeder på denne side

Din skildpadde skal passes som krybdyr og ikke som et pattedyr.

Den største fejl vi gør: Så godt som alle syge skildpadder mangler generelt UVB-pærer der fungerer og den rette varme på solpladsen. En UVB-pære afgiver normalt kun nok UVB-lys i 1. år. 

Hvordan sikrer du dig din skildpadde har nok UVB-lys og varme

Skildpadder skal passes som krybdyr, ikke som pattedyr. 

Skildpadder = Krybdyr. Hvad er et krybdyr? 

Hvis skildpaddeejere var helt klar over det, så ville mange skildpadder blive fodret bedre end de gør.

Hvad er unaturligt foder for skildpadder: Dårligt foder

De skildpadder der vises på denne side, er alle fodret og passet forkert.

Bestil det rette foder på SkildpaddeShop.dk Så kan vi hjælpe endnu flere skildpadder til det gode skildpaddeliv.


Rødøret terrapin der kun har levet af kattemad

Som du kan se på billederne, har skildpadde det ikke godt. Skildpadden har fået led problemer, deformt næb af det bløde og proteinholdige foder. Skildpaddens organer er ved at stå af. 

Det skyldes at denne skildpadde er fodret med kun kattemad. 

 • Glemt i en balje. Levede i muddervand.

  Denne falske landkortskildpadde lider af voldsomt skjoldråd. En del af skjoldkanten, der er knogle, er rådnet væk. Her er skildpadden 7 dage henne i sin behandling. Skildpadden blev reddet i sidste øjeblik. I dag er skildpadden rask, men, hun bliver aldrig pæn igen.
  Skildpadden har blandt andet ikke haft adgang til UVB-lys.

 • Byld i øret. Man har bare ladet stå til!

  Falsk landkortskildpadde hvor denne ørebyld, har været længe undervejs. Ejeren har set den, men ikke gjort noget! En ørebyld forsvinder ikke af sig selv. Tag skildpadden med til dyrlæge, når din skildpadde er syg.
  Skildpadden fik fjernet bylden og er i dag rask igen.
  Skildpadden har blandt andet ikke haft adgang til UVB-lys.

 • Terrapin med lungebetændelse.

  Sumpskildpadder kan blive forkølet, hvor det udvikler sig til lungebetændelse. Denne Guløret terrapin har blandt andet ikke fået UVB-lys, så skildpadden kunne opretholde et godt immunforsvar.
  Du skal højde øje med dine skildpadder.

 • Tabt moskusskildpadde, hvor skjoldet er knækket!

  Derfor hold ordentlig fast om din skildpadde, den sjældne gang skildpadden skal håndteres. Vi løfter gerne vores dyr, over i en lille balje, så snart det er muligt og for at undgå uheld.

 • Terrapin er bidt i nakken, hvor man bare har ladet stå til!

  UVB-lys er med til at hele et sår, hos skildpadden.
  Er din skildpadde skadet eller syg, så skal skildpadden til dyrlægen. Skaden her, er ikke lige opstået, det er en gammel skade, hvor der er blevet bidt i, af en anden skildpadde, måske hundrede gange?

 • Bidskade, der ikke blev opdaget.

  Betændelsen har fået lov til at udvikle sig længe, på denne moskusskildpadde. Derfor skal du holde øje med dine skildpadder.

 • Rødøret terrapin har levet under elendige forhold

  28 år gammel rødøret terrapin han. Skildpadden har mange års skæl på rygskjoldet, der ikke er skiftet, faldet af. Efter 1 års intensiv pleje, mangler skildpadden endnu at komme af med mange års skælskift. Skildpadden ser stadigvæk helt miserabel ud. Skildpadden har manglet UVB-lys og varmepære.

 • Rødøret terrapin har fået ensformigt foder

  Skildpaddens skjold er deformt. Han har manglet alt. Solplads, med både UVB-lys og varme, godt foder og rent vand. Skildpadder kan overleve i mange år, under kummerlige forhold.
  Så fordi din skildpadde er levende, er det langt fra sikkert, at dyret har det godt.

