google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Forebyggelse, begynder den dag du først gang tænker på, at anskaffe dig en sumpskildpadde

9 ud af 10 gange vil de to pærer kunne løse dine skildpadders problemer. De her to pærer er nok det vigtigste for at holde dine skildpadder raske. En UVB-pære 5,0 (kan også hedde 6,0 - 100) og en 35 watt halogen varmepære vil være det rigtige valg, til de fleste skildpadder. SkildpaddeShop.dk

9 ud af 10 gange vil de to pærer kunne løse dine skildpadders problemer. De her to pærer er nok det vigtigste for at holde dine skildpadder raske. En UVB-pære 5,0 (kan også hedde 6,0 - 100) og en 35 watt halogen varmepære vil være det rigtige valg, til de fleste skildpadder. SkildpaddeShop.dk

Vi er ikke dyrlæger.

Er du i tvivl, så kontakt din dyrlæge. 


Vi fortæller om vores erfaring med at passe og pleje syge skildpadder og hvordan vi kan forebygge for sygdomme hos vores skildpadder.

"Hvordan opdager man at en skildpadde er syg?"

En syg skildpadde vil normalt holde sig for sig selv, virke sky, skildpadden ligger måske og sover hele tiden. 

Se eksempler på syge sumpskildpadder

Forebyg skildpadden bliver syg. Hvad kan du gøre, hvis skildpadden alligevel skulle blive syg?

Det vigtigste du kan gøre. Giv din skildpadde en grund til at leve. Sørg for at give din skildpadde et ordentligt anlæg og hav et godt forhold til din skildpadde, hvor du dagligt holder øje med din skildpadde og om den mangler noget, enten pleje, teknik eller foder, på den måde kan du forebygge små problemer, inden de bliver store.

Vi uddyber længere nede på siden, hvordan du bedst forebygger sygdom, hos dine skildpadder 👇

Problemer, der gør din skildpadde syg.

Nr.1.  - Forkert og manglende indretning af skildpaddens akvarium/anlæg. De fleste fejler ved ikke at give deres skildpadde en UVB-pære der virker. 

Forebyg sygdom med UVB-lys. Det er bedre at forebygge end at helbrede og meget billigere, så lad være med at spare en UVB-pære væk! Har du ikke råd til en UVB-pære, så find et nyt og godt hjem til din skildpadde, hvor skildpadden får det den har behov for.

Vi skal forsøge at efterligne solens stråler, det gør vi med en UVB- og en varmepære. Se foto ovenfor  

Har du ikke råd til en UVB-pære? Tag din skildpadde med på græs

Vi ved af erfaring, at mange skildpaddeejere har for lidt tjek på UVB-lyset i skildpaddens anlæg (pæren afgiver højst UVB-lys i 1. år). Mangler din skildpadden en UVB-pære, så vil din skildpadde blive syg. - Derfor giv din skildpadde en frisk UVB-pære og se om ikke den kan hjælpe din skildpadde til at blive rask igen. Det virker 9 ud af 10 gange!

Vi ser tit fremskridt, allerede indenfor det første døgn, en skildpadde får UVB-lys. 

Vil skildpadden ikke spise, så forsøg at give skildpadden en ny UVB-pære, det hjælper normalt skildpadden med at få sin appetitten tilbage.

Det vigtigste for din skildpadde er en solplads, hvor din skildpadde kan få både varme og UVB-lys.

Vi efterligner solens stråler. Skift gerne UVB-pæren ud, hver halve år, så er du helt sikker på at pæren afgiver nok UVB-lys. Selvom den gamle UVB-pære stadigvæk lyser, så taber pæren UV-effekt. En UVB-pære er langt billigere end et besøg hos dyrlægen.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.160-kr.260 - Nej, du kan ikke købe en pære med UVB for kr.50/100. Så er der med garanti ikke UVB-lys i pæren, uanset, hvad forhandleren fortæller dig. Beklager, men, alt for mange får forkert hjælp. Du må derfor selv vide, hvilken pærer der indeholder UVB-lys.

Er du i tvivl om hvilken pære? På denne side, der her linkes til, giver vi dig hjælp til at finde den rigtige pære: UVB- og varmepære eller se foto ↗

Benytter sumpskildpadden ikke sin solplads? Kravler din skildpadde ikke op på en solplads, så hæng en UVB-pære op over en trærod eller kanten af solpladsen, så vil de sky moskusskildpadder og alligator snapskildpadder også få UVB-lys, hvor de kan nøjes med at stikke deres hoved op imod UVB-pæren. Ingen skildpadder kan undvære UVB-lys - Ingen!

