Afvekslende foder til dine sumpskildpadder

Fisken er fanget og der deles ikke med andre. Rødøret terrapin.

Denne side er opdateret d.4. juni 2019
 

Skildpaddefoder, og de vitaminer og mineraler der omtales på denne side, kan altsammen bestilles på vores SkildpaddeShop

Giver du dine skildpadder, et nyt foder, så bør du ikke blive skuffet eller nervøs, hvis din skildpadde ikke straks vil smage på det nye foder. Vent og se, giv ikke op. Vi ved godt, at de fleste af jer, vil give op, hvis skildpadden ikke spiser, et nyt foder, efter bare nogle få dage. Det er der ingen skam ved, vi vil jo dyrene det bedste. Men, en rask sumpskildpadde kan udmærket leve i en måned, uden at tage føde til sig.

Hos Sumpskildpadder, har vi indimellem skildpadder der er meget standhaftige, i op til 14 dage, inden de vil soise et nyt foder. Husk, får sumpskildpadder ensformigt foder, så skal dyrenes foder suppleres med vitaminer og mineraler/kalk.

Skifter du foderpille, så kan det godt være, at skildpadden, ikke vil spise fodret. Du kan blande, det nye foder, mellem det gamle og kendte foder. Efterhånden vender skildpadde sig til, det nye foder.

Vores kvalitetsfoder til sumpskildpadder  har en smag/lugt vores skildpadder tænder på og ikke skal bruge uger på, at vende sig til fodret.

Læs også om: Dårligt foder

Hvor tit, hvor meget og med hvad kan jeg fodre mine sumpskildpadder?

Det er hyggeligt, at håndfodre sine sumpskildpadder. SkildpaddeShop.dk

Anbefalet fodring af unger: De første 6 måneder af skildpaddens liv; må du gerne fodre den nyfødte og helt unge skildpadde, flere gange dagligt, med små portioner.

En god sumpskildpadde foderstick, er ikke let at undværre, i en travl dagligdag. Vi benytter vores eget foder til alle sumpskildpaddearter og de helt unge sumpskildpadder. 

Der findes flere udmærkede foderpiller, til sumpskildpadder. 

Andre foderemner til unger og yngre sumpskildpadder, kan være alle former for vandinsekter, myggelarver, små ferskvandssnegle, små regnorme eller ferskvands-fisk en gang dagligt, nok til at det mindsker ungens appetit, men ikke blive helt stoppet.

Den helt nyfødte unge, skal kun have en enkelt eller to foderpiller om dagen eller du kan give ungen en halvvoksen guppy eller 1.cm. regnorm om dagen. Når ungen er ca. en måned gammel, så kan den spise en voksen han/lille guppy hun, en halv græshoppe eller ca. 2,5 cm. regnorm.

Lad den unge skildpadde få maden, så udelt som det er muligt. Den har godt af at arbejde med sit foder, det skal den også have tid til.

Har du flere små skildpadde unger. Gør dig den ulejlighed, at holde øje med, om alle ungerne får noget at spise. Her hos Sumpskildpadder, har vi set flere eksempler, på skildpadde unger, der ikke har fået mad nok. Hvor det har været de stærkeste unger, der har taget alt fodret.

Efter 6 måneder skiftes der over til, at fodre kun hver anden dag. Du kan nu forsøge, at tilbyde skildpadden mælkebøtteblade og andet grønt. Spiselige planter

Sumpskildpadderarter der ikke spiser planter, vil ikke spise planter, uanset, hvormeget man forsøger. Derfor skal du kende din sumpskildpaddeart.

Men, hvis din sumpskildpadde går i et akvarium, med planter som vandpest og lignende planter. Så vil dyret selv tage for sig af plantedekorationen, hvis den overhovedet vil spise af det grønne. Læs her om egnede - vandplanter  til sumpskildpadder.

