Skildpadder - Sår og skindproblemer

Terrapin hun, der er bidt i nakken af en parringsivrig han. Såret skal have fjernet det døde væv og det gule snask. Inden der smøres Klorhexidin 1% salve over.

Denne side er opdateret d.7. august 2019

Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd. Derfor anbefaler vi, at du tager din skildpadde med til en 

krybdyrkyndig dyrlæge


Behandling af mindre sår, bid og små skrammer.

Her benytter vi Klorhexidin 1% enten i salve eller som pudder.

Billedet nedenfor viser en kinesisk trekølsskildpaddes fod der er hul i.

Skildpadden har haft såret i længere tid, da vi får skildpadden ind og der er ikke blevet gjort noget ved skaden.
Det misfarvede hud og det gule rundt langs sårkanten er død væv og betændelse. Det skal renses helt væk inden vi smører salve på.

Fortsætter nedenfor

Fysiologisk saltavand laver man selv

Fjern det døde væv og det gule betændelse, inden Klorhexidin 1% salve smøres over.
Efter vores behandling blev skildpadden helt rask igen.

Rens sår og betændelse med en saltvandsopløsning / fysiologisk saltvand.

Dyrlægen anbefaler, at bruge fysiologisk saltvand til, at skylle og spule sår rent og betændelse væk med.

Lav det selv, det er let. Fysiologisk saltvand er en opløsning af 0,9% natriumklorid (kogesalt/husholdnings salt), der blandes op i vand. Benyt eventuelt en engangssprøjte, til at spule såret med.

Fysiologisk saltvand, her blander du 9 gram salt, til 1 liter vand og under kogning. Når opløsningen er kølet ned, kan du hælde saltvandet over i en ren kande, sæt låg på eller benyt folie og stil det i køleskabet. Vi har så fysiologisk saltvand, til et par dage. Herefter kan vi lave en ny portion.

Herefter kan vi smøre salve eller pudre såret, med Klorhexidin 1%.

Fortsætter nedenfor

Klorhexidin 1% salve og pudder

Klorhexidin salve 1%, enten i creme eller som pudder find det på SkildpaddeShop.dk

Inden vi smører salve og drysser pudder på skildpadden, så sørger vi først for at skildpadden bliver helt tør. Her sættes skildpadden over i en tørdok/kasse, hvor dyret går lidt for sig selv. Se vores tørdok/kasse nedenfor. 

Cremen/salven er let et benytte, hvis ellers skildpadden vil være med til det. Vi smører et pænt lag hen over såret, vi sørger for at salven kommer godt ind i alle revner.

Pudder benytter vi, hvis det er svært, at komme til et sår. Det kan være såret sidder langt tilbage på skildpaddens nakke, og skildpadden ikke vil stikke hovedet frem, fra skjoldet, når der skal smøres savle, på såret.

Pudder drysses vi ind under skjoldkanten, så vil pudderet selv trænge ned i såret, når skildpadden stikker sit hovedet frem igen. 

Skildpadden stilles nu over i en tør kassen, meget gerne ind under en UVB- og varmepære, en time eller to.  Du kan også benytte en tørdok, beskrives nedenfor. Sørg for at kassen er så stor, at skildpadden kan trække sig lidt væk fra varmen. Varmen stiger let, i en kasse.
 
Klorhexidinen skal nu have tid til at virke. Herefter kan du slippe skildpadden tilbage i sit anlæg.
 
Det hele gør vi to gange om dagen i ca. 8 dage, så vurderer vi sårets udvikling, er såret endnu ikke helet, så fortsættes behandlingen endnu en uge.
 
Er du i tvivl, tag forbi din dyrlæge, med skildpadden og få tjekket såret.

Tørdok - tørkasse. Vigtigt våben mod skjoldråd & sår

Vores vigtigste våben mod skildpaddernes skjoldproblemer. Tørdok til behandling, af blandt andet brune pletter, skjoldråd eller sikre at din skildpadde, får UVB-lys og varme nok.

Vi har bygget denne tørdok, af vandfast træplade. I bunden, lægger vi aviser, det er let at skifte og holde bunden tør. 

Tørdok til behandling af blandt andet brune pletter (se nedenfor), skjoldråd, sår og skrammer eller bare sikre at din skildpadde får UVB-lys og varme nok.
 
