Cooter - Pseudemys

Pseudemys suwanniensis - Suwannee Flod Cooter

Denne side er opdateret d.28. aug. 2020

Er du begynder i skildpaddehobbyen, få flere svar om, hvordan kommer jeg i gang og hvad skal jeg gøre, så mine dyr, får et godt skildpaddeliv: Begynder skildpadde

Akvarium indretning til Cooter.

Cooter - Pseudemys er en slægt af store, planteædende, sumpskildpadder fra det sydlige og østlige USA. De er ofte omtalt som cooters, der måske stammer fra Kuta, ordet for skildpadde i Bambara og Malinké sproget, bragt til Amerika af afrikanske slaver. 

Cooter forveksles tit med terrapiner. Cooter har ikke, sorte pletter, under bugen. Cooter arterne har enten en helt "blank" bug, uden nogen markering eller et mønster, under bugen. 

Der bliver i dag, solgt cooter, i stedet for de EU forbudte terrapiner, i dyrehandlen. Cooter kan overleve, i den danske natur og vil fremover komme til at give de samme problemer for naturen, som terrapiner. Hvis vi ikke kan undgå, at de sættes ud i naturen, efter deres ejer er blevet træt af dem. 

Du kan aflevere din skildpadde, til Sumpskildpadder

Pasningsvejledning til cooter, kan du finde i PDF-fil her

Der sælges mange cooter i dyrehandlen

Dyrehandlen sælger i hundredevis, af cooter, for tiden. Tænker du på at købe en cooter, ved du så godt, hvor stor en sumpskildpadde du réelt køber? Den lille søde 4-5 cm cooter unge, opnår en skjoldlængde på 25-45 cm. + hoved, ben og hale, det er lige så stor som en bageplade, i en ovn!!! 

Har du tænkt på, om en moskusskildpadde, på 10-12 cm. som voksen, vil passe bedre ind i det akvarium du har købt og samtidig dække dit behov for at få en sumpskildpadde? Moskusskildpadder 

Her hos Sumpskildpadder har vi adoptionsklare cooter og moskusskildpadder.   Adoptionsliste

Billeder nedenfor. De cooter, du ser i dyrhandlen, ser typisk sådan ud, enten har det et mønster eller også er de helt uden pletter og mønster.

Er du i tvivl Kontaktinfo.

 • Hieroglyf cooter (Pseudemys concinna)

 • Hieroglyf cooter (Pseudemys concinna)

 • Pseudemys floridana

Cooter - Pseudemys

Pseudemys alabamensis - Alabama red-bellied

Vi vil vise flere af Pseudemys - Cooter arter her på siden.

Slægten Pseudemys omfatter flere arter, taxonomien er endnu ikke helt på plads, vedrørende denne art. Medlemmer af denne slægt, er blandt de største, af de skildpadder, der sælges gennem dyrehandlen. De kan opnå en rygskjold længde, på op til 44 cm. og veje 4 kilo og mere. Alle lever de i vand, de tilbringer meget af deres tid til solbadning. Skildpadden findes i søer, floder og damme, hvor man let kan få dyrene, der ligger soler sig, på sten og træstammer.

 • P. alabamensis - Alabama Redbelly Turtle  -  Mål 30-37 cm. 
 • P. concinna - Eastern River Cooter / Hieroglyf Cooter -  Mål 30-43 cm.
 • P. floridana - Florida Cooter  -  Mål 23-40 cm.
 • P. gorzugi - Western River Cooter  -  mål 24 cm.
 • P. nelsoni - Florida Redbelly Turtle  -  Mål 23-37 cm. 
 • P. peninsularis - Peninsula Cooter  -  Mål 23-37 cm.
 • P. rubriventris - Eastern Redbelly Turtle  -  Mål 25-40 cm.
 • P. suwanniensis - Suwannee River Cooter  -  Mål 33-44cm.
 • P. texana - Texas River Cooter  -  Mål 17-33 cm.

Pseudemys alabamensis - Alabama Red-bellied Cooter

Pseudemys alabamensis

Pseudemys alabamensis er en stor skildpadde. Den kan opnå en rygskjolds længde på 33 cm. 

