Akvarium el-teknik og sikkerhed

Moskusskildpadder er skumrings og nataktive, derfor er de ikke i billedet.

Denne side er opdateret d.13. juni 2021
 
Vi fortæller om de nyeste lamper og teknik: Nyt teknik
 
Vi gennemgår et akvarium.
Foto akvarium: 720 liters akvarium, der er 2. m. lang, højde 60 cm. x dybde 60 cm. - Med skildpaddernes landdel/solplads til venstre. 
Det viste akvarium står i et et normalt opvarmet rum, med 20-22 grader. Derfor er vandtemperturen i akvariet mellem 20-24 grader året rundt, det afhænger af temperaturen udendørs. Om sommeren når der er meget varm udendørs, så vil indendørs temperaturen også stige lidt, det samme vil akvarievandets temperatur.
Vi behøver derofr ikke et varmelegme i akvariet. Et varmelegme er kun nødvendigt, hvis rummet akvariet står i, kommer under de 20 grader. 
 
Vores akvarier er altid åbne og uden dækglas. Luftfugtigheden er mere passende for sumpskildpadder.
Luk ikke dit akvarium til med et låg eller glas hen over, sumpskildpadder skal kunne blive helt tørre oppe på land/solpladsen. Det kan dyrene ikke, hvis akvariet er helt lukket tæt, med et låg eller glas, så vil luftfugtigheden derfor altid være højt på dyrenes land/solplads. En for høj luftfugtighed, vil giver skildpadden skjoldproblemer, skjoldet har behov for at kunne blive helt tør for at undgå skjoldråd og andre problemer.
 
Det er også meget lettere at arbejde i akvariet, når der ingen glas er over. Vandets temperatur vil også holde sig mere stabilt om sommeren. 
 
Jo større dit akvarium er, det mindre vil akvarievandets temperatur svinge, og mindre nødvendig bliver det at have kunstig opvarming af akvariets vand. 
 
Om dit skildpaddeakvarium har behov for et varmelegeme, det kommer an på flere ting, blandt andet, temperaturen i det rum akvariet står i og hvor mange lamper der er tændt over akvariet? Der afgives meget varme fra akvariets lysarmatur, skildpaddens varmepære er også med til at holde vandets temperatur højt.
Derfor har du ca. 20 grader i det rum akvariet står i, så vil vandet i akvariet aldrig nå under rumtemperaturen, men måske endda 1-2 grader højere.
 
Som ovenlys i det viste akvarium, er der en akvarielampe med to lysstofrør a.39 watt og tre lampetter med 3 x 10 w. sparepærer i. Det er nødvendigt ellers er der ikke lys nok til at holde planter, i akvariet.
Bemærk, vil du have dine planter til at gro, i akvariet, så skal der rør i akvarielampen, der er udviklet til at øge plantevæksten. 
 
Vi fortsætter med gannemgang af akvariet, nedenfor. 

Vi har gjort det letter for moskusskildpadden og monteret et stykke trådnet, så glider hun ikke så let ned i vandet. Det er ikke en rigtig solplads, det er vi klar over. Men, husk nu, vi har normalt flere steder, hvor vores skildpadder kan klatre op og lægge sig. Skildpadde har selv fundet lampen.

UVB-lys og varmepære

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Er du klar over at over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Foto: Se eksempel på en god UVB- og varmepære, som vi selv benytter i akvariet.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper. Se mere om ophæng af pærerne i tekst og foto nedenfor.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for de afrikanske sumpskildpaddearter.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 30-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.   

Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.

Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.

Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys og varme øger foruden skildpaddens appetit, dyrets aktivitetsniveau og parringsadfærd, sørger for at skildpaddens krop og skjold udvikler sig som det skal og skæl og hamskifte foregår let, som nu skildpadden vokser sig størrer. Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok til skildpadder. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.

Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk 

Hæng dine pærer rigtigt op

Terrarielamper i aluminium med reflektor, så du får mest ud af dine pærer. SkildpaddeShop.dk

Her ser du, hvordan vi hænger to lamper op, med UVB- og varmepærer. 

Hæng de to terrarielamper eller to løse lampefatninger (se de øverste foto) op, ved siden af hinanden, på den måde får skildpadden UVB-lys og varme ned over sig. 
 
