Mellemamerikansk farvet skovskildpadde (Rhinoclemmys pulcherrima manni)

Denne side er opdateret d.28. aug. 2020

Skildpadden der er et levende mesterværk!

Her hos Sumpskildpadder har vi haft denne skildpadde inde. Det er en meget spændende og kvik skildpadde.

Først gang man ser denne skildpadde, tror man skildpadden er overmalet med graffiti.

Skildpadden lever naturligt i det sydlige Nicaragua og i det nordlige Costa Rica. 

Under parringens ritualet, vil hannen slå sit hovedet imod hunnen. Hvis hun er interesseret i ham, så vil hun hun slå tilbage med sit hovedet. Sådan vil de fortsætte med, at vugge med deres hoveder indtil ... ja ... de går i gang (they get it on)!

Skildpadden er inteligent og har et godt temperement og er meget omgænglig. Det er en skildpadden med en stor personlighed, der let kan læres at blive håndfodret.

Skildpadden opnår som voksen en skjoldlængde på 19-23 cm. Hannen er måske lidt mindre end hunnen.

I naturen lever skildpadden især af planter, engang imellem vil skildpadden tage insekter og en orm.

I fangenskab spiser de gerne landskildpaddefoder (plantebasseret foder), grøntsager, frugter, ukrudtsplanter, græshopper og indimellem orme og insekter. I modsætning til andre semi-akvatiske skildpadder kan man fodre Rhinoclemmys pulcherrima manni enten på land eller i vandet.

Skildpadden er som ung meget tilknyttet vandet, som skildpadden bliver ældre vil skildpadde nu bruge det meste af sin tid oppe på land. Det skal der tages hensyn til, når der bygges et terrarium til skildpadden.

Det vil derfor være at foretrækket at benytte et lavt og bredt terrarium, i stedet for et højt akvarium til skildpaddens levested.

Skildpadden kever naturligt i skoveomrpder, hvor der findes mindre vandområder. Vi anbefaler et lavvandet akvarium til skildpadden, hvor der er 10-15 cm dybde. 

Skildpadden kan leve sammen med andre skildpadder, der kommer fra sit naturlige leveområde, der samtidig stiller de samme habitatskrav.

Terrarium indretning

Fra Chrysemys.nl

Rhinoclemmys holder sig altid tæt ved vand. 

Til en yngre gruppe skildpadder, kan et akvarium på 120 x 30 x 45 cm. gøre god fyldest. Benyt gerne en plastikboks, til vand, hvor dyrene kan kravle ned i. vandet skal skiftes jævnligt, skildpadden vil svine vandet til. Til voksne skildpadder, vil vi anbefale et terrarium på cirka 180 x 60 x 60 cm. 

Til bundlag kan du benytte kokosmuld eller muldjord uden gødning. Det er bundlag der er god til at holde på fugten. Bundlaget skal være fugtigt med ikke drive af vand. Lad bundlaget have en højde på 10-15 cm. så har skildpadden noget at grave i. Skildpadden vil gerne garve sig helt ned under mulden og kun have et lille kikhul, hvor den holder øje med sine omgivelser.

Skildpadden trives bedst ved en lufttemperatur mellem 22-26 grader. På solpladsen vil 32-35 grader være udmærket for arten. Vand temperaturen 22-24 grader. Vandets pH-værdi anbefales at ligge på 5,2-6 til arten. Men du må hellere overholde alle de andre værdier og anbefalinger end pH-værdien. 

Der skal være en høj fugtighed i anlægget, det er dog vigtigt at skildpadden kan finde steder, hvor der er helt tørt, det kan evt. være på sten, træ, bark.

Selvom fugtigheden skal være høj i terrariet/akvariet, så går det ikke uden ventilation. Derfor sørg for at der er en åbning ind i akvariet.

Skildpadden vil føle sig mere tryg, hvis der er huler, trærødder og gerne nogle kunstige planter, hvor skildpadden kan ligge i skjul. Det vil gøre at skildpadden vil føle sig mere sikker og ikke virke så sky.

Kokosmuld, UVB- og varmepærer finder du på SkildpaddeShop.dk

Skildpadden skal have en god solplads, med UVB-lys og varme

UVB-lys (benyt 5,0 UVB kaldes også Forest) og varme er nødvendig for, at skildpadden kan optage kalk og vitaminer. UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpaddens kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Skildpadden er hårdfør og bruger meget af dagen med at ligge og solbade. Skildpadder kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke får sollys eller får kunstigt ultraviolet lys, UVB-lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan trænge gennem glas. D3-vitamin har især betydning for at knoglerne opbygges korrekt. Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for at huden og mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin. 

Hvis du kan give dine skildpadder adgang til direkte sol, så vil dyrene elske det.

Bemærk! At en UVB-pære, afgiver ikke varme nok (max. ca.26 grader), til en solplads, det er ikke nok varme til de fleste sumpskildpadder. Det er derfor også nødvendigt, at hænge en varmepære op, over solpladsen. Vi benytte i dag kun halogen pære 35/50 watt varmepærer for at holde de 32-35 grader, der er nødvendig, på solpladsen. 

Vi benytter selv de viste pærer, se foto.

Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med både UVB-lys og varme, til dine sumpskildpadder: UVB-lys og varme

Køb dine pærer, foder, vitaminer og mineraler til skildpadder på SkildpaddeShop

Læs mere: Generel viden om sumpskildpadder

Vi modtager indimellem Rhinoclemmys pulcherrima, her hos Sumpskildpadder. 

Denne skildpadde er kommet ind og skildpadden var ret slidt at se på, og havde måske ikke haft de rette forhold at leve i.

Efter nogle måneder, hos os, så skildpadden allerede meget bedre ud.

Rhinoclemmys pulcherrima manni