En skildpadde kan være blevet så syg, hvor ikke engang dyrlægen eller en UVB-pære kan hjælpe. Det er dit ansvar at holde din skildpadde rask. Vi tilbyder råd og vejledning, om du følger dem eller lader være, så kan vi aldrig påtage os ansvaret for din skildpaddes helbred.

Er du i tvivl, gå til dyrlægen.  

Køb en frisk UVB-pære hos SkildpaddeShop.dk 

Vi har reddet i hundredvis af syge skildpadder, der bare manglede UVB-lys.

Temperaturer i skildpaddens anlæg. Solplads temperatur 30-35 grader for vandlevende skildpadder. Vandtemperatur 20-22 grader. - Men, du skal tjekke din skildpaddearts foretrukne temperaturer. - Landskildpadder skal have 40 grader under solpladsen. Men, tjek igen din egen skildpaddeart, hvad den foretrækker. Sjældne skildpaddearter, skal sommetider have lidt ekstra varme.

Husk: Tjek solpladsens temperatur jævnligt, dine varmepærer mister effekt med tiden/de varmer ikke så meget. 

Denne side er opdateret d.22. januar 2024

Syg skildpadde - Mangler du hjælp?

Rødøret terrapin han, vi er i gang med at give den rette pleje og pasning. Skildpadden har store problemer med sit skjold og skind. Skildpadden havde ikke fået UVB-lys, vitaminer og mineraler i mange år.

Rødøret terrapin han, vi er i gang med at give den rette pleje og pasning. Skildpadden har store problemer med sit skjold og skind. Skildpadden havde ikke fået UVB-lys, vitaminer og mineraler i mange år.

Har du en syg sumpskildpadde?

Vi ser gerne på din syge sumpskildpadde, og anbefaler dig det næste skridt?

Vi kan også hjælpe dig med at få din sumpskildpadden rask igen. Vi kan passe og pleje din sumpskildpadde, på vores "sygeafdeling" her hos Skildpadder ABC, indtil skildpadden igen er rask.

Vi har skildpadder inde i pleje fra få uger til hele år.

I årenes løb, har vi helbredt langt over tusinde skildpadder. 

Det er ikke så dyrt som du tror.

Bemærk: Vi kan typiske passe og pleje en syg sumpskildpadde, i 2-3 måneder, for samme pris, hvad en dyrlæge tager for en konsultation.

Syge sumpskildpadder kan også indleveres til Skildpadder ABC. Vi har *NO KILL!

*Syge skildpadder, der kan reddes, redder vi.

Se eksempler på syge sumpskildpadder Billederne vil kunne hjælpe dig, så du forhåbentlig ikke tager en syg skildpadde med hjem? 

Kontakt os.

Mere nedenfor 👇

Helbredsproblemer afhjælpes generelt bedst ved 4. ting

Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler.

Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler. Set hos SkildpaddeShop.dk

De 4. ting er nødvendigt straks at gøre:

  1. Solplads: Byg en god og tør *solplads, med 30-35 grader under varmepæren, du skal også hænge en UVB-pære 5,0 op over solpladsen, sammen med varmepæren.
  2. Ordentligt foder: God fodring Akut hjælp, sørg straks for at give din sumpskildpadde en god basisfoder Eks. Sera Raffy P til sumpskildpadder, der indeholder de vitaminer og mineraler sumpskildpadden har brug.
  3. Vitamin, mineral tilskud: Du kan supplere et par gange om ugen med Nekton Multi Rep eller ReptiVite til skildpadder, blandet i et lille stykke kylling eller i lidt ferskvandsfisk.
  4. Rent vand: Skift op til 50% af akvariets vand, hver 14. dag.

Landskildpadder. Sørg for din landskildpadde får flere ukrudtsplanter, det er landskildpaddens bedst kur mod sygdom. God basisfoder eks. Sera Raffy Vital

Sammen med de 4.👆 ting og vores side: *Indretning af akvarium så vil din sumpskildpadde normalt blive rask, medmindre behandlingen, er kommet for sent i gang?

Husk, du må have tålmodighed. Skildpadder kan ikke bare stikkes en pille, og den bliver rask. Skildpadder er meget lang tid om at blive raske, fordi skildpadder er koldblods dyr. Skildpadder = krybdyr

Vores venner hos SkildpaddeShop.dk har det hele.