 • Skildpadden har levet i en glasbowle!

  Skildpadden har fået facon efter sit levested. Denne terrapin har levet hele sit liv i en glasbowle. Dyret er nu deform og vil altid forblive deform. Mange sumpskildpaddeunger, begynder deres liv i en bowle og de dør der også!

Sumpskildpadder skal fodres rigtigt

Du kan se, hvordan huden, er opsvulmet som en ballon/har ødemer. Det er ikke fedt og et dårligt tegn for skildpadden.

Se slidsshow nedenfor.

Denne guløret terrapin døde for os. Skildpadden havde i 11⁄2år kun levet af grønlandske rejer, fra havet og levet i et anlæg uden UVB-lys.

Huden poser ud, mellem skjold og dyrets lemmer, som om det er en ballon, der pustes op. Det er dyrets krop der svulmer op. Lidt lige som de undernærede afrikanske børn, med de tykke maver. Hvad ikke er et tegn på sundhed!

Denne sumpskildpadde kunne vi desværre ikke rede, dyret døde. 

Skildpadder lever normalt i ferskvand, de kan ikke kun leve af rejer og fisk fra Havet!

Hvordan fodrer man sine sumpskildpadde Fodring af sumpskildpadder - Tjek efter mere viden, på siden der omhandler din skildpaddeart.

Terrapin poser ud.

Vi var ikke det mindste i tvivl om, at det ikke skyldes fedme, med fejlernæring.

Skildpadde har manglet UVB-lys og varme

Det er meget tydlig for os at se, at denne skildpadde ikke har haft en solplads, med ordentlig UVB-lys og varme.

Har du en syg sumpskildpadde - Forebyg mod sygdom - Det er ikke så svært

Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler.

Vi får mange spørgsmål, der handler om skildpadders helbred. Nedenfor fortæller vi dig, om de få ting, der absolut er nødvendigt at overholde, hvis ens skildpadde skal holde sig rask. 

Helbredsproblemer afhjælpes generelt bedst ved 3. ting. 

De 3. ting er nødvendigt straks at gøre:

 1. Byg en god og tør *solplads, med 30-35 grader under varmepæren, hæng også en UVB-pære 5,0 op over solpladsen, sammen med varmepæren.  
 2. Ordentligt foder: God fodring Akut hjælp, sørg straks for at give din sumpskildpadde et godt basisfoder, eksempel Sera Raffy P der indeholder alle de vitaminer og mineraler sumpskildpadden behøver. Du kan supplere en gang om ugen med ReptiVite, blandet i et lille stykke kylling eller i lidt ferskvandsfisk. 
 3. Rent vand 

Sammen med de 3.⬆ ting og vores side: *Indretning af akvarium så vil din sumpskildpadde normalt blive rask, medmindre behandlingen, er kommet for sent i gang?

Husk, du må have tålmodighed. Skildpadder kan ikke bare stikkes en pille, og den bliver rask. Skildpadder er meget lang tid om at blive raske, fordi skildpadder er koldblods dyr. Skildpadder = krybdyr

Vores venner hos SkildpaddeShop.dk har det hele.

Kontakt os på Skildpadder ABC

Hvor ender skildpadden sit liv, når dyrets ejer bliver træt af den?

Politiet bragte en sumpskildpadde ind til Sumpskildpadder. Politiet har været forbi os flere gange.

Du kan synes, at alt det vi fortæller, her på siden, bare er for meget og det ikke sker og ingen mennesker behandler deres dyr sådan.

Vi kan desværre fortælle dig, at i vores dagligdag, møder vi de her skildpadder, og hører de historier, der følger med dyrene.

Vi får opkald om og indleveret skildpadder, fra venlige privatpersoner, viceværter og skraldemænd, pantefogeder, ejendomsmægler, politiet og kommunal ansatte der finder skildpadder, de mærkeligste steder. 

