Blødskjoldsskildpadder

Kinesisk blødskjoldsskildpadde (Pelodiscus sinensis) med sine æg. Se mere om arten længere nede på siden.

Denne side er opdateret d.28. aug. 2020

English text further down the page.

Blødskjoldsskildpadder er en gruppe vandlevende skildpadder, der er kendetegnet ved deres forholdsvis flad skjold, der er dækket med læderagtig hud, i stedet for de hårde ben plader, andre skildpadder har.

Pas på. Sæt ikke blødskjoldsskildpadder sammen med andre sumpskildpaddearter. 

Blødskjoldsskildpadder kan meget let finde på at bide, de andre skildpaddearter og blive ved med det, indtil der går hul. De kan også finde på, at aflive andre sumpskildpadder.

Vi har efterhånden hørt, det flere gange. "Jeg har en blødskjoldsskildpadde, der svømmer sammen med andre sumpskildpaddearter. Det går da fint". Holder du en blødskjoldsskildpadde sammen med andre sumpskildpaddearter, så kan det gå godt længe, men, pludselig har vi en død sumpskildpadde, i akvariet. Gør det derfor ikke!

Sætter du flere blødskjoldsskildpadder sammen, skal du holde øje med dem. Èn af skildpadderne, kan begynde at udvise territorial adfærd og være temmelig dominerende overfor de andre skildpadder. Andre sumpskildpaddearter kan også let skade en blødskjoldsskildpadde, simpelhen fordi den er blød over det hele.


 

Florida blødskjoldsskildpadde (Apalone ferox)

Unge af Apalone ferox - Florida blødskjoldsskildpadde

Florida blødskjolds skildpadde - Apalone ferox

Apalone ferox. Blødskjoldsskildpadden skal have en solplads, hvor skildpadden let kan klatre op. Solplads temperatur under UVB- og varmepæren 30-35 grader.

Apalone ferox er en fremragende svømmer, der med sit flade skjold glider hurtigt gennem vandet. Skildpadden er også hurtig på landjorden.

Kæleskildpadde. Anbefales denne skildpadde som kæleskildpadde? Hun: Nej. Han: Ja, men, kun, hvis du er meget entusiastisk og erfaren, skildpadden bliver meget stor. Apalone ferox vil, hvis den går sammen med dine fisk, æde dem efterhånden som den vokser til.

Blødskjoldsskildpadderne er ikke egnet som begynder skildpadder. Apalone ferox - Florida blødskjoldsskildpadde hun bliver op til 75 cm. i skjoldlængden og er derfor ikke en skildpadde for de fleste private hjem.

Lad Zoologiske haver og de meget erfarne skildpaddefolk, beholde de her arter for dem selv.

Skulle nogle finde på, at sætte denne skildpadde ud i naturen, så vil dyret lide en kummerlig død.

Et godt råd, lad være, du vil fortryde dit køb og skildpadden vil temmelig sikkert dø for dig.

Florida softshell turtle - Apalone ferox er en art af blødskjoldsskildpadder, der er meget distribueret til kæledyrs industrien. Hvad er fuldstændig tåbeligt!

Skildpadden er kun for den meget erfarne skildpaddeejer, der kan give skildpadden den pleje og de store forhold, dyret kræver.

Denne art var tidligere i slægten Trionyx.

Beskrivelse. Apalone ferox har et fladt rygskjold, dækket af læderagtig hud, typisk mørkbrun til olivengrøn og en hvid eller cremfarvet underside, som giver skildpadden en effektiv camoflage overfor rovdyr.

Skildpadden har en lang hals, med et langstrakt hoved, de har en lang snorkel-lignende snabel af en næse, med næsebor helt ude i enden. Det betyder, at skildpadden kan blive under vand og ånde ved kun at stikke næseborene op over vandoverfladen.
Når skildpadden er neddykket, kan den optage meget af sit ilt (O2) gennem sit skind og sin kloak.
Blødskjoldsskildpadden er en behændig svømmer, med årelignende ben og store luffer.
De vokser til en størrelse på 15-76 cm. Apalone ferox er den største af arten Apalone.
Hunnen bliver størst, hannen bliver maximum omkring 35 cm.

