Big Mama fortæller om sine plads behov

Et 54 liters akvarium kan se fint ud, til én af mine små skildpadde venner, så længe min ven, er på størrelse med en fem krone - men, til mig, den voksne skildpadde, vil ikke engang kunne vende sig rundt, i et 54 liters akvarium (54 l. akvarium sælges som begynder sæt!) Har du så råd til, at købe et 500 liters akvarium, når den lille unge bliver voksen?

Du husker også, at jeg skal have en stor filterpumpe, så mit vand er rent, en UVB pære og en varmepære, du skal også bygge en stor solplads til mig, med æg-lægningssted. Kan du klare det?

Nogle tror, at en skildpadde, der holdes i et lille akvarium, vil forblive lille og ikke vokse
(det vrøvl kan du stadigvæk høre, blive fortalt i mange dyrebutikker). Sandheden er, enten fortsætter vi, altså os skildpadder med at vokse eller vi vil blive syge og dør (hvad der desværre ofte sker!)
Selv et 200 liters akvarium, er ikke stort nok til en voksen terrapin, som mig
(terrapiner er den art der sælges mest). Du må så ud og købe et større akvarium, inden din lille “søde” skildpadde er blevet voksen, så mine venner har bare så nogenlunde forhold. 

Du kan bruge denne tommelfingerregel, for hver centimeter mit skjold er langt eller centimeter skildpadder du har i alt, så bør du mindst tilbyde dem 10 ekstra liter vand. Det er en meget forenklet metode, men det vil give dig en lille fornemmelse af, hvor meget vand og plads, hver enkelt skildpadde behøver
(se diagrammet lidt længere nede på siden)

Tænk godt over det, har du plads og energi nok til at passe godt på sådan nogle som mig? Er du i tvivl, så glemt alt om at holde mine venner fanget.

Du kan læse mere om, hvor meget vand og plads din skildpadde skal have, under beskrivelsen af de forskellige skildpadde-arter.

Big Mama

Maskot for Sumpskildpadder

Hvor meget plads kræver en voksen sumpskildpadde?

Her er et sumpskildpadde anlæg der ser fornuftigt ud. Bemærk også, at der kun er to skildpadder.

Indretning af et akvarium til store sumpskildpadder  og til de små sumpskildpadder

De nedennævnte regler gælder for Gul-, Cumberland og Rødøret terrapiner, Falsk landkortskildpadde og andre arter i deres størrelser. Det er kun en vejledning. Sumpskildpadder bør have så meget vand, at svømme i, som det nu er muligt. Sumpskildpadder holdes bedst i en stor havedam eller et tilsvarende stort indendørs-anlæg.

Da terrapiner er gode svømmere, kræver de meget vand at svømme i.

Meget vand holder skildpadden i god form, sammen med en god filtrering af vandet, UVB-lys og varme. En god solplads kan bygges af sand, grus, et stort stykke kort eller drivtømmer, det skal bare være noget der kan undestøtte skildpaddens vægt og holde sig i ro (de her nævnte ting, kan du læse om, andre steder, på hjemmesiden).

Sumpskildpadder anbefaler, at man lader være med at købe et lille 54 liters akvarium, hvor der tit kun er hældt 20 liter vand i! Sådan et akvarium er ikke anvendeligt ret længe. Det er rent ud sagt, spild af penge.

Hurtig vandberegning

Her har du en bedre udregningsmetode, hvis skildpadderne skal leve permanent i et akvarium.

Den voksne sumpskildpadde, kræver et stort akvarium. En enkelt voksen han terrapin på 18-20 cm. vil have det udmærket, i et ca. 350 liters akvarium. En hun på 25-30 cm. bør have et akvarium på 500 liter. Det vil give skildpadden godt med plads, og en god livskvalitet.

Tilføjer du yderligere skildpadder til dit akvarium, så kan man som tommelfingerregel benytte: pr. 1 cm. skildpadde, tilføj 10 liter vand, til akvariet.

Eksempel 1. Det vil sige; den første voksne han, bør have 350 liter vand. Den næste skildpadde på 20 cm. 20 x 10 l. = 200 liter vand, I alt bør de to skildpadder have 550 liter vand. osv.

Eksempel 2. Det vil sige; den første voksne hun, bør have 500 liter vand. Den næste skildpadde på 20 cm. 20 x 10 l. = 200 liter vand, I alt bør de to skildpadder have 700 liter vand. osv.

Det er kun beregnet som en hjælp. Du vil selv opdage, som din skildpadde vokser, så får du lyst til, at give dine skildpadder meget mere plads.

Deforme sumpskildpadder

Din skildpadde vil blive deform, hvis den har for lidt plads! 

Her nedenfor kan du se, hvordan dårlig passede skildpadder, kan komme til, at se ud. Desværre er det ikke et sjældent syn. Vi modtager desværre jævnligt sumpskildpadder, der er deforme i skjoldet.

Glas bowler er no go!

Én af vores gode skildpaddevenner, fik heldigvis stoppet det her!

En glasbowle "dødsbowle" eller en skål, er bare ikke et acceptabelt hjem, til sumpskildpadder. Det er det rene skære dyrplageri! Det er heller ikke ok, til de små skildpadder. Det ender bare med, at skildpadden aldrig komme ud af bowlen igen og vil dø deri! Her er der ikke noget jammen! Vi ved, af erfaring, at man mister interessen for sin skildpadde og derfor aldrig får gjort noget ved dyrets forhold.

Lad være med, at give en skildpadde, som en sjov gave, til ham eller hende der måske fylder 30 år eller i stedet for en ged! Det er mildt sagt ubetænksomt, af gave giveren.

Du skal have alt klar, til din sumpskildpadde, inden du henter, din nye skildpadde. Det vil ellers være alt for let at "glemme", at få skildpaddens forhold gjort acceptable.

Du har lige set billederne ovenfor, af, hvad der sker med skildpadder, der havde haft alt for lidt plads. Det er desværre ikke et sjældent syn, for os der hjælper Sumpskildpadder. Ca. 60 % af de skildpadder vi får ind, har skjoldproblemer! Det er så let at undgå.

  • Skildpadden har levet i en glasbowle!

  • Skildpadden har levet i en glasbowle!

  • Skildpadden har levet i en spand!

Midlertidig plads

Big Mama sidder kun kort tid, her i køkkenvasken. Hvad hun bestemt ikke var tilfreds med.

Big Mama er her ved, at kravle op af køkkenvasken. En vask, kan højest benyttes som skildpaddens hjem, en enkelt nat eller to. Eventuelt, hvis akvariet, er gået i stykker.

Benyt ikke en vask, hvor du tilbereder mad! Salmonella risiko

Big Mama er vores maskot, her på Sumpskildpadder, hun led ikke overlast, under model jobbet. Hun fik sig en frisk ferskvandsfisk som belønning.

Dårlige skildpadde-hjem!

Skulle der være nogle der får lyst til, at købe sådan en farvstrålende plastic-bøtte, til den ny indkøbte skildpadde - Så glem det!
Det er ikke et hjem, at tilbyde en sumpskildpadde.
Her er der alt for lidt plads også for den helt lille skildpadde-unge.

Problemet er tit, får man først købt en lille bøtte, til sin skildpadde, så får man aldrig købt et rigtigt skildpadde-hjem, til skildpadden. Mange mister hurtigt interessen for den lille skildpadde.
Hvor vil man også placere UVB pæren og varmepæren, skildpaddens solplads med mere?