Akvarium el-teknik

Moskusskildpadder er skumrings og nataktive, derfor er de ikke i billedet.

Denne side er opdateret d.28. aug. 2020
 
Gennemgang af et akvarium.
Alt det viste skildpaddeudstyr, kan du bestille på Skildpaddeshop 
 
Foto akvarium: 720 liters akvarium, der er 2m lang, højde 60 x dybde 60 cm, med skildpaddernes landdel til venstre. Akvariets vandtemperatur ligge mellem 20-24 grader, året rundt, afhænger af temperaturen udendørs. Vi har ikke et varmelegme i akvariet.
 
Vores akvarier er altid åbne og uden dækglas. Luftfugtigheden er mere passende for sumpskildpadder. Luk ikke dit akvarium, med et låg eller glas, sumpskildpadden skal kunne blive helt tør oppe på land. Det kan skildpadden ikke, hvis akvariet er helt lukket.
Det er også meget lettere, at arbejde i akvariet, når der ingen glas er over. Vandets temperatur holder sig mere i ro, om sommeren. En af vores moskusskildpadder kravler, hver aften op på akvarielampen og lægger sig til ro (se foto nedenfor).
 
Jo større dit akvarium er, det mindre vil akvarievandets temperatur svinge, og mindre nødvendig bliver det, at have kunstig opvarming af akvariets vand. 
 
Om dit skildpadde akvarium har behov for et varmelegeme, det kommer an på flere ting, blandt andet, hvor mange lamper du har tændt over akvariet, temperaturen i det rum akvariet står i. Der afgives meget varme fra akvariets lysarmatur, skildpaddens varmepære og UVB-lys er også med til at holde vandets temperatur højt.
 
Som ovenlys i det viste akvarium er der 2 stk. lysstofrør a.39w. de kan købes i mange variationer. Det er nødvendigt ellers er der ikke lys nok til at holde planter, i akvariet.

Vi har gjort det letter for moskusskildpadden, med trådnet, så glider hun ikke så let ned i vandet.

UVB-lys og varmepære

Vi anbefaler at hænge både en UVB- og varmepære sammen.
UVB 5,0 pæren hænger max.15 cm. over skildpadden ellers virker, uv-strålerne ikke skildpadden.

Sumpskildpadder benytter de her viste pærer. Det skal nævnes, at der findes mange andre fabrikater.

Over vores moskusskildpadders solplads benytter vi Reptisun 5,0 UVB Forest 13 watt pære. Denne type pære giver max. ca. 26 graders varme, under pæren. Hvad ikke er nok til sumpskildpadder, på deres solplads.

UVB-pæren her findes også i en 26 w. der kan hænges lidt højere op og derfor kan dække flere skildpadder.

Du kan under den enkelte sumpskildpaddeart se, hvilken temperatur der bedst passer din skildpadde.

En UVB-pære skal udskiftes regelmæssigt. Det vil derfor være en god ide, at notere datoen på soklen af UVB pæren, fra den første dag du benytter pæren.

En UVB pære afgiver normalt kun UVB lys nok, i et halv til helt år, afhængig af fabrikatet. Reptisun 5,0 UVB Forest 13 watt virker max. i 1 år (findes også i 26 w)! Du skal du være opmærksom på, at pæren stadigvæk vil lyse, men vil ikke afgive UVB-lys nok, til dine skildpadder. UVB-lys er helt nødvendig for dine skildpadders ve og vel. Hvad du selvfølgelig allerede ved efter, at have læse vores artikel om UVB-lys er nødvendigt

Den gamle UVB pære, der stadigvæk kan lyse, benytter vi som lys, i en loftslampe eller et andet sted. Det er den brugte UVB pære udmærket til.

Reptisun 5,0 UVB Forest pære, har en moderat til høj UVB output, der stimuler de belysningsforhold som regnskov og andres tropiske områder giver. UVB-lys er nødvendig for sumpskildpaddernes velbefindende og helbred. Hæng UVB sparepæren over sumpskildpaddens solplads, så kravler sumpskildpadden selv op på land, når den behøver en dosis lys.