Vi benytter også tørdokken til at give nyankommende sumpskildpadder, et ekstra UVB og varme tilskud. Så dyrene straks kommer ind i en god udvikling.
Sumpskildpadder kan ikke optage vitaminer, kalk, og mineraler fra fodret vi giver dem, hvis ikke ikke de får UVB-lys og varme.
 
En tørdok, skal være helt tør, hvis skjoldråd og sår skal hele hurtigst muligt. For at hjælpe skildpadder hurtigt, benytter vi normalt kun Klorhexedin i salve eller pudder (se ovenfor) til dyrene. Det er kun sjældent at vores dyrlæge, skal ordinerer mere potent medicin til dyrene.
 
Forebyg mod din skildpadde imod sygdomme, indret akvariet rigtigt: Akvarium indretning

Monter både en UVB- og varmepærer Kan købes i vores SkildpaddeShop.dk

Skildpadden vænner sig normalt hurtigt til, at komme i tørdok.

Brune/lyserøde pletter - Forurenet vand

Tidligere modtaget terrapin. Denne skildpadde er nu helt fri for de brune pletter. Her holder Christian godt fat i skildpadden.

Brune/lyserøde pletter på din skildpadde

De brune pletter, er et tegn på forurenet vand, tit sammen med for varmt vand og manglende UVB-lys, varme og en helt tør solplads.

Vi ser ret jævnlig de her plette på sumpskildpadder.
Sumpskildpadden har fået lov til at svømme rundt, i forurenet vand. Sumpskildpadden kan udvikle de her pletter (se foto) alle steder på dyrets hud. Typisk udvikler pletterne sig der, hvor huden gnider mod hud og gnaver lidt op af skjoldkanten. Det er skildpaddens led, hals og skjold og steder, hvor skildpadden har svært ved at blive helt tør.

Forebyggelse af brune pletter/hudirritation:

 • Hold dit vand rent.
 • Sørg for at dit filter, kan klare opgaven eller skift det ud, til noget større. 
 • Sørg for at der ikke er skarpe kanter, fra dekoration, sten eller andet der kan skade din skildpadde. Filter rensning
 • Skift 25/50% af skildpaddens vand, hver eller hver anden uge*. Tempereret vand.
 • Sørg for, at dine skildpadder har en ordentlig solplads, hvor skildpadden kan blive helt tør. Men en UVB pære der funger (skal skiftes mindst, en gang om året) og en varmepære, der kan opvarme solpladsen til 30-35 grader. UVB-lys og varme
 • Hold kontrol med vandets temperatur, normal vandtemperatur for voksne dyr er 20-22 grader. For varmt vand, sætte hurtig gang i bakterievæksten, de kedelige processer*. Hold vandet rent

Hold øje med, at skildpadden kravler op på land og ligger under UVB-lyset og varmepæren. Hvis dyret ikke selv vil kravle op på land, så tag skildpadden ud af vandet og tør den 3 - 4 timer, i tørdok (se nedenfor). I tørdokken skal der hænge både en UVB-pære og en varmepære, over skildpadden. Du kan eventuelt benyttet et tomt akvarium eller en kasse. Gentag denne processen flere gange, de næste par uger eller tre. 

UVB-lyset sterilisere omkring såret og varmen tørrer såret ud, så en helingsproces kan komme i gang.

Hvis denne behandling ikke har hjulpet, inden for 14 dage til 3 uger, så skal du henvende dig til en krybdyrkyndig dyrlæge

Hvis du i en kort periode, har fejlvurderet betydningen af at udskifte en del af vandet, i akvariet. Så kan de brune pletter opstå, det sker gerne først der, hvor skildpadden i forvejen har fået en lille skade eller hvor skildpaddens hud, slider imod skjoldets kant, tit ved dyrets hals og ben.
Er pletterne først opstået, så skal du straks udskifte halvdelen af vandet i akvariet og du må samtidig få renset din filterpumpe og få tjekket vandets temperatur. Rens filter

Er du ikke god nok til at få skiftet vand ved din skildpadde, så vil det være en meget godt ide, at du får udskiftet akvariets filterpumpe til en større model.
Måske er det også blevet tiden for, hvor du giver din sumpskildpadde et nyt og større akvarium.

