Big Mama fortæller om sine plads behov

Køb aldrig sådan en "dødspool" til dine skildpadder - de dør i den!

Denne side er opdateret d.21. feb. 2020

Et 54 liters akvarium kan se fint ud, til én af mine små skildpaddevenner, så længe min ven, er på størrelse med en fem krone - men, til mig, den voksne skildpadde, vil ikke engang kunne vende sig rundt, i et 54 liters akvarium (54 l. akvarium sælges som begynder sæt!) Har du så råd til at købe et 500 liters akvarium, inden den lille unge bliver voksen?

Du husker også, at jeg skal have en stor filterpumpe, så mit vand er rent, en UVB-pære (model 5,0, 6,0 eller Forest) og en varmepære. Pærerne skal hænge samlet, over en stor solplads, hvor der gerne må være et sted, hvor jeg kan lægge mine æg. Kan du bygge det?

Nogle tror, at en skildpadde, der holdes i et lille akvarium, vil forblive lille og ikke vokse? Det sludder kan du endnu høre, blive fortalt af nogle dyrehandler. Sandheden er, enten fortsætter vi, altså os skildpadder med at vokse eller vi vil blive syge og dør
(hvad der desværre tit sker!).
Selv et 200 liters akvarium, er ikke stort nok til en voksen *Cooter eller de fleste andre skildpaddearter du finder i dyrehandlen
. Du må så ud og købe et større akvarium, inden din lille “søde” skildpadde er blevet voksen, så mine venner får bare så nogenlunde pladsforhold. 

Cooter sælges meget sammen med et begyndersæt/54l akvarium. Cooter bliver op til 30-45 cm i skjoldlængden! Ikke mange dyrehandler ved det?

Du kan bruge denne tommelfingerregel, for hver centimeter mit skjold er langt eller centimeter skildpadder du har i alt, så bør du mindst tilbyde dem 10 ekstra liter vand. Det er en meget forenklet metode, men det vil give dig en lille fornemmelse af, hvor meget vand og plads, hver enkelt skildpadde behøver. 

Eksempel. En Cooter der har en 25 cm. lang skjold, skal have 25 x 10l vand = 250 liter vand. Nu skal du ikke misforstå det! Det er ikke et 250l akvarium - men 250 liter vand og det er et absolut minimum. Fylder du kun akvariet halvt op med vand, så skal der et 500 l akvarium til.

Længere nede på siden, kan du se, hvad jeg helst ser en sumpskildpadde, får af plads. 

Mine venner skal have plads til at røre sig, hvis de skal kunne holde sig raske og krop, skjold og organer i god kondition.

Tænk godt over det, har du plads og energi nok til at passe godt på sådan nogle som mig? Er du i tvivl, så glemt alt om at holde mine venner fanget.

Du kan læse mere om, hvor meget vand og plads din skildpadde skal have, under beskrivelsen af de forskellige skildpaddearter.

Hvordan du bygger et akvarium til vandlevende skildpadde, fortæller vi om på siden: Akvarium indretning

Big Mama

Maskot for Sumpskildpadder

På vores SkildpaddeShop.dk kan du finde de rette UVB- og varmepærer og solpladser til dine skildpadder.

Vi anbefaler

Måske skulle du bygge dig en dam, til dine sumpskildpadder?

Her har du, hvad vi hos Sumpskildpadder synes bør være minimum til de forskellige sumpskildpaddearter, hvis de skal leve et permanent liv i et akvarium.

Hvor stort skal sumpskildpaddens akvarium være?

Akvarium der er rimelig i størrelsen, til en lille flok på 2-4 voksne sumpskildpadder.

  • Moskusskildpadder 200/250 liter akvarium.
  • Guløret terrapin Er i dag forbudt, at anskaffe +700 liter vand i. 20-22 cm.*
  • Cooter bedst til havedam. Akvarium med +700 liter vand i. 20-22 cm skjold.*
  • Kinesisk trekølsskildpadde akvarium med 400 liter vand i.16-18cm skjold.*
  • Falske landkortskildpadder akvarium med 400 liter vand i. 16-18 cm skjold.*

*Skjoldlængden på de her sumpskildpadder, bliver generelt meget større, de sumpskildpadder holdes bedst i et meget stort akvarium/terrarium-anlæg eller havedam, der er hegnet sikkert ind. 

Indretning af et akvarium til store sumpskildpadder og til de små sumpskildpadder

Glas bowler er no go!

Én af vores gode skildpaddevenner, fik heldigvis stoppet det her!

En glasbowle "dødsbowle" eller en skål, er bare ikke et acceptabelt hjem, til sumpskildpadder. Det er det rene skære dyrplageri! Det er heller ikke ok, til de små skildpadder. Det ender bare med, at skildpadden aldrig komme ud af bowlen igen og vil dø i glasbowlen! Her er der ikke noget jammen! Vi ved, af erfaring, at man mister interessen for sin skildpadde og derfor aldrig får gjort noget ved dyrets forhold.

Se nedenfor, sumpskildpadder der har levet deres liv i en glasbowle. Det er ikke et kønt syn.

Lad være med, at give en skildpadde, som en sjov gave, til ham eller hende der måske fylder 30 år eller i stedet for en ged! Det er mildt sagt ubetænksomt, af gavegiveren.

Du skal have alt klar, til din sumpskildpadde, inden du henter, din nye skildpadde. Det vil ellers være alt for let at "glemme", at få skildpaddens forhold gjort acceptable.

Du har lige set billederne ovenfor, af, hvad der sker med skildpadder, der havde haft alt for lidt plads. Det er desværre ikke et sjældent syn, for os der hjælper skildpadder. Mellem 60/80 % af de skildpadder vi får ind, har helbredsproblemer. Vi modtager gerne din skildpadde, også uden vrøvl fra os.

Deforme sumpskildpadder - af for lidt plads

Din skildpadde vil blive deform, hvis den har for lidt plads! 

Her nedenfor kan du se, hvordan dårligt passede sumpskildpadder, kan komme til at se ud. Vi modtager jævnligt sumpskildpadder, der er deforme i skjoldet. Vi tager gerne imod alle skildpadder også uden vrøvl for dig.

  • Skildpadden har levet i en glasbowle!

  • Skildpadden har levet i en glasbowle!

  • Skildpadden har levet i en spand!

Midlertidig plads

Big Mama sidder kun kort tid, her i bryggersvasken. Hvad hun bestemt ikke var tilfreds med.

Big Mama er her ved at kravle op af bryggersvasken. En vask, kan højest benyttes som skildpaddens hjem, en enkelt nat eller to. Eventuelt, hvis akvariet, er gået i stykker.

Benyt ikke en vask, hvor du tilbereder mad! Salmonella risiko

Big Mama er vores maskot, her på Sumpskildpadder, hun led ikke overlast, under modeljobbet. Hun fik sig en frisk ferskvandsfisk som belønning.

Dårlige skildpadde-hjem!

Skulle der være nogle der får lyst til at købe sådan en farvestrålende plasticbøtte, til den nyindkøbte skildpadde - Så glem det!
Det er ikke et hjem at tilbyde en sumpskildpadde.
Her er der alt for lidt plads også for den helt lille skildpadde-unge.

Problemet er tit, får man først købt en lille bøtte (der er til insekter), til sin skildpadde, så får man aldrig købt et rigtigt skildpadde-hjem, til skildpadden. Mange mister hurtigt interessen for den lille skildpadde.
Hvor vil man også placere de livsnødvendige UVB- og varmepærer og skildpaddens solplads?