Det skal nævnes, at der også er mulighed for at benytte et lysstofrør. De fås i flere længder. Et lysstofrør kan eventuelt benyttes, hvis det er svært eller umuligt at få plads til en pære. Husk, UVB-lysstoføret skal hænge ind over land, i den højde over skildpadden der anbefales af fabrikanten, det står på æsken røret er anskaffet i.
 
Sumpskildpadder skal normalt have 30-35 grader på solpladsen. Landskildpadder bør have ca. 40 grader på solpladsen.
 
Har du mange skildpadder der vil sole sig, så kan du hænge flere pærer og lamper op over solpladsen, så der er plads til alle skildpadder der vil sole sig, under lamperne.
Har du nogle få ekstre skildpadder, kan du måske nøjes med at hænge en kraftigere UVB-pære op, der har flere watt og en varmepære op, der har flere watt.
De pærer vil dække/lyser ud over et større område på solpladsen. Eksempel en 50/100 watt varmepære, kan dække/lyse ud over et større område, det samme med en UVB-pære på 26 watt, den vil også dække/lyse eud over t større område.
 
Bliver der for mange lamper, så kan du evt. nøjes med at hænge lampefatninger op, uden lampeskærm. Bemærk, der skal altid benyttes en keramikfatning, til en varmepære. Varmepærer bliver meget varme, det kan en almindelig plasticfatning ikke klare og vil smelte. UVB-pærer bliver ikke ret varme og kan udmærket hænges op i en almindelig plasticpfatning.

Sikkerhed - Dryp-sløjfe

vand og strøm er en farlig cocktail.

For din egen sikkerheds skyld, vil det være en god ide, at lade el-ledningen danne en dryp-sløjfe, der hindrer vand, i at løbe langs ledningen, ned til kontakten eller i stikdåsen. 

Halogen spotpære

Vi benytter 35/50/100w efter behovet. Køb den sammen med en UVB pære på SkildpaddeShop.dk

Som varmepære benytter vi i dag kun halogen pærer. Komodo Halogen Spot 35/50/100 w. 
Halogen varmepæren er med reflektor, det giver en højere varme og mere lys, for færre watt. Denne Spot-pære kan holde til vandsprøjt (se video længere nede på siden) og har en levetid på 2-3000 timer. Kan lysdæmpes.
Denne halogen spotpære kan hænges højere op over varmepladsen og stadigvæk varme sumpskildpadden solplads op, til de nødvendige 30-35 grader. Landskildpadder bør have 40-45 grader på solpladsen.

Har du mange skildpadder der vil sole sig, så kan du evt. benytte flere pærer eller hænge en 100w. halogen spotpære op, den vil kunne dække hen over en større solplads.

Pæren indeholder ikke UVB-lys. Husk derfor også at bestille en UVB pære. Pæren er med almindelig E27 fatning.

Har du flere skildpadder og ønsker du et større område varmet op, så er det 50 og 100 watt Halogen Spot du skal vælge.

Varmepære

Dragon Sun Spot 60 watt.

Vi benytter ikke længere glødepærer, men halogen pærer.

Pæren holder generelt længer end lovet. Men, du skal ikke sprøjte vand, på pæren, bare en dråbe vand, så springer pæren.

Pæren holder heller ikke til at du tager pæren ud af sin keramikfatning, lige efter du har slukket pæren. Glødetråden i pæren, er på det tidspunkt varm og derfor skør og kan knække ved mindre støt og de vibrationer der kommer, når du skruer pæren ud af fatningen.

Benytter du en glødepære som varmepære, anbefaler vi dig at benytte en 60 watt. glødepære, som minimum. Med denne varmepære, kan du normalt godt varme solpladsen op til en temperatur på 30-35 grader, hvilket er den foretrukkende temperatur for de fleste sumpskildpaddearter.

Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så vil det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse med mere. 

Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med UVB-lys og varme, til dine skildpadder: UVB-lys er nødvendigt   Varme er nødvendigt

Halogen Spot varmepæren tåler vandsprøjt

Her tester vi, en Halogen Spot varmepære 35w. og viser at den tåler vandsprøjt.

Tænd og slukur

Et tænd og slukur.

I akvariet har vi også tænd & slukure.

Giv dine skildpadder en fast døgnrytme, med dag og nat. 

Giver du dine sumpskildpadder en fast dagsrytme, med lyset tændt ca.12 timer og resten af døgnet kan du lade lyset være slukket.  

