Genoplivning af "druknet" skildpadde

Luftvejen til lungerne, er det lille hul, i skildpaddens gab.

Skulle du finde, en skildpadde, der virker død, så skal du ikke afskrive skildpadden, lige med det samme.
Hvad skal du gøre.

 1. Tag straks skildpadden, ud af vandet og vend skildpadden, med hovedet ned, mod gulvet.
 2. Hold skildpadden der. Forsøg, at åbne dyrets næb. Du kan nu masserer halsen, fra skjoldkanten og ned mod hovedet. På den måde kan du forsigtigt presse vand ud, af dyret. Gør det indtil der ikke længere drypper vand ud, af dyrets næse og mund.
 3. Nu lægger du skildpadden, enten ned på gulvet eller på et bord. Sørg for, at skildpaddens hoved og hals, er helt strukket ud. Nu trækker du i skildpaddens forben, i et roligt tempo ind og ud. Sørg for, at benene bliver strakt, helt ud, imens du gør det. Fortsæt med det, indtil det sidste vand, er kommet ud.
 4. Vi vil ikke give skildpadden mund til mund, her hos os. Men, vi ville forsøge, med en slange, et sugerør, kan også bruges, til forsigtige, at puste luft, ned i skildpaddens lunger (se foto øverst). Men, pas på, hvis du puster for meget, så kan du skade skildpaddens lunger. 
  Har du en krybdyrkyndig dyrlæge tæt ved, så skal du hurtigt, tage dyret med til dyrlægen. 
 5. Kommer skildpadden til live igen, så sætter vi skildpadden i tørdok (i en kasse uden vand), her hænger vi en UVB-, og varmepære op, i den ene ende, af kassen. Her vil skildpadden få helt ro, de næste 24 timer.

Forebyg drukning

Kinesiske trekølskildpadder og moskusskildpadder drukner der flest af, i akvarier.

Hvorfor? Fordi Trekøl lige som moskusskildpadder, svømmer knap så godt, de kravler helst. 
Derfor skal skildpadden kunne kravle fra bunden og helt op til vandoverfladen og trække luft.

Indret akvarium til Kinesiske trekølsskildpadder og Moskusskildpadder

Vandskift. Pas på ved vandskift, temperer vandet du hælder i dit anlæg. Du kan ellers risikere at dine sumpskildpadder får et kuldechok, de ikke overlever.

Har du kun mulighed for at tappe vand fra den kolde hane, så skift ikke mere en 20% vand ud ad gangen, med koldt vand. 

Skal du fylde meget vand i dit anlæg og kun har kold tapvand til rådighed, så hæld kun lidt i ad gangen, så temperaturen i anlægget ikke falder ukontrolleret.

Skift vand med forsigtighed. Mange sumpskildpadder dør, hver år ved for tankeløs vandskift.

Her forsøger vi, at redden en druknet skildpadde. Ved, at lade skildpaddens hoved, hænge ned, mod gulvet. Så vand, kan løbe ud af skildpadden. Her ved vi ikke om skildpadden endnu vil overleve? Skildpadden hænger helt slap og livløs.
Skildpadden er en ikke rask Guløret terrapin, vi har modtaget.
Skildpadden virkede ikke så syg, at den ikke selv kunne kravle op på land.

Efter vi har arbejdet med skildpadden og der ikke længere kommer vand ud af dyret og der er kommet lidt liv tilbage, i skildpadden igen. Har vi nu lagt skildpadden i tørdok. Skildpadden genvandt sine kræfter og lever nu igen livet. Guløret terrapin.

Drukning

Moskusskildpadden sidder fast, her mellem et tilløbsrør og en trærod. I det her tilfælde kan skildpadde nå vandoverfladen og få luft. Skildpadden kunne selv kravle fri.

Genoplivning af din skildpadde, se længere nede, på siden.

Tro det eller lad være, men, at have sumpskildpadder, vandlevendende skildpadder, er ikke nogen sikkerhed for, at dyrene ikke kan drukne. Det sker desværre af og til.

Du skal især holde øje med den kinesiske trekølsskildpadde og moskusskildpadder.

Her hos Sumpskildpadder har vi haft flere druknede kinesiske trekølsskildpadder. Uanset vi har givet dyrene rigelig mulighed for at kunne klatre, fra bunden og op til vandoverfladen. 

I de fleste tilfælde, hvor en skildpadde er druknet, er det sket ved, at skildpadden:

 • plumpes ned i akvariet, inden skildpadden når at få luft ind.

 • bliver bange for andre skildpadder og andet, skildpadden slipper luft ud og kan derfor ikke svømme op til overfladen.

 • sidder fast i en hule.

 • kommer ind, i en dekoration og ikke kan finde en vej ud igen.

 • bliver klemt fast under, en stabel dekorationssten, der pludselig er væltet, ned over dyret.

 • er blevet fanget, af et filters indsugningsrør.

 • bliver klemt fast, af landel, rør og andet.

 • ikke kan klatre op til overfladen og få luft. 

 • svømmer dårligt, intet at klatre op ved. Moskusskildpadder og kinesiske trekølsskildpadder.

 • bliver bange og taber sit luft.

 • ikke finde rundt i et nyt akvarium og er bange.

