Forebyggelse, begynder den dag du først gang tænker på, at anskaffe dig en sumpskildpadde

Klorhexidin er helt uundværlig i arbejdet med skildpadder. Find det på www.SkildpaddeShop.dk

Denne side er opdateret d.5. sep. 2020

Er din skildpadde syg, tag kontakt til en dyrlæge! 


Forebyggelse og ved mindre problemer, kan du tjekke denne side og vores andre sider om skildpaddens sygdomme, måske er det noget der kan klares med et husråd fra os?

Du er også velkommen til at kontakte os: Kontaktinfo.


Tjek også de øvrige sider ud - Link til:


 

Når du køber en skildpadde fra private

 der vil af med deres skildpadde, enten det er på Den Blå Avis, Gul & Gratis eller én eller anden internetside. Desværre er over 60% af de sumpskildpadder syge! Private der bare vil af med deres skildpadder, de kan ikke se, om deres skildpadde er syg!

Kan du se om en sumpskildpadde er rask? Nej, det kan du ikke, hvis du er nybegynder, så er det umuligt. 

Mange gør sig desværre selv til eksperter, på sumpskildpadder, når de har læst et par linjer på nettet. Heldigvis, er du ikke sådan, eftersom du er inde på siden her. 

Vores anbefaling er, lad være med at købe eller overtage en sumpskildpadde, du ikke ved noget som helst om. Ejeren ved normalt heller ikke noget om deres skildpadder, uanset, hvad de fortæller dig. Desværre, er mange skildpaddehobbyer blevet ødelagt, af, at man får en syg sumpskildpadde bragt hjem, fra en uvidende skildpaddeejer, der bare vil have sine skildpadder ud af døren.

Vi ved godt, at vi er lidt kontante her. Men, det er for at hjælpe dig. 

*Billede: Beskrivelse af billedet. Skildpadder der er sat til salg, har tit skjoldråd eller begyndende tegn på skjold problemer. Det ses som pletter, i forskellige stadier, på skjoldet. Grunden er forkert pasning. Sådan nogle skildpadder, skal du undlade at købe.

Det er lettest at konstaterer på bugskjoldet. De skjulte betændelsespletter, hvor du kan se en gullig plamage, inde under skællet (rød pil). Inde under skællene forårsager bakterierne kaos og betændelse!

Ved (grøn pil) kan du se, hvordan det ser ud, når skællet er åbnet op og pus og betændelse er fjernet.

Midt under bugskjoldet, ses en plet (blå pil), hvor bugskællene er slidt væk, det er sket ved, at skildpadden har svømmet og slidt bugskjoldet hen over en støbt dam støbt i beton. En havedam i beton er ikke gode for sumpskildpadder.

Det viste billede, er bare et af de mange problemer en sumpskildpadde kan have.  

Der er mange andre tydelige symptomer, på sygdom hos en sumpskildpadde, frøøjne, næseflod, flad skildpadde, rund skildpadde, Toblerone skjold, oppustethed og mange flere symptomer. Se mere længere nede på siden og klik linkene nedenfor, over mener du vil undersøge mere.

Vores råd, er du nybegynder, så køb ikke en skildpadde på nettet, de skildpadder, er normalt fra skildpaddeejer, der ikke længer ønsker at beholde deres skildpadde. Du kan meget hurtig ende med, at få store dyrelægeregninger eller en død sumpskildpadde.

Her hos Sumpskildpadder, modtager vi mange skildpadder, hvilket vi er glade for. Men, mange af skildpadderne kan vi ikke rede, selv om vi har stor erfaring med syge skildpadder.

Mellem 60/80% af de skildpadder vi modtager er syge.

Skildpadder lever i mange år. Hvis du køber en skildpadde til dit barn der begynder i skolen, så skal du være opmærksom på, at skildpadden stadig kan være i live (hvis dyret vel at bemærke passes ordentligt), efter at barnet har fået sin eksamen fra universitet og du selv er blevet bedsteforældre. 