Husk, at UVB-lys virker ikke gennem glas, akryl eller plastic. 

 • Bemærk! At en UVB-pære afgiver ikke varme nok, til en solplads, (max. ca.26 grader) til sumpskildpadder, hvor der skal være mellem 30-35 grader. Landskildpadder bør have 40-45 grader på solpladsen. Der er det nødvendigt, med en varmepære eller spot pære, der kan varme solpladsen nok op.

 • Du kan også benytte en infrarød pære, den kan du have tændt døgnet rundt. Pæren giver et måneagtigt skær om natten. Det er dog mest naturligt, for sumpskildpadder, med en hvid pære, skildpadder retter sig efter solen, i naturen.

Reptisun 5,0 UVB 13w. pære må ikke hænge højre end max. 15 cm. over skildpadden ellers hjælper UVB-lyset ikke skildpadden. UVB-pæren på 26w. skal hænge højre, skema medfølger denne pære. Tjek altid fabrikantens råd.

Husk, at skifte UVB pæren, hvert år, selv om pæren stadigvæk lyser, afgiver pæren ikke længere UVB-lys. 

Sikkerhed - Dryp-sløjfe

vand og strøm er en farlig cocktail.

For din egen sikkerheds skyld, vil det være en god ide, at lade el-ledningen danne en dryp-sløjfe, der hindrer vand, i at løbe langs ledningen, ned til kontakten eller i stikdåsen. 

Halogen spotpære

Vi benytter 35/50/100w efter behovet. Køb den sammen med en UVB pære på SkildpaddeShop.dk

Som varmepære benytter vi i dag kun halogen pærer. Komodo Halogen Spot 35/50/100 w. 
Halogen varmepæren er med reflektor, det giver en højere varme og mere lys, for færre watt. Denne Spot-pære kan holde til vandsprøjt (se video længere nede på siden) og har en levetid på 2-3000 timer. Kan lysdæmpes.
Denne halogen spotpære kan hænges højere op over varmepladsen og stadigvæk varme sumpskildpadden solplads op, til de nødvendige 30-35 grader. Landskildpadder bør have 40-45 grader på solpladsen.

Har du mange skildpadder der vil sole sig, så kan du evt. benytte flere pærer eller hænge en 100w. halogen spotpære op, den vil kunne dække hen over en større solplads.

Pæren indeholder ikke UVB-lys. Husk derfor også at bestille en UVB pære. Pæren er med almindelig E27 fatning.

Har du flere skildpadder og ønsker du et større område varmet op, så er det 50 og 100 watt Halogen Spot du skal vælge.

Varmepære

Dragon Sun Spot 60 watt.

Vi benytter ikke længere glødepærer, men halogen pærer.

Pæren holder generelt længer end lovet. Men, du skal ikke sprøjte vand, på pæren, bare en dråbe vand, så springer pæren.

Pæren holder heller ikke til at du tager pæren ud af sin keramikfatning, lige efter du har slukket pæren. Glødetråden i pæren, er på det tidspunkt varm og derfor skør og kan knække ved mindre støt og de vibrationer der kommer, når du skruer pæren ud af fatningen.

Benytter du en glødepære som varmepære, anbefaler vi dig at benytte en 60 watt. glødepære, som minimum. Med denne varmepære, kan du normalt godt varme solpladsen op til en temperatur på 30-35 grader, hvilket er den foretrukkende temperatur for de fleste sumpskildpaddearter.

Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så vil det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse med mere. 

Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med UVB-lys og varme, til dine skildpadder: UVB-lys er nødvendigt   Varme er nødvendigt

Halogen Spot varmepæren tåler vandsprøjt

Her tester vi, en Halogen Spot varmepære 35w. og viser at den tåler vandsprøjt.

Hæng dine pærer rigtigt op

Tilsvarende alu. lamper med reflektor, så du får mest ud af dine pærer, kan du finde på SkildpaddeShop.dk

Her ser du, hvordan vi hænger vores lamper op, med varme- og UVB pærerne. 

Hæng de to alu. lamper eller to løse lampefatninger op ved siden af hinanden, så sumpskildpadden får både varme og UVB-lyset ned over sig. 
 
