Varme på solpladsen - Varmepære er nødvendig

Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 eller 50 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste skildpaddehold. Har du mange dyr, så skal der hænges flere sæt pærer op.

Denne side er opdateret d.5. sep. 2020

Alt det viste skildpaddeudstyr, kan du bestille på vores Skildpaddeshop

Din skildpadde skal foruden en UVB pære også have en varmepære.

Orientering: I løbet af de næste uger, vil vi ændre tekst og billeder på Skildpadder ABC om varmepærer. Vi vil fremover kun anbefale Halogen spot varmepære. 

Vigtig viden: Alle varmepærer/halogenpærer taber lidt effekt med tiden. Derfor skal der holdes en ensartet temperatur, på skildpaddens solplads, så skal temperaturen, under varmepæren tjekkes jævnligt og eventuelt udskift til en kraftigere varmepære (med flere watt), hvis den rette temperatur ikke kan opnås. For sumpskildpadder 30-35 grader og 40-45 grader for de fleste landskildpaddearter.

Havedam: Lever din sumpskildpadde udendørs, så får skildpadden varme og UV-stråler nok fra solen og skildpadden behøver derfor ingen UVB- og varmepærer udendørs. 

Først, håndtere du din varmepære, så lidt som muligt, undgå at ryste og støde pæren, især når pæren er varm, pæren springe meget let. Benyt en keramik sokkel til pæren, pæren bliver meget varm. Varmepæren er nødvendigt for skildpadders velbefindende og fordøjelse. Denne pære afgiver ikke uvb-lys, men uva lys. Læs om uvb-lys her

UVB-lys er kort fortalt kunstig sollys.

At sikre, at din skildpaddes levested er ordentligt opvarmet, er ikke et frit valg. Det er et ufravigeligt krav, hvis du holder skildpadder. Alle krybdyr, heriblandt skildpadder er ectothermic (eller "koldblods") dyr. Det betyder at de ikke automatisk kan kontrollere deres kropstemperatur (som vi mennesker). Skildpadder regulerer deres temperatur, ved hjælp af deres omgivelser, hvor skildpadder bevæger sig mellem solpladsen og lagene af det varme og kolde vand.

At forblive ved med, at være en sund og glad skildpadde, så har dyret brug for, at deres kropstemperatur forbliver inden for et ret snævert temperatur område. Opretholdelse af dette temperaturområde, er en af de vigtigste ting, vi kan gøre for vores skildpadder. Faktisk afhænger deres liv af det.

Varme har índvirkning på skildpaddens fordøjelse og immunforsvar. Varme skal der til ellers kan skildpadden ikke fordøje det den spiser. Varme skal der til for at skildpadden kan vedligeholde sit immunforsvar og derved holde sig rask. 

Varme er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Heldigvis er det temmelig nemt, at give skildpadden den rette temperatur. Når du bare ved hvordan. Den første ting du må gøre, er, at vide, hvilken temperatur, der er den bedste for netop din skildpaddeart. Her må du gå ind og kikke under din skildpaddeart, her på hjemmesiden. Der vil du kunne læse om de temperaturer, der passer din skildpaddeart bedst.

For de fleste voksne sumpskildpadder, ligger denne temperatur på 30-35 grader. For babyer og syge skildpadder, så bør temperaturen ligge på 35-38 grader.

Varmepæren skal være tændt 10-12 timer i døgnet. Benyt en timer, så glemmer du ikke at tænde varmepæren. De kan købes i ethvert byggemarked for ca.30kr.

Til varme, er det ikke væsentligt, hvilken pære du bruger, men, pæren skal kunne afgive varme nok. Her er det normalt at benytte en glødepære, der både giver lys og producerer varme. Her vil vi anbefale, at man bruger en pære med indbygget reflektor (spotlight), der fokuserer varmen mod solpladsen. Andre pærer er runde, som en almindelig pære og bør anvendes med en reflektor.

Spotlighten bør sigte på den del af landdelen, hvor skildpadden kan kravle hen og få varme, lad en anden del af landdelen ligge hen, uden UVB-lys og varmelampe, så kan skildpadden selv juster sin temperatur, ved at placer sig, hvor det nu passer dyret bedst at være. Varmepæren skal placeres i en afstand, så varmen på solpladsen, når op i den høje ende af, hvad der er den anbefalede temperatur for netop din skildpadde-art. 

Benyt gerne et termometer til at finde den rette temperatur 30-35 grader. Tjek temperaturen en gang imellem, varmepæren har en tendens til at "tabe varme", så temperaturen på solpladsen sænkes over tid. Så juster du højden lidt på lampen, så den igen passer med den anbefalede solplads temperatur.

Hvis du placerer varmelampen for tæt på skildpadden og temperaturen bliver lidt for højt, så vil skildpadden normalt trække sig lidt ud i kanten af varmepæren, hvor temperaturen er lidt køliger.

Sumpskildpadder har behov for at kunne komme op på land og blive helt tørre, under en varmepære ved den rette temperatur, det hjælper skildpadden til at kunne fordøje sit foder og holde skildpaddens skjold helt tør og derved holde skjoldet fri for skjoldråd og svamp det hjælper en varmepære med til.

Det gælder alle sumpskildpadder, både de dyre der har et hårdt skjold og dem med et blødt skjold, blødskjoldsskildpadder. Blødskjoldsskildpadder har meget let ved at få svamp og dø.

Som varmepære benytter vi kun Halogen Spot pære

Komodo Halogen Spot 35/50100 w. SkildpaddeShop.dk

Skildpadder ABC anbefaler at benytte en Halogen Spot pære som varmepære, til dine skildpadder.