Alle de pærer der er tilføjet akvariet, enten det er UVB- og varmepærer eller orienteringslamper, der giver lys til akvariet, er de alle koblet til tænd & slukure, der slår til og fra efter 12 timer.

Dine skildpadder får en mere stabil dagsrytme, det gør dyrene roliger, mere trygge og mindre stressede. Ved at investerer ca. kr.30 i et tænd & slukur, så er du fri for at skulle gå og huske på at tænde og slukke lyset ved dyrene. 

Vi benytter den model med kontakt i højre side, så lyset kan tændes uafhængig af uret. Det er en klar fordel, at kunne tænde for strømmen, hvis der skal bruges lys i en fart.

De tænd & slukure vi benytter kan belastes med 3800 watt, derfor kan du sagtens lade alle dine lamper gå gennem det samme tænd & slukur, der bruges ved dit akvarium.

Natsænkning mm. Med et par tænd & slukure kan du dæmpe eller tænde lyset langsomt, det kan du evetuelt benytte morgen og aftenen. Evt. slukkes UVB- og varmepæren først, oppe over solpladsen, lidt senere kan akvarielampen så blive slukket eller omvendt. 

Pumper/filter - Hvor stort skal det være?

Kraftig spandpumpe Fluval FX6. Se den på SkildpaddeShop.dk

Til akvariet benyttes der to Fluval FX 6 pumper. Det behøves ikke, hvis der kun er nogle få moskusskildpadder i akvariet. 

Vi benytter Fluval FX 6 spandpumper i alle vores akvarier, det er en udmærket filterpumpe til den opgave. Desværre leveres et nyt FX 6 filterpumpe ikke længer med et godt nok  filtermateriale. Der er man nødt til at købe ekstra filtermateriale til. Det er for ringe af Fluval.

En spandfilter er et must at have til et sumpskildpaddeakvarium. Sumpskildpadder sviner meget, dyrene spiser og tømmer sig i det samme vand, de lever i.

Som en konsekvens af det skildpaddernes forurening og for at holde dyrenes miljø rent, så må du bruge meget tid på at holder deres akvarium rent. Det er bare en træls opgave, hvis man ikke har et godt nok akvariefilter.

På grund af manglende renlighed og mangel på et stort nok filter, så vil et skildpaddeakvarium hurtigt blive fyldt med alger og begynde at lugte, det er der ingen der gider. Starter du ud med et for lille filter eller ingen filter, det er et af de største skildpaddehobby dræber og du bliver led og ked af dit skildpaddeakvarium inden længe. Derfor mangler du penge til et god tnok filter, så vent med at få skildpadder. 

De fleste akvarium filtre, er designet til fisk og ikke til at kunne klare alt det affald, en sumpskildpadde kan producere.
Kun et overdimensioneret filter, kan realistisk holde trit med en voksen sumpskildpaddes svineri.
Du må derfor anskaffe dig et filter der har minimum 3 helst 5 x stører kapacitet, end det anbefalede filter til dit akvarium, med kun fisk i. Selv med sådan et filter, er jævnlige vandskift nødvendigt. 
 

UVC-filter

Her er et typisk UVC filter, hvor UVC pæren er beskyttet inde i et vandtæt quartsrør, der lader strålerne trænge i gennem og dermed reducerer mængden af svævealger, bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper.

Du kan benytte et UVC filter, i dit akvarium. 
 
Svævalger giver dammens vand et grønligt skær og i visse tilfælde bliver vandet helt uigennemsigtigt af alger. Svævealgerne er så små, at man ikke bare kan "fiske dem op" af vandet, men bliver nødt til at "filtrere" algerne fra, ved hjælp af et UVC filter. UVC-filtrering bruges i dag af de fleste havedamsejere for at forebygge eller fjerne svævealger, fra dammen.
 
Alger formerer sig meget hurtigt, på ca. et døgn kan én alge formere sig, med op til 10.000 alger!
For at bekæmpe sådan en mængde alger, så bruger man UVC lys.
UVC lyset beskadiger algen, således at den ikke kan formere sig og på den måde undgår man svævealgernes grønlige skær, i vandet. 
 
Princippet er ganske enkelt, man pumper vandet fra dammen ind forbi et UVC lys, som ændrer ved svæv-algernes DNA. Dette gør, at de ikke er i stand til at formere sig, og i løbet af ca. 14 dage dør algerne hen, og vandet klarer op.
 
