UVB lys er livsnødvendig for skildpadder!

Reptisun 5,0 Forest 13 w. og Sun Spot 60 w. Kan købes på vores SkildpaddeShop.dk

Alt det viste skildpaddeudstyr, kan du bestille på vores SkildpaddeShop 


1. januar 2016 trådte et nyt EU harmoniseringskrav i kraft. 

Alle nye æsker, med UVB pærer i, har fået ny tekst. 

Det er nu blevet nemmere, at bestille UVB pærer. UVB pærerne vil ikke længere blive kaldt 50/100/150 eller 5,0/6,0/10,0 hvilken er meget forvirrende og hvert enkelt fabrikat, har benyttet deres egen kode for hvor meget deres UVB pærer har afgivet af UVB-lys.

UVB pærerne kaldes nu Forest - Desert

  • Forest (skov) svarer i dag til en 5,0/6,0/100 UVB pærer. Der benyttes til de fleste sumpskildpadder, vi har, inden for skildpaddehobbyen.
  • Desert (ørken) svarer i dag til en 10,0/12,0/150 UVB pærer. Der benyttes til de sumpskildpadder der lever i bæltet omkring ækvator.

UVB pæren Forest/5,0/6,0 vil være det normale valg til de fleste sumpskildpadde-arter.

Har jeg en UVB pære? Vi har rigtig mange, der tror, at de har UVB-lys hængende, over deres skildpaddes solplads. Når vi taler, med mange af jer og spørger ind til, hvilken pærer I har? Hvordan pæren ser ud? Hvad står der på pæren? Så viser det sig, meget tit, at det kun er en varmepære I har hængende, til jeres skildpadder! Mange dyrehandler, ved alt for lidt om de produkter, de sælger. Nogle ser der står (UVA) på pæren, jammen, så er det vel den rigtige pærer. Nej, (UVA-lys), er det lys, der er i en varmepære, spotpære, almindelig stuelampe, badeværelseslampe, kontorlampe osv. 

Står der ikke UVB, på pærens æske, så er der med garanti ikke UVB-lys i pæren. Uanset, hvad dyrehandlern står og fortæller dig.

Den rette UVB-bestråling: UVB-lys ligger i intervallet mellem 280-320 nanometer. Så uv-lys fra en diskokugle virker ikke, på dine dyr.

Vi forsøger at efterligne solens stråler

Moskusskildpadde på land. Vi anbefaler at hænge både en UVB- og varmepære sammen.
UVB pæren hænger max.15 cm. over skildpadden ellers virker, uv-strålerne ikke skildpadden.

Vi forsøger at efterligne solens stråler. Derfor skal der hænges både en UVB pære og en varmepære op over skildpaddens solplads, så skildpadden får både UVB-lys og varme.

Belys din skildpaddes levested.

Den rette belysningen af skildpaddes levested, er meget vigtigt. Lyset er ikke bare til for, at du bedre kan se din skildpadde. Det er langt vigtigere end det.

Uden den rette belysning, så vil vores skildpadder blive meget syge og til sidst dø.

Sumpskildpadder har brug for to former for lys: lys, der nærmer sig normal sollys/UVB-lys (kunstigt sollys), som skal placeres over deres solplads og lys/UVA-lys eller infrarød lys der afgiver varme over dyrenes solplads. Der findes også keramiske varmepærer der ikke afgiver lys.

Det er nødvendigt at skildpadder har "dage" og "nætter", ligesom mennesker. Uden en dag og nat cyklus, vil din skildpaddes sovevaner blive afbrudt, forårsager stress og vil muligvis reducere din skildpaddes immunitet og generelle sundhed.

UVB pæren bør være tændt 12 timer i døgnet. Husk, at skildpadden skal have en døgnrytme, med nat og dag. Lige som alle andre dyr.

Benytter du en infrarød varmepære (pæren er rød), den kan være tændt hele døgnet. Benytter du i stedet for almindelig varmepære (pæren er hvid), så skal den være tændt 12 timer i døgnet. 

Lad os tale om UVB-lys først, fordi det er det område, hvor de fleste nye skildpadde hobbyfolk fejler. 