Sørg for at fodre dine skildpadder varieret med f.eks. regnorme, melorme, snegle fra have, skov og sø, ferskvands-fisk og et godt sumpskildpaddefoder 

Terrapiner, cooter og andre sumpskildpadde arter, vil gerne og skal spise planter for ikke, at få for meget protein i deres foder. Lidt længere nede, kan du se, hvilke ukrudtsplanter der ikke vil skade dine sumpskildpadder. Forsøg dig frem og find ud af, hvilke ukrutsplanter dine skildpadder vil spise. Mælkebøtter og skvalderkål er nogle af de planter, sumpskildpadderne nok skal spise. 

Sumpskildpadder vil i naturen leve mest af vandplanter og de planter, dyrene kan nå fra vandkanten.  Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid, inden skildpadderne begynder at æde planter. 

Sumpskildpadder kan spise meget, så pas på med overfodring. Har du fisk, i dit akvarium, så skal du være klar over, at dine skildpadder kan snuppe en fisk, hvilket er naturligt for skildpadder at gøre. Vi har en side, med fisk, der kan være gode, at sætte sammen med dine skildpadder. Fisk i skildpadde-akvariet 

Pillefodret kan du benytter én til to gange om ugen, sammen med en ellers alsidig kost. Sommetider har man lidt travlt, sådan er det nu engang, så er det rart, at have en god sumpskildpadde foderpille, man lige kan give sine skildpadder.

Svømmer dine skildpadder rundt, udendørs, i en havedam, så vil dyrene selv finde, meget foder, i dammen, haletudser, planter, småfisk og insekter med mere. Her må du holde igen med at fodre, du skal højst fodre dine skildpadder, et par gange om ugen, det vil være nok. 

Som tommelfingerregel kan man bruge; Når du giver dine dyr foderpiller, så giv de voksne dyr den fodermængde, der svaret til det halve af hovedets størrels på skildpadden, hver anden til tredje dag. Se foto nedenfor. 
Det er cirka, hvad de kan spise på under 10-15 minutter (det kan sagtens gå hurtigere). Du må gerne gemme fodret lidt rundt i akvariet.  

Når du giver fisk, fugl og andet foder, så sørg for, at give dine dyr får et så hel foder, som muligt. Giv ikke din skildpadde "søbefoder", det er foder der i misforstået godhed er hakket, blendet og skåret helt i småstykker, til din skildpadde og som skildpadden derfor bare kan sluge, helt uden at arbejde med og tygge fodret. Hvad ikke er en særlig god ide, fordi skildpadden, der har behov for udfrodringer, få slidt sit næb og brugt sine kløer. 

Vi har tit nogle der spørger om, hvordan kan vi sikre, at vi fodre vores skildpadder nok? Det er næsten umuligt, at fodre sine sumpskildpadder for lidt. De fleste fodre, alt for meget. Er du i tvivl om du fodre din skildpadde nok, så kan du holde øje med skildpaddens vægt. Bliv nu ikke for "hysterisk" med, at veje din skildpadde. Skildpadder vil helst have lov til, at passe sig selv i akvariet. Når du har haft skildpadder et stykke tid, så har du fået en god fornemmelse for, at fodre dine skildpadder. 

Over tid kan du tilpasse kostens indhold og holde øje med dyrets vækst, aktivitetsniveau og appetit. På den måde har du føling med, om din skildpadde får nok føde.

Har du mange sumpskildpadder, kan det være vanskeligt, om ikke næsten umuligt, at kontrollere, hvor meget, hver enkelt skildpadde spiser. Her er det meget vigtigt, at du ser efter, om der er skildpaddder, der ikke trives. Så skal der gribes ind.

Tænk over, hvad din skildpadde selv vil kunne finde af foder, i naturen og ikke i køledisken i Brugsen. 

Vi blander Korvimin (se længere nede) i dyrenes foder et par gange om ugen.  

Et par dage om ugen fodres dyrene, med vores kvalitets foder, det er en god foderpille, til sumpskildpadderDer er vitaminer og mineraler i foderpille, de dage giver vi ikke Korvimin.

Planter: Her er nogle planter der ikke vil skade dine skildpadder (link nedenfor). Forsøg dig frem og find ud af, hvilke ukrutsplanter dine skildpadder vil spise. Mælkebøtter og skvalderkål er nogle af de planter, sumpskildpadderne nok skal spise. 

Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid, inden skildpadderne begynder at æde planter. 

Sumpskildpadder vil naturligt i naturen leve mest af vandplanter og de planter, dyrene kan nå fra vandkanten. Se en liste af ukrudtsplanter, dine sumpskildpadder kan spise, hvis de vil: Spiselige planter for sumpskildpadder 

Hvor meget pillefoder, skal mine sumpskildpadder have?

Der er ingen grund til at spille foder, der ikke bliver spist eller skildpadden ikke har godt af.

Hvor meget foder skal skildpadde have, når der fodres med foderpiller?

Vi har den tommelfingerregel, her hos Sumpskildpadder, at man giver sin skildpadde, den mængde foder, der svarer til det halve af skildpaddens hoved størrelse. Klik på billedet.

Vil du vide mere om det skildpaddefoder vi selv benytter

Skildpadder tigger, det kan føre til overfodring

En forspise terrapin, med pyramideskjold også akldet tobleroneskjold.

Overfodring, det kan forårsage en hurtig vækst og er skadeligt for skildpaddens organer som lever og nyrer. Sumpskildpaddens skjold forvokser og blive deform. Sumpskildpadder på et par år, kan være blevet lige så store som voksne sumpskildpadder, på 5 år. 
Moskusskildpadder synes ikke, at være så tilbøjelig til, at deres skjold bliver deform (få Tobleroneskjold), af overfodring som andre sumpskildpaddearter. 
 
Husk på, at dyr vil tigge efter mad, det gør skildpadder også. Fald ikke for fristelsen, du kan hurtig skade din skildpadde. 
En sumpskildpadde behøver kun 10% af den mængde mad, en tilsvarende pattedyr, skal have! Det er fordi sumpskildpadder er
Skildpadder æder også selv om de ikke er sultne. I naturen æder skildpadder, det foder de komme i nærheden af, de ved jo ikke, hvornår de igen finder noget der kan spises. 
 
Skildpadden på billedet, er blevet overfodret, samtidigt har dyret levet i alt for varmt vand. For varmt vand (28-30 grader), sætter skildpaddens stofskifte i overgear og skildpadden vil bare vokse ukontrolleret. Både sumpskildpaddens skjold og organer kan forvokse sig. For varmt vand, holder også sumpskildpadder fra, at kravle op på land. Hvilket kan give andre skjoldproblemer. Af de grunde, vil mange sumpskildpadder få deform skjold- og organ problemer.
 
Sumpskildpadders vand temperatur, skal for de fleste skildpadder, ligge på 20-22 grader. Men, du skal tjekke for din skildpadde-art, hvad der er den rigtige temperatur. Du kan læse mere om de rigtige temperaturer, for din sumpskildpadder, under artens beskrivelse.
 
Vi har tit skildpaddeejer der spørger om, hvordan kan vi sikre, at vi fodre vores skildpadder nok? Det er næsten umuligt, at fodre sine sumpskildpadder for lidt. De fleste fodre, alt for meget. Er du i tvivl om du fodre din skildpadde nok, så kan du holde øje med skildpaddens vægt. Bliv nu ikke for "hysterisk" med, at veje din skildpadde. Skildpadde vil helst have lov til, at passe sig selv i akvariet. Når du har haft skildpadder et stykke tid, så har du fået en god fornemmelse for, at fodre din skildpadde. 
 
Normal vandtemperatur, for de almindelige sumpskildpadder, er 20-22 grader. Solpladsens temperatur bør ligge mellem 30-35 grader. Sumpskildpadder skal kunne skifte mellem forskellige temperaturer, hvis deres fordøjelsessystem skal fungerer optimalt.

Fodre med ferskvandsfisk aborre, skaller mv

Ferskvandsfisk er et naturligt og godt foder, til dine sumpskildpadder.

Skaller og aborre til Sumpskildpadder. Fiskene er fanget af biologer, fra Miljøstyrelsen.

Småfisk som skildpaddefoder. 
Du kan selv opdrætte fisk, til skildpaddefoder. Guppyer og Platyer er gode og produktive fisk til det formål. Det er ikke anderledes end, at man avler mus og rotter til slanger. Samtidig vil din skildpadde få en masse, af den mængde kalk og vitaminer dyret har behov for, gennem fiskens ben og indmad. 