Blødskjoldsskildpadden har navn efter deres bløde, læderagtige rygskjold. De har et benet bugskjold. Skildpaddens knogler har luftfyldte hulrum, som hjælper dyrene med at flyde i vandet. Hvad de gør meget elegant.

Opførelse. Apalone ferox lever næsten udelukkende i vandmiljøet, de kommer generelt kun ud af vandet for at sole sig eller lægge deres æg. Skildpadden bruger meget af sin tid, nedgravet i bundlaget, hvor kun dens næse eller hoved stikker op. Skildpadden kan meget hurtig, grave sig en tunnel gennem sand og mudderbunden.
Disse skildpadder er normalt sky omkring mennesker. Føler dyret sig truet, vil den bide, med sine stærke kæber.
Som alle andre skildpadder med blødt skjold, er de meget hurtige, både i vand og på land. I fangenskab er de kendt for at kunne blive op til 25 år, i naturen lever de ikke så længe.

Føde i naturen. Apalone ferox er kødædende og spiser fisk (akvarie fisk), alle arter af moskusskildpadder - Sternotherus, frøer og andre padder, snegle, insekter, larver, krebsdyr og ællinger.
Et godt foder til Apalone ferox er akvariefisk. Giv skildpadden dine overskudsfisk af guppy og platyer. Fiskene bør være levende, når du giver dem til skildpadden, så nærmer du dig det naturlige for skildpadden. Så vil du også se, hvordan skildpadden jager fiskene.

Habitat i naturen. I naturen foretrækker skildpadden dybt vand, med blød bund, som levested, med en masse vegetation.

Sociale egenskaber. Kan skildpadden sættes sammen med andre skildpadde-arter? NEJ

Kønsforskelle. Hos blødskjoldsskildpadderne har hannen en større og længere hale, hvor kloakken sidder tæt ved hale spidsen. Hannen er mere tilbøjelig til, at bevare sine ungdoms farver og mønster. Hannen har ikke de lange klør som man typiske ser terrapiner og cooter har. Hunnen bliver meget større en hannen.

Havedam. Kan skildpadden sættes ud i en havedam? NEJ, vandet vil være for koldt for dyret.

Håndtering

Her holder Christian godt fat i skildpadden.

Skildpadden kan være er ret aggresiv, hvis den bliver nervøs, så vil dyret bide. Derfor skal man holde godt fat i skildpadde. Børn skal ikke tage denne skildpadde op, dyret har et skarpt og hård bid.

Habitat i fangenskab. Florida blødskjoldskildpadden kan være aggressiv, de får ofte skader, når de holdes sammen med blødskjoldsskildpadder og andre skildpadder med hård skjold. Det er derfor bedst, at holde denne skildpadde alene.

Akvarium størrelse for en enkelt voksen Apalone ferox han, det ville være et akvarium på ca. 325 l. - 500 l. vil være at foretrække for en han skildpadde. Dette vil give dyret en fornuftig svømmeplads og gøre at filtreringen kan opretholde en god vandkvalitet. Sætter man flere Apalone ferox i samme akvarium, vil vi anbefale at tilføje 300 l. ekstra akvarium plads pr. skildpadde, som et minimum.
Det anbefales ikke at holde hunner af Apalone ferox i private akvarier. De er for store som voksne og de kræver ekstremt meget plads.
Denne skildpadde er solbader, så en solplads skal skildpadden have. Blødskjolds skildpadden ligger meget og solbader ude i naturen, enten i overfladen, på en måtte af planter eller oppe på en sandstrand.

I akvariet anbefales det at have planter, selvom skildpadden er hård ved planter og dekoration, når den graver og gemmer sig i underlaget. 

I Akvaterrariet og på skildpaddens solplads bør der ikke ligge skarpe sten eller bestå af hårde beton dekorationer, eftersom det kan skade skildpaddens bløde skjold. Skader på læderskjoldet, kan ses som hvide pletter. Sand anbefales som bundlag, skildpadden vil gerne grave.

Denne skildpadde har behov for meget rent vand: Rent vand er nødvendigt

Skildpadden er en meget stærk svømmer og vil have det rigtig godt med en stor vanddybde.

Skildpadden bør have en vandtemperatur på 22-24 grader. Solplads 30-35 grader.