Hvorfor har sumpskildpadden brug for UVB-lys / direkte ubrudt* sollys ?
Skildpadder (og alle krybdyr) skal have UVB lys til at producere vitamin D3. D3-vitamin har bl.a. betydning for at kalk kan optages i dyrets krop, så skildpaddens knogler og skjold opbygges korrekt. Uden nok UVB-lys, så vil din skildpadde få skjold problemer og metabolisk knoglesygdom, og til sidst dø!!! Ja, det er virkelig så vigtigt! Hvis du ikke har råd til at købe en UVB lampe, så skal du ikke få dig en skildpadde, før du har.

*Sollys og UVB-lys der går gennem glas, plexi/acryl glas eller vand, inden det når skildpadden, hjælper ikke skildpadden !

UVB belysningen skal hænge, ind over et land, hvor skildpadden kan kravle op og modtage UVB/kunstig sollys. UVB-lys der hænger ud over vandet, hjælper ikke din skildpadde.

Husk, en UVB pære må ikke hænge mere en 15 cm. over skildpadden.
Husk, at skifte din UVB pære, mindst 1. gang om året. Selv om pæren lyser, så afgiver pæren intet UVB-lys.

UVB lys er nødvendig for at skildpadden kan optage kalk og vitaminer. UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Nu kan du tænke: Er det ikke nok med en UVB-pære, den giver da også varme fra sig. Nej, en UVB-pære giver en temperatur på ca. 26 grader, selv når den hænger lige op af skildpadden, hvad ikke er nok varme, for din sumpskildpadde.

Desværre er den vigtigste grund til, at mange skildpadder ikke har nok UVB-lys, i deres akvaterrarium, det er ikke fordi deres ejer ikke har råd, til UVB-lys. Det er fordi, deres ejere simpelthen ikke ved, at deres skildpadder har brug for UVB-lys. Det er især tilfældet, når folk får sig en baby skildpadde på et marked eller det sker som en pludselig indskydelse, helt uden at planlægge det på forhånd. Mange af disse baby skildpadder, vil dø indenfor det første år, fordi deres ejere ikke ved, hvordan de tager sig af dem.

Derfor er vi glade for, at du ikke har det problem med uvidenhed. Du læser nemlig denne hjemmeside, fordi du ønsker at vide mere om, hvordan du ordentlig passer din skildpadde. Godt for dig! 

UV pæren virker ikke! UV-stråler trænger ikke gennem noget som helst. Dine skildpadder skal have ubrudte UV-stråler. Derfor kan du ikke have glas, akryl, plexi eller noget som helst andet mellem UV pæren skildpadden!

Indretning af akvarium til de større sumpskildpadder og til moskusskildpadder

Lever dine skildpadder udendørs, så har skildpadder solen og behøver ikke ekstra UVB- og varmepærer

Kan skildpadderne ikke komme ud og få ubrudt sollys, så skal skildpadder have adgang til både UVB- og varmepære.
Her kan man fjerne glasset, i den ene side, imod solen, så vil dyrene få det sollys, med UVB stråler i, de behøver.

Det er direkte sollys og ubrudt sollys, dine skildpadder skal have.

Sollys med UV-stråler virker ikke!:

  • sollys der først skal gennemtrænge et drivhus glas -
  • sollys der først skal genntrænge akrylglas -
  • sollys der først skal gennemtrænge et plastic tag -

 giver ikke dine sumpskildpadder det UV-lys de behøver. UV-lyset bliver stoppet af glas, akryl og plastic. UV-lys kan ikke gennemtrænge noget som helst.

UVB pærer og lysstofrør

Reptisun 5,0 Forest 13 watt.

Det er ret nemt, at give en skildpadde al den UVB-lys, dyret har behov for.

For vandlevende skildpadder, anbefaler vi, du benytter 5,0 / 6,0 procent UVB pære eller lysstofrør. 

Den rette UVB-bestråling: UVB-lys ligger i intervallet mellem 280-320 nanometer. Så uv-lys fra en diskokugle virker ikke, på dine dyr.