Du kan også selv fange dine fisk. Om sommeren er der gode muligheder for, at fange hundestejler, aborre, skaller og andre arter med fiskestang og fiskenet, i den nærmeste dam eller lille sø. 
Frys de fangede fisk ned, så du har til hele vinteren. Husk! Frys ikke fiskene sammen i en klump, de er umulig at skille ad, når de skal bruges at fodre med. Fisken skal fryses adskilt fra hinanden. Når fisken først er frosset, så kan de lægges sammen i en bøtte eller pose. (Fisken skal selvfølgelig først aflives, på en human måde).

Giv din skildpadde, så vidt det er muligt hele fisk. Fordelen ved at bruge hele fisk/dyr som foder til din sumpskildpadde, er indlysende. En hel levende fisk/snegl må nødvendigvis indeholde alle de vitaminer og mineraler, som er livsnødvendige for at holde det dyr i live.

Hvorimod skærer du kun de rene stykker kød og fiskefilet ud, til din skildpadde, så vil din sumpskildpadde slet ikke få et alsidigt nok foder, som når skildpadden får lov til at spise dyrets indmad, ben, finner, hale og sneglehus med, hvor mange af de livsnødvendige vitaminer og mineraler sidder, der skal til for, at holde din sumpskildpadde sund og rask. 

Ja, der kommer lidt blod og indmad ud, i akvariet. Men, husk, vi skal holde sumpskildpadder, som dyrene vil holdes og ikke som det bedst passer os. 

Altså, giv dyret fast og hel foder, ikke "søbefoder", det er foder der er hakket, blendet og skåret helt i stykker, til din skildpadde og som den derfor bare kan sluge, helt uden at arbejde med fodret. Hvad ikke er en god ide, fordi din skildpadde skal bruge og slide sit næb og kløer.

Tag fiskestangen på nakken og tag familien med ud og fang nogle fisk. Fisk er gratis foder, til dine skildpadder. Så er det samtidig sjovt.

Husk at indløse fisketegn!  

Regler for lyst- og fritidsfiskeri!

Sådan fodre vi de voksne sumpskildpadder

  • Fodring sker, hver anden dag. Fodre du fast, på en lige/ulige dag. Det er let at huske.
  • Vores sumpskildpadders grundfoder er ferskvandsfisk (sumpskildpadder lever i ferskvand).
  • Plantemateriale fodre vi med, på fodringsdage. Her benytter vi vandplanter og ukrudtsplanter. Benyt ikke supermarkeds grønt. Giv gerne dyrene de planter, de gider spise.
  • Vi blander Korvimin (se foto) i dyrenes foder et par gange om ugen.  
  • Et par dage om ugen fodres dyrene, med vores kvalitets foder, det er en god foderpille, til sumpskildpadderDer er vitaminer og mineraler i foderpille, de dage giver vi ikke Korvimin.
  • Vores skildpadder har altid adgang til Sepiaskaller, det giver dyrene et ekstra kalktilskud. Du kan også benytte æggeskaller. 

Til vores landskildpadder, drysser vi Korvimin mineral og vitamin pulver over dyrenes foder, hver anden dag. 

Korvimin ZVT + Reptil er et vitamin- og mineraltilskud til det foder du benytter til dine sumpskildpadder, landskildpadder og terrariedyr.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Sumpskildpadder benytter vi Korvimin, til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk, er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder, skal hurtigt tilbage i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte Korvimin ZVT + Reptil der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at Korvimin er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med Korvimin skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden.

Korvimin ZVT + Reptil er et velprøvet produkt. Korvimin benyttes af dyrehold og veterinære over hele Verden. 

Uden UVB-lys og varme, hjælper det ikke, at give dyrene kalk, mineral og vitaminpulver. Skildpadden kan ikke optage den gode næring, der er i fodret, til deres krop, hvis dyrene ikke har adgang til en UVB pære der virker.

Giv sumpskildpadder ekstra vitaminer og mineraler/kalk

Virrer og kaster skildpadden hovedet bagud, kan det være tegn på B1-vitamin mangel eller forgftning.