Inden du anskaffer dig en sumpskildpadde

Klorhexidin er helt uundværlig i arbejdet med skildpadder. Smør et lag på bidskader og skrammer. Find det på www.SkildpaddeShop.dk

Klorhexidin er helt uundværlig i arbejdet med skildpadder. Smør et lag på bidskader og skrammer. 

Dårlig pasning af sumpskildpadder, varer længe, inden det kan ses. Skildpaddens ejer opdager gerne ingenting, fordi skildpadden ændrer sig i ubemærkethed, fra dag til dag og til sidst dør dyret, i de fleste tilfælde.

Sumpskildpadder har en lungekapacitet 10 x større end sammenlignelige pattedyr. De har også kun 10% af pattedyrenes stofskiftet. Hvilket betyder, at sumpskildpadder måske har en "100 x forbedret evne til at overleve". Derfor ser vi deforme sumpskildpadder, hvilket vi aldrig vil se et pattedyr være. Sumpskildpadder er svære at slå ihjel, alligevel dør de fleste sumpskildpadder i fangenskab. Det fortæller noget om, hvor dårligt, mange skildpadder passes. 

Blev katte og hunde passet, på tilsvarende dårlig måde, som mange sumpskildpadder bliver, så ville katte og hunde være døde inden for 14 dage til 3 uger. Krybdyr er en helt anden verden end pattedyr. Skildpadder er koldblodede dyr, de har kropstemperatur, som deres omgivelser. Skildpaddens biologiske processer fungerer meget langsommere end hos pattedyr. Derfor kan en skildpadde passes på et eksistensminimum i flere år, uden at dø. 

Et pattedyr kan tit blive rask igen med lidt medicin i en uges tid. Men skildpadder bliver ikke raske på kort tid. Lige som det tager lang tid at dø, for en skildpadde, så tager det også meget lang tid for skildpadden at blive rask igen. Tit tager det måneder, selv med den bedste pleje.

Det er vigtigt at nye ejer af sumpskildpadder, har tænkt det hele ordentlig igennem, inden de anskaffer sig en sumpskildpadde. Ny med skildpadde 

Man har nu besluttet sig for, at man vil anskaffe sig en sumpskildpadde. Inden sumpskildpadden hentes. Så skal ejeren have gjort akvariet/terrariet klar. Sørg for at sumpskildpadden har plads nok, det rigtige foder skal stå klar og den rette solplads skal være bygget, hvor sumpskildpadden let kan kravle op og blive helt tør. Over solpladsen skal der hænge den rigtige belysning, med både en UVB-pære og en halogen varmepære op. Så får sumpskildpadden en god chance for at klare sig. Selvfølgelig skal alt sammen passes og holdes ved lige fremover. 

Temperatur på solplads, voksne dyr 30-35 grader. Vandtemperatur 20-22 grader. Unger op til 6 måneder, hæv temperaturerne 5 grader.

Indretning af akvarium til de større sumpskildpadder

Indretning af akvarium til Moskusskildpadder - Kinesiske trekølsskildpadder arter der ikke svømmer så meget.

Forebyg sygdomme

En UVB-pære og en varmepære ved siden af hinanden, over en solplads, holder dine skildpadder raske.

En UVB-pære og en varmepære ved siden af hinanden, over en solplads, holder dine skildpadder raske.

UVB- og varmepærer. Hvorfor er det nødvendigt og hvad hjælper de for? 1. Du sparer dyrlægen!

Sygdom hos skildpadder, behøver ikke altid at være alvorlige. Mange gange ser vi at en ny UVB-pære er det eneste der skal til. UVB-pærer afgiver kun nok UVB-stråler i højst 1. år, selv om pæren måske stadigvæk lyser. 1. år gammel UVB-pære skal skiftes.

Men når du er i tvivl, så kontakt din dyrlæge.

Hos skildpadder der passer ordentligt, der er sygdom heldigvis sjælden. Men nedenstående skal overholdes. 