Vi benytter selv denne Reptisun UVB 5,0 Forest 13W, til vores skildpadder, så vi er sikre på, at de får kraftig nok UVB lys. De passer til de fleste skildpaddearter. 

Når du bruger UVB pærer, er det vigtigt at placere pæren på den rigtige afstand og over skildpaddens solplad, så skildpadden får den rigtige mængde UVB-lys. Afstanden fra UVB pæren for sumpskildpadder er max. 15 cm. for en Reptisun 5,0 13 watt og andre UVB pærer.

De virksomheder, der producer de her pærer, de har som regel gode og detaljerede oplysninger på deres websider. 

Bemærk, at UVB-lys ikke kan trænge igennem glas, vand eller plastik, så du skal ikke bruge dækglas eller plastik mellem pæren og skildpaddes levested. Pas på at din pære ikke bliver oversprøjtet med vand, glasset kan springe og skade din skildpadde.

Desværre er der nogle der misforstår UVB-pærens placering, når bare UVB-pæren er placeret et sted i skildpaddens akvarium, så er alting godt. Igen skal det nævnes, UVB-pæren skal hænge over skildpaddens landdel/solplads. Ellers hjælper UVB-lysen ikke skildpadden.

En UVB-pære skal udskiftes regelmæssigt. Det vil derfor være en god ide, at notere datoen på soklen af UVB pæren, fra den første dag du benytter pæren. En UVB pære afgiver normalt kun UVB lys i et halv til helt år, afhængig af fabrikatet. Så det skal du være opmærksom på. Pæren vil godt nok stadigvæk lyse, men ikke afgive UVB-lys, som er helt nødvendig for dine sumpskildpadder. 

Det vil være en god ide, hvis du benytter dig af et tænd og sluk ur, til at tænde og slukke dine UVB og varme lamper. Et tænd og sluk ur finder du på vores SkildpaddeShop.dk

Du kan også benytte et lysstofrør med 5,0 UVB. Et lysstofrør kan benyttes, hvis det er svært eller umuligt, at få plads til en en pære. Men, igen skal du være sikker på, at lysstofrøret hænger ind over skildpaddens landdel, afstanden må ikke overstige 15 cm. fra dyret.

Til vores forskellige akvarier, benytte vi også varmepæren: Dragon Sun Spot Denne pære har vi tændt i 12 timer af gangen, det giver dyrene en almindelig døgnrytme (slukkes om natten). Varmepæren findes med flere forskellige watt, vi benytter 60 watt ellers når solpladsen ikke de 30-35 grader, der skal til.

Se UVB- og varmepære tilbud, i bunden.

Læs mere om, hvordan du kan hænge dine pærer op: Akvarium indretning og se billeder af pærerne, herunder i slideshow og derunder beskrivelse af pærerne.

Se beskrivelser og billeder af de forskellige pærer, længere nede på siden.

Læs og se, hvad der kan ske med dine skildpadder, hvis de ikke får UVB-lys, længere nede på siden.

UVB-lys som lysstofrør

Reptisun 5,0 Forest lysstofrør. Følg fabrikkens anbefaling, til, afstand, for UVB-lys til dyret.

Du kan også få et UVB lysstofrør, f.eks. Zoo Med Reptisun 5,0 Forest lysstofrør.

Ved brug af lysstofrør som UVB kilde, hvor højt skal røret hænge? Her skal du følge anbefalingen, på æsken. Det er vigtigt, ikke at hænge UVB-lysets højere end det anbefalede, hvis virkning skal være tilstrækkelig.

Tit sidder et lysstofrør i et akvariets låg, du skal sikre dig, at røret hænger ind over sumpskildpaddens land/solplads. UVB-lys hjælper ikke skildpadden, ud over vandet.

UVB lysstofrør kan købes hos Monis.dk

Akvarium låg må ikke slutte helt tæt over akvariet, så vil luftfugtigheden blive for høj, på skildpaddens solplads. Det kan normalt afhjælpes ved, at fjerne et af de fodrelåg eller også må man eventuelt bore nogle huller i lågen, så der kan komme frisk luft ind under låget. 

