Det er vigtigt at du kender kønnet på dine moskusskildpadder

Parring. Fotograf Jens Wolff.

Du ser kun sjældent skildpaddehannens penis fremme, så giver kønnet jo sig selv. Her er det en Pyramide moskusskildpadde han der forsøger at parre sig med en hun.

Vi har erfaring med, at mange skildpaddeejer, ikke kender kønnet på deres moskusskildpadder. Når man har moskusskildpadder, kan det være fatalt at sætte to hanner sammen, med en flok hunner. Det har producenterne af moskusskildpadder heldigvis taget højde for. De producerer næsten ingen moskusskildpadde hanner (det kan styres med varme under udrugning af æggene), de ved godt, at holder man flere hanner sammen med et harem af hunner, det vil give en frygtelig masse ballade og skader på dyrene.

Hvad der kan ske af ballade, det fortæller vi meget mere om: Aggressive skildpadder

Når skaden er sket: Sår og skindproblemer Hvad kan du gøre?

Denne side er opdateret d.16. maj 2021

Kend kønnet på din moskusskildpadde

Hannens kloak sidder ret langt ude på halen, uden for skjoldets kant. Hvorimod hunnens kloak, sidder tæt ved kroppen, under skjoldets kant.
Hannen har på indersiden af begge bagben, to tydelige, lyse pletter med skæl. Det er skæl hannen benytter til at holde fast i hunnen med, under parringen.

Gælder for alle moskusskildpaddearter.

Flere kendetegn. Moskusskildpaddens køn genkendes generelt på deres hale.

Hannens hale er meget længere og kraftigere end hunnens hale. Det er det nemmeste kønskendetegn, at se på moskusskildpadder. Halen er tykker hos hannen, fordi skildpadden har sin penis liggende inde i halen.

Andre kendetegn, men, de er svære at genkende selv for erfarne skildpaddejer.

Hannen adskiller sig fra hunnen ved at have et større hoved, en længere og tykkere hale. 
Hannens kloak, sidder ret langt ude på halen, hvorimod kloakken på hunnens hale, sidder tæt ved kroppen. 
Hannen har på indersiden af begge bagben, to tydelige lyse pletter af skæl. Det er skæl som hannen benytter til at fastholde hunnen med under parringen. 
Hannen kan opnå en skjoldlængde på ca. 13 cm og hunnen når en max. størrelse på 15 cm. Det mest normalt er at størrelsen på dyrene ligger på en 11-12 cm i skjoldlængde.
Hannen har et bugskjold der er konkav/indadbuet, det er ikke altid så tydeligt. Det er stabiliserende for parringen og hannen kan bedre nå det, han nu skal nå. Bugskjoldet hos hunnen er mere fladt, enkelte hunner kan også have et bugskjold der buer lidt.

Den bedste måde, at kende forskel på de to køn, er ved at kikke på dyrenes haler.
Står man med de to dyr ved siden af hinanden, så er man ikke i tvivl. Har man én gang set en han, så er man aldrig i tvivl igen. 

Parringsskæl

Her kan man tydelig se hannens parringsskæl.

Hannen har på indersiden af begge bagben, to tydelige lyse pletter af skæl.

Det er skæl som hannen benytter til at fastholde hunnen med under parringen. Han vil ellers let risikere at blive smidt af i en fart.

Alm. moskusskildpadde han

Han alm. moskusskildpadde. Bemærk den store og kraftige hale, han har.