Godt foder og afvekslende foder til dine sumpskildpadder

Fisken er fanget og der deles ikke med andre. Rødøret terrapin.

Denne side er opdateret d.12. april 2021
 
 
Allerførst vil vi gerne anbefale, at du altid har en god kvalitetsfoder stående klar til dine sumpskildpadder, til de dage, hvor du ikke selv når at fange småkravl og fisk til dine skildpadder - Du står garanteret tidligt op, hver dag, hvor du tage fiskestang-, net og greb og andre avancerede fangstredskaber, over nakken - Ja, god tur skal du have herfra. Det er nok de færreste der får gjort det, i en travl hverdag 🙂 Mindre kan heldigvis også holde dine skildpadder sunde og raske.
 
Det er faktisk muligt at finde og fange alt det foder dine sumpskildpadder, har behov for udendørs. Hvis man gerne vil det. Nu skal du ikke få dårlig samvittighed over, at du giver dine skildpadder færdigkøbt foder. Der findes masser af gode færdigretter klar til skildpadder.
 
På siden her fortæller vi dig om, hvilket købefoder der er godt, hvad du skal se efter - og hvordan og hvilke insekter, smådyr og fisk du selv kan finde i naturen, hvis du har lyst til det. 
 
Kvalitetsfoder, vitaminer, mineraler og kalk der omtales på denne side, kan alt sammen bestilles hos vores venner på SkildpaddeShop
 

Giver du dine skildpadder, et nyt foder, så bør du ikke blive skuffet eller nervøs, hvis din skildpadde ikke straks vil smage på det nye foder. Vent og se, giv ikke op. Vi ved godt, at de fleste af jer, vil give op, hvis skildpadden ikke spiser, et nyt foder, efter bare nogle få dage. Det er der ingen skam ved, vi vil jo dyrene det bedste. Men, en rask sumpskildpadde kan udmærket leve i en måned, uden at tage føde til sig.

Hos Sumpskildpadder, har vi indimellem skildpadder der er meget standhaftige, i op til 14 dage, inden de vil spise et nyt foder. Husk, får sumpskildpadder ensformigt foder, så skal dyrenes foder suppleres med vitaminer og mineraler/kalk.

Skifter du foderpille, så kan det godt være at skildpadden ikke vil spise fodret lige med det samme. Du kan blande det nye foder, mellem det gamle og kendte foder. Efterhånden vender skildpadde sig til, det nye foder.

Min skildpadde er "kræsen" - Hvad kan jeg gøre?

Læs også om: Dårligt foder

Vitamin-, kalk og mineralpulver er det bedste forsvar mod at få syge skildpadder

Nekton Multi Rep. til alle skildpadder. Bagved er det Sepiaskaller.

Når du ikke altid at give dine skildpadder afvekslende foder - Så sørg i det mindste for at give dine skildpadder et godt vitamin-, kalk og mineralprodukt. Det er en let måde at sikre sig mod syge skildpadder.

Vi benytter selv Nekton Multi Rep.              vitamin-, kalk og mineralpulver (se foto), med det vil du forhindrer og bremse mange af de sygdomme, din skildpadde kan få imens du har tusinde andre gøremål, der også skal passes. Der findes andre udmærkede vitamin- og mineralpulver der også er beregnet til skildpadder.

Bland evt. vitamin-, kalk og mineralpulveret sammen med fiske-, og kyllingestykker til dine sumpskildpadder og strø det hen over det foder du giver dine landskildpadder, gerne flere gange om ugen.

Giver du dine skildpadder vitamin-, kalk og mineralpulver og samtidig har dine skildpadder en god soplplads, hvor der hænger en god UVB- og varmepære så er du blandt toppen af skildpadde ejere, der passer bedst på deres skildpadde. Det er enkelt og billigt, at være på den sikre side med Nekton Multi Rep.

Mere om UVB-lys og varme

Vitaminer, kalk og mineraler

Kalk er helt nødvendigt, for skildpaddernes skjold, knogler og til æggenes udvikling. Kalk kan købes i pulverform, hos dyrehandlen. Man kan selv lave sit kalkpulver, ved hjælp af æggeskaller fra hønseæg og bl.a. sepiaskaller (er det indvendige skelet fra sepiablæksprutten). En drægtig skildpadde hun, skal have det der svarer til ca. 1/4 hønseæggeskal kalk om dagen. Det giver det bedste resultat, hvis du knuser, sepiaskal og æggeskal, hvorefter du kan stoppe, kalk-pulveret ind, i en fisk, melorm eller det foder du nu giver dine dyr, så det hele ikke forsvinder ind i pumpen.

Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt.
Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for at huden, mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin, det er vigtigt at variere foderemnerne. Kalk kan også gives som æggeskaller fra hønseæg og bl.a. sepiaskaller, der kommer fra blæksprutten.

Eksempel på vitamin mangel: A-vitamin mangel viser sig ved, at skildpadderne har opsvulmede øjenlåg. Læs mere under sygdomme: Øjne og ører

Lav dit eget kalkpulver. Kalk kan også gives som æggeskaller, fra hønseæg og sepiaskaller der kommer fra blæksprutten (Sepia officinalis). En drægtig skildpadde hun, skal have det der svarer til ca. 1/4 æggeskals kalk om dagen. Det giver det bedste resultat, hvis du knuser, sepiaskal og æggeskal, hvorefter det blandes i skildpaddens foder. 

Vores sumpskildpadder og landskildpadder har altid adgang til sepiaskaller, enten hele eller vi har knækket dem i mindre stykker. Vi lader sepiaskaller flyde, i vandet hossumpskildpadder og de ligger på bundlaget hos vores landskildpadder.

Vitaminer og et ekstra kalktilskud, vil være godt for dine sumpskildpadder. Her hos Skildpadder ABC benytter vi et vitamin, mineralproduktet fra Nekton.de - Nekton benyttes af dyrlæger, Verden rundt. Bland vitamin-, og kalkpulver i dyrenes foder. Når du giver pulveret, så stop det godt ind i en fisk, regnorm, melorm eller et lille stykke kød eller liggende, så det ikke forsvinder, ind i dit akvarium filter.

UVB-lys og varme er livsvigtigt for dine skildpadder ellers kan skildpadderne ikke optage næringen fra det foder du giver dem, i deres krop. UVB-lys og varme


Kort fortalt om at skildpadder er krybdyr 

Det er vigtigt for dig at forstå lidt om, hvordan krybdyr fungere.

"Fugle og pattedyr er varmblodede, dvs. de opretholder en høj og konstant kropstemperatur uafhængigt af omgivelsernes temperatur. Denne tilstand kaldes også endotermi, da den høje temperatur (termi) dannes gennem en egen indre (endo) varmeproduktion.

Den store varmeproduktion kommer af et højt stofskifte, og derudover opretholdes den høje temperatur ved at begrænse varmetabet ved isolering i form af fjer hos fuglene og pels hos pattedyrene. I modsætning hertil har de ektoterme (koldblodede) dyr/krybdyr, hvor kropstemperaturen afhænger af omgivelserne, et meget lavere stofskifte – ca. 10 gange lavere end hos varmblodede dyr." Fra Videnskab.dk

Den lidt længere fortælling: Skildpadder = krybdyr

Ovenstående fortæller dig, at skildpadder/krybdyr reagerer meget langsomt på dårlig pasning, det varer derfor meget længe inden det kan ses på en skildpadde at den måske mangler vitaminer, kalk og mineraler. Skildpaddens ejer opdager desværre tit ingenting, fordi skildpadden ændrer sig i ubemærkethed fra dag til dag og til sidst måske dør skildpadden og det er nu for sent at gøre noget.

For at undgå at skildpadden mangler noget vitalt, så anbefaler vi dig at du benytter Nekton Multi Rep. et vitamin, kalk og mineralprodukt der er tilpasset skildpadder.

Du finder det hos vores venner på SkildpaddeShop.dk

Hvor tit, hvor meget og med hvad kan jeg fodre mine sumpskildpadder?

Det er hyggeligt, at håndfodre sine sumpskildpadder. SkildpaddeShop.dk

Anbefalet fodring af unger: De første 6 måneder af skildpaddens liv; må du gerne fodre den nyfødte og helt unge skildpadde, flere gange dagligt, med små portioner.

En god sumpskildpadde foderstick, er ikke let at undværer, i en travl dagligdag. Vi benytter vores eget foder til alle sumpskildpaddearter og de helt unge sumpskildpadder. 

Der findes flere udmærkede foderpiller, til sumpskildpadder. 

Andre foderemner til unger og yngre sumpskildpadder, kan være alle former for vandinsekter, myggelarver, små ferskvandssnegle, små regnorme eller ferskvandsfisk en gang dagligt, nok til at det mindsker ungens appetit, men ikke blive helt stoppet.

Den helt nyfødte unge, skal kun have en enkelt eller to foderpiller om dagen eller du kan give ungen en halvvoksen guppy eller 1.cm. regnorm om dagen. Når ungen er ca. en måned gammel, så kan den spise en voksen han/lille guppy hun, en halv græshoppe eller ca. 2,5 cm. regnorm.