Husk: Rent vand er livsvigtigt for din sumpskildpadde

Filterpumper har vi på vores SkildpaddeShop.dk

Bid, sår, skrammer og forbrænding

Er bidskaden, så voldsom som her, så er det til dyrlæge.

Skildpadden er blevet bidt, skåret sig, fået et brandsår og andre skrammer.
Hvis din skildpadde bliver udsat for noget af ovenstående, så er det nødvendigt, at du tjekker tingenes tilstand, i din tank. Herefter må du indstille dig på, at foretage nogle ændringer.

 

De råd vi fortæller om her, det er husråd. Professionel hjælp, gå til en krybdyrkyndig dyrlæge 

Et varmelegme der er uden afskærmning er berygtede for, at brænde skildpadder, der kan lide at ligge på den, eller ligge under den. Se foto længere nede "brandvabel".

At skildpadder, kommer for tæt på varmelamper, kan også være et problem for nogle dyr. At skildpadder får bid og skrammer af andre skildpadder, det kan ske under fodringen eller skildpadden bliver bidt af dominerende skildpadder, bidskader kan også ske under parringen, hvor en han ikke synes hunnen er villig nok. Du skal også være opmærksom på, om akvariets dekorationer og klipper kan give din skildpadde skrammer. 

Ved brandsår, er det vigtigt ikke at fjerne noget brændt væv. Der vil komme en skorpe og dermed hjælpe med til, at forhindre infektioner. Dyret vil med tiden skifte sit ham/hud, det vil normalt hele igen. 

Behandling af små sår: se øverst på siden.

Hold øje med om der kommer infektion i såret, for, så skal dyret til dyrlæge. Infektion er gul/hvid materie og mørk hud, langs sårkanten der er dødt.

*(Brug aldrig brintoverilte! Det får det beskyttende sår til at koge op. Derved er der fri adgang for skidt og bakterier). 

Bidskade

Mindre bidskader, kan man tit selv behandle. Se øverst på siden.

Hvis en hun ikke vil parre sig med en han, så kan han blive "sur" og derfor bide i hunnen. Han bider gerne en hun i nakken eller bag til. 

Aggressive skildpadder hvordan undgår jeg at skildpadder bliver skadet?

I et akvarium, vil skildpadderne have svært ved, at kunne komme langt nok væk fra hinanden, hvis ikke de kan enes.

Det er vigtigt, at du kender dine skildpadders køn. Vi har erfaring med, at mange skildpaddeejer ikke er helt sikre på deres skildpadders køn. Skildpadder der ikke kan sammen, giver den største risiko for skader på dyrene.

Hvordan kender jeg forskel på skildpaddens køn: Kønsbestemmelse

Det er vigtigt, at skildpadder kan komme væk fra hinanden og finde ro. Byg en ordentlig solplads, med god plads, hvor dyrene kan ligge og brede sig.

Sørg for at moskusskildpadder har flere huler, hvor de kan gemme sig og ligge i fred for hinanden.

Brandvabel

Her er der benyttet en gitter lampe, til varmepæren. De er gode fordi de sørger for, at skildpadderne ikke brænder sig på pæren, gitteret holder dyrene væk fra pæren.
Skildpadder vil gerne kravle ovenpå hinanden, så de kan risikere at komme for tæt på, især varmepæren.

Gitterlampe kan også købes hos de fleste dyrebutikker.

Denne Guløret terrapin har været for tæt på en varmepære og der er opstået en brandvabel. I det her tilfælde er det sket ved, at flere skildpadder er kravlet oven på hinanden, denne skildpadde er så kommet for tæt på varmepæren. 
Fejlen blev fundet og rettet, vablen forsvandt, nu ser skildpaddens hals pæn ud igen.

Du kan få lamper med bøjler eller gitter, der beskytter dyret mod varmepæren.

Skildpadden er forøvrigt adopteret. Dyrets skjold ser mat og træt ud, fordi den aldrig, har fået UVB-lys. Skildpadden er nu i behandling med UVB-lys. Inden for de næste par hamskift, så vil skildpadden være flot igen.

Behandling af såret, se øverst, på siden.

Hævelser og knuder

Byld ved øret. Afsted til din dyrlæge. Bylden forsvinder aldrig, af sig selv.