Mange mennesker ser desværre skildpadder, der bliver behandlet dårligt, i deres hjem, hos dyrehandler og andre steder, men, gør intet ved det! 

 • Skildpadder skylles ud i toilettet!

  Der er desværre skildpadder der ender i toilettet, og dør i rensningsanlægget, når deres ejer ikke gider dem længere. Nedenfor kan du se en terrapin, der sidder fast i et kloakrør.

 • Skildpadder smides ud i naturen!

  Langt over halvdelen af de skildpadder der sættes ud, i naturen, er allerede dødssyge. Er en svag skildpadde først endt i naturen, så skal naturen nok sørge for at give dyret det endelige dødsstød.

 • Skildpadder ryger med skraldet ud!

  Ude af øje ude af sind. Det er egoistens ordsprog.
  Det er ikke sjældent at der findes skildpadder i og ved skralde-container. Vi har modtaget mange af de efterladte skildpadder.

 • Kloak skildpadde!

  Det tog timer for mange arbejder og deres maskiner at få skildpadden gravet fri. Hvem betaler? Ikke skildpaddens ejer.

 • Moskusskildpadde død i toastpose.

  Affald kastes og smides ud i naturen. Meget af det affald er livsfarlig for det danske dyreliv.
  Fotograf Siff Ingrid Drejer.

Kan sumpskildpadder overleve, i naturen!

Skildpadder fanges på fiskekrog.

Undersøgelser viser, af de sumpskildpadder, der udsættes til naturen, dør der mellem 60-80%! Ønsker man det, for sin "kæleskildpadde"? 

Der smides i hundredvis af sumpskildpadder ud i naturen. Skildpadden vil tit lide en kummerlig død. "Hvorfor", kan du spørge? Fordi de fleste sumpskildpadder der smides ud, de er passet dårligt og forkert. Normalt gennem længere tid. Som interessen er faldet for sin skildpadde, forsvinder den gode pasning tit også.

Syge skildpadder har ikke kondition og modstandskraft til at overleve ude i naturen. Derfor vil de fleste sumpskildpadder dø, senest under deres første vinter i naturen. 

Sæt ikke din skildpadde ud i naturen: Skildpaddens fjender i naturen <---- KLIK, hvis du vil vide, hvorfor?

Fiskekrog sidder fast i halsen, på en sumpskildpadde

Lad være med, at opgive jeres kroge og liner så let, bare fordi de sidder fast i lidt grøde. Få samlet jeres kroge, med agn og line ind, så dyr ikke tager det. 
Blandt andet vil sumpskildpadder bide i, hvad som helst, der kunne ligne foder. Mange dyr og fugle dør, hvert år fordi de sluger en krog eller bliver viklet ind i fiskeline, der er ladt tilbage, efter fisketuren.
Som røntgenbilledet viser, en skildpadde, der har taget en krog med agn og line. Hvad dyret ikke skulle have gjort, skildpadden lider og vil dø. I det her tilfælde, blev skildpadden fundet afkræftet og bragt til dyrlægen og reddet. 

Hver år, fanges der mange skildpadder, på fiskeudstyr. Desværre sættes de fleste skildpadder ud igen. Hvad der absolut ikke er en god ide, hverken for naturen eller for skildpadden.

Har du fundet eller fanget en skildpadde? Ifølge dyreværnsloven kan du kontakte dit Politi - Ring114. Bemærk, de forskellige politistationer har ikke altid den samme praksis. 

Køb ikke "dødspool" og bowler til skildpadder

Dødspool, forkastelig at holde sumpskildpaddeunger i.

Køb ikke de her "dødspool", bowler og elendige, små plastikbokse til sumpskildpadder. 

Det kan for nogle være fristende at købe en "dødspool" når man er på ferie. Men lad være! Ingen skildpadder bør overhovedet se sådan en plastik tingest.