Lad den unge skildpadde få maden, så udelt som det er muligt. Den har godt af at arbejde med sit foder, det skal den også have tid til.

Har du flere små skildpadde unger. Gør dig den ulejlighed at holde øje med, om alle ungerne får noget at spise. Her hos Sumpskildpadder, har vi set flere eksempler, på skildpadde unger, der ikke har fået mad nok. Hvor det har været de stærkeste unger, der har taget alt fodret.

Efter 6 måneder skiftes der over til at fodre kun hver anden dag. Du kan nu forsøge at tilbyde skildpadden mælkebøtteblade og andre spiselige ukrudtsplanter

Sumpskildpadderarter der ikke spiser planter, vil ikke spise planter, uanset, hvor meget man forsøger. Derfor skal du kende din sumpskildpaddeart.

Men, hvis din sumpskildpadde går i et akvarium, med planter som vandpest og lignende planter. Så vil dyret selv tage for sig af plantedekorationen, hvis den overhovedet vil spise af det grønne. Læs her om egnede - vandplanter  til sumpskildpadder.

Sørg for at fodre dine skildpadder varieret med f.eks. regnorme, melorme, snegle fra have, skov og sø, ferskvandsfisk og et godt sumpskildpaddefoder. 

Terrapiner, cooter og andre sumpskildpadde arter, vil gerne og skal spise planter for ikke at få for meget protein i deres foder. Lidt længere nede, kan du se, hvilke ukrudtsplanter der ikke vil skade dine sumpskildpadder. Forsøg dig frem og find ud af, hvilke ukrutsplanter dine skildpadder vil spise. Mælkebøtter og skvalderkål er nogle af de planter, sumpskildpadderne nok skal spise. 

Sumpskildpadder vil i naturen leve mest af vandplanter og de planter, dyrene kan nå fra vandkanten.  Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid, inden skildpadderne begynder at æde planter. 

Sumpskildpadder kan spise meget, så pas på med overfodring. Har du fisk, i dit akvarium, så skal du være klar over at dine skildpadder kan snuppe en fisk, hvilket er naturligt for skildpadder at gøre. Vi har en side med fisk, der kan være gode at sætte sammen med skildpadder. Fisk i skildpaddeakvariet 

Pillefodret kan du benytter én til to gange om ugen, sammen med en ellers alsidig kost. Sommetider har man lidt travlt, sådan er det nu engang, så er det rart at have en god sumpskildpadde foderpille, man lige kan give sine skildpadder.

Svømmer dine skildpadder rundt, udendørs, i en havedam, så vil dyrene selv finde, meget foder, i dammen, haletudser, planter, småfisk og insekter med mere. Her må du holde igen med at fodre, du skal højst fodre dine skildpadder, et par gange om ugen, det vil være nok. 

Som tommelfingerregel kan man bruge: Når du giver dine dyr foderpiller, så giv de voksne dyr den fodermængde, der svaret til det halve af hovedets størrelse på skildpadden, hver anden til tredje dag. Se nedenfor. 
Det er cirka, hvad de kan spise på under 10-15 minutter 
(det kan sagtens gå hurtigere). Du må gerne gemme fodret lidt rundt i akvariet.  

Når du giver fisk, fugl og andet foder, så sørg for at give dine dyr får et så hel foder, som muligt. Giv ikke din skildpadde "søbefoder", det er foder der i misforstået godhed er hakket, blendet og skåret helt i småstykker, til din skildpadde og som skildpadden derfor bare kan sluge, helt uden at arbejde med og tygge fodret. Hvad ikke er en særlig god ide, fordi skildpadden, der har behov for udfordringer, få slidt sit næb og brugt sine kløer. 

Vi har tit nogle der spørger om, hvordan kan vi sikre, at vi fodrer vores skildpadder nok? Det er næsten umuligt at fodrer sine sumpskildpadder for lidt. De fleste fodre alt for meget. Er du i tvivl om du fodrer din skildpadde nok, så kan du holde øje med skildpaddens vægt. Bliv nu ikke for "hysterisk" med, at veje din skildpadde. Skildpadder vil helst have lov til, at passe sig selv i akvariet. Når du har haft skildpadder et stykke tid, så har du fået en god fornemmelse for at fodre dine skildpadder. 

Over tid kan du tilpasse kostens indhold og holde øje med dyrets vækst, aktivitetsniveau og appetit. På den måde har du føling med, om din skildpadde får nok føde.

Har du mange sumpskildpadder, kan det være vanskeligt, om ikke næsten umuligt, at kontrollere, hvor meget, hver enkelt skildpadde spiser. Her er det meget vigtigt, at du ser efter, om der er skildpadder, der ikke trives. Så skal der gribes ind.

