Skildpadder - Sår og skindproblemer

Terrapin hun, der er bidt i nakken af en parringsivrig han. Såret skal have fjernet det døde væv og det gule snask. Inden der smøres Klorhexidin 1% salve over.

Denne side er opdateret d.19. august 2020

Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd. Derfor anbefaler vi at du tager din skildpadde med til en dyrlæge, hvis de er syge.

Vi ved nogle dyrlæger kikker ind på vores sider. Hvilket alle er velkommen til.


Behandling af mindre sår, bid og små skrammer.

Her benytter vi Klorhexidin 1% enten i salve eller som pudder.

Billedet nedenfor viser en kinesisk trekølsskildpaddes fod der er hul i.

Skildpadden har haft såret i længere tid, da vi får skildpadden ind og der er ikke blevet gjort noget ved skaden.
Det misfarvede hud og det gule rundt langs sårkanten er død væv og betændelse. Det skal renses helt væk inden vi smører salve på.

Fortsætter nedenfor

Fysiologisk saltavand laver man selv

Fjern det døde væv og det gule betændelse, inden Klorhexidin 1% salve smøres over.
Efter vores behandling blev skildpadden helt rask igen.

Rens sår og betændelse med en saltvandsopløsning / fysiologisk saltvand.

Dyrlægen anbefaler, at bruge fysiologisk saltvand til, at skylle og spule sår rent og betændelse væk med.

Lav det selv, det er let. Fysiologisk saltvand er en opløsning af 0,9% natriumklorid (kogesalt/husholdnings salt), der blandes op i vand. Benyt eventuelt en engangssprøjte, til at spule såret med.

Fysiologisk saltvand, her blander du 9 gram salt til 1 liter vand og under kogning. Når opløsningen er kølet ned, kan du hælde saltvandet over i en ren kande, sæt låg på eller benyt folie og stil det i køleskabet. Vi har så fysiologisk saltvand, til et par dage. Herefter kan vi lave en ny portion.

Herefter kan vi smøre salve eller pudre såret, med Klorhexidin 1%.

Fortsætter nedenfor

Klorhexidin 1% salve og pudder

Klorhexidin salve 1%, enten i creme eller som pudder find det på SkildpaddeShop.dk

Inden vi smører salve og drysser pudder på skildpadden, så sørger vi først for at skildpadden bliver helt tør. Her sættes skildpadden over i en tørdok/kasse, hvor dyret går lidt for sig selv. Se vores tørdok/kasse nedenfor. 

Cremen/salven er let et benytte, hvis ellers skildpadden vil være med til det. Vi smører et pænt lag hen over såret, vi sørger for at salven kommer godt ind i alle revner.

Pudder benytter vi, hvis det er svært, at komme til et sår. Det kan være såret sidder langt tilbage på skildpaddens nakke, og skildpadden ikke vil stikke hovedet frem, fra skjoldet, når der skal smøres savle, på såret.

Pudder drysses vi ind under skjoldkanten, så vil pudderet selv trænge ned i såret, når skildpadden stikker sit hovedet frem igen. 

Skildpadden stilles nu over i en tør kassen, meget gerne ind under en UVB- og varmepære, en time eller to.  Du kan også benytte en tørdok, beskrives nedenfor. Sørg for at kassen er så stor, at skildpadden kan trække sig lidt væk fra varmen. Varmen stiger let, i en kasse.
 
Klorhexidinen skal nu have tid til at virke. Herefter kan du slippe skildpadden tilbage i sit anlæg.
 
Det hele gør vi to gange om dagen i ca. 8 dage, så vurderer vi sårets udvikling, er såret endnu ikke helet, så fortsættes behandlingen endnu en uge.
 
Er du i tvivl, tag forbi din dyrlæge, med skildpadden og få tjekket såret.

Tørdok - tørkasse. Vigtigt våben mod skjoldråd & sår

Vores vigtigste våben mod skildpaddernes skjoldproblemer. Tørdok til behandling, af blandt andet brune pletter, skjoldråd eller sikre at din skildpadde, får UVB-lys og varme nok.

