Leopardskildpadder (Geochelone pardalis)

Her har vi været ude og plukke friske ukrudtsplanter, til vores leopardskildpadde.

Denne side er opdateret d.12. sep. 2021

Lige nu har vi Leopardskildpadder klar til adoption

Leopardskildpadde lever naturligt i Afrika.

 Inden du vælger en leopardskildpadde, skal du være klar over, hvor stor skildpadden kan blive.

Leopardskildpadden kan opnå en skjoldlængde på 25-45 cm. Det er derfor nødvendigt, at man tænker sig godt om, inden man anskaffer sig en leopardskildpadde. Andre underarter af Leopardskildpadden, fra Somalia og Etiopien kan blive temmelig store, helt op til 75 cm i skjoldlængde. 

Men, på grund af store geografiske variationer, kan man ikke benytte størrelsen som kønsbestemmelse af dyrene. Hanner vil normalt have en konkav bugskjold og større hale. Men, har du ingen leopardskildpadde at sammenligne med, er det svært at bestemme kønnet på en enkelt leopardskildpadde.

Noget andet du også skal være klar over, det er at leopardskildpadder kan blive meget gamle. I naturen lever leopardskildpadden mellem 50-100 år.

Håndtering. Leopardskildpadden løftes med et fast greb mellem, ind under skjoldet, fra begge sider. Du skal være være påpasselig ved skildpaddens beb, store landskildpadder har mange kræfter i deres ben og nogle vil forsøge at skubbe sig fri. Store dyr, har et meget kraftigt bid. Leopardskildpadden er ikke kendt for at vil bide. Men, du skal altid være opmærksom på det.

Leopardskildpadder er efter vores mening for krævende at passe, for personer der er nye i hobbyen.

Foder: Leopardskildpadder er ægte planteæder, hvor størstedelen af ​​deres kost består af forskellige græsser og hø. I fangenskab bør man som ejer sigte efter denne diæt. Det er vigtigt ikke at overfodre, da selv for meget af det rigtige foder kan forårsage vækstproblemer. En god afbalanceret diæt indeholdende korrekt balance mellem protein, kulhydrater, fedt, fiber, vitaminer og mineraler er vigtigt, og hvis de leveres og er fri for kemikalier, vil det hjælpe med at udvikle et sundt immunologisk system.

Leopardskildpadder kost skal have meget højt indhold af fiber. Fodret skal bestå af ca. 70% græs og hø, de resterende 30% her er det vigtigste foder ukrudt og blomster. Figenkaktus ”Mickey Mouse” (Opuntia cactus) (se nedenfor) og dets frugt har et meget højt fiberindhold, du kan give skildpadden det i små mængder.

Leopardskildpadder har et stort behov for at få en fiberrig kost, det kan bestå af ukrudtsplanter og græsser du selv finder, i naturen. Pre Alpin Testudo (se nedenfor) er en hø og ukrudtsfoderpille der opblødes i vand, er et godt produkt, det benytter vi især om vinteren, hvor det måske kan være vanskeligt at finde ukrudtsplanter. Det er et godt produkt med over 60 urter, der er avlet økologisk.

Du må ikke give din leopardskildpadde frugt. - I vinterperioden, hvor det kan være lidt mere vanskelig at samle ukrudtsplanter fra naturen, kan du benytte hø, af forskellig slags og en god kvalitet græs- og ukrudtsfoderpille evt. Pre Alpin Testudo (se nedenfor).

Din landskildpadde skal altid have adgang til rent og frisk vand. Her hos Skildpadder ABC holder vi en ugentlig fodringsfri dag.

Pragtfuld leopardskildpadde klar til dig der altid har ønsket sig en skildpadde

 

Vil du vide mere om skildpadden, klik her: Adopter dyr

Lige nu har vi flere leopardskildpadder inde.

 • Opuntia ficus-indica

  Hjemmegroet Figenkaktus. Har du et par figenkaktus i potteplanter, så kan du gro dine egne kaktusskud til dine skildpadder.

 • Pre Alpin Testudo - Mere om fodert under link.