Læs mere om, hvorfor der ikke må være låg over et skildpadde akvarium: Akvarium indretning

Er du interesseret i mere viden om ultraviolelys til reptile: UV Lighting for Reptiles

Ved køb af skildpadder, oplyses der ikke nok om UVB-lys

Dyrehandel fra USA. Har intet med teksten, at gøre.

Flere dyrehandlere ved desværre ikke, hvor vigtigt UVB-lys er.
Det skal straks siges, at der er mange dygtige dyrehandlere, i Danmark. De ved godt, hvem vi hentyder til.
 
I bedste fald, fortæller dyrehandleren, deres kunder, at de første måneder behøver skildpadden ikke UVB-lys. Mange gange får kunderne ingen oplysninger med om, hvordan skildpadden skal passes.
 
Dyrehandlen er selvfølgelig bange for, at miste en handel, hvis kunden også føler sig presset til, at skulle købe en UVB pære og en lampe med. Så hellere sende dem hjem, med skildpadden, uden en UVB pære.
 
 
Men, vi har set det gang på gang, at skildpadder, der går uden UVB-lys, bare i 3-4 måneder får skader, på deres skjold, som så kan tage år, hvis overhovedet kan rettes op igen.
Især de unge skildpadder kan ikke klare sig uden UVB-lys. Det går meget hurtig galt, for de unge skildpadder, deres skjold blive hurtig mere og mere mat og kedelig at se på.  

Hvad sker der når skildpadden ikke får UVB-lys!

Denne Guløret terrapin var dødende da vi fik den ind. Her fotografers der, hvor skildpadden ligger under UVB-lys, derfor er farven lidt underlig og se på.

Foto. Skildpadden her har vi modtaget til adoption. Skjoldet virkede skrøbelig og bulet, så skildpadden har heller ikke fået det kalk og de vitaminer dyret havde behov for. 

Men inden skildpadden skal videre til et godt hjem, så skal skildpadden først plejes i mange måneder. 
Denne Guløret terrapin har desværre aldrig fået UVB-lys eller sol fra en åben himmel. Derfor ser dens skjold så grå og skællet ud. 
 
Skildpadden er ikke bare ved at skifte ham/skæl, der ligger flere lag dødt skæl under hinanden her, skildpadden har aldrig fået den varme og UVB-lys, der ellers ville have hjulpet skildpadden til, at kunne skifte sine skæl.
 
Men, skjoldet kan formodentlig endnu reddes, så skjoldet i det mindste bliver pænere med tiden. Efter nogle måneder, hvor skildpadden har adgang til UVB-lys 12 timer om dagen, så skulle skjoldet blive flot igen eller betydelig bedre. 
 
De første fem uger var skildpadden alene i et lille akvarium på 54 liter, fordi dyret konstant skulle have så meget UVB-lys og varme som muligt. 

Samme Guløret terrapin efter to måneders intensiv behandling med UVB-lys og det rigtige foder og ikke mindst rent vand.

Her kan du se den samme skildpadde, efter to måneder, hvor dyret har fået en intensiv pleje med UVB-lys og det rigtige foder.

Som du kan se, så er der endnu langt vej til, at skildpadden ligner den Guløret terrapin nedenfor.

Behandlingen fortsætter. Efter 5 uger, blev skildpadden sat sammen med nogle af vore andre sumpskildpadder, i en indendørsdam. Den kan ses her: Dam til skildpadder

 

Samme Guløret terrapin, nu efter 6 måneder, hvor det er blevet passet og plejet, som en skildpadde skal.

Her kan du se samme skildpadde, efter seks måneders behandling, med UVB-lys, varme og rent vand. Tit går der flere år, inden en skildpadde bliver pæn igen, hvis den nogensinde gør.

Skildpadden er nu igen i top kondition, hvis den nogen sinde havde været på toppen.

Til alle jer, der endnu ikke har fået en UVB pære hængt op, over skildpaddens solplads.

Kære venner, der er ingen vej uden om. Det gælder liv og død for skildpadden.

Det gælder også alle arter af snapskildpadder , moskusskildpadder og blødskjoldsskildpadder

 

Her ser du én af Christians flotte Guløret terrapiner. Denne skildpadde har fået UVB-lys, kalk og de vitaminer sådan en skildpadde skal have.