Når området omkring øret virker hævet (eller virkelig ”buler ud”) er det normalt på grund af en mellemørebetændelse. Huden over øre området, skal normalt være glat og uden hævelser, men efterhånden som der ophobes betændelse/pus i mellemøret, så vil hulrummet blive presset ud. 

Det er ikke en sjælden lidelse, blandt sumpskildpadder. Det er en meget smertefuld lidelse, for skildpadden (man kan ikke se om skildpadden lider. Men, det gør den. Dyr holder sig i gang, lige til det sidste).
Har du en skildpadde, der ser sådan ud. Så er der intet du kan gøre. Derfor er det afsted til en krybdyrkyndig dyrlæge
Hvor dyrlægen vil foretage en lille operation og betændelsen fjernes.

Den sikre vej, til skjold og hudproblemer

Mudderhul. Her er skildpadderne ved at dø, en langsom og pinefuld død.

Læs mere om, hvordan du holder skildpaddens vand rent: Rent vand er livsvigtigt for din skildpadde

 

UVB-lys som forebyggelsesmiddel

Eksempel på en UVB pære. Zoo Med Reptisun 5,0 UVB 13 watt.

UVB lys er nødvendig for, at skildpadden kan optage kalk og vitaminer. UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpaddens kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

UVB-lys er helt nødvendig for sumpskildpaddernes velbefindende og helbred. Hæng UVB sparepæren over dyrets solplads, så kravler skildpadden selv på land, når den behøver en dosis lys. Pæren er effektiv indtil 15 cm afstand fra skildpadden. Husk, at UVB-lys virker ikke gennem glas. 

Skildpadden har behov både for en UVB og en varmepære, altså to pærer, der findes også combi pærer, der afgiver både UVB-lys og varme. Har skildpadden en god solplads, så er der gode chancer for at din sumpskildpadde slipper for nogle af de her på siden omtalte problemer. 

Bemærk! At en UVB-pære afgiver ikke varme nok, til en solplads, (max. 26 grader) til de fleste sumpskildpadder. Det er også nødvendigt, med en varmepære.

Vi bruger selv en pære der hedder: Zoo Med Reptisun 5,0 UVB 13 watt og kan klart anbefale denne pære. Bemærk, der er meget stor prisforskel på denne sparepære, fra dyrehandel og til internettet.

Find dine UVB- og varmepærer, i vores SkildpaddeShop.dk

Mere om UVB pærer og varmepærer: UVB-lys og varmepære

Ødemer/hævelser - Sepsis - Rødelig skær på skind og skjold

Moskusskildpadde med ødmer. Blod der trækker ud i skildpaddens hud. Ses også ved hudirritation der kan ende ud i blodforgiftning.

Det kan skyldes blodforgiftning, hvis sumpskildpadden har rødelige pletter, plamager,  farveændringer: Der ses ofte et rødligt skærm af pletter eller plamager på både hud og skjold. Det ses især på bugskjoldets lyse områder (det rødelige skær opstår, fordi de forskellige giftstoffer beskadiger blodkarene). 

På helt unge sumpskildpadder, hvor skjoldet endnu ikke er helt udviklet, der kan man se de rødelige plamager endnu tydeligere.

Vi anbefaler, at du straks henvender dig, hos din krybdyrkyndig dyrlæge

Andet: Det rødelige skær, kan også skyldes at skildpadden lider af hudbetændelse, hudirritation, svampeinfektion og en hjerte-lungesygdom, proteinmangel, A-vitamin overdosering, lever- og nyreskade mm. 

Hvis sumpskildpadden lider af en blodforgiftning. Vil man normalt også kunne konstaterer, andre symptomer:

 • Skildpadden kan have svært ved at trække vejret
 • Svaghed, slønhed og har svært ved at bevæge sig
 • Tab af muskelkontrol/motoriske problemer
 • Rødelig skær, pletter eller farveændringer af skind og skjold.
 • Anfald af kramper

Mange bliver grebet lidt af panik, og vil straks give sine dyr antibiotika. Du skal ikke selvmedicinerer dine skildpadder, med antibiotika, det er der rigeligt med hobbyfolk der allerede gør, hop ikke med på den vogn! Det er kun en krybdyrkyndig dyrlæge, der kan vurder om det er nødvendigt med antibiotika.