Fem hovedårsager der er grund til de fleste sygdomme, blandt skildpadder:

  1. Forurenet vand - Forebyg med rent vand
  2. Mangel på vitaminer, mineraler og kalk - Forebyg med et at fodre rigtigt
  3. For lidt UVB-lys/sollys (UVB-pæren skal skiftes, hvert år, også selv om pæren lyser) - Forebyg med de rette UVB- og varmepærer
  4. Stress der kommer af flytning og uro omkring dyrene - Hvad kan give stress?
  5. Træk og forkert vand og solplads temperatur - Indret akvarium

Vi uddyber de 5. svar nedenfor:

1. Sørg for at skildpadden lever i rent vand, derfor må du enten skifte vandet tit eller have et stort filtersystem, der kan klare opgaven. Husk, jævnlig op til 50% vandskift. Skift ikke alt vandet, det mikrobiologiske filter, skal have noget at leve af. Rensning af filter

2. Kalk- og vitaminmangel er vigtigt at forebygge. Læs mere: Foder og mineraler

3. UVB-lys er erstatning for sollys og bidrager til, at forebygge knoglesygdomme.
Vi benytter bl.a. Reptisun 5,0 UVB-lys over skildpaddernes solplads. Se foto. UVB-lys findes også som lysstofrør.

4. Stress der påvirker sumpskildpadden, er undervurderet, som en årsag til dårligt helbred. Der kan være mange grunde til, skildpadden bliver stresset. Symptomer på stress kan give sig udslag i, at skildpadden ikke vil spise, ikke kan synke/dykke og ligger måske også skævt i vandoverfladen. 

5. Træk og forkert solplads og vandtemperatur må undgås. Skildpadder, som indånder kold luft, når de er i varmt vand, de kan lettere blive forkølet og få luftvejsproblemer (lungebetændelse) og omvendt, skildpadder der svømmer i koldt vand og går op under varmelampen, har også risiko for luftvejsproblemer (får din skildpadde lungebetændelse, så dør skildpadden normalt, uden dyrlæge behandling). Sumpskildpadder hører ikke hjemme på et stuegulv.

De allerfleste der holder krybdyr og skildpadder, de er godt klar over at deres skildpadder skal have varme. Sumpskildpadder har behov for en solplads, hvor temperaturen er 30-35 grader, til landskildpadder 40 grader. Vandtemperaturen skal normalt ligge på 20-22 grader.

Skildpadder der tages ind om vinteren fra havedam

Vinterkvarter: Du kan ikke holde sumpskildpadder i vinterkvarter, i garagen og der nøjes med at give dine skildpadder f.eks. 10 grader varmt vand og så en solplads, hvor temperaturen er over 30 grader. Det store spring mellem koldt vand og de høje varmegrader på land, det vil i bedste fald kun gøre dine skildpadder syge, men de risikerer at dø af luftvejsproblemer med den behandling. 

Læs mere om vinterdvale

Den rette pasning: Enten skal din skildpadde have de tidligere nævnte temperaturer gennem hele vinteren 30-35 grader på solplads og 20-22 grader i vandet eller også skal skildpadden lægges i dvale. Det er enten eller, dvale eller de rette temperaturer på land og i vandet. 

 Ved de første tegn på sygdom!

"Vilde dyr” som skildpadder/krybdyr, de skal behandles ved de første afvigelser fra det normale. I naturen viser man ikke sygdomstegn, før man i realiteten ”er død” - For ellers bliver man nemlig ædt. 

 Gode og nødvendige forebyggelses regler 

  • Hold relativt få skildpadder, i mest muligt vand.
  • Rent vand. Sørg for at installere et godt filtersystem. Der straks fjerner foderrester og afføring.
  • Undgå træk. Sørg for, at skildpadden indånder træk frit og tempereret luft. Har du kun mulighed for at stille dit terrariet/akvarium i en vindueskarm, så skal vinduet være med termorude og tæt, så træk og kulde helt undgås.
  • Sumpskildpadden skal have de temperaturer, der er passende for arten. Du skal ikke selv opfinde den dybe tallerken vedr. pasning, lyt til erfaring og følg de retningslinjer der findes, så skildpadden får den rette pasning. Vi ser desværre så tit at nybegynder er meget kloge. Det er skildpadder I eksperimenterer med!? Lad være med det. 
  • Sidst men ikke mindst, er, det absolut nødvendigt, at dyrene får UVB-lys. UVB-lyset styrker skildpaddens immunforsvar, styrker skjold, skellet og hud, de indre organer, øger dyrets appetit, hjælper dyret til at skifte skæl/ham og er helt nødvendigt for at skildpadden kan optage vitaminer, mineraler og kalk fra det foder vi giver skildpadden. 
  • Sørg for at UVB-pæren er max. 1. år gammel, så skal den udskiftes, uanset om pæren lyser! Hæng en varmepære op sammen med og ved siden af UVB-pæren. Vi skal forsøge at efterligne solen.