Vi har bygget denne tørdok, af vandfast træplade. I bunden, lægger vi aviser, det er let at skifte og holde bunden tør. 

Tørdok til behandling af blandt andet brune pletter (se nedenfor), skjoldråd, sår og skrammer eller til bare at sikre at din skildpadde får UVB-lys og varme nok.
 
Vi benytter også tørdokken til at give nyankommende sumpskildpadder et ekstra UVB-lys og varme tilskud. Så dyrene straks kommer ind i en god udvikling.
Sumpskildpadder kan ikke optage vitaminer, kalk, og mineraler fra fodret vi giver dem, hvis ikke ikke de får UVB-lys og varme.
 
En tørdok, skal være helt tør, hvis skjoldråd og sår skal hele hurtigst muligt. For at hjælpe skildpadder hurtigt, benytter vi normalt kun Klorhexedin i salve eller pudder (se ovenfor) til dyrene. Det er kun sjældent at vores dyrlæge, skal ordinerer mere potent medicin til dyrene.
 
Forebyg mod din skildpadde imod sygdomme, indret akvariet rigtigt: Akvarium indretning

Monter både en UVB- og varmepærer - Kan købes hos SkildpaddeShop.dk

Skildpadden vænner sig normalt hurtigt til at komme i tørdok.

Brune/lyserøde pletter - Forurenet vand

Tidligere modtaget terrapin. Denne skildpadde er nu helt fri for de brune pletter. Her holder Christian godt fat i skildpadden.

Brune/lyserøde pletter på din skildpadde

De brune pletter, er et tegn på forurenet vand, tit sammen med for varmt vand og manglende UVB-lys, varme og en helt tør solplads.

Pletterne skyldes normalt at sumpskildpadden har fået lov til at svømme rundt, i forurenet vand. Sumpskildpadden kan udvikle de her pletter (se foto) alle steder på dyrets hud. Typisk udvikler pletterne sig der, hvor huden gnider mod hud og gnaver lidt op af skjoldkanten. Det er skildpaddens led, hals og skjold og steder, hvor skildpadden har svært ved at blive helt tør.

Forebyggelse af brune pletter/hudirritation:

 • Hold dit vand rent.
 • Sørg for at dit filter, kan klare opgaven eller skift det ud, til noget større. 
 • Sørg for at der ikke er skarpe kanter, fra dekoration, sten eller andet der kan skade din skildpadde. Filter rensning
 • Skift 25/50% af skildpaddens vand, hver eller hver anden uge*. Tempereret vand.
 • Sørg for, at dine skildpadder har en ordentlig solplads, hvor skildpadden kan blive helt tør. Men en UVB pære der funger (skal skiftes mindst, en gang om året) og en varmepære, der kan opvarme solpladsen til 30-35 grader. UVB-lys og varme
 • Hold kontrol med vandets temperatur, normal vandtemperatur for voksne dyr er 20-22 grader. For varmt vand, sætte hurtig gang i bakterievæksten, de kedelige processer*. Hold vandet rent

Hold øje med, at skildpadden kravler op på land og ligger under UVB-lyset og varmepæren. Hvis dyret ikke selv vil kravle op på land, så tag skildpadden ud af vandet og tør den 3 - 4 timer, i tørdok (se nedenfor). I tørdokken skal der hænge både en UVB-pære og en varmepære, over skildpadden. Du kan eventuelt benyttet et tomt akvarium eller en kasse. Gentag denne processen flere gange, de næste par uger eller tre. 

UVB-lyset sterilisere omkring såret og varmen tørrer såret ud, så en helingsproces kan komme i gang.

Hvis denne behandling ikke har hjulpet, inden for 14 dage til 3 uger, så skal du henvende dig til din dyrlæge.