Vores råd, de hører ind under husråd - Dyrlæger stiller diagnoser og giver medicin

Læg eller hæng ikke et glas termometer, hvor sumpskildpadden kan få fat i den! Denne Guløret terrapin så termometeret og ville at bide i det.

Er din skildpadde syg?

Vi behandler ikke din skildpadde. Vi tilbyder ikke din skildpadde medicinsk behandling.
Vi kan rådgive om mindre problemer.
Er din skildpadde syg, så må du henvende dig hos din krybdyrkyndige dyrlæge

Vores råd, de hører ind under husråd. - Husråd der kan afhjælpe mindre problemer og forebygge at de bliver til store problemer.

De behandlinger du finder mest på hjemmesiden, vi vil anbefale to ting: Hæve temperaturen og søge kvalificeret veterinær assistance.

Der er en grund til, at hæve temperaturen i dyrets habitat/akvarium/terrarium, til også at omfatte den omgivende lufts temperatur, vandets og solpladsens temperatur, det er, at skildpadder er koldblodsdyr (skildpaddens krop opsuger temperaturen fra sine omgivelser). 
Når deres temperatur bliver hævet, vil dyrets organer arbejde på en mere effektiv måde, og det omfatter også skildpaddens immunsystem.

Ligesom hos mennesker, dræber varme infektioner i kroppen. Det er derfor, vi får feber. Det er vores krops måde, at forsøge at "brænde" infektionen væk på.
Mens varme er effektiv i mange tilfælde, er der også en farer for vores velbefindende, når vores temperatur bliver for højt.
Skildpadder er ikke anderledes, varme kan hjælpe, men for meget og for høj varme, kan dræbe.

Normal temperatur for voksne sumpskildpadder er 30-35 grader på solpladsen og en vandtemperatur 20-22 grader. Unger op til 6 måneder, hæv temperaturerne +5 grader.

Hvis en øgning af temperaturen skal hjælpe, så er det nødvendigt at hæve vandets temperatur til ca.26-28°C og en 35-40°C  på solpladsen.
Det er tit alt, hvad der er behov for. En højere varme end det og du øger risikoen for overophedning og kan forårsager mere skade.
Benyt altid et termometer. Du kan ikke "slumpe" dig frem til den rigtige temperatur.

At hæve temperaturen, er ikke nogen mirakelkur. Helbreds problemer, der fanges i opløbet, dem kan man være heldige med at stoppe, hvis temperaturen hæves.

Nu skal du ikke falde til at have en fast højer temperatur hos din sumpskildpadde. Mere er ikke altid bedre, i det lange løb vil de høje temperaturer temmelig sikkert give din sumpskildpadde hud, skind og skjoldproblemer.

Den bedste og mest sikre måde, du kan holde dine dyr raske. Det er ved, at holde din skildpadde i rent vand, giv skildpadden en solplads, hvor dyret kan ligge og blive helt tør, der skal også hænge en UVB-, og varmepære over solpladsen. Husk, så, at give din skildpadde det skildpaddefoder, der passer til den skildpaddeart du har.

Akvarium indretning til sumpskildpadder

Stress ved flytning af skildpadder

Guløret terrapin ligger og flyder skævt i vandoverfalden og kan heller ikke dykke.

Stress, er ikke ualmindelig blandt sumpskildpadder. Stress der påvirker sumpskildpadden, er undervurderet, som en årsag til dårligt helbred.

Der kan være mange grunde til, skildpadden bliver stresset.

Vi ser det jævnlig, når sumpskildpadder flyttes til et nyt hjem eller bare skifter anlæg, det vil stresse en skildpadde, nogle dyr mindre, andre dyr stresses mere af situationen.

Mange syge skildpadder har skiftet hjem og er døde af det. Det er bare træls, når man nu har glædet sig til at begynde en ny hobby.

Meget mere om stress og hvad der kan gøres: Stress blandt skildpadder

Inden du får en sumpskildpadde

Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 eller 50 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste skildpaddehold. Har du mange dyr, så skal der hænges flere sæt pærer op. SkildpaddeShop.dk

Dårlig pasning af sumpskildpadder, varer længe, inden det kan ses. Skildpaddens ejer opdager gerne ingenting, fordi skildpadden ændrer sig i ubemærkethed, fra dag til dag og til sidst dør dyret, i de fleste tilfælde.