Køn. Hunnen bliver større end hannen. Hun kan opnå en rygskjoldslængde på 37 cm. hvorimod hannen højest blive ca. 29 cm. og har en mere hvælvet rygskjold. Hannen har lange for klør og en kraftig hale, med kloakken sidende uden for rygskjoldets rygskjold.

Levested. P. alabamensis findes på Golf kysten i USA. Skildpadden finde udbredelsesmæssigt på et lille sted. Hoved populationen af P. alabamensis findes i Mobile Bugt og de tilstødende vandløb til Mobile og Baldwin Amter, Alabama. En anden og mindre, population, findes omkring 16-37 km. mod vest, hvor de dukker op i de nedre dele af Pascagoula floden og Biloxi Bugtens afvandingsområde i Mississippi. 

Der er ikke fundet underarter, til denne skildpadde.

Opførelse. Gennem år med varme vintre, kan P. alabamensis være aktiv, hele året rundt. Jævnligt er skildpadden presset til, at gå i dvale, nede i den bløde bundlag. I det mindste, i en kortere periode, af vinteren. Som de andre Cooters, så er skildpadden, dagaktiv og benytter det meste af dagen, enten til, at lede efter føde eller ligge og sole sig. Skildpadden er meget opmærksom, mens den solbader og vil hurtigt, dykke, ved forstyrrelser.

Læs mere om: Skildpadder går i dvale

Habitat. Skildpadden lever i ferskvand, normalt, i vandløb, floder med blød bund og bugte med lavt vanddybde på 1-2 m., med solpladser, langs vandet. Skildpadden vil også helst have en tæt undervands vegetation, omkring sig.

S. alabamensis er også set i brakvand.

Føde. Denne skildpadde art er omnivorous, det vil sige, at de spiser alt, de finder og fanger på deres vej, fra planter til fisk og ådsler. 

Du skal ikke fodre din Cooter mere en 3 gange om ugen.

Skildpadden vil forlade vandet, hvis den ser, en lækker insekt eller orm, men den skal tilbage i vandet igen, inden den kan synke sin føde. Cooters vil også med entusiasme jage og dræbe små fisk. Der er også blevet observeret, at skildpadden spiser ådsler, den finder i vandkanten. 

Fangenskabs habitat. De her Cooter er aggressive solbader, så en solplads er helt nødvendigt for denne skldpadde. UVB belysning er nødvendig og en varmelampe, de skal begge hænge over solpladsen. Et varmelegme anbefales, så vandets temperatur holdes mellem 22 - 24 grader, i akvariet. De er fremragende svømmere og de bør have en vandybde, der er så dybt som muligt. Bundlaget kan være alt fra sand til fin medium grus.

Pseudemys alabamensis skal have et meget stort akvarium, de er bedst, at have i en havedam.

Fangenskab

Pseudemys concinna concinna eller Hieroglyf Cooter. 8 cm. lang skildpaddeunge.

Cooters ligger meget af tiden på solpladsen. Skildpadden har behov for en helt tør solplads, hvor den både skal have en UVB pære (læs om UVB-lys længere nede på siden) og en varme pære. Solpladsens temperatur skal ligge mellem 31 og 35 grader. Et varmelegme anbefales, så vandets temperatur holder sig mellem 22 - 24 grader.

Opførsel. Skildpadden er en fremragende svømmer, derfor bør skildpadden have godt med plads og så stor en vanddybde som muligt. Skildpadden kan bevæge sig med en overraskende fart gennem vand og på land. Skildpadden sover nede i vande, hvor de gemmer sig i vegetationen.  

De skildpadder der lever i forholdsvis varme områder, de vil holde sig aktive hele vinteren. Cooters der lever i et koldere klima, de vil gå i hi gennem vinteren, hvor de graver sig ned i mudderet, under vandet. Skildpadden sænker sit hjerteslag og stofskifte imens den ligger i hi, samtidig trækker skildpadden ikke vejret, under vandet. Skildpadden kan udskille ilt, fra vandet, gennem sin kloak. 

Indretning af akvarium

Her er der indrettet en terrassedam, med 1000 liter vand.