Derudover reducerer UVC apparater mængden af bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper.
 
UVC apparater findes i mange forskellige udformninger. For at finde den rigtige størrelse kan følgende tommelfinger regel bruges: Der skal ca. 3 Watt + min. 1 watt pr. 1000 liter vand. Derudover skal mængden af vand i havedammen pumpes igennem UVC apparatet mindst hver 2. time. Optimalt - en gang pr. time eller mere.
 
Eksempel.
En havedam på 5.000 liter vand: 
Antal Watt:
3 Watt + (5 x 1) Watt = 8 Watt
Pumpekapacitet: 
(5000 / 2) liter/time = 2.500 liter/time eller mere
 
Vi skal her understrege, at de UVC lys der findes i handlen ikke steriliserer hverken vandet eller fiskene!
 
UVC lys må du under ingen omstændighedder kikke ind i!
 
Husk, at skifte UVC røret, hvert år. 

Varmelegeme til akvariet

Beskyt varmelegmet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Om dit skildpaddeakvarium har behov for et varmelegeme, det kommer an på flere ting, blandt andet, temperaturen i det rum akvariet står i og hvor mange lamper der er tændt over akvariet? Der afgives meget varme fra akvariets lysarmatur, skildpaddens varmepære er også med til at holde vandets temperatur højt.
Derfor har du ca. 20 grader i det rum akvariet står i, så vil vandet i akvariet aldrig nå under rumtemperaturen, men måske endda 1-2 grader højere.

 

Benytter du varmelegme i akvariet, så sørg for at det er monteret med en beskyttelsesskærm omkring. Så skildpadden ikke får brandsår, fordi skildpadden måske er faldet i søvn ovenpå et ubeskyttet varmelegeme og for sent opdager at det her gør ondt! Skildpadder har ikke den samme fornemmelse for smerte som vi menneskder har, derfor må du beskytte din skildpadde, for noget så unaturligt som et varmelegme.

Vi har gennem årene modtaget flere sumpskildpadder med skade på bugskjoldet, efter skildpadden har lagt for længe på et varmelegme.

Du kan også gemme varmelegemet bag en tung trærod eller sikker dekoration, så du med sikkerhed ved, at skildpadden ikke kommer i berøring med varmelegemet. Men, har du dekoration i dit skildpaddeakvarium, så kan du være helt sikker på at din skildpadde vil forsøge at flytte det.  

Det er vigtigt for din skildpaddeart, at du overholder de for dyret anbefalede temperaturer i vandet, luften og på solpladsen. Temperaturene kan der læses om under beskrivelsen af din skildpaddeart.

Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så vil det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse med mere. Læs mere om det, på siden: Foder og mineraler
 
Lav dit eget beskyttelseesskærm til varmelegmet.
De nedenfor viste eksempler, kan skildpadden også let klatre i, hvilket kan være både godt og ondt.
  • Snefangsrør eller tagrendenet

    Benytter du noget net/trådvæv så kan du let samle det til et rør, med plastickstrips.
    Findes i alle byggemarkeder.

  • Hjemmelavet rør

    Det her afløbsrør, har vi brugt i flere år. Det ligger i vores terrassedam, med et 300 watt varmelegeme og beskytter dyrene.
    Findes i alle byggemarkeder.

Pas på med teknik og dekoration

Moskusskildpadden har sat sig fast. Pas på med det.

En moskusskildpadde på spanden!
Pas på med akvarie teknik og dekoration i akvariet. 

På billedet kan du se en ikke alt for kvik moskusskildpadde. Jeg har lige drysset nogle foderpiller ned i akvariet. Skildpadden er på vej til overfladen og vil absolut klemme sig ind mellem tilløbsrør og trærod. I stedet for at svømme/kravle rundt om forhindringen. Her sidder dyret så godt og grundig fast? Dyret bliver i hvertfald siddende. Overfladen kan den let nå, hvorfra den sidder, kan den både nappe foderpiller i sig og trækker luft. Det ser næsten ud som om, at skildpadden sidder og hygger sig.
 
Røret er af blødt pvc, så det ser værer ud en det er. Skildpadden kravler også væk, så snart den ikke kan nå mere foder. 

Men pas på med, at dyrene ikke kan komme i klemme. En sumpskildpadde kan drukne, under en løst funderet stenopsætninger, løse trærødder og ved andet dekoration og teknik.