  Har vi ikke friske ukrudtsplanter klar til dyrene, så benytter vi gerne Pre Alpin. SkildpaddeShop.dk

 • ReptiVite

  Hver gang vi fodrer med ukrudtsplanter og Pre Alpin, så drysser vi et lag mineraler og vitaminerpulver over fodret.

UVB-lys og varme er livsnødvendigt

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 10,0 13w Halogen varmepærer 50w. Til dyr over et par kilo, benyt en 26 watt og måske en 100 watt halogen varmepære. www.SkildpaddeShop.dk

Indendørs hold af skildpadder: De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Foto: Se eksempel på en god UVB- og varmepære.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. (13 watt) over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Til en leopardskildpadde der i naturen, lever i de varmeste og tørreste områder af Afrika, her benytter vi en 10,0 UVB pære. Denne UVB-pære kan også hedde 12,0 - 150 - Dessert, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig.  

UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt kan benyttes til leopardskildpadder på op til et par kilo, herefter skal vi enten hænge et par 13 watt UVB-pærer op eller gå over til en 26 watt UVB-pære op, der vil kunne lyse ud over et større område.

Bemærk vi benytter en Reptisun UVB-pære 26 watt, der skal hænge højere over skildpadden end en 13 watt UVB-pære, læs indlægsseddel, der medfølger pæren. Tjek altid fabrikantens beskrivelse af pæren, der kan ske ændringer.

Temperaturen på solpladsen, skal være 40-45 grader under varmepærerne, vil være passende for de afrikanske ørken skildpadder.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Landskildpadder der synes der er for varmt, under varmepæren, vil flytte sig lidt ud i siden af pærens varmestråler. 

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Som varmepære, benytter vi til leopardskildpadder kun halogen spot pære på 50 eller 100 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 40-45 grader. Har du flere leopardskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.   

Halogen spot pærer kan holde til end noget hårdere behandling, hvis leopardskildpadderne skulle banke ind i pærens lampe. Halogen spot pære tåler også vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Ide til at bygge et anlæg med solplads: Anlægsidéer

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i anlægget som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligger skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys og varme øger foruden skildpaddens appetit, dyrets aktivitetsniveau og parringsadfærd og evnen til at lægge æg og sørger for at skildpaddens krop og skjold udvikler sig som det skal.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.

Udendørs hold af skildpadder, har solens stråler og behøver derfor ikke en solplads, med UVB-lys og varme.

Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk 

Vitaminer, mineraler og kalk

Sammen med det gode foder, er det også vigtigt at du drysser vitaminer, mineraler og kalkpulver ud over skildpaddens foder. Det er vigtigt at der drysses et pænt lag over fodret.

Giver du dine landskildpadder nok minerealer, kalk og vitaminer? Tjek din skildpaddes skjold. Bank forsigtigt på skjoldet med en fingerkno, lyder skjoldet hult, lidt som at slå på en papkasse, så mangler din skildpadde mineraler/kalk. Er du i tvivl, så skal du nok give dine skildpadder mere mineral-, kalk- og vitaminpulver over deres foder. 

Det er især indendørs hold af skildpader, der hurtigt får mangler af mineraler, kalk og vitaminer. Uden solens stråler eller adgang til UVB-lys og varme, så kan skildpadden ikke optage mineraler, kalk og vitaminer til kroppen.

Skildpadden har behov for kalk, du kan give dine landskildpadder evt. sepiaskaller og en kalkblok skildpadden selv kan gnave i.

Vi giver vores landskildpadder mineraler, kalk og vitaminer, hver gang vi fodre dyrene med ukrudtsplanter. 

ReptiVite indeholder vitaminer, aminosyrer og sporstoffer dine skildpadder har behov for. ReptiViteblev udviklet i henhold til den nyeste videnskabelige viden og sikrer den grundlæggende pleje af dine skildpadder.

Her benytter vi altid ReptiVite et vitamin- og mineraltilskud til det foder du benytter til dine sumpskildpadder, landskildpadder og terrariedyr.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite, til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite, der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med Mineral og vitaminpulveret skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden. Husk også en UVB-pære fungerer højest i et år. Selv om pæren stadigvæk lyser, så afgiver pæren ikke længere nok UVB-stråler. UVB-stråler er nøglen til at din skildpadde kan optage mineraler, kalk og vitaminer.