Tænk over, hvad din skildpadde selv vil kunne finde af foder, i naturen og ikke over i supermarkedsdisken.

Vi blander Nekton Multi Rep vitamin, kalk og mineralblanding i dyrenes foder et par gange om ugen. Ser mere om Nekton længere nede på siden. 

Et par dage om ugen fodres dyrene, med vores kvalitetsfoder, det er en god foderpille, til sumpskildpadderDer er vitaminer og mineraler i foderpille, de dage giver vi ikke Nekton.

Planter: Der findes mange planter der kan benyttes som foder og ikke vil skade dine skildpadder (link nedenfor). Forsøg dig frem og find ud af, hvilke ukrudtsplanter dine skildpadder vil spise. Mælkebøtter og skvalderkål er nogle af de planter, dine sumpskildpadderne nok skal spise. 

Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid, inden skildpadderne begynder at æde planter. 

Sumpskildpadder vil i naturen leve mest af vandplanter og de planter, dyrene kan nå fra vandkanten. Det er ikke altid så let at få fat på vandplanter - Du kan i stedet for benytte ukrudtsplanter, de findes næsten altid lige udenfor døren: Spiselige ukrudtsplanter

Hvor meget pillefoder skal mine sumpskildpadder have?

Der er ingen grund til at spille foder, der ikke bliver spist eller skildpadden ikke har godt af.

Hvor meget foder skal skildpadden have, når der fodres med foderpiller?

Vi har den tommelfingerregel hos Skildpadder ABC, at man giver sin skildpadde den mængde foderpiller, der svarer til det halve af skildpaddens hoved størrelse. Kik på billedet.

Nu tænker du måske, gælder det også friskfanget fisk. Må min sumpskildpadde så kun få så lille et stykke fisk, der svarer til det halve af skildpaddens hoved? - Nej, reglen benyttes kun ved tørfoder. Tørfoder er "koncentreret" foder og en god kvalitets tørfoder indeholder kun ca. 4-8% vand. Hvorimod en frisk fisk, består af 90% vand eller mere, derfor skal fisken være et tilsvarende stort stykke. 

Friske fisk til sumpskildpadder

Småfisk som skildpaddefoder.
Her fodrer vi én af vores alligator snapskildpadder med en skalle, fanget i en lokal sø.

Du kan selv opdrætte fisk, til skildpaddefoder. Evt. Guppy og Platy er gode og produktive fisk til det formål. Det er ikke anderledes end, at man avler mus og rotter til slanger. Samtidig vil din skildpadde få en masse, af den mængde mineraler, kalk og vitaminer dyret har behov for, gennem fiskens ben og indmad.

Du kan også selv fange dine fisk. Om sommeren er der gode muligheder for at fange hundestejler, aborre, skaller og andre arter med fiskestang og fiskenet, i den nærmeste dam eller lille sø.
Frys de fangede fisk ned, så du har til hele vinteren. Gør det letter for dig selv, frys ikke fiskene sammen i en klump, de er umulig at skille ad, når de skal bruges at fodre med. Frys fiskene adskilt fra hinanden, benyt evt. bagepapir. Når fisken først er frosset, så kan de lægges sammen i en bøtte eller pose. (Fisken skal selvfølgelig først aflives, på en human måde).

Giv dine sumpskildpadde, så vidt det er muligt hele fisk. Så får din skildpadde gavn af alle mineraler, kalk og vitaminer der er i fisken.

Hvorimod skærer du kun de rene stykker kød og fiskefilet ud, til din skildpadde, så vil din sumpskildpadde slet ikke få et alsidigt nok foder, som når skildpadden får lov til at spise dyrets indmad, ben, finner, hale og sneglehus med, hvor mange af de livsnødvendige vitaminer og mineraler sidder, der skal til for, at holde din sumpskildpadde sund og rask.

Ja, der kommer lidt blod og indmad ud, i akvariet. Men, husk, vi skal holde sumpskildpadder, som dyrene vil holdes og ikke som det bedst passer os.

Husk, dine sumpskildpadder har godt af at arbejde med den hele fisk, når de fodres. Undgå at hakke fisken i alt for mundrette stykker, som din skildpadde bare kan sluge, helt uden at arbejde med fodret. Det sker jo ikke i naturen. Skildpaddens næb og kløer har godt af at arbejde med det hele foderemne.
Husk at indløse fisketegn.

Skildpadder tigger, det kan føre til overfodring

En forspise terrapin, med pyramideskjold også akldet tobleroneskjold.