Hvis du i en kort periode, har fejlvurderet betydningen af at udskifte en del af vandet, i akvariet. Så kan de brune pletter opstå, det sker gerne først der, hvor skildpadden i forvejen har fået en lille skade eller hvor skildpaddens hud, slider imod skjoldets kant, tit ved dyrets hals og ben.
Er pletterne først opstået, så skal du straks udskifte halvdelen af vandet i akvariet og du må samtidig få renset din filterpumpe og få tjekket vandets temperatur. Rens filter

Er du ikke god nok til at få skiftet vand ved din skildpadde, så vil det være en meget godt ide, at du får udskiftet akvariets filterpumpe til en større model.
Måske er det også blevet tiden for, hvor du giver din sumpskildpadde et nyt og større akvarium.

Husk: Rent vand er livsvigtigt for din sumpskildpadde

Bid, sår, skrammer og forbrænding

Er bidskaden, så voldsom som her, så er det til dyrlæge.

Skildpadden er blevet bidt, skåret sig, fået et brandsår og andre skrammer.
Hvis din skildpadde bliver udsat for noget af ovenstående, så er det nødvendigt, at du tjekker tingenes tilstand, i din tank. Herefter må du indstille dig på, at foretage nogle ændringer.

Et varmelegme der er uden afskærmning er berygtede for, at brænde skildpadder, der kan lide at ligge på den, eller ligge under den. Se foto længere nede "brandvabel".

At skildpadder, kommer for tæt på varmelamper, kan også være et problem for nogle dyr. At skildpadder får bid og skrammer af andre skildpadder, det kan ske under fodringen eller skildpadden bliver bidt af dominerende skildpadder, bidskader kan også ske under parringen, hvor en han ikke synes hunnen er villig nok. Du skal også være opmærksom på, om akvariets dekorationer og klipper kan give din skildpadde skrammer. 

Ved brandsår, er det vigtigt ikke at fjerne noget brændt væv. Der vil komme en skorpe og dermed hjælpe med til at forhindre infektioner. Skildpadden vil med tiden skifte  ham/hud og det vil normalt hele flot op igen. 

Behandling af små sår: se øverst på siden, Klorhexedin behandling og tørdok.

Hold øje med om der kommer infektion i såret, for, så skal dyret til dyrlæge. Infektion er gul/hvid materie og mørk hud, langs sårkanten der er dødt.

(Brug aldrig brintoverilte! Det får det beskyttende sår til at koge op. Derved er der fri adgang for skidt og bakterier). 

Bidskade

Mindre bidskader, kan man tit selv behandle. Se øverst på siden.

Hvis en hun ikke vil parre sig med en han, så kan han blive "sur" og derfor bide i hunnen. Han bider gerne en hun i nakken eller bag til. 

Aggressive skildpadder hvordan undgår jeg at skildpadder bliver skadet?

I et akvarium, vil skildpadderne have svært ved, at kunne komme langt nok væk fra hinanden, hvis ikke de kan enes.

Det er vigtigt, at du kender dine skildpadders køn. Vi har erfaring med, at mange skildpaddeejer ikke er helt sikre på deres skildpadders køn. Skildpadder der ikke kan sammen, giver den største risiko for skader på dyrene.

Hvordan kender jeg forskel på skildpaddens køn: Kønsbestemmelse

Det er vigtigt, at skildpadder kan komme væk fra hinanden og finde ro. Byg en ordentlig solplads, med god plads, hvor dyrene kan ligge og brede sig.

Sørg for at moskusskildpadder har flere huler, hvor de kan gemme sig og ligge i fred for hinanden.

Brandvabel

Her er der benyttet en gitter lampe, til varmepæren. De er gode fordi de sørger for, at skildpadderne ikke brænder sig på pæren, gitteret holder dyrene væk fra pæren.
Skildpadder vil gerne kravle ovenpå hinanden, så de kan risikere at komme for tæt på, især varmepæren.

Gitterlampe kan også købes hos de fleste dyrebutikker.

Denne Guløret terrapin har været for tæt på en varmepære og der er opstået en brandvabel. I det her tilfælde er det sket ved, at flere skildpadder er kravlet oven på hinanden, denne skildpadde er så kommet for tæt på varmepæren. 
Fejlen blev fundet og rettet, vablen forsvandt, nu ser skildpaddens hals pæn ud igen.