 • en han parrer sig for hård, med en hun.

 • chikane fra andre skildpadder.

Så hold øje med, mulige dødsfælder, i dit akvarium. Skildpadder undersøger og roder rundt, med det hele.

Se vores video, hvor en moskusskildpadde Taber luft: Moskus bliver ivrig

I bunden af denne side, kan du læse om genoplivning.

Her nedenfor gemmengår vi, hvordan en gren og et beskyttet indsugningsrør, kan redde din skildpadde, fra druknedøden. 

*Sæt altid din skildpadde fra dig på land. Hvis du af en eller anden grund, har haft dyret oppe, af sit akvarium eller dam.

Klatrevæg og land til skildpadder. Hvorfor?

Her har Jonas placeret en gren, så moskusskildpadderne let kan kravle op til overfladen.

Dine sumpskildpadder skal have adgang til en landdel eller ø. Hvor de kan kravle op og hvile sig. Sumpskildpadden kan ellers blive så udmattet af, at padle rundt i et akvarium, at den til sidst drukner!

Giv dine skildpadder mulighed for at kunne kravle, klatre op til overfladen. Sæt en bagvæg op i akvariet, det kan eventuelt være af mærket Slimline Back to nature, det er rimelig i pris og fylder kun ca. 1-2 cm. i akvariet. Du kan også placere en trærod eller gren, så skildpadderne har mulighed for at kravle, op til overfladen eller bare hænge ud. 

Tilbage til, hvorfor? Sæt altid din skildpadde fra dig på land. Efter du har haft din skildpadde ude, af akvariet og dyret skal tilbage, i akvariet igen, så sæt altid din skildpadde fra dig på land/solpladsen, så skildpadden, herfra stille og roligt, kan kravle ned i vandet igen. 

Plump aldrig skildpadden direkte ned i vandet. Der vil være risiko for, at skildpadden ikke når, at hive luft ind og vil derfor synke, til bunden, som en sten.
Kommer din skildpadde ned på bunden, uden luft i sine lunger, så vil skildpadden have det svært ved, at nå overfladen igen.
Er der ikke mulighed for, at skildpadden kan kravle op, til overfladen igen, eventuelt kravle op af en trærod, dekorations bagvæg eller noget andet, så er der desværre chance for, at din skildpadde vil drukne.
Især kan den kinesiske trekølsskildpadde, moskusskildpadder og snapskildpadder have problemer med, at nå overfladen igen, uden luft i kroppen. 

Luft giver opdrift.

Sumpskildpadder drukner i havedam

Færdig støbt plastic-dam. Sumpskildpadder dør typisk i denne type dam, under vinterdvalen.

Har sumpskildpadden haft problemer, gennem livet, uanset årsager, herunder dårlig kost, mangel på UVB-lys, varme med mere, så er sumpskildpaddens krop eller organer ikke vokset som de skal. Er sumpskildpadden ikke i god nok kondition (rask nok), inden sumpskildpadden går i dvale, så har sådan en sumpskildpadde ikke en chance for at overleve, neddykket gennem en hel vinter. Uden en god pasning, så har sumpskildpadden har simpelthen ikke alle de værktøjer, der skal til for at overleve en vinterdvale.

Mange skildpaddeejer er ikke klar over, hvordan svækkede sumpskildpadder, er påvirket af de kolde danske forårstemperaturer og mangler evnen til at bevæge sig og svømme - mange havedamme, har alt for stejle og glatte kanter, de sløve sumpskildpadder ikke kan klatre op af. Drukning er en helt normal dødsårsag, i en færdigstøbt plasticdam.

Skildpadde der sidder fast i indsugningen til filtret

Hævet skildpadde fod.

En skildpadden, kan ved et uheld få en fod eller næb ind, i indsugningen, til en spandfilter. En mindre skildpadde kan let sidde så godt fast, at dyret drukner. Måske har skildpadden selv, fået rykket den lille plastic rist af, der sidder foran indsugningen, til filtret. Risten sidder der netop for, at bremse, større planterester, skildpaddefødder og andet i at blive suget op i filter-pumpens indsugningsslange og stoppe den til. 

 

 

Elefantfod

Elefantfod. Prisen ligger på kr.40-50.

En elefantfod, kan redde din skildpaddes liv. Elefantfod filtret, er et filter der normalt, drives af en luftpumpe. Selve skummaterialet giver en ekstra god bio/mekanisk filtrering. Elefantfod filter er specielt velegnet til opdræts akvarier, fordi småfisk, ikke kan suges igennem filtret.

 

Índsugningsrist der er beskyttet af en elefantfods filter.

Hvordan skal du gøre. Du kan eventuelt tage skumfiltret, af plasticrøret og så skubbe hele indsugningsristen ned i skummaterialet. Eller også kan du sikker med lidt snilde montere indsugningsrøret til elefantfodens rør. På den her måde, så kan skildpadden ikke komme i nærheden, af filter-pumpens indsugningsslange.

Indsugningsristen er nu sikret.

For en ca. kr. 50 kan du anskaffe dig en elefantfods-filter, der kan redde din skildpaddes liv.
Her hos Sumpskildpadder, har vi endnu ikke mistet en skildpadde, til akvariets indsugning. Vi sikrer os med en elefantfods-filter.