Overfodring, det kan forårsage en hurtig vækst og er skadeligt for skildpaddens organer som lever og nyrer. Sumpskildpaddens skjold vokser og blive deform. Sumpskildpadder på et par år, kan være blevet lige så store som voksne sumpskildpadder, på 5 år. 
Moskusskildpadder synes ikke at være så tilbøjelig til, at deres skjold bliver deform (få Toblerone skjold), af overfodring som andre sumpskildpaddearter. 
 
Husk på, at dyr vil tigge efter mad, det gør skildpadder også. Fald ikke for fristelsen, du kan hurtig skade din skildpadde. 
En sumpskildpadde behøver kun 10% af den mængde mad, en tilsvarende pattedyr, skal have! Det er fordi sumpskildpadder er
Skildpadder æder også selv om de ikke er sultne. I naturen æder skildpadder, det foder de komme i nærheden af, de ved jo ikke, hvornår de igen finder noget der kan spises. 
 
Skildpadden på billedet, er blevet overfodret, samtidigt har dyret levet i alt for varmt vand. For varmt vand (28-30 grader), sætter skildpaddens stofskifte i overgear og skildpadden vil bare vokse ukontrolleret. Både sumpskildpaddens skjold og organer kan vokse for voldsomt, blive forstørret. For varmt vand, holder også sumpskildpadder fra at kravle op på land. Hvilket kan give andre skjoldproblemer. Af de grunde, vil mange sumpskildpadder få deform skjold- og organ problemer.
 
Sumpskildpaddens vand temperatur, skal for de fleste skildpaddearter, ligge på 20-22 grader. Men, du skal tjekke for din skildpadde-art, hvad der er den rigtige temperatur. Du kan læse mere om de rigtige temperaturer, for din sumpskildpadder, under artens beskrivelse.
 
Vi har tit skildpaddeejer der spørger om, hvordan kan vi sikre, at vi fodrer vores skildpadder nok? Det er næsten umuligt at fodrer sine sumpskildpadder for lidt. De fleste fodrer alt for meget. Er du i tvivl om du fodrer din skildpadde nok, så kan du holde øje med skildpaddens vægt. Bliv nu ikke for "hysterisk" med, at veje din skildpadde. Skildpadde vil helst have lov til at passe sig selv i akvariet. Når du har haft skildpadder et stykke tid, så har du fået en god fornemmelse for at fodre din skildpadde. 
 
Normal vandtemperatur, for de almindelige sumpskildpadder, er 20-22 grader. Solpladsens temperatur bør ligge mellem 30-35 grader. Sumpskildpadder skal kunne skifte mellem forskellige temperaturer, hvis deres fordøjelsessystem skal fungere optimalt.

Fodre med ferskvandsfisk aborre, skaller mv

Ferskvandsfisk er et naturligt og godt foder, til dine sumpskildpadder.

Sådan fodre vi de voksne sumpskildpadder

Nekton Multi rep blendes mellem småfisk.

  • Fodring sker, hver anden dag. Fodre du fast, på en lige/ulige dag. Det er let at huske.
  • Vores sumpskildpadder får et grundfoder af ferskvandsfisk (sumpskildpadder lever i ferskvand). Husk fiskekort, hvis du er ude og fiske.
  • Plantemateriale fodrer vi med, på fodringsdage. Her benytter vi vandplanter og ukrudtsplanter. Benyt ikke supermarkeds grønt. Giv gerne dyrene de planter, de gider spise.
  • Vi blander vitamin, kalk og mineraler Nekton Multi Rep i dyrenes foder et par gange om ugen (se foto).  
  • Et par dage om ugen fodres dyrene, med vores kvalitets foder, det er en god foderpille, til sumpskildpadderDer er vitaminer og mineraler i vores kvalitetsfoderpiller, de dage giver vi ikke Nekton.
  • Vores skildpadder har altid adgang til Sepiaskaller, det giver dyrene et ekstra kalktilskud. Du kan også benytte æggeskaller. 

Til vores landskildpadder, drysser vi Nekton Multi Rep vitamin, kalk og mineralpulver over dyrenes foder, hver anden dag. 

Nekton Multi Rep er et vitamin- og mineraltilskud der er beregnet til det foder du benytter til dine sumpskildpadder, landskildpadder og terrariedyr.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi Nekton Multi Rep, til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk, er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder, skal hurtigt tilbage i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte Nekton Multi Rep der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at Nekton er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med Nekton skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden.

Nekton er et velprøvet produkt. Nekton Multi Rep benyttes af dyrehold og veterinære over hele Verden. 