Det er især i det sydlige Europa og Asien, at man kan finde de her "dødspool". Men, desværre er de også begyndt at sælges igen i Danske dyrehandler, vi havde håbet på at det var et overstået kapitel, i et så oplyst samfund, som det danske.

Dødspool var populære i 1970 og 80'ernes Danmark. 

Er du i tvivl om, hvad vi mener der er problemer med dødspool. Der er ikke plads til varme og UVB-lys, dyret kan ikke få motion/rører sig, vandet bliver møgbeskidt, hvis ikke det fordamper, alt sammen er livsnødvendigt. Når skildpadden vokser, så vil de fleste ikke købe et større akvarium eller har råd til et større akvarium, til deres dyr, de har allerede mistet interessen for skildpadden. Derfor dør de fleste skildpaddeunger, i de her dødspool. Det er desværre også så let, at tage en dødspool i hånden og skylle indholdet ud i toilettet, hvilket desværre sker. Et akvarium er sværere at bakse rundt med. 

Hold dine skildpadder helt væk fra en glasbowle. Vi har set sumpskildpadder, der har fået form, af den runde bowle. Se et foto nedenfor, af sådan en sumpskildpadde, længere oppe på siden. 

Kommer din skildpadde først ned i en dødspool eller en glasbowler, så kommer skildpadden tit død der fra igen.

Her hos os har vi mange historier, der underbygger vores påstande.

Dødspool

Skildpadden blev reddet, men, ejeren ville have betaling for skildpadden.

Dødsbowle

Vi har set skildpadder få bowle facon, heri!

Dødspool

Big Mama er sur, gider ikke det her pjat.

Kun til transport

Det er ikke et liv for en skildpadde.

Dødspool

Starter du med sådan et hjem, så slutter din hobby her.

Flere kedelige billeder

Skildpadder der er sat sammen, med lidt viden, ville man aldrig placere to hanner af moskusskildpadder sammen. Det vil med garanti give ballade!

Men, det er skildpaddens liv det handler om. 

I procenter, er det ikke mange skildpadder, der lever et godt liv, i fangenskab.

En stor del, af de skildpadder, der handles fra dyrehandlen, de dør på grund af dårlig pasning, og ejeren bliver træt af skildpadden, den trækkes ud i toilettet, smides ud i naturen, havner måske bag inde i en skraldevogn, der tømmer sit indhold ud på forbrænding stationen. 

Hvilke skildpadder kan jeg ikke sætte sammen med hinanden og hvorfor er skildpadder aggressive overfor hinanden: 

Aggressive skildpadder

Kan du ikke klare, at passe en skildpadde, på en forsvarlig måde. Find hjælp her

Hvad skal jeg tænke på, inden jeg anskaffer mig en skildpadde: Ny i hobbyen

 • Skildpaddens næb, har fået lov til at gro.

  Landskildpadder ser vi jævnlig med et for langt næb. Det kan være skildpadden er fodret forkert eller skildpadden mangler underlag eller noget, hvor skildpadden kan slibe sit næb på. Vi selv eller vores dyrlæge klarer let denne opgave.

 • Landskildpadde, hvor der er boret hul i skjoldet.

  Det skal man lade være med. Skildpadder har følesans i sit skjold, lige som vi har i vores fingernegle. Skildpadden er blevet tøjret med snor, gennem hullet, fordi skildpadden ikke skulle løbe væk. Byg dog en indhegning, til skildpadden.

 • Skildpadder bliver aflivet i fryser. GØR DET IKKE!

  Ønsker du ikke længere din skildpadde, så må du ikke selv forsøge at aflive skildpadden. Skildpadden dør ikke umiddelbart, ved at miste hovedet! Ja, du læste rigtigt! Krybdyrs anatomi, er en helt anden end pattedyrs. Lægger du en skildpadde, ned i en fryser, så vil dyret lide og det er dyrplageri. Henvend dig til en krybdyrkyndig dyrlæge.