Reproduktion

Apalone ferox unger. De ser hyggelige ud, men, glem alt om, at have denne art, som kæleskildpadde.

Nogle hanner er kønsmodne, allerede med en længde på kun 12 cm. de skildpadder der har nået en længde af godt 15 cm. er almindeligvis alle kønsmodne. Den mindst målte kønsmodne hun, var 22 cm., men de fleste hunner bliver kønsmodne, når de når en skjoldlængde på 24-30 cm.
Apelone ferox lægger to, måske helt op til syv kuld hvide æg, der indeholder mellem 4-40 æg om året. Der er en tendens til, at større hunner lægger flere æg. Æggets størrelse har en gennemsnitlig diameter på 2.71 cm (2.40-3.35) cm. og en vægt på 11.2 (9.8-12.1) g. Ægget udklækkes efter 56-86 dage i naturen, men de fleste kuld klækker efter 60-70 dage, afhængig af temperaturen. De nyfødte skildpaddeunger, har en gennemsnitlig skjoldlængde på 3.96 (3.60-4.43) cm.
Skjoldets farve er gullig oliven, med mørke pletter og smalle gule eller orange linjer der adskiller dem, i et netagtig mønster. De mørke pletter fader væk,som skildpadden bliver ældre. Unge har også gule og orange aftegninger i hovedet og en grå bugskjold. Disse markeringer forsvinder med alderen, selv om voksne under tiden viser spor af dem.

En unge i fangenskab vokser på 45 dage gennemsnitlig fra 3.9 til 4.9 cm. skjoldlængde, igen op til 166 dage fra 4.1 til 6.1 cm., igen op 422 dage fra 4.1 til 7.0 cm.
Apalone ferox har opnået en alder på 25 år, i Frankfurt Zoo, Tyskland.

Florida blødskjoldsskildpaddens knogler

Apalone ferox knogler.

Blødskjoldsskildpadden har navn efter deres bløde, læderagtige rygskjold. De har et benet bugskjold. Skildpaddens knogler har luftfyldte hulrum, som hjælper dyrene med at flyde i vandet. Hvad de gør meget elegant. 

Levested

Levested.

Apalone ferox er en art af blødskjoldsskildpadder der er hjemmehørende i det østlige USA, primært i staten Florida, men den findes også i de sydlige dele af South Carolina, Georgia og Alabama.

Naturlig habitat
Florida blødskjoldsskildpadden findes normalt i ferskvandsområder, på op til 1 m. dybde, tæt på land, i grøfter, kanaler, vandløb, floder, marsken, sumpe og søer. I den nordlige del af skildpaddens leveområde, ser den ud til, at være mere hjemme i stille vande, end den gør i det sydlige Florida. Apalone ferox er fundet i midlertidige opståede damme, hvad indikere, at skildpadden bevæger sig over land.
Skildpadden foretrækker sand og mudder bund, hvor der samtidig er meget vegetation. Apalone ferox kommer sommertider ud i brakvand, hvor floder har deres udmunding, hvor den indimellem føres ud i havet.

Apalone ferox der jager

Apalone ferox - Florida blødskjoldsskildpadde - Florida Softshell Turtle.
Skildpadden er her på jagt.
Videoen er taget af Christian.

Andet

Apalone ferox i en typisk situation.

Apalone ferox er en aggressiv art. Selv deres latinske navn "ferox" betyder glubsk. Som nybegynder, hold dig fra denne skildpadde. Hvorfor denne skildpadde sælges i dyrehandlen, det undrer vi os over? At erfarne skildpaddefolk handler og bytter mellem hinanden, er selvfølgelig helt i orden, de ved, hvad de går ind til.

Skildpadden graver sig ned i sandet, hvorfra den kan følge med i alt, hvad der sker omkring den. Skildpaddens flade skjold, gør det nemmere for den at skjule sig og grave sig ned i bundlaget. Skjult i bundlaget, vil skildpadden ligge på lur efter bytte.

UVB-lys og varme

Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 eller 50 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste skildpaddehold. Har du mange dyr, så skal der hænges flere sæt pærer op.