Det skal nævnes, at der også er mulighed for at benytte et lysstofrør. De fås i flere længder. Et lysstofrør kan eventuelt benyttes, hvis det er svært eller umuligt, at få plads til en lampe. Husk, lysstoføret skal hænge ind over land, i den højde over skildpadden, der anbefales af fabrikanten, står på æsken, røret købes i.
 
Sumpskildpadder skal normalt have 30-35 grader på solpladsen. Landskildpadder bør have 40-45 grader på solpladsen.
 
Har du mange skildpadder der vil sole sig, så kan du evt. benytte flere pærer eller hænge en 100w. halogen spotpære op, den vil kunne dække hen over en større solplads.
Bliver det for meget med mange lamper, så kan du evt. nøjes med at hænge keramikfatninger op, uden lampeskærm.
Det fleste lampeskærme er med reflektor (blank inderside), hvilket øger udbyttet af en UVB-, og varmepære. 

Tænd og slukur

Et tænd og slukur. Find det på SkildpaddeShop.dk

Giv dine skildpadder en fast døgnrytme, med dag og nat. 

Giver du dine sumpskildpadder en fast dagsrytme på 10/14 timer med lys og resten af døgnet kan du lade lyset være slukket.  

Alle de pærer der afgiver lys, UVB- og varmepære og akvarielampen, de er hos os alle sat til tænd & slukure og er stillet til at være tændt 12 timer i døgnet.

Dine skildpadder får en mere stabil dagsrytme, det gør dyrene roliger, mere trygge og mindre stressede. Ved at investerer ca. kr.30 i et tænd & slukur, så er du fri for at skulle gå og huske på at tænde og slukke lyset ved dyrene. 

Vi benytter den model med kontakt i højre side, så lyset kan tændes uafhængig af uret. Det er en klar fordel, at kunne tænde for strømmen, hvis der skal bruges lys i en fart.

Til de tænd & slukure vi har på lager, de kan belastes med 3800 watt, derfor kan du sagtens sætte alt dit lys til et tænd & slukur.

Med tænd og sluk ure kan du varierer skildpaddernes lys, efter sæsonen. Med et par tænd & slukure kan du dæmpe lyset langsomt, om aftenen. Evt. først slukkes UVB- og varmepæren oppe over solpladsen, lidt senere kan akvarielampen slukke. Om morgenen, kan du stille uret, så lamperne tænder som du gerne vil.

Find tænd & slukur på vores SkildpaddeShop.dk

Pumper/filter - Hvor stort skal det være?

Kraftig spandpumpe Fluval FX6. Se den på SkildpaddeShop.dk

Fluval FX 6 pumpe, er en udmærket filterpumpe, vi benytter denne spandpumpe, i flere af vores sumpskildpadde akvarier.  

Sumpskildpadder sviner meget. De spiser og tømmer sig i det samme vand, de lever i. Som en konsekvens af det og for at holde dyrenes miljø rent, så må du bruge meget tid på at holder deres akvarium rent.  

De fleste akvarium filtre, er designet til fisk og ikke til at kunne klare alt det affald, en sumpskildpadde kan producere.
Kun et overdimensioneret filter, kan realistisk holde trit med en voksen sumpskildpaddes svineri.
Du må derfor anskaffe dig et filter der har minimum 3 helst 5 x stører kapacitet, end det anbefalede filter til dit akvarium, med kun fisk i. Selv med sådan et filter, er jævnlige vandskift nødvendigt. 
 

UVC-filter

Her er et typisk UVC filter, hvor UVC pæren er beskyttet inde i et vandtæt quartsrør, der lader strålerne trænge i gennem og dermed reducerer mængden af svævealger, bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper.

Du kan benytte et UVC filter, i dit akvarium. 
 
Svævalger giver dammens vand et grønligt skær og i visse tilfælde bliver vandet helt uigennemsigtigt af alger. Svævealgerne er så små, at man ikke bare kan "fiske dem op" af vandet, men bliver nødt til at "filtrere" algerne fra, ved hjælp af et UVC filter. UVC-filtrering bruges i dag af de fleste havedamsejere for at forebygge eller fjerne svævealger, fra dammen.
 