Udendørs hold af skildpadder, har solens stråler og behøver derfor ikke en solplads, med UVB-lys og varme.

Hvor lever leopardskildpadder (Geochelone pardalis) naturligt

Hvor lever leopardskildpadden naturligt, i Afrika. På savannen fra Sudan i Nordafrika til Sydafrikas sydspids.

Skildpadden lever i de varmeste egne af Afrika og skildpadden vil ikke bare kunne vænne sig til vores nordiske skiftende temperaturer, om sommeren, medmindre vi hjælper skildpadden lidt på vej.
 
Mere nedenfor

Anlæg til leopardskildpadder

Leopardskildpadder kan kun være kort tid udendørs, og når det er allermest varmt i Danmark.

Leopardskildpadden bliver stor, derfor skal dyrets anlæg og være stort, hvis du vil have din skildpadde til at trives. Et minimumsanlæg til en voksen leopardskildpadder, vil være omkring 3m2, hvor siderne er mindst 60 cm i højden. Skildpadden skal have ca. 23-24°C som normal temperatur og en solplads, hvor skildpadden kan lægge sig hen og få både UVB-lys og varme, med en temperatur, på omkring 37-38°C.

Holder du flere leopardskildpadder sammen, så skal dyrene have enten flere solpladser eller en meget stor solplads, med flere pærer.

Husk, at din UVB pære skal være frisk (holder max.1 år). UVB-lys er helt nødvendigt for leopardskildpadder ellers kan de ikke optage de livsnødvendige vitaminer, mineraler og kalk skildpadden har behov for. Vi anbefaler det der svarer til en UVB 10,0 (Dessert).

Om sommeren, på de varme dage, kan leopardskildpadden godt komme udendørs og nyde det direkte sollys. Husk sollys virker ikke på landskildpadder gennem glas-, plastictag og drivhus-glas. Sollyset skal være helt ufiltreret, hvis det skal gavne skildpadden. 

UVB-, varmepærer og kvalitetsfoder finder du på SkildpaddeShop.dk 

Om sommeren, på de varme dage, kan leopardskildpadden godt komme udendørs og nyde det gode vejr og solens stråler. Leopardskildpadden må ikke udsættes for træk, det skal du være opmærksom på.

Om natten vil vi derfor enten tage leopardskildpadden ind eller sørge for at skildpadden har et lunt og trækfrit hus/drivhus den kan søge ind i (hold øje med at skildpadden kommer ind, hvis vejret bliver lidt dårligere). Hvilket skildpadden også skal have adgang til om dagen. 

I indendørsanlæg kan du benytte tørret hø som bundlag, det kan skildpadden også spise af, hvis den får lyst til det. Når vi benytter hø, benytter vi varmebehandlet hø. Så er vi sikre på at der ikke kommer svampespore, skab og tæger med ind i anlægget, hvilket let kan ske, hvis høet hentes hos landmanden.

Du kan også benytte groft sand, som bundlag. Hvis der bruges sand til bundlag, så må du ikke fodre direkte på bundlaget, da sand kan hobe sig op i skildpaddens mave tarmsystem. Afføring og gammelt foder fjerne du dagligt. 

Kokosmuld som bundlag, er også en mulighed. Se mere under næste foto.

Fjern altid de ret store afføringsklumper leopardskildpadden smider. Det er en let opgave og holder den værste lugt væk. 

At lade sin leopardskildpadde gå på et koldt betongulv, anbefales absolut ikke. Så vil leopardskildpadden hurtigt få luftvejsproblemer og evt. dø. 

Giv leopardskildpadden en god hule, i modsat ende af solpladsen, så har skildpadden mulighed for at skifte mellem et varmt område og et køligere område. Hulen kan eventuelt fores med hø og eller blade.

"Kan vi benytte kokosmuld"?

5. m2 stort anlæg til et par leopardskildpadder.

Ja, vi benytter selv kokosmuld til leopardskildpadder.

Kokosmuld skal have vand for at udvide sig fra den hårde brik, kokosmuld er pakket i. Benyt mindst muligt vand til at opløse kokos-brikken, når du benytter det til leopardskildpadder.