Benyt vitamin-, og mineral/kalkpulver til dine skildpadder, gerne en gang om ugen eller hver gang du fodre. Men, du skal stadigvæk huske, at varierer dyrenes foder og suppler gerne med en god foderpille, en gang om ugen.

Dine skildpadder, har behov for vitaminer, mineraler/kalk, under opvæksten og alle kønsmodne hunner, fordi de lægger æg. Men, dyrene skal have et tilskud af kalk, gennem hele livet.

Har du fisk i dit akvaterrarium, så skal du være klar over, at dine sumpskildpadder kan snuppe en fisk. Dør der fisk i akvariet, hvad der ikke kan undgås, dem vil skildpadderne hurtig finde og spise. Men det er normalt kun de syge og gamle akvariefisk moskusskildpadderne kan fange. Terrapiner er dygtige til, at fange fisk.
Se denne video: Guppy jagt
 
Voksne dyr, skal kun fodres hver anden til tredje dag. Resten af dagene er fastedage. Voksne sumpskildpadder kan æde meget, så pas på med overfodring. læs andet sted, hvor meget dyrene skal fodres.

Husk på, i et stort akvarium med fisk og planter, der finder skildpadden altid et eller andet, den kan spise. I en havedam, er der endnu mere mad, for dine skildpadder at finde.

For at gøre skildpaddernes fodring, så naturlig som muligt, så vil det være en god idé, at gemme deres foder rundt omkring i terrariet eller akvariet. Det gør også deres dagligdag, mindre kedelig.

Vi møder sommetider en sumpskildpadde, der virrer og ukontrolleret kaster sit hoved rundt og bagud. Det kan enten være B1-vitamin mangel eller også har skildpadden måske spist, af en potteplante, dyret er blevet lidt "skæv" eller forgiftet af planten? Hvis det er en forgftning, så kan det tage en måned eller længere tid, inden skildpadden af sig bliver rask igen?

B1-vitamin mangel, påvirker skildpaddeens nervesystem, og kan give skildpadden de ukontrollerede bevægelser. Her anbefaler vi, at du giver din sumpskildpadde en god foderstick, der indeholder alle vitaminer og mineraler. Eller giv skildpadden frisk ferskvandsfisk, det kan være skaller, aborrer og put vitamin- og mineralpulver ind i fisken. Så sikre vi os, at sumpskildpadden får de vitaminer skildpadden har behov for og kommer sig hurtigere.

Læs mere om livsbetinget sygdom hos sumpskildpadder.

Uden UVB-lys, kan skildpadden ikke optage vitaminer, mineraler/kalk fra fodret

Her ligger der en Guløret terrapin og hygger sig under en UVB- og varmepære.

Skildpadder kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke udsættes for solens lys eller for kunstigt ultraviolet lys. Det er derfor helt nødvendigt, at skildpadder har en solplads, med overhængende UVB-lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan gennemtrænge glas. D3- vitamin har især betydning for at knogler/skjold opbygges korrekt.

Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. Mere nedenfor.

Bemærk, der er meget stor prisforskel på UVB pærer, fra den ene dyrehandel til den næste. Pas på dine egne øjne, derfor tænd ikke pæren, når du ser på den. UVB stråler kan ikke trænge igennem glas.

UVB-lys er nødvendigt for sumpskildpaddernes velbefindende og helbred. Hæng UVB sparepæren over solpladsen, så kravler dyrene selv på land når de behøver en dosis lys og varme.

De fleste UVB pærer er effektiv indtil 15 cm. afstand fra dyret. UVB-lys øger sumpskildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd, samtidig er UVB-lys nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til, det skyldes altsammen UVB andelen i pæren.

Læs mere på min blok om, hvorfor: UVB-lys er det vigtigste for din sumpskildpadde

Mineraler & vitaminer og UVB-lys er helt nødvendigt

Alle sump-
og landskildpadder får sepiaskaller og Korvimin. Find det på vores SkildpaddeShop.dk

Vi har vores egen Korvimin, der specielt er lavet til skildpadder og krybdyr. Korvimin indeholder alle vitaminer, kalk og mineraler vores skildpadder har behov for. 