Du kan få lamper med bøjler eller gitter, der beskytter dyret mod varmepæren.

Skildpadden er forøvrigt adopteret. Dyrets skjold ser mat og træt ud, fordi den aldrig, har fået UVB-lys. Skildpadden er nu i behandling med UVB-lys. Inden for de næste par hamskift, så vil skildpadden være flot igen.

Behandling af såret, se øverst, på siden.

Hævelser og knuder

Byld ved øret. Afsted til din dyrlæge. Bylden forsvinder aldrig, af sig selv.

Når området omkring øret virker hævet (eller virkelig ”buler ud”) er det normalt på grund af en mellemørebetændelse. Huden over øre området, skal normalt være glat og uden hævelser, men efterhånden som der ophobes betændelse/pus i mellemøret, så vil hulrummet blive presset ud. 

Det er ikke en sjælden lidelse, blandt sumpskildpadder. Det er en meget smertefuld lidelse, for skildpadden (man kan ikke se om skildpadden lider. Men, det gør den. Dyr holder sig i gang, lige til det sidste).
Har du en skildpadde der ser sådan ud som på billedet. Så er der intet du selv kan gøre. Derfor er det afsted til din dyrlæg. 
Hvor dyrlægen vil foretage en lille operation og betændelsen fjernes.

UVB-lys som forebyggelsesmiddel

Eksempel på en UVB pære. Zoo Med Reptisun 5,0 UVB 13 watt.

UVB lys er nødvendig for, at skildpadden kan optage kalk og vitaminer. UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpaddens kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

UVB-lys er helt nødvendig for sumpskildpaddernes velbefindende og helbred. Hæng UVB sparepæren over dyrets solplads, så kravler skildpadden selv på land, når den behøver en dosis lys. Pæren er effektiv indtil 15 cm afstand fra skildpadden. Husk, at UVB-lys virker ikke gennem glas. 

Skildpadden har behov både for en UVB og en varmepære, altså to pærer, der findes også combi pærer, der afgiver både UVB-lys og varme. Har skildpadden en god solplads, så er der gode chancer for at din sumpskildpadde slipper for nogle af de her på siden omtalte problemer. 

Bemærk! At en UVB-pære afgiver ikke varme nok, til en solplads, (max. 26 grader) til de fleste sumpskildpadder. Det er også nødvendigt, med en varmepære.

Vi bruger selv en pære der hedder: Zoo Med Reptisun 5,0 UVB 13 watt og kan klart anbefale denne pære. Bemærk, der er meget stor prisforskel på denne sparepære, fra dyrehandel og til internettet.

Find dine UVB- og varmepærer, i vores SkildpaddeShop.dk

Mere om UVB pærer og varmepærer: UVB-lys og varmepære

Skildpadder skifter også deres hud/ham

Abnorm eller overdreven hamskifte, kan se sådan ud, som rundt om halsen på denne Guløret terrapin "Big Mama" her har dog ingen hudproblemer. I løbet af ca. 14. dsge, så har hun skiftet ham.

Skildpadder kaster ikke kun deres skæl, men smider også deres hud/ham fra kroppen. Skildpadder skifter ikke deres ham, på samme måde som slanger gør - Slanger smider deres ham, i hele skind eller større stykker. Skildpaddens ham falder af som hudflager og trævler, man ser det normalt ikke. Hos en vel fodret og rask skildpadde, så skiftes dyrets ham over en ca. 14 dage.

Hvis din skildpadde hele tiden smider hud-trævler og det ikke stopper igen. Så kaldes det abnorm eller overdrevent hamskifte. Normalt vil det være tegn på overfodring eller fejlfodring*, en for høj vandtemperatur, dårlig vandkvalitet (se nedenfor), i sjældne tilfælde, kan det være en hudlidelse eller en infektion der rumsterer i skildpaddens krop. Så må du en tur forbi din dyrlæge.