UVB- og varmepære kan bestilles på SkildpaddeShop.dk

Når du køber en skildpadde fra private -

- der vil af med deres skildpadde, enten det er på Den Blå Avis, Gul & Gratis eller én eller anden internetside. Desværre er over 60% af de sumpskildpadder syge! Private der bare vil af med deres skildpadder, de kan ikke se om deres skildpadde er syg!

Kan du se om en sumpskildpadde er rask? Nej, det kan du ikke, hvis du er nybegynder så er det umuligt. 

Mange gør sig desværre selv til eksperter på sumpskildpadder, når de har læst et par linjer på nettet. Heldigvis, er du ikke sådan, eftersom du er inde på siden her. 

Vores anbefaling er, lad være med at købe eller overtage en sumpskildpadde, du ikke ved noget som helst om. Ejeren ved normalt heller ikke noget om deres skildpadde, uanset, hvad de fortæller dig. Desværre, er mange skildpaddehobbyer blevet ødelagt, af, at man får en syg sumpskildpadde bragt hjem, fra en uvidende skildpaddeejer, der bare vil have sine skildpadde ud af døren.

Vi ved godt, at vi er lidt kontante her. Men det er for at hjælpe dig. 

*Billede til højre: Skildpadder der er sat til salg, har tit skjoldråd eller begyndende tegn på skjold problemer. Det ses som pletter, i forskellige stadier på skjoldet. Grunden er forkert pasning. Sådan nogle skildpadder, skal du undlade at købe.

Det er lettest at konstaterer på bugskjoldet. De skjulte betændelsespletter, hvor du kan se en gullig plamage, inde under skællet (rød pil). Inde under skællene forårsager bakterierne kaos og betændelse!

Ved (grøn pil) kan du se, hvordan det ser ud når skællet er åbnet op og pus og betændelse er fjernet.

Midt under bugskjoldet, ses en plet (blå pil), hvor bugskællene er slidt væk, det er sket ved at skildpadden har svømmet og slidt bugskjoldet hen over en støbt beton dam støbt. En havedam i beton er ikke gode for sumpskildpadder.

Det viste billede, er bare et af de mange problemer en sumpskildpadde kan have.  

Der er mange andre tydelige symptomer, på sygdom hos en sumpskildpadde kan du se nedenfor, først foto: Denne skildpadde har tydelige skjoldproblemer, se også fråden der kommer ud af skildpaddens gab, det er tegn på lungebetændelse. Næste foto: Er en sumpskildpadde der er overfodret, skildpadden har et deformt skjold, det kaldes også Toblerone skjold. Det er tegn på at skildpadden er overfodret og har levet i for varmt vand.  

Vores råd, er du nybegynder, så køb ikke en skildpadde på nettet, de skildpadder er normalt fra skildpaddeejer, der ikke længer ønsker at beholde deres skildpadde. Du kan meget hurtig ende med at få store dyrelægeregninger eller en død sumpskildpadde.

Her hos Skildpadder ABC modtager vi mange skildpadder, hvilket vi er glade for. Men mange af skildpadderne kan vi ikke rede, selv om vi har stor erfaring med syge skildpadder.

Mellem 60/80% af de skildpadder vi modtager er syge.

Skildpadder lever i mange år. Hvis du køber en skildpadde til dit barn der begynder i skolen, så skal du være opmærksom på at skildpadden stadig kan være i live (hvis dyret vel at bemærke passes ordentligt), efter at barnet har fået sin eksamen fra universitet og du selv er blevet bedsteforældre. 

Se eksempler på syge sumpskildpadder Billederne vil kunne hjælpe dig, så du forhåbentlig ikke tager en syg skildpadde med hjem? 

Vi viser et par syge skildpadder nedenfor👇

Terrapin med lungebetændelse

Sumpskildpadden har skum, på begge sider af gabet, det er tegn på lungebetændelse. Skildpadden har levet i for koldt vand 12-14 grader og kun haft en varmepære. Det vil gøre enhver sumpskildpadde syg.

Deform terrapin med Toblerone skjold

Sumpskildpadden har fået et for proteinrigt foder. Skildpadden har levet af kattemad. Samtidig har skildpadden svømmet i alt for varmt vand (26-28 grader). Vandtemperatur bør være 20-22 grader.