På grund af pærens åbenlyse fordele. Halogen spot varmepære er med reflektor, det giver en bedre udnyttelse af pærens effekt og pæren vil derfor give en højere temperatur og mere lys, for færre watt og stadigvæk kunne varmes solpladsen op til de nødvendige 30-35 grader for sumpskildpadder og 40-45 grader for landskildpadder.

Vigtig viden: Alle varmepærer/halogenpærer taber lidt effekt med tiden. Derfor skal der holdes en ensartet temperatur, på skildpaddens solplads, så skal temperaturen, under varmepæren tjekkes jævnligt og eventuelt udskift til en kraftigere varmepæren (med flere watt), hvis den rette temperatur ikke kan opnås. For sumpskildpadder 30-35 grader og 40-45 grader for de fleste landskildpaddearter.

Halogen spot pære indeholder ikke UVB-lys. Husk derfor også at bestille en UVB pære. Pæren er med almindelig E27 fatning. 

Har du flere skildpadder og ønsker du en større solplads, hvor der kan ligge flere skildpadder under og varme sig, så vælger 50/100 watt Halogen spot pære.

Halogen Spot varmepæren tåler vandsprøjt

Her tester vi, en Halogen Spot varmepære 35w. og viser at den tåler vandsprøjt. www.SkildpaddeShop.dk

Manglet varme

Rødøret terrapin der aldrig har fået varme og UVB-lys

Manglet varme

Manglet varme og alt andet.

Manglet varme

manglet varme

manglet varme

Akvarielåg kan give problemer

Her hænger der en UVB pære og en varmepære. Bemærk, låget er fjernet, det giver mulighed for, at hælde mere vand i akvariet.

Ligger der et låg over sumpskildpaddes akvarium? Så kan det være vanskelig at hænge en varmepære op. Sumpskildpadden skal have en varmepære. De rør, der sidder i låget, de varmer ikke en solplads nok op!

Vi anbefaler, at man fjerner låget, på et sumpskildpaddeakvarium. Fordi, et akvarium låg, må ikke slutte helt tæt over akvariet, så vil luftfugtigheden blive for høj, på skildpaddens solplads. Det kan normalt afhjælpes ved, at fjerne et af de fodrelåg eller også må man eventuelt bore nogle huller i lågen, så der kan komme frisk luft ind under låge. Men det giver måske ikke plads nok, til en varmepære? Varmepæren bliver meget varm og kan let smelte et plasticlåg.

Enten kan låget rykkes lidt, så en varmepære, kan hænge ned over, hvor lågen nu er flyttet. Du kan måske save et hul, der er stort nok, så varmepæren, kan varme, ned over solpladsen.

Fjernes akvariets låg, så kan du hælde mere vand, i akvariet. Det hjælper på sumpskildpaddens kondition og mindsker forureningen, i vande. Mere vand, fortynder forurening. Rent vand er nødvendig

Placering af UVB- og varmepære se mere under indretning af akvarium til de større sumpskildpadder og til moskusskildpadder

Vi benytter ikke længere glødepære

Dragon Sun Sopt 60w.

Benytter du en glødepære som varmepære, anbefaler vi dig at benytte en min. 60 watt. glødepære.

Glødepæren er i dag overhalet af bedre varmepærer, der samtidig er billigere at benytte i længden.

Sumpskildpadder og landskildpadder søger naturligt varme ovenfra, fra solen eller en pære, ikke fra jorden eller buggen af skildpadden. Derfor er en varmeplade, varmesten og varmekabler ikke til skildpadder

Vigtig viden: En ny varmepære vil tabe effekt med tiden. Derfor, skal der holdes en ensartet temperatur på skildpaddens solplads, så skal temperaturen under varmepæren tjekkes jævnligt og om nødvendigt skal pæren sænkes, så temperaturen igen er den rette på solpladsen. For de fleste sumpskildpadder 30-35 grader og 40-45 grader for de fleste landskildpaddearter.

Benyt ikke bundvarme til sumpskildpadder

Fra naturens side, er sumpskildpadder indrettet til og indstillet på, at varmen, kommer ovenfra, fra sollys (strålevarme). 

Sumpskildpadder forbinder lys, med varme. Til varme, skal der benyttes en varmepære. 

Skildpadderne regulerer selv hele tiden deres funktionstemperatur, ved at flytte sig ind under varmelampen og ud igen og ned i vandet. Ligesom i naturens sol, hvor de på samme måde skifter mellem lys og skygge. Ved at anvende bundvarme, sætter du din sumpskildpaddes mulighed for selv, at kunne sætte sin indbyggede termostat "til og fra" ud af kraft.

Hvis skildpadden føler, at den omgivende baggrundstemperatur er for høj, vil den instinktivt prøve at løse problemet ved at kravle ned i vandet eller ind i skyggen. Evolutionen har jo lært den, at varme kommer fra oven.

Mange velmenende mennesker anvender bundvarme til deres sumpskildpadder for, at være "på den sikre side". Det anbefales mange desværre steder. Selvfølgelig vil dyrehandlerne gerne sælge endnu et varmeelement. Det skyldes til en vis grad, sikkert også den sædvanlige uvidenhed hos dyrehandleren. Men vi har også set det dyrlæger, give det råd. 

Benyt ikke varmeplader, varmekabel eller varmesten til dine sumpskildpadder.

Benyte altid naturen som udgangspunkt. Naturen har haft millioner af år til, at finde de bedste løsninger, vi kan ikke med et snuptag, finde på noget der er bedre, for vores skildpadder.