Sumpskildpadder har en lungekapacitet 10 x større end sammenlignelige pattedyr. De har også kun 10% af pattedyrets stofskiftet. Hvilket betyder, at sumpskildpadder måske har en "100 x forbedret evne til at overleve". Derfor ser vi deforme sumpskildpadder, hvilket vi aldrig vil se et pattedyr være. Sumpskildpadder er svære at slå ihjel, alligevel dør de fleste sumpskildpadder, i fangenskab. Det fortæller noget om, hvor dårligt, mange skildpadder passes. 

Blev katte og hunde passet, på tilsvarende dårlig måde, som mange sumpskildpadder bliver, så ville katte og hunde være døde, inden for 14 dage til 3 uger. Krybdyr er en helt anden verden end pattedyr. Skildpadder er koldblods dyr, de har kropstemperatur, som deres omgivelser. Skildpaddens biologiske processer fungerer meget langsommere en hos pattedyr. Derfor kan en skildpadde passes på et eksistens minimum i flere år, uden at dø. 

Et pattedyr, kan tit blive rask igen med lidt medicin, over en uges tid. Men, skildpadder bliver ikke raske, på kort tid. Lige som det tager lang tid, at dø, for en skildpadde, så tager det også en skildpadde lang tid om, at blive rask igen. Tit tager det måneder, selv med den bedste pleje.

Det er vigtigt, at sumpskildpaddens ejer, har tænkt det hele ordentlig igennem, inden de anskaffer sig en sumpskildpadde. Læs før du køber 

Man har nu besluttet sig for, at man vil anskaffe sig en sumpskildpadde. Inden sumpskildpadden hentes. Så skal ejeren have gjort akvariet/terrariet klar. Sørg for at sumpskildpadden har plads nok, det rigtige foder, skal stå klar og den rette solplads, skal være bygget, hvor sumpskildpadden let kan kravle op og blive helt tør. Over solpladsen skal der hænge den rigtige belysning, med både en UVB pære og en halogen varmepære op. Så får sumpskildpadden en god chance for at klare sig. Selvfølgelig skal altsammen passes og holdes ved lige fremover. Læs før du køber

Temperatur på solplads, voksne dyr 30-35 grader. Vandtemperatur 20-22 grader. Unger op til 6 måneder, hæv temperaturerne 5 grader.

Søg dyrlæge i tide

Byld ved øret. Den forsvinder ikke af sig selv. Søg dyrlæge.

Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd. Derfor anbefaler vi, at du tager din skildpadde med til en krybdyrkybdig dyrlæge

Her hos Sumpskildpadder møder vi tit skildpadder, der for længst, skulle have set en dyrlæge. Det virker mere som reglen end undtagelsen, at ejerne af eksotiske dyr, først opsøger kompetent veterinær hjælp, når dyrene er næsten halvdøde, hvis det overhovedet sker.

Tusindvis af syge skildpadder sættes ud, i den danske natur, til den visse død, hvert år. "I søen, har sumpskildpadden det bedst, der har dskildpadden meget plads at svømme i. Så er det også meget mere naturligt for skildpadden". Har du selv haft den tanke?

Ingen efterlader sin hund, ude i skoven (næsten ingen), hvis hunden er syg. "Vi efterlader hunden, ude i skoven, det må være godt for hunden, den er jo næsten en ulv". Nej vel, sådan tænker vi ikke.

”Vilde dyr” som krybdyr skal behandles ved de første afvigelser fra det normale. I naturen viser man ikke sygdomstegn, før man i realiteten ”er død”. Så bliver man nemlig spist.

Se din skildpadde indvendig

Skildpaddens anatomi.

Billedet viser en voksen terrapin (Trachemys scripta).

Planchen af skildpadden er repræsentativ for de fleste sump- og landskildpadder.