Dyrlæger stiller diagnoser og giver medicin - Vi giver husråd

Tjek vand og solplads temperatur, med termometer. Glem ikke termometer, din guløret terrapin vil æde den. De røde og gule farver trigger skildpadden.

Tjek vand og solplads temperatur, med termometer. Glem ikke termometer, din guløret terrapin vil æde den. De røde og gule farver trigger skildpadden.

Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd*. Vi er jo ikke uddannet dyrlæger, men, vi har over 35 års erfaring med skildpadder og ved meget om skildpadder. Vi anbefaler altid, at du tager din skildpadde med til dyrlægen.

Husråd* er ikke lægeligt dokumenteret råd mod sygdom. Den danske ordbog.

Skildpadder ABC tilbyder ikke din skildpadde medicinsk behandling. Vi kan rådgive og afhjælpe mindre problemer og forebygge at de bliver til store problemer.

Skildpadder ABC anbefaler typisk tre ting ved mindre problemer: Hæve temperaturen i akvariet og under dyrets solplads - Udskift din UVB-pære - Søg kvalificeret veterinær assistance.

Der er en grund til, at hæve temperaturen i dyrets habitat/akvarium/terrarium, til også at omfatte den omgivende lufts temperatur, vandets og solpladsens temperatur, det er, at skildpadder er koldblodsdyr (skildpaddens krop opsuger temperaturen fra sine omgivelser). 
Når deres temperatur bliver hævet, vil dyrets organer arbejde på en mere effektiv måde, og det omfatter også skildpaddens immunsystem.

Ligesom hos mennesker, dræber varme infektioner i kroppen. Det er derfor, vi får feber. Det er vores krops måde, at forsøge at "brænde" infektionen væk på.
Mens varme er effektiv i mange tilfælde, er der også en farer for vores velbefindende, når vores temperatur bliver for højt.
Skildpadder er ikke anderledes, varme kan hjælpe, men for meget og for høj varme, kan dræbe.

Normal temperatur for voksne sumpskildpadder er 30-35 grader på solpladsen og en vandtemperatur 20-22 grader. Unger op til 6 måneder, hæv temperaturerne +5 grader.

Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler. Set hos SkildpadderShop.dk

Del siden

Hvis en øgning af temperaturen skal hjælpe, så er det nødvendigt at hæve vandets temperatur til ca.26-28°C og en 35-40°C på solpladsen.
Det er tit alt, hvad der er behov for. En højere varme end det og du øger risikoen for overophedning og kan forårsage mere skade end gavn.
Benyt altid et termometer. Du kan ikke "slumpe" dig frem til den rigtige temperatur.

At hæve temperaturen, er ikke nogen mirakelkur. Helbredsproblemer, der fanges i opløbet, dem kan man være heldige med at stoppe, hvis temperaturen hæves.

Nu skal du ikke falde til at have en fast højre temperatur hos din sumpskildpadde. Mere er ikke altid bedre, i det lange løb vil de høje temperaturer temmelig sikkert give din sumpskildpadde hud, skind og skjoldproblemer.

Den bedste og mest sikre måde, du kan holde dine dyr raske. Det er ved, at holde din skildpadde i rent vand, giv skildpadden en solplads, hvor dyret kan ligge og blive helt tør, der skal hænge både en UVB-, og varmepære over solpladsen. Husk, så, at give din skildpadde det skildpaddefoder, der passer til den skildpaddeart du har.

Stress ved flytning af skildpadder

Guløret terrapin flyder skævt i vandoverflade efter den er blevet flyttet. Skildpadden har måske også svært ved at dykke? Det går normalt over indenfor 8 dage. Gør det ikke, så søg dyrlæge. 
Er skildpadden ikke blevet flyttet og ser sådan ud, som billedet viser, så kan det være tegn på lungeproblemer.

Guløret terrapin flyder skævt i vandoverflade efter den er blevet flyttet. Skildpadden har måske også svært ved at dykke? Det går normalt over indenfor 8 dage. Gør det ikke, så søg dyrlæge.
Er skildpadden ikke blevet flyttet og ser sådan ud, som billedet viser, så kan det være tegn på lungeproblemer.

Stress, er ikke ualmindelig blandt sumpskildpadder. Stress der påvirker en sumpskildpadde, er undervurderet, som en årsag til dårligt helbred.

