Tarmfremfald

Foto viser tarmfremfald. Søg straks dyrlæge.

Denne side er opdateret d.31. marts 2022

Vi ser indimellem sumpskildpadder med tarmfremfald. Det er når en del af skildpaddens tarmvæv, er klemt ud af skildpaddens kloak-åbning og sidder fast. Tarmvævet bliver presset indefra, og derved vil tarmvævet miste sin blodforsyning, tarmvævet vil derfor hurtig svulme op og blive mørkerød. Tarmvævet vil efterhånden visne og dø. Hvis skildpadden ikke straks kommer af sted, til en krybdyrkyndig dyrlæge. Det er en smertefuldt tilstand for skildpadden og dyret vil dø af det, uden kirurgisk behandling. 

Her hos Skildpadder ABC, er det typisk den kinesiske trekølsskildpadde (Chinemys reevesii) vi har oplevet problemet hos.

Penis fremfald

Foto viser en glad Klapskildpadde - Kinosternon cruentatum, bemærk dyrets penis. Gør ingenting.


Penis fremfald.

Noget mange kan tro, er et tarmfremfald, og kan gøre én unødvendig nervøs, er penis fremfald. Har du aldrig set en sumpskildpaddes penis, så vil du sikkert blive overrasket, når du gør. Vi får jævnlig spørgsmålet "hvad er det der hænger under skildpadden?"
Vi svarer normalt "Skildpadden er en yderst tilfreds skildpadde!"
 
At se skildpaddens penis, er ikke umiddelbar en smuk oplevelse.
Men, den eneste behandling skildpadden ønsker sig, det er at finde sig en hun, han kan parre sig med. 
 
Sjælden udvikler et penisfremfald sig til et problem, for skildpadden. Penis vil trække sig tilbage igen, efter kort tid. Men skulle penis blive hængende ude, så vil slimhinderne tørrer ud og penis kan let blive beskadiget. Hvis du opdager fremfaldet i tide, så vil en krybdyrkyndig dyrlæge ofte kunne massere penis tilbage på plads. Der er dog risiko for at dyrlægen vurderer, at penis skal amputeres.
 
Vi har dog aldrig oplevet, at en penis skulle amputeres. 

Moskusskildpadde skal under kniven

Nogle skildpaddeejer bruger mange penge på deres skildpadder, hvis de bliver syge. De fleste gange kunne turen til dyrlægen, være undgået.

9 ud af 10 gange skyldes sygdom hos en skildpadde, at skildpadden har manglet UVB-lys, vel at bemærke, en UVB-pære der fungerer. 

Det er ret enkelt at løse, skift skildpaddens UVB-pære mindst en gang om året. Her hos Skildpadder ABC skifter vi vores UVB-pære ud, hvert halve år. På den måde sikrer vi os, at UVB-pæren er mest effektiv, hele tiden.

Vi fortæller dig mere om, hvorfor en UVB-pære, skal skiftes, selv om den stadigvæk lyser og hvorfor uvb-lys er livsvigtig for skildpadder.

UVB-lys og varmpære

Ekstra tæer

Denne rødøret terrapin er født, med ekstra tæer. Det kaldes polydactylism.

Det er ikke en sygdom.