Er min skildpadde død?

Druknet guløret terrapin og denne skildpadde var desværre død. Men, vi var alligevel nød til at tjekke skildpadden først. Nogle skildpadder der ser ud til at de er druknede, dem er vi engang imellem heldige med at kunne genoplive. Det er ikke altid så let at konstaterer om en skildpadde vrikelig er død! Ja, skildpadder kan drukne.

Du kan pludselig stå i den situation, at du er i tvivl om din skildpadde er levende eller død? Skildpadden reagerer ikke umiddelbart, er skildpadden syg, sover skildpadden eller er skildpadden gået i dvale. Det er en mærkelig situation at være i, ikke desto mindre møder vi skildpaddeejer, hvert år, der pludselig står i den situation.

Hvorfor kan man så ikke se om skildpadden er død, skildpadden kan være så nedkølet eller syg, at du måske tror skildpadden er død. Få din dyrlæge til at kigge på skildpadden, inden du begraver skildpadden. Lever din skildpadde, kan dyrlægen måske gøre skildpadden rask igen?

Dvale
Nye skildpaddeejer, forsøger tit at give deres skildpadder den bedste mulighed for at gå i dvale. Hvorimod mere erfarne skildpaddeejer lader deres skildpadder være vågne året rundt, medmindre man forsøger at opdrætte skildpadder, så kan det være en fordel at lade sine skildpadder gå i dvale. Dvalende skildpadder dør ofte, fordi deres kropsfunktioner sænkes til sneglefart.

Vi anbefaler ikke at du forstyrrer en skildpadde der ligger i dvale. Normalt vil skildpadden ligge på bunden i sit anlæg, og der være døset hen gennem hele vinteren. I de fleste tilfælde er det klogt at lade en tilsyneladende dvalende skildpadde passe sig selv, medmindre skildpadden begynder at lugte. Hvis du har behov for at tjekke din skildpadde, så skal du placere skildpadden, hvor den langsomt kan blive varmet op, mindst over 24 timer gerne længere tid. Er skildpadden ikke død, vil du sandsynligvis se tegn på liv, når skildpadden varmes op. 

Simulere skildpadden
For at tjekke om din skildpadde er levende eller død, så kan du forsigtigt skubbe eller trække let i skildpaddens ben eller hale. Det vil levende skildpadder normalt reagerer på, enten ved at trække sig ind i sit skjold, vride sit ben fri eller hvæse, fordi du forstyrrer skildpadden.

En anden teknik du kan benytte, er at du med en behandsket finger, giver et let tryk på skildpaddens kloak. Her vil de fleste skildpadder forsøge at komme væk fra dig eller i det mindste strække deres hoved frem, når de bliver berørt der. Er der ingen reaktion på dine berøringer af skildpadden, kan du lægge skildpadden om på ryggen. De fleste skildpadder vil nu desperat forsøge at vende sig rundt, ben og hoved vil blive benyttet i forsøget på at vende sig rundt. 

Ubehagelig lugt
Døde skildpadder begynder at nedbrydes ret hurtigt. Når mikroorganismer begynder at leve af den døde skildpadde, begynder mikroorganismerne at producere ildelugtende gasser. I mange tilfælde er lugten den første indikation af, at skildpadden er død. Det kan tage en dag eller mere inden en død skildpadde begynder at lugte, det afhænger af, hvor køligt der er, hvor skildpadden opholder sig – under dvalen holdes temperaturen nede.

De gasser der udvikler sig i en død skildpadde, kan gøre skildpadden flydende. Har du mistanke om at din skildpadde er død, kan du nu placerer skildpadde i en balje vand for at se om skildpadden flyder eller synker. Denne test er ikke helt sikker, fordi de mikroorganismer der lever, i en død og kold skildpadde, de ikke har produceret nok gas til at holde skildpadden flydende. Levende skildpadder vil normalt synke, når de er placeret i en balje vand. Vær forsigtig, når du bruger denne metode over et akvarium, med dybt vand, efterlad aldrig en synkende skildpadde, i et akvarium, uden opsyn, fordi en bange skildpadde kan drukne. Skildpadden kan i det samme du slipper dyret, have sluppet luft ud og har nu ikke selv mulighed for at komme op til overfladen igen, uden hjælp. Skildpadder kan drukne 

Visuelle tegn
Mens skildpadder kan holde vejret i meget lang tid og typisk trækker de deres vejr meget langsommere end både mennesker og andre koldblods dyr, så skal de dog på et tidspunkt trække luft ind.

Du kan observere området mellem skildpaddens bagben og hale eller mellem forben og halsen, her vil du kunne se skildpaddens vejrtrækninger, efter lungernes bevægelse.

Hvis du ikke kan se nogen bevægelse, så kan du placere et fint fjer foran næseborene på skildpadden, tjek at fjeren bevæger sig sammen med skildpaddens vejrtrækning. Du kan også benytte et lille spejl, kommer der dug, på glasset, så trækker skildpadden sit vejr. De her test, skal du holde i gang, i mindst 10 minutter, før du med sikkerhed kan vurderer om skildpadden heller ikke trækker vejret.

Dyrlægen tjekker
Hvis du har mistanke om og vil være sikker på, at din skildpadde er enten død eller døende, så skal du kontakte en krybdyrkyndig dyrlæge. På grund af vedkommendes erfaring og uddannelse er den krybdyrkyndige dyrlæge bedre i stand til at bestemme skildpaddens sundhedstilstand. En dyrlæge kan ordinere medicin eller en behandling, hvis skildpadden stadigvæk lever.

Begynd aldrig selv at aflive en skildpadde. Aflivning af skildpadde

Krybdyrkyndige dyrlæger

Der er ingen tvivl om at levende skildpadder, er blevet begravet eller smidt ud med skraldet, inden de var døde!

Det her er de ubevidste handlinger for ikke at tale om de bevidste handlinger, hvor skildpadder er smidt ud! 

Hvor galt kan det gå?