Spiselige planter og planter du kan plante på sumpskildpaddens land/solplads

Alm. mælkebøtte (Taraxacum offinicialis)

Denne side er opdateret d.3. marts 2021

Mange vandlevende skildpadder og landskildpadder vil gerne og har behov for at spise planter, for ikke at få for meget protein (kød) i deres foder. Her er nogle planter der ikke vil skade dine skildpadder. Forsøg dig frem og find ud af, hvilke ukrudtsplanter dine skildpadder vil spise. Mælkebøtter og skvalderkål er let at få fat på og nogle af de planter, skildpadder normalt nok skal spise.

Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid, inden skildpadderne begynder at æde planter.

Planter til dekoration: Har du mulighed for at give dine sumpskildpadder en stor landel/solplads, så vil mange af de her nævnte planter også kunne plantes i skildpaddernes anlæg og være ret så dekorative at se på. Især vil du kunne have glæde af de forskellige sukkulenter, som blandt andre Aloe Vera.

Sumpskildpadder vil selvfølgelig i naturen leve mest af vandplanter. Se mere om vandplanter nedenfor.

--

Giv din skildpadde mulighed for at spise forskellige ukrudtsplanter. Plantelisten ligger også under landskildpadder

Vi giver generelt ikke bær og frugter fra planterne til vores skildpadder, men kun blade og grene.

Vi linker til Wikipedia, Sumpskildpadder støtter dette net-opslagsværk. Altsammen for, at forbedre vores skildpadders liv.

Du må selv holde øje med om de nævnte planter er invasive plantearter. Mere om invasive planter, på Miljøstyrelsen hjemmeside.


Advarsel

Vi anbefaler kraftigt at du følger de her forholdsregler, når du prøver noget nyt:

Sørg for, at du har identificeret planten korrekt.

Tilbyd kun små mængder af noget nyt i din skildpaddes kost. Hvis der ikke er nogen bivirkninger, øg mængden over den næste uges tid.

Vær opmærksom på, at mange planter absorberer kemikalier og anden forurening, der kan være til stede i jorden (for eksempel gødning, udstødning og insektgifte), og at dette kan gøre en ellers god plante uegnet til din skildpadde.

Hvis du har mistanke om, at din skildpadde har haft en negativ reaktion på foder, skal du øjeblikkeligt kontakte din dyrlæge.

Hvis du bemærker fejl, unøjagtigheder eller mangler i noget af vores materiale på hjemmesiden, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi er kun glade for forslag og forbedring til hjemmesiden.

Vandplanter der er sikre at spise for dine skildpadder

Vandpest findes i de fleste vandhuller. Det er en invasiv planteart, du kan finde i naturen. Miljøstyrelsen vil sikkert godt acceptere at du fjerne nogle af de planter fra naturen og fodre dine skildpadder med.

Gode og sikre planter, til dine skildpadder: 

Vi linker til Wikipedia, Skildpadder ABC støtter dette Wikipedia. Altsammen for, at forbedre sumpskildpaddernes liv.

En del af de nævnte planter er invasive plantearter og kan derfor ikke købes, men, kun findes i naturen. Overskydende akvarie- og havedamsplanter er blevet smidt ud i naturen og kan nu samles ind til foder, til skildpadder. Hvilket Miljøstyrelsen nok ikke har noget imod, at du fjerne dem, hvis planterne skal spises?

Mere om invasive planter, på Miljøstyrelsen hjemmeside.

Når du har skildpadder, så er undervandsplanter, som vandpest og hornblade vigtige, fordi de optager næringsstoffer fra vandet og derved begrænser algevæksten.

Læs også siden: Vandplanter til akvarium

Vi har plukket ukrudtsplanter

Her har vi været ude og plukke ukrudtsplanter, til vores skildpadder. Planterne kan holde sig friske, nogle dage, i køleskab, i en lukket plastic boks, hvor vi hælder en sjat vand i bunden.

Her er lidt forskellige ukrudtsplanter fra vores lokale mark, hybenblomster, kløver, mælkebøtter, skvalderkål, eng gedeskæg, høgeskæg, hundegræs, skovjordbær m.fl.

Både vores landskildpadder og vores sumpskildpadder spiser af planterne.

Grøntsager og salater fra supermarked

Artiskok, hele planten kan spises, af skildpadder.

Vi nævner kun de her grøntsager, fordi mange skildpaddeejer vil give deres sumpskildpadder købe grøntsager. 
 
Denne liste, fortæller dig, hvor meget du må fodre, dine skildpadder med de enkelte "købe" grøntsager.
 
Sumpskildpadder må: 
- spise meget af: Artiskok, hele planten kan spises. Vårsalat.  
 
- spise moderat af: Bønner. Rosenkål. Cikorie. Agurk. Karse. Dild. Frisee salat. Zuzzhini, kun blomsten kan du fodre med, ikke blade og frugten. Grønkål. Kinesiske kåltyper (pak choy, bok choy og gai choy). Radicchio salat. Lollo Rosso salat. Rucola salat. Romainesalat. Radiser, kun bladene. Hvide radiser, kun bladene. Jerusalem artiskok, kun blomster og blade.
 
- spise lidt af: Rødbeder. Gulerødder. Asparges, giv ikke bærerne (ved frøstand). Sølvbeder. Squash kun blade og blomsten. Iceberg salat. Spinat. Græskar. Foderroe, kun bladene. 
Frugt som æble og pærer.
 
- spis ikke: Broccoli. Rødkål. Aubergine. Hvidkål. Savoykål. Spidskål. Kål og broccoli er ikke umiddebart giftige, men broccoli og kål indeholder goitrogener der forstyrrer skjoldbruskkirtelaktiviteten og kan skade leveren og nyrerne. Derfor anbefaler vi ikke at du giver dine skildpadder kål.

Andemad

Andemad er en fællesbetegnelsen for flere små fritflydende vandplanter. De her planter, er normalt ikke nogle vi holder med vilje i vores akvarier. Er man ude i naturen og samle levende foder eller planter ind, til sit akvarium, så er det ikke let at undgå at få andemad med hjem. Andemad vokser hurtigt i akvariet. Planten skader ikke i akvariet, nærmere tværtimod, da planten med sin hurtige vækst, optager en mængde affaldsstoffer, fra vandet. 

Vi har selv en lille koloni, af andemad i vores anlæg. De små fiskeunger gemmer sig mellem rødderne. 

Andemad til sumpskildpadder, er en god plante at have i sin dam, mange sumpskildpadder spiser dem gerne.

Andemad spirer frem meget tidligt om foråret, i de stillestående vandhuller.

Landskildpaddens spisebord

The Tortoise Table er en engelsk side, med en stor database med billeder af, hvilke planter der er spiselige og ikke er for dine landskildpadder. 

Indhold: Vilde blomster - Have- og stueplanter - Træer, buske og klatreplanter - Græsser og ukrudtsplanter - Kaktus og sukkulenter - Frugt og grøntsager - Akvatiske og semi akvatiske planter.

Direkte til - The Tortoise Table 

Siden er et besøg værd.

Videoen der vises nedenfor, er fra The Tortoise Tabel.

Spiselige planter for dine skildpadder

De planter der vises i denne video, er alle sikre for dine sumpskildpadder at æde, hvis de ellers vil. Det tager gerne noget tid at vende sumpskildpadder til mælkebøtteblade og skvalderkål. Nogle sumpskildpaddearter vil gerne spise planter.