Uden UVB-lys og varme, hjælper det ikke at give dyrene kalk, mineral og vitaminpulver. Skildpadden kan ikke optage den gode næring, der er i fodret, til deres krop, hvis dyrene ikke har adgang til en UVB-pære der virker.

Giv sumpskildpadder ekstra vitaminer og mineraler/kalk

Virrer og kaster skildpadden hovedet bagud, kan det være tegn på B1-vitamin mangel eller forgftning.

Benyt vitamin-, og mineral/kalkpulver til dine skildpadder, gerne en gang om ugen eller hver gang du fodrer. Men, du skal stadigvæk huske, at varierer dyrenes foder og suppler gerne med en god foderpille, en gang om ugen.

Dine skildpadder, har behov for vitaminer, mineraler/kalk, under opvæksten og alle kønsmodne hunner, fordi de lægger æg. Men, dyrene skal have et tilskud af kalk, gennem hele livet.

Har du fisk i dit akvarium/terrarium, så skal du være klar over, at dine sumpskildpadder kan snuppe en fisk. Dør der fisk i akvariet, hvad der ikke kan undgås, dem vil skildpadderne hurtig finde og spise. Men det er normalt kun de syge og gamle akvariefisk moskusskildpadderne kan fange. Terrapiner er dygtige til at fange fisk.
Se denne video: Guppy jagt
 
Voksne dyr, skal kun fodres hver anden til tredje dag. Resten af dagene er fastedage. Voksne sumpskildpadder kan æde meget, så pas på med overfodring. læs andet sted, hvor meget dyrene skal fodres.

Husk på, i et stort akvarium med fisk og planter, der finder skildpadden altid et eller andet, den kan spise. I en havedam, er der endnu mere mad, for dine skildpadder at finde.

For at gøre skildpaddernes fodring, så naturlig som muligt, så vil det være en god idé at gemme deres foder rundt omkring i terrariet eller akvariet. Det gør også deres dagligdag, mindre kedelig.

Vi møder sommetider en sumpskildpadde, der virrer og ukontrolleret kaster sit hoved rundt og bagud. Det kan enten være B1-vitamin mangel eller også har skildpadden måske spist, af en potteplante, dyret er blevet lidt "skæv" eller forgiftet af planten? Hvis det er en forgiftning, så kan det tage en måned eller længere tid, inden skildpadden af sig bliver rask igen?

B1-vitaminmangel, påvirker skildpaddens nervesystem, og kan give skildpadden de ukontrollerede bevægelser. Her anbefaler vi, at du giver din sumpskildpadde en god foderpille, der indeholder alle vitaminer og mineraler. Eller giv skildpadden frisk ferskvandsfisk, det kan være skaller, aborrer og put vitamin- og mineralpulver ind i fisken. Så sikre vi os, at sumpskildpadden får de vitaminer skildpadden har behov for og kommer sig hurtigere.

Gode foderpiller

Læs mere om livsbetinget sygdom hos sumpskildpadder.

Uden UVB-lys kan skildpadden ikke optage vitaminer, mineraler/kalk fra fodret

Her ligger der en Guløret terrapin og hygger sig under en UVB- og varmepære.

Skildpadder kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke udsættes for solens lys eller for kunstigt ultraviolet lys. Det er derfor helt nødvendigt, at skildpadder har en solplads, med overhængende UVB-lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan gennemtrænge glas. D3- vitamin har især betydning for at knogler/skjold opbygges korrekt.

Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. Mere nedenfor.

Bemærk, der er meget stor prisforskel på UVB-pærer, fra den ene dyrehandel til den næste. Pas på dine egne øjne, derfor tænd ikke pæren, når du ser på den. UVB-stråler kan ikke trænge igennem glas.

UVB-lys er nødvendigt for sumpskildpaddernes velbefindende og helbred. Hæng UVB sparepæren over solpladsen, så kravler dyrene selv på land når de behøver en dosis lys og varme.

De fleste UVB pærer er effektiv indtil 15 cm. afstand fra dyret. UVB-lys øger sumpskildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd, samtidig er UVB-lys nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til, det skyldes alt sammen UVB -andelen i pæren.

UVB-lys og varme er det vigtigste for din sumpskildpadde

Grøntsager og salater fra supermarked

Artiskok, hele planten kan spises, af sumpskildpadder.

Vi nævner kun de her grøntsager, fordi mange skildpaddeejer vil give deres sumpskildpadder købe grøntsager. 
 
Denne liste, fortæller dig, hvor meget du må fodre, dine skildpadder med de enkelte "købe" grøntsager.
 
Sumpskildpadder må: 
- spise meget af: Artiskok, hele planten kan spises. Vårsalat.  
 