En lille flok cooter, på 2-4 dyr, med en skjoldlængde på 20-22 cm. kan holdes i ca.700 liter vand, gerne mere vand. Er dyrene større, måske 30-40 cm,

En lille flok 2-4 cooter, der er i størrelsen 20-22 cm, kan holdes i ca. 700 liter vand, gerne mere vand. Er dyrene større, måske 30-40 cm, så skal de have et tilsvarende mere vand og dermed et større akvarium, bedre en havedam, hvor de er hegnet sikkert ind. 

Om man har en enkelt eller 4 sumpskildpadder, så ændre det ikke noget væsentlig på de liter vand, dyrene skal have. Hver enkelt sumpskildpadde skal have plads til at kunne svømme rund og få dækket sit behov for motion. En sumpskildpadde i god kondition, er typisk, en skildpadde der er rask. Når den udover plads også har en solplads, med både en UVB- og varmepære

Vil du starte med et mindre akvarium, til din lille nykøbte sumpskildpadde, så kan du eventuelt begynde med et akvarium, i halv størrelse, af, hvad de voksne dyr skal have.

Giv din skildpadde det rette akvarium, fra starten, hvis du vil være sikker på succes og forblive glad for din hobby. Vi ved af erfaring, at mange sumpskildpadder aldrig kommer ud, af deres første akvarium. Alle har de bedste intentioner, når de første gang står med den lille ny sumpskildpadde.

Som de fleste andre sumpskildpadder, så vil hannen normalt ikke blive helt så stor som hunnen. 

Akvarium indretning til de større sumpskildpaddearter

Skildpadden blive så stor, at den ikke er let at holde i et akvarium, men, man kan have fornøjelse af, at have skildpadden i en havedam

Som de fleste andre sumpskildpadder, så vil hannen normalt ikke blive så stor som hunnen.

Hvordan kan jeg holde sumpskildpadder, i en havedam?

Cooter der nyder varmen, fra solens stråler.

Sumskildpaddearten cooter blive så stor, at den ikke er let at holde i et akvarium, men, man kan have fornøjelse af, at holde skildpadden i en havedam.

Til alle tider, i Danmark, er der i hundredevis af sumpskildpadder, der er på udkig efter nye hjem. Utallige af de uønskede kæleskildpadder, vil blive dumpet i søer, damme og åer. Kun de heldige sumpskildpadder vil overleve, den første vinter, uden sikkerhedsnet.

Læs meget mere om: Hvordan kan jeg holde sumpskildpadder, i en havedam?

Florida Redbelly Turtles - Pseudemys nelsoni
Skildpadden findes i Florida og det sydelige af Georgia USA.
Foto Jane Walden.

Skildpadden skal have en god solplads, med UVB-lys og varme

Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 eller 50 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste skildpaddehold. Har du mange dyr, så skal der hænges flere sæt pærer op.

UVB-lys (benyt 5,0 UVB kaldes også Forest) og varme er nødvendig for, at skildpadden kan optage kalk og vitaminer. UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpaddens kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Skildpadden er hårdfør og bruger meget af dagen med at ligge og solbade. Skildpadder kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke får sollys eller får kunstigt ultraviolet lys, UVB-lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan trænge gennem glas. D3-vitamin har især betydning for at knoglerne opbygges korrekt. Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for at huden og mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin. 

Hvis du kan give dine skildpadder adgang til direkte sol, så vil dyrene elske det.

Bemærk! At en UVB-pære, afgiver ikke varme nok (max. ca.26 grader), til en solplads, det er ikke nok varme til de fleste sumpskildpadder. Det er derfor også nødvendigt, at hænge en varmepære op, over solpladsen. Vi benytte i dag kun halogen pærer, 35/50watt for at holde de 31-35 grader der er nødvendig på solpladsen. 

Vi benytter selv de viste pærer, se foto.

Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med både UVB-lys og varme, til dine sumpskildpadder: UVB-lys og varme

Køb dine pærer, foder, vitaminer og mineraler til skildpadder, på SkildpaddeShop

Læs mere: Generel viden om sumpskildpadder

 • Pseudemys rubriventris og Chrysemys picta picta

 • P. suwanniensis - Suwannee River cooter

 • Hieroglyf cooter - Pseudemys concinna

Reproduktion og unger

Peninsula Cooter - pseudemys floridana peninsularis

Parrings-dans. Hannen bruger sine lange klør til at vifte med, omkring hunnens ansigt. Tit, vil hunnen ignorere hannens tilnærmelser. 