Kalk er helt nødvendigt, for skildpaddernes skjold, knogler og til æggenes udvikling. Kalk kan købes i pulverform, hos dyrehandlen. Man kan selv lave sit kalkpulver, ved hjælp af æggeskaller fra hønseæg og bl.a. sepiaskaller* (er det indvendige skelet fra sepia blæksprutten). En drægtig skildpadde hun, skal have det der svarer til ca. 1/4 hønseæggeskal kalk om dagen. Det giver det bedste resultat, hvis du knuser sepiaskal og æggeskal, hvorefter du kan stoppe, kalk-pulveret ind, i en fisk, melorm eller det foder du nu giver dine dyr, så det hele ikke forsvinder ind i pumpen. 

Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. 

Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for at huden, mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin, det er vigtigt at variere foderemnerne. Kalk kan også gives som æggeskaller fra hønseæg og bl.a. sepiaskaller, der kommer fra blæksprutten.

A-vitamin mangel viser sig ved, at skildpadderne har opsvulmede øjenlåg. Læs mere under sygdomme: Øjne og ører

Lav dit eget kalkpulver. Kalk kan også gives som æggeskaller, fra hønseæg og sepiaskaller der kommer fra blæksprutten (Sepia officinalis). En drægtig skildpadde hun, skal have det der svarer til ca. 1/4 æggeskals kalk om dagen. Det giver det bedste resultat, hvis du knuser sepiaskal og æggeskal, hvorefter det blandes i skildpaddens foder. Læs mere om kalk, længere nede på siden.

Vores sumpskildpadder har altid adgang til sepiaskaller, enten hele eller vi har knækket dem i mindre stykker. Vi lader sepiaskaller flyde, i vandet.

Sepiaskaller: Det er ret almindeligt at finde sepiaskaller i opskyllet på Vestkysten. Det er vigtigt at skylle dem godt, før de gives til dine dyr.

Vitaminer og et ekstra kalktilskud, vil være godt for dine sumpskildpadder. Her hos Sumpskildpadder benytter vi et vitamin, mineralproduktet fra Korvimin. Korvimin benyttes af dyrlæger, Verden rundt. Bland vitamin-, og kalkpulver i dyrenes foder. Når du giver pulveret, så stop det godt ind i en fisk, regnorm, melorm eller et lille stykke kød eller ligende, så det ikke forsvinder, ind i dit akvariumfilter.

UVB-lys og varme er livsvigtigt for dine skildpadder ellers kan  skildpadderne ikke optage næringen fra det foder du giver dem, i deres krop. UVB-lys og varme hvordan?

Grøntsager og salater fra supermarked

Artiskok, hele planten kan spises, af sumpskildpadder.

Vi nævner kun de her grøntsager, fordi mange skildpaddeejer vil give deres sumpskildpadder købe grøntsager. 
 
Denne liste, fortæller dig, hvor meget du må fodre, dine skildpadder med de enkelte "købe" grøntsager.
 
Sumpskildpadder må: 
- spise meget af: Artiskok, hele planten kan spises. Vårsalat.  
 
- spise moderat af: Bønner. Rosenkål. Cikorie. Agurk. Karse. Dild. Frisee salat. Zuzzhini, kun blomsten kan du fodre med, ikke blade og frugten. Grønkål. Kinesiske kåltyper (pak choy, bok choy og gai choy). Radicchio salat. Lollo Rosso salat. Rucola salat. Romainesalat. Radiser, kun bladene. Hvide radiser, kun bladene. Jerusalem artiskok, kun blomster og blade.
 
- spise lidt af: Rødbeder. Gulerødder. Asparges, giv ikke bærerne (ved frøstand). Sølvbeder. Squash kun blade og blomsten. Iceberg salat. Spinat. Græskar. Foderroe, kun bladene. 

Rejer og fisk fra havet - Kan slå din skildpadde ihjel....

Hvis ikke din skildpadde får andet kost en rejer og fisk fra Havet.
 
