Australsk slangehalsskildpadde (Chelodina longicollis)

Ligner næsten Loch Ness-uhyret som den svømmer?

Denne side er opdateret d.28. aug. 2020

Akvarium índretning for slangehalsskildpadden.

Vi anbefaler en vandtemperatur på 20-22 grader og en solplads temperatur, hvor der er under varmepæren er ca.30 grader, til denne skildpaddeart.

Foder: Skildpadden benytter sin lange hals, som en  slange der hugger ud efter sit bytte, når det passerer forbi. Det er en kødædende art, der i naturen oftest spiser vandlevende insektlarver, snegle, haletudser, frøer og fisk.

Skildpadden må aldrig få foder der endnu er frosset. 

Denne art er en af ​​Australiens vandlevende skildpadder, der tilbringer mange måneder om året på land, arten er observeret spise på landjorden og analyser af skildpaddens tarmindhold, heri er der fundet landlevende insekter. Det er vigtigt at forstå, at dette er en koldt klima skildpadde. I naturen er skildpadden aktiv, og spiser så længe vandet er 12 ° C.

Skildpadden er ikke glad for unødvendig håndtering og får let stress - du bør ikke håndtere krybdyr, medmindre det er absolut nødvendigt.

Beskrivelse

Rygskjoldet er ovalt og bredere bagtil, farven er mørk brun til sort. Rygskjoldet kan også være helt sort.

Bugskjoldet er stort. Bugskjoldet og broen til rygskjoldet er creme til gul i farven, med mørkebrun eller sort skæl-sømme. Bugskjoldet kan også være helt sort.

Hovedet er relativt lille og smalt, med alderen, bliver det bredere. Skildpaddens snude vender let opad og er lidt udstående. Huden på hoved og hals er brun eller mørkegrå på oversiden og siderne, undersiden er gul til creme farvet. Den tynde hals, er omkring 60% af skjoldets længde. Halsen er lang og dækket med små tuberkler/hudlapper. Kæben er creme til gul og kæben er rund.

Hudfarven er normalt brun eller mørkegrå på oversiden og cremefarvet på undersiden. Hvert ben har 4-5 store, tværgående skæl foran. Hannerne har en længere og tykkere hale end hunnernes. Hannens bugskjold er som voksen konkav.

Skildpadden vil opnå en skjoldlængde på 20 - 30 cm. Gennemsnitsalderen på denne skildpaddeart er 31-37 år. Skildpadden vokser, uafhængigt af dit akvariums størrelse. Skildpadder i almindelighed er dyr, du skal passe og have i mange år. De kan nemt leve i 100 år eller mere, så det er en skildpadde du skal overlade til dine børnebørn. Jeg siger det ikke i spøg, men for at gøre dig opmærksom på det engagement, du skal have for denne art.

Akvarium indretning: Akvariet skal være ret stort til denne skildpadde-art. Du skal ikke kun tage hensyn til dyrets skjoldlængde, men også dyrets lange hals. Skildpadden er meget aktiv og har derfor behov for en del plads. Et akvarium på 5-600 liter, vil være passende til en enkelt skildpadde. Flere skildpadder kræver mere plads. En palletank, kan også laves om til et udmærket opholdssted for skildpadden. Tilbyd skildpadden en så stor dybde, som det er muligt. 

Skildpadden behøver at kunne kravle op på land, så den kan blive helt tør.
Sørg for at akvariet har en god ventilation - for meget fugt på skildpaddens solplads, kan medføre helbredsproblemer for skildpadden. Derfor benyt ikke et akvarium, hvor låget eller et stykke glas lukker helt tæt, over akvariet. Du kan eventuelt udskifte det med et trådnet.

Hvordan indretter jeg et akvarium til denne art: Indret akvarium Slangehals skal have solplads, med både UVB-lys og varme, lige som alle andre sumpskildpadder

Udendørs: Slangehalsskildpadden kan være ude i en havedam, om sommeren. Bemærk, at der skal være et hegn rundt om dammen, på minimum 30 cm. i højden. Hegnet skal rage ind mod dammen og være gravet lidt ned i jorden, fordi skildpadden graver udmærket.

Flugtsikker dam

Sociale egenskaber: Skildpadden klare sig udmærket, sammen med andre skildpadde-arter. Når vi har med dyr at gøre, så kan der altid findes et dyr, der udviser aggressioner overfor andre skildpadder, selv om de har godt med plads, i anlægget. 

Levested

Arten findes i hele det sydøstlige Australien, hvor skildpadden er fundet vest for Adelaide (Syd Australien) østpå i hele Victoria og New South Wales, og nordpå til Fitzroy River of Queensland.

I perioder af året, ses det ofte at skildpadden vandrer, for at finde et nyt hjem og tilholdssted.

Reproduktion

6-8 æg blev fundet, gravet ned i hårdt lerjord. Hvor denne unge, var eneste overlevende.

Hunnen lægger mellem 4-20 hårde æg, om foråret og den tidlige sommer, i naturen.

Skildpadde ungen klækker, efter mellem tre til otte månder efter æggene er lagt. Nogle hunner lægger to til tre kuld æg pr. sæson.

Slangehals hos Sumpskildpadder

Denne skildpadde var en morgen før åbningstid stillet anonymt, i en papkasse, foran en dyrhandler. Hvorfra de ringede til Sumpskildpadder, om vi ville hente skildpadden. 

Her hos Sumpskildpadder har vi gennem årene modtaget flere slangshalsskildpadder og fundet nye og gode hjem til dem alle.

Skildpadden skal have en god solplads, med UVB-lys og varme

Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 eller 50 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste skildpaddehold. Har du mange dyr, så skal der hænges flere sæt pærer op. SkildpaddeShop.dk

UVB-lys (benyt 5,0 UVB kaldes også Forest) og varme er nødvendig for, at skildpadden kan optage kalk og vitaminer. UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpaddens kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Skildpadden er hårdfør og bruger meget af dagen med at ligge og solbade. Skildpadder kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke får sollys eller får kunstigt ultraviolet lys, UVB-lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan trænge gennem glas. D3-vitamin har især betydning for at knoglerne opbygges korrekt. Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for at huden og mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin. 

Hvis du kan give dine skildpadder adgang til direkte sol, så vil dyrene elske det.

Bemærk! At en UVB-pære, afgiver ikke varme nok (max. ca.26 grader), til en solplads, det er ikke nok varme til de fleste sumpskildpadder. Det er derfor også nødvendigt, at hænge en varmepære op, over solpladsen. Temperatur på solpladsen under varmepæren bør ligge på 30 grader. Vi anbefaler at man benytter halogen pære 35/50 watt varmepærer til denne skildpaddeart. Skildpaddens hals er så lang, og rører en våd skildpaddehals en glødepære, er der risiko for at pæren springer. 

Vi benytter selv de viste pærer, se foto.

Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med både UVB-lys og varme, til dine sumpskildpadder: UVB-lys og varme

Køb dine pærer, foder, vitaminer og mineraler til skildpadder på SkildpaddeShop

Læs mere: Generel viden om sumpskildpadder