- spise moderat af: Bønner. Rosenkål. Cikorie. Agurk. Karse. Dild. Frisee salat. Zuzzhini, kun blomsten kan du fodre med, ikke blade og frugten. Grønkål. Kinesiske kåltyper (pak choy, bok choy og gai choy). Radicchio salat. Lollo Rosso salat. Rucola salat. Romainesalat. Radiser, kun bladene. Hvide radiser, kun bladene. Jerusalem artiskok, kun blomster og blade.
 
- spise lidt af: Rødbeder. Gulerødder. Asparges, giv ikke bærerne (ved frøstand). Sølvbeder. Squash kun blade og blomsten. Iceberg salat. Spinat. Græskar. Foderroe, kun bladene. 

Rejer og fisk fra havet - Kan slå din skildpadde ihjel....

Hvis ikke din skildpadde får andet kost en rejer og fisk fra Havet.
 
Rejer og saltvandsfisk indeholder meget salt. Sumpskildpadder lever normalt i ferskvand, derfor er skildpaddes organer og organisme ikke klar til at optage alt den salt. Skildpadden vil med tiden få organ-, nyresvigt og til sidst dø. Mange sumpskildpadder er døde, på grund af ensformig fodring. 
 
Du kan godt give din skildpadde en reje og et stykke hav-fisk, en gang imellem. Men, kun en sjælden gang imellem.
 
Hvis du gerne vil give din skildpadde rejer, så kan du lægge rejen i blød, i en skål vand, natten over, i køleskabet. På den måde trækkes noget af saltet ud af rejen og vil derfor ikke belaste skildpadden, så meget. På samme måde kan du gøre med fisk, frisk fanget i havet.
Men, kun en gang imellem.
Ensformig fodring, er den sikre vej til en død sumpskildpadde.  

En sumpskildpadde der udelukkende har levet af rejer, vil typisk virke oppustet og lasket i sit skind, lidt som om, at der bobler en ballon ud under dyrets skjold. Sådan en skildpadde kan normalt ikke reddes. Livsbetinget sygdom 

De populærere tigerrejer. Her er produktionen, af dem, ødelæggende for mangroveskovene. De rejer, er heller ikke sumpskildpaddefoder.

Læs også om: Dårligt foder

Skildpaddens anatomi

Skildpadden ligner i sin organopbygning, meget mennesket. Der er dog én væsentlig forskel, skildpaddens spiserør og luftrør er adskilt. Det hjælper skildpadden, når dyret sluger store foderemner.
 
Derfor lad være med, at mose og hakke skildpaddens foder. I misforstået godhed. Lad skildpadden have noget at tygge på/i. Det vil også hjælpe skildpadden til at kunne holde sit næb slebet.
Når du fodrer dine skildpadder, så tænk på, om det er noget dyret vil kunne komme ud for i naturen. At maden er røget, tilpasset i mundrette bider eller på anden måde tilbereder, nej vel. 

Insekter og melorme

Melorme

Insekter kan være et udmærket foder til dine skildpadder. Græshopper, fårekyllinger og bænkebider og andre insekter med lidt krop, er udmærkede foderemner. Så grib et net og ud i naturen og fange insekter. 
 
 
Det er spændende og ikke særligt svært, at holde melorme.
Dine skildpadder kan ikke leve, kun af melorme, men som en snack en gang imellem, så er de udmærket. Dine skildpadder, vil gerne spise dem.
 
Du kan benytte melorme, når du skal give dine skildpadder vitamin-, og kalk pulver. Du kan eventuelt stoppe pulveret ind, i melormen.
 
Opdrætter du selv melorme, så kan du give dem sepiaskaller, de kan gnave i. På den måde får melormen, et større indhold af kalk og bliver straks mere interessant for dine skildpadder, at spise.

Snegle som foder

Iberisk/Spansk skovsnegl vil skildpadder gerne æde.

Havesnegle og skovsnegle er et udmærket foder, til dine sumpskildpadder. Måske skal havesneglens hus knuses, i begyndelsen, inden alle skildpadder vil interessere sig for dem og forstår, at det er mad?

Mosesnegle. Er endnu et udmærket foder til dine skildpadder, som du selv kan fange det meste af året, i damme, moser og søer. Tag en spand og et net med ud i naturen og få en god dag. Mosesnegle er et godt og naturligt foder til dine moskusskildpadder. Du kan også finde nogle almindelige havesnegle, til dine dyr (giv dem ikke dræbersnegle eller snegle uden sneglehus). Men giv ikke dine skildpadder flere snegle end de kan spise.