Her ser du en Guløret terrapin, der har fået tilstrækkelig med UVB-lys, fra fødslen. Skjoldet er flot og glat.

Sæt din skildpadde på græs

Inden du læser videre. Husk, er din sumpskildpadde i direkte sollys, og ikke kan kravle ind i skyggen eller ned i vand, så er der risiko for at din sumpskildpade kan dehydrere og eventuelt dø!

Udendørs sollys, anbefales til din sumpskildpadde, der lever året rundt, i et akvarium.

Er du i tvivl om din skildpadde får UVB-lys nok? Så kan du tage skildpadden med udenfor på græsset og lade skildpadden få direkte solskin. Gerne mindst en times tid ad gangen. Hvis du gør det mindst tre gange om ugen, så får din sumpskildpadde en god portion, af det nødvendige sollys/UVB-lys, skildpadden behøver.

Solen behøver ikke, at skinne fra en skyfri himmel for, at gøre noget godt for din skildpadde. Selv om der er tynde skyer på himlen, så vil der trænge UVB-lys igennem.

Har du ikke selv en have, så har du måske en altan, en terrasse eller du kan åbne et vindue helt, så en solstribe kan ramme skildpadden.

Sollys der først skal trænge gennem en glasrude, inden lyset rammer skildpadden har ingen virkning. 

Skab et lille hyggeligt rum, for skildpadden udenfor, så vil dyret hurtigt lære, at føle sig tryg ved, at skulle der ud, når solen skinner. Du skal huske at tilbyde skildpadden muligheden for, at kunne kravle ind i skyggen. Er skildpadden ude, mere end 1. time, så skal skildpadden have adgang til en vandskål.

Du skal sikre rummet, så skildpadderne ikke kan kravle ud. Du kan eventuelt benytte et lille badebassin, hvor siderne er glatte, her kan skildpadden ikke kravle ud af (det er ikke græsset der er vigtigt, men solen).
Samtidig vil bassinkanten give skildpadden den skygge, dyret har behov for.
Et kaninbur, palleramme, sandkasse eller noget lignende vil også kunne benyttes til skildpadden. Bare der er åbent op mod himlen og solen.

Når skildpadden kun er udenfor en times tid ad gangen, så behøver dyret ingen vand. Udover en time, er det nødvendigt, at give skildpadden en skål vand. Skålen må gerne være så stor, at skildpadden kan kravle op i skålen.

Idéen med turen udenfor, er foruden UVB lyset også den, at skildpaddens skjold kan blive helt tør. Det er helt nødvendigt for, at skildpadden fortsat kan have et sundt skjold.

Din skildpadde vil dase i solen, med hovedet vendt op imod solen og flytte sig ind i skyggen, hvis dyret har behov for det.

Sørg for, at hegne skildpadden godt ind, skildpadder kan klatre ud, af næsten hvad som helst! 

Sollys og eller UVB-lys er helt livsnødvendigt for din skildpadde.


 Se her et par kedelige eksempler, på folks ligegyldighed!

Beskrivelse af de forskellige UVB-, og varmepærer

Halogen Spot 35 watt tåle vandsprøjt! Varmepære.

Her på Sumpskildpadder har vi lavet denne video, hvor du kan se, en Halogen Spot 35w. pære kan tåle vandsprøjt. Køb den på www.SkildpaddeShop.dk

Drago-Lux Sunlight - For dyrt et bekendskab!

Dragon Lux Forrest HIT 5,0 til sumpskildpadder. Pris, ca.kr.8-900 Set hos Monis.dk

Denne 35 watt Drago-Lux Sunlight Forest 5,0 / Solar Raptor HIT UV (combipære), kan benyttes, hvis du vil spare i strøm. Det er en dyrt komme i gang. 
 
Tænkt dig om, inden du betaler næsten kr.1.000 for dette system.
Eftersom vi her hos Sumpskildpadder har haft over 30 stk. med ballast, er vi kommet frem til at det er et alt for dyrt system! Ballasten bryder alt for hurtig sammen.
 