Rejer og saltvandsfisk indeholder meget salt. Sumpskildpadder lever normalt i ferskvand, derfor er skildpaddes organer og organisme ikke klar til optage  alt den salt. Skildpadden vil med tiden få organ-, nyresvigt og til sidst dø. Mange sumpskildpadder er døde, på grund af ensformig fodring. 
 
Du kan godt give din skildpadde en reje og et stykke hav-fisk, en gang imellem. Men, kun en sjælden gang imellem.
 
Hvis du gerne vil give din skildpadde rejer, så kan du lægge rejen i blød, i en skål vand, natten over, i køleskabet. På den måde trækkes noget af saltet ud af rejen og vil derfor ikke belaste skildpadden, så meget. På samme måde kan du gøre med fisk, frisk fanget i havet.
Men, kun en gang imellem.
Ensformig fodring, er den sikre vej til en død sumpskildpadde.  

En sumpskildpadde der udelukkende har levet af rejer, vil typisk virke oppustet og lasket i sit skind, lidt som om, at der bobler en ballon ud under dyrets skjold. Sådan en skildpadden kan normalt ikke reddes. Livsbetinget sygdom 

De populærer tigerrejer. Her er produktionen, af dem, ødelæggende for mangroveskovene. De rejer, er heller ikke sumpskildpaddefoder.

Læs også om: Dårligt foder

Skildpaddens anatomi

Skildpadden ligner i sin organ opbygning, meget mennesket. Der er dog én væsentlig forskel, skildpaddens spiserør og luftrør er adskilt. Det hjælper skildpadden, når dyret sluger store foderemner.
 
Derfor lad være med, at mose og hakke skildpaddens foder. I misforstået godhed. Lad skildpadden have noget at tygge på/i. Det vil også hjælpe skildpadden til at kunne holde sit næb slebet.
Når du fodre dine skildpadder, så tænk på, om det er noget dyret vil kunne komme ud for i naturen. Er maden røget, tilpasset i mundrette bider eller på anden måde tilberede, nej vel. 

Insekter og melorme

Melorme

Insekter kan være et udmærket foder til dine skildpadder. Græshopper, fårekyllinger og bænkebider og andre insekter med lidt krop, er udmærkede foderemner. Så grib et net og ud i naturen og fange insekter. 
 
 
Det er spændende og ikke særligt svært, at holde melorme.
Dine skildpadder kan ikke leve, kun af melorme, men som en snack en gang imellem, så er de udmærket. Dine skildpadder, vil gerne spise dem.
 
Du kan benytte melorme, når du skal give dine skildpadder vitamin-, og kalk pulver. Du kan eventuelt stoppe pulveret ind, i melormen.
 
Opdrætter du selv melorme, så kan du give dem sepiaskaller, de kan gnave i. På den måde får melormen, et større indhold af kalk og bliver straks mere interessant for dine skildpadder, at spise.

Snegle som foder

Havesnegle og skovsnegle er et udmærket foder, til dine sumpskildpadder. Måske skal havesneglens hus knuses, i begyndelsen, inden alle skildpadder vil interesserer sig for dem og forstår, at det er mad?

Mosesnegle. Er endnu et udmærket foder til dine skildpadder, som du selv kan fange det meste af året, i damme, moser og søer. Tag en spand og et net med ud i naturen og få en god dag. Mosesnegle er et godt og naturligt foder til dine moskusskildpadder. Du kan også finde nogle almindelige havesnegle, til dine dyr (giv dem ikke dræbersnegle eller snegle uden sneglehus). Men giv ikke dine skildpadder flere snegle end de kan spise.

Stor mosesnegl (Lymnaea stagnalis) lever i ferskvand, det vil sige damme, moser og Søer. Om foråret og sommeren opholder den sig især i de områder, hvor der findes mange planter. 

  • Hussnegle.

  • Mosesnegle fra dam og sø.

  • Iberisk/Spansk skovsnegl

Fodre med fugl, mus og orm

Terrapiner æder kyllingeben. Husk, en død solsort, er også føde, til sumpskildpadder, i havedammen.