Der kan være mange grunde til, skildpadden bliver stresset.

Vi ser det jævnlig, når sumpskildpadder flyttes til et nyt hjem eller bare skifter anlæg, det vil stresse en skildpadde, nogle dyr mindre, andre dyr stresses mere af situationen.

Mange syge skildpadder har skiftet hjem og er døde af det. Det er bare træls, når man nu har glædet sig til at begynde en ny hobby.

Meget mere om stress og hvad der kan gøres: Stress blandt skildpadder

Søg dyrlæge i tide

Falsk landkortskildpadde, med ørebyld. Bylden forsvinder ikke af sig selv. Søg dyrlæge.

Falsk landkortskildpadde, med ørebyld. Bylden forsvinder ikke af sig selv. Søg dyrlæge.

Her hos Skildpadder ABC møder vi tit skildpadder, der for længst, skulle have set en dyrlæge. Det virker næsten mere som reglen end undtagelsen, at ejerne af eksotiske dyr, først opsøger kompetent veterinær hjælp, når dyrene er næsten halvdøde, hvis det overhovedet sker?


Tusindvis af syge skildpadder sættes ud, i den danske natur, til den visse død, hvert år. 

!!! "I søen, har sumpskildpadden det bedst, der har skildpadden meget plads at svømme i. Så er det også meget mere naturligt for skildpadden". Har du selv haft den tanke? Glem den tanke!

Ingen efterlader sin hund, ude i skoven (næsten ingen), hvis hunden er syg. 

"Vi efterlader hunden, ude i skoven, det må være godt for hunden, den er jo næsten en ulv". Nej vel, sådan tænker vi ikke.

”Vilde dyr” som krybdyr skal behandles ved de første afvigelser fra det normale. I naturen viser man ikke sygdomstegn, før man i realiteten ”er død”. Så bliver man nemlig ædt af de andre dyr.

Kan din skildpadde vende sig helt rundt?

Hurtig test!
Sumpskildpadde kan vende sig selv rundt på benene.

At en sumpskildpadde (Guløret terrapin) kan vende sig rundt, fra rygliggende stilling, det giver dig kun et fingerpeg om, at skildpadden er nogenlunde rask. Test ikke din skildpadde for sjovt, det stresser din skildpadde.

Det vi nævner her, giver dig kun et lille fingerpeg om din skildpaddes helbred.

Sunde og raske sumpskildpadder kan hænge i forlemmerne, når de løftes op og holdes mellem et par fingre, hvorimod svækkede dyr mister deres greb og falder. Lægger du dyret om på ryggen, så vil det raske dyr energisk forsøge at vende sig rundt. Raske skildpadder reager hurtigt på lys og berøring, enten flygter de eller trækker sig ind i deres skjold.

Vandlevende skildpadder holder normalt deres krop vandret, når de svømmer, har dyret slagside, eller hænger de med bagkroppen, så er det tegn på sygdom, det kan være dyret har lungebetændelse?

Øjnene på sumpskildpadder skal være klare og ikke have rindende øjne (lidt rindende øjne, det kan du se, når de ligger og solbader. Det er normalt), øjenlågene må ikke være hævet.

Huden på hoved, hals og lemmer skal være uden sår, hævelser og misfarvninger. Man ser sommetider, at dyret ligesom skæller lidt, det er skildpadden der skifter ham og er naturligt for dyret.

Næseborene må ikke være stoppede, med belægninger eller med flåd. Mundens slimhinder skal være uden belægninger og hornkæberne skal være uden defekter eller have sygelige forandringer. Åndedrættet skal foregå lydløst.

Sumpskildpaddens skjold skal være uden deformiteter, defekter, skader og betændelsestilstande-, og forandringer, ligesom hornpladerne skal være intakte. Skjoldet hos sump-, og snapskildpadder føles fast, hvorimod blødskjoldsskildpaddens skjold føles mere elastisk.

Skildpaddens vægt vurderes i relation til dyrets størrelse, sunde og velnærede skildpadder er relativt tunge. Lette dyr, er magre, det kan være tegn på at dyret er svækket eller har en længevarende sygdom.

Pas på, fodre ikke dine skildpadder for ensformigt.

Er din skildpadde syg, så skyldes det normalt altid, at du mangler at hænge en UVB-pære op eller din UVB-pære endnu lyser, men, ikke afgiver UVB-lys nok længere (UVB-pæren holder max i 1. år).