Alger formerer sig meget hurtigt, på ca. et døgn kan én alge formere sig, med op til 10.000 alger!
For at bekæmpe sådan en mængde alger, så bruger man UVC lys.
UVC lyset beskadiger algen, således at den ikke kan formere sig og på den måde undgår man svævealgernes grønlige skær, i vandet. 
 
Princippet er ganske enkelt, man pumper vandet fra dammen ind forbi et UVC lys, som ændrer ved svæv-algernes DNA. Dette gør, at de ikke er i stand til at formere sig, og i løbet af ca. 14 dage dør algerne hen, og vandet klarer op.
 
Derudover reducerer UVC apparater mængden af bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper.
 
UVC apparater findes i mange forskellige udformninger. For at finde den rigtige størrelse kan følgende tommelfinger regel bruges: Der skal ca. 3 Watt + min. 1 watt pr. 1000 liter vand. Derudover skal mængden af vand i havedammen pumpes igennem UVC apparatet mindst hver 2. time. Optimalt - en gang pr. time eller mere.
 
Eksempel.
En havedam på 5.000 liter vand: 
Antal Watt:
3 Watt + (5 x 1) Watt = 8 Watt
Pumpekapacitet: 
(5000 / 2) liter/time = 2.500 liter/time eller mere
 
Vi skal her understrege, at de UVC lys der findes i handlen ikke steriliserer hverken vandet eller fiskene!
 
UVC lys må du under ingen omstændighedder kikke ind i!
 
Husk, at skifte UVC røret, hvert år. 

Varmelegeme til akvariet

Beskyt varmelegmet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Har du i dit akvarium, behov for et eller flere varmelegemer, så sørg for at de er monteret med beskyttelses-skærm omkring. Så skildpadden ikke får brandsår, fordi den har lagt sig ovenpå et varmelegeme. Du kan også gemme varmelegemet bag en trærod eller andet, så du med sikkerhed ved, at skildpadden ikke kommer i berøring med varmelegemet. Har du dekoration i dit skildpadde akvarium, så kan du være helt sikker på at din skildpadde vil forsøge at flytte det.  

Det er vigtigt for din skildpaddeart, at du overholder de for dyret anbefalede temperaturer, i vandet, luften og på solpladsen. Temperaturene kan der læses om under beskrivelsen af din skildpaddeart.

Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så vil det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse med mere. Læs mere om det, på siden: Foder og mineraler
 
Lav dit eget beskyttelse til varmelegmet.
De nedenfor viste eksempler, kan skildpadden også let klatre i.
 • Snefangsrør eller tagrendenet

  Benytter du noget net/trådvæv så kan du let samle det til et rør, med plastickstrips.
  Findes i alle byggemarkeder.

 • Hjemmelavet rør

  Det her afløbsrør, har vi brugt i flere år. Det ligger i vores terrassedam, med et 300 watt varmelegeme og beskytter dyrene.
  Findes i alle byggemarkeder.

Pas på med teknik og dekoration

Moskusskildpadden har sat sig fast. Pas på med det.

En moskusskildpadde på spanden!
Pas på med akvarie teknik og dekoration i akvariet. 

På billedet kan du se en ikke alt for kvik moskusskildpadde. Jeg har lige drysset nogle foderpiller ned i akvariet. Skildpadden er på vej til overfladen og vil absolut klemme sig ind mellem tilløbsrør og trærod. I stedet for at svømme/kravle rundt om forhindringen. Her sidder dyret så godt og grundig fast? Dyret bliver i hvertfald siddende. Overfladen kan den let nå, hvorfra den sidder, kan den både nappe foderpiller i sig og trækker luft. Det ser næsten ud som om, at skildpadden sidder og hygger sig.
 
Røret er af blødt pvc, så det ser værer ud en det er. Skildpadden kravler også væk, så snart den ikke kan nå mere foder. 

Men pas på med, at dyrene ikke kan komme i klemme. En sumpskildpadde kan drukne, under en løst funderet stenopsætninger, løse trærødder og ved andet dekoration og teknik.