Kylling og fuglekød som foder. Vi giver en enkelt gang imellem vores skildpadder et kyllingeben, brystben eller et stykke kogt kød. Kyllingeben har foruden lidt kød på sig også brusk, som skildpadderne gerne vil gnave i og derved få et kalktilskud. Skyl lige kyllingebenet under den varme hane først, det fjerner det meste af fedtet, så det ikke sviner i akvariet.

Kyllingekødet skal være let kogt eller stegt. Ikke så meget for dyrets skyld, mere for din egen. Læs om Salmonella

Finder du en solsort, der er fløjet ind i dit vindue. Har du en havedam, smid fuglen ned til dine sumpskildpadder og se hvad der sker. Skildpadder er også ådselæder og rene hyæner.
---
Mus som foder. Vores sumpskildpadder, får en gang imellem mus som foder. Det har skildpadderne vældig meget fornøjelse af. Det er både de mindre og store skildpadder, der får mus.

Dyrene kæmper om, hvert et bid. De mindre skildpadder, kan have en mus, i et godt stykke tid, inden den er fortæret. Det styrker skildpaddernes næb, klør og jagtinstinkter.

Du skal kun give dine skildpadder, de mus, der er avlet til formålet. Giv ikke en mus, der er gået i en musefælde. Denne mus, har måske lige ædt noget musegift eller har sygdomme. Det er ikke værd, at risikere noget for dine skildpadder.

---

Regnorm som foder. Fat en greb og gå ud og grav, i jorden. Har du ikke selv en have, så kender du sikkert nogle der vil sætte pris på, at du graver lidt af deres køkkenhave.

Der er især mange mineraler, i regnorm. Første gang, dine sumpskildpadder ser en regnorm, kan de både være bange for ormen og andre springer på ormen og fortærrer den, i løbet af nul komma fem. Det er altid en fornøjelse, at fodre med regnorm, så er det også gratis.

Gem nogle af ormene og tag ud of fisk. Husk fisketegn!

Andet foder til sumpskildpadder

Her har skildpadder og fisk fået et stykke æggeblomme. De vil gerne have det, men det sviner en del. Men det er foder, alle dyr kan spise. Æg indeholder meget protein, derfor skal du ikke give dyrene æg for tit.

Når dine sumpskildpadder lægger æg, kan du give æggene tilbage til skildpadderne som foder.

Et kogt hønseæg, engang imellem, er også et ganske udmærket foder. Vores sumpskildpadder kan godt lide, at få æg, især blommen. Fiskene skal nok holde sig til, hvis der er æggeblomme på menuen. Som du kan se på billedet. Æggeblomme sviner en del i akvariet, men, hvis vi var bange for lidt svineri og roderi, så er det jo ikke skildpadder vi har.

Du skal bare huske på, at du ikke må give dine dyr, det samme igen og igen. Så har vi balladen og riskoen for vitamin-, kalkmangel og dårlig trivesel.

God fornøjelse med fodring af dine skildpadder. Det er sjovt, at finde fødeemner til sine dyr, de kan lide.

Tørret småfisk/smelt og rejer til sumpskildpadder

Tørret småfisk/smelt til sumpskildpadder, dine katte, vil også elske vores tørrede småfisk. Men, benyt kun de tørrede fisk som en snack og ikke som foder, til dine sumpskildpadder.

De tørrede smårejer er ren hygge og fylder ikke meget i skildpaddens mave.

 

Her hos Sumpskildpadder benytter vi tørret småfisk, når vi demonstrer, hvor hurtigt og hårdt en snapskildpadde tager sit foder og når vi skal lokke dyrene til os.

Giv kun tørret snack en gang imellem, dine sumpskildpadder vil meget gerne have det. Benytter du tørret smelt/rejer som foder og ikke som en lille snack, så kan du risikerer at dine sumpskildpadder ikke vil spise deres grundfoder. De venter nu bare på, at du kommer med lækkerierne igen, inde de vil spise. Sker det, så undlad at give snack i en periode. 

Hold igen med tørret smelt, der har et højt indhold af protein. Husk, fortsat at give dine sumpskildpadder et varrieret foder. 

Tørret småfisk og rejer kan du finde på vores SkildpaddeShop.dk