--

Pletter på hud og skjold kan også skyldes at skildpadden lider af hudbetændelse, hudirritation, svampeinfektion og en hjerte-lungesygdom, proteinmangel, a-vitamin overdosering, lever- og nyreskade mm. 

Her hos Sumpskildpadder, ser vi en del skildpadder, der vågner op, efter deres dvale periode, på bunden af en havedam, have det rødlige skær, på skind og skjold/hudirritation. Men, opfører skildpadden sig ellers rask og rørig, så vil det rødelige skær igen forsvinde, men den rette pasning og pleje. 

Er dammens vand ikke 12-14 grader, så tag skildpadden ind. Du skal have sumpskildpadden til at tage føde til sig, i en fart. Indret evt, et nød-anlæg, som beskrevet nedenfor.

Pasning og pleje: Vi har god erfaring med, at skildpadden helbredes bedst ved ro, giv skildpadden et godt foder, sørg for at vandet er rent og skildpadden har en tør solplads, den kan kravle op på. Husk en frisk UVB pære og varme eller udendørs, direkte sollys. Hold øje med om skildpadden begynder, at udvise nogle af de ovenstående symptomer. Gør dyrene ikke det, så vil vi slå lidt kold vand i blodet, og fortsætte med at passe skildpadden på vanlig vis.

Vi har set mange skildpadder, der har det rødlige skær. Er det skildpadder, der lige har lagt i dvale og dukker frem tidlig forår, så er det ikke de skildpadder, der dør, så længe dyrene ikke har andre symptomer. 

Men, får skildpadden det rødelige skær over sig, på et andet tidspunkt, end tidlig forår, så vil vi ikke tage det så roligt. Og straks henvende sig til vores krybdyrkyndige dyrlæge.

Forebyggelse af blodforgiftning og hudirritation m.m.:

 • Hold dit vand rent.
 • Sørg for at dit filter, kan klare opgaven eller skift det ud, til noget større. 
 • Sørg for at der ikke er skarpe kanter, fra dekoration, sten eller andet der kan skade din skildpadde. Filter rensning
 • Skift 25/50% af skildpaddens vand, hver eller hver anden uge*. Rent vand
 • Sørg for, at dine sumpskildpadder har en ordentlig solplads, hvor skildpadden kan blive helt tør. Men det skal være en UVB pære der funger (skal skiftes mindst, en gang om året) og en varmepære, der kan opvarme solpladsen til 30-35 grader. UVB-lys blandt andet "desinficerer" og varme tørrer skildpadden og det trives bakterier ikke godt ved.  UVB-lys og varme
 • Vandets temperatur skal kun være 20-22 grader til voksne sumpskildpadder, + 5 grader til unger op til 6 måneder gamle. Er vandet varmer, så trives bakterierne endnu bedre, det skal vi undgå. Noget andet er, at sumpskildpadden er ikke så ivrig efter at kravle op på sin solplads, hvis vandet er for varmt, hvilket skildpadden har behov. for.

A-vitamin overdosering: Skildpadderne skifter løbende mindre hudområder, af gangen. Voldsom afstøden af hud, huden hænger i store laser, fra skildpadden (så endnu ikke hærdet og færdigtdannet hud blottes) ses desværre af og til på grund af overdosering med A-vitamin. A-vitamin er giftigt, i for høje doser. Der kan gå op til 6-7 måneder før skildpadden er kommet sig og har dannet ny og normal hud. 

Her skal du se på, hvad giver du skildpadden at spise. Typisk opdager vi, at man har fodret sin sumpskildpadde med oksekød og oksefars. Der indholder store mængder af A-vitamin. Stop øjeblikkeligt med det.

Se mere om ham og hud- og hamskifte nedenfor.

Skildpadder skifter også deres hud

Abnorm eller overdreven hamskifte Rødøret terrapin.

Skildpadder kaster ikke kun deres skæl, men også deres hud. Skildpadder skifter ikke deres hud, på samme måde som andre krybdyr gør. Deres hud kommer af, i små og fine stykker, man ser det normalt ikke. Hvis du ser din skildpadde smider store klumper skind eller hårstrå-lignende hud, der hængende fra dyret, så kaldes det abnorm eller overdreven hamskifte. Normalt vil det være tegn på overfodring, for højt vandtemperaturen, dårlig vandkvalitet, i sjældne tilfælde, kan det være en hudlidelse eller en infektion der rumsterer i skildpaddens krop. Så må du en tur forbi din krybdyrkyndige dyrlæge.