Denne pære skulle være er til terrariedyr, der lever i skovbevoksning (Tropiske regnskove subtropiske skove, tempererede zoner osv.)
 
Fordelen ved denne type pære er den, at i stedet for at hænge både en UVB pære og en varmepære op, der samlet bruger ca.100 watt, over skildpaddernes solplads, så er der nu både UVB-lys og varme i én og samme pærer. Altså 2 pærer i en pære!
Dragon-Lux Sunlight Forest 35 watt skal benyttes sammen med en ballast (der benytter ca. 4 watt).
- Pæren har en spredningsvinkel på 40 grader.
- Optimal afstand til 35 W pæren: 25-40 cm.
- Lysmængde 5000 kelvin.
 
Pæren stimulere dyrets naturlige adfærd, aktivitet, fordøjelse, dyrets optagelse af vitaminer og mineraler, parringsadfærd og styrker dyrets kredsløb og knoglevækst m.m.
Pæren giver en bedre UV refleksion, på grund af den blanke aluminiums reflektor.
 
Har du flere skildpadder, så skal du tilpasse antallet af UVB-, og varmepærer, så alle dyrene kan få glæde af lamperne.
 
Meget høj lysudbytte (UV-A og UV-B-stråling, Indfrarød varmestråling, høj farvegengivelse, og lavt strømforbrug samt en lang levetid på denne combi pære).
 
Denne pærer er ikke billig, men til gengæld, giver den en jævn UVB stråling gennem pærens levetid. Man sparer væsentligt i strøm. Levetiden på denne pærer er væsentlig længere end en traditionel UVB pære. Så skal du ikke skifte pæren før, pæren springer selv. Modsat de traditionelle UVB pærer, der skal skiftes mindst hvert år og som ret hurtigt taber deres UVB effekt.
 
Husk at købe en lampe og eller en keramik fatning med, til pære og ballast.
 
Sumpskildpadder benytter ikke længere dette system, det er alt for dyrt, ballasten bryder sammen!

En combipære, findes med forskellige watt. Hvorfor pærens afstand til skildpadden vil være forskellig. Her følger man fabrikatets anbefaling, til afstand, at hænge pæren i.

Test. Combipære fra Reptiles Expert - Ikke til sumpskildpadder

Pæren afgiver slet ikke varme nok, til sumpskildpadder. Derfor er det nødvendigt også at købe, en varmepære.

Her hos Sumpskildpadder, har vi testet denne combipære.

Combipære, skulle betyde, at pæren skulle afgive både UVB-lys og varme. Men pæren afgiver, næsten ingen varme. Slet ikke varme nok, til sumpskildpadder. Så bliver denne pære, for dyr, at hænge op, når der ved siden af, samtidig vil være nødvendigt, at hænge en varmepære. 

Pæren er ikke interessant, til sumpskildpadder.

Denne pære, benytter ballast.

Har jeg fået den rigtige pærer?

Philips Infrarød Pære 100 watt varmepære. indeholder ikke UVB lys!

Undersøg grundigt den pære du vælger, at benytte til dine skildpader. Hvor meget UV lys giver pæren, hvilken afstand skal pæren hænge, fra dyrene, hvor længe må pæren være tændt. PAS PÅ - dine dyr kan meget hurtigt lidt overlast, du kan selv tage skade af forkert brug, med nogle af pærerne.

Har jeg en UVB pære? Vi har rigtig mange, der tror, at de har UVB-lys hængende, over deres skildpaddes solplads. Når vi taler, med mange af jer og spørger ind til, hvilken pærer I har? Hvordan pæren ser ud? Hvad står der på pæren? Så viser det sig, meget tit, at det kun er en varmepære I har hængende, til jeres skildpadder! Mange dyrehandler, ved alt for lidt om de produkter, de sælger. Nogle ser der står (UVA) på pæren, jammen, så er det vel den rigtige pærer. Nej, (UVA-lys), er det lys, der er i en varmepære, spotpære, almindelig stuelampe, badeværelseslampe, kontorlampe osv. 

Står der ikke UVB, på pærens æske, så er der med garanti ikke UVB-lys i pæren. Uanset, hvad dyrehandlern står og fortæller dig.