Få din skildpadde til at tage medicinen

Vil skildpadden ikke åbne gabet, så forsøg at kilde skildpadden, mellem sine hals-folder og næbet. Benyt noget der ikke skader skildpadden. Det vil normalt få skildpadden til at bide og derved åbne gabet.

Husk, når du holder ved en sumpskildpadde og den begynder og gabe, så er det fordi skildpadden vil bide! Derfor skal du passe på dine fingre.

En rask skildpadde

At skildpadden kan vende sig rundt, giver dig kun et fingerpeg om at skildpadden er nogenlunde rask. Som du kan se. så mangler denne skildpadde en god solplads, skildpadden har alger på ryggen!
Test ikke din skildpadde for sjovt, det stresser din skildpadde.

Sunde og raske sumpskildpadder kan hænge i forlemmerne, når de løftes op og holdes mellem et par fingre, hvorimod svækkede dyr mister deres greb og falder. Lægger du dyret om på ryggen, så vil det raske dyr energisk forsøge at vende sig rundt. Raske skildpadder reager hurtigt på lys og berøring, enten flygter de eller trækker sig ind i deres skjold.

Vandlevende skildpadder holder normalt deres krop vandret, når de svømmer, har dyret slagside, eller hænger de med bagkroppen, så er det tegn på sygdom, det kan være dyret har lungebetændelse

Øjnene på sumpskildpadder skal være klare og ikke have rindende øjne (lidt rindende øjne, det kan du se, når de ligger og solbader. Det er normalt), øjenlågene må ikke være hævet.

Huden på hoved, hals og lemmer skal være uden sår, hævelser og misfarvninger. Man ser sommetider, at dyret ligesom skæller lidt, det er skildpadden der skifter ham og er naturligt for dyret.

Næseborene må ikke være stoppede, med belægninger eller med flåd. Mundens slimhinder skal være uden belægninger og hornkæberne skal være uden defekter eller have sygelige forandringer. Åndedrættet skal foregå lydløst.

Sumpskildpaddens skjold skal være uden deformiteter, defekter, skader og betændelsestilstande-, og forandringer, ligesom hornpladerne skal være intakte. Skjoldet hos sump-, og snapskildpadder føles fast, hvorimod blødskjoldsskildpaddens skjold føles mere elastisk.

Skildpaddens vægt vurderes i relation til dyrets størrelse, sunde og velnærede skildpadder er relativt tunge. Lette dyr er magre, det kan være tegn på at dyret er svækket eller har en længevarende sygdom.

Pas på, fodre ikke dine skildpadder for meget og forkert. Det er svært at undgå.

Er din skildpadde syg, så skyldes det næsten altid, at du mangler at hænge en UVB-, og en varmepære op til din skildpadde. Ja, 2. pærer. Du kan finde pærerne på voree SkildpaddeShop.dk

Mange sygdomme hos Sumpskildpadder kan ikke engang de erfarne hobby skildpaddeejer genkende. Derfor er du i tvivl, kontakt din krybdyrkyndige dyrlæge

Vej din skildpadde

Vej din skildpadde jævnligt.

Det er meget svært, at se, om ens skildpadde er syg. Derfor gør det til en regel, at veje din skildpadde f.eks. 1 x ugentligt. Taber skildpadden, pludselig i vægt, så er den gal.
Så ved du det, næsten med det samme, om din skildpadde er blevet syg og du skal en tur til dyrlægen.

Vil skildpadden ikke ligge stille, på vægten, så vend skildpadden om på rygskjoldet, så ligger dyret stille. Vend aldrig skildpadden rundt på ryggen, bare for sjovt.
Du kan også lægge din skildpadde ned, i en skål. Så er der også rimelig styr på skildpadden, imens dyret vejes.

Husk, at rense og spritte vægten grundig af, hvis vægten skal benyttes til, en bageopskrift senere.

Er din skildpadde rask?

Et thermometer, kan man ikke undvære. Men, pas på, et glas thermometer kan en voksen skildpadde, let bide i stykker.