*Vi har haft en del sumpskildpadder inde, med overdreven hamskifte, hvor problemet skyldes fodring. Nogle har fodret deres skildpadde kun med katte-, og hundefoder eller rødt kød (forgifter skildpadden med A-vitamin). I det foder, er der alt for meget protein i (energi i). Det foder og er beregnet til rovdyr! Rovdyr er pattedyr, deres fordøjelse foregår hurtigt. Skildpadder er koldblodsdyr/krybdy, deres fordøjelsen foregår meget langsomt. Derfor skal krybdyr have krybdyrsfoder der indeholder mindre protein. 

Får din skildpadde for meget protein, så vil skildpadden få blandet andet hudproblemer. Skildpaddens organer vil også på sigt tage skade, i værste fald vil skildpadden dø.

Skyldes skildpaddens hudproblemer en for høj vandtemperatur, så skal du sænke vandtemperaturen. For de fleste sumpskildpadder er det til 20-22 grader. 

Under hamskiftet vil du se nogle skildpaddearter, blandt andre moskusskildpadder, de vil begynde at bide hudflager af deres ben, de kan også finde på at spise det.

Fortsætter nedenfor

Skildpadder har også behov for rent vand

Mudderhul. Her er skildpadderne ved at dø, en langsom og pinefuld død.

Er dit akvarievand forurenet, så må du straks skifte noget af vandet. Der er ellers stor risiko for hudbetændelse (Det fortæller vi mere om et andet sted på siden).

Vandkvaliteten forbedres ved at udskifte op til 50% vand med det samme. 

Husk, når du skifter så meget vand ud, så skal det vand du tilføre akvariet, have samme temperatur som det vand der allerede er i akvariet. Vi skal ikke have flere syge skildpadder.

Måske skal du tænke på om det filter du bruger, skal udskiftes til en kraftigere model.  

Mere om at holde akvarievandet rentRent vand og 0 alger

A-vitamin forgiftning: A-vitamin er giftigt, i for høje doser. Her skal du se på, hvad giver du skildpadden at spise. Typisk opdager vi det ved en snak med skildpaddens ejer, at de har fodret deres sumpskildpadde med foder som kattemad, hundemad, oksekød og oksefars. Der indholder store mængder af A-vitamin. Stop øjeblikkeligt med det foder og begynd straks at give dine dyr skildpaddefoder. Der kan gå op til 6-8 måneder før skildpadden er kommet sig og har dannet ny og normal hud. Desværre kan og vil der dø skildpadder der kun fodres med det nævnte foder. Husk, det tager lang tid at aflive en skildpadde, skildpadder er koldblods dyr, krybdyr.

Skildpadder er krybdyr - Det er derfor vigtigt at du forstår lidt om, hvordan Skildpadder/krybdyr fungere, så du kan passe og fodre dine skildpadder på den rigtige måde. Skildpadder er krybdyr og derfor koldblodsdyr, deres fordøjelsessystem fungere meget langtsomt. 

Ødemer/hævelser - Sepsis - Rødelig skær på skind og skjold

Moskusskildpadde med ødmer. Blod der trækker ud i skildpaddens hud. Ses ved hudirritation der kan ende ud i blodforgiftning.

Rødme og hudirritation skyldes typisk dårlig vandkvalitet og skildpadden har lagt i dvale i dammens bundlag, hvor man ser det når skildpadden vågner op efter vinterdvalen.

Rødme kan også komme af, at skildpadden lider af hudbetændelse, hudirritation, svampeinfektion, hjerte-lungesygdom, proteinmangel, overdosering af a-vitamin (se mere under hud og ham-skifte), lever- og nyreskade mm. 

Det kan også være blodforgiftning, der kommer af en hudirritation der er ubehandlet, skader der er overset og fejlernæring. - Her ses der ofte et rødligt skær af pletter eller plamager på både hud og i  skjolds skælkanter. Det vil især være tydelig på bugskjoldt, der normalt er lysere en topskjoldet. Det rødelige skær opstår, fordi de forskellige giftstoffer beskadiger blodkarene. 

