Havskildpadder i Danmark

*Læderskildpadde fundet af en børnehave. Foto: Tanja Rahbek, Naturvejleder på Tønnisgård, Ballum/Rømø.

Foto af læderskildpadde, der er fundet i *Ballum.

Den største nulevende skildpaddeart er læderskildpadden, som kan veje op til 1000 kg og opnå en længde af 2,5 m. Arten lever i alle oceaner og er flere gange fundet i danske farvande. Dens føde består næsten udelukkende af gopler. Læderskildpadden er den eneste skildpadde, man kender, der er i stand til selv at opretholde en kropstemperatur højere end omgivelsernes. Med sine store for luffer er den i stand til at svømme over 30 km/h.

Havskildpadderne er meget sjældne strejfgæster i Danmark.

En læderskildpadder blev fundet i 1948 ved Sjællands Odde, 1965 ved Nymindegab og i 1979 i Sejerøbugten - Dybbøl 1997 - 2015 skyllede der flere hundrede kilo stor havskildpadde op på stranden, på Langeland - *Billedet Ballum 2020

Uægte Karette blev fundet i 1971 ved Ulvshale på Møn - En bastardskildpadde i 1926 ved Hvidesande og i 1974 nord for Gilleleje. 

Kæmpeskildpadde fra dansk strand obduceret – havde plastikpose i maven: *Video TV2

De havskildpadder, man vil få at se i Danmark, vil sandsynligvis være døde skildpadder, der er skyllet op på land. I den forbindelse er det vigtigt at vide, at hverken døde eller levende havskildpadder må indsamles.

Ser man en død havskildpadde, opfordres man derfor til at ringe til Naturstyrelsen (tlf.: 7254 2000).


Vi får jævnligt dette spørgsmål?

"Må jeg holde en havskildpadde?" Nej, man må ikke som privat holde havskildpadder. Vil du se en levende havskildpadde, kan du tage forbi Den Blå Planet store oceantank. 

Denne side er opdateret d.15. juni 2022

Strandet havskildpaddeunge får permanent adresse på Den Blå Planet

Den 19. juni 2020 Tekst og foto Den Blå Planet

Den Blå Planet modtog i januar en ny beboer. To tyske turister havde fundet en syg og afkræftet havskildpaddeunge på Blåvand Strand i Vestjylland. Havskildpadden er blevet helbredt og har nu fået permanent adresse hos os.

Læs videre, under LINK til den Blå Planet

Den Blå Planet - hvor de har denne havskildpadde, se deres Blog: Havskildpadde BLOG