Sunde og raske sumpskildpadder kan hænge i forlemmerne, når de løftes op og holdes mellem et par fingre, hvorimod svækkede dyr mister deres greb og falder. Lægger du dyret om på ryggen, så vil det raske dyr energisk forsøge at vende sig rundt. Raske skildpadder reager hurtigt på lys og berøring, enten flygter de eller trækker sig ind i deres skjold.

En vandlevende skildpadde holder normalt sin krop vandret, når den svømmer, har dyret slagside, eller hænger den med bagkroppen, så er det tegn på sygdom, det kan være dyret har lungebetændelse? Læs mere om luftvejsproblemer

Øjnene på sumpskildpadder skal være klare og ikke have rindende øjne (rindende øjne, det kan du se, når de ligger og solbader. Det er normalt), øjenlågene må ikke være hævet.

Huden på hoved, hals og lemmer skal være uden sår, hævelser og misfarvninger. Man ser sommetider, at dyret ligesom skæller lidt, det er skildpadden der skifter ham og er naturligt for dyret.

Næseborene må ikke være stoppede, med belægninger eller med flåd. Mundens slimhinder skal være uden belægninger og hornkæberne skal være uden defekter eller have sygelige forandringer. Åndedrættet skal foregå lydløst.

Sumpskildpaddens skjold skal være uden deformiteter, defekter, skader og betændelsestilstande-, og forandringer, ligesom hornpladerne skal være intakte. Skjoldet hos sump-, og snapskildpadder føles fast, hvorimod blødskjoldsskildpaddens skjold føles mere elastisk.

Skildpaddens vægt vurderes i relation til dyrets størrelse, sunde og velnærede skildpadder er relativt tunge. Lette dyr er magre, det kan være tegn på at dyret er svækket eller har en længevarende sygdom (vej din skildpadde jævnligt).

Sørg for de rigtige forhold

Kinesisk trekølskildpadde ligger her under varme og UVB-pære.

Holder du dine skildpadder i rene omgivelser, med varme og UVB-lys og dyrene får den rigtige kost, så bliver de sjældent syge.

Opstår der alligevel problemer, så må du først undersøge om temperaturen er passende til din skildpaddeart, er fodret det rigtige, om UVB-lyset virker endnu (pæren kan lyse og alligevel ikke afgive UVB strålerne, UVB-pæren skal udskiftes efter 6 - 12 md. brug, alt efter mærke).

En rask sumpskildpadde vil normalt bevæge sig kraftigt, når dyret tages ud af vandet. Skildpadden har klare øjne, tørre næsebor og ingen pletter eller andre forandringer i huden eller på skjoldet.

De fleste sygdomme, der rammer din sumpskildpadde, skyldes normalt, desværre, at dyret lever i forurenede omgivelser, hvor bakterie mængden er alt for høj. Derfor er god hygiejne i akvariet/terrariet den bedste måde, hvorved du kan forebygge sygdomme. Sammen med UVB-lys der bekæmper bakterier på dyret og hjælper skildpadden til, at holde sig tør.

Forebyggelse og behandling

26w. 5,0 UVB-pæren benytter vi til de større skildpadder og gruppe. UVB-pæren findes i 13w og 26 w. med 5,0 UVB-lys.

Medicinsk situationer er ikke altid alvorlige, men når du er i tvivl, så kontakt din dyrlæge.

Sygdom blandt skildpadder er heldigvis sjælden, hvis du overholder nedenstående.

Fire hovedårsager der er grund til de fleste sygdomme, blandt sumpskildpadder:

 1. Forurenet vand - Forebyg med rent vand
 2. Mangel på kalk og vitaminer - Forebyg med et at fodre rigtigt
 3. For lidt UVB-lys/sollys - Forebyg med de rette UVB- og varmepærer
 4. Stress der kommer af flytning og uro omkring dyrene - Hvad kan give stress?
 5. Træk og forkert vand og solplads temperatur - Indret akvarium

1. Sørg for at skildpadden lever i rent vand, derfor må du enten skifte vandet tit eller have et stort filtersystem, der kan klare opgaven. Husk, jævnlig op til 50% vandskift. Skift ikke alt vandet, det mikrobiologike filter, skal have noget at leve af. Rensning af filter

2. Kalk- og vitaminmangel er vigtigt at forebygge. Læs mere: Foder og mineraler

3. UVB-lys er erstatning for sollys og bidrager til, at forebygge knoglesygdomme.
Vi benytter bl.a. Reptisun 5,0 UVB-lys over skildpaddernes solplads. 
Se foto. UVB-lys findes også som lysstofrør.

