Diamondback terrapin - Malaclemys terrapin

Malaclemys terrapin centrata. Foto af Stephanie Chavez

Denne side er opdateret d.28. aug. 2020

Diamondback terrapinen lever fra Florida Keys i syd til Cape Cod i nord. Skildpadden er opført som en art der på stats og føderal plan, er særlig bekymring for, på grund af trusler mod skildpaddens levesteder og krabberuser, der blev benyttet til at fange skildpadderne for deres kød. Heldigvis er man stoppet med at spise skildpadden, inden den uddøde.

Skildpadden lever udmærket i både ferskvand og brakvand. Arten er kendt for at slås, med hinanden, især mellem ungerne.

Skildpadden lever i det meste af syd og det østlige Nordamerika. Skildpadden har et stort udbredelsesområde, der strækker sig fra Florida Keys og helt op til Cape Cod i nord.

Beskrivelse. Skildpaddens navn hentyder til det koncentriske diamant-formede mønster, der er på skildpaddens rygskjold (carapace). Resten af skildpaddens tegninger og farver, kan varierer meget. Rygskjoldet er aflangt, hvor det bagerste af skjoldet, normalt er bredere end det foreste af skjoldet. Skildpaddens rygskjold farve kan variere fra lys brun til grå og sort, og dens kropsfarve kan være grå, brun, gul eller hvid. Skildpaddens bug-skjold (plastron) kan variere i farve, fra gullig til grøn eller sort, og kan være dekoreret med kraftige, mørke aftegninger 

Alle skildpadder har et unikt mønster, med sorte streger eller pletter på deres krop og hoved. Terrapinen har svømmehud. Hannerne er mindre end hunnerne. De voksne hanners skjoldlængde bliver op 15 cm., mens hunnerne kan vokse til en længde på 23 cm. Hunnen har et bredere hoved og en korte hale.

I de sydlige regioner, der har en højere temperatur, her har skildpadderne en tendens til at blive større end dyrene fra de nordlige og køligere områder. Diamondback hannerne vejer i gennemsnit ca. 300 gram, mens hunnerne vejer omkring 500 gram. De største hunner kan veje op til et kilo.

Tilpasningsevne til deres levested

Diamondback terrapinen ligner meget deres pårørende, der lever i ferskvand, men de er særdeles godt tilpasset til det kystnære havmiljø. De har tilpasset sig til at overleve i vand, med forskelligt saltindhold (brakvand). De kan leve i rent saltvand gennem længere tid, deres hud er næsten uigennemtrængeligt for salt. Skildpadden har salt kirtler, der kan udskille salt fra deres krop. Terrapinen har en usædvanlig og sofistikeret adfærd for at få ferskvand, de hæver deres hoveder, op i luften, med munden vidt åbne for, at fange de faldende regndråber.

Diamondback terrapinerne er dygtige svømmere. De har kraftigt svømmehud på deres bagben, men ikke svømmefødder, som hos havskildpadderne. Ligesom deres pårørende (Graptemys), har de stærke kæber, der kan knuse skallen på muslinger og snegle. Det gælder især hunnerne, der har større og mere muskuløs kæber end hannerne.

Diamondback terrapin

Diamondback terrapin - Malaclemys terrapin rhizophorarum

Det er en mindre skildpadde, hvor hunnerne bliver op til 23 cm. og hannerne får en ca. 16 cm. skjoldlængde. Skildpadden lever mest af kød, orm, snegle med mere.

Underarter. Der er 7 anerkendte underarter.

  • M. t. centrata (Latreille, 1801) – Carolina diamondback terrapin (Georgia, Florida, North Carolina, South Carolina)
  • M. t. littoralis (Hay, 1904) – Texas diamondback terrapin (Texas)
  • M. t. macrospilota (Hay, 1904) – Ornate diamondback terrapin (Florida)
  • M. t. pileata (Wied, 1865) – Mississippi diamondback terrapin (Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi, Texas)
  • M. t. rhizophorarum Fowler, 1906 – Mangrove terrapin (diamondback terrapin) (Florida)
  • M. t. tequesta Schwartz, 1955 – Eastern Florida terrapin (Florida)
  • M. t. terrapin (Schoepff, 1793) – Northern diamondback terrapin (Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, New York, North Carolina, Rhode Island, South Carolina, Texas, Virginia)

Reproduktion og unger

Diamondback terrapin - Malaclemys terrapin rhizophorarum unge.

I skildpaddens hjemland. Den voksne Diamondback terrapin parrer sig, i det tidlige forår. Skildpadden lægger et kuld æg, på mellem 4 og 22 æg. Æggene graves ned, i sandet, først på sommeren. Æggene klækkes sidst på sommeren og først på efteråret. Han er kønsmoden i 2-3 års alderen, hvor de har en skjoldlængde på ca. 11-12 cm., hun er længere om, at blive kønsmoden 6-7 år (8-10 år for de nordlige levende Diamondback terrapiner), hvor deres længde er ca. 17 cm.

Skildpadden skal have en god solplads, med både UVB-lys og varme

Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 eller 50 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste skildpaddehold. Har du mange dyr, så skal der hænges flere sæt pærer op.

UVB lys (benyt 5,0 UVB kaldes også Forrest) er nødvendig for, at skildpadden kan optage kalk og vitaminer. UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpaddens kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Skildpadden er hårdfør og bruger meget af dagen med at ligge og solbade. Skildpadder kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke får sollys eller får kunstigt ultraviolet lys, UVB-lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan trænge gennem glas. D3-vitamin har især betydning for at knoglerne opbygges korrekt. Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for at huden og mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin. Benyt evt. Zoo Med Reptisun 5,0 (Forrest) UVB 13 watt. (se foto)
Hvis du kan give dine skildpadder adgang til direkte sol, så vil dyrene elske det.

Bemærk! At en UVB-pære, afgiver ikke varme nok (max. ca.26 grader), til en solplads, det er ikke nok varme, til de fleste sumpskildpadder. Det er derfor også nødvendigt, at hænge en varmepære op, over solpladsen. Vi benytter i dag kun halogen pærer 35/50watte.

Foruden en UVB pære, er det absolut også nødvendigt, at hænge en varmepære op, over solpladsen. Vi benytter selv, de viste pærer.

Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med både UVB-lys og varme, til dine sumpskildpadder: UVB-lys og varme

Køb dine pærer, foder, vitaminer og mineraler til skildpadder, på SkildpaddeShop Læs mere: Generel viden om sumpskildpadder