Skildpaddens fødder forsøges reddet

Praktisk hjælp til diasshow: Træk musen hen over billedet og billedet vil stoppe i diasshow, indtil du igen flytter musen. Klik på billedet og teksten kommer under billedet. Du kan også gå ned på siden og klikke på, hvert enkelt foto.

Denne side er opdateret d.23. april 2022

Skildpadden har vi modtaget den 22. april 2022 

Vi klandrer ingen noget som helst. - Vi forsøger med denne billedserie at vise, hvad vi kan gøre for at hjælpe skildpadden.

Vi modtager en moskusskildpadde, hvor begge de forreste fødder. Skildpadden har blodforgiftning og derfor er skildpaddens fødder hævet. 

Såret på højre fod renses og vil hele. Blodforgiftningen og de hævede fødder, vil derimod tage lang tid at få klaret. 

Skildpadden er sepsis, har en blodforgiftning. Det kan vi se, fordi skildpaddens hud har fået en let rødlig farve.

Se mere om symptomer på sepsis/blodforgiftning, under siden: Sår-, og skindproblemer

Eftersom skildpadden har blodforgiftning, så sætter vi skildpadden ned i et 375 liter akvarium, hvor der kun er 15 cm. vand i. Der er sat en kraftig pumpe på akvarievandet, vi skal sikre os at vandet er rent. Det kan forurenet vand, der giver skildpadder sepsis/blodforgiftning. Akvarievandet hæves til 25 grader, varme vil være med til at fremme helingen af skildpaddens. Vi sørger for at skildpadden let kan kravle op på land og solpladsen, selv om begge fødder skal have fjernet betændelsen. Med sepsis, er der risiko for at skildpadden får kramper og har svært ved at komme op til vandoverfladen.

For at helingen skal foregå så hurtigt som muligt for skildpadden, så hænger vi også en frisk Reptisun 5,0 13 watt pære og en Komodo halogen spot 35 watt varmepære op, altså to pærer! Solpladsen skal have 35 grader, hvor skildpadden ligger.

Vi skal også sikre os at skildpadden spiser. Skildpadder med sepsis, de mister tit deres appetit. UVB-pærer er også med til at øge skildpaddens appetit.

Kombinationen af en frisk UVB-pære og en varmepære gør, at vi nu er sikre på at skildpadden også kan optage de vitaminer og mineraler, vi giver skildpadden gennem sit foder. Hvilket er absolut vigtigt, hvis skildpadden skal hele hurtigt og blive rask igen.

Til at rense såret, i foden, skal vi benytte fysiologisk saltvand, Benytter vi salve eller pudre såret, med Klorhexidin 1%.

Til de større sår og skader, benytter vi fysiologisk saltvand, vi selv laver. Fysiologisk saltvand består af en opløsning af 0,9% natriumklorid (kogesalt/husholdnings salt), der blandes op i vand. Vandet koges og afkøles. Benyt eventuelt en engangssprøjte, til at spule såret fri for betændelse med.

Opskrift til fysiologisk saltvand: 9 gram *salt, til 1. liter vand. Vandet koges og afkøles. Benyt eventuelt en engangssprøjte, til at spule såret fri for betændelse med. Fjern samtidig det døde hud (sårkanter).

Når opløsningen er kølet ned, kan du hælde saltvandet over i en ren kande, sæt låg på eller benyt folie og stil det ind i køleskabet. Vi har så fysiologisk saltvand, til et par dage. Herefter kan vi lave en ny portion.

Efter spuling med fysiologisk saltvand, benytter vi Klorhexidin salve1% at smøre på såret eller også benytter vi Klorhexidin puder 1% , hvis såret er svært at komme til, måske er det inde under skjoldet.

UVB-lys og varme se mere om, hvor vigtigt det er for din skildpadde.

Skildpadden vil under hele processen blive godt fodret: Hvordan fodrer jeg?

Har du spørgsmål: Kontaktinfo.