4. Stress der påvirker sumpskildpadden, er undervurderet, som en årsag til dårligt helbred. Der kan være mange grunde til, skildpadden bliver stresset. Symptomer på stress kan give sig udslag i, at skildpadden ikke vil spise, ikke kan synke/dykke og ligger måske også skævt i vandoverfladen. 

5. Træk og forkert solplads og vandtemperatur må undgås. Skildpadder, som indånder kold luft, når de er i varmt vand, de kan lettere blive forkølet og få luftvejsproblemer (lungebetændelse) og omvendt, skildpadder der svømmer i koldt vand og går op under varmelampen, har også risiko for luftvejsproblemer (får din skildpadde lungebetændelse, så dør skildpadden normalt, uden dyrlæge behandling). Sumpskildpadder hører ikke hjemme på et stuegulv.

De allerfleste der holder krybdyr og skildpadder, de ved godt at dyrene skal have varme. De fleste sumpskildpadder har behov for en solplads, med 30-35 grader, til landskildpadder 40-45 grader. Vandtemperaturen skal normalt ligge på 20-22 grader. - Du kan ikke holde dine dyr i vinterkvarter i garagen og give dine sumpskildpadder f.eks. 10 grader varmt vand og så en solplads, hvor temperaturen er over 30 grader. Det vil gøre dyrene syge og sikkert dø af den behandling. Enten skal din skildpadde have de nævnte temperaturer gennem hele vinteren eller også skal skildpadden lægges i dvale. Det er enten eller, dvale eller fuld skrue for varme i vand og på solplads.

Hvis du er én af dem der opfinder den dybe tallerken selv og ikke hører på erfaring eller bare vil spare på strøm, så skal du ikke holde skildpadder. Læs mere om vinterdvale

”Vilde dyr” som krybdyr, de skal behandles ved de første afvigelser fra det normale. I naturen viser man ikke sygdomstegn, før man i realiteten ”er død”. Så bliver man nemlig spist. 

Søg dyrlæge med det samme, din skildpadde viser sygdomstegn. 


Gode og nødvendige forbyggelsesregler: 

 • Hold relativt få skildpadder, i mest muligt vand.
 • Rent vand. Sørg for at installere et godt filtersystem. Der straks fjerner foderrester og afføring.
 • Undgå træk. Sørg for, at skildpadden indånder træk frit og tempereret luft. Har du kun mulighed for at stille dit terrariet/akvarium i en vindueskarm, så skal vinduet være med termorude og tæt, så træk og kulde helt undgås.
 • Sumpskildpadden skal have de temperaturer, der er passende for arten. Du skal ikke selv opfinde den dybe tallerken vedr. pasning, lyt til erfaring og følg de retningslinjer der findes, så skildpadden får den rette pasning. Vi ser desværre så tit, at nybegynder er er meget kloge. Det er skildpadder I eksperimenterer med!? Lad være med det. 
 • Sidst men ikke mindst, er, det absolut nødvendigt, at dyrene får UVB-lys. UVB-lyset styrker skildpaddens immunforsvar, styrker skjold, skellet og hud, de indre organer, øger dyrets appetit, hjælper dyret til at skifte skæl/ham og er helt nødvendigt for at skildpadden kan optage vitaminer, mineraler og kalk fra det foder vi giver skildpadden. 
 • Sørg for at UVB pæren er max. 1. år gammel, så skal den udskiftes, uanset om pæren lyser! Hæng en varmepære op sammen med og ved siden af UVB-pæren. Vi skal forsøger at efterligne solen.