På helt unge sumpskildpadder, hvor skjoldet endnu ikke er helt udviklet, der kan man se de rødelige plamager endnu tydeligere. Har dine unger det rødlige skær, så anbefaler vi at du straks henvender dig, hos din dyrlæge.

Flere symptomer på blodforgiftning ud over rødme:

 • Skildpadden kan have svært ved at trække vejret
 • Svaghed, sløvhed og har svært ved at bevæge sig
 • Tab af muskelkontrol/motoriske problemer
 • Rødelig skær, pletter eller farveændringer af skind og skjold.
 • Anfald af kramper

Mange bliver grebet lidt af panik, når de ser skildpaddens hud med rødme og vil straks give deres skildpadde antibiotika. Du skal ikke selvmedicinerer dine skildpadder med antibiotika, det er der nok af hobbyfolk der allerede gør, hop ikke med på den vogn! Det er kun en dyrlæge der kan vurder om det er nødvendigt med antibiotika.

Havedam. Sumpskildpadder der vågner op efter deres dvale periode, fra bunden af en havedam, kan have det rødlige skær, der er tegn på skind/hudirritation. Det skyldes typisk det at skildpadden har lagt i dvale i dammens bundlag, når vandets temperatur så stiger, så bliver bundlagets bakterier aktive og begynder at irritere skildpaddens hud. Opfører skildpadden sig ellers rask og rørig, så vil det rødelige skær normalt forsvinde igen, ved at skildpadden nu holder sig ude af bundlaget og skildpadden igen begynder at sole sig. Her er det vigtigt at du giver din sumpskildpadde et ordentligt foder, så kan skildpaddens immunsystem normalt selv bekæmpe hudirritationen.  Fjern så bundlaget inden næste dvale periode. 

Akvarium. Ser du det samme rødelige skær, hvor skildpadden lever i et akvarium, så er dit akvarievand normalt forurenet og du må straks udskifte noget af vandet. Vandkvaliteten forbedres ved at udskifte op til 50% vand med det samme. 

Pasning og pleje: Vi har god erfaring med, at skildpadden helbredes bedst ved ro, giv skildpadden et godt foder, sørg for at vandet er rent og skildpadden har en tør solplads, den kan kravle op på. Husk en frisk UVB pære og varme eller udendørs, hvor skildpadden får direkte sollys. - Hold øje med om skildpadden begynder, at udvise nogle af de ovenstående symptomer for blodforgiftning. Gør skildpadden ikke det, så vil vi slå lidt kold vand i blodet, og i stedet benytte de forslag vi kommer med i artiklen, til forbedring ag vandmiljø, solplads og fodring. 

Men, får skildpadden det rødelige skær over sig, på et andet tidspunkt, end tidlig forår, efter endt dvaleperiode, så vil vi ikke tage det så roligt. Du skal straks henvende dig til din dyrlæge.

Forebyggelse af blodforgiftning og hudirritation m.m.:

 • Hold dit vand rent.
 • Sørg for at dit filter, kan klare opgaven eller skift det ud, til noget større. 
 • Sørg for at der ikke er skarpe kanter, fra dekoration, sten eller andet der kan skade din skildpadde. Filter rensning
 • Skift 25/50% af skildpaddens vand, hver eller hver anden uge*. Rent vand
 • Sørg for, at dine sumpskildpadder har en ordentlig solplads, hvor skildpadden kan blive helt tør. Hvor der hænger både en UVB-, og varmepære. Husk, en UVB pære skal skiftes mindst, en gang om året. Varmepæren skal kunne opvarme solpladsen til 30-35 grader. UVB-lys blandt andet "desinficerer" og varme tørrer skildpadden og det trives bakterier ikke godt ved.  UVB-lys og varme
 • Vandets temperatur skal kun være 20-22 grader til voksne sumpskildpadder, + 5 grader til unger op til 6 måneder gamle. Er vandets temperatur højere, så trives de dårlige bakterierne bedre, det skal vi forsøge undgå. Noget andet er, at sumpskildpadden er ikke så ivrig efter at kravle op på sin solplads, hvis vandet er for varmt, hvilket skildpadden har behov for.