Leopardskildpadder er ikke født til hele tiden at gå på fugtigt bundlag. Lad kokosmulden tørre, og undlad at fugte det ret meget, som man normalt vil gøre hos de europiske landskildpadder. Lad kokosmulden tørre og kun tilfør meget lidt fugt hen ad vejen.

Kokosmuld har den egenskab at det suger urin til sig og sørger for at holde anlægget lugtfrit. 

👇Se video nedenfor, hvor du ser dyrenes anlæg og de spiser ukrudtsplanter.

 • Kokosmuld

  En brik koksomuld, på størrelse med en mursten, bliver til ca.9 liter muld.
  Kokosmuld holder dit anlæg lugtfrit.
  www.SkildpaddeShop.dk

 • Hø varmebehandlet

  Benyt altid varmebehandlet hø. Så slipper du for skab og andre udyr, der kan leve i ubehandlet hø.
  Dine dyr vil sikkert også æde af høet.

 • Sepiaskaller og ReptiVite

  kommer vi ikke udenom, hvis du vil have sunde og raske landskildpadder.
  www.SkildpaddeShop.dk

Leopardskildpadder (Geochelone pardalis)

Leopardskildpadde par, vi har fået indleveret. Dyrene spiser godt af deres ukrudtsplanter, hvor der er strøet vitaminer, mineraler og kalk hen over. Sammen med UVB-pærer fra www.SkildpaddeShop.dk så vil det ikke vare længe inde de to skildpadder igen er i topform. Begge skildpadder skal have klippet næb, det bliver gjort så snart dyrene er faldet til ro i deres nye anlæg.
Mangler du hjælpe til dine skildpadder, kontakt Skildpadder ABC mail.: skildpadder.abc@gmail.com

Leopardskildpadde hjælper vi flere gange om året

Skildpaddens skjold er faldet sammen, det blev heldigvis reddet. Det skyldes forkert fodring og manglende UVB-lys og mineraler, kalk og vitaminer.

Vi modtager nogle leopardskildpadder, hvert år. Det er en rigtig dejlig skildpaddeart. 

Det er altid med stor respekt vi modtager skildpaddeejerens skildpadde eller skildpadder.

Måske har skildpadden været i hjemmet i flere årtier og nu skal man af med skildpadden af den ene eller den anden grund. Skildpadden er efterhånden blevet en del af familien og man vil sikre sig at skildpadden får et godt liv. Vi er altid meget glade for den tillid der vises os, at vi må modtage denne skildpadde og sørge for skildpaddens videre liv.

Vi forsøger altid at få skildpadden videre til nye gode hjem, men, det haster aldrig. Vi skal sikre os at det nye hjem er det rigtige sted for skildpadden. Det er ikke et arbejde vi tager let på, vi er helt klar over det ansvar der hviler på os.

Hvis man selv finder hjem til sin skildpadde, så kan man aldrig med sikkerhed vide, hvad der sker med sin skildpadde? Bliver min skildpadde bare solgt videre, for profit! Bliver min skildpadde passet godt nok eller bliver min skildpadde en karrussel skildpadde, der flyttes rundt fra familie til familie? Det kan du altsammen undgå gennem Skildpadder ABC. 

Der er rigtig mange ting inde i vores overvejelser, inden vi give slip på en skildpadde. Er vi i tvivl, så vil vi fortsætte med at have glæde af skildpadden. leopardskildpadder er netop skildpadder der bringe glæde, med deres rolige og behagelige gemyt.

Ved at aflevere sin landskildpadde hos os, så sikrer ejeren sig at deres skildpadde får det gode skildpaddeliv.

Parring

Leopardskildpadden er normalt minimum 10 år, inden de er kønsmoden. 

Parring kan ske hele året rundt. Om sommeren er han lidt ekstra aktiv i forsøget på at forføre hunnen. Hvis dyrene flyttes fra deres frilandsanlæg til deres indendørs anlæg, stiger deres parringsaktivitet. Hun lægger mellem 8-20 æg op til 3-4 gange om året.

De nye leopardunger kommer frem af ægget efter 120-150 dage, ved en stabil udrugningstemperatur på 30-32°.