UVB- og varmepære kan bestilles på SkildpaddeShop.dk

Dyrehandlen glemmer tit, at oplyse om UVB-lys

Denne dyrehandel, har intet med teksten at gøre.

Flere dyrehandlere ved desværre ikke noget om UVB-lys og hvor vigtigt UVB-lys er for skildpadder.
Det skal straks siges, at der er dygtige dyrehandlere. De ved godt, hvem vi hentyder til. De dårlige ved også godt, hvem de selv er! Husk det, når du får dårlig vejledning hos en dyrehandler, så er det ikke din skyld.

I bedste fald, fortæller dyrehandleren deres kunder, at de første måneder behøver skildpadden ikke UVB-lys. Mange gange får kunderne ingen oplysninger med om, hvordan skildpadden skal passes.

Dyrehandlen er selvfølgelig bange for at miste en handel, hvis kunden også føler sig presset til at skulle købe en UVB-pære og en lampe med. Så hellere sende kunden hjem med en skildpadden, uden at fortælle om at UVB-pæren er livsnødvendigt, den koster måske kr.200 og dyrehandleren risikere måske at miste hele handlen?

Vi har desværre gang på gang set skildpadder, der går uden UVB-lys. Mangler skildpadden UVB-lys i bare 3-4 måneder, så vil får skildpaddens få skjold skader. Nogle skildpaddearter kommer sig aldrig over manglen på UVB-lys, i deres første levemåneder! Det er skildpaddens skjold der først viser tegn på mangler i pasningen. De ar der opstår af den manglende pasning, måske kun efter få måneder, de ar vil aldrig forsvinde. Hvordan ser skildpaddens organer så ikke også ud? Det er vigtigtigt det her. - Det går meget hurtig galt for de unge skildpadder, hvis de mangler UVB-lys, ungernes skjold blive hurtig mere og mere mat og kedelig at se på. Skildpadden er i gang med at dø, så enkelt er det, når skildpadden mangler UVB-lys.

Vi har hørt det mange gange "Min skildpadde klarer sig fint uden UVB-lys". Nej, det gør din skildpadde ikke, skildpadden reagerer bare meget langsomt, på din manglende pleje af skildpadden. Forklaring på det finder du her Skildpadder = Krybdyr


 

Vi arbejder og passer vores skildpadder, hver dag

Begynd ikke selv på noget du er i tvivl om. Kontakt din dyrlæge.

 • Sondefodring

  Sondefodring kan blive nødvendigt når en skildpadde ikke selv vil spise. Dyret er blevet syg, måske har skildpadden slugt noget der nu har sat sig fast?

 • Tørdok

  Tørdok benytter vi når skildpadder har skjoldråd og skader. Vi har også tørdokken i gang til de skildpadder der skal have ekstra UVB-lys og varme.

 • Slibemaskine

  Her har slibemaskinen været i gang med at slibe en skarp skjoldkant væk, der skar sig ned i dyrets nakke og lavede et dybt sår. Benyttes også til forvoksede næb og kløer.

Renlighed er nødvendig i omgangen med dine dyr!

Vask dine hænder - Benyt evt. håndsprit! 
Både før og efter, at du har været i berøring, med dine skildpadder. Det er også vigtigt, at vaske sine hænder inden du går i gang med, at håndter dine skildpadder.
 
Salmonella er tit sat i forbindelse med skildpadder og salmonelle kan overføres til mennesker. Men studier har nu vist, at salmonella ikke kun overføres fra dyr til mennesker, men også fra os til dyrene!  Det betyder, at du faktisk kan give dine dyr salmonella! Det giver normalt ikke skildpadderne de store problemer, med sygdommen kan formere/proliferere sig til et punkt, hvor skildpadden kan give det tilbage til dig, så du kan blive meget syg. Så vask dine hænder! 
 
Du kan også benytte håndsprit, hav en beholder stående ved dine dyr, så er det let at spritte dine hænder af. Findes på SkildpaddeShop.dk