Et normalt hamskifte aktivitet, for nogle skildpaddearter, blandt andre moskusskildpadder, er, at bide hudflager, af deres ben og nogle gange spiser de huden.

Sumpskildpadder skifter skæl

Her er det en Cooter, der skifter skæl, på en helt normal måde.

Ham-, skælskifte.

Hamskifte er en normal del af en skildpaddes liv. Skildpadder skifter både hud og skæl regelmæssigt. Hvis dyret passer rigtigt.

Skildpaddens knogler er beskyttet af et hornlag af keratin (det samme materiale vores fingernegle er af). Keratin er arrangeret i mønster med skæl på skjoldet. Rygskjoldet har normalt 38 skæl, og 12-14 plastron (bugskæl). Skællene overlapper ikke præcist dyrets knogler. I stedet er de forskudt, hvilket hjælper med til, at give skjoldet en større stivhed (som en muret husmur).

Skæl, der smides/kastes, vil ofte begynde at løsne sig fra skjoldets kant. Nogle gange vil dyrets skæl ikke løsne sig helt og luft vil derfor kunne blive fanget nedenunder. Det vil give en metallisk, kobberfarvede udseende under vandet. Det er normalt. Men hvis skæl ikke bliver smidt efter kort tid (normalt en uge eller der omkring), så er du måske nød til forsigtigt, at hjælpe skildpadden af med disse skæl. De fleste gange, vil et blidt tryk eller en let børstning, med en blød tandbørste kunne få skællene til at slippe helt. Forsøg aldrig at fjerne et skæl, der ikke er klar til at blive smidt. Dette kan forårsage skade, blødninger og kan ofte fjerne for meget, og efterlade knogle og bløddele åben overfor infektioner.

Har din sumpskildpadde problemer med, ar smide sine skl, kan det være tegn på, at du har et problem, i dit anlæg eller fodring. raske sumpskildpadder smider normalt selv deres skæl. 

Hvis din skildpadde ikke smider/kaster alle sine skæl af, på en fornuftig måde, så vil en gennemgang af dyrets kost, være på sin plads. De fleste gange skyldes, en dårlig kastning af skæl, mangel på UVB-lys og varme, det kan også være mangel på vitaminer i kosten, primært vitamin E. En yderlige tilførsel af E-vitamin i dyrets foder, er derfor nødvendigt. Men, tjek lige først, om UVB-, og varme pæren er som de skal være?

Et E-vitamin tilskud, kan komme fra æggeblomme og torskelever. Sørg for at din skildpadde får et vitamin tilskud.

Indretning af akvarium til sumpskildpadder

Har du svært ved, at give din skildpadde alsidig skildpaddefoder, så vil det være en god ide, at du anskaffer dig en god foderpille, til dine dyr. Skildpaddefoder

Skildpadder vil også skifte deres hud, men ikke på samme måde som slanger gør det, der smider det hele på en gang. Skildpaddens hud falder af, i små og fine mængder, det er ikke noget man normalt ser.

Hvis du ser din skildpadde smide store klumper eller dele af hår-lignende hudstrimler, der hænger fra dyret, det kaldes overdreven fældning. Det er tit et tegn på overfodring, du fodre skildpadden med foder der indeholder for meget protein (det kan være kød fra kreaturer). Det kan også skyldes at vandtemperaturen er for højt, dårlig vandkvalitet, en hudlidelse, eller dyret har en infektion i kroppen.

Et normalt hamskifte aktivitet, er, for nogle skildpaddearter, at de bider, i deres ben, så hudflager rykkes af og til tider spiser dyret de små hudlag.

UVB-lys og den rigtige varme, på solpladsen, er vigtig for din skildpadde, så hamskiftet foregår som det skal. Læs mere under din skildpadde-art.

Skifter din skildpadde ikke sine skæl og hud, indenfor få uger, så er der noget galt.

Bemærk her, at Moskusskildpadder skifter ikke skæl som de andre sumpskildpadder. Det er en anden historie.