Efter at hannen har sniffet pheromoner, omkring hunnens hale, vil hannen begynde sin parrings dans. Han vil svømme hen over hunnen og berører hunnens hoved ved at vifte med sin lange hale hen over hunnens hoved. Det er også set, at hunner gør det samme for at tage initiativ til parring. Er hunnen modtagelig, for hannens tilnærmelser, så vil hun lade sig synke, ned på bunden og tillade hannen, at parre sig med hende.

Efter flere uger vil hunnen kravle, op på land og søge efter et egnet rede sted. Hunnen vil lægge mellem 12 og 20 æg, tæt på vandet. Æggene klægger indenfor 45 -56 dage. Ungerne vil tit blive i deres redder, den første vinter.

 • Pseudemys concinna concinna

 • Peninsula Cooter (Pseudemys peninsularis)

 • Pseudemys nelsoni Rødbuget cooter

Pseudemys concinna - Eastern River Cooter eller Hieroglyf cooter

Pseudemys concinna - Eastern River Cooter

Hieroglyf cooter har en tand-ligendende tygge-forhøjning i over kæben. Den bruger sikker denne forhøjning til, at tygge blade og sejt vegetation.

Føde. Til skildpaddens føde, er et bredt udvalg af vandplanter også en del planter, der står tæt ved vandkanten, hører til skildpaddens kost. Hvis skildpadden finder nedfalds frugt, så spiser den også dem med stor fornøjelse.

I fangenskab, vil skildpadden spise enhver form for planter, insekter, orm, snegle og ferskvandsfisk. Du kan også give skildpadden en god kvalitets foderpille, der indeholder  vitaminer og mineraler til sumpskildpadder. Husk, altid at fodre dine Cooter varieret, så dine dyr ikke får mangelsygdomme. Som kalk supplement, så kan du eventuelt give din skildpadde sepiaskaller (sepiaskaller findes i blæksprutter), hussnegle fra haven og evt. mosesnegle fra den nærliggende sø.

Få mere hjælp til at give dine skildpadder: Afvekslende foder 

Vi anbefaler at fodre skildpadden, hver anden dag i fangenskab. 

Køn. Hunnen bliver større end hannen. Hun kan opnå en rygskjoldslængde på 43 cm. hvorimod hannen højest blive ca. 30 cm.. De har en ret flad rygskjold. Hannen har lange for klør og en kraftig hale, med kloakken sidende uden for rygskjoldets rygskjold.

Levested. Denne skildpadde findes i Virginia og ned i det nordelige af Florida.

Pseudemys nelsoni - Florida Red-Belly

Rødbuget cooter (Pseudemys nelsoni)

Det er denne cooter vi ser mest, her hos Sumpskildpadder. En enkelt voksen rødbuget cooter kræver et 450 - 500 liter akvarium, så skildpadden har nok svømmeplads. 

Opførsel. Skildpadden opfører sig eksemplarisk overfor andre skildpadde-arter. Vi har aldrig haft problemer med cooter hos Sumpskildpadder. De går tit deres egne veje og ligge gerne hele dagen på solpladsen. 

Køn. Hunnen bliver større end hannen. Hun kan opnå en rygskjoldslængde på 33 cm. hvorimod hannen højest blive ca. 23 cm. og har en mere hvælvet rygskjold. Hannen har lange for klør og en kraftig hale, med kloakken sidende uden for rygskjoldets rygskjold.

Fangenskabs habitat. De her Cooter er aggressive solbader, så en solplads er helt nødvendigt for denne skldpadde. UVB belysning er nødvendig og en varmelampe, de skal begge hænge over solpladsen. Et varmelegme anbefales, så vandets temperatur holdes mellem 22 - 24 grader, i akvariet. De er fremragende svømmere og de bør have en vandybde, der er så dybt som muligt. Bundlaget kan være alt fra sand til fin medium grus.

Den rødbugede cooter er rigtig god, at have i en havedam.

Levested. Skildpadden er udbredt i Florida og ind i Georgia.

Rødbuget cooter (Pseudemys nelsoni) og alligator. Foto Alan Cressler