Akvarium el-teknik
UVB-lys og varmepære
Vi anbefaler at hænge både en UVB- og varmepære sammen.
UVB 5,0 pæren hænger max.15 cm. over skildpadden ellers virker, uv-strålerne ikke skildpadden.
Sumpskildpadder benytter de her viste pærer. Det skal nævnes, at der findes mange andre fabrikater.
Over vores moskusskildpadders solplads benytter vi Reptisun 5,0 UVB Forest 13 watt pære. Denne type pære giver max. ca. 26 graders varme, under pæren. Hvad ikke er nok til sumpskildpadder, på deres solplads.
UVB-pæren her findes også i en 26 w. der kan hænges lidt højere op og derfor kan dække flere skildpadder.
Du kan under den enkelte sumpskildpaddeart se, hvilken temperatur der bedst passer din skildpadde.
En UVB-pære skal udskiftes regelmæssigt. Det vil derfor være
en god ide, at notere datoen på soklen af UVB pæren, fra den første dag du benytter pæren.
En UVB pære afgiver normalt kun UVB lys nok, i et halv til helt år, afhængig af fabrikatet. Reptisun 5,0 UVB Forest 13 watt virker max. i 1 år (findes også i 26 w)! Du skal du være opmærksom på, at pæren stadigvæk vil lyse, men vil ikke afgive UVB-lys nok, til dine skildpadder. UVB-lys er helt nødvendig for dine skildpadders ve og vel. Hvad du selvfølgelig allerede ved efter, at have læse vores artikel om UVB-lys er nødvendigt
Den gamle UVB pære, der stadigvæk kan lyse, benytter vi som lys, i en loftslampe eller et andet sted. Det er den brugte UVB pære udmærket til.
Reptisun 5,0 UVB Forest pære, har en moderat til høj UVB output, der stimuler de belysningsforhold som regnskov og andres tropiske områder giver. UVB-lys er nødvendig for sumpskildpaddernes velbefindende og helbred. Hæng UVB sparepæren over sumpskildpaddens solplads, så kravler sumpskildpadden selv op på land, når den behøver en dosis lys.
Husk, at UVB-lys virker ikke gennem glas, akryl eller plastic.
-
Bemærk! At en UVB-pære afgiver ikke varme nok, til en solplads, (max. ca.26 grader) til sumpskildpadder, hvor der skal være mellem 30-35 grader. Landskildpadder bør have 40-45 grader på solpladsen. Der er det nødvendigt, med en varmepære eller spot pære, der kan varme solpladsen nok op.
-
Du kan også benytte en infrarød pære, den kan du have tændt døgnet rundt. Pæren giver et måneagtigt skær om natten. Det er dog mest naturligt, for sumpskildpadder, med en hvid pære, skildpadder retter sig efter solen, i naturen.
Reptisun 5,0 UVB 13w. pære må ikke hænge højre end max. 15 cm. over skildpadden ellers hjælper UVB-lyset ikke skildpadden. UVB-pæren på 26w. skal hænge højre, skema medfølger denne pære. Tjek altid fabrikantens råd.
Husk, at skifte UVB pæren, hvert år, selv om pæren stadigvæk lyser, afgiver pæren ikke længere UVB-lys.
Halogen spotpære
Som varmepære benytter vi i dag kun halogen pærer. Komodo Halogen Spot 35/50/100 w.
Halogen varmepæren er med reflektor, det giver en højere varme og mere lys, for færre watt. Denne Spot-pære
kan holde til vandsprøjt (se video længere nede på siden) og har en levetid på 2-3000 timer. Kan lysdæmpes.
Denne halogen spotpære kan hænges højere op over varmepladsen og stadigvæk
varme sumpskildpadden solplads op, til de nødvendige 30-35 grader. Landskildpadder bør have 40-45 grader på solpladsen.
Har du mange skildpadder der vil sole sig, så kan du evt. benytte flere pærer eller hænge en 100w. halogen spotpære op, den vil kunne dække hen over en større solplads.
Pæren indeholder ikke UVB-lys. Husk derfor også at bestille en UVB pære. Pæren er med almindelig E27 fatning.
Har du flere skildpadder og ønsker du et større område varmet op, så er det 50 og 100 watt Halogen Spot du skal vælge.
Varmepære
Vi benytter ikke længere glødepærer, men halogen pærer.
Pæren holder generelt længer end lovet. Men, du skal ikke sprøjte vand, på pæren, bare en dråbe vand, så springer pæren.
Pæren holder heller ikke til at du tager pæren ud af sin keramikfatning, lige efter du har slukket pæren. Glødetråden i pæren, er på det tidspunkt varm og derfor skør og kan knække ved mindre støt og de vibrationer der kommer, når du skruer pæren ud af fatningen.
Benytter du en glødepære som varmepære, anbefaler vi dig at benytte en 60 watt. glødepære, som minimum. Med denne varmepære, kan du normalt godt varme solpladsen op til en temperatur på 30-35 grader, hvilket er den foretrukkende temperatur for de fleste sumpskildpaddearter.
Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så vil det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse med mere.
Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med UVB-lys og varme, til dine skildpadder: UVB-lys er nødvendigt Varme er nødvendigt
Halogen Spot varmepæren tåler vandsprøjt
Her tester vi, en Halogen Spot varmepære 35w. og viser at den tåler vandsprøjt.
Hæng dine pærer rigtigt op
Tilsvarende alu. lamper med reflektor, så du får mest ud af dine pærer, kan du finde på SkildpaddeShop.dk
Her ser du, hvordan vi hænger vores lamper op, med varme- og UVB pærerne.
Tænd og slukur
Giv dine skildpadder en fast døgnrytme, med dag og nat.
Giver du dine sumpskildpadder en fast dagsrytme på 10/14 timer med lys og resten af døgnet kan du lade lyset være slukket.
Alle de pærer der afgiver lys, UVB- og varmepære og akvarielampen, de er hos os alle sat til tænd & slukure og er stillet til at være tændt 12 timer i døgnet.
Dine skildpadder får en mere stabil dagsrytme, det gør dyrene roliger, mere trygge og mindre stressede. Ved at investerer ca. kr.30 i et tænd & slukur, så er du fri for at skulle gå og huske på at tænde og slukke lyset ved dyrene.
Vi benytter den model med kontakt i højre side, så lyset kan tændes uafhængig af uret. Det er en klar fordel, at kunne tænde for strømmen, hvis der skal bruges lys i en fart.
Til de tænd & slukure vi har på lager, de kan belastes med 3800 watt, derfor kan du sagtens sætte alt dit lys til et tænd & slukur.
Med tænd og sluk ure kan du varierer skildpaddernes lys, efter sæsonen. Med et par tænd & slukure kan du dæmpe lyset langsomt, om aftenen. Evt. først slukkes UVB- og varmepæren oppe over solpladsen, lidt senere kan akvarielampen slukke. Om morgenen, kan du stille uret, så lamperne tænder som du gerne vil.
Find tænd & slukur på vores SkildpaddeShop.dk
Pumper/filter - Hvor stort skal det være?
Fluval FX 6 pumpe, er en udmærket filterpumpe, vi benytter denne spandpumpe, i flere af vores sumpskildpadde akvarier.
Sumpskildpadder sviner meget. De spiser og tømmer sig i det samme vand, de lever i. Som en konsekvens af det og for at holde dyrenes miljø rent, så må du bruge meget tid på at holder deres akvarium rent.
UVC-filter
Her er et typisk UVC filter, hvor UVC pæren er beskyttet inde i et vandtæt quartsrør, der lader strålerne trænge i gennem og dermed reducerer mængden af svævealger, bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper.
Varmelegeme til akvariet
Har du i dit akvarium, behov for et eller flere varmelegemer, så sørg for at de er monteret med beskyttelses-skærm omkring. Så skildpadden ikke får brandsår, fordi den har lagt sig ovenpå et varmelegeme. Du kan også gemme varmelegemet bag en trærod eller andet, så du med sikkerhed ved, at skildpadden ikke kommer i berøring med varmelegemet. Har du dekoration i dit skildpadde akvarium, så kan du være helt sikker på at din skildpadde vil forsøge at flytte det.
Det er vigtigt for din skildpaddeart, at du overholder de for dyret anbefalede temperaturer, i vandet, luften og på solpladsen. Temperaturene kan der læses om under beskrivelsen af din skildpaddeart.
-
Snefangsrør eller tagrendenet
Benytter du noget net/trådvæv så kan du let samle det til et rør, med plastickstrips.
Findes i alle byggemarkeder. -
Hjemmelavet rør
Det her afløbsrør, har vi brugt i flere år. Det ligger i vores terrassedam, med et 300 watt varmelegeme og beskytter dyrene.
Findes i alle byggemarkeder.
Pas på med teknik og dekoration
En moskusskildpadde på spanden!
Pas på med akvarie teknik og dekoration i akvariet.
På billedet kan du se en ikke alt for kvik moskusskildpadde. Jeg har lige drysset nogle foderpiller ned i akvariet. Skildpadden er på vej til overfladen og vil absolut klemme sig ind mellem tilløbsrør og trærod. I stedet for at svømme/kravle
rundt om forhindringen. Her sidder dyret så godt og grundig fast? Dyret bliver i hvertfald siddende. Overfladen kan den let nå, hvorfra den sidder, kan den både nappe foderpiller i sig og trækker luft. Det ser næsten ud som
om, at skildpadden sidder og hygger sig.
Røret er af blødt pvc, så det ser værer ud en det er. Skildpadden kravler også væk, så snart den ikke kan nå mere foder.
Men pas
på med, at dyrene ikke kan komme i klemme. En sumpskildpadde kan drukne, under en løst funderet stenopsætninger, løse trærødder og ved andet dekoration og teknik.