Stor mosesnegl (Lymnaea stagnalis) lever i ferskvand, det vil sige damme, moser og Søer. Om foråret og sommeren opholder den sig især i de områder, hvor der findes mange planter. 

  • Hussnegle.

  • Mosesnegle fra dam og sø.

Fodre med fugl, mus og orm

Terrapiner æder kyllingeben. Husk, en død solsort kan også være føde til sumpskildpadder, i havedammen.

Kylling og fuglekød som foder. Vi giver en enkelt gang imellem vores skildpadder et kyllingeben, brystben eller et stykke kogt kød. Kyllingeben har foruden lidt kød på sig også brusk, som skildpadderne gerne vil gnave i og derved få et kalktilskud. Skyl lige kyllingebenet under den varme hane først, det fjerner det meste af fedtet, så det ikke sviner i akvariet.

Kyllingekødet skal være let kogt eller stegt. Ikke så meget for dyrets skyld, mere for din egen. Læs om Salmonella

Finder du en solsort, der er fløjet ind i dit vindue. Har du en havedam, smid fuglen ned til dine sumpskildpadder og se hvad der sker. Skildpadder er også ådselæder og rene hyæner.
---
Mus som foder. Vores sumpskildpadder, får en gang imellem mus som foder. Det har skildpadderne vældig meget fornøjelse af. Det er både de mindre og store skildpadder, der får mus.

Dyrene kæmper om, hvert et bid. De mindre skildpadder, kan have en mus, i et godt stykke tid, inden den er fortæret. Det styrker skildpaddernes næb, klør og jagtinstinkter.

Du skal kun give dine skildpadder, de mus, der er avlet til formålet. Giv ikke en mus, der er gået i en musefælde. Denne mus, har måske lige ædt noget musegift eller har sygdomme. Det er ikke værd at risikere noget for dine skildpadder.

---

Regnorm som foder. Fat en greb og gå ud og grav, i jorden. Har du ikke selv en have, så kender du sikkert nogle der vil sætte pris på, at du graver lidt af deres køkkenhave.

Der er især mange mineraler, i regnorm. Første gang, dine sumpskildpadder ser en regnorm, kan de både være bange for ormen og andre springer på ormen og fortærer den, i løbet af nul komma fem. Det er altid en fornøjelse at fodre med regnorm, så er det også gratis.

Gem nogle af ormene og tag ud of fisk. Husk fisketegn!

Andet foder til sumpskildpadder

Her har skildpadder og fisk fået et stykke æggeblomme. De vil gerne have det, men det sviner en del. Men det er foder, alle dyr kan spise. Æg indeholder meget protein, derfor skal du ikke give dyrene æg for tit.

Når dine sumpskildpadder lægger æg, kan du give æggene tilbage til skildpadderne som foder.

Et kogt hønseæg, en gang imellem, er også et ganske udmærket foder. Vores sumpskildpadder kan godt lide, at få æg, især blommen. Fiskene skal nok holde sig til, hvis der er æggeblomme på menuen. Som du kan se på billedet. Æggeblomme sviner en del i akvariet, men, hvis vi var bange for lidt svineri og roderi, så er det jo ikke skildpadder vi har.

Du skal bare huske på, at du ikke må give dine dyr, det samme igen og igen. Så har vi balladen og risikoen for vitamin-, kalkmangel og dårlig trivsel.

God fornøjelse med fodring af dine skildpadder. Det er sjovt at finde fødeemner til sine dyr, de kan lide.

Tørret småfisk/smelt og rejer til sumpskildpadder

Tørret småfisk/smelt til sumpskildpadder, dine katte, vil også elske vores tørrede småfisk. Men, benyt kun de tørrede fisk som en snack og ikke som foder, til dine sumpskildpadder.

De tørrede smårejer er ren hygge og fylder ikke meget i skildpaddens mave.

Her hos Sumpskildpadder benytter vi tørret småfisk, når vi demonstrer, hvor hurtigt og hårdt en snapskildpadde tager sit foder og når vi skal lokke dyrene til os.

Giv kun tørret snack en gang imellem, dine sumpskildpadder vil meget gerne have det. Benytter du tørret smelt/rejer som foder og ikke som en lille snack, så kan du risikere at dine sumpskildpadder ikke vil spise deres grundfoder. De venter nu bare på, at du kommer med lækkerierne igen, inde de vil spise. Sker det, så undlad at give snack i en periode. 

Hold igen med tørret smelt, der har et højt indhold af protein. Husk, fortsat at give dine sumpskildpadder et varieret foder. 

Tørret småfisk og rejer kan du finde på SkildpaddeShop.dk