Skift UVB-pæren, mindst 1. gang om året. Husk, der skal 2. pærer til, både en UVB-pære og en varmepære. Du kan finde pærerne på SkildpaddeShop.dk

Mange sygdomme hos skildpadder, kan ikke engang de erfarne hobby skildpaddeejer genkende. Derfor er du i tvivl, kontakt din dyrlæge.

Få din skildpadde til at tage medicinen

Du kilder skildpadden, hvor pilen peger.

Du kilder skildpadden, hvor pilen peger.

Vil skildpadden ikke åbne gabet, så forsøg at kilde skildpadden, mellem sine halsfolder og gabet.

Benyt noget der ikke skader skildpadden, din finger eller en pen. Det vil normalt få skildpadden til at bide efter dig og derved åbner skildpadden gabet.

Husk, når du holder ved en sumpskildpadde og den begynder at åbne gabet, så er det fordi skildpadden vil bide! Derfor skal du passe på dine fingre.

Vej din skildpadde - Er du i tvivl?

Er du i tvivl om din skildpadde spiser nok, så kan du veje din skildpadde, måske en gang i måneden.

Er du i tvivl om din skildpadde spiser nok, så kan du veje din skildpadde, måske en gang i måneden.

Normalt behøver man ikke gå og veje, sin skildpadde.

Er du i tvivl om din skildpadde spiser nok, måske er skildpadden syg? Så kan du veje skildpadden, men, ikke for tit. Din skildpadde kan blive stresset af at blivejet og håndteret for meget, hvor det måske ender med at skildpadden ikke spiser, fordi den er blevet stresset?

Det er meget svært, at se, om ens skildpadde er syg. Derfor gør det til en regel, at veje din skildpadde f.eks. 1 gang om måneden. Taber skildpadden i vægt, så er der måske noget galt? Det kan også være lidt sæson udsvingning, nogle skildpadder har en periode om sommeren, hvor de ikke spiser ret meget, ligesådan kan nogle skildpadder tage en pause om vinteren, hvor de ikke spiser ret meget, hvilket er helt normalt.

Vægttab. Vægttab kommer tit fordi, din skildpadde mangler en ny og frisk UVB-pære? Husk på, UVB-pærer afgiver max. UVB-lys i et år, pæren kan endnu lyse, men, afgiver ikke UVB-lys længere. Skift UVB-pæren og se om ikke din skildpadde igen begynder at spise, det vil normalt ske ret hurtigt. Ja, så nødvendig er en UVB-pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.160-260. Er pæren billigere, så afgiver pæren med garanti ikke UVB-lys.

Dyrlæge. Taber din skildpadde sig fortsat, så er der temmelig sikkert et eller andet galt? Så kan du fortælle din dyrlæge, om skildpaddens vægttab og du allerede har forsøgt at give skildpadden en ny UVB-pære.

Vejning af skildpadde. Vil skildpadden ikke ligge stille på vægten, så vend skildpadden om på rygskjoldet, så ligger skildpadden stille længe nok, så du kan nå at aflæse vægten. Vend aldrig din skildpadde rundt på ryggen, bare for sjovt.
Du kan også lægge din skildpadde ned, i en skål. Så er der også rimelig styr på skildpadden, imens dyret vejes.

Husk, at rense og spritte vægten grundig af, hvis vægten bagefter skal benyttes til en bageopskrift.

Vil du vide mere om UVB-lys

Renlighed er nødvendig i omgangen med dine dyr!

Vask dine hænder - Benyt evt. håndsprit! Det er meget mere vigtigt end du tror?

Både før og efter, at du har været i berøring, med dine skildpadder. Det er også vigtigt, at vaske sine hænder inden du går i gang med, at håndter dine skildpadder.

Salmonella er tit sat i forbindelse med skildpadder og salmonella kan overføres til mennesker. Men studier har nu vist, at salmonella ikke kun overføres fra dyr til mennesker, men også fra os til dyrene!  Det betyder, at du faktisk kan give dine dyr salmonella! Det giver normalt ikke skildpadderne de store problemer, med sygdommen kan formere/proliferere sig til et punkt, hvor skildpadden kan give det tilbage til dig, så du kan blive meget syg. Så vask dine hænder! 

Du kan også benytte håndsprit, hav en beholder stående ved dine dyr, så er det let at spritte dine hænder af. Findes på SkildpaddeShop.dk