UVB-lys er helt nødvendig for blødskjoldsskildpadderne (for alle skildpadder). Det er ikke helt nok kun at have en UVB pære som solplads, til de her skildpadde. Temperaturen når max. 26 grader med en UVB-pære. Se foto, hvilke pærer vi selv benytter.

UVB lys er nødvendig for, at skildpadden kan optage kalk og vitaminer. UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpaddens kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Derfor skal der også hænges en varmepære, over dyrets solplads for, at nå de anbefalede 31-35 grader. 
 
Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med UVB-lys og varme, til dine skildpadder
 

 

English text. Florida softshell turtle - Apalone species

Florida softshell turtle (Apalone species) are bizarre-looking turtles, in that they resemble flying saucers as much as anything else. They are highly streamlined and adapted for moving rapidly through the water. As the name indicates, the carapace and plastron of Softshells are leathery and flexible. Their limbs end in feet that have been modified into flippers. They have a very long neck and a head that has a very long nose with nostrils at the very tip.

Softshells are fond of burying themselves in soft sandy bottoms, and their neck and nose arrangement allows them to breathe without surfacing. Some species of Softshell Turtle grow quite large. The largest of these are generally female; Softshell males are quite a bit smaller than the females. Softshell Turtles can be diffi cult to keep in captivity. Their sheer size requires a very large aquarium. They can be prone to infections from cuts and abrasions on their shell. In general they are aggressive and are capable of delivering nasty bites. As equally interesting and much more easily kept turtles are available, for most turtle keepers, Softshells are best observed in their natural environment.

Reprinted from the Tortuga Gazette, 33(4), April 1997.


"Tornede" blødskjoldsskildpadde (Apalone spinifera)

Denne blødskjoldsskildpadde er en af de største ferskvandeskildpadder i Nordamerika. Skjoldlængden bliver mellem 18-54cm.

Arten  bliver kønsmoden i 8-10 års alderen. Hunnen kan blive op til 50 år gammel.

Tekst er på vej,

Kinesisk blødskjoldsskildpadde - Pelodiscus sinensis

Kinesisk blødskjoldsskildpadde - Pelodiscus sinensis, med en guldsmed på ryggen.

Denne skildpadde-art er desværre blevet meget almindelig, i den danske dyrehandel. 

Skildpadden kaldes også "Chinese snapping turtle", "Chinese soft shell terrapin", "Asiatic softshell".

Den Kinesiske blødskjoldsskildpadde er hjemmehørende i dele af Asien, herunder Kina, Japan, Taiwan og Vietnam. Hvor skildpadden spises med stor velbehag.

Den vilde bestand af den Kinesiske blødskjoldskildpadde, er stærkt truet, fordi skildpadden fanges og bliver spist. Skildpadden er populær og serveres i restauranterne.

Kinesiske blødskjoldsskildpadder er territoriale dyr, og skal holdes alene. En enkelt bid fra en aggressiv akvarie-kammerat, kan nemt punktere et indre organ, i en blødskjoldsskildpadde, det er simpelthen ikke risikoen værd.

Skjoldstørrelsen som voksen, er 25 - 33 cm.

Vand temperatur i akvariet 24 - 27 grader. Temperaturen på solpladsen 30-35 grader. 

Anbefales denne skildpadde? Nej, skildpadden anbefales ikke, som en art for nybegynder. Blødskjold, som navn antyder, så mangler skildpadden det beskyttende hårde skjold, som de almindelig skildpadder har, i stedet for har skildpadden en læderagtig skjold. Det gør skildpadden meget sart overfor skader, skrammer og bid fra andre skildpadder. Det gør skildpadden særlig følsom overfor svampe angreb.

Fordi skildpadden ikke har et hård skjold, så er skildpadden mere usikker og sky. Skildpadden kan ikke bare trække sig ind i sit beskyttende skjold, men i stedet for vil dyret bide og kradse, hvis man tager fat i dyret. Hvilket forøvrigt ikke er let, skildpadden er meget glad og ikke let at holde fat på. Du skal vide, hvad du gør, inden du begynder at tage en blødskjoldsskildpadde op.

Skildpaddens næb er meget skarpt og bruges til at knuse snegle med, i naturen. En voksen blødskjoldsskildpadde kan sagtens bide, så det bløder.

Har man anskaffet sig en blødskjoldsskildpadde, så skal akvariet indrettes, så der ikke er hårde dekorationer og skarpe kanter af nogen art, hvor skildpadden kan bliver skadet. En solplads kan skildpadden ikke undvære, hvor skildpadden let kan kravle op.

Det er hensigtsmæssigt at give en blødskjoldsskildpadde et bundlag af sand. Her kan skildpadden grave sig ned i sandet og dermed føle sig beskyttes fra omverden. Skildpadden vil så typisk kun stikke sin næse lidt op over sandet.

Skulle nogle finde på, at sætte denne skildpadde ud i naturen, så vil dyret lide en kummerlig død.

Wattle-necked softshell turtle - Palea steindachneri

Skjoldet på ​​Wattle-necked blødskjoldskildpadden er oval og kan være brun, oliven-brun eller grå-brun. Hos unge skildpadder, er skjoldet dækket med små hævede fremspring (knopper), skjoldets overflade bliver glattere med årene. Skjollen er på undersiden gul til creme eller gråligt, hovedet og lemmerne er oliven til brune.

Ligesom andre blødskjoldsskjoldsskildpadder, har denne skildpadde en lang og bøjelig hals, en karakteristisk langstrakt benet snude. Hovedet er mønstret med korte sorte striber og prikker,med en bleg gul stribe, der begynder bag øjet og løber tilbage langs siden af halsen. Hoved og hals markeringer ofte forsvinder gerne med årene. I bunden af ​​halsen er en klynge af hudlapper. Hannen er mindre end hunnen, men har en længere og kraftigere hale.

Yngel. Skildpadden lægger mellem 3 og 28 æg. De nyfødte unger, er mellem 54 og 58 milimeter.

Levested. Skildpadde er hjemmehørende i det nordlige Vietnam og det sydlige Kina, herunder øen Hainan. Den er også blevet introduceret til Mauritius og Hawaii-øerne Kauai og Oahu.

 

Nedenfor nogle udvalgte blødskjoldsskildpadder 

Afrikansk blødskjoldsskildpadde (Trionyx triunguis)

Skildpadden lever i ferskvand og brakvand, i Afrika og Mellemøsten. Det er den eneste blødskjoldsskildpadde i Afrika.

Malayan soft-shelled turtle - Dogania subplana

Skildpadden findes i Brunei, Indonesien, Java, Kalimantan, Malaysia, Myanmar, Filippinerne, Sabah, Sarawak, Singapore og Sumatra. Voksne dyr kan blive op til 35 cm.

Yangtze giant softshell turtle (Rafetus swinhoei)

Det er en meget sjælden skildpadde, der er fundet i Kina og Vietnam. Det er verdens største friskvandsskildpadde. Måler op til en meter og vejer 70 - 100 kilo.

Apalone mutica mutica. Fotograf Peter Paplanus

Skildpadden lever i Nordamerika. hvor den svømmer rundt i floderne Mississippi, Ohio og Alleghent. Hun kan blive op til 36 cm., han kun 18 cm.

Euphrates softshell turtle - Rafetus euphraticus

Euphrates softshell turtle - Rafetus euphraticus

Eufrat blødskjoldskildpadde blev kendt af den vestlige videnskab, da den franske naturforsker Guillaume-Antoine Olivier skød et eksemplar, mens han krydsede Eufrat nær Anas i juni 1797. De lokale beboere fortalte ham, at kødet fra dette dyr, ikke var godt at spise, men dens fedt blev betragtet som en fremragende medicin for en række hudsygdomme. Olivier opkaldt arten Testudo rafcht, fordi, som han sagde "araberne kaldte det rafcht", det skulle betyde "spade" eller "skovel" på arabisk. Navnet kommer sikkert af skildpaddens flade rygskjold. Senere er skildpaddens navn blevet ændret.

Skildpadden findes i baglandet til Tigris og Eufrat floderne i Irak, Syrien, Tyrkiet og Khuzestan provinsen i Iran. Arten er stærkt truet, fordi den bliver dræbt af de lokale fiskere og forurening og ødelæggelse af dyrets levesteder.

Skildpadden kan